Door David Menting

Nieuwsposter

Igloo-80 transparante computerkast review

Inleiding en Specificaties

De fanatieke computeraar wordt steeds meer een exhibitionist. De lijst met verschillende casemods is eindeloos, en er komen steeds meer pre-modded computerkasten op de markt. Er is bijna geen kast meer te vinden zonder raampje aan de zijkant. Moederbord- en videokaartfabrikanten springen hier gretig op in en voorzien hun pcb's van allerlei kleurtjes. Wij bekeken de ultieme kast voor casemodders die hun handen niet vuil willen maken maar wel hun kastinhoud willen showen: de Igloo-80 Transparent Tower.

De ATX-kast is helemaal gemaakt van gelijmd plexiglas. Aan de voorkant is er plaats voor vier 5,25"- en twee 3,5" drives. Achter de frontplaat is ruimte voor nog vijf 3,5" drives. Op de voorkant treffen we ook aansluitingen aan voor USB en FireWire. Hier een overzicht van de specificaties:

Hoogte442mm
Breedte209mm
Diepte483mm
Drivebays4x 5,25", 7x 3,5"
Fans4x 80mm transparant

De grote doos

Bon Chic EuroNet stuurde ons een promotiemodel op van de Igloo-80 Transparent Tower. De doos had nogal wat schade opgelopen tijdens de hobbelige reis van Taiwan naar Nederland. Gelukkig bleek de inhoud, waar alles om draait, nog helemaal gaaf.

De saaie bruine doos verbergt een prachtige plexiglas miditower. In de kast zitten vier transparante fans met goudkleurige fangrills. We vinden ook een zakje met schroefjes en een frontpaneeltje met Firewire- en USB-aansluitingen. We zochten tevergeefs naar een voeding, alhoewel op de website van Bon Chic staat dat de kast met 360W voeding geleverd wordt. Misschien een tekortkoming van het promotiemodel. In deze review zullen we het dus maar met een 350W Enermax voeding moeten doen.

In de doos vinden we ook nog een A4'tje met beknopte Engelstalige instructies.

De kast nader bekeken

Het eerste wat opvalt aan de kast is het gewicht. Om de boel stevig te houden zijn er aan de bovenkant twee 3cm dikke staven bevestigd. Aan de voorkant is het plexiglas 10mm dik, de rest van de kast moet het met 5mm doen. Voor nog meer stevigheid is er vernuftig gebruik gemaakt van de moederbordplank en de platen waarin de drives bevestigd moeten worden. De algehele afwerking van de kast is meer dan in orde. Er zijn geen scherpe randjes te bekennen; alles is afgevijld en gepolijst. Een minpunt is wel de fragiele achterplaat waarin de PCI-slots hun plaatsje vinden. De slotplaatjes moeten er met beleid uitgehaald worden om scheuren te voorkomen.

Op de voorkant vinden we, zoals gebruikelijk, de aan/uit-knop, een groene led en een resetknop. Smaken verschillen, maar deze hadden bij zo'n kast best wat stijlvoller gemogen. Op de voorkant zitten ook een aansluiting voor Firewire en twee USB1.1-poorten. Er is plaats voor vier 5,25"-drives, twee 3,5" drives en vier interne 3,5" harddisks. De harde schijven worden gekoeld door één van de vier meegeleverde transparante fans.

Aan de buitenkant van de kast vinden we vier uitgefreesde roosters. Hierachter zijn de transparante 80mm casefans bevestigd. Om het compleet te maken zijn die fans stuk voor stuk ook nog eens voorzien van goudkleurige fingerguards. Minder elegant is dat de fans met erg lange draadjes geleverd worden die gewoon op de voeding aangesloten moeten worden. De kabels van de USB- en FireWire-aansluitingen zijn mooi afgewerkt. De kabeltjes van de resetknop, aan/uitknop en de leds zijn verpakt in een net kabelslangetje.

Installatie

De installatie gaat iets anders dan bij een gewone behuizing. De twee zijplaten kunnen met vier schroeven worden verwijderd. De achterplaat waarop het moederbord wordt bevestigd kan in verband met stevigheid niet worden verwijderd. Toch is dit geen probleem, omdat de kast van binnen ontzettend ruim is. Het plaatsen van de afstandsbusjes voor de bevestiging van het moederbord is wat omslachtig. In plaats van busjes met aan één kant buitenschroefdraad, zijn er busjes meegeleverd waar aan twee kanten een schroef in gedraaid kan worden. De busjes moeten dus aan twee kanten van een schroefje voorzien worden. Het is raadzaam hier een tangetje bij te gebruiken, om te voorkomen dat de busjes mee gaan draaien.

Het ATX-plaatje aan de achterkant is gemaakt van hetzelfde dunne plexiglas als bij de uitbreidingsslots. De openingen voor PS/2, USB enzovoort moeten dus heel voorzichtig verwijderd worden. Helaas is de fan aan de bovenkant onhandig geplaatst, zodat de voeding pas geïnstalleerd kan worden als die fan is verwijderd. Het is niet aan te raden deze kast te gebruiken met een voeding met de fan aan de onderkant, omdat de plaat waarop de voeding rust een gedeelte van de airflow blokkeert.

Het installeren van de drives is een stuk eenvoudiger. De frontplaatjes kunnen er simpel afgeschroefd worden. Alle drives moeten wel met alle vier de schroeven vastgemaakt worden omdat er tussen de drives geen schotjes zitten.

De harde schijven worden onderaan de kast vastgeschroefd. Een extra hand is hier wel handig, omdat hier ook de tussenschotjes ontbreken. De harde schijven zitten netjes achter de intakefan. Extra harde schijf-koeling is dus niet nodig.

Prestaties en Conclusie

Aan de voorkant van de kast zit een intake-fan. De fans aan de boven-, zij- en achterkant zijn outtake fans. De vier fans weten de inhoud goed koel te houden, maar ze maken hun opschrift 'Low Noise' alles behalve waar. Een computer die het geluid van een straaljager maakt is niet bepaald een geschikte kandidaat om op het bureau te zetten. Zonde, want zo'n transparante schoonheid verdient eigenlijk wel een plaatsje in het zicht. De koelprestaties van de kast doen niet onder voor die van een conventionele kast van metaal. De Igloo-80 wist het testsysteem met een Athlon XP 2000+ op een kasttemperatuur van 30 graden te houden, dezelfde temperatuur als hetzelfde testsysteem in een conventionele miditower (AOpen H500A).

De installatie van de Igloo-80 is ontzettend simpel, maar vergt iets meer tijd dan normaal. Verder is alles aan deze transparante kast een waar lust voor het oog, behalve de knoppen aan de voorkant. Toch is er op een aantal punten ruimte voor verbetering, zoals de plaatsing van de voeding en de fragiele slotplaatjes. Aan ruimte is binnen de kast geen gebrek. De inhoud is goed toegankelijk, en het aantal van vier 5,25" en zes 3,5" drivebays is voor een kast van dergelijke afmetingen riant.

Of het uiteindelijke productiemodel geleverd wordt met voeding is nog maar de vraag. De Igloo-80 is in Nederland inmiddels ook opgedoken onder de naam 'Acrylic Crystal Dream Transparent'. Het ontbreken van een voeding kan voor veel mensen zelfs positief uitpakken: zo heb je een vrije keuze van voeding. Die keuzevrijheid wordt beperkt door de onhandige plaatsing van de plank waarop de voeding rust. De Igloo-80 is echt een lust voor het oog, met én zonder hardware. De precieze prijs is nog niet bekend, maar die gaat wel wat hoger uitpakken dan een standaard miditower.

Met dank aan Bon Chic voor het beschikbaar stellen van deze beauty

Reacties (61)

Wijzig sortering
Bij een metalen kast is de behuizing toch op de aarde aangesloten? Ik weet niet waarom. Maar hoe zit dat bij deze kast? Heeft dat geen nadelen?
De kast is van plastic, dat kun je dus niet aarden, en hoef je niet te aarden. Aarding is een veiligheid voor (lek) spanning op de buitenkant van een metalen kast. Als deze van plastic is, kan er natuurlijk geen spanning opstaan, en maakt derhalve aarding overbodig / onnodig / onmogelijk. De metalen voeding aan de achterkant van de kast is wel gewoon geaard. Mits aarde = massa (En dat komt vrij vaak voor) liggen ook alle componenten intern aan aarde.


offtopic:
PS er zijn trouwens genoeg apparaten in huis waar je aan de buitenkant van kunt aanraken waar spanning op de buitenkant staat. Probeer maar eens uit bij je KTV. Pak het metalen gedeelte van de antenne aansluiting vast, en tegelijkertijd de verwarming. LET WEL OP! Doe dit alleen als je een sterk hart hebt :). Bij veel KTV's zul je namelijk een flinke opdonder krijgen!!!
+3 (Behulpzaam) voor iemand die uitlegt hoe je jezelf kunt electrocuteren? ;)
Een metalen kast die geaard is werkt toch ook als een Kooi van Faraday? Dwz. dat je computer dan minder gevoelig is voor electromagnetische storing?

Nou is het volgens mij wel zo dat de meeste electromagnetische toring *juist* in de computer wordt gegenereerd, maar alla, een Kooi van Farady werkt 2 kanten op, het houdt ook de electromagnetische straling binnen :).

De vroegere dotmatrix printers hadden nogal een vet electromagnetisch strooiveld. Ik heb een computer gehad die crashte als ik de printer er te dicht naast had staan :).
Hum, erg leuke kast voor het gehoorapparaat van de buurman. Denk niet dat het een CE keurmerk krijgt.

Spanning op een chassis van een TV? Vroeger zeker, daar het lichtnet werd gebruikt voor de raster frequentie (50Hz of 60Hz in US)), tegenwoordig minder (of helemaal niet).

Voor de zekerheid nog even nagemeten, er staat inderdaad een spanning op, ongeveer 90Volt (AC), echter het wordt geleverd door een nogal hoogohmige bron. Wanneer ik huidcontact maak tussen aarde en antenne aansluiting stort deze spanning in tot 10Volt. Niet echt het gedrag van oude TVs waar het lichtnet direct op het chassis stond.
en statische electriciteit op plastiek??? kan heus wel...

en als er 1 soort is waar hardware zeker niet tegen kan is het wel die...
:P

Mag ik alleen ook nog een plaatje in volle glorie?

(dus met mobo erin enzo) :>
Klik!

Niet zo'n mooie foto alleen. Hardware die erin zit is trouwens niet van mij.
Tsss, had je niet eens even Rounded-IDE-kabels en een CCFL klaarliggen voor wat leukere pics ;)
(8>
1- Wat dacht je van statische elektrische tijd, Het lijkt mij namelijk dat de stroom alleen maar opgefokt wordt in deze kast en dat er totaal geen ontaarding kan plaatsvinden dan behalve via de supergevoelige componenten. (voorbeeld) ik ben laatst bezig geweest om een Aopen Hightower te modden met PlexiGlas (alleen sidepanel) al mijn haren op de arm stonden overeind nadat ik de plaat in de kast had gemonteerd.
2- Stof dat is een leuke het is volgens mij net een stofzuiger :-) Maar OK ik zou hm graag willen hebben maar dat klere ding is zo duur, en om daar ook nog eens je beste componenten in te doen...... tja...
Ik ben trots op mijn pure black case die ik op de laatste HCC daagjes heb gekocht :-)
"statische elektrische tijd"
Je bedoelt waarschijnlijk statische elektriciteit :) :)
Nee man, de statische elektrische tijd zorgt ervoor dat je computer stil kan staan in de tijd waardoor je oneindig lange berekeningen in minder dan een seconde kan uitvoeren :9~
Eh... het is eigenlijk niet de bedoeling dat statische elektriciteit via de kast ontlaadt wordt. Statische elektriciteit wordt gewoon via de voeding geaard, dus dat is geen probleem voor deze kast.
Plastic moet toch geen probleem vormen, ik bedoel al die hardware meuk wordt toch ook in plastic verpakt.
Goed dat zijn speciale gridbags (of zo iets) maar het moet toch wel mogelijk zijn om een mooi fijn lijnen spel (metalen draden) op het plexiglas te plakken of zo.
Zo creeer je ook een kooi van Farady, denk ik.
Je koopt gewoon een zelfklevende achterruitverwarming voor in de auto :) en als je die aansluit op je voeding weet je ook meteen zeker dat je kast niet zal beslaan, waardoor je zonder zorgen je mooie componenten kunt showen :Y)
Hoeft niet eens. Je kan toch ook metalen staafjes ter 'versteviging' in de hoeken plaatsen, zodat je een wireframe effect maakt. Dat moet voldoende zijn om faraday in huis te halen ;)

Heel mooie kast, maar is dat nou niet zwaarder dan aluminium?
Heel mooie kast, maar is dat nou niet zwaarder dan aluminium?
Het soortelijk gewicht van plexiglas ligt volgens mij weliswaar lager dan dat van aluminium, maar zoals je in de review kunt lezen zijn de wanden van de kast 5mm dik en aan de voorkant zelfs 10mm!

Dus ja deze kast schat ik wel zwaarder dan zo een zelfde van aluminium :)

[edit]
Score: 0? Ik geef antwoord op een vraag van iemand en word beoordeeld met "-1: Overgewaardeerd" :(
[/edit[<div class=r>[Reactie gewijzigd door real[B]art]</div><!-- end -->
Die 4 fans maken dus een boel lawaai? Dat kan toch simpel opgelost worden door ipv de draadjes van de fan op de 12v van de voeding aan te sluiten, ze op 7v of 5v aan te sluiten
Ja daag! Als je een silent-fan koopt, wil je juist graag dat hij ook stiller is dan een gewone als hij op 12V draait.

Zo lust ik er nog wel één: Als ze op 7V nog steeds teveel lawaai maken, moet je ze op 0V zetten, dan hoor je ze echt niet meer.
Uhm als je nu je computertje in een normale ATX kast hebt zitten zonder casefans, dan hoef je in een andere kast die fans toch ook niet aan te zetten? of zie ik dat nou verkeerd?
waarom bouw je nog een kast om je pc heen?

:?
Om alle onderdelen bij elkaar te houden en draagbaarheid misschien?

als alles rondzwerft door je kamer word zo'n zootje.. ja mijn moederbord ligt ergens achter de kast.. en me DVD-rom speler.. o even zoeken JA gevonden. Onder me bed.. zullen we dan de voeding maar even achter het behang vandaan halen?

Zou leuk zijn :) KamerMod....
Ik heb m'n moederbord ook al eens aan de muur geschroefd. Werkte ook prima. Alleen om dat nou mee naar lan LAN te slepen :X :P
Op GoT was er vanmorgen ook een topic over deze case (zie http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/676770 voor info) met een linkje naar een leverancier. De prijs was ongeveer 250 euro.
€ 250?

Poeh hee, dat is wel heel erg veel, ook voor zo'n speciale kast.

Teglijkertijd heb ik ook een beetje een dubbel gevioel bij dit soort kasten. Sure, ze zijn heel mooi om te zien, en tegelijkertijd zo 'lomp' dat je ze niet een twee drie die prominente plek geeft die ze verdienen.
M.a.w.: ze zullen m.i. op een plek komen waarin ze niet tot hun volle recht komen, en dan is € 250 een hele hoop geld.
En ook een beetje zonde van dat geld.
Mooie kast, alleen kras gevoellig
en ik denk neit sterk genoeg om hem mee te nemen naar lan-partys
Dat valt best mee. Als je even leest zie je dat de kast ontzettend stevig gebouwd is. Stevig genoeg om mee te nemen naar lanparties.
Zou zelfs zonde zijn om dit ding thuis te laten. Zo'n mooie premodded case zie je zelden.
We zochten tevergeefs naar een voeding, alhoewel op de website van Bon Chic staat dat de kast met 340W voeding geleverd wordt
Ik lees toch iets anders:
Igloo-80 Transparent Tower 360 W P4 Passive PFC.
KBT80TR-36
Volgens mij is deze kast niet echt gericht op particulier gebruik, maar meer op demogebruik, bijvoorbeeld in een computerwinkel.

Zo kan een verkoper aan een niet al te ter zake kundige klant bijvoorbeeld laten zien wat er in de computer zit zonder die eerst open te schroeven, terwijl dan de beginnende zelfbouwer meteen ook ziet hoe al die geheimzinnige componenten nou zijn ingebouwd.

Een ander praktisch punt is dat die kast totaal geen magnetische afscherming biedt, dat zou wel eens tot storingen op omliggende apparatuur kunnen leiden.

Dan nog wat iemand al eerder noemde, kunststof is nogal krasgevoelig, neem je dat ding inderdaad geregeld mee naar LAN-party's, dan is hij vermoedelijk snel matglas geworden, wat natuurlijk op zich ook weer een apart effect geeft.

Al met al een zeer fraaie kast, maar naar mijn mening voor thuisgebruik niet erg praktisch.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee