Door Willem de Moor

Redacteur

De eerste behuizing van XFX Review

Videokaartfabrikant, blijf bij je leest

Conclusie: de tekentafel

Bij fabrikanten van behuizingen denk je al snel aan de grote spelers, zoals Antec, Cooler Master, Silverstone en Lian Li. Corsair besloot een paar jaar geleden ook uit te breiden naar deze markt en deed dat met succes. Dat bedrijf heeft zich dan ook opgewerkt tot een van de populairste fabrikanten van behuizingen.

Het is maar de vraag of we XFX op korte termijn in dit rijtje kunnen scharen. De eerste poging van het bedrijf een behuizing te produceren is geen onverdeeld succes. Het uiterlijk is weliswaar, hoewel subjectief, in orde, maar we zien te veel minpunten om positief te kunnen zijn.

De koeling is voor een gamersbehuizing wat ondermaats. Onder belasting, toch geen ondenkbaar scenario voor een gamesysteem, is de 600rpm-ventilator niet toereikend om genoeg airflow in de behuizing te realiseren. Bovendien kunnen 240mm-radiators voor waterkoeling niet gemonteerd worden, wat tegenwoordig toch een standaard is in high-end behuizingen. Daar staat tegenover dat de ingebouwde ventilators idle zeer stil zijn. Onder belasting weet de Type01 het geluid echter slecht te dempen.

Het kabelmanagement is weliswaar in orde, in die zin dat er voldoende ruimte voor is, maar door het wat onhandige design van de drivesledes blijft daar niet veel van over. Ook zitten de rubberen afdichtingen niet stevig in de uitsparingen. De afwerking van de behuizing is over het algemeen in orde, maar details als loslatende lijm bij het logo blijven slordig.

De beoordeling Matig geldt voor de huidige prijs van 130 euro. Als deze zakt, kunnen we er een half puntje bijtellen, maar dat neemt niet weg dat we in high-end behuizingen als de Type01 Bravo meer features, betere prestaties en een beter doordacht ontwerp verwachten.

Samengevat

Er zijn in dit prijssegment betere behuizingen te vinden. Alleen wanneer het systeem idle is, produceert de koeling weinig geluid, maar dat gaat ten koste van de koelcapaciteit. Mogelijkheden voor waterkoeling zijn er nauwelijks, wat voor een gaming-behuizing ondermaats is. Alleen als het ontwerp je bijzonder aanspreekt, rechtvaardigt dit de aanschaf voor de prijs van 130 euro.

Pluspunten

 • Aantrekkelijk ontwerp
 • Produceert weinig geluid

Minpunten

 • Veel plastic, matige afwerking
 • Geen ruimte voor waterkoeling
 • Weinig features voor hoge prijs

Eindoordeel

Tweakers zegt: 5

Reacties (62)

Wijzig sortering
Voor de eerste keer dat ze een kast maken is het niet verkeerd. Gezien naar het ontwerp en hoe de inhoud in elkaar zit hebben ze inderdaad niet afgekeken bij de concurrenten op die markt. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ze zich onderscheiden aan zowel de binnenkant als buitenkant.
Helaas heeft het niet goed uitgepakt en hebben ze aan alle kanten punten laten liggen. Het principe beter goed gejat dan slecht bedacht hadden ze bij het ontewerpen en maken van de kast beter kunnen gebruiken. Het lijkt me verstandig om eerst een veilige en safe case te maken dan je direct te onderscheiden.

Onderscheiden is goed, maar doe het dan in één keer goed want zo krijg je een naam mee van slechte kasten terwijl je nog maar net nieuw bent in de markt. Al met al vind ik het ontwerp naar mijn mening bijzonder in de zin van weinig voorkomend en ik hoop dat ze doorgaan met het maken van kasten, voor de eerste keer is het niet slecht en meer variatie voor de consument is alleen maar beter.
Ik ben het niet met je eens, als fabrikant en merk heb je wel een aantal verantwoordelijkheid voor je eigen product, het feit dat een high-end merk zo'n matig product aflevert vertelt mij meer over de interne procedures en bedrijfsmentaliteit. Ten eerste ben ik verbaasd dat iemand ooit goedkeuring heeft gegeven om dit product in deze staat in de markt te zetten, ze hadden de kast namelijk net zo goed type01 beta kunnen noemen.

Ook vind ik het geen argument dat ze onderscheidend zijn, ze hebben een aantal basis zaken gewoon verkeerd uitgevoerd, dit is niet te wijten aan het feit dat het de eerste case is die ze uitbrengen maar vooral te wijten is aan een gebrek aan visie en emotie.

Met andere woorden XFX heeft de plank misgeslagen en dat lijkt me vooral te wijten aan gebrek van marktonderzoek, en toekomst visie en het ontbreken van emotie in het product. Het lijkt me ook dat ze het met het design geen rekening hebben gehouden met de doelgroep, concurrentie en kwaliteit.

Ik denk dat XFX is blijven hangen in de tijd, een tijd waar je nog klakkeloos een hoopje plastic kan verkopen in het Premium segment, en je laat leiden door de goedkope materiaalkosten en hoge marges.

In geen geval is dit goed nieuws voor XFX, en al zeker niet voor consumenten. Een consument verwacht kwaliteit en dat krijgen ze niet. Het is overigens wel goed nieuws voor de concurrentie, want die doen het namelijk wel goed.

Niet iedereen kan een goed kast maken, Ookal ben je een groot bedrijf. Een case maken is gewoon een ambacht opzich en vereist een bepaalde expertise, het is daarnaast belangrijk om de consument de perceptie te geven dat je waar voor je geld krijgt. Zeker in de afgelopen jaren is de consument alsmaar kritischer geworden, en daar heeft XFX de plank misgeslagen. Daar is geen enkele goede reden voor.

Als XFX het in de toekomst beter wil doen dan kan dat zeker, maar er is dan wel een verandering nodig in mentaliteit. Misschien moeten ze toch wat kritischer kijken naar hun eigen producten, want ik zou de ontwerper zeker weten terug sturen naar de tekentafel, en ik denk niet dat ik alleen voor mezelf spreek.
Dat ze geen marktonderzoek hebben uitgevoerd was ook mijn analyse. (afkijken bij de concurrentie klinkt me wat negatief). En dat vind ik opmerkelijk. Een bedrijf dat geen ervaring heeft in het maken van kasten (echt iets anders dan grafische kaarten) heeft blijkbaar een ontwerpbureau aan het werk gezet zonder ervaring in kasten. Op zich hoeft dit nog niet een probleem te zijn. Is het ontwerpbureau ervaren in het maken van consumenten elektronica dan heeft het goede ervaring in fabricage van kunststof vormdelen en de verwerking van dun plaatwerk. Het eerste wat zo'n bureau doet is een scan van eventuele patenten op het gebied van computer behuizingen (want je moet uit het vaarwater van je concurrenten blijven). Het kast ontwerp heeft daarnaast al een streef prijsstelling. Wat zo'n bureau dan ook kan doen is een selectie kasten aanschaffen in deze prijsstelling. Een ervaren ontwerpbureau leert van het kijken naar deze groep kasten en patenten nog veel meer dan wij (serieuze) gebruikers of zelfs reviewers kunnen leren. Het bureau zal bepalen waar de concurrentie zich bevindt en waar ze iets vanuit haar eigen ervaring kan toevoegen. Met een analyse van markt en doelgroep tenslotte bepaalt het bureau welke van de toevoegingen het meest veelbelovend zijn voor het product.

Over het ontwerpproces weten we natuurlijk niet veel. Maar de XFX Type01 straalt uit dat er niet veel is geleerd van kasten van de concurrentie. Misschien is er wel naar patenten gekeken en heeft men getracht daar omheen te komen. Denk hierbij aan de originele uitvoering van kabeldoorvoerpunten en drive kooien en trays. De ontwerpers zijn over deze oplossingen zo tevreden geweest dat het wat op een fixatie lijkt. De kabel doorvoeren zijn namelijk zo enthousiast toegepast dat ze ook ingezet werden in afmetingen en verhoudingen waar ze beter achterwege hadden kunnen blijven. Het dubbel uitvoeren van de drive trays en het adapteren van de drive cage op 2,5 of 3, 5 inch zie ik als doorschieten. In deze gedachte is veel energie weggelekt die beter in andere aandachtsgebieden gestopt had kunnen worden. Bovendien zijn onderdelen dubbel uitgevoerd, en drukken de kosten ervan op het budget. De grootte van de kast heeft geen probleem met een 3,5 inch drive kooi, en die trays zelf hadden ook adapteerbaar gemaakt kunnen worden.

XFX had de ambitie om in een nieuwe markt een nieuw product (onderscheidend) neer te zetten (voor zover je dat van kasten kan zeggen ;) ). Mij lijkt het dat ze hiermee wat hoog heeft geschoten. Het onderscheidende aspect bijt het merk in de staart. Onderscheidend is iets heel goed uitvoeren. Bij deze kast past dat woord niet zo, laten we het maar houden op afwijkend.
Ik vind het eerlijk gezegd nog niet verkeerd, misschien is het prijskaartje wat hoog en het uiterlijk valt om te twisten, maar voor een eerste kast liegen de prestaties er niet om.

Er worden voorbeelden als Lian-li en Cooler Master aangehaald, maar die hadden ook niet op dag 1 een hit en ik kan qua prijs/prestatie niet begrijpen wie bijv. lian-li kasten nou koopt... nu zou ik als XFX aan de low-end beginnen ipv gelijk met de grote jongens mee willen spelen, ik denk dat daar meer behoefte naar is namelijk.
Nou, ik weet niet hoor. Als je kijkt naar airflow: ze hebben een kast gemaakt die eigenlijk overal een gatenkaas is. Laten we het over design maar niet hebben, plus alle loze ruimte die de kast in beslag neemt met die onwijs lelijke plastic kappen die 'Bart Smit' ademen; maar zelfs met die gatenkaas (of juist: dankzij) is de airflow belabberd, is er gewoon NIET over de frontpanel nagedacht (helemaal open maar geblokkeerd door drivecages), hete lucht blijft op de meest karakteristieke plek hangen bij de IO shield en onder de cpu terwijl dat nu juist dé eigenschap is die een high-end kast NIET moet hebben.

Kortom zelfs als je dit design wél kunt pruimen is het gewoon een bar slechte kast. Voor 35 euro was het een prima kast geweest, voor 130 euro is het gewoon diefstal. En dat zeg ik omdat kasten van 35 euro gewoon net zo goed 'presteren', in het slechtste geval moet je er zelf een (goede en stille) fan bij kopen, en op dat moment heb je al bijna een betere kast voor minder dan de helft van het geld en met minder goedkoop uitziend plastic. Met een beetje geluk zelfs nog met een stoffilter of twee.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 18 april 2014 12:48]

Nou ik denk wel dat het duidelijk is dat XFX zijn huiswerk niet goed gedaan heeft. Er zit namelijk best een groot verschil tussen wat je mag verwachten en wat er gerealiseerd word en zeker als je de features tegenover soortgelijke producten in dezelfde prijs categorie vergelijkt.

Net het uiterlijk is opzich niks mis mee, maar aspecten als bouwmateriaal en bouwkwaliteit krijg je enorm weinig bang for buck.
Feitelijk koop je een slecht afgewerkt stuk plastic terwijl vergelijkbaare fabrikanten meer Premium kasten leveren, waarbij details gewoon goed uitgewerkt zijn en gebruiksgemak centraal staat.
Hoe kom je überhaupt aan de conclusie "Aantrekkelijk ontwerp"? Ik vind het een verschrikkelijk lelijk onding zonder enig gevoel voor stijl. Dan blijft alleen nog de geluidsproductie over, die is volgens de test ook niet je-van-het maar wordt ook als pluspunt aangemerkt?

Rare conclusie, nog vreemdere case.
Gamersbehuizingen zijn altijd apart qua ontwerp en mensen die zoeken naar zo'n type behuizing zullen dit soort ontwerpen sneller aantrekkelijk vinden.
Kijk alleen al naar de Cooler Master HAF932, door velen uitgekotst maar net zo goed door velen omarmd.

Persoonlijk vind ik deze kast niks, veels te duur voor de features die het bied.
Voor minder geld zijn er completere kasten te krijgen.
Niet iedereen zit te wachten op een kaal blok van geborsteld aluminium. Ik kan die stijl niet waarderen en snap ook niet dat je iets dergelijks verwacht van een kast die gemaakt is voor een doelgroep die graag LAN parties af gaat en pronkt met zijn of haar kast. Daar komt bij dat in de review het woord 'subjectief' meermaal genoemd is wanneer het voorkomen van de kast onder de loep genomen werd.
130€. Ik vind de prijs niet in verhouding staan met de materialen die gebruikt worden. Als er dan ook nog eens een slechte afwerking is, waar betaal je dan voor? Voor de stilheid misschien, maar ik heb toch liever een case die goed koelt en een beetje geluid maakt. En er zouden ook rustig wat minder logo's op mogen.

[Reactie gewijzigd door peakrever op 18 april 2014 08:34]

En er zouden ook rustig wat minder logo's op mogen.
Uhh, ik zie maar één logo, die strip langs de zijkant. Wat bedoel je?
Voorkant, zijkant, achterkant.
Over smaakt valt niet te twisten, maar ik vind het vrij summier. Met name zie je op de achterkant alleen een paar inprints van de naam in het metaal. Diegene die ondersteboven op de afbeelding staat komt door de XFX voeding.
Nee vond ik ook Al. Het is het gewoon net niet...
Misschien als ze de prijs straks sterk in prijs laten dalen, kan het nog best een interessante kast zijn. Ik vond trouwens een paar jaar geleden dat XFX altijd wel goede prijs/kwaliteitsverhouding had, veroorzaakt doordat de producten vaak de goedkoopste en niet heel slechtste waren.

De laatste jaren heb ik idee dat XFX probeert zichzelf eerder te richten op de high end markt van de games, kijkend de huidige reeks videokaarten welke allemaal goed presteren, zowel qua koeling als geluid.
Nu weer met zo'n kast, alleen dan jammer dat ze minder nagedacht hebben over de werking en het gebruik van materialen. Ik vind het trouwens wel wat hebben dat ze zelfs op de rubbers hun naam hebben gezet. Wat ik niet mooi vind is die lelijke rode streep, maakt het geheel toch wat minder serieus...
Kan je wel zeggen. ;) Ben ook benieuwd wie deze case zal gaan kopen.

[Reactie gewijzigd door peakrever op 18 april 2014 08:36]

Het is niet helemaal de eerste behuizing van XFX, zie http://tweakers.net/nieuw...bone-van-xfx-bekeken.html .
Dat is niet echt een behuizing aangezien de hardware er al in zit. Videokaarten hebben toch ook behuizingen? Behuizing is hier gewoon de term voor een los product.

Die case bevestigt voor mij overigens ook dat XFX zich inderdaad niet met behuizingen bezig hoeft te houden. ;)

[Reactie gewijzigd door Kiwi op 18 april 2014 10:15]

Dat weet ik, daarom schreef ik ook 'niet helemaal'. Smaken kunnen verschillen, maar ik vind persoonlijk dat ze met die barebone laten zien dat ze jaren geleden al met iets interessants en vernieuwends konden komen. De xfx bravo vind ik daarom een beetje tegenvallen.
edit: verkeerd gelezen.

Toch nette prestaties voor een eerste poging. Maar voor 130 euro mogen er wel betere hardeschijf trays meegeleverd worden. En stoffilters (zoals yousql hierboven al meld) zijn in die prijsklasse eigenlijk ook wel onmisbaar.


Overigens vraag ik me af waarom er word gesteld dat er geen plaats is voor waterkoeling. Ik zie aan de achterkant meerdere doorvoeren voor slangen, en intern is er ook plaats voor meerdere 120mm radiator blokjes of een 240mm (hoewel dat lastig is gezien die aan het zijpaneel zou moeten) radiator blok.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 18 april 2014 08:58]

240mm past niet, kleine radiators wel... Die noem ik ook expliciet:
waardoor radiators voor waterkoeling van 240mm niet passen. Voor waterkoeling is dit dus niet de aangewezen behuizing.
belasting, toch geen ondenkbaar scenario voor een gamesysteem, is de 600rpm-ventilator niet toereikend om genoeg airflow in de behuizing te realiseren.
Die conclusie snap ik niet helemaal. Onder belasting is de temperatuur van de behuizing 22 graden boven kamertemperatuur, en bij de Corsair en de FD Define 21 graden. Begrijp ik nu goed dat vanwege die 1 graden verschil, de behuizing daarom een erg slechte airflow heeft?
Je moet ook naar de geluidsproductie kijken, die is bij de XFX het hoogste terwijl de temperaturen dus ook het hoogste zijn. Je krijgt dus niets terug in de vorm van koeling om die geluidsproductie te compenseren. Niet vreemd trouwens dat deze veel geluid produceert, halve kast is open.
De lucht in een computerkast kan je als een soort buffer zien waarvan de temperatuur maar indirect en vertraagd reageert op belasting. Maar ze is hoger, al is het maar een graad. Dit zegt wel iets over het feit dat de kast zijn warmte niet goed kwijt kan.

Dit zou, zoals de reviewer ook al suggereert, aan de luchtstroming kunnen liggen. De ventilatoren (200 mm voor-onder, 140 mm achter-boven) slagen er blijkbaar onvoldoende in een luchtstroming op gang te brengen. Mijn vermoeden is dat dit iets te maken kan hebben met de opengewerkte flanken van de kast. Die opengewerkte flanken zijn eigenlijk een hele grote uitstroomopening.

Wat met de luchtstroming in de kast gebeurd is als volgt te beschrijven. De 200mm ventilator zuigt een bepaald debiet aan lucht de kast in. Die lucht kan de kast uit verdwijnen via de achterventilator, maar ook via de opengewerkte flanken. Van het instroomoppervlak en die opgetelde uitstroomoppervlakken is een denkbeeldig stromingsprofiel te maken. Stel je bij een stromingsprofiel een soort tapse holle buis waarbij het uiteinde met de kleine diameter de 200 mm inlaatventilator voorstelt, en het grote diameter aan het andere uiteinde de optelling voorstelt van de opengewerkte zijflanken met de 140 mm achter(uitlaat)ventilator. Je dit voorstellende is het niet meer zo moeilijk te begrijpen dat snelheid van de luchtstroming in de kast in het midden (van voor naar achteren) het laagst wordt. De doorsnede van het stromingsprofiel neemt toe, terwijl het volume van de doorstromende lucht gelijk blijft. De luchtstroming kan alleen maar vertragen. Naar de achterzijde toe kan ze weer wat toenemen door de achterventilator. De achterventilator zal echter slechts een gedeelte van van het debiet dat de inlaatventilator de kast heeft ingezogen naar buiten blazen.

Vanuit de bovenstaande redenering vertrekkend is dan zelfs de conclusie te trekken dat de opengewerkte flanken voor de basisconfiguratie met twee fans eerder contraproductief zijn voor de warmteafvoer dan dat ze meehelpen. Zelf zou ik om die reden alleen kasten met veel ventilatorroosters kopen als ik daadwerkelijk van plan ben om voor die roosters ventilatoren aan te brengen. Iedereen die deze kast aanschaft kan daarom beter nog wat dieper in de buidel tasten voor wat extra ventilatoren. Dit aandachtspunt geldt trouwens niet alleen voor deze kast, maar ook voor andere kasten met veel ventilatorroosters.

[Reactie gewijzigd door teacup op 19 april 2014 22:11]

Of voor een paar stukken tape natuurlijk.
ik zie graag bij een kast van 100+ euro graag stof filters die je in de vaatwasser kan doen. Dat is ook beter voor de coolers.
Het nadeel van een slechte conclusie aan het begin van het artikel is dat ik meteen geen zin meer heb de review te lezen..;)
Wel fijn dat Tweakers objectief blijft en zijn mening durft te geven, goede zaak!!
Erg magere features voor een case in dit segment dus. Dat krijg je bij de Corsair 600T bijvoorbeeld wel, die je voor een tientje meer kan kopen. De 600T kast heeft ook de mogelijkheid veel fans in te bouwen, genoeg slots voor waterkoeling en is nog netter met cable management. Tevens is de kast bijna volledig van metaal en kun je de deur aan de zijkant met bijgeleverde onderdelen open of dicht maken (raam of grate)

Ik zie dus geen enkele reden om de Type01 te kopen i.p.v. de Corsair 600T of een andere dergelijke case in dat segment die niet zo minimalistisch is.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee