Door Jelle Stuip

Redacteur

Samsung Ativ Book 9 Lite Review

Sneller met minder cores

Conclusie

Een halfjaar na de eerste Ativ Book 9 Lite is Samsung gekomen met de Book 9 Lite NP910. Oftewel: hetzelfde systeem als dat van een halfjaar geleden, maar dan met een Intel-processor. Tijdens het testen bekroop ons het gevoel dat dit de Ativ Book 9 Lite was die Samsung eigenlijk in september had willen uitbrengen. De laptop voelt namelijk een stuk gebalanceerder aan. Doordat de snelle ssd gecombineerd wordt met een relatief snelle processor, gaat niet alleen het starten van programma's, maar ook het daadwerkelijk draaien van software soepel. Daarbij is niet alleen de snelheid erop vooruitgegaan, maar ook de accuduur, met bijna een uur.

Samsung heeft dus het eerste minpunt van de originele Ativ Book 9 Lite, de processor, met deze nieuwe uitvoering weggenomen. Het tweede minpunt, het scherm, blijft helaas staan. Samsung heeft namelijk nog steeds een slecht paneel met een lage resolutie gemonteerd, maar de prijs is wel met 150 euro omhooggegaan naar 850 euro. In de goedkopere Book 9 Lite vonden we het scherm al een tegenvaller, maar voor een laptop met deze prijs verwachten we op z'n minst een resolutie van 1600x900 pixels of een ips-paneel en liefst natuurlijk beide. Toegegeven, voor 850 euro is er geen laptop te vinden die zowel dun als snel is en ook nog eens over een goed scherm beschikt, maar ook in zijn soort is het tn-paneel slecht.

Had de upgrade naar de Intel-processor voor hetzelfde geld gekund, dan was de nieuwe Book 9 Lite een schot in de roos geweest. Nu heeft de meerprijs van 150 euro tot gevolg dat de laptop zich in een heel ander prijssegment bevindt en voor 850 euro verwachten we meer van een laptop dan dit systeem kan bieden. Helaas, want ons grootste kritiekpunt bij de eerste Book 9 Lite is met de snellere processor wél verholpen.

Pluspunten

 • Relatief snelle Intel-processor
 • Accuduur is erop vooruitgegaan
 • Snelle ssd

Minpunten

 • Slecht scherm
 • Relatief duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (35)

Wijzig sortering
In o.a. Duitsland verkoopt Samsung een 13.3" Ativ book 9 (niet plus of lite) met een mat fhd ips scherm, nieuwe Haswell core i5, 128GB SSD, en slechts 1,12kg, voor 999 euro. Dus slechts 150 euro duurder dan deze nieuwe Lite. Dus ja, dan vind ik deze Lite te duur. Ik hoop dus dat Samsung de NP900X3G naar Nederland haalt.

http://www.chip.de/preisv...00X3G-NP900X3G-K02DE.html
Dat klint wel al een zinvol product.
Jammer dat duitse versies de verkeerde toetsenborden hebben.
Verkeerde toetsenborden?
Dit http://www.chip.de/preisv...3000/243070_640x480_7.jpg ziet er uit als een prima toetsenbord
Super post! ... wel spijtig van het toetsenbord.
Ik ben op zoek naar een Azerty :(
Mooie laptop, maar dat scherm is echt een dealbraker. Je betaald 850 euro en krijgt snelle hardware op een scherm wat niet meer van deze tijd is. Een onbegrijpelijke keuze. Zoveel extra kost het niet om een fatsoenlijk scherm te monteren. Als er een IPS Full HD scherm in had gezeten, was deze laptop echt geweldig geweest. Jammer.
Vind dit altijd zo makkelijk gesteld. Zelfs als we het ruim nemen, kijk eens naar de opties die in de pricewatch terug te vinden zijn van notebooks met deze formfactor (ruimt genomen, van 11" t/m 14"), plus 1080p-scherm en wat voor CPU je daarbij krijgt?

Het is gewoon niet realistisch om dat te verwachten in een ultrabook voor deze prijs.
Helemaal mee eens. Ik had ook graag gezien dat we in de lagere prijsklassen hogere resoluties zouden zien. Zowel voor de meer reguliere 15" notebooks, waar de goedkoopsten ook al voorbij de 670 beginnen en dan heb je een budgetmerk als Acer of een normaal merk met zeer beperkte specs. De eerste normale optie is een Lenovo Z-series van 700 Euro en dat zit nog 50 Euro onder waar de meesten pas beginnen. Voor een formfactor met een kleiner scherm betaal je normaal gesproken meer zoals jij al aangeeft. Om dus maar een 1080p voor 850 Euro te verwachten, is gewoon niet realistisch.
Is het nu zo moeilijk om een ultrabook te maken onder de 1000 euro met een deftig Full HD scherm,256 GB SSD, 8 GB geheugen een core i5 erin gecombineerd met een deftige batterijduur,goede wifi en stille koeling?

Blijkbaar wel...wel eigenlijk niet maar de fabrikanten zuigen te graag de mensen uit.Niemand zou nog een laptop/ultrabook mogen kopen tot de fabrikanten deftig materiaal leveren voor een deftige prijs.
De klant bezit de macht maar gebruikt deze niet.
Ikzelf wil er al 3 jaar eentje kopen maar blijf wachten tot de prijs/kwaliteit op punt is.

Dit is trouwens geen kritiek enkel op Samsung maar op alle fabrikanten.Apen apen apen na.
Is het nu zo moeilijk om een ultrabook te maken onder de 1000 euro met een deftig Full HD scherm,256 GB SSD, 8 GB geheugen een core i5 erin gecombineerd met een deftige batterijduur,goede wifi en stille koeling?
Blijkbaar is dat inderdaad nog best lastig ja. Ik denk dat het beeld vooral vertekend is naar de onderkant, en dat het helemaal niet zo verrassend is dat een goede ultrabook al snel duur wordt. Het is eerder verrassend dat fabrikanten jarenlang (en nog steeds, maar gelukkig steeds minder) laptops op de markt hebben weten te gooien voor een appel en een ei, en dat iedereen die nog kocht ook. Een fatsoenlijke niet-ultrabook laptop met redelijke specs gaat al met gemak over de 600 euro, waar fabrikanten de ruimte vandaan hebben gehaald om de markt te overspoelen met laptops van 400 euro, dat is denk ik waar je verbaasd over moet zijn.
Vroeger had je niet eens budget laptop voor 600 euro, nu willen ze er een ultrabook voor hebben met high end scherm. :D

Mijn eerste laptop(semi privé) was dik, lomp, traag, en duur, was 2400 gulden en was een van de goedkoopste Pentium's laptops, gelukkig was er een subsidie voor computers via mijn werkgever destijds. :P

En je had gelijk al RAM te kort bij je nieuwe computer, kon je gelijk uitbreiden, weer 200 gulden lichter.
Nee, dat kan niet, ik snap het ook niet. Met tablets die vekopen als hotdogs, zou je verwachten dat ze wat inspiratie halen uit full hd ips tablets van 8 inch. Als de gemiddelde consumenten smartphone een hogere resolutie heeft dan je laptop van 850 euro dan lijkt me dit echt een misser van formaat.

1080p zou nu toch al de standaard moeten zijn in deze prijs category lijkt me. Als Dell het kan met hun inspiron's kan samsung het toch ook wel zeker?
Je vergeet een mat scherm en (voor de kostenbesparing) een SSD van 128GB. Voor data-opslag kan je beter een NAS gebruiken.
Wat een idiote resolutie, ik vraag me soms echt af hoe dat gaat tijdens het design proces dat ze op zo'n keuze uitkomen.
Wat ik me goed kan voorstellen is het scherm vaak één van de belangrijkste verkoopfactoren van het hoge segment, zeker in combinatie met een slank design. Maar moet zeggen dat ik het geen wonder vind dat de laptopmarkt in verhouding slecht gaat met de tablet markt. Tablets met goede schermen voor een relatief lage prijs vliegen der uit als broodjes van de toonbank. En daar ligt geloof ik dan ook de uitdaging voor de laptopfabrikanten.
Ten eerste valt deze notebook niet in dat hogere segment. Verder ben ik het ook niet met je eens dat het scherm het meest voorname verkoopargument is. De meeste mensen kijken nog altijd gewoon naar de rauwe specs, en als dat in orde is gaan ze ervoor. Het scherm vinden ze minder belangrijk, omdat de generale consument daar in de meeste gevallen niet echt over nadenkt.
Op het moment dat Apple honderden miljoenen euro aan advertenties had geinvesteerd om het naampje retina wijdverspreid te krijgen, was dat het moment voor laptop fabrikanten der in te springen maar die kans hebben ze volledig gemist. Waarschijnlijk omdat er toen der tijd niet genoeg schermen beschikbaar waren. Maar na 3 jaar verwacht je toch ook wel dat er een keus in het budget/low-mid zou zijn zeker van partijen als Samsung en Sony.

Voor die tijd zou ik met jou stelling eens zijn, nu een groot gedeelte van de bevolking weet wat een hogere resolutie en een beter IPS scherm voor voordelen heeft denk ik dat het niet meer geldt.
Ik denk dat je ernstig overschat wat de betekenis van die merknaam in de generale laptopwereld is. Niet in de laatste plaats omdat je voor die extra hoge resoluties bij Apple ook gewoon flink extra bijbetaalt.

Ik mis dus de basis voor die verwachting van mij van 'zeker partijen als Samsung en Sony'. Hoe definieer je deze partijen precies?
Helemaal mee eens. Het lijkt wel of de laptop leveranciers denken dat het gerechtvaardigd is hoge prijzen te vragen voor een laptop met slechte specs. Als zij nu goede schermen met goede specs leveren dan zullen er veel laptops worden verkocht. Beter meer omzet en minder winst per eenheid dan heeel kleine omzet met hoge prijzen....
Als je zo'n lichte laptop wil kan je beter even doorsparen voor de Vaio Pro. Persoonlijke zou ik kiezen voor een kilo meer gewicht en dan wel goede hardware met in ieder geval een core i5 CPU, 1080p scherm. Ssd is wel een must maar die kan je tegenwoordig al goedkoop zelf inbouwen.
Het zou mijn keuze ook zijn om door te sparen, maar bijvoorbeeld voor school is een zo licht mogelijke laptop echt wel een pre. Hardware maakt dan een stuk minder uit, de programma's draaien ook prima op mijn i3 uit de eerste generatie, maar elke kilo die je meedraagt voel je op den duur.
De Vaio Pro is inderdaad een veel betere keus. Op alle vlakken beter: een (marginaal) snellere i3 cpu, een veel beter scherm, een betere accuduur, lichter gewicht, backlit keyboard, gelikter design en maar 50 euro meer (voor de touchscreen uitvoering. Ik zou het wel weten...

edit: Owja, ook nog eens een betere ssd...

[Reactie gewijzigd door vleeschmeester op 10 maart 2014 23:15]

Ik heb de ativ book van september voor 420 euro aangeschaft. Als deze zoveel in prijs kan dalen zou het ook zeker een aantrekkelijke laptop worden lijkt me
Anoniem: 286841
@Dhr_Oane10 maart 2014 08:21
Dat is de helft :)
Gaat niet ze snel gebeuren lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286841 op 10 maart 2014 08:22]

De introductieprijs van de ativ book 9 lite in september was €700. Dan hebben we het over een prijsdaling van 40%. Inderdaad niet de helft, maar je komt een heel eind.
Goede review, duidelijk verhaal en conclusie.

Graag zou ik eens een wat uitgebreidere review zien van wat minder mainstream merken (samsung, aplle) en niche producten (Yotafone). Tuurlijk komen deze ook wel voorbij in de BBG, maar een video review zou ook wel eens interessant zijn.
Toegegeven, voor 850 euro is er geen laptop te vinden die zowel dun als snel is en ook nog eens over een goed scherm beschikt, maar ook in zijn soort is het tn-paneel slecht.
Komt de Acer V5-573G niet daar dicht bij in de buurt? Met een i7-4500u en IPS paneel met 1920x1080 resolutie. Alleen standaard geen SSD maar voor 100 Euro zijn die wel te vinden en dan is die laptop net zo duur als deze Ativ book.

Overigens lijkt het me makkelijker om een mSATA SSD erbij te plaatsen dan een brak scherm te vervangen... :P
Jongens weet iemand de naam van het laatste liedje in de video? Alvast bedankt
Bedankt maar het gaat niet om het eerste liedje maar om het laatste :)
Anoniem: 16328
11 maart 2014 12:29
Zeer slechte prijs/kwaliteit verhouding heeft dit product. De score bovengemiddeld slaat dan ook (weer eens) nergens op. Je hebt een Sony Vaio Pro 13 met 1080p scherm voor hetzelfde geld.
Toegegeven, voor 850 euro is er geen laptop te vinden die zowel dun als snel is en ook nog eens over een goed scherm beschikt, maar ook in zijn soort is het tn-paneel slecht.
Zie boven. De Sony Vaio Pro 13 is zo dun, licht en snel met een veel beter scherm.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 11 maart 2014 12:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee