Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

MSI GE60 Review

Gamelaptop met stevige hardware

Inleiding

Samengevat

Er zijn veel verschillende uitvoeringen van MSI's GE60 te krijgen en de gameprestaties zijn dan ook afhankelijke van de gekozen processor en videokaart. In vrijwel alle gevallen is de prijs gunstig in verhouding met de hardware die de laptop biedt. De goede specificaties gaan wel enigszins ten koste van de behuizing. Die sluit niet overal mooi aan en het scherm buigt makkelijk. Daarnaast produceert de koeling vrij veel geluid, ook bij lagere belastingen.

Pluspunten

  • Snelle videokaart
  • Ruimte voor extra ssd
  • Veel waar voor je geld

Minpunten

  • Ventilatorgeluid
  • Kwaliteit behuizing

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

MSI is vooral bekend van de productie van moederborden en videokaarten, maar de fabrikant heeft zich al een tijd geleden ook toegelegd op het bouwen van laptops. Daarbij concentreert MSI zich vooral op gamelaptops, hoewel het daarnaast een aantal 'standaard'-laptops in de Classic-serie verkoopt.

De fabrikant heeft de laatste gamelaptops in de serie voorzien van Nvidia's nieuwste generatie videokaarten met codenaam Maxwell. Maxwell moet vooral zuiniger zijn dan zijn voorganger, Kepler. Op de desktop maakten we al eens kennis met de nieuwe videokaart en daarbij konden we concluderen dat Nvidia er inderdaad in is geslaagd om hogere prestaties bij een lager energieverbruik neer te zetten. Een ideale gpu voor een gamelaptop dus.

Van MSI ontvingen we de nieuwste variant van de GE60, een 15,6"-gamelaptop die voorzien is van een Core i7-4700HQ-processor, 8GB geheugen en natuurlijk een GTX 860M-videokaart. We keken of de Maxwell-videokaart zijn beloften van een laag energieverbruik bij hoge prestaties waarmaakt en of dat de prijs van, op het moment van schrijven, 1400 euro rechtvaardigt.

Uiterlijk

De gamelaptops die MSI in de afgelopen jaren heeft uitgebracht hadden vaak een opvallend uiterlijk met veel kleurtjes, lampjes en knopjes. Met de 2014-uitvoering heeft MSI geprobeerd daar verandering in te brengen. Het deksel is bijvoorbeeld niet meer voorzien van brede ribbels en rode lijnen, maar van strak, geborsteld metaal gemaakt. Het logo met de Gaming Series-draak wordt verlicht door de backlight van het scherm en de letters MSI prijken daar weer boven.

Het geborstelde metaal komt terug rondom het toetsenbord en bij de polssteunen. Sinds de vorige uitvoering van de GE60 is ook dit netter geworden; alleen de power button is gebleven, samen met de knop om de ventilator op volle kracht te laten draaien en de knop om het kleurprofiel voor de toetsenbordverlichting te wisselen.

Dankzij het geborstelde metaal ziet de laptop er op het eerste gezicht stevig uit, maar op de afwerking en degelijkheid valt toch wel wat af te dingen. Het scherm blijkt ondanks de metalen achterkant totaal niet verstevigd te zijn en het kost weinig kracht om het scherm krom te trekken. Dat gebeurt zelfs al als je met een hand aan de hoek van het scherm de laptop dichtklapt.

Het gebrek aan stevigheid hangt samen met de vele verschillende materialen die in de behuizing zijn gebruikt en die ook niet even mooi op elkaar aansluiten. De metalen bovenkant sluit aan op een rood plastic randje, dat vervolgens weer op de plastic onderkant van die behuizing aansluit. Dat zijn relatief veel plekken waar twee delen van de behuizing in elkaar moeten blijven zitten en waar dus na verloop van tijd speling kan ontstaan. Daarnaast zijn op verschillende plekken nog de naden te zien van de mallen waaruit de delen van de behuizing komen, erg slordig voor een laptop van 1400 euro.

Toetsenbord en touchpad

Kenmerkend voor de gamelaptops van MSI is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van toetsenborden van Steelseries. Het Steelseries-toetsenbord op de GE60 kenmerkt zich door een prettige, diepe travel. Ook zijn de toetsen iets gebogen, waardoor je vinger vanzelf op het midden van de toets valt.

De opvallendste functie van het toetsenbord is de achtergrondverlichting. Het toetsenbord is in drie 'zones' verdeeld en iedere zone kan een eigen kleur achtergrondverlichting krijgen of helemaal uitgeschakeld worden. Bij het spelen van een shooter zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om alleen de linkerkant van het toetsenbord te verlichten. Daarnaast is het mogelijk om via verschillende profielen de achtergrondverlichting te laten verkleuren, waardoor je een soort golfeffect creëert. Wat ons betreft is de tweakbare toetsenbordverlichting geen functie die we op andere laptops missen, maar het is wel leuk om mee te spelen.

Net als het toetsenbord doet de touchpad zijn werk prima. De muistoetsen zijn onder het oppervlak verborgen en het oppervlak is groot genoeg om lekker snel mee te werken. De meeste gamers zullen waarschijnlijk snel een externe muis aansluiten en daar is ook rekening mee gehouden. Als er een externe muis gedetecteerd wordt, wordt de touchpad automatisch uitgeschakeld.

Aansluitingen

Voor het eerst sinds lange tijd treffen we op een laptop weer een optisch station aan. Wie zijn games online koopt, zal weinig er weinig gebruik van maken, maar voor wie zijn games op dvd in een bakstenen winkel aanschaft, is het dvd-station een uitkomst.

Ondanks de dvd-reader-writer heeft MSI nog genoeg aansluitingen op de laptop weten te plaatsen. Aan de rechterkant bevinden zich de ethernetaansluiting, een d-sub-aansluiting en een usb 2.0-poort. Links treffen we nog drie usb-poorten aan, een hdmi-aansluiting en de audio in- en uitgangen. Voor een laptop van dit kaliber is dat genoeg om mee uit de voeten te kunnen.

Hardware en synthetische benchmarks

Een gamelaptop kan natuurlijk niet zonder vlotte hardware en bij MSI krijg je voor 1400 euro aardig wat hardware voor je geld. De processor is een quadcore-i7 van Intel, maar vooral de videokaart maakt de laptop voor gamers interessant; de GTX 860M is gebaseerd op de Maxwell-architectuur, die minder energie moet verstoken dan zijn voorganger en daardoor hogere prestaties kan leveren. Om de GE60 vlot te laten starten is er een ssd van 128GB geïnstalleerd, terwijl er voor opslag een harde schijf van een terabyte aanwezig is.

MSI GE60-2PE-046NL
Processor Intel Core i7-4700HQ
Cores/threads 4/8
Klokfrequentie (turbo 2 cores/1 core) 2,4GHz (3,2 / 3,4GHz)
Gpu Intel HD 4600
Nvidia GTX 860M
Werkgeheugen 8GB-ddr3-1600
Opslag SanDisk SD6SF1M128G
Hitachi HTS721010A9E630
WiFi Intel Dual Band Wireless-AC 3160
Schermpaneel 15,6", IPS, 1920x1080 pixels
Besturingssysteem Windows 8.1

De netwerkchip is een Killer E2200 van Qualcomm, die ten opzichte van andere nics latencies moet verlagen. Bij de ethernetaansluiting is dus aan gamers gedacht, maar opvallend genoeg lijkt er op de draadloze netwerkverbinding wel bezuinigd te zijn. De Intel 3160 ondersteunt weliswaar de nieuwe 802.11ac-standaard, maar maakt geen gebruik van mimo, waardoor de maximale doorvoersnelheid blijft steken op 433Mbit/s.

Cinebench

Met behulp van Cinebench gaven we de quadcore-processor eens flink de sporen. De Cinebench Multi-test belast alle processorcores bij het renderen van een afbeelding. De Core i7-4700HQ hebben we vaker getest en het testresultaat wijst dan ook uit dat de laptop naar verwachting presteert. Van koelingsproblemen is geen sprake.

Cinebench Single voert dezelfde bewerking uit als Cinebench Multi, maar dan bij belasting van één core. Opnieuw is het resultaat naar verwachting. Het zal niemand verbazen dat de Alienware 17 en de BTO 17CL56, met hoger geklokte processors, een beter resultaat neerzetten.

3DMark

Voor een gamelaptop is een snelle videokaart minstens zo belangrijk als een snelle processor. We hebben uiteraard verschillende games gedraaid, maar om een eerste indruk te krijgen van de prestaties van de nieuwe Maxwell-gpu hebben we gebruikgemaakt van 3DMark.

3DMark neemt niet alleen de prestaties van de gpu, maar ook die van de cpu mee, waardoor onderlinge vergelijkingen niet helemaal eerlijk zijn. De Asus G750JX beschikt gelukkig over vrijwel dezelfde hardware als de GE60 en daarbij bleek al dat de nieuwe Maxwell-gpu een procent of negen sneller moet zijn dan de GTX 770M.

AS SSD

MSI maakt in deze uitvoering van de GE60 gebruik van een Sandisk X110-ssd met msata-aansluiting. De controller zou afkomstig zijn van Marvell.

De sequentiële lees- en schrijfsnelheden van de Sandisk-ssd vallen niet tegen in vergelijking met andere geteste laptops. Aan de snelste msata-ssd's van dit moment, zoals de Samsung EVO en Plextor M5M, kan echter niet worden getipt.

Ook in de random lees- en schrijftaken zet de Sandisk-ssd geen tegenvallende prestaties neer. In de meeste laptops komen we Samsung- of Kingston-ssd's tegen, maar de keuze voor SanDisk pakt op de GE60 niet verkeerd uit.

Nvidia GTX860M: mobiele Maxwell

Hoewel MSI's nieuwe GE60 wat uiterlijke veranderingen heeft ondergaan, zal voor de meeste Tweakers de veranderde hardware minstens zo belangrijk zijn. De laptop krijgt namelijk een GTX 860M mee, een gpu die gebouwd is op basis van Nvidia's nieuwe Maxwell-architectuur.

Maxwell debuteerde in Nvidia's GTX 750 en GTX 750 Ti. Beide zijn midrange-videokaarten voor desktops, die vooral interessant moeten zijn voor mensen die voor weinig geld toch willen gamen, evenals voor systemen met een voeding die een zwaardere videokaart onmogelijk maakt. Nvidia is met Maxwell dus gaan bezuinigen en zet met de GTX 750 Ti prestaties neer waarvoor voorheen meer energie verstookt moest worden.

GTX 750 TiGTX 860M (Maxwell)GTX 860M (Kepler)
Cuda-cores 640 640 1152
Klokfrequentie 1020-1058MHz 1029+MHz 797+MHz
Geheugensnelheid 5,4GHz gddr5 2,5GHz gddr5 2,5GHz gddr5
Geheugenbus 128 bit 128 bit 128 bit
Geheugenbandbreedte 86,4GB/s 64GB/s 64GB/s
Tdp 60 watt ~45W ~45W

De naamgeving bij de desktop-gpu's was al enigszins verwarrend, omdat de nieuwe Maxwell-gpu's gewoon binnen de 700-serie vallen en daardoor omringd worden door Kepler-gpu's. In het geval van de mobiele processor maakt Nvidia het nog een stapje ingewikkelder. De GTX 880M en 870M zijn Kepler-gpu's, waarbij de GTX 880M een hoger geklokte 780M is, terwijl de 870M met 1344 Cuda-cores een nieuwe variant op een oud gpu-ontwerp vormt.

Kies je voor een GTX 860M, dan ben je nog steeds niet zeker van de Maxwell-gpu, omdat er ook een Kepler-variant met dezelfde naam bestaat. De prestaties zouden echter hetzelfde moeten zijn, terwijl ook het verbruik vergelijkbaar moet zijn. Nvidia doet er officieel geen uitspraak over, maar volgens geruchten ligt de tdp tussen de veertig en vijftig watt.

De GE60 is voorzien van de Maxwell-variant van de GTX 860M, waarbij de gpu in principe niet verschilt van de GTX 750 Ti. De prestaties zullen echter wel lager uitvallen doordat de mobiele gpu zich met behulp van Nvidia's Gpu Boost 2.0 minder ver zal overklokken om binnen de grenzen van warmte en verbruik te blijven. Het lager geklokte videogeheugen draagt evenmin bij aan het evenaren van een GTX 750 Ti.

Battery Boost

Nieuw voor de 800M-serie videokaarten is Battery Boost. Battery Boost is een optie die in het GeForce-control-panel ingeschakeld kan worden en waarbij de gebruiker zelf een framerate tussen de 25 en 50fps kan opgeven. Vervolgens wordt de gpu niet zwaarder belast dan noodzakelijk is voor de opgegeven framerate, waardoor je langer op een acculading kunt gamen, mits je videokaart nog wat 'ruimte' overheeft.

We hebben Battery Boost uiteraard getest en de functie blijkt naar behoren te werken, al is het lastig om daar harde cijfers aan te hangen. Speel je normaal gesproken Simcity 2000 op 2000fps, dan zul je een flinke boost in accuduur ervaren als je de game op 30fps limiteert. Andersom zal Battlefield 4 op de allerhoogste instellingen nooit op 30fps draaien, en dan is de gpu ook niet te 'begrenzen' en zal Battery Boost geen verschil maken voor je accuduur.

We hebben Battery Boost getest met behulp van Grid 2, een racegame die we al geruime tijd gebruiken en die als voordeel heeft te beschikken over een geïntegreerde loop-modus. Daarbij worden achter elkaar races gereden. We gebruikten dezelfde instellingen als bij de gewone accutests en zetten de schermhelderheid op 180cd/m², vervolgens draaiden we de test net zo lang totdat de accu leeg was.

Grid 2 - 1920x1080 - High 4xMSAA
SysteemAccuduur (minuten)
MSI GE60 - Battery Boost aan
**********
61
MSI GE60 - Battery Boost uit
*********
53

Bij de eerste keer starten kiest Grid 2 automatisch de grafische instellingen die de game bij de videokaart vindt passen. Bij de GE60 kom je dan uit op de High-preset, waarbij 4xMSAA wordt toegepast. De gemiddelde framerate ligt dan net boven de 30fps. Met de limiet in Battery Boost op 30fps zien we dan ook dat er geen gigantische winst geboekt wordt; de accuduur gaat er acht minuten op vooruit.

Vervolgens deden we de accutest in Grid 2 nog een keer met lagere instellingen, bij de Medium-preset en zonder gebruik van anti-aliasing. Door de lagere instellingen liggen de framerates hoger en kan Battery Boost hier ook meer bezuinigen dan bij hogere instellingen.

In het geval van Grid 2 wil je dus eigenlijk automatisch wisselen tussen verschillende instellingen: hoge settings om mee te gamen als de laptop aan de lader hangt en lagere instellingen waarbij stroom bespaard kan worden als er op de accu gewerkt wordt. Nvidia heeft zich dat ook gerealiseerd en zou in april een update uitbrengen voor de GeForce Experience-software, die verschillende energieprofielen voor games toevoegt.

Praktijktests en games

Naast de synthetische benchmarks hebben we ook onze eigen praktijktests op de GE60 gedraaid. We hebben alle gebruikelijke Adobe-benchmarks, plus Handbrake en Multipar gedraaid. Om de review overzichtelijk te houden hebben we alleen de resultaten in Photoshop en Lightroom gepubliceerd. De resultaten van de overige tests zijn te vinden in de Benchmark Database en laten ten opzichte van de Photoshop- en Lightroom-tests geen gekke afwijkingen zien.

In Photoshop CS6 hebben we een foto bewerkt met behulp van een vaste action. De Core i7-processor in de GE60 weet net als in de synthetische benchmarks de Asus G750 netjes bij te houden.

Lightroom - Exporteren
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager is beter
Alienware 17 Core i7-4800MQ
******
61,30
MSI GE60 2PE Core i7-4700HQ
*******
65,90
Dell Precision M3800 Core i7-4702HQ
*******
68,00
XNB Destiny IV15 Core i7-3630QM
*******
69,40

Ook bij het exporteren in Lightroom kwamen we geen verrassingen tegen. De koeling van de MSI-laptop produceert aardig wat herrie tijdens de tests, maar de resultaten mogen er dan ook zijn.

Games

Om te zien hoe de eerste mobiele Maxwell-gpu presteert, hebben we de GE60 aan een aantal gamebenchmarks onderworpen. Daarbij liepen we tegen een klein probleem aan; de laatste keer dat we mobiele gpu's testten was alweer enige tijd geleden. Voor een game als Battlefield 4 bijvoorbeeld, hebben we nog geen vergelijkingsmateriaal liggen. Daarom hebben we voor het maken van vergelijkingen ook wat oudere games gedraaid. Een tweede probleem dat om de hoek kwam kijken is het verschil in driverversies. De drivers die we voor de reviews van eerdere laptops gebruikten, zijn allang opgevolgd door nieuwere versies. Daarom kunnen we geen harde vergelijkingen maken tussen de verschillende gamelaptops.

Battlefield 3 - 1920x1080 - Ultra
SysteemnaamProcessorGPUMinimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Alienware 17 Core i7-4800MQ GTX 780M
*****
+
**
36,8 / 49,2
XNB Destiny IV15 Core i7-3630QM HD 7970M
*****
+
*
34,4 / 40,4
MSI GE60 2PE Core i7-4700HQ GTX 860M
****
+
*
29,7 / 36,6
Asus G750JX Core i7-4700HQ GTX 770M
***
+
*
23,3 / 31,9
MSI GX60 A10-4600M HD 7970M
***
+
*
22,1 / 31,4

In Battlefield 3 blijkt de Maxwell-gpu het goed te doen. Op ultra-instellingen produceert de gpu toch nog een framerate van 36,6fps. Wie liever op hogere framerates speelt, kan ervoor kiezen om de instellingen nog wat omlaag te schroeven. Battlefield 4 hebben we uiteraard ook geprobeerd te draaien en daarbij kwamen we op de hoogste instellingen uit op een gemiddelde framerate van 28,08fps, terwijl de minimale framerate op 19fps bleef steken.

DiRT: Showdown - 1920x1080 - Ultra - 4xAA
SysteemnaamProcessorGPUMinimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Alienware 17 Core i7-4800MQ GTX 780M
******
+
*
77,3 / 93,3
XNB Destiny IV15 Core i7-3630QM HD 7970M
****
+
**
58,7 / 77,9
MSI GE60 2PE Core i7-4700HQ GTX 860M
****
+
*
57,1 / 68,5
Asus G750JX Core i7-4700HQ GTX 770M
****
+
*
51,9 / 62,6
MSI GX60 A10-4600M HD 7970M
**
+
*
31,4 / 43,9

DiRT: Showdown draaien we al een tijdje niet meer, maar we hebben het nog een keer geïnstalleerd voor de benchmark van de 860M. Net als in Battlefield 3 komt de gemiddelde framerate boven die van de GTX 770M uit.

Sleeping Dogs - 1920x1080 - Extreme
SysteemnaamProcessorGPUMinimum- / gemiddelde framerate in fps, hoger is beter
Alienware 17 Core i7-4800MQ GTX 780M
*****
+
**
39,7 / 59,0
BTO 17CL56 Core i7-4900MQ GTX 780M
****
+
***
37,6 / 58,6
XNB Destiny IV15 Core i7-3630QM HD 7970M
****
+
**
33,9 / 52,3
MSI GE60 2PE Core i7-4700HQ GTX 860M
***
+
***
27,1 / 48,1
Asus G750JX Core i7-4700HQ GTX 770M
***
+
**
26,0 / 39,0
MSI GX60 A10-4600M HD 7970M
**
+
**
18,6 / 31,4

Sleeping Dogs draaiden we op de hoogste instellingen, alleen verlaagden we de aa-preset van extreme naar high. Ook in deze game weet de 860M zich tussen de 770M en 780M te positioneren. Daarmee laat de Maxwell-chip zien aardig wat in zijn mars te hebben. Op basis van de resultaten in de bovenstaande benchmarks zou je de 860M kunnen vergelijken met de GTX 750 (niet-TI) voor desktops.

Scherm: mat en ips

Het scherm van een gamelaptop is een onderdeel waarbij vaak compromissen worden gesloten. Wil je namelijk een scherm met een zo laag mogelijke inputlag, dan is tn de beste optie. Dat betekent wel dat je over het algemeen aan slechte kijkhoeken vastzit. Toch hadden zowel de Asus G750 als de Alienware 17 die we in oktober testten, een tn-paneel.

Voor MSI wegen goede kijkhoeken blijkbaar zwaarder dan een lage responstijd, want de fabrikant heeft voor een ips-paneel gekozen. Het paneel is afkomstig van Samsung en lijkt wat kleurafwijking betreft dezelfde karakteristieken te vertonen als de panelen die Samsung in de Ativ Book 9 2014 edition en Ativ Book 9 Style heeft gebruikt.

Ten opzichte van de beide Samsung-laptops weet de GE60 een prettig hoge helderheid te produceren. In combinatie met het matte paneel leidt dat ertoe dat de afleesbaarheid prima is, in wat voor omgeving je ook zit te gamen.

De zwartwaarden van de GE60 zijn vergelijkbaar met die van de panelen in de Ativ Book 9-laptops. Dankzij de hoge helderheid valt de contrastverhouding lekker hoog uit. Met het MSI-scherm is dus op het eerste gezicht weinig mis, maar zoals gebruikelijk zijn we nog iets verder gegaan en hebben we ook de afwijking van de Rec.709-standaard gemeten.

Kleurfout

Als we de grijswaarden van de GE60 meten, komen we uit op een iets te hoge kleurtemperatuur van 7001 kelvin en een te veel aan groen, terwijl rood ondervertegenwoordigd is. Dat patroon heeft veel weg van dat van de Samsung Book 9 Style en de Book 9 2014 edition, die over een paneel uit dezelfde serie beschikken.

Net als bij de Samsung-laptops zien we ook bij de MSI dat de afwijking van de primaire kleuren erg netjes is en dat het paneel dus potentieel heeft voor professionele beeldbewerking.

Accuduur en geluidsproductie

Je kunt natuurlijk de hele dag gamen op de GE60, maar over het algemeen zal de laptop ook ingezet worden om op te browsen of om films op te bekijken. Om te zien hoe lang de accu het in een dergelijk scenario uithoudt, voerden we onze browsetest en videotest uit. Bij deze tests schakelt de laptop automatisch over op de in de processor geïntegreerde HD4600-gpu, die zuiniger is dan de Maxwell-gpu.

In de browsetest laten we de laptop automatisch een vaste reeks websites bezoeken, net zo lang totdat de accu het begeeft. Dat blijkt bij de GE60 al na iets meer dan drie uur te gebeuren. Gezien de krachtige en dus onzuinige hardware mag dat geen verrassing heten. Het vergelijkingsmateriaal in de bovenstaande tabel sluit helaas niet helemaal aan bij de hardwareconfiguratie van de GE60, omdat we in de afgelopen tijd geen gamelaptops hebben gereviewd.

In de videotest blijkt een volle accu genoeg energie te kunnen leveren voor drie uur naar films kijken op een 1080p-resolutie.

Geluidsproductie

Net als bij veel andere gamelaptops kan de koeling van de GE60 flink wat geluid produceren. Dat is niet meer dan logisch; de processor en de videokaart verstoken samen bij volle belasting bijna honderd watt en al die warmte moet natuurlijk uit de laptop geblazen worden.

Ook in idle-toestand hebben we de geluidsdruk gemeten, vooral omdat de koeling meer geluid produceert dan naar onze mening nodig is. Terwijl de cpu niet warmer dan een graad of 34 wordt, blijft de koeling doordraaien, waarbij een geluidsniveau van 35,1dB(A) wordt geproduceerd. Op den duur vonden we het geluid van de koeling irritant en wat ons betreft had MSI ervoor mogen kiezen om de minimale ventilatorsnelheid lager in te stellen of de ventilator uit te schakelen bij lage temperaturen.

Uiteraard hebben we de geluidsproductie van de laptop ook gemeten met de ventilator op volle snelheid. Daarbij kwamen we op een waarde van 49dB(A) uit.

Fotogalerij en specificaties

Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk MSI
Serie Gaming Series
Product MSI Gaming Series GE60
Uitvoering 046NL Apache Pro
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 1.398,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 23 winkels
Eerste prijsvermelding zaterdag 15 maart 2014
CPU en moederbord
Processor Intel Core i7 4700HQ
Snelheid 2,4GHz
Maximale turbo frequentie 3,4GHz
Moederbordchipset Intel Mobile HM87
Geheugen
Geheugengrootte 8GB
Maximum intern geheugen 16GB
Geheugentype DDR3 (SODIMM)
Opslag
Hardeschijftype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 128GB
Hardeschijftype tweede schijf 5400rpm HDD
Opslagcap. tweede schijf 1TB
Optische Drive Type DVD+/-RW DL
Aantal HDD 1
Aantal SSD 1
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 15,6"
Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p)
Backlight Led: Edge-lit
Videochip GeForce GTX 860M
Interfaces
Video uit D-Sub (VGA), HDMI, Wireless Display (WiDi)
Verbinding (USB/FW) 2x USB 2.0, 2x USB 3.0
Verbinding (Ethernet) Ethernet 1Gbps
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype Notebook
Multitouch touchpad Ja
Laptop extra's Cardreader, Verlicht toetsenbord, Webcam
Besturingssysteem Windows 8.1
Accucapaciteit (Wh) 49Wh
Kleuren Zwart
Toetsenbord
Toetsenbordindeling Qwerty
Afmetingen en gewicht
Hoogte 37,6mm
Lengte 249,5mm
Breedte 383mm
Gewicht 2,4kg
Garantie en bijzonderheden
Fabrieksgarantie 2 jaar pickup & return
Meer informatie
EAN 4719072332167
SKU GE60 2PE-046NL
Tweakers ID 375924
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Meer informatie

Alternatieven

Gamelaptops zijn belangrijk voor MSI en dat blijkt ook uit de Pricewatch. De fabrikant noteert daar maar liefst 46 verschillende gamelaptops, terwijl andere fabrikanten veelal een of twee modellen voeren. Daarnaast is MSI vaak snel met de implementatie van nieuwe hardware. De nieuwe gpu's uit de Nvidia 800M-serie zijn al in verschillende MSI-laptops te vinden, terwijl andere fabrikanten de nieuwe laptops nog moeten uitbrengen. Asus komt in ieder geval met de G750 met GTX 880M, terwijl Lenovo in de Y50, die later dit jaar moet uitkomen, een GTX 860M monteert. Ook Razer en Gigabyte hebben al laptops met de nieuwe gpu's aangekondigd, maar deze merken worden niet in Nederland geleverd.

Asus Republic Of Gamers G750JX-T4144H

Asus levert de G750JX momenteel nog met een GTX 770M-videokaart, die iets sneller moet zijn dan de GTX 860M. Asus heeft al aangekondigd de Maxwell-gpu's in een nieuwe serie G750-laptops te monteren, maar die zijn voorlopig nog niet in de Pricewatch verschenen. De G750JX met 17,3"-scherm is voorzien van meer werkgeheugen en een grotere ssd dan de GE60, maar kost dan ook 150 euro meer.
linkAlienware 17 en Asus G750J review: Strijd der gamegiganten

Dell Alienware 17 (N00AW713)

Dells Alienware-laptops zijn over het algemeen wat duurder dan die van MSI. Voor 1500 euro krijg je bij Dell een quadcore-i7-processor en de nieuwe GTX 860M-videokaart. De harde schijf is slechts 500GB groot, er is geen ssd aanwezig en de schermresolutie bedraagt 1600x900 pixels. Daar staat tegenover dat we de Alienware 17 erg stevig vonden aanvoelen.
linkAlienware 17 en Asus G750J review: Strijd der gamegiganten

Score: 5Onbekend MSI GS60 2PC-016NL
MSI GS60 2PC-016NL

Wie de GE60 te lomp vindt, kan bij MSI terecht voor de GS60. Deze gamelaptop is ook voorzien van een quadcore-i7-processor en de GTX 860M. De GS60 schijnt zowel met de Maxwell- als met de Kepler-variant van de videokaart te worden geleverd. Pluspunt is de dikte van net geen twee centimeter en het gewicht van net geen twee kilogram. Momenteel is alleen de versie met full-hd-scherm te krijgen, maar er volgen varianten met schermresoluties van 2880x1620 pixels.

Conclusie

Op papier krijg je met MSI's GE60 een hoop waar voor je geld. Een quadcore-processor, 8GB geheugen, een snelle videokaart, een ssd en een harde schijf van een terabyte. Bovendien is er wifi 802.11ac aanwezig, heeft het scherm de full-hd-resolutie en is er nog ruimte voor een extra ssd.

De indrukwekkende specificaties scheppen verwachtingen en die weet de GE60 ook waar te maken. In games staat de mobiele Maxwell-gpu zijn mannetje en vallen de prestaties nu eens wat hoger, dan weer wat lager uit dan die van een GTX 770M. Dat is ruim voldoende om de meeste nieuwe games op een full-hd-resolutie te draaien, met de kwaliteit op medium of high.

De hardware is dus in orde en wat tegenvalt is dan ook de behuizing eromheen. Er lijkt niet goed te zijn nagedacht over de constructie van de laptop, waardoor randjes niet netjes op elkaar aansluiten en het scherm wel erg makkelijk buigt. Ook zijn de naden van de mallen waaruit de plastic onderkant komt nog gewoon aanwezig.

Dat maakt de keuze voor de GE60 een kwestie van prioriteiten stellen. Wil je voor een zo laag mogelijk bedrag zo veel mogelijk snelle hardware? Dan is de GE60 de laptop die je momenteel veel waar voor je geld biedt. Laptops van concurrenten als Asus en Alienware weten gewoon niet dezelfde hardware te leveren voor, op het moment van schrijven, 1400 euro. Daarbij moet je wel op de koop toe nemen dat de koeling altijd aanstaat en vrij luidruchtig is, en dat de stevige hardware in een behuizing zit die niet overal even stevig is.

Samengevat

Er zijn veel verschillende uitvoeringen van MSI's GE60 te krijgen en de gameprestaties zijn dan ook afhankelijke van de gekozen processor en videokaart. In vrijwel alle gevallen is de prijs gunstig in verhouding met de hardware die de laptop biedt. De goede specificaties gaan wel enigszins ten koste van de behuizing. Die sluit niet overal mooi aan en het scherm buigt makkelijk. Daarnaast produceert de koeling vrij veel geluid, ook bij lagere belastingen.

Pluspunten

  • Snelle videokaart
  • Ruimte voor extra ssd
  • Veel waar voor je geld

Minpunten

  • Ventilatorgeluid
  • Kwaliteit behuizing

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (97)

Wijzig sortering
Ik snap echt niet wat de toegevoegde waarde is om een laptop scherm te testen tegen de Rec. 709 standaard. Het is een laptop, geen HD-TV. De primairen van Rec. 709 komen overeen met die van de sRGB kleurruimte (de meest gebruikte standaard voor computerbeeldschermen), maar de gamma curve verschilt bijvoorbeeld wel. Die van Rec. 709 is machtsfunctie met een exponent van 2.4 (2.35 in EBU aanbevelingen), terwijl die van sRGB aan de kant van zwart eerst een stuk lineair is en dan een machtsfunctie met exponent 2.4, waardoor de gemiddelde gammawaarde van sRGB op ongeveer 2.2 uitkomt.

Aangezien DeltaE niet alleen chromaticiteit (onderlinge verhouding van golflengtes in een kleur), maar ook helderheid omvat, krijg je dan dus een fout bij de kleurafwijkingen van alle grijswaarden.

Het witpunt van Rec. 709 is wel CIE Standard Illuminant D65, wat ook het witpunt is van veel andere gangbare kleurruimtes en tevens van vrijwel alle beeldschermpanelen voor zowel laptops als losse schermen. Dus dat gaat wel goed.

Het meten van de kleurfout voegt eigenlijk alleen wat toe als het kleurbereik van het scherm kleiner is dan sRGB. Als het groter is kan je het met een simpele kalibratie namelijk zo krijgen dat een afbeelding in sRGB goed wordt weergegeven. De kleuren van de afbeelding worden dan op basis van een LUT geremapped naar de kleuren van het scherm, zodat ze goed worden weergegeven.

Ik irriteer me dan ook aan de volgende uitspraak:
Net als bij de Samsung-laptops zien we ook bij de MSI dat de afwijking van de primaire kleuren erg netjes is en dat het paneel dus potentieel heeft voor professionele beeldbewerking.
Dat slaat namelijk helemaal nergens op.

Neem bijvoorbeeld een Eizo ColorEdge CG277. De groene primair van het LG Display LM270WQ3 paneel dat daar in zit is x = 0.210 y = 0.700 en het witpunt is ook daar D65. Dat geeft een groene primair van L* = 85.7675 a* = -139.9895 b* = 89.3798. Die van sRGB / Rec. 709 is L* = 87.7347 a* = -86.1827 b* = 83.1793 (zelfde chromaticiteit primairen en zelfde witpunt, dus zelfde L*a*b* primairen).

Dat geeft een kleurverschil van Delta E 2000 = 9.517 (Bruce Lindbloom Color Difference Calculator).

Volgens de redenering die de reviewer hier gebruikt zou dat dan dus een slecht scherm zijn voor professionele beeldbewerking, wat natuurlijk onzin is. Het is juist één van de beste beeldschermen voor beeldbewerking op de markt.

De crux is, zoals ik eerder al zei, kalibratie. Zolang de kleurdiepte hoog genoeg is om banding te voorkomen wil je juist dat het kleurbereik zo groot mogelijk is. Dan kan je er met kalibratie voor zorgen dat alles binnen dat kleurbereik goed wordt weergegeven. Het is absoluut niet zo dat het kleurbereik van je beeldscherm gelijk moet zijn aan je working space. Zolang het scherm maar gekalibreerd is worden de kleuren goed weergegeven.
Zeer boeiende uitleg (waar ik spijtig genoeg veel te weinig van snap, maar dat ligt aan mijn gebrek aan kennis). Aangezien het mij wel interesseert of dit nu een goed of minder goed scherm is: kan je op basis van jouw kennis en wat er wel uit de test komt zeggen of de reviewer uiteindelijk de bal helemaal mis slaat (en het dus eigenlijk een bagger scherm is) of niet, of kan je eigenlijk helemaal niets concluderen?
- Het kleurbereik is voor een laptopscherm vrij groot, wat goed is. De standaard maatstaf voor de grootte van het kleurbereik is het oppervlak er van in het CIE 1931 xy chromaticiteitsdiagram gedeeld door het oppervlak van de NTSC 1953 kleurruimte in datzelfde diagram. De meeste panelen voor losse beeldschermen hebben een kleurbereik van ongeveer 72% NTSC, wat min of meer overeenkomt met de sRGB kleurruimte. Bij laptoppanelen is dat vaak maar 45% of 60% NTSC.

Voor meer hierover zie ook:
[Oproep] Monitor Asset Manager-logs voor paneel-DB laptops
TFT Central Monitor Panel Part Database
TFT Central Laptop Panel Part Database
The Pointer's Gamut - The coverage of real surface colors by RGB color spaces and wide gamut displays (en dan vooral onderdeel Laptop Panels)

- De witbalans is niet helemaal goed. Er zit teveel groen en blauw in, waardoor wit een hint van cyaan heeft.

- De gammawaarde is te laag, waardoor alle grijswaarden te helder worden weergegeven ten opzichte van wit. Vooral bij 90% grijs is dit goed te zien, daar is de gammawaarde maar zo'n 1.5. Vergeleken met een gammawaarde van 2.2 wordt 90% grijs dan zo'n 7.7% te helder weergegeven:

(90 / 100) ^ (1.5 - 2.2) - 1 = 0.077 → 7.7%

- Het statisch sequentieel contrast is zeer goed voor een laptop. Er zijn maar heel weinig laptop die hier boven de 1000:1 weten te halen.

Dit is alleen een niet heel erg representatieve test, aangezien het de helderheid van een volledig wit scherm gedeeld door de helderheid van een volledig zwart scherm is (gemeten in het midden van het scherm). Een representatievere test voor normale real life omstandigheden is de ANSI checkerboard contrast meting (ook wel statisch simultaan contrast), waarbij je een 4x4 schaakbordpatroon op het scherm weergeeft en dan de gemiddelde helderheid van de 8 witte vlakken deelt door de gemiddelde helderheid van de 8 zwarte vlakken.

Sommige schermen doen dat heel goed, zoals m'n U2711 waar het verschil tussen die twee vrij klein is. Maar bij slechte schermen kan het simultaan contrast wel 30% lager zijn dan het sequentieel contrast.


Meer heeft de reviewer jammer genoeg niet getest. Gamma en witbalans kan je prima corrigeren met een kalibratie, waarna je overigens ook geen kleurfouten meer zal hebben voor kleuren binnen het kleurbereik (wat in vrijwel alle gevallen zo zal zijn aangezien verreweg meeste content sRGB of Rec. 709 is). Dus eigenlijk heb je hier alleen kleurbereik en contrast om je conclusie op te baseren. Op basis van die twee zou ik zeggen dat dit wel een goed scherm is, maar er zijn veel meer aspecten van beeldkwaliteit waar dit scherm misschien wel helemaal niet goed scoort.

Denk bijvoorbeeld aan:
  • Uniformiteit van zowel zwart als wit (bij zwart ook afhankelijk van backlight bleeding)
  • Kijkhoeken
  • Color banding (afhankelijk van grootte van kleurbereik en de kleurdiepte)
  • Ghosting / overdrive trailing
  • Input lag
Alhoewel men goede specs krijgt voor wat betaald wordt, vind ik de bouwkwaliteit van MSI laptops niet al te best. Heb al 3 jaar een MSI GX740-063NL en je kunt goed zien dat ze op alles behalve hardware besparen. MSI is voor mij een NO-GO, net als Medion.
Voor mij is het meer waar voor je geld, ik heb liever een Sterke en Snelle laptop dan een trage die er alleen mooi uit ziet.

Gebruik sporen krijg je toch wel, alleen dan heb ik natuurlijk wel altijd voorkeur voor alluminium behuizing dan plastic.
Ik vraag me ook af wat mensen van een behuizing verwachten, MSI staat bekend om hun handmatige turbo-fans die vooral met zware games je temperaturen goed houden.

Ik vervoer mijn GT70 2OD in een goede laptoptas en op grote reizen gebruik ik een sleeve, als je een gepantserd ding wilt zou je toch echt voor een rugged thoughbook moeten gaan?
Heb momenteel een ( oude ) BTO laptop met zelf geupgrade hardware, maar de behuizing is volleding van gebrushed alluminium, een vriend van mij heeft de zelfde laptop maar dan een plastic behuizing en de slijtage verschillen zijn goed te zien.

Net als bij mij, kennelijk , me laptop toch net iets koeler is dan die van hem.
Dan is het verschil in gewicht het wel waard ( zo'n 300 gram).
Is alles precies hetzelfde dan? want in principe zou de buitenkant van het frame niks qua temperatuur moeten uitmaken, maar ik ben niet bekend met die clevo frames.
Yup, waren wel 2 verschillende laptops maar allebij 15" zelfde processor en zelfde Videokaart en allebij van BTO, alleen ik heb geheugen erbij moeten zetten en nog een SSD erin gedaan om exact de zelfde specs te behalen.
Als er dan een prestatie of koelingsverschil in is, is een onderdeel wat verouderd, of koelingspasta verschillend, maar slijtage is op kunststof wel wat makkelijker te zien.

Aluminium heb je dan weer dat het vooral tijdens gamen ijskoud kan aanvoelen en krassen zijn zeer lelijk.

Het is maar wat je liever wil.
Inderdaad, wel geinig is dat die vriend van miet tegen schuurpapier kan en de laag op de buitenkant van mijn laptop heel ligt aanvoeld als schuurpapier ( niet aan de binnenkant). had hij dan wel een probleem gehad als dan inderdaad zo was.
Je bedoelt dat rare fenomeen dat als de laptop aan het netsnoer hangt, de behuizing onder een licht spanninkje lijkt te staan, wat stroef (als schuurpapier) aanvoelt als je je vinger overheen haalt? (of als je handpalmen onder het toetsenbord laat rusten)

Dat heeft mijn oude Dell XPS m1530 namelijk, erg irritant gevoel, en lijkt me toch ook niet helemaal gezond, maar schijnt normaal te zijn met dat model. Ondanks dat de laptop stevig en kwalitatief aanvoelt, lijkt me dit toch echt een design flaw.
Dat fenomeen komt wel bij meer laptops voor, ik heb het bijvoorbeeld ook gehad bij mijn Asus N53 serie laptop.
Hier heb ik het weten te verhelpen door 40-50 euro te investeren in een universele adapter die een geaard snoer gebruikt (gebruik de laptop dus ook in een geaard stopcontact).

Mijn vriendin meldt hetzelfde probleem met haar HP Envy 14, en haar moeder ervaart exact hetzelfde met haar nieuwe Lenovo.

Voor mij reden genoeg om mijn volgende laptop op plastic fantastic uit te zoeken...
Dan gebruiken ze behuizing blijkbaar als aarde, je zou toch denken dat interior en exterior elektrisch gescheiden zou zijn. Macbooks hebben dit in ieder geval niet, dus een metalen behuizing kan zeker wel, maar deze fabrikanten doen dan toch echt iets fout ..
Zal dan een exemplarisch probleem zijn wellicht, maar de MB Pro van mijn buurjongen heeft daar wel degelijk last van. Net als mijn eigen aluminium Lenovo Y510p.

Met laptops uit deze prijsklasse is altijd wel iets mis, hoewel je je af mag vragen of je inderdaad niet gewoon krijgt waar je voor betaalt. Als je dat in gedachten houdt zijn dit gewoon goede laptops :)
Macbooks hebben dit ook, ervaring met 2 macbooks pro's en allebei hadden dit.
Nee, echt een licht opgeschuurde aluminium top laag om de hele laptop heen ,daardoor had de winkel sticker ook geen grip en is er dus afgevallen... touchpad had dat licht opgeschuurde ook maar dat is al eraf gesleten.

Dat spannings gebeuren heb ik nog niet gehad bij deze laptop.
Fabrikanten zouden eigg de keuze moeten geven, want met t huidige niveau (als je naar alienware kijkt) is het zeker wel mogelijk om met beide materialen dezelfde vormgeving te doen :)
Ja, als je de vorm en kleur kan kiezen waarom niet het materiaal :?
Bijv de MSI GE60 (modelnaam hier) met variant A en P van Alu en Plastic
Nou ja, er is natuurlijk nog wel wat nuance in aan te brengen. Je mag van een laptop van deze prijs imho wel verwachten dat er een degelijke case omheen zit. Het hoeft niet meteen een rugged toughbook te zien, maar een laptop die je niet iedere keer met fluwelen handschoenen hoeft te verplaatsen is wel prettig. Ik heb bijvoorbeeld een Dell Inspiron, waar echt geen briljante case omheen zit. Maar hij is wel gewoon degelijk en stevig.
Ja daar ben ik t mee eens, maar wat tweakers beweren vind ik toch wel erg gek. M'n vriendin met de GE60 kan hem makkelijk verplaatsen, na een klein stootje tegen de muur heeft ie ook nog niet echt iets.

Het is echt niet alsof ie afbrokkelt zoals een cake.
Tja het is maar net hoe je het beoordeelt natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat je in ieder geval beoordeelt op materiaal, maar bijvoorbeeld ook hoe stevig het voelt. Als je de laptop linksvoor en rechtsachter vastpakt en je kan aardig wat bewegen, dan voelt dat natuurlijk niet stevig. Toch zou het dan wel kunnen dat de laptop toch wel tegen een stootje kan. Je hebt de feel en je hebt de daadwerkelijke stootkracht.
Ja dat is zeker waar, maar ik zou eerder een laptop zeer slecht gebouwd noemen als de hele kwaliteit echt hardware zou loslaten en dergelijke ipv gewoon materiaal.
Ja dan heb jij waarschijnlijk een iets andere norm dan de reviewer :P
ik denk zelf dat niemand zijn laptop van bijvoorbeeld 2 a 3 duizend euro ook al is hij van zeer stevig materiaal gemaakt gaat meenemen zonder sleeve en/of laptoptas
Klopt, daarom heb ik die laptop destijds ook gekocht. Maar ik ben tot de conclusie gekomen dat gamen op laptop geen optie voor me is. Nu zou ik voor een mainstream laptop gaan met een high-end game desktop.
Ik heb inderdaad een High -end( toen de tijd dan ) game PC en een redelijke laptop aangeschaft voor Lan-parties( en school projecten ), maar ik wil best wel overstappen naar een Desktop vervanger.

Enige nadeel aan een laptop voor mij is dat ik de pc gewend ben qua prestaties en die ben ik nog niet tegen gekomen op een laptop dus wil ik nog niet helemaal overstappen XD.

Zat te denken aan de MSI GS60 Ghost Pro, maar dan spreek ik mezelf tegen als ik zeg dat ik niet naar het uiterlijk kijk :P

[Reactie gewijzigd door FastRDust op 25 april 2014 09:40]

De gt70 bied prima prestaties als je een dik beest kunt hebben.
Ben niet echt een fan van 17" laptops voor het meenemen. vandaar dat ik de GS60 noem, oh en ook omdat er een GTX800 series kaart in zit :P
er is ook een GT60 :P

GS serie is ook wel prachtig, alleen als je een prestatiewinnaar ben, de GT serie kan je zeer hoog upgraden like a desktop, de GS heeft gesoldeerde stuff :( zonde
Het is jammer dat de GT serie dan niet teleursteld, maar mn vriendin zit ook met een GE en hij is zeker matig qua behuizing.

Toch vind ik het niet dramatisch, ze vallen niet kapot en mijn GX660 is toch zo'n 3+ jaar meegegaan. Ze zijn ver gekomen de laatste tijd, alleen hun materiaalkeus slaat wensen over.

Waar besparen ze nog meer op dan? De wifi-kaarten vergeleken met mn klasgenoot's ASUS G75 zijn zeer goed, ook hebben veel van hun laptops meer USB 3.0 dan 2.0 poorten en ze zijn zeer goed upgradebaar (thuis een GX660 met een radeon 6990m runnend)

Edit : bij de alternatievenlijst staat de GS60, hier kan ik wel van zeggen dat het een zeer goed ding is, perfect voor een vormgever.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 25 april 2014 08:08]

4 Jaar lang ook een MSI GX740 gehad, nooit ook maar 1 probleem mee gehad, zowel buiten- als binnenkant niet, maar dat verschilt waarschijnlijk ook per persoon. Persoonlijk vind ik MSI geweldig, behalve de bloatware die ze altijd standaard mee-installeren.

Heb nu een MSI GS70 (dat stealth ding), prachtige laptop :)
Ik ben het niet met je eens. Ik heb een medion met gtx 680m en dit is een prima koop gebleken. Ik sleep hem mee op allerlei zakenreizen om op hotelkamers nog eens wat te gamen als het slecht weer is. En de bouwkwaliteit is prima. Natuurlijk, het is plastic, maar wel stevig. Ik heb trouwens de GT70 barebone. En hij is inmiddels in mijn koffertje heel wat vliegtuigen in en uit gesmeten... zo slecht is die bouwkwaliteit niet, al voelt het misschien wel wat goedkoop aan, duurzaam is het wel.

Daarnaast zit er bij mij een uitstekend mat scherm in, beter dan je in veel duurdere laptops krijgt, kortom, bang for your buck. En volgens mij is de gtx 680m nog steeds behoorlijk snel, ongeveer even goed als een 780..of zelfs iets beter uit e benchmarks.

De laptop blijft koel genoeg om uren te gamen, alleen de fan maakt wel behoorlijk wat geluid. Dat is mi ook het enige serieuze nadeel, naast het gewicht, maar dat is een bewuste keuze als je een 17' gamebak koopt... vlieg toch wel business class.

En die fan hoor je alleen als je hem echt voluit aan zet... en ik doe op een hotelkamer graag in ear headphones in...geen probleem dus.

[Reactie gewijzigd door Spanky79 op 25 april 2014 20:18]

Zeer solide review, doch heb ik een opmerking.
Bij de minpunten heb je het ventilatorgeluid staan.

Wat verwacht je van een laptop, ook al heeft deze voldoende hardware aan boord om mee te gamen (en al wordt ie als game laptop verkocht), gezien de kleine ruimte om hete lucht af te voeren.

Voor wat betreft laptops om mee te gamen, vind ik de MSI's meer dan geschikt.
Ik heb in 2008 bij het toen nog bestaande Frits Bergsma Computers (FBC) een MSI barebone laptop (zonder merk komen ze dan) aangeschaft en hier de nodige hardware in gezet (van MSI en Mushkin).

Deze was bijzonder goed en koelde écht fantastisch, het geluid echter hoor je nu eenmaal in een laptop. En dat is een goed teken. Hoor je geen fans, dan is er iets mis met je laptop / luchtcirculatie.

Ik beweer niet dat jij zo iemand bent, maar heel veel mensen verwachten tegenwoordig dat ze met een laptop net zo die-hard kunnen gamen inclusief lownoise/noiseless als met een PC. Helaas gaat dat gewoon niet op.

Maar nogmaals, goede review ;)

MSI FTW
Ik heb een HP :)
Wat de koeling betreft denk ik dat de storende factor is dat je de koeling altijd hoort, terwijl dat niet nodig is, zoals bij film kijken of browsen (ik volg je dat je je er ergens moet bij neerleggen dat ze bij het gamen lawaai maken, meestal heb je toch een koptelefoon of veel te luide speakers opstaan :) ). Mijn ervaring is dat dat echt een puntje is dat MSI op één of andere manier niet op orde krijgt zoals sommige andere bouwers.

Ik zou net zoals hierboven iemand al zei de vergelijking wel eens willen zien met de GS60 of de GS70. Een belangrijk verschil (voor mij toch) dat hier niet echt benadrukt wordt, is dat die 2 niet alleen dunner zijn, maar ook 2 fans hebben om te koelen, in plaats van maar 1 zoals in alle gebruikelijke MSI modellen. Ergens hoop ik dat de koeling daar beter verdeeld en geregeld is.

Wat me positief stemt, is dat het scherm blijkbaar vrij goed is. Ik ben iemand die ook heel veel reist, graag wat games speel of photoshopt op de hotelkamer en meestal moest er toch serieus worden toegegeven op één van beide. Nog even rondkijken wat de concurrentie doet, maar misschien dat ik van Asus naar MSI ga springen.
Ik heb de GS70 (de nieuwe met de 860M) en deze maakt in normaal gebruik nagenoeg geen geluid. Je hoord een licht gezoem als de blower wat draait, maar een beetje omgevingsgeluid is al luider.

Ik ben er zeer over te spreken, moet alleen aan het toetsenbord wennen, omdat ik programeer gebruik ik de home en end nog al veel, en die zijn wat anders dan ik gewend ben (links boven in moet je de shift bij gebruiken, standaard is het pgup en down)
Ik denk dat de essentie was dat de fan óók veel geluid maakt als de laptop idle is (dat staat althans bij de accuduur en geluidsproductie tab) en de processor slechts 34 graden is. Het punt van Jelle is dat ze makkelijk de fan wat langzamer hadden kunnen laten draaien en een wat hogere idle temperatuur voor de CPU accepteren.

Overigens vraag ik me af, zou dit met een programma als Speedfan niet gewoon alsnog softwarematig mogelijk zijn? Er is natuurlijk een hardwarematige onderlimiet van het aantal RPM waarbij de fan niet meer netjes door blijft draaien, maar het is me niet duidelijk of dát nou hier de limiterende factor is of de (automatische) fan control.
Game en Laptop vind ik nog steeds geen twee woorden die samengaan. Voor degene die budget heeft om een dergelijke laptop te kunnen kopen is wellicht een alternatief een goedkoop klein laptopje (voor werk/school/mobiliteit) en een degelijke game PC.
Moet je verder kijken, ik reis erg veel en heb geen dubbele videokaart-setups nodig voor max settings. Toch is het dan leuk om op een tijdelijke vaste plek games op hoge settings te spelen.

Laptops worden ook steeds gebruikelijker.

Game en laptops gaat dan zeker wel samen, de desktop gaat steeds meer richting hardcore gamers only, terwijl laptops de gebruikelijk gezinnen bereikt samen met tablets.
Opmerking hoor ik vaker, maar iedereen die die uitspraak doet kijkt alleen naar de prijzen de prestaties. Aanschaf van dergelijke laptops zijn vaak pure persoonlijke redenen, niet zozeer financiële. Te vaak wordt vergeten dat er externe factoren zijn die het aanschaffen van zon laptop wel degelijk zinnig maakt.

Zo heb ik thuis geen plaats meer voor een desktop i.v.m. een kleine op komt. Daarom desktop weggedaan en een AW 17 full ops aangeschaft. Ik wilde geen concessies aan de prestaties doen. Daar betaal ik dan wel voor. Zo zie je, ook al is geld geen probleem, betekent niet dat een desktop altijd een mogelijkheid is.

[Reactie gewijzigd door JeroenNietDoen op 25 april 2014 14:05]

is de Lenove y510p niet een betere keuze ivm sli enz?
SLI is wel cool, maar uit eigen ervaring met de Y500 moet je maar geluk hebben dat elke game die je wilt spelen ook daadwerkelijk de SLI support, vaak is het ook niet bug-loos zoals benchmarks vertellen. In laptops merk ik zelf niet echt gigantische verschillen en runnen games een stuk stabieler en smoother met enkele kaarten.
Hmm, oké lijkt jouw deze Msi met een gt 850m dan een betere keuze?
Eerlijk gezegd voor een gamelaptop kan je t beste gewoon zo'n dik bakbeest nemen..maar een enkele kaart is wel wat stabieler
Heb je het nu over een alienware of de lenovo, want 3.5 cm lijkt mij niet echt dik.
de dikkere beesten zoals AW17 of gt70..ik neem een laptop of voor zwaardere games of gewoon af en toe gamen..qua geld vind ik er tussenin zitten niet slim.
Is de i7 geen overkill voor gaming? Of is deze gewoon efficiënter qua warmteproductie?
bepaalde games vragen naast de gpu ook power van de cpu en dat zijn ook de games die vaak problemen geven met fps met lage cpu's zoals AMD, i3
En t.o.v. de i5 4200m? Ik weet dat de i7 en de i5 in desktop versies erg dichtbij elkaar liggen wanneer hyperthreading is uitgeschakeld. Is dat niet hetzelfde bij de laptop varianten?
http://cpuboss.com/cpus/I...MQ-vs-Intel-Core-i3-4000M

http://cpuboss.com/cpus/I...HQ-vs-Intel-Core-i5-4200M

edit "Dekar1\je hebt gelijk en slaat ok alleen op de processor en heeft idd niet met een videokaart te maken. Maar de link is alleen voor het verschil in cpu maar ook een de snelste gpu kan een bootleneck hebben door een slecht cpu
welke de boel qua fps naar beneden haalt.

Voorbeeld is de MSI GX70 3BE met amd a10 of intel i7. De i7 maakt het verschil dat de gpu AMD Radeon HD 8970 (2 GB) wel veel meer fps haalt, puur omdat de cpu de boel naar beneden haalt .

[Reactie gewijzigd door nlb op 27 april 2014 14:45]

Leuk, die 3dmark, maar bij deze laptop maak je geen gebruik van de interne graphics, dus dat schetst niet bepaald een goed beeld.

edit: Laat dan een artikel zien met die resultaten, in de plaats van wat cijfers van een zeer outdated benchmark programma.

Mijn vraag blijft: Zal de i5 4200m voldoende performance geven voor hedendaagse games?

[Reactie gewijzigd door Dekar op 28 april 2014 00:22]

Als ik zo'n laptop zoek bestel ik toch liever bij bijvoorbeeld Eurocom, krijg ik meer voor m'n geld. 8GB ram voor dit bedrag is toch een beetje treurig, net als de 5400 rpm hdd.
5400 rpm is standard voor laptop harde schijven ivm energiebesparing. Hoe snel je harde schijf is verder ook helemaal niet interessant, er zit toch een SSD in.
Persoonlijk is die snelheid voor mij toch wel belangrijk. Stel ik koop die laptop, gooi BF4 en m'n adobe suite op de ssd en hij zit vol (spreek uit ervaring). User docs en andere games zullen dan op de hdd belanden en als die 5400rpm draait word ik daar niet vrolijk van.

Natuurlijk zal het verschillen per persoon hoe snel je die ssd vol hebt maar dat zal toch redelijk snel gebeuren.
Ik heb zelf de msi ge70 2oe (2013) en moet zeggen dat ik redelijk tevreden over de hardware maar MSI komt bij de behuizing en de koeling ernstig te kort. Scherm scharnieren kraken en piepen nu al en de behuizing verder openen om meer dan alleen een hdd te vervangen is nagenoeg niet mogelijk... maar goed voor de prijs mag ik niet klagen, Alienware is veel duurder.
Alienware is goed af te dingen met kortings codes of door gewoon te bellen en te onderhandelen met dell. R4 met 7970M destijds voor onder de 1600 euro gekocht.
Ik heb zelf 3 generaties van de 17 inch versie gehad en werkte perfect. R2, R3 en R4.
De alienware is ook een leuke workstation vervanger, als je kijkt naar de precision kun je voor berg minder geld een alien krijgen met vergelijkbare of meer specs.
Ik hoop dat er binnenkort ook een review van de gs60 online zal komen, ben zeer benieuwd naar deze laptop van MSI.
Eens en vanwege de nieuwe 8xxm lijn ook benieuwd naar een vergelijking tussen een 870m vs een 780m in de praktijk, aangezien we nu alleen nog maar op theorie kunnen afgaan.
In games staat de mobiele Maxwell-gpu zijn mannetje en vallen de prestaties nu eens wat hoger, dan weer wat lager uit dan die van een GTX 770M.
Dit vind ik nogal een vreemde uitspraak op basis van de review... Aangezien er in iedere benchmark die getoond wordt de 860M sneller is dan de 770M? Ook bij de alternatieven wordt beweerd bij de asus dat de 770M die daarin zit over het algemeen sneller is dan de 860M. Echter zie je dat nergens terug in deze review?
Nou inderdaad, ik ondersteun deze reactie helemaal. Ik dacht er precies hetzelfde over. De benchmarks laten zien dat de 860M sneller is, alleen spreekt de review zich in meerdere punten tegen. Kijk maar eens op notebookcheck en dan de benchmarks van de 860M. Daar zie je duidelijk dat de 860M sneller is dan de 770M.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True