Door Jonathan Brugge

Nieuwsposter/Frontpage-admin

Super DigiBin review

Inleiding en specificaties

Super DigiBin - aankondigingFanatieke fotografen zullen het probleem herkennen: de multimegapixel digitale camera maakt prachtige foto's, maar de opslagruimte is snel uitgeput. Aangezien extra geheugenmodules in de meeste gevallen vrij duur zijn, heeft Pocketec een alternatieve oplossing ontwikkeld: de Super DigiBin. Dit apparaat is in feite een draagbare harde schijf met een CompactFlash-ingang. Gebruikers plaatsen simpelweg de volle kaart in de DigiBin, zetten de data over en maken de kaart leeg om verder te fotograferen, zo belooft de handleiding. Met modellen die in opslagcapaciteit variëren van twintig tot zestig gigabyte kan de bezitter op deze manier minimaal tienduizend foto's bewaren. Eenmaal achter de computer kan de DigiBin middels een USB-kabel aangesloten worden om de foto's over te zetten.

De Super DigiBin is op internet te bestellen en zal vanaf januari ook in winkels verkrijgbaar zijn. Voor zo'n vierhonderd euro verwisselt de versie met 20GB harde schijf van eigenaar, de 30GB en 40GB-versies kosten respectievelijk 429 en 459 euro en een 60GB-variant kan voor 549 euro verkregen worden. In onderstaande tabel staan de specificaties van de DigiBin op een rij:

OnderdeelSpecificatie
Opslag2,5" harde schijf (800MB - 60GB)
Ondersteunde kaartenCompact Flash, MicroDrive, Smart Media, Multimedia Card, Secure Digital kaart, Memory Stick
DisplayMonochroom matrix LCD met blauw backlight
InterfaceUSB1.1
Data-overdracht (kaart -> HD)16Mbit/s
Data-overdracht (HD -> kaart)12MBit/s
Data-overdracht (HD -> pc)10MBit/s
BesturingssystemenWindows '98 en later, Mac OS 9 en later
Voeding100-240V (50-60Hz) adapter
BatterijInterne 7,2V Li-ion batterij
OplaadtijdDrie uur (met bijgeleverde adapter
Werktijd140 minuten standby; 70 minuten gebruik
Afmetingenca. 14,2 x 8,6 x 3,3cm (l x b x h)
Gewicht305 gram

De inhoud van de doos

In het reviewpakket bevinden zich naast de Super DigiBin zelf een aantal accesoires. Allereerst is er de USB-kabel, bedoeld voor communicatie met de pc of Macintosh. Andere onderdelen zijn een hoes om het apparaat veilig (aan de broeksriem) te vervoeren, een adapter om de ingebouwde batterij op te laden aan het lichtnet en een soortgelijk attribuut dat het mogelijk maakt om ook in de auto de batterij van nieuwe energie te voorzien.

Een meegeleverde 4-in-1 adapter biedt de mogelijkheid om naast CompactFlash-kaarten ook SmartMedia- en MultiMedia-kaarten alsmede de Secure Digital card en de Memory Stick te gebruiken als bron. De adapter wordt in het CompactFlash-station gestoken, waarna de kaart in de adapter wordt geplaatst om uitgelezen te kunnen worden. Via de USB-kabel is het daarna mogelijk om de data op een computer te krijgen, in het geval van oudere Windows-versies en Mac OS 9 na installatie van een driver.

De DigiBin is aan de voorkant voorzien van een aan/uit-knop en drie knoppen voor de bediening, alsmede een LCD-schermpje met backlight. Aan de bovenkant bevinden zich openingen voor de adapter en voor de USB-kabel. Een resetknop aan de achterkant complementeert het geheel.

De prestaties

Vóór de eerste keer dat de DigiBin gebruikt wordt, moet de batterij opgeladen worden. De opgegeven tijd in de handleiding klopt vrij precies: na ongeveer acht uur laden was het apparaat klaar om zijn kunstjes te vertonen. Als de batterij later nogmaals moet worden opgeladen dan duurt dat nog ongeveer drie uur. Het opladen gebeurt met de bijgeleverde adapter, die voorzien is van een opzetstukje voor stopcontacten zoals die in de meeste landen in West-Europa worden gevonden. Pocketec heeft aangegeven dat het mogelijk is om kosteloos een ander opzetstuk mee te leveren, al zal de levertijd van het apparaat dan iets langer zijn. Een oplossing die handiger is als je nog wel eens in gebieden met exotische wandcontactdozen komt, is het gebruik van een wereldstekker. Mensen die met auto en tent of caravan vakantie vieren, kunnen gebruik maken van de meegeleverde adapter die op de auto-accu kan worden aangesloten.

Tijd voor het echte testwerk. De DigiBin ligt stevig in de hand en voelt stevig aan. Wel lijken de knoppen aan de voorkant van wat mindere kwaliteit, maar problemen hebben we er niet mee gehad. Het LCD-scherm is zowel bij daglicht als in het donker goed afleesbaar. Het opstarten duurt enige seconden om de schijf op te laten spinnen, waarna het LCD-scherm een menu toont met de mogelijkheid om de inhoud van een kaart naar de schijf over te brengen. Na een druk op 'OK' start de kopieeractie en wordt ongeveer 116MB aan foto's overgeplaatst op de DigiBin. Binnen vijftig seconden is het geheel overgezet, wat neerkomt op een snelheid van ruim twee megabyte per seconde. Dat is ruim voldoende voor de huidige kaarten, die over het algemeen niet meer dan 512MB ruimte bieden en dus binnen enkele minuten gekopieerd zijn.

Naast het opslaan van foto's op de schijf is het mogelijk om een deel van de inhoud van de schijf over te zetten naar een kaart. Dit kan handig zijn om foto's nog eens terug te kijken op het display van een digitale camera, maar heeft voor de rest weinig practisch nut. Een derde en vierde optie zijn aanwezig om kaart en schijf leeg te maken. De bediening is na een blik in de handleiding bijzonder eenvoudig: met de knop 'menu' is het mogelijk tussen de functies te wisselen, 'OK' dient overal als bevestiging en de keypad kan worden gebruikt om aan te geven welk deel van de schijf naar een kaart teruggekopieerd moet worden of moet worden gewist. Overigens is de bijgeleverde handleiding, hoewel uitgebreid genoeg om aan de slag te kunnen, vrij summier. Opties zoals het upgraden van de firmware worden alleen beschreven op de bijgeleverde CD-ROM.

Aansluiten op een machine uitgerust met Windows XP was geen probleem: het besturingssysteem detecteert twee schijven - de harde schijf van de DigiBin en eventueel een nog aanwezige kaart - en biedt de mogelijkheid om direct de foto's te bekijken en om deze over te zetten naar de pc. Na het installeren van een stel meegeleverde drivers wordt het apparaat ook herkend onder Windows 98. Overzetten werkt prima, maar helaas niet al te snel. Er gaat volgens de specificaties maximaal 12Mbit/s over het kabeltje, nog geen anderhalve megabyte. Voor een paar gigabyte aan foto's is dat nog wel te bolwerken, maar iemand die zestig gigabyte aan gegevens wil overpompen is ruim elf uur bezig, aangenomen dat hij de aangegeven snelheid haalt. Op de testmachine kwam de DigiBin niet boven de 5,5Mbit/s uit, waardoor het dupliceren van een volle schijf bij de 60GB-versie bijna een etmaal gaat duren. Het is overigens belangrijk om bij het overzetten van grotere hoeveelheden data ervoor te zorgen dat de adapter is aangesloten. De batterij kan namelijk maar voor ongeveer zeventig minuten energie leveren, niet genoeg om meer dan enkele gigabytes te kopiëren. De beperkte capaciteit van de batterij is geen probleem, aangezien weinig mensen in de situatie zullen komen dat ze het apparaat meer dan een uur laten werken zonder bij een stopcontact in de buurt te komen.

Conclusie

In feite is de Super DigiBin niets anders dan een portable harde schijf met een CompactFlash-interface. Toch kan het een handig apparaat zijn voor met name de fanatieke fotograaf. Om goedkoper uit te zijn moet de gebruiker wel een flinke stapel foto's maken: tot aan een halve gigabyte is het gebruik van CompactFlash zeker goedkoper. Hoewel het mogelijk is om de DigiBin als portable harde schijf te gebruiken, is dit niet aan te raden: de USB-interface is daar te traag voor en er zijn voor hetzelfde geld snellere en grotere schijven beschikbaar. Het ontbreken van USB2.0-ondersteuning is een belangrijk minpunt, dat naar het zich laat aanzien op afzienbare termijn zal worden opgelost met de introductie van de SDB301-100. Dit model, waarvan op de website van de fabrikant nog geen prijs te vinden is, zal beschikken over een USB2.0-aansluiting en waarschijnlijk betere overdrachtssnelheden bieden.

*Voordelen

 • Voor fanatieke fotografen goedkoper dan CF en dergelijke
 • Ook bruikbaar als draagbare HD
 • Goede oplaadmogelijkheden door verschillende adapters
 • Ligt goed in de hand
 • Eenvoudige bediening

*Nadelen

 • Pas rendabel bij het maken van veel foto's
 • Knopjes voelen niet heel stevig aan
 • Geen USB 2.0-ondersteuning
 • Summiere handleiding

Onze dank gaat uit naar Pocketec voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar van de Super DigiBin.

Reacties (46)

46
45
27
2
0
4
Wijzig sortering
Het is natuurlijk een heel leuk dingetje maar nuttig? Voor 95% van de digitale camera gebruikers niet. Wil dit financieel aantrekkelijk zijn moet je dus je foto's niet meer kwijt kunnen op 1GB aan CF kaartjes.

Want 400EUR zijn ook 2 512MB kaartjes. Zelfs op een vakantie van een maand red ik dat nog niet denk ik.
Ik wil hier even op aansluiten.

Een doorsneel digicam zoals een canon s30 (van die weet ik zo de capaciteit) maakt foto's van ongeveer 250-400 kb per stuk. Dus tussen de 2000 - 4000 foto's!!!!
Bijna geen enkele consument heeft zoveel opslag nodig. Die 5% die dat wel willen kopen denk ik liever cf omdat dit nog veel makkelijker in gebruik is. Pas met gigantische hoeveelheden foto's wordt dit product interessant ivm cf.

1 gb Compactflash:

+ Even duur als dit beschreven product
+ Geen batterij problematiek
+ Nog veel kleiner dan beschreven product

- Geen portable hd
- niet zoveel opslag als beschreven product
Een goede D-SLR, daarentegen, maakt RAW foto's van tussen de 6 en 12 meg per foto.. en dan is een gieg aan compactflash verder wel leuk enzo, maar wordt toch te weinig.
De microdrive van 1GB kost zo'n USD300 (kan hem helaas niet op tweakers net vinden). Kan je dus 2GB kopen ipv het gereviewde machientje.
Naast het opslaan van foto's op de schijf is het mogelijk om een deel van de inhoud van de schijf over te zetten naar een kaart. Dit kan handig zijn om foto's nog eens terug te kijken op het display van een digitale camera, maar heeft voor de rest weinig practisch nut.
Niet helemaal mee eens. Stel je voor je hebt een mp3speler met 128 MB kaartje. Dan kun je op je vakantie ook je muziek eens doorwisselen. En tegeljik je fotos opslaan, toch plaats genoeg ;)
kan de bezitter op deze manier minimaal tienduizend foto's bewaren
Minimaal?
Tja minimaal. Op de goedkoopste versie met 20GB kan de gebruiker dus 10.000 foto's kwijt. (Uitgaande van beetje normale kwaliteit.)

Hoe groter de HDD hoe meer erop kunnen.
Ik vind dit ook een beetje een vreemde opmerking, 20GB/10000 foto's = 2MB per foto, heel misschien dat de huidige modellen wel niet meer geheugen per foto kwijt zijn (ik zou zeggen, Gelukkig niet, want je hebt al een flinke foto als je 2MB *.jpg hebt) maar uit deze opmerking kan geconconcludeert worden dat als je (STEL DAT) een camera van 50MegaPixels zou hebben, je daar hoe dan ook nog 10000 foto's van op zou kunnen slaan, beetje vreemde zaak!
Idd, dat is dus gewoon niet waar.
Er zijn ook mensen (ik niet :P) die meestal in RAW fotograferen, en dan is 1 foto al snel 7.5 Mb.
Dan passen er dus net 2000 foto's op.
* 786562 PanMan
Ik snap niet waarom er op harddisk-mp3-spelers geen CF ingang zit.... (bijvoorbeeld de iPod of de Creative Nomad Jukebox Zen)

Er zit tóch een HD in, en een CF ingang zal toch niet zo vreselijk veel duurder zijn? Desnoods een uitbreiding waarmee je op de USB poort een CF lezer kan insteken ofzo...
In het geval van de ipod, omdat die er gauw 20% groter door zou zijn geworden.. dat ding gebruikt een 1.8" PCMCIA harde schijf en is als geheel nauwelijks groter dan dat.
Je zit ook met copyrights. 1 van de eisen van een MP3 speler is dat je er wel data naar toe mag pompen maar niet eraf kan halen. Dit om illegaal uitwisseling van muziek te voorkomen.....
Is bij de HDD MP3 spelers dus niet het geval. Overigens zou dat echt een onzinnige maatregel zijn, want een CD-R is sneller gefikt ;)
Gooi er een paar honderd euro bij en je hebt een laptop, daar heb je veel meer aan, en dan kan je je foto's ook nog eens bekijken/bijwerken/weggooien.
Heb jij al eens in Afrika gestaan met een rugzak en een laptop :-)

Het is juist handig dat hij licht en klein is....
Wordt een relatief kleine markt als dit dingetje is bedoeld voor de bacp packende trekkers in verre oorden met digitale camera's.
Dat is inderdaad een relatief kleine markt, maar wel een die bereid is om dat soort geld uit te geven voor zo'n apparaat.
Vind het nogal duur...Voor dat geld heb je een VIA Epia mobo van 17x18, onboard geluid, NIC, en, nu het belangrijkste: video out. Daarnaast heb je voor dat geld er ook nog een 40 gieg schijf bij, DVD/CD-RW combi, voeding en 512MB DDR geheugen. Met de tv-out kan je de pc op de tv-out aansluiten die er vaak is op vakantie in huisjes, hotels enz. Heb je een dvd speler bij je, volwaardige pc en genoeg ruimte voor je foto's voor dezelfde prijs. En mocht je nou geen tv tot je beschikking hebben, dan kan je bij de kijkshop ofzo een lcd schermpje halen voor ruim 100 euro van 5"die je in dezelfde behuizing bouwt. Omdat het mobo zo klein is ist ook een kleine pc. Dan is de keuze voor mij snel gemaakt...

Edit: Aangezien sommige mensen niet zelf kunnen bedenken dat je een digicam ook hier z'n plaatjes op kan zetten zal ik maar even neerzetten dat dat zo is om te voorkomen dat men het als off-topic beschouwd...
Anoniem: 71981
@JT25 december 2002 15:07
Dat slaat dus nergens op...

Dit apparaat is bedoeld voor digitale fotografen (zoals mijzelf), die regelmatig op pad zijn, en al gauw een paar GB aan foto's schieten op een dag!!! En dan ga je echt niet de hele tijd een laptop meezeulen.

Ik indt het een schitterend apparaat en overweeg danook de aanschaf ervan.
Je kan ook nog naar een Hitachi (aka IBM) microdrive overstappen. Kan je zelfs 1 GB opslaan. Ze hebben ook een 4GB versie aangekondigd voor 3Q2003. je hebt wel CFII nodig.
Uiteraard kan je elk opslagmedium vol krijgen, als je zonder compressie een groot aantal foto's maakt. Je wilt dan wsl toch ergens een selectie maken van geslaagde en minder geslaagde opnamen. Of een aantal trefwoorden toevoegen zodat je de foto's ook later eens kan terugvinden. Kortom een dedicated PC lijkt me meer voor de hand liggen. Misschien is die EPIA aanpak niet eens zo gek?
Dus jij schiet in een dag 512 foto's ? Zoveel kan je zeker wel kwijt op een 512mb kaartje op zeer goede kwaliteit. En als je er écht zo een bent; die mensen zijn er denk niet zo veel.
je kunt ook voor dat geld een auto kopen en een blikje cola + een snickers.... slaat alleen nergens op en is erg off-topic tenzij jij je VIA EDEN systeem meeneemt in de rugtas voor extra opslagruimte voor digitale fotografie.. :)
Gaaf stukje techniek. Ik vraag me echter af waarom men zich beperkt heeft tot digitale fotografie. Ik kan me veel meer applicaties voorstellen, al is het maar simpelweg als backupmedium bij een kopieersessie. Ik begrijp niet waarom ie voor dit doel afgeraden wordt in de conclusie, want 12Mb/s zou traag moeten zijn, maar vind maar eens een ander middel wat zo klein is en zoveel opslagruimte biedt. Wel zorgen dat de accu vol is natuurlijk. De beperkte accu vind ik nog de grootste beperking, moet je toch weer netadapter meenemen
Omdat een firewire adapter eigenlijk VEEL handiger is. Je hoeft niet eens te kloten met poweradpters enzo.. gewoon in de PC pluggen en't beestje laadt zich op.. en dat aan zo'n 40 keer de snelheid die USB aankan.
Als je de HD zelf er makkelijk kan uithalen dan kan je de HD (met verloopstukje) op een IDE aansluiting inprikken. Dan kan je verzamelen met USB (lage snelheid maar ook weinig data te kopieeren) en uiteindelijk op hoge snelheid de hele HD leeghalen of vol zetten.
400 euro voor dit ding met 20GB?

Voor ietsje meer heb je een Archos 20GB multimedia waar je OOK cameramodules aan kunt pluggen om ze op de harddisk op te laten slaan. Bovendien heeft dat ding een kleuren TFT schermpje en kun je 'm als MP3 en MPEG/DivX spelertje gebruiken. Hij is ongeveer even groot en zwaar.

http://www.archos.com/lang=en/products/fam_photo_video.html?country=nl

Zelf vind ik 128MB CF wel genoeg en verder heb ik een iPod voor MP3, maar als je alles in 1 wilt voor op vakantie dan is die Archos wel erg handig denk ik :)
De Canon Eos-D60 maakt RAW bestanden van ~7Mb. Er passen dus ongeveer 140 foto's op een 1Gb microdrive. Niet genoeg voor een uitgebreide fotoshoot dus. Zo'n soort apparaat is dan inderdaad een uitkomst. (Overigens weet ik niet of deze Digibin wel Microdrives ondersteund).

Leuke alternatieven zijn de Imagetanks (http://www.imagetank.at/englisch/e_frame.html) die ongeveer dezelfde functionaliteit bieden, of de
Mindstors ( http://www.mindsatwork.net/ ), welke naast USB ook Firewire hebben.
Verder heb je ook nog de Nixvue Vista (http://www.dpreview.com/reviews/nixvuevista/) waarop je de foto's ook nog kan bekijken.
MindStor is ook wat er in mij opkomt bij het lezen van dit artikel. Vergelijkbare prijzen en d.m.v. Firewire wel snel naar de PC geleegd. Bovendien goed verkrijgbaar in Nederland daar de importeur dezelfde is als die van Nikon; zo'n beetje elk fotozaak kan ze voor je leveren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee