Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door

Redacteur games

Vijf goedkope gameheadsets getest

Op zoek naar de beste set onder de 100 euro

Conclusie

Bij de vijf gameheadsets met een prijs van maximaal honderd euro blijkt er een duidelijke verliezer te zijn. De Tritton Kunai is met een prijs van nog geen vijftig euro het goedkoopst van de vijf geteste modellen, maar klinkt ook het slechtst en zit het minst prettig. Het is de enige headset die niet alleen goedkoop is, maar ook zo klinkt en aanvoelt, terwijl Turtle Beach laat zien dat het veel beter kan voor een beetje geld meer.

De Ear Force PX22 heeft niet het allerbeste geluid en is ook niet zo comfortabel als de overige drie headsets in de test, maar veel doet hij daar niet voor onder. De PX22 stelt daar een aantrekkelijke prijs tegenover. Dat niet alleen, de headset van Turtle Beach is de enige in de test die zonder moeite gebruikt kan worden bij consoles als de Xbox 360, PlayStation 3 en PS4. De PX22 heeft bovendien de beste microfoon van de geteste modellen.

Wie wat meer waarde hecht aan de geluidskwaliteit, moet dieper in de buidel tasten. Voor de Logitech G430 bijvoorbeeld, die goed klinkt en nog 7.1-geluid kan weergeven ook. Juist daarbij schiet de headset echter wat tekort ten opzichte van de Kraken 7.1 van Razer, maar die is dan ook nog duurder. De G430 is licht en daardoor wat fragiel, maar klinkt in stereo prima en biedt voor relatief weinig geld nog surround-sound ook.

Wie echt van 7.1 wil genieten, kiest voor de Kraken 7.1. Dat is ook tegelijk de meest degelijke headset in de test. Daardoor is hij echter ook zwaar. De Kraken oefent bovendien veel druk uit op het hoofd, wat bij langdurig gebruik onprettig is. Razer levert software bij de Kraken waarmee het geluid op een uitstekende manier is in te stellen. De software is echter ook nodeloos opdringerig.

Wie minder belang hecht aan surround, maar geluidskwaliteit en draagcomfort belangrijker vindt, heeft aan de SteelSeries Siberia V2 een goede keuze. De headset klinkt zowel in hoog, midden als laag erg goed voor deze prijsklasse en is licht, maar stevig gebouwd. De headset is verder vrij sober, met enkel een usb-aansluiting, en slechts volume en mute halverwege het snoer, maar alles functioneert uitstekend. Zeker omdat lang niet alle games surround-sound ondersteunen, is de Siberia V2 dan ook onze favoriet.

Lees meer

Reacties (249)

Wijzig sortering
Tips waar elke gamer mee uit de voeten kan:

1- Negeer 'gaming' headsets, en negeer headsets in z'n algemeen. Ten eerste; er bestaan geen gaming headsets. Een headset is een headset. Het heeft twee speakers, een behuizing, een microfoon, en er zit (meestal) een draad aan. That's it. Misschien dat de lage frequenties wat zijn versterkt wat veel aanspreekt bij gamers, maar dat is geen onderscheidende factor omdat die implementatie zich niet limiteert tot gamers. Of misschien zit het gaming gedeelte in het esthetisch design, wat m.a.w. meestal goedkoop plastic is.

Als je concentreert op de headphone markt, en je een losse microfoon koopt (Zalman ZM-MIC 1, Antlion ModMic series of een conventionele microfoon op standaard zijn aanraders), kun je voor dezelfde prijs voor een gaming headset over het algemeen betere kwaliteit krijgen. Om een voorbeeld te nemen; vrijwel alle microfoons op headsets zijn simpelweg triest. Zoek sampels op YT op voor de Zalman of een Antlion om een idee te krijgen.
Daarnaast is de headphone markt ook groter dan de headset, dus heb je ook meer keuze. Niet alleen keuze in geluidskwaliteit, maar natuurlijk ook in prijs, draag comfort, esthetisch design, etc...


2- Negeer interne geluidskaarten en ga gewoon voor een USB DAC/Amp combo. Krijg je geen driver problemen, en is ook nog eens portable. Ik heb zelf op dit moment de Creative SoundBlaster X-Fi Titanium HD. En alhoewel ik nog geen driver problemen ondervind, weet ik dat de support voor ook deze kaart waarschijnlijk over een aantal jaar aan zijn einde komt.


3- Negeer surround sound simulatie software (Dolby Headphone, Razer Surround, CMSS-3D, SBX Pro Studio, THX TruStudio). Sommige van deze software dragen iets werkelijk bij aan de cross-over tussen links en rechts door de overgang iets te versoepelen (alhoewel niet enorm veel). Echter de twee nadelen die je ervoor terug krijgt is dat geluid meer een echo krijgt (ik heb alle software geprobeerd en kan bevestigen dat ze allemaal extra echo introduceren, alhoewel bij Dolby Headphone is het veel erger dan bijvoorbeeld bij CMSS-3D en THX TruStudio), en om een meer '3D' effect aan je geluid weer te geven, worden frequenties gemanipuleerd waardoor de afstand tussen de game ontwikkelaars bedoelde ervaring en jouw werkelijke ervaring groter word.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 28 april 2014 16:36]

"Negeer surround sound simulatie software"

Ik kon hier niet nog sterker op tegen zijn.
Zelf als ik een potje battlefield speel is het gewoon een absolute verademing om Dolby 3d te hebben. Zonder ben ik echt hopeloos en kan ik niemand echt aanwijzen.

Als de tegenstander een yell doet omdat ik zijn teammaat heb neergemaaid ( onderdeel van het spel blijkbaar ) weet ik zo waar die is en achter welke muur ik moet moet verschuilen.
Zonder is het echt gissen.

Verschil zie je ook terug in K/D, met haal ik zonder problemen een positieve KD ratio ( meestal rond de 1.8-2.0 ), zonder heb ik moeite een 1.0 ratio te halen(!)

Dit is met een Vengeance 1500, misschien zit ik er echt volledig naast, maar het verschil met of zonder vind ik zo groot...
Ik denk dat de wortel van je probleem eerder bij je headset ligt, en dat de simulatie software compenseert. Probeer een degelijke koptelefoon aan te komen met een van nature goede sound stage. Meestal zijn headphones met open design hier het beste in, maar er zijn ook een aantal goede closed backs. Op dit moment gebruik ik de Fischer Audio FA-003Ti. Ben er zeer tevreden mee als het gaat om sound stage, maar er zijn betere en meer begaanbare opties. :)
Ik heb al heel wat gesparteld om goede betaalbare headsets te vinden. Ze zorgen ervoor dat de kids kunnen spelen op de computer zonder anderen lastig te vallen. Bij mij vervangen de headsets dus speakersets, plus dat ze een microfoon hebben voor in-game chat.

In de review zouden jullie de "verwoestbaarheid" kunnen meenemen. Ik had bijvoorbeeld goede Creative Fatality headset, maar een keer stond een van de kids op en liep weg met de draad erin. Ipv dat het stekkertje uit de computer schoot, schoten de koptelefoon L/R kabels uit het koppelstukje waar de draad in tweeŽn wordt verdeeld. Die kon dus gelijk de schroothoop op.

Draadloze headsets heb ik geprobeerd, maar de geluids- en draagkwaliteit is vaak een stuk minder dan de bedrade versies, zelfs bij veel duurdere modellen.

Op dit moment gaan de logitech's H390's er doorheen (USB only, dus kunnen niet op de iPad etc), en die werken erg goed. Prijzen hier.

[Reactie gewijzigd door Stangg op 28 april 2014 08:25]

Wanneer de pluggen niet aan de voorkant van de PC zitten en dus niet er makkelijk uit kunnen schieten kunnen de meeste headsets er zowieso niet zo goed tegen als je vergeet hem af te doen wanneer je opstaat en wegloopt, dat kan ik uit ervaring zeggen ;)
Tot nu toe heb ik 2x gehad (verschillende merken) dat een headset zo comfortabel zat dat ik na een tijdje vergat dat ik hem op had, en dat ik dus af en toe wanneer ik slaperig was per ongeluk vergat hem af te zetten. Een tijdje gaat dat goed, maar uiteindelijk krijg je last van kabelbreuken. En dan is het snel einde oefening voor een headset.

Zelf heb ik voor FPSes altijd surround sound erg prettig gevonden, vooral als je vijandig gebied in sluipt of juist verstopt zit om je eigen objective te verdedigen. Dan is weten op welke mogelijke ingang je moet richten of dat je nog even verstopt moet blijven zitten belangrijk, en dus moet je weten van welke kant iemand precies komt.
Bij andere spellen is dit niet echt een issue, dus als je altijd als een gek rond rend bij FPSes en niet let op wie/wat/waar of vooral MMOs speelt of MOBAs oid dan heb je genoeg aan een stereo headset.

Persoonlijk vind ik comfort het belangrijkste. Ik heb wel eens een headset gehad waar mijn oren erg warm werden en na een tijdje gewoon pijn gingen doen, dan is het opofferen van wat geluidskwaliteit tussen de 10k en de 20k Hz niet zo erg (aangezien ik toch niets hoor boven de 13k) als ik maar wat meer comfort krijg. Wanneer je zondag regelmatig een gaming sessie doet van 8 uur of meer dan wil je niet dat na een uur je oren pijn gaan doen.
ik ben zelf eigenlijk meer voorstander van een losse koptelefoon + losse microfoon. Zo'n headset is mij toch wat te fragiel af en bovendien kun je een koptelefoon ook voor andere doeleinden gebruiken.

Kleine sidenote wbt de review, een USB headset is eigenlijk een headset + geluidskaart in 1. Heb je een fancy geluidskaart in of aan je PC zitten, dan zul je toch echt aan de 3.5mm plugjes moeten.
De Steelseries Siberia V2 heeft ook een 3.5mm variant, die bovendien §10 goedkoper is. Best wel zonde dat deze niet mee opgenomen is in de test, aangezien het enige opgelijste minpunt van de V2 USB, het ontbreken van een 3.5mm aansluiting is.

Ik ken heel wat mensen met een Siberia V2, en allemaal zijn ze razend enthousiast. Ikzelf gebruik momenteel een Sennheiser HD280pro in combinatie met een losse microfoon. Prima geluidskwaliteit, en met het spiraalsnoer trek je ook de plug niet zo makkelijk uit het contact. Hij begint na 5 jaar wel wat gebruikssporen te vertonen (vooral de bekleding van de kussentjes), maar werkt nog steeds prima.
De Steelseries Siberia V2 heeft ook een 3.5mm variant, die bovendien §10 goedkoper is. Best wel zonde dat deze niet mee opgenomen is in de test, aangezien het enige opgelijste minpunt van de V2 USB, het ontbreken van een 3.5mm aansluiting is.
Wanneer je de zwarte uitvoering neemt (onder het mom 'het oog wil ook wat', naar mijn mening 1 van de mooiere) scheelt het 20 euro ipv 10, wat erg overdreven is voor een ander soort aansluiting.

Neemt niet weg dat de timing van deze review echt optimaal is.. :P Mijn headset is al een paar maanden aan vervanging toe en nog altijd op zoek naar wat nieuws. Keus lijkt nu ook te vallen op de Steelseries Syberia V2.
Als ik even een klein uitstapje kan maken naar de buren... Ik gebruik zelf al een jaar of twee de AKG GHS-1 headset, waar ik zeer tevreden over ben. Hij ligt helaas niet meer in de winkel, maar als je er ergens een op de kop kan tikken, zul je daar geen spijt van krijgen.
Lees hier de review: http://nl.hardware.info/r...-headsets-review-akg-ghs1
Idd, hier ook een jaar of twee geleden de GHS-1 gekocht en altijd erg tevreden geweest over de geluidskwaliteit.
Enige wat in meerdere reviews naar voren komt is dat bij een iets groter hoofd de headset wat straks zit, en nu heb ik geen groot hoofd maar kan dat wel bevestigen.
hier exact hetzelfde, heb hem ook gekocht vanwege de review van de buren. fantastische headset voor dat geld. Goed in elkaar gezet en zit erg lekker op de oren.
een ander soort aansluiting is in deze het verschil tussen een ingebouwde DAC of geen ingebouwde DAC. Derhalve best een verschil.
Er is er ook nog een met zowel een 3.5mm jack als usb aansluiting voor 70 euros, nog steeds minder dan de getestte Steelseries. Link: http://tweakers.net/price...v2-ps3-multiplatform.html
Alleen is deze al een tijd op de merkt en daarom niet meegenomen in de test.
Vrij random criterium eigenlijk, dat hij in het afgelopen jaar op de markt moet zijn gekomen.

p.s. Paul H: bedankt voor deze test, schot in de roos (hoewel ik dus de voorselectie-criteria niet begrijp)

[Reactie gewijzigd door trogdor op 28 april 2014 11:12]

Eens, erg jammer dat ze hier allemaal USB headsets gepakt hebben! Ontzettend jammer, zou ik zelf zeggen.

Ook had ik liever 3 prijsklassen gezien in plaats van maar ťťn. Ik mis vooral Sennheiser in deze test, die natuurlijk vooral goede stereo headsets heeft. Stereo headsets die samen met de game vaak beter surround sound produceren dan die USB gaming headsets.
Eens, erg jammer dat ze hier allemaal USB headsets gepakt hebben! Ontzettend jammer, zou ik zelf zeggen.
Het grote voordeel van USB hier is het ontbreken van brom in (voornamelijk) het microfoonsignaal. Dit geldt met name wanneer je een 3,5 mm aansluiting aan de voorzijde van een desktop gebruikt. Dan levert dat, zo is mijn ervaring, met een analoge aansluiting vaak een brom op, die moeilijk tot niet te voorkomen is. Met USB komt dat - bij mij tenminste - niet voor. Headsets zijn, denk ik, voornamelijk bedoeld voor - al of niet in game - chatten, waar de echte audioliefhebber wellicht liever een analoge koptelefoon in zijn dure geluidskaart prikt.
dit komt vaak door slechte bekabeling, geen goede randaarde of door het ontbreken van onstorings filters.

iig gebruik de achteringang of ontstoor de kabel met een ferriet ring (labmiddel)

Ik mis in de hele test de microfoon test, wij (mijn clan) spreekt vaak met elkaar in teamspeak, all sennheiser gebruikers klinken PERFECT, alle niet sennheiser gebruikers vaak veel slechten, zo is mijn ervaring.
Voor mijzelf is een goede mic niet zo heel belangrijk, maar voor een gaming headset met meerdere vrienden in een sessie is het essentieel!
Mis de 3,5mm variant ook in deze review. Nu een maand of 6 in gebruik nadat ik de roccat kave en de Razer Orca heb gehad. Wil niets anders meer! Super geluid,lekkere prijs en enorm licht tegenover de meeste headsets. :)
Ben ook van een Roccat Kave naar een Steelseries siberia v2 gegaan. Nog altijd een nare nasmaak van de Kave. Heeft in games zeker wel prachtig geluid oa bij Battlefield en je schiet en tegelijker tijd vliegt er een helicopter boven je. Maar de geluids frequency's lopen zo ver uit elkaar 8)7.

De Kave in Counter Strike; Voetstappen zijn extreem zacht, geweer schoten veelste en veelste hard. Envoirment geluiden ook veelste hard. Geluid kan rechts ontbreken, of piepjes(heeft iedere Kave blijkbaar) En dat lompe geluids switch is ook een doodsteek.

De Siberia v2 heeft de eerste plaats ook terecht wel verdiend. Enige nadeel wat ik vind is de te lange kabel, met de jacks/usb converter. Maar das ook meteen de voordeel dat je de kabels niet er uit kan rukken. En na lang gebruik ben ik met de bureaustoel 0 keer er over heen gereden.
Dat geluid in cs een probleem is is bekend.heeft echter niets met de kave te maken maar met het 5.1 audio pad van cs:go. Bekende bug, zoek maar eens op youtube.
Ik denk dat de doelgroep "fancy geluidskaart" en "<100 euro gameheadset" elkaar ontlopen en dat die ingebouwde geluidskaart dan ook geen probleem is of zelfs een voordeel zou kunnen zijn voor sommige PC's

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 april 2014 08:31]

Valt wel mee hoor. Je kunt een asus xonar kopen voor ongeveer 30 euro. En dan koop je een leuke stereokoptelefoon voor 30-50 euro. Nog een simple microfoon erbij en je bent dan klaar voor 90 euro. Ik weet bijna zeker dat je beter geluid hebt dan wat ze hier hebben getest.

Wat leesmateriaal voor de geÔnteresseerden:

http://www.overclock.net/...ecommended-audio-products

Ik heb zelf nu een soundblaster Z + superlux HD668-B en ik zou voor geen goud terug willen naar een "surround" headset. Mijn broertje heeft een asus Xonar DGX + superlux HD681 en voor hem hetzelfde.
Als je een beetje rondkijkt op internet zie je dat die audiokaarten troep zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de tests van Tek Syndicate en Tom's Hardware, er is praktisch geen geluidskaart die zijn investering waard is, ze voegen allemaal zo goed als niets toe.
Ik betwijfel je opmerking om eerlijk te zijn.

Ik heb vanaf vroeger altijd al Sound blasters gehad , hierna overgestapt op onboard voor een periode en nu ben ik weer terug bij Soundblasters / Asus xonars. Het verschil (met een altec lansing setje twv 130 euro) is al dusdanig hoorbaar dat je echt niet meer terug wilt naar wat anders. Vooral bij Soundblaster Titaniums is het geluid zo lekker.

Ik hou ervan om sfeervolle / rustige muziek te draaien voor meerdere uren , het geluid klinkt zoveel "voller" en zuiverder ten opzichte van elke realtek chip die ik hier in huis heb (5 pc's zijn afwisselend aan het loeien hier en alle 5 hebben ze onboard , en ja ook alle 5 zijn vervangen voor een Xonar of een Audigy / Titanium.

Het klinkt misschien alsof het een kleine toevoeging heeft en men in sommige reviews dat het verschil niet heel veel uitmaakt. Toch spreken de praktische resultaten dat soort reviews 100% tegen. Vanaf het tijdperk dat ik mijn eerste SB compatibel had op mijn 486 tot aan de dag van vandaag zijn onboard geluidschips niet in de buurt gekomen van een losse externe kaart. Nouja niet.... als je trust/terratec meetelt zijn ze langs die twee gegaan. Maar de echte knallers zoals een xonar of een SB zijn gewoon heerlijk . 64/128 kanalen aan geluid in battlefield 4 , perfecte positioning geluiden van elke hoek . Zuiver geluid op de microfoon en headset. En dan ook nog is perfecte "zen" muziek voor wanneer je helemaal op bent na een lange werkdag.

Voor die 3 tientjes zou ik zeggen koop is een Xonar en test het zelf is. Is maar 8 biertjes die je door je vrienden laat betalen ^^ :D
Heb je het zelf dubbelblind getest, met en zonder kaart? (niet dat dit zo makkelijk is) Je beseft wel hoeveel je positief wordt beÔnvloed door je verwachtingen?
Het is fijn dat je goede persoonlijke ervaringen hebt, maar zonder grondige tests zegt dit weinig over het product.
Om het even te verduidelijken , Pak een speakerset die standaard meegeleverd word (in mijn persoonlijke situatie heb ik hier nog el cheapo dell boxjes staan. al zijn ze natuurlijk beter dan trust/sweex etc) , zet daar de realtek audio (onboard) op en dan is het geluid echt slecht

Pak een xonar / sb kaartje en dan merk je al direct het geluid , ondanks de slechte kwaliteit van de boxen. Zeker met headsets op is het goed te horen.

Natuurlijk worden we positief beinvloed door verwachtingen, Desondanks heb ik ook de xonars geprobeerd (anders was ik echt bij safe mode / creative blijven hangen) , de xonars klinken zeker in vol geluid iets minder dan de SB titanium maar desondanks klinken ze een stuk lekkerder door de oren heen als de standaard realtek onboard kaart.

Dit is natuurlijk getest (mijn laatste systeem had wel een super mobo , alleen geen 5.1 , weliswaar via software maar dat vond ik nou niet echt een lekkere optie). Hierdoor heb ik eerst mijn SB audigy en sb titanium uitgeprobeerd , maar ivm de SLI configuratie had ik niet genoeg ruimte over om effectief mijn airflow te behouden , hierdoor ben ik genoodzaakt om op mijn 3e pci-e slot een asus xonar te nemen (was ff cheap ass workaround) , maar totaal geen spijt van gehad! Een superkaart met geluid wat een stuk lekkerder en voller uit de boxen komt. Ik moet we zeggen dat ik ook nog meteen het nog mooiere geluid hoorde (vooral bij ambient sounds of explosies) als ik er een Titanium kaart in zou zetten.

De onboard opties zijn redelijk , maar als je eenmaal een betere kaart gehad hebt dan is het moeilijk om terug te gaan naar onboard.

[Reactie gewijzigd door Aionicus op 29 april 2014 17:26]

Moet de mensen met geluidskaart gelijk stellen. Heb tegenwoordig laptops en game consoles maar vroeger had ik dan ook een creative audigy ofzo in mijn pc.

Maar nu is na een jaar of twee de 3,5 stekker aansluiting van de mobo in de laptop naar de kloten. Nog niet helemaal maar niet veraf. Dus maar eens voor 45 euro een Asus Xonar U3 gekocht, een soort budget geluidskaartje op een USB stick.

Doet maar 48hz en 16bits en ja stereo maar het geluid is zeker beter dan de realtek is. [en ja optical pass through] software komt met wat DSP effecten maar daar gaat het niet om. Ik gebruik die niet.

Combineert heerlijk met mij Philips Fidilio L1.

Heb het zelf geprobeert in wat games en daar ook een verbetering. Dus ja zelfs al is het maar de goedkoopste Xonar op een USB stick. Een geluidskaart is beter..

Een 30 euro Asus Xonar whatever zal op een PC verbetering betekenen. Je hoeft het niet te doen voor de 1fps die je er misschien mee wint, doe het voor de beter amps.

Maar okay een <100 euro headset over het algemeen is niet de best test.

[Reactie gewijzigd door swampy op 4 mei 2014 09:24]

Ik ben op onderzoek gegaan toen ik overweeg naar een nieuwe koptelefoon/geluidskaart. En nu net even snel aan de hand van je comment.

Alles wat ik tegenkwam zei dat een geluidskaart pas echt zin heeft als je ook de apparatuur hebt. Dus niet de headsetjes uit deze test, die draaien ook prima op je on-board. Hetzelfde geldt voor de simpele logitech/creative speaker setjes.

Wat geluidskaarten schijnbaar wel hebben is bijvoorbeeld beter positioneel geluid in FPS games.

Maar volgens mij is alles wat met geluid te maken heeft vooral subjectief. Je kunt het misschien wel bepaalde parameters meten, maar je moet het zelf wel kunnen horen. Ik merkte verschil met mijn oude headset en geluidskaart/koptelefoon, in zowel games als muziek.

Even een kanttekening. Ik ben (nog) geen audiofiel en dit heb ik allemaal gevonden op internet. Enige wat ik met zekerheid kan vertellen is dat ik zeer te vrede ben met mijn geluidskaart. En dat alles net wat lekkerder klinkt dan bij mijn oude usb headset. En dat is mijn ogen de aankoop zeker waard geweest.
Hij heeft het waarschijnlijk hierover: http://www.tomshardware.c...end-pc-audio,3733-19.html

Conclusie: onboard DAC klinkt net zo goed als dac's van $2000. Kan goed zijn dat de versterker die onboard zit niet goed genoeg is, maar dan koop je dus een cheapass externe versterker.
Bij dure geluidskaarten wordt er waarschijnlijk vanalles aan software meegeleverd die het geluid kan aanpassen, maar dan ben je natuurlijk net anti-audiofiel bezig, nogal onlogisch.

Het probleem met 99.999(...)% van alles van audioreviews die je online vind is dat er niet dubbelblind en deftig (geen softwaretweaks, volume perfect gelijk (want luider klinkt nu eenmaal beter),...) getest wordt, dan kun je niet in het minste beetje een objectieve review schrijven (een review is natuurlijk wel altijd een deel subjectief).
Dat is het hele punt. Zolang er niet dubbelblind wordt getest kan je eigenlijk amper van een objectieve test spreken - bij gelijk volume natuurlijk. En dan nog kan er sprake zijn van een ingebouwde EQ, kan leuk klinken maar dat is niet hetgene waarvoor betaald is.
Ik heb mijn Teufel Aureol Real gedraait met onboard, en een geluidskaart van 80 euro. En ik merkte een groot verschil in geluidskwaliteit. Op onboard was de sibilantie sterker, een beetje ruis aanwezig, en alles was lang niet zo lekker helder als ik had gehoopt. Met een geluidskaart veranderde dat helemaal. Wanneer ik nu naar Daft Punk luister wil, nee MOET, ik uit mijn stoel springen om te dansen..Daarvoor was muziek niet echt iets dat ik luisterde puur om naar muziek te luisteren, maar eerder als achtergrondgeluid.

Edit: Zelfs mijn oude reteslechte Steelseries H5 v2 klinkt op mijn geluidskaart acceptabel. En mijn moederbord heeft de hoogste kwaliteit realtek chip die er is, maar dat vergelijkt in mijn oren nog niet.

[Reactie gewijzigd door Rottenbrains op 28 april 2014 19:57]

Bedoel je nou serieus dat een geluidskaart kan compenseren voor de tekortkomingen van een koptelefoon? Een EQ kan het geluid wat meer gebalanceerd naar jouw smaak maken, en zoiets kan een geluidskaart op een zelfde manier bereiken.
Maar een geluidskaart kan echt niet zorgen voor een betere soundstage (misschien wel iets wijdere, maar dat klinkt niet veel beter), duidelijkere onderscheiding van de instrumenten, meer 'control' in de basregio, of weinig detail in de hoge frequenties. Iedereen met een beetje verstand van audio zal je vertellen dat de gebruikte speakerset of headphone veruit het belangrijkste is. (zolang je niet je best doet om een zo slecht mogelijke bron te vinden voor je audiosignaal, het grote gros is goed genoeg voor normaal gebruik)
Nee dat bedoel ik niet; ik bedoel alleen dat dingen met een geluidskaart wel beter klinken. Ik weet dat de gebruikte speakerset/koptelefoon het belangrijkste is, maar ik bedoel dat een geluidskaart niet 'zinloos' is en dat ik persoonlijk merk dat ik het geluid van mijn oude ťn nieuwe koptelefoon/headset/speakers beter vind met mijn geluidskaart dan zonder. Ook met EQ en alles uit.

Trouwens, iemand met een beetje verstand van audio kan je ook zeggen dat geluidskwaliteit iets heel persoonlijks is. Wat voor mij anders klinkt kan voor jou hetzelfde klinken en vice versa.
Natuurlijk is geluidskwaliteit heel persoonlijk, maar dat betekent niet dat er niks objectief te zeggen is. Wat ik bedoel is dat de toegevoegde waarde van een geluidskaart over het algemeen verwaarloosbaar zal zijn, niet dat het voor niemand echt wat toevoegt.
'Ook met EQ en alles uit.' Bedenk wel dat alles zijn eigen 'EQ' heeft, er bestaat niet zoals als alles absoluut 'flat', er is geen 'standaardgeluid'. Het kan zijn dat je de geluidskaart beter vindt klinken, maar dat kan ook puur het effect zijn van de "EQ" van de geluidskaart. Door met een goede EQ te spelen kan je ook zo'n soort verbetering bereiken.
Ik vindt het vooral tekenend dat er met objectieve tests heel weinig te zeggen is voor een dure geluidskaart, wat betreft geluidskwaliteit. (http://www.tomshardware.c...end-pc-audio,3733-19.html)
Klopt, klopt. Toch heb ik met mijn externe geluidskaart minder last van ruis en sibilantie dan mijn internet geluidskaart en klinkt alles helderder (hoe erg ik ook met de EQ speel). Daarnaast geef ik zelf heel veel om de features aangezien ik een gamer ben en graag films kijk (en totaal geen audiofiel die een zo plat mogelijk geluid wil behalen). En ik merk een sterk verschil in de '3D-sound/virtual surround' van mijn geluidskaart, van mijn onboard en de download 'razer surround' (en komt die van mijn geluidskaart beter uit de test, persoonlijk) Daarnaast heb ik met mijn geluidskaart veel meer immersie ervaren.
Inderdaad.
Ik heb een X-540 setje van Logitech. Niet heel speciaal. Maar ik heb merkbaar beter geluid met mijn pricewatch: Asus Xonar DSX dan met het onboard geluid.
Ik zou voor headset gebruikers inderdaad de pricewatch: Asus Xonar DGX aanraden, slechts 30 euro. Dat is de headset variant van de DSX. De DGX heeft een speciale 'headphone amplifier'.
Meer lees je hier (uitgebreide review).

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 28 april 2014 11:57]

Ik kwam zelf na veel afwegen uit op deze:
pricewatch: BitFenix Flo Wit (review)

En deze bevalt me aardig vooral omdat hij modulair is; aangesloten kan worden op mijn telefoon via de ene kabel, en op mijn PC met een andere kabel waar de mic en audio dus gesplitst worden, mic kan eraf als ik deze niet nodig heb als ik alleen muziek luister, enzovoort.

Qua geluids kwaliteit kan hij zich niet meten met mijn sennheiser (200 eu, grote jack plug) die ik voor audio productie gebruik, maar puur als headset gebruik ik deze graag bij gamen, maar ook bij bellen op mijn telefoon.

[Reactie gewijzigd door Artimunor op 28 april 2014 13:16]

Heb deze nu ook een paar dagen in huis, staat ook een mooie review van op tweakers overigens :)

productreview: BitFenix Flo Wit review door Cygnitr0n

Zal uiteraard zelf ook een reviewtje gaan maken de komende dagen, want het is een heel leuk setje voor die ~55 euro
Ik heb ooit voor een paar tientjes een tweedehands Creative Xfi kaartje op de kop getikt (geloof dat Xonar kaarten beter te boek staan, maar dit was wat ik destijds goedkoop kon krijgen). Ik heb het niet vergeleken met de onboard audio die ik nu heb, maar op mijn P43 bordje was het verschil duidelijk merkbaar. Ik had niet eens een dure geluidsset, maar het geluid was al merkbaar veel duidelijker, en ook de richting waar het geluid vandaan kwam. Op zich is het in de buurt komen van de eersterang best te doen voor een dubbeltje, al zal het geluid natuurlijk vast niet zo goed zijn als bij mensen die een geluidskaart voor honderden euro's kopen, samen met speciale speakers, versterker en speciaal ingerichte kamers. Maar voor een kleine meerprijs kan je inderdaad al een heel eind komen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 29 april 2014 03:16]

Precies. Ik heb een Asus Xonar DG (5.1 dus) kaartje en mn Philips 5.1 set maakt beduidend beter geluid daarop, en mn Func HS headset doet het ook een stukje leuker dan op mn mobo.
Als jullie met 'ingebouwde geluidskaart' doelen op simpele DAC met simpele versterker, ja.

Alhoewel dat ook weer niet zo vreemd is.. gezien je miniscule mp3 spelers hebt zoals de Sansa Clip+ welke tig keer in zo'n oorschelp zouden passen maar toch vrij goed geluid leveren.

Zelf ben ik overigens ook een tegenstander van 'headsets', koop veel liever een kwalitatieve koptelefoon en een losse microfoon (al moet ik zeggen dat ik weinig audiochat doe en in zulke gevallen de ingebouwde mic van mijn webcam gebruik.. welke overigens prima opnamekwaliteit heeft).
Wat je nu zegt klopt niet. Ik heb usb en optisch.. Heb dus mooi geen 7.1 geluid :( Ik heb de tritton 720+
de zalman mic is echt een hele goede voor die opstelling, kost geen drol en hij produceert prima geluid.
Ik heb om vergelijkbare redenen er uiteindelijk voor gekozen om niet te gaan voor een headset oplossing. In plaats daarvan ben ik gegaan voor een goede koptelefoon waarbij je in deze prijsklasse in ťťn keer een stuk meer keuze hebt.

Dit levert als voordeel op dat je ook specifieker kan gaan zoeken naar een microfoon. Uiteindelijk ben ik gegaan voor een microfoon die op mijn bureau staat aangezien ik daar toch meestal in de buurt zit (plaatje van het internet gevist ter illustratie). Voor die keren dat het niet zo is heb ik via dealextreme een "headset microfoon" aangeschaft, ter illustratie hier een plaatje.

Het is wellicht iets minder gebruiksvriendelijk als een geÔntegreerde oplossing maar gaf mij wel een veel breder keuze aanbod. Bijkomend voordeel is dat als ťťn van tweeŽn kapot gaat ik niet gelijk een geheel nieuwe headset hoef aan te schaffen.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 28 april 2014 09:45]

Inderdaad, een aparte oplossing voor geluid horen en opnemen geniet nu ook mijn voorkeur, na meerdere keren een headset te hebben moeten vervangen vanwege een kapotte microfoon OF oorschelp. Om die reden heb ik bijvoorbeeld ook een Superlux (hierboven ook al eerder genoemd in een reactie) in combinatie met een losse microfoon (http://www.modmic.com/). Wat later even gespaard voor een Beyerdynamic en geen nieuwe microfoon hoeven kopen :)

[Reactie gewijzigd door C0rnelis op 28 april 2014 17:35]

Je hebt daar ook wel headsets voor waarvan de kabel verwisselbaar is. Heeft mij wel een aantal keer problemen bespaard :+
Heb je enkele voorbeelden hiervan?
Ik heb zoals Skyclad al zei meerdere headsets gesloopt oa doordat de kabel afbrak.
Heb zelf al jaren een SennHeiser. Hier heb ik jaren later nog een vervangende kabel van kunnen bestellen. Als ik nu zoek kan de SennHeiser HD205 dat bijv: http://www.bax-shop.nl/mu...foon/product-details.html

Je kan bij bax-shop ook zoeken op kabel afneembaar. Als microfoon niet heel belangrijk is heb je een redelijke keuze tot 100 euro. Met microfoon word het wel iets minder helaas.
Tot dat, uit het niets, de interne bekabeling het laat afweten en je geen geluid meer hebt aan een kant, zoals bij mijn twee (!) H series steelseries headsets.
Ik had het al bij de reacties op de video gezet, maar bij mijn twee (!) 7H series, precies hetzelfde. Geen geluid meer in de linkerschelp. Nieuwe kabel laten opsturen, maar dat hielp niets. En ook mijn SteelSeries FLux liet het binnen een half jaar afweten. Dus SteelSeries zorgt bij mij voor een hele vieze smaak in de mond qua headsets.
Bij mij ook, linker oorschelp geen geluid meer. Siberia V2
Zelfde bij mijn steelseries 5h, linkerschelp gaf geen geluid meer na 1 jaar, gelukkig via bol geld terug gekregen. Ik gebruik nu een ultrasone dj1 pro (pro 550) headphone for gamen met losse mic.
De Creative HS-1200 is anders een vrij goede draadloze headset, gebruik deze al jaren met plezier.
Wat ik eigenlijk mis is welke koptelefoon wat ondersteund. Heb zelf een ps4 zou er een headset voor willen kopen maar deze review weet ik alleen dat Turtle Beach bijna alles ondersteund maar niet welke ook de ps4 voor de rest ondersteunen. Hopelijk komt er binnenkort een vervolg met wel die details erin verwerkt
Beter neem je een koptelefoon van 40-90 euro en een TELEX M-40, of een AntLion ModMic als het persť op een headset moet lijken.
Op dit moment gaan de logitech's H390's er doorheen (USB only, dus kunnen niet op de iPad etc), en die werken erg goed. Prijzen hier.
Grappig, we hebben er hier 3 in gebruik en zelfs nog 1 of 2 op voorraad, omdat ik ze ooit voor een schappelijke prijs op de kop kon tikken.
Nadeel, in vergelijking met de hier geteste headsets, is de "oorschelp" van de H390, die veel te klein is om ook maar een poging te kunnen doen om het hele oor te omvatten. Een ander nadeel is mijn ervaring, dat omgevingsgeluid, mogelijk door de vorm van de oorschelpen, juist versterkt lijkt te worden. Het klinkt raar, maar met de headset op en de microfoon uitgeschakeld, klinkt de TV op de achtergrond harder dan zonder H390...

Goed om deze test op Tweakers te lezen. Vijf sets is natuurlijk een klein deel van wat er op de markt verkrijgbaar is, maar de test geeft wel aan waar je op zou kunnen letten bij aanschaf.
In mijn familie hebben we relatief kleine oren, bij mij passen deze koptelefoons over mijn oor ;)

Ik heb daardoor ook geen last van nevengeluiden...
De Logitech H390 is hier binnen 2 dagen retour afzender gegaan:
- kan niet opladen en geluid afspelen tegelijk
- standby duur is waardenloos/slecht
- lange game sessies zijn niet mogelijk; accu leeg, kun je ding opladen, maar heb je geen geluid meer
flut headset voor de gamer

Vervangen door een Turtlebeach PX22 voelt solide en degelijk aan, echter na 2mnd gebruik is deze afgebroken op koppel/draaistuk van het oor.

De Turtlebeach is vervangen voor Creative Dragon minder toeters en bellen dan de turtlebeach, maar ook niet veel langer mee gedaan; na 3mnd gebruik is deze afgebroken op koppel/draaistuk van oor

Nu dus niets; zo te zien gaat het een steelseries worden

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 29 april 2014 12:30]

Tjonge! Weet je zeker dat we over dezelfde koptelefoon hebben?

De H390 is niet oplaadbaar. Ik ben afgestapt van oplaadbare/draadloze headsets. De geluidskwaliteit is gewoon duidelijk minder, zelfs als ze veel duurder zijn.
Iets wat ik mij toch nog afvraag, en hier niet heb gelezen, is hoe het draagcomfort is in combinatie met een bril.
Heel veel mensen moeten tegenwoordig brillen dragen. Is het niet omdat ze er standaard eentje nodig hebben, dan is het wel een bril voor dichtbij.
Een headset drukt toch al snel lekker op de pootjes waardoor deze, in mijn geval, nog wel eens gaan irriteren. Gezien Paul ook een brillendrager is vroeg ik mij af of dit onderling ook verschilt tussen de headsets?
dat mis ik dus ook altijd in reviews, ik draag overdag altijd lenzen maar vind het dan in de avond fijn om bril op te zetten en effe te gamen, heb die dure headset gehad van Turtle beach de px5 voor mijn ps4 maar begon dus zeer te doen aan mijn oren oftewel teruggestuurd, baalde enorm want ding was fantastisch. Ik zoek dus nog steeds iets wat wel lekker zit er moet vast iemand hier zijn die tips heeft :-)
Kijk, dat is handige feedback. We zouden feedback graag verzamelen op het forum, zodat we onszelf en onze testmethode kunnen verbeteren.

Alhier: Praat mee: suggesties over de testmethode van headsets
ik zit met het zelfde heb ook een bril en de headset die ik heb drukt mijn oorschelp tegen mijn bril pootje aan en dat doet op den duur best wel pijn
Zal ook wel afhangen van de bril. Zo van die moderne met dikke poten die in de weg zitten... tja.
Echt een slechte review,

Ten eerste wordt er nergens vermeld dat al het surround dat op deze koptelefoons gebruikt wordt virtueel is en dus niets heeft te maken met de hardware van de koptelefoon. Het is software die een illusie van surround geeft, elke koptelefoon heeft maar 1 driver voor de linker en rechterkant!

" Bij Razers Kraken 7.1 is het logisch dat hij enkel via usb aangesloten kan worden; er moet immers surround-sound door het snoer gepompt worden. "

Wat een onzin, zoals ik hierboven al zeg is het "virtueel surround" en dus gewoon een stereo koptelefoon die je oren voor de gek houd door een soort virtueel surround te creŽren. Ik heb toevallig net aardig wat onderzoek gedaan en met een beetje zoeken vind je al snel dat je op een standaard stereo koptelefoon prima hetzelfde effect kunt krijgen. Zo heeft de Soundblaster Z van Creative bijvoorbeeld SBX Studio pro waarbij men met een standaard koptelefoon virtueel surround kan creŽren. Ikzelf heb deze geluidskaart in combinatie met een Sennnheiser HD595 en op 30% klinkt het surround al vrij aardig, hoewel het natuurlijk nooit aan fysiek 5.1 kan tippen. Het surround op deze hoofdtelefoons wordt d.m.v. software nagebootst en niet hardware

De enige koptelefoon met "echte" 5.1 beneden de 100 euro die ik ken is de CM Storm Sirus 5.1. Deze heeft daadwerkelijk meerdere speakers per kant en dus andere geluidsplaatsing.

Ook had er wel wat vermeld wordt over wat voor drivers er gebruikt wordt in de hoofdtelefoons, en nee hiermee bedoel ik niet de stuurprogramma's maar de "speakers" die binnenin de oorschelpen zitten. Zo heeft bijvoorbeeld de Creative Tactic3d een 50mm sounddriver die zelfs bij hoog volume bijna niet vervormd, raar ook dat deze set niet is meegenomen want hij is vrij goedkoop en heeft zeer goeie reviews over het algemeen.

Persoonlijk kan ik mensen aanraden om helemaal geen surround headset te kopen. Het surround is bijna altijd software (tenzij je een CM Storm Sirus of de duurdere Razer Tiamat koopt) en een Sennheiser van rond de 20 ~ 30 euro zal beter geluid geven met een deskmic. Het is verstandiger om te investeren in een goede geluidskaart met 3D weergave of surround zoals SBX Pro Studio of CMSS, dan heb je gelijk een geluidskaart met een koptelefoonversterker en goede opamps en dacs waardoor de geluidskwaliteit toeneemt en er ook nog naar muziek geluisterd kan worden.
Even je reactie, waarvoor dank, samenvatten: je vindt het dus een slechte review omdat we niet elke keer duidelijk maken dat het om virtuele surround gaat en omdat er niet wordt ingegaan op de gebruikre driver in de schelpen?

In de review staat het wel bij de eerst geteste headset:
Op zich is Synapse 2.0 een prettig stuk software, met als fijnste functie dat je nauwkeurig kunt instellen waar je het geluid geplaatst wilt hebben.
Ook bij de Logitech is er een opmerking over gemaakt:
De G430 mist dan ook een bijbehorend programma waarmee de plaatsing van het geluid in te stellen is. Met de software van Logitech is alleen het volume per kanaal te regelen, maar niet de positie. De software van Razer doet dat beter dan de oplossing van Logitech.
Ik snap je punt echter en heb de tekst op enkele punten aangepast mbt het virtuele surround-sound. Wil je je feedback over de drivers in de schelpen in het feedbacktopic achterlaten? Dan kunnen we dat naderhand bespreken in onze evaluatie.
Excuses voor misschien wat negatieve toon maar ik had toch iets meer verwacht van een T.net review.

Het staat inderdaad dat je nauwkeurig kunt instellen waar het geluid geplaatst moet zijn maar er staat niet duidelijk of dit softwarematig is (dus via software zoals hier gebeurd) of dat er meerdere speakers per schelp zitten waarbij het geluid meer naar de achter of voorspeaker in de schelp wordt gestuurd. Beide gebeurt wel met software maar er zit een verschil in of het geluid daadwerkelijk over meerder speakers wordt gestuurd of dat er truukjes worden uitgehaald door het geluidsbeeld meer naar voren of achteren te halen (zoals bij SBX Pro Studio en CMSS het geval is).

Tevens bedoel ik met driver dus de speaker die in de oorschelp zit, dit kan van belang zijn omdat bijvoorbeeld een speaker van 20mm sneller vervormd over het algemeen dan een speaker van 40mm.

Nu snap ik wel dat er niet op elk klein detail kan worden in gegaan maar het verschil tussen virtueel en hardwarematig surround vind ik toch wel vrij fors. Ook of er een 20mm driver (speaker) of een 50mm (zoals bij de creative tactic3d) heeft een behoorlijk invloed op hoe snel het geluid vervormd.

[Reactie gewijzigd door Annihilism op 28 april 2014 10:26]

Excuses voor misschien wat negatieve toon maar ik had toch iets meer verwacht van een T.net review.
Zoals op pagina 2 uitvoerig staat uitgelegd is dit voor ons nieuw terrein. Dat betekent dat onze test en opzet ongetwijfeld voor verbetering vatbaar is. Dat is dus ook precies de reden dat we een topic hebben gemaakt om verbeterfeedback te ontvangen. Wat ik jammer vind is dat je de review in zijn geheel als slecht bestempeld - en daar een +2 voor krijgt ;)
Nu snap ik wel dat er niet op elk klein detail kan worden in gegaan maar het verschil tussen virtueel en hardwarematig surround vind ik toch wel vrij fors.
Dat vinden wij ook. Daarom hebben we er op diverse pagina's specifiek op gewezen dat het surroundsound softwarematig ingesteld kan worden, maar ik snap dat het duidelijker was geweest als het woord 'virtueel' er direct bij had gestaan (wat dus nu het geval is).
[...]
en daar een +2 voor krijgt ;)
[...]
Onderbouwde kritiek, aanvullende inzichten, hij legt de vinger op een paar pijnpuntjes. Ja, dat verdient +2 omdat het uitstijgt boven een grijs gemurmel op de internets.
De openingsstatement "echt een slechte review" is Łberbot, maar dat is wel een enorme eye-cather omdat hij daarmee zijn virtuele nek uitsteekt (niet zijn hardwarematige nek).
Ik heb net een paar weken rondgekeken naar een goede headphone setup. Ik had ook bij tweakers gekeken, en miste daar inderdaad deze sectie. Nu heb je gelukkig wel alternatieven qua audio review sites. :)

Ik vind het wel vreemd dat deze review dan gaat over 5 twijfelachtige headsetjes onder de 100 euro. Dan verwacht ik toch eerder een lekker technische uiteenzetting van een goede audiosetup, en dat er eens verder gekeken wordt als game bedrijven die hun logo plakken op een led-beladen flashy toestelletje. :)

Dingen als goede headphone met aparte microfoon, die makkelijker te vinden zijn als goede headsets, voor kwaliteit van zowel dragen als geluidskwaliteit.

Ik had graag een meerwaarde artikel. Het voelt zo een beetje als: We gaan voor het eerste een review doen van beeldkaarten op tweakers, dus kozen we voor 5 budgetkaartjes, een medion van aldi, een budget nvidiatje, een budget radeon en nog wit product x. Niet echt iets waar een tweaker iets mee is lijkt me, die wil toch net wel dat ietsje meer. :) Of alleszins op de hoogte zijn van wat er beter kan aan zijn huidige setup.

Maw, voor de mensen die juist iets meer willen dan standaard gameheadsetjes, waar wat led's op zitten en een beetje bas-versterking, lijkt me deze review vrij nutteloos.

Dan zou ik eerder voor een review gaan als jullie voor laptop / desktop doen: voor budget gamers, voor audiofielen met een beetje meer geld, en the sky is the limit setups.

Ik heb de laatste jaren stilaan de overstap gemaakt van meer goedkopere gameheadsets naar meer kwalitatieve toestellen, en denk zeker dat er ruimte is om de mensen te helpen met setup, maar de DAC / amplifier / geluidskaart is minstens even belangrijk in het verhaaltje. En ik denk dat toelichting hier, en reviews van producten hier zeker welkom is.

Daarnaast vind ik de limiet van 100 euro vrij vreemd gekozen, gezien er in het 100-200 euro gamma ongelooflijk veel, en kwalitatief enorm veel goede keuze is. Zeker als je eens kijkt buiten het 'gamer' wereldje, en eerder richting hifi-merken. Als je eenmaal voor zo iets gaat, wil je toch nooit meer terug.
De Roccat Kave kost ook minder dan §100.- heeft 4 drivers per schelp (echt 5.1 dus) heeft een goede review alleen hij zit eigenlijk beroerd. Het vreemde is dat hij het comfortabelst zit als je hem achterstevoren op zet. Maar ja dan is al het geluid verkeerd om.
Als het goed is is mijn koptelefoon, de Roccat KAVE 5.1 gewoon echte 5.1, en onder de §100,-
Ik mis hier eerlijk gezegd de Plantronics GameCom780 7.1....
Ik ook. Super surround geluid, duidelijke voice. En als toemaatje ook nog te gebruiken op een PS4 en dat voor een spotprijsje
Kan je mij meer vertellen over de PS4 funtionaliteit??? Ik heb al meerdere keren op mijn youtube review de vraag gehad hoe en of die voor de PS4 werkt.

Je zou me er erg mee helpen...!

Mvg,

Stef
Gewoon in pluggen in de USB van de PS4 en je hebt geluid en de Mic werkt. Niets speciaals aan.
Wat wel niet werkt is de volume control (staat daardoor standaard nogal luid vond ik). Maar via de PS knop van de controller kan je daar wel het geluid regelen in de menus (ook van de Mic)
Het is mss niet optimaal, maar het werkt wel gewoon. Vrienden hoor ik perfect, zij horen mij ook super. En ik kan mijn vijanden mooi spotten via het geluid. Ik heb voorlopig nog geen reden gevonden om een extra PS4 headset aan te schaffen.
Het enige wat ik nog wel gedaan heb is een USB verlengsnoer aangeschaft, zodat ik lekker op de bank kan blijven hangen. Standaard lengte is voor mij net te kort. Net als de laadkabel van de controller trouwens.
Ik ook
pricewatch: Plantronics GameCom 780 7.1
Voor nog geen § 50,- een prima headset. 7.1 geluid waarbij goed hoorbaar is waar je vijand vandaan komt. Het bereik klinkt (voor mij) prima en de microfoon geeft een helder geluid door, mocht ik mijn mond open willen trekken.
Ik merk wel dat de schelpen van deze headset wat hard op mijn hoofd klemmen, maar daarbij moet gezegd worden dat ik mijn kop kaal scheer en dus geen dempende plak haren heb die aan het comfort bijdragen :). Desondanks zit deze headset ook na meerdere uren gamen erg prettig (zachte schelpen).
Omgevingsgeluid wordt slechts minimaal gedempt zodat je zelfs nog conversaties kunt voeren met je headset op. Anderen hebben echter niet veel last van het geluid dat er door de schelpen heen "lekt".
ik mis hem ook...! Perfect ding, sublieme microfoon met noise-cancellation en meerdere microfoon ''oppak '' punten
Inderdaad, ik heb die headset al heel lang en ik krijg heel vaak vragen welke microfoon ik gebruik op mijn youtube kanaal. (Omdat het geluid zo goed is..!)
Verder had ik de 780 als opstap gezien naar de ''duurste'' razer headset, alleen ik zie geen enkele reden waarom dat nodig is omdat de 780 gewoon geen nadelen heeft.

Verder heb ik ook op tweakers een review geschreven al heel lang terug over de plantronics gamecom 780: productreview: Plantronics GameCom 780 7.1 review door Stef87
er is later ook een video over gemaakt na de headset 2000 uur te hebben gebruikt.
Tegenwoordig heb ik dat ding nog steeds en het is waarschijnlijk al meer dan 3000 uur gebruikt.

Mvg,

Stefan
Zo, dat is even een tegenvaller! Allemaal USB headsets... dat is natuurlijk niet de bedoeling :X. Zeker de surround mogelijkheden zijn echt nutteloos vergeleken met het stereo-surround wat de meeste games moeiteloos produceren. En dat stereo-surround is meestal veel beter dan wat de headsets zelf produceren doormiddel van software.

Nee ik had er iets meer van verwacht. Op z'n minst meer headsets in verschillende prijsklasses.

Verder goed dat jullie een test voor de geluidskwaliteit doen. Hoewel je zoiets moeilijk kan testen en eigen gehoor vaak een betere indicatie van het geheel geeft, heb je met zo'n test wel een beetje een richtlijn.
Allemaal USB headsets... dat is natuurlijk niet de bedoeling
Dat gaat niet op, de Logitech G430 is op usb of op jack aan te sluiten
Nee ik had er iets meer van verwacht. Op z'n minst meer headsets in verschillende prijsklasses.
Kennelijk is er dus wel behoefte aan, maar aangezien we ergens moeten beginnen hebben we er voor gekozen dit onze eerste stap te laten zijn. Nu we de eerste feedback op onze nieuwe testen ontvangen, kunnen we gaan bepalen wat onze vervolgstappen zijn. Zoals JJJur in 'reviews: Vijf goedkope gameheadsets getest' al aangeeft: er zit nog meer in het vat, maar even geduld.
Dat is ook zo, alle begin is moeilijk! We zullen eens zien wat de toekomst ons brengt; dat jullie headsets reviewen is natuurlijk al heel mooi. We hebben een tijd langs niet van deze reviews gezien en ik denk dat er wel meer gear is, waar mensen graag een test van zien.

Wat betreft de audiovisuele kwaliteit van de reviews heb ik overigens niks te klagen, dat is dik voor mekaar! Het ziet er professioneel uit en niet extreem geekie, waardoor iedereen er wat aan heeft.

Is er trouwens ook een maximale duur van een video review? Ik heb het idee dat jullie het graag onder de 10 minuten houden. Klopt dat?
[...]
Kennelijk is er dus wel behoefte aan, maar aangezien we ergens moeten beginnen hebben we er voor gekozen dit onze eerste stap te laten zijn.

... er zit nog meer in het vat, maar even geduld.
Goed nieuws! Voor mij mag een gaming headset ook wat kosten, maar ik geef niet zo heel graag een hoop geld uit zonder te weten wat ik in huis haal.

Wat geluidskwaliteit betreft ben ik vooral tevreden met Sennheiser. Helaas ben ik minder tevreden over de bouwkwaliteit van die dingen. De kabeltjes begeven het op een bepaald moment. Mijn voorkeur zou dus uitgaan naar een model waarvan de kabeltjes vervangen kunnen worden.

Dat is eigenlijk de enige reden waarom ik een wireless setje zou overwegen, maar daar baar ik me zorgen over het gewicht, levensduur van de batterij en hoe lang je ermee kan gamen op een dag.

De microfoon is natuulijk ook niet te onderschatten. Niks is zo vervelend als gamen met iemand die geen goede microfoon heeft.

In volgorde van belangrijkdheid voor mezelf:
- aangenaam om te dragen
- bouwkwaliteit (of vervangbare kabels)
- geluidskwaliteit
- kwaliteit microfoon
- prijs
- omgevingsgeluid
De buren waren iets eerder en een stukje uitgebreider:
http://nl.hardware.info/r...geluid-voor-circa-70-euro
Dat is niet het enige. Zij hebben ook een pagina met testresultaten. Hoezo is dat bij ons niet zo overzichtelijk? Hoezo moet er bij ons 10km text doorgelezen worden voordat je antwoord op je vragen hebt? Op een technische website hoort een technische schrijfstijl en een technische tekstopbouw.
Er wordt in het begin toch aangegeven dat er niet veel ervaring is met randapparatuur and such? In het forum mag er over gesproken worden O+
Waar zijn m'n overzichts tabelletjes jongens?
Als ze bij de Consumentenbond een review doen krijg ik een tabelletje met prijs, waardering per onderwerp (ergonomie, geluidskwaliteit, microfoon, etc. etc.) en dan een totale waardering. Dat mis ik hier eigenlijk wel.
Dank voor de feedback. Wil je deze ook achterlaten in het op pagina 2 genoemde topic? Dan kunnen we kijken of en hoe we dat een volgende keer beter kunnen doen.
Wat mij betreft is tussen §50 en §100 niet "goedkoop" voor een headset. Dat zijn gewoon middenklasseprijzen.
Het feit dat er gaming headsets bestaan die dķķrder zijn dan §100 vind ik eerder storend. Mijn setje instap-Sennheisers van §20 geven prima geluid. DŠt is een goedkope headset.
Precies wat ik dacht. Lees de titel, en denk ah, headsets van §15-40. Ik vind onder de §100 een behoorlijke smak geld, voor mij is een gaming headset dat ding dat ik opzet voor Teamspeak/Ventrilo/Mumble.

Heb mijn vriendin een pricewatch: Plantronics GameCom 380 gehaald, dat is meer in de richting van een goedkope headset naar mijn mening. Ongeveer §32 en lekker robuust voor het geval een bureaustoel over de kabel rijd, of dat het ding op grond valt etc. Redelijke audiokwaliteit, vrij goede microfoon, zit comfortabel op het hoofd. kabel die zichzelf niet in de knoop legt.
+1 helemaal mee eens.
Misschien al vermeld omdat ik niet alle reacties heb gelezen maar als bezitter van de Kraken enkele opmerkingen:

1) Het drukken van de hoofdtelefoon wordt na verloop van tijd minder. Ik vind deze zelf erg prettig omdat de schelpen OVER mijn oren vallen en niet OP je oren drukken zoals enkele andere headsets uit het verleden (tevens sluiten ze daardoor omgevingsgeluid goed uit)

2) Het opnieuw inloggen van de drivers heb ik zelf geen last van. Ik zie wel dat de software inlogt op hun cloud bij het opstarten maar dat gaat volledig automatisch en is dacht ik ook uit te zetten. Wel heb bij eerdere versies van de drivers wel eens gemerkt dat de mixer kuren had en bij een enkele applicatie het geluid had gedempt (je kan per applicatie aangeven wat het volume is en of je surround wil of niet)

3) De microfoon is trouwens digitaal en is de beste die ik ooit heb gehad! Ik krijg ook zeer goede reacties van mensen waar ik mee samen speel.

4) De prijs vind ik zelf nog wel verantwoord voor zo'n degelijke headset. Heb hem nu al een dik half jaar of zo maar ben er zeer tevreden over. Het enige minpunt dat ik zelf heb is dat je via het snoer wel wat van geluid binnenkrijgt als het bijvoorbeeld langs je trui schuurt of zo. Het is niet hard dus als aan het gamen bent of een film aan het kijken vind ik het zelf niet erg, maar als het stil is merk je het wel.

[Reactie gewijzigd door ProgrammerX op 28 april 2014 10:03]

1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*