Door Femme Taken

Architect

Tweakers.net Best Buy Guide: Editie oktober 2002

Inleiding

Best Buy Guide aankondigingsplaatje (67 x 67)Voor de maanden oktober en november is er weer een geactualiseerde Best Buy Guide samengesteld, bedoeld om de tweaker te adviseren bij het samenstellen van een systeem. De Best Buy Guide verschijnt om de twee maanden en bestaat uit vier vaste systemen en een wisselende special. De vaste systemen zijn een high-end gamesysteem, budget gamesysteem, midrange workstation en low-end internet- of office pc. Bij de samenstelling wordt gestreefd naar gebalanceerde configuraties die voor ieder wat wils bieden. De componenten worden geselecteerd op prijs, prestatie en mogelijkheden, uiteraard in relatie met het budget. Voor de vaste systemen zijn de budgetten als volgt:

SysteemBudget
High-end Gamesysteem€ 2500,-
Budget Gamesysteem€ 1250,-
Midrange Workstation€ 3500,-
Budget Internet- en Office pc€ 1000,-

De special van de oktober editie is een allround co-located webserver met een budget van 2000 euro exclusief BTW.

De prijzen naast de onderdelen worden realtime uit de Pricewatch opgevraagd en zijn daardoor aan verandering onderhevig. De prijzen weergegeven in de tabel onderaan de pagina's worden vastgesteld op het moment van publicatie. Indien een onderdeel meer dan één keer in een configuratie voorkomt, bijvoorbeeld twee dezelfde CPU's in een dual processor systeem, is bij de opgegeven prijs rekening gehouden met vermenigvuldiging van de stuksprijs.

High-End Gamesysteem

Het high-end gamesysteem is bedoeld voor de die-hard gamer, die de nieuwste technologie op zijn bureau wil en geen concessies aan prestaties, kwaliteit en spelbeleving wenst te doen. Vanzelfsprekend gaat dit geweld gepaard met een stevig prijskaartje, bij het high-end gamesysteem begrensd op 2500 euro.

* Processor: Intel Pentium 4 2,53GHz (Boxed) - Onbekend

Pentium 4 BBGuideDe AMD Athlon XP is een populaire processor in onze Best Buy Guides, om de simpele reden dat de prijs / prestatie verhouding van AMD zelden wordt overklast door Intel. In de afgelopen zes maanden heeft AMD echter een groeiende achterstand op Intel achtergelopen, inmiddels met een dermate groot effect dat AMD geen (leverbare) processor in het high-end desktop segment heeft. De Athlon XP 2400+ en 2600+ werden weliswaar in augustus geïntroduceerd, maar tot dusver is dat een papieren lancering gebleken. Een processor die niet leverbaar is en waarvan bovendien een realistische straatprijs ontbreekt, kunnen we onmogelijk aanbevelen. Vandaar dat de keuze ditmaal is beperkt tot de Pentium 4 processors van Intel.

De harde pegels die moeten worden neergeteld voor de topmodellen op 2,66 en 2,8GHz, besparen we liever voor een betere videokaart. Die heeft immers de meeste invloed op de game prestaties. Dankzij de prijsverlagingen in augustus zijn de Pentium 4 2,4GHz en 2,53GHz binnen het bereik van ons budget gekomen. De laatst genoemde prijkt daarom op het boodschappenlijstje.

Recente Athlon XP en Pentium 4 reviews

* Moederbord: Asus P4S8X - Onbekend

Asus P4S8X BBGuideChipset en features zijn twee belangrijke factoren, die de keuze van het ideale moederbord bepalen. Een Rambus chipset valt bij voorbaat af vanwege de hogere geheugenkosten en het ontbreken van toekomstperspectief in de Rambus platform. Intel is immers van plan om te stoppen met de ondersteuning van Rambus geheugen. PC2700 geheugen zal daarentegen ook volgend jaar op AMD Hammer en Intel Prescott moederborden gebruikt kunnen worden. Een zoektocht langs diverse i845E, i845G en SiS648 moederborden brengt ons uiteindelijk bij de Asus P4S8X. Dit bord kenmerkt zich door een uitstekend presterende SiS648 chipset en een overdaad aan features. Dankzij de ondersteuning van AGP8x, Serial ATA en USB 2.0 is de P4S8X optimaal voorbereid op de toekomst. Verder zijn ook een geïntegreerde ethernet, IDE RAID en FireWire controller op de plank aanwezig.

Intel levert al jaren prima koelers bij haar boxed processors. De Intel HSF's maken weinig geluid en leveren goede koelprestaties. De fanatieke overklokkende casemodder zal wellicht wat meer geld willen uittrekken voor een dure Thermaltake, maar wie zich niet teveel wil uitsloven komt ook met de boxed koeler probleemloos uit de voeten.

Het geheugen en moederbord spelen een bepalende factor in de stabiliteit van een systeem. Het goedkope merkloze geheugen dat door veel shops wordt aangeboden, veroorzaakt helaas nog wel eens stabiliteitsproblemen. We gaan daarom voor het wat duurdere merkgeheugen van in dit geval Samsung. Omdat PC3200 geheugen nog duur is en omgeven wordt door kinderziektes, gaan we voor een riante hoeveelheid mainstream PC2700 geheugen.

*Videokaart: Club3D Radeon 9700 Pro 128MB, TV-Out, DVI - Onbekend

Radeon 9700 Pro BBGuideNormaliter is het zelden verstandig om de snelst mogelijke videokaart in huis te halen. Voor topprestaties betaal je namelijk bijna altijd de hoofdprijs. De ATi Radeon 9700 is de uitzondering op de regel. Op hoge resoluties levert de Radeon 9700 framerates die het niveau van de GeForce 4 Ti4600 met meer dan 50 procent kunnen overstijgen. Wordt ook anti-aliasing aangezet, dan kan het verschil oplopen tot een factor 2,5. Dankzij de zeer goede prestaties en het relatief kleine prijsverschil met de GeForce 4 Ti4600 is de hoge prijs van de Radeon 9700 meer dan gerechtvaardigd. Omdat de onderlinge verschillen tussen de videokaartfabrikanten klein zijn, selecteren we de goedkoopste Radeon 9700 Pro kaart.

Hoewel de geluidskaarten van Creative Labs erg populair zijn, kleven er twee nadelen aan deze kaarten: ze zijn nooit standaard voorzien van een digitale S/PDIF uitgang. In plaats daarvan heeft Creative gekozen voor een interface die alleen compatible is met de eigen speakersets. De duurdere Platinum versies van de Soundblaster Live! en Audigy beschikken via de bijgeleverde break-out box weliswaar over een digitale uitgang, maar dan ben je ook meteen 230 euro aan de geluidskaart kwijt. Verder hebben de Creative geluidskaarten nog geen volwaardige ondersteuning voor 24-bit resolutie en 96KHz samplerate, terwijl je dat tegenwoordig wel van de betere geluidskaart mag verwachten. Sinds kort produceert Terratec een goedkopere versie van de DMX 6Fire 24/96. Zonder break-out box, maar wel met een (optische) digitale uitgang. Handig voor de gamers die hun multimedia speakers hebben gedumpt voor de onovertroffen geluidskwaliteit van een A/V receiver met HiFi speakers. Dankzij support voor DirectSound, EAX, A3D, Sensaura 3D en MacroFX doet de game ondersteuning niet onder voor de geluidskaarten van Creative.

IDE RAID is de goedkoopste manier om de prestaties van de harde schijf te verbeteren. Voor snellere oplossingen zoals 10.000rpm en 15.000rpm SCSI schijven moet diep in de buidel getast worden, terwijl dergelijke schijven niet (tegen een aanvaardbare prijs) dezelfde capaciteit kunnen bieden als betaalbare IDE producten. Zoals reeds vermeld, beschikt het Asus P4S8X moederbord over een geïntegreerde Promise IDE RAID controller. Dit bespaart de kosten van een losse controller.

* Netwerkkaart: onboard SiS controller

Asus P4S8X BBGuideDe aanschaf van een netwerkkaart kan achterwege gelaten worden omdat het Asus moederbord reeds is voorzien van geïntegreerde 100Mbit SiS 963 ethernet controller.

* Harde schijf: 2 x Western Digital WD800JB 80GB - Onbekend

HDD BBGuideDe keuze voor een geschikte harde schijf voor het high-end gamesysteem is snel gemaakt. Dankzij 8MB cache, een feature die pas met de komst van de Seagate Barracuda V op andere IDE schijven zal zijn te vinden, levert de Western Digital WD800JB op alle vlakken betere desktop- en gameprestaties dan de concurrerende 80GB IDE schijven van IBM, Maxtor en Seagate. Ons systeem wordt voorzien van twee exemplaren, die met behulp van de onboard Promise RAID controller van het Asus moederbord naar wens gebruikt kunnen worden voor prestatieverbetering (RAID 0), databescherming (RAID 1) of louter capaciteitsuitbreiding (JBOD).

Western Digital Caviar SE reviews

* CD / DVD-ROM drive: Pioneer DVD-A06S - Onbekend

Pioneer slot-in DVD-ROM drive BBGuideEen DVD-ROM drive mag niet ontbreken in een gamesysteem. In een recente test van onze collega's van Hardware.Info kreeg de Pioneer DVD-A06S veel waardering voor zijn lage geluidsproductie, hoge leessnelheid en brede ondersteuning voor de diverse schrijfbare DVD formaten. Het kenmerkende slot-in systeem van de Pioneer DVD drives is prettig in gebruik en beschermt de drive tegen de ongewenste invloeden van stof en vuil.

LiteOn staat bekend als een fabrikant van goedkope maar toch degelijke cd branders. Voor minder dan 75 euro - de helft van de prijs van een vergelijkbare Plextor - levert LiteOn een drive die op 48 voudige snelheid kan lezen en schrijven, en rewritables op 12 voudige snelheid beschrijft. De LiteOn cd branders zijn voorzien van SmartBurn anti-aanbak technologie, zodat mislukte cd's tot het verleden behoren.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar: voor de zeldzame momenten waarop je een BIOS van flop moet flashen, een kleine file wilt uitwisselen of een driver van flop moeten installeren is het gamesysteem uitgerust met een 1,44MB floppy drive van Samsung.

* Behuizing: Chieftec DX-01SL-D 340W - Onbekend

Chieftec DX-01SL-D BBGuideEen ruime behuizing, die is voorbereid op toekomstige hardware uitbreidingen, mag natuurlijk niet ontbreken in een zware gameconfiguratie. Chieftec maakt betaalbare kasten met een net design, die naast saai wit-beige ook geleverd kunnen worden in hippere kleurtjes zoals zwart, zilver en paars. Het hier gekozen model is afgewerkt in een chique zilveren kleur en beschikt over vier 5,25" bays, zes 3,5" bays en een 340 Watt voeding. De interne bays zijn dankzij een kliksysteem eenvoudig en snel uitneembaar. Extra ventilators kunnen eveneens middels een schroefloos systeem bevestigd worden. Als je nog meer ruimte nodig hebt, kun je voor ongeveer dezelfde prijs de beige

Echt gamen doe je op een 19 inch of groter. De klassieke CRT is vooralsnog de beste oplossing voor wie een groot beeld wil en geen zichtbare ghosting accepteert. Om ook op hoge resoluties, zoals 1600 bij 1200, over goede refresh-rates te kunnen beschikken, hebben wij gekozen voor de Iiyama HM903DT Vision Master Pro 454. Dit beeldkanon combineert een lage prijs met een vlakke beeldbuis, uitstekende specificaties en goede beeldkwaliteit. De Iiyama Pro 454 is voorzien van een aantal handige extra's die je niet snel op andere monitoren zult aantreffen, zoals de USB-hub in de voet van het scherm, de ingebouwde speakers, een koptelefoonaansluiting en uitgebreide OSD instellingen.

* Speakerset: Logitech Z-560 - Onbekend

Logitech Z-560 BBGuideVoor een optimale game experience is een goede geluidsweergave minstens zo belangrijk als superhoge framerates. De speakerset is eindverantwoordelijke voor de productie van een aangenaam geluid en speelt daarbij een belangrijkere rol dan de geluidskaart. Onze keuze is gevallen op de Logitech Z-560, een 4.1 speakerset met een krachtige subwoofer en THX sticker. De Z-560 heeft van diverse sites lovende besprekingen ontvangen en laat zich bovendien voor een acceptable prijs tot eigendom maken.

Het toetsenbord dat we koppelen aan het high-end gamesysteem is de Internet Navigator tikplank van Logitech. Dit is een kwalitatief hoogwaardig toetsenbord zonder al te veel rare fratsen. De Internet Navigator heeft een ergonomisch ontwerp met een ultraplatte ligging en een afneembare polssteun. Een grote verzameling programmeerbare knoppen maakt een snelle bediening van functies zoals het openen van de homepage en het wijzigen van het geluidsvolume mogelijk. Aan de linkerkant van het toetsenbord bevindt zich een handig scrollwieltje, die rechtshandige personen de mogelijkheid om zowel met de linkerhand (via het toetsenbord) als de rechterhand (via de muis) te scrollen. Natuurlijk geldt bij een toetsenbord dat persoonlijke voorkeur een grote rol speelt. Daarom raden we aan om een toetsenbord eerst in de winkel uit te proberen alvorens deze aan te schaffen.

De muis is de primaire interface waarmee de meeste games worden bestuurd. Een lichte muis met een hoge precisie is hierbij vereist. Een draadloze muis kan erg handig zijn, maar vanwege het hogere gewicht van de batterijen geven veel gamers toch de voorkeur aan een muis met staart. De Logitech MouseMan Dual Optical uit de vorige Best Buy Guide is vervangen door de nieuwe MX 500 muis van Logitech, die dankzij een verbeterde ergonomie en een verhoogde precisie prettiger in gebruik is dan zijn voorganger. Ook hier geldt dat de zoektocht naar de perfecte muis een persoonlijke aangelegenheid is. Voer daarom eerst een test uit voordat je tot aanschaf over gaat.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Budget Gamesysteem

Niet iedereen kan of wil zomaar 2,5K voor een game-pc ophoesten. Voor de grote groep gamers met een beperkter budget hebben we een configuratie opgesteld die voor een prijs van rond de 1250 euro toch prima prestaties levert.

* Processor: AMD Athlon XP 2000+ - Onbekend

AMD Athlon XP BBGuideHoewel AMD in het high-end desktop wordt voorbijgestreefd door Intel, hebben de Athlon XP processors nog steeds een uitstekende prijs / prestatie verhouding in het midrange en low-end segment. De Athlon XP 2200+ met koele Thoroughbred core past helaas net niet in ons budget, de goedkopere Athlon XP 2000+ doet dat wel. Voor de prijs van een XP 2000+ shop je bij Intel een veel minder snelle Celeron 1,8GHz. Overklokkers de P4 overwegen vanwege de zeer goede overklokbaarheid, maar omdat onze systemen zijn gericht op een zo breed mogelijk publiek gaan we voor de processor met de beste out-of-the-box prestaties.

Het nieuwe GA-7VAXP KT400 plankje van Gigabyte is de opvolger van de populaire GA-7VRXP, het moederbord dat werd uitverkozen voor het high-end game systeem van de vorige Best Buy Guides. De GA-7VAXP levert dankzij de VIA KT400 chipset iets betere prestaties dan zijn voorganger. Op het gebied van features doet Gigabyte niemand tekort. Op het bord zijn een Promise ATA/133 RAID, ethernet en FireWire controller aanwezig. Verder is er ondersteuning voor AGP8x en USB 2.0. De GA-7VAXP is daardoor uitstekend voorbereid op toekomstige hardware upgrades.

Een nadeel van veel Socket A koelers (en indirect de Athlon XP processors) is hun hoge geluidsproductie. De Coolermaster DP5-7H53F-0L vormt hierop een uitzondering. In een recente massatest van CPU koelers door onze collega's van Hardware.Info kwam de Coolermaster DP5-7H53F-0L naar voren als een zeer stille koeler met een vriendelijke prijskaartje. Minder herrie betekent helaas ook dat je concessies moet doen aan de koelcapaciteit. Overklokkers kunnen daarom beter kiezen voor een effectievere koeler zoals de Vergelijkingstest Socket A koelers

* Geheugen: A-Merk 256MB PC2700 DDR SDRAM - Onbekend

DDR geheugenreep BBGuideHet budget gamesysteem wordt evenals de high-end machine voorzien van stabiel A-merk geheugen, vanwege budgetaire redenen echter wel in een gehalveerde hoeveelheid van 256MB. De Gigabyte GA-7VAXP heeft ondersteuning voor snel PC2700 geheugen, waar we graag optimaal gebruik van willen maken. Een korte blik in de Pricewatch leert dat Dane-Elec de goedkoopste 256MB PC2700 reepjes levert.

*Videokaart: Point of View GeForce4 Ti4200 64MB DDR TV-Out DVI - Onbekend

Point of View GeForce4 Ti4200 BBGuideDe videokaart vormt een zeer belangrijk onderdeel van elke game-pc. Met wat passen en meten lukt het om een snelle GeForce4 Ti4200 in het krappe budget te lepelen. De goedkoopste Ti4200 uit de pricewatch is nauwelijks duurder dan de GeForce4 MX en Radeon 8500 kaarten, maar levert toch veel betere prestaties en heeft bovendien volwaardige DirectX 8 ondersteuning. Wie niet schuw is voor een beetje overklokken kan een Ti4200 eenvoudig naar het niveau van een Ti4400 of Ti4600 tillen. Omdat de budget-gamer zuinig moet zijn op z'n centen wordt er gekozen voor een goedkope Point of View kaart met 64MB geheugen.

Het 6-kanaals Realtek audiochipje op de Gigabyte plank wordt vriendelijk verzocht zich stil te houden. De gamer kiest liever uit het grote aanbod van losse geluidskaarten, zodat betere prestaties en betere ondersteuning voor de 3D sound API's verkregen kan worden. De Creative Labs Soundblaster Live 5.1 voldoet aan alle basiseisen van een gamekaart en is ook nog eens erg laag geprijsd.

Een RAID array met twee harde schijven is te duur voor het budget systeem. Om toch optimaal voorbereid te zijn op toekomstige harddisk uitbreidingen is het Gigabyte moederbord voorzien van een onboard Promise ATA/133 RAID controller. De extra Promise controller maakt het tevens mogelijk om maximaal vier IDE apparaten zonder deling van IDE kanalen aan te sluiten.

* Netwerkkaart: onboard Realtek controller

Gigabyte GA-7VAXP BBGuideDe aanschaf van een netwerkkaart kan achterwege gelaten worden omdat het Gigabyte moederbord reeds is voorzien van een geïntegreerde Realtek 8100BL ethernet controller.

* Harde schijf: Seagate Barracuda IV 40GB - Onbekend

HDD BBGuideDe prestatie- en prijsverschillen tussen de 7200rpm IDE schijven met 2MB cache van IBM, Maxtor, Seagate en Western Digital zijn niet groot. Onze keuze voor de Seagate Barracuda IV is gebaseerd op de zeer lage geluidsproductie van deze drive. De 80GB versie van de Barracuda IV produceert in idle modus een geluidsniveau van slechts 41,3 dB/A. Andere 7200rpm drives maken drie keer zoveel geluid. Seagate's Barracuda IV-serie heeft een goede reputatie als het aankomt op betrouwbaarheid, geen onbelangrijk aspect in een tijd waarin andere fabrikant met veel uitval kampen.

Door het geringe prijsverschil tussen de CD-ROM en DVD-ROM drives is er geen reden meer om een DVD drive achterwege te laten in het budget systeem. In een recente test van onze collega's van Hardware.Info werd de Samsung SD-616T geprezen voor zijn lage prijs en goede ondersteuning voor de diverse schrijfbare DVD formaten.

Het budget gamesysteem wordt evenals het high-end systeem uitgerust met een 48-speed LiteOn CD brander. Het kleine prijsverschil met de 40-speed drives weerlegt elk argument om een paar euro's op een tragere brander te besparen. Het hier gekozen model heeft een 48 voudige leessnelheid en kan rewritables op 12 voudige snelheid beschrijven. De LiteOn cd branders zijn voorzien van SmartBurn anti-aanbak technologie, zodat mislukte cd's tot het verleden behoren.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar: voor de zeldzame momenten waarop je een BIOS van flop moet flashen, een kleine file wilt uitwisselen of een driver van flop moeten installeren is het gamesysteem uitgerust met een 1,44MB floppy drive van Samsung.

* Behuizing: Chieftec TG-10W 300W - Onbekend

Chieftec TG-10W behuizing BBGuideNiet iedereen heeft plaats voor een enorme full tower. Een miditower is meer dan voldoende voor de budget gameconfiguratie en heeft als voordeel dat en dergelijke kast makkelijk op of onder het bureau geplaatst kan worden. Het aanbod aan goedkope miditowers is enorm, maar helaas hebben veel exemplaren een dermate smaakloze vormgeving dat je ze het liefst achter het bureau zou willen laten verdwijnen. De Chieftec TG-10W is een slanke, goed afgewerkte miditower met een zakelijk design. De bijgeleverde 300 Watt voeding heeft voldoende vermogen om de componenten van het budget gamesysteem van stroom te voorzien. Het chassis kan gevuld worden met drie 5,25" drives, drie 3,5" drives en twee extra 8cm fans.

* Monitor: Hyundai P910+ - Onbekend

Hyundai P910+ monitor BBGuideEen grote monitor mag ook in het budget gamesysteem niet ontbreken. De 19 inch modellen met een conventionele shadow mask (vissekom) beeldbuis zijn inmiddels verkrijgbaar voor prijzen onder de 300 euro. In de 19" monitorentest uit het septembernummer van Computer!Totaal kwam de Hyundai P910+ als één van de beste monitoren naar voren. Zijn aantrekkelijke prijs en goede prestaties leveren het Hyundai kanon een plekje in de Best Buy Guide op.

* Speakerset: Creative Labs Inspire 5100 - Onbekend

Creative Inspire 5100 speakerset BBGuideOm optimaal te genieten van films, games en muziek mag een setje goede surroundspeakers niet afwezig zijn. Creative Labs heeft onlangs een nieuwe 5.1 speakerset voor het budget-segment geïntroduceerd, de Inspire 5100. Deze set levert een prima geluid voor een aangename prijs en is dankzij de centerspeaker uitstekend geschikt voor de weergave van DVD's.

De Logitech Deluxe Access is een comfortabel toetsenbord met een aantal handige functie- en multimediaknoppen. Hiermee kunnen veel gebruikte applicaties zoals de email-client snel geopend worden. De platte ligging van het toetsenbord voorkomt een onnatuurlijke, vermoeidende plaatsing van de handen. Natuurlijk geldt bij een toetsenbord dat persoonlijke voorkeur een grote rol speelt. Daarom adviseren we om een toetsenbord eerst in de winkel uit te proberen alvorens tot aanschaf over te gaan.

* Muis: Logitech MX 500 Optical Mouse - Onbekend

Logitech MX 500 muis BBGuide Ondanks het krappe budget wordt er toch ruimte vrijgemaakt voor een kwalitief hoogwaardige muis. De muis is immers de belangrijkste fysieke interface waarmee de gamer zijn games bestuurd. De nieuwe Logitech MX 500 Optical Mouse is nog maar net op de markt, maar heeft in korte tijd al veel positieve kritieke ontvangen. Vooral zijn goede ergonomie en hoge precisie worden geprezen. Verder beschikt de MX 500 over een groot aantal knoppen, waarmee functies zoals back, forward, dubbelklikken en 'alt-tab' bediend kunnen worden. Uiteraard geldt dat de zoektocht naar de perfecte muis een persoonlijke aangelegenheid is. Voer daarom eerst een test uit voordat je tot aanschaf over gaat.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Midrange Workstation

De workstation configuratie is afgestemd op de professionele poweruser voor wie de pc het belangrijkste gereedschap is in het dagelijkse productieproces. Voorbeelden zijn toepassingen zoals beeldbewerkingen, DTP, webdesign, 3D modellering, CAD design, audio / video bewerking en software programmering. Het workstationsysteem heeft een hoge performance, ruime reserves, hoge stabiliteit en een groot beeldscherm. Het budget is gelimiteerd op 3500 euro.

* Processor: Dual AMD Athlon MP 2000+ - Onbekend

Dual Athlon MP BBGuideKenmerkend voor de professionele poweruser is dat hij of zij vaak meerdere zware applicaties tegelijkertijd draait, die regelmatig hoge pieken in de processorbelasting veroorzaken. Bij dergelijke gebruik levert een tweede processor veel voordeel op. 3D applicaties zijn veelal geoptimaliseerd voor multi-threading, zodat de plaatsing van een tweede processor al snel een snelheidswinst van 70 procent oplevert. Dual processor systemen hebben veel meer reserves dan een uniprocessor systeem, waardoor je probleemloos kunt verder werken als een applicatie één van beide processors voor lange tijd volledig belast. Een voorbeeld hiervan is het compileren van software code. Onder normale omstandigheden, dat wil zeggen in situaties waarbij er niet gebruik wordt gemaakt van multi-threaded applicaties en er geen sprake is van hoge processorbelasting, levert de tweede processor een snelheidswinst van zo'n 10 tot 20 procent op. Dit komt omdat het besturingssysteem zijn achtergrondprocessen over twee processors kan verdelen. De extra prestaties en reserves veraangenamen het werk en verhogen de productiviteit.

AMD heeft met de dual Athlon MP op dit moment een erg interessant dual processor platform. De snelste Xeon processors gaan de Athlon MP inmiddels voorbij in prestaties, maar daar kleven zware kosten aan. Dit wordt vooral veroorzaakt door de hoge prijzen van de dual Xeon moederborden. Een i860 bord met AGP (niet aanwezig op goedkopere pure serverborden met de E7500 chipset) kost zo'n 800 euro, terwijl de goedkoopste 760MPX al vanaf 250 euro verkrijgbaar zijn. Je krijgt dan weliswaar ook een hoop minder mogelijkheden, maar features zoals onboard SCSI zijn niet bijzonder nuttig omdat geschikte SCSI harde schijven te prijzig zijn voor een midrange workstation. Onze keuze is daarom gevallen op de aantrekkelijk geprijsde Athlon MP 2000+.

De keuze voor een dual processor systeem levert een indirect voordeel op, namelijk dat de dual processor chipsets en moederborden veel beter berekend zijn op hoge prestatie- en stabiliteitseisen van een workstation. Vooral op het gebied van I/O bandbreedte scoren de dual chipsets van Intel en AMD hoger dan pure desktop chipsets. De AMD 760MPX is de laagste geprijsde chipset met ondersteuning voor 64-bit, 66MHz PCI. Deze snelle bus heeft een lagere latency en vier keer zo hoge bandbreedte dan regulier 32-bit, 33MHz PCI. Bij toekomstige hardware upgrades zoals een SCSI controller kan de hogere I/O bandbreedte prestatiewinst opleveren.

Onboard SCSI en andere grappen zoals geïntegreerde management functionaliteit zijn zoals eerder gezegd wat te hoog gegrepen voor de workstation configuratie. In het lagere workstation segment zijn sinds de release van de AMD 760MPX chipset veel fabrikanten met een dual Athlon moederbord actief. De Gigabyte GA-7DPXDW maakt tussen de concurrerende moederborden van Asus, Epox, Iwill, MSI en Tyan een opvallende verschijning vanwege zijn uitgebreide uitrusting. De GA-7DPXDW is als enige standaard voorzien van een onboard Promise IDE RAID controller en geïntegreerde Intel ethernet onboard. De kosten die daarmee worden uitgespaard, maken dit plankje ondanks zijn hoge prijs toch de meest kosteneffectieve oplossing.

De workstation gebruiker geeft doorgaans de voorkeur aan stabiliteit boven een paar procent extra performance. Onze keuze valt daarom op de boxed Athlon MP met meegeleverde koeler, die voor een lagere prijs in de Pricewatch aangeboden blijkt te worden dan de OEM variant zonder koeler. Het overklokken van een dual Athlon machine is overigens sowieso geen kansrijke activiteit, aangezien de FSB en 66MHz PCI bus van de 760MPX chipset zich niet gemakkelijk laten opkrikken.

* Geheugen: 2x A-Merk 512MB PC2100 DDR SDRAM ECC Registered - Onbekend

DDR geheugenreep BBGuideHoewel de 760MPX chipset tot een maximum van twee reepjes gebruik kan maken van normaal unbuffered geheugen, is het stabieler om registered ECC DIMMs op het moederbord te plaatsen. De keuze voor registered geheugen is ook verstandiger met het oog op latere geheugenuitbreidingen. Vervanging van het bestaande geheugen zal dan niet noodzakelijk zijn als er drie of vier DIMMs gebruikt gaan worden. Bij grafische en technische toepassingen worden vaak bestanden met een omvang van tientallen tot zelfs honderden megabytes bewerkt. Een flinke sloot geheugen is dus gewenst om de machine onder alle omstandigheden op snelheid te houden. Die hier gekozen hoeveelheid van één gigabyte is wat dat betreft ruim voldoende. Vanzelfsprekend wordt er weer gekozen voor merkgeheugen.

*Videokaart: Matrox Parhelia-512 128MB (OEM) - Onbekend

Maxtrox Parhelia BBGuideHet uitzoeken van een geschikte videokaart verdient veel aandacht bij het samenstellen van een workstation configuratie. Bij 3D toepassingen zijn de OpenGL prestaties doorslaggevend. Daarbij moet je niet alleen denken aan hoge framerates, maar ook nauwkeurigheid en de kwaliteit van de OpenGL drivers. Bij regulier 2D werk speelt de beeldkwaliteit en features zoals multi-monitor support een bepalende rol. Onze primaire keuze is gevallen op de Matrox Parhelia, vanwege de zeer goede signaalkwaliteit, de tripple-monitor feature en de ondersteuning van 10-bit kleurdiepte per kanaal. Het belang van een hoge signaalkwaliteit mag niet onderschat worden. De onderlinge verschillen tussen de videokaarten zijn namelijk zeer goed zichtbaar op hoge resoluties van 1600 bij 1200. Aangezien de workstation gebruiker dagelijks urenlang achter zijn pc zit en veelal met visuele details bezig is, moeten details tot op pixelniveau op het beeldscherm onderscheidbaar zijn. De 3D prestaties zijn voor deze groep gebruikers minder belangrijk. Daarom is er gekozen voor de goedkopere maar ook tragere OEM versie.

Workstation gebruikers die veel met OpenGL applicaties werken, kunnen beter een GeForce4 videokaart aanschaffen. De OpenGL drivers van nVidia zijn beter geschikt voor dergelijke toepassingen dan de drivers van Matrox en ATi. De ATi Radeon 9700 Pro vormt een mooie middenweg tussen beeldkwaliteit, game performance en OpenGL performance. Alle drie genoemde kaarten zijn verkrijgbaar voor prijzen onder de 450 euro. Professionele OpenGL kaarten zoals de nVidia Quadro en ATi FireGL vallen ver buiten het budget, en zijn daarom niet in overweging genomen.

Vergelijkingstest videokaarten in 3D Studio Max

* Geluidskaart: Terratec DMX 6Fire LT 24/96 - Onbekend

Terratec DMX 6Fire 24/96 BBGuide Voor AV bewerking is een goede geluidskaart gewenst. In een recente test van c't kwam de Terratec DMX 6Fire 24/96 naar voren als een laag geprijsde allrounder, die geschikt is voor muziekproductie, harddisk recording en een avondje gamen. De kaart wordt geleverd met ASIO-drivers en heeft een comfortabele latency van 4ms. Uit kostenoverwegingen is gekozen voor de LT versie zonder break-out box. Deze versie beschikt over twee analoge ingangen en een optische S/PDIF in-/uitgang. Wie ook een MIDI in-/uitgang en coaxiale S/PDIF interface nodig heeft, kan voor een meerprijs van 85 euro de versie met break-out box aanschaffen.

Een snelle 10.000 of 15.000 SCSI harde schijf is helaas te duur voor een workstation van 3500 euro. IDE RAID is een goedkope oplossing om met normale desktop schijven toch aardige prestaties te bereiken. Het workstation is daarom voorzien van twee harde schijven en een moederbord met onboard IDE RAID controller.

Het Gigabyte GA-7DPXDW moederbord beschikt over een goed presterende Intel ethernet controller. De aanschaf van een netwerkkaart kan dus achterwege gelaten worden.

* Harde schijf: 2 x Western Digital WD800JB 80GB - Onbekend

HDD BBGuideDe workstation gebruiker verlangt veel en vooral ook snelle storage. SCSI is vanwege de hoge kosten geen optie, het betaalbare IDE RAID wél. De workstation configuratie wordt daarom voorzien van twee 80GB Western Digital WD800JB harde schijven met elk 8MB cache. De WD800JB's zijn zonder twijfel de best presterende IDE schijven van dit moment. Naar wens kunnen de twee harde schijven geconfigureerd worden als prestatieverbeterend RAID 0 of databeschermend RAID 1 array.

Western Digital Caviar SE reviews

* CD / DVD-ROM drive: Pioneer DVD-A06S - Onbekend

Pioneer slot-in DVD-ROM drive BBGuideEen DVD-ROM drive mag niet ontbreken in de werkmachine. In een recente test van onze collega's van Hardware.Info kreeg de Pioneer DVD-A06S veel waardering voor zijn lage geluidsproductie, hoge leessnelheid en brede ondersteuning voor de diverse schrijfbare DVD formaten. Het kenmerkende slot-in systeem van de Pioneer DVD drives is prettig in gebruik en beschermt de drive tegen de ongewenste invloeden van stof en vuil.

De 80 minuten CD heeft te weinig opslagcapaciteit voor grote bestanden zoals videofilms en 3D animaties. Gelukkig zijn de DVD branders het afgelopen jaar in snel tempo goedkoper geworden. In een test van tweede generatie DVD branders kreeg de Philips DVDRW228 een goede beoordeling vanwege zijn complete uitrusting. De keuze is snel gemaakt als blijkt dat de Philips drive ook nog eens de goedkoopste is van alle tweede generatie branders. Naast het branden van DVD+R en DVD+RW schijfjes kan de Philips DVDRW228 ingezet worden voor het beschrijven van CD recordables en rewritables. Dit gebeurt op een maximale snelheid van respectievelijk 12- en 10-speed. DVD's worden op 2,4-speed geschreven en achtvoudige snelheid gelezen. Philips gebruikt Seamless Link technologie als bescherming tegen buffer underruns.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar: voor de zeldzame momenten waarop je een BIOS van flop moet flashen, een kleine file wilt uitwisselen of een driver van flop moeten installeren is het gamesysteem uitgerust met een 1,44MB floppy drive van Samsung.

* Behuizing: Chieftec DX-01SL-D 340W - Onbekend

Chieftec DX-01SL-D BBGuideDe hierboven gekozen hardware vind onderdak in een ruime Chieftec bigtower behuizing. Dankzij vier 5,25" bays en zes 3,5" bays zijn er praktisch onbeperkte mogelijkheden voor toekomstige hardware uitbreidingen. Chieftec maakt betaalbare kasten met een net design, die naast saai wit / beige ook geleverd kunnen worden in hippere kleurtjes zoals zwart, zilver en paars. Het hier gekozen model is afgewerkt in een chique zilveren kleur en beschikt over een 340 Watt voeding. De interne bays zijn dankzij een kliksysteem eenvoudig en snel uitneembaar. Extra ventilators kunnen eveneens middels een schroefloos systeem bevestigd worden.

Om prettig te werken met workstation applicaties zoals Photoshop, 3DStudio Max, AutoCAD en Premiere is een resolutie van minimaal 1600 bij 1200 pixels gewenst. Toolboxen en meerdere tegelijkertijd geopende projecten nemen veel beeldoppervlak in beslag. Hoge resolutie TFT's zijn nog erg prijzig en hebben als belangrijk nadeel de onnatuurlijke weergave van met name lichte kleurtinten. Voor grafische toepassingen is een conventionele CRT monitor daarom beter geschikt. Een CRT uit de 21-22" klasse is vereist om resoluties van 1600 bij 1200 op een aangename wijze weer te geven. Onze keuze is gevallen op de 22" Vision Master Pro 512 monitor van Iiyama. De Pro 512 is een zeer aantrekkelijk geprijsde 22" met een 100 procent platte DiamondTron NF beeldbuis. Monitoren met een vergelijkbare beeldbuis van Mitsubishi en NEC kwamen onlangs als beste uit een 21-22" monitortest van Tom's Hardware Guide. De specificaties van de Pro 512 zijn zeer goed: de monitor kan resoluties tot 2048 bij 1536 op een ergonomische refreshrate van 85Hz weergeven. Praktisch is de geïntegreerde USB hub in de voet van de monitor.

* Speakerset: Logitech Z-340 - Onbekend

Logitech Z-340 BBGuideDe keuze van een geschikte speakerset wordt buiten beschouwing gelaten vanwege het grote verschil in wensen en eisen tussen de diverse workstation toepassingen. Multimedia speakers zijn ongeschikt voor audio- / videobewerking, maar wie zich uitsluitend bezighoudt met beeldbewerking en wel eens een spelletje wil spelen, zal toch graag willen beschikken over een surround set. Anderzijds zal zo'n 4.1 of 5.1 speakerset ongewenst zijn in een kantooromgeving, alleen al vanwege de ruimte die het inneemt. De hier gekozen Logitech Z-340 is een stijlvolle en compacte minimum oplossing.

* Toetsenbord: Microsoft Natural Keyboard Pro - Onbekend

Microsoft Natural Keyboard Pro BBGuideLogitech en Microsoft hebben onlangs nieuwe ergonomische toetsenbord aangekondigd, die zeker voor workstation-gebruikers interessant zijn. Microsoft bracht de Cordless Desktop Comfort. Wegens het ontbreken van gebruikservaringen kunnen we deze nieuwe toetsenborden nog niet adviseren. Een kleine test in de winkel kan uitwijzen of deze toetsenbord voldoen aan je persoonlijke wensen. De voorganger van het nieuwe Natural Multimedia Keyboard, de Microsoft Natural Keyboard Pro, heeft zich ruimschoots bewezen en blijft daarom nog even op het verlanglijstje. Dit toetsenbord heeft een zeer ergonomisch ontwerp met grote knoppen voor de spatiebalk en de alt-, windows- en ctrl-toetsen. Verder beschikt de Natural Keyboard Pro over een ingebouwde USB hub en een aantal handige multimediaknopjes.

De Logitech MX 500 Optical Mouse is nog maar net op de markt, maar heeft in korte tijd al veel positieve kritieke ontvangen. Vooral zijn goede ergonomie en hoge precisie worden geprezen. De poweruser zal waardering hebben voor het grote aantal knoppen op de MX 500. Hiermee kunnen functies zoals back, forward, dubbelklikken en 'alt-tab' uitgevoerd worden. Wie liever een draadloze muis heeft en geen bezwaar heeft tegen een hoger gewicht, kan de duurdere Logitech MX 700 overwegen. Uiteraard geldt dat de zoektocht naar de perfecte muis een persoonlijke aangelegenheid is. Voer daarom eerst een test uit voordat je tot aanschaf over gaat. Ook zouden we willen wijzen op de voordelen van het gecombineerde gebruik van een trackball en muis, wat een goede methode is om RSI-verschijnselen te bestrijden.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Internet / Office pc

Omdat iedere nieuwe pc tegenwoordig meer dan snel genoeg is voor office applicaties speelt performance geen belangrijk rol bij het samenstellen van de internet- en office-pc. Andere aspecten zoals geluidsproductie en ruimtegebruik zijn daarentegen wel doorslaggevend. Ook met een kleine budget van 1000 euro kunnen die wensen ingewilligd worden.

* Processor: AMD Athlon XP 1800+ - Onbekend

AMD Athlon XP BBGuideHoge prestaties zijn voor een office en internet pc niet noodzakelijk en wegens het lage budget overigens ook niet mogelijk. De keuze valt daarmee bijna automatisch op de Athlon XP, welke in het low-end segment een zeer goede prijs / prestatie verhouding heeft. Bijkomend voordeel is dat er gebruik gemaakt kan worden van het goedkope en relatief goed presterende nForce platform. De Athlon XP 1800+ past precies in het budget en wordt daarom op het boodschappenlijstje geplaatst.

* Moederbord: MSI K7N420 Pro - Onbekend

MSI K7N420 Pro BBGuideDe MSI K7N420 Pro, gebaseerd op de nVidia nForce chipset, is tot nu altijd onze keuze geweest voor de office configuratie. Voor nog geen 125 euro biedt dit moederbord geïntegreerde graphics van GeForce2 MX niveau, zeskanaals Dolby Digital geluid en onboard 100Mbit ethernet. Geen wonder dat HP recentelijk heeft besloten om de nForce chipset te gebruiken in hun eerste zakelijke Athlon systeem.

In een kantooromgeving waar veel computers in dezelfde ruimte aanwezig zijn, of de huiskamer waarin stilte gewenst is, is een geluidsarme computer een prettige ervaring. Helaas zijn veel goedkope Socket A koelers echte herrieschoppers. De Zalman CNPS6000CU, bestaande uit puur koper, is één van de stilste Socket A koelers op de markt. Met een juiste afstelling van de ventilator kan deze koeler bijna geruisloos gemaakt worden. Ondanks zijn geluidsarme ontwerp levert de Zalman heel behoorlijke koelprestaties.

De nForce chipset presteert bij gebruik van de geïntegreerde graphics het beste als de dual channel mogelijkheid van de chipset wordt benut. De office machine krijgt daarom twee 128MB DIMMs, die tezamen in een ruime hoeveelheid geheugen voorzien. Onder de A-Merk fabrikanten blijkt Dane-Elec wederom de goedkoopste leverancier van 128MB PC2100 reepjes te zijn.

*Videokaart: geïntegreerde nForce graphics

MSI K7N420 Pro BBGuideEen videokaart is niet nodig omdat de nForce chipset over geïntegreerde graphics beschikt. De graphics core van de nForce chipset is de best presterende van alle geïntegreerde chipsets met uitzondering van de onlangs geïntroduceerde nForce2. In vergelijking met het hedendaagse GeForce4 en Radeon 9700 geweld zijn de prestaties niet indrukwekkend, maar ze zijn voldoende voor niet veeleisende gebruikers die stiekem wel eens een spelletje spelen.

De nForce chipset is voorzien van een geïntegreerde zeskanaals Dolby Digital geluidsprocessor, welke een respectabele geluidskwaliteit levert. Verder kijken naar een losse geluidskwaart is niet meer nodig.

* Netwerkkaart: geïntegreerde nForce ethernet controller

MSI K7N420 Pro BBGuideEen internet pc heeft natuurlijk een supersnelle netwerkkaart nodig, het liefst dual gigabit zodat de volledige backbone capaciteit van de internet provider benut kan worden. Bij nader inzien blijkt deze constructie toch wat te prijzig, waardoor we teruggrijpen op de geïntegreerde ethernet controller van de nForce chipset.

* Harde schijf: Seagate Barracuda IV 40GB - Onbekend

HDD BBGuideDe prestatie- en prijsverschillen tussen de 7200rpm IDE schijven met 2MB cache van IBM, Maxtor, Seagate en Western Digital zijn niet groot. Onze keuze voor de Seagate Barracuda IV is gebaseerd op de zeer lage geluidsproductie van deze drive. De 80GB versie van de Barracuda IV produceert in idle modus een geluidsniveau van slechts 41,3 dB/A. Andere 7200rpm drives maken drie keer zoveel geluid. Seagate's Barracuda IV-serie heeft een goede reputatie als het aankomt op betrouwbaarheid, geen onbelangrijk aspect in een tijd waarin andere fabrikant met bovenmatige uitval kampen.

Door het geringe prijsverschil tussen de CD-ROM en DVD-ROM drives is er geen reden meer om een DVD drive achterwege te laten in het office systeem. In een recente test van onze collega's van Hardware.Info werd de Samsung SD-616T geprezen voor zijn lage prijs en goede ondersteuning voor de diverse schrijfbare DVD formaten.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar: voor de zeldzame momenten waarop je een BIOS van flop moet flashen, een kleine file wilt uitwisselen of een driver van flop moeten installeren is het gamesysteem uitgerust met een 1,44MB floppy drive van Samsung.

* Behuizing: Chieftec TG-10W 300W - Onbekend

Chieftec TG-10W behuizing BBGuideAls passende behuizing voor de office configuratie gingen we op zoek naar een mooie slanke miditower die makkelijk op of onder het bureau geplaatst kan worden. Het aanbod van goedkope miditowers is enorm, maar helaas hebben veel exemplaren een dermate smaakloze vormgeving dat je ze het liefst achter het bureau zou willen laten verdwijnen. De Chieftec TG-10W vormt met zijn zakelijke design een uitzondering op die regel. De bijgeleverde 300 Watt voeding heeft ruimschoots voldoende vermogen om de componenten van het office systeem van prik te voorzien. Mocht er ooit een hardware uitbreiding plaatsvinden, dan heeft het chassis nog twee vrije 5,25" bays en één vrije 3,5" bay.

* Monitor: Samsung Syncmaster 151S - Onbekend

Samsung Syncmaster 151S BBGuideBij de voorgaande configuraties werd de LCD monitor telkens als oplossing gepasseerd vanwege de hoge prijs, problematische kleurweergave en kleine beelddiagonaal. De laatste twee nadelen zijn niet van toepassing op internet- en officetoepassingen. Door de prijsdaling van TFT displays zijn de prijzen van 15" LCD monitoren inmiddels tot een acceptabel niveau gezakt. De grote voordelen van een LCD - het bescheiden ruimtegebruik, de mooie vormgeving en het lage energieverbruik - zullen veel mensen aanspreken die de pc thuis of in een kantooromgeving gebruiken. Onze keuze is gevallen op de Samsung 151S, een aantrekkelijk geprijsde LCD met een brede kijkhoek, goede contrastverhouding en hoge lichtopbrengst.

* Speakerset: Creative Labs SoundWorks SBS35 - Onbekend

Creative SBS35 BBGuideEen paar eenvoudige SoundWorks SBS35 speakers van Creative Labs verzorgen de reproductie van de Windows opstartune. Op een laag volume kunnen deze speakers ook prima een audio cd of MP3 afspelen. Het afwezig zijn van enige fatsoenlijke vorm van bassweergave is prettig voor huisgenoten en collega's.

* Toetsenbord: Microsoft Office Keyboard - Onbekend

Microsoft Office Keyboard BBGuideHet Microsoft Office Keyboard is een comfortabel toetsenbord met een aantal handige functie- en multimediaknoppen. Hiermee kunnen veel gebruikte applicaties zoals de email-client snel geopend worden. Het scrollwiel aan de linkerkant van het toetsenbord geeft rechtshandige personen de mogelijkheid om zowel links- als rechtshandig (via de muis) te scrollen. Ook erg praktisch zijn de 'alt-tab' knoppen waarmee snel tussen applicaties geswitched kan worden. Natuurlijk geldt bij een toetsenbord dat persoonlijke voorkeur een grote rol speelt. Daarom adviseren we om een toetsenbord eerst in de winkel uit te proberen alvorens tot aanschaf over te gaan.

De office pc wordt uitgerust met een eenvoudige Wheel Mouse Optical van Logitech. Dit gedierte heeft geen bijzondere eigenschappen zoals extra bedieningsknoppen, maar doet dankzij een 800dpi optische sensor wel accuraat en betrouwbaar zijn werk. Het symmetrische ontwerp is vriendelijke voor zowel links- als rechtshandigen. Evenzo vriendelijk is de lage prijs van slechts 14 euro.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Co-located webserver

De special van de oktober editie is een co-located webserver, toegespitst op het gecombineerde gebruik als HTTP, FTP, mail, database en DNS-server. Een echte allrounder dus, waarvan we naast goede prestaties vooral betrouwbaarheid en stabiliteit verwachten. Het budget van de serverconfiguratie is vastgesteld op 2000 euro exclusief BTW (¤ 2380,- inclusief) .

* Behuizing: Procase IPC-C2S 250W - Onbekend

Procase IPC-C2S BBGuideWe beginnen dit keer bij het uitzoeken van een passende rackmount behuizing. Die keuze kan namelijk van grote invloed zijn op de latere samenstelling van de componentenmix. Allereerst moet er gekozen worden voor een hoogte-eenheid. 4U en 3U kasten bieden veel ruimte voor diskdrives en hebben geen PCI risercard nodig, zodat alle slots van het moederbord daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Bij de lagere 2U en 1U modellen is dat niet het geval. Veel hostingproviders hebben de basiskosten van hun co-locatie diensten afhankelijk gemaakt van het aantal gebruikte hoogte-eenheden. Een hoge 4U kast kan in vergelijking met een 2U model al snel een extra kostenpost van 400 euro per jaar opleveren. Zeer platte 1U rackmounts hebben de laagste constante co-locatiekosten, maar zijn ongemakkelijk voor zelfbouwers omdat er veel minder keuze is uit geschikte componenten. Een moederbord met onboard video en ethernet is al verplicht als je het enige beschikbare PCI slot wilt vrijhouden voor bijvoorbeeld een RAID controller. Verder vereist de koeling van een 1U kast vaak een gespecialiseerde oplossing.

Rackmounts met een hoogte-eenheid van 2U zijn voor zelfbouwers de beste tussenweg. Je kunt probleemloos alle beschikbare ATX moederborden gebruiken en omdat er twee tot drie PCI slots beschikbaar zijn, kunnen er een losse netwerk- en videokaarten gebruikt worden. In de markt voor 2U rackmounts levert Procase een uitgebreid assortiment met veel verschillende mogelijkheden. Een sterk punt van de 2U Procase kasten is het feit dat zij geleverd worden met een 3-slots PCI risercard. Om onduidelijke reden kiezen veel andere rackmountfabrikanten voor een ontwerp met slechts twee PCI slots. Dit vormt al snel een beperking als je bijvoorbeeld een videokaart en twee netwerkkaarten wilt gebruiken. Vanwege de hoge prijs - denk richting de 1000 euro - is een kast met hotswap bays en een redundant hotswap voeding achterwege gebleven. Veel schappelijker geprijsd in relatie met ons budget is de Procase IPC-C2S, een eenvoudige kast met één 5,25" bay, drie 3,5" bays en drie 8cm fans. Tweakers.net gebruikt de IPC-C2S voor bijna al haar webservers.

* Voeding: Enermax EG365P-VE 350W - Onbekend

350W Enermax BBGuide Procase heeft onlangs een ontwerpwijziging doorgevoerd waarmee het IPC-C2S model de tamelijk unieke mogelijkheid heeft gekregen om standaard ATX voedingen te gebruiken. We maken meteen van de mogelijkheid gebruik en vervangen de meegeleverde 250 Watt voeding door een krachtiger exemplaar van Enermax. Stabiliteitsproblemen door een slappe voeding worden daarmee voorkomen.

* Processor: Dual AMD Athlon MP 2000+ - Onbekend

Dual Athlon MP BBGuideAnders dan bij desktoptoepassingen staat het nut van dual of multi-processing in serversystemen buiten kijf. Web- en database-servers draaien veelal tientallen tot honderden threads en processen tegelijkertijd, die ieder doorgaans niet meer dan een paar procent processortijd opeten. De processen en threads kunnen uitstekend over meerdere processors verdeeld worden. Onder hoge load is een bijna volledige continue belasting van alle processors mogelijk. Serversystemen halen daardoor veel meer rendement uit de toevoeging van een extra processor dan desktops of workstations. Bij deze groep geldt dat er maar weinig actieve threads en processen draaien, die echter wel hoge pieken in de processorbelasting veroorzaken. Omdat de software vaak slecht of helemaal niet is geoptimaliseerd voor multi-threading is een gelijkmatige verdeling van de werklast over beide processors onder hoge load zelden mogelijk.

Voor de keuze van een serverprocessor betekent het bovenstaande verhaal dat de prestaties van de tweede processor grofweg voor 80 procent bij het totaal meegerekend kunnen worden. Het is dus goed mogelijk dat de combinatie van twee goedkope en relatief trage processors beter presteert dan een enkele high-end processor. De AMD Athlon MP 2000+ scoort om die reden zijn tweede aanbeveling in deze BBG-editie. Voor een prijs die nauwelijks hoger is dan de Pentium 4 2,66GHz leveren twee Athlon MP 2000+ processors veel betere prestaties en zijn zij gebonden aan een platform dat beter geschikt is voor servertoepassingen. De 760MPX moederborden hebben hogere kwaliteitseisen dan de gemiddelde Pentium 4 desktopplank en beschikken over features zoals 64-bit PCI, welke je op geen enkel single Pentium 4 of Athlon XP desktop moederbord zult aantreffen. Over de prestaties van de Athlon MP in serverspecifieke software valt niet te klagen. De K7 core heeft altijd goed gepresteerd op latency-gevoelige integer code. De eerste Pentium 4's gebaseerd op de Willamette core presteerden slecht in deze discipline, maar met de komst van de Northwood core is daar gelukkig een aanmerkelijke verbetering in gekomen.

Nog steeds zijn veel mensen van mening dat een AMD processor niet thuis hoort in een server. Tweakers.net heeft inmiddels tweeënhalf jaar ervaring met het bouwen van Athlon servers. Uit die ervaring kunnen we concluderen dat niet de processor maar de omringende componenten bepalend zijn voor de stabiliteit. Hier dient bij het samenstellen van elke zelfbouw-server veel aandacht naar uit te gaan.

De Xeon is vanwege zijn hoge platformprijs - processors, moederborden en bijpassende rackmounts - buiten beschouwing gelaten. Tyan heeft vorige week een nieuw dual Socket 603 moederbord aangekondigd waarmee het een brug wil slaan naar het midrange x86 serversegment, waar de dual Pentium III ooit zo populair was. De Tiger i7500 is het enige E7500 moederbord met een normaal ATX formaat. We zijn benieuwd hoe de Tiger i7500 geprijsd zal worden.

De belangrijkste voorwaarde voor een stabiel systeem is een betrouwbaar moederbord. Onze ervaring is dat desktopmobo's weliswaar erg stabiel kunnen zijn, maar dat er ook een relatief grote kans is op exemplarische problemen. Waar het aan lijkt te schorten is een goede kwaliteitscontrole. Een directere oorzaak is wellicht het gebruik van minder hoogwaardige componenten. Bij het samenstellen van een serverconfiguratie doe je er verstandig om verder te kijken dan de vertrouwde fabrikanten van overklokkersmoederborden. Een kwalitatief beter server/workstation bord kan op de lange termijn veel ellende besparen, zeker als je in belangrijke mate afhankelijk bent van de beschikbaarheid van een server en de services die erop draaien.

Twee fabrikanten van server- en workstationfabrikanten die meteen in het oog springen, zijn Tyan en Supermicro. Laatstgenoemde is erg close met Intel en bouwt daarom geen Socket A borden. Tyan is allemans vriendje. Vorig jaar was het bedrijf samen met AMD verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het eerste dual Athlon moederbord en het 760MPX reference ontwerp. Tegelijkertijd zijn is Tyan ook erg actief met dual Xeon oplossingen. De high-end Thunder K7X is een prachtig serverbord, maar is vanwege z'n Extended ATX formaat en non-ATX stroomconnector moeilijk toe te passen in een standaard 2U rackmount. Zijn kleine ATX broertje, de Tiger MPX, heeft een ethernet controller minder en moet het stellen zonder onboard video en SCSI. Aangezien de Procase kast drie PCI slots heeft, is er genoeg ruimte voor een videokaart, I/O controller en extra netwerkkaart. De Tiger MPX beschikt als één van de weinige 760MPX borden over console redirection via de seriële poort. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld BIOS settings op afstand te wijzigen.

Nog een component dat erg bepalend is voor de stabiliteit is de CPU koeler. In een volgestapeld rack kan de temperatuur ondanks airconditioning oplopen tot boven het voor desktops gangbare niveau. De gevolgen van een crash door overhitting kunnen uiteenlopen van enkele minuten downtime tot een server die niet meer wil booten. De Athlon MP verdient extra aandacht op het gebied van koeling omdat deze processor in tegenstelling tot de oude Pentium III's behoorlijk heet kan worden. Koelingsproblemen zijn in principe eenvoudig te voorkomen als de juiste hardware wordt gebruikt. In het geval van een 2U rackmount betekent een dikke grote heatsink niet altijd betere koelprestaties. Grote koelers met een 6cm fan kunnen zo dicht tegen het 'dak' van de kast komen dat de airflow van de fan wordt belemmerd. Koelers met een horizontaal blazende fan zijn daarom een betere oplossing.

Na wat grabbellen in het assortiment van de diverse koelerfabrikanten stuitte ik uiteindelijk op de Sibak AT-01-515B, welke een concept heeft dat precies aan onze wensen voldoet. De Sibak koeler heeft twee tegenover elkaar geplaatst fans, die in een hoek van ongeveer 60 graden zijn gekanteld. De fans kunnen daardoor onbelemmerd lucht aanzuigen. Het gebruik van twee fans heeft als belangrijk voordeel dat de processor in het geval van een defecte fan toch voldoende gekoeld kan worden. Het is aan te raden om de bescheiden 5cm fans te vervangen door 6cm exemplaren met een hoog toerental. De koelcapaciteit kan met die kleine ingreep behoorlijk verbeterd worden.

De hoeveelheid benodigd geheugen is sterk afhankelijk van de toepassing van de server. Uitgaande van een redelijk zwaar belaste LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) combinatie moet 1GB voldoende zijn om een groot aantal gelijktijdige Apache threads aan te kunnen, en tegelijkertijd geheugen over te houden voor de diskcache en een optimale configuratie van de MySQL buffers. Een effectieve diskcache levert een enorme prestatiewinst op omdat veel gebruikte data, zoals statische webfiles en database gegevens, direct uit RAM opgehaald kunnen worden. Daardoor gaat de capaciteit van de server omhoog, worden I/O bottlenecks weggenomen, neemt de belasting van het storage systeem af en is minder zware storage hardware nodig. Linux benut automatisch al het vrije geheugen voor disk caching.

Hoewel de 760MPX chipset bij een bezetting van één of twee DIMMs ook unbuffered geheugen accepteert, is het gebruik van registered geheugen bij alle borden met deze chipset aan te raden. ECC foutcorrectie staat eveneens vanwege de hogere stabiliteit op het verlanglijstje.

*Videokaart: PCI of AGP textmode accelerator - Onbekend

nVidia Vanta videokaart BBGuideEen simpele PCI of AGP videokaart is voldoende om de Unix prompt of Windows desktop weer te geven. De keuze tussen PCI of AGP is afhankelijk van de gekozen risercard. De Procase IPC-C2S rackmount wordt standaard geleverd met een 3x PCI risercard. Optioneel kan ook een risercard met twee 64-bit PCI slots en een AGP slot geleverd worden.

* Netwerkkaart: Intel Pro/1000 MT - Onbekend

Intel Pro/1000 MT gigabit BBGuideHet Tyan Tiger MPX moederbord beschikt over een onboard ethernet controller van 3Com. Het is verstandig om een tweede netwerkkaart toe te voegen als de server wordt verbonden met een dedicated file- of database-server (of als de server zelf als file- of database-server dient). Het interne netwerkverkeer tussen de servers kan dan over een eigen netwerk gedirrigeerd worden, zodat de latencies van de SQL en filesharing backend zo laag mogelijk blijven. Intel is sinds begin van dit jaar hard aan het pushen met gigabit ethernet, met als prettig effect dat de gigabit kaarten van Intel al vanaf 55 euro verkrijgbaar zijn. Bij gebruik van een crosscable is gigabit ethernet zeer goedkoop te implementeren. Als de belasting van het internet netwerk erg hoog is of de pagina's zijn opgebouwd uit een groot aantal lichte SQL queries, kunnen de lagere latencies van gigabit ethernet een merkbare verlaging van de parsetijden teweeg brengen. De Intel Pro/1000MT kan dankzij 66MHz PCI ondersteuning optimaal gebruik maken van de PCI bandbreedte van de 760MPX chipset.

* I/O controller: Advance 29161 - Onbekend

Advance 29161 BBGuideBij het bepalen van de beste storage oplossing spelen zaken zoals de afweging tussen SCSI en IDE, en de vraag welke controller het beste ingezet kan worden. Geclusterde servers die geen lokale opslag van kritieke gegevens hebben, kunnen prima gebruik maken van de onboard IDE controller. De Best Buy special gaat uit van een standalone server, die wél over een veilige methode van dataopslag moet beschikken. De firmwarematige IDE RAID oplossingen zijn hiervoor ongeschikt vanwege de slechte ondersteuning in non-Windows besturingssystemen en het ontbreken van features zoals hotswap en hotspare. Hardware SCSI RAID is te duur voor een budget van 2000 euro, maar vanwege de prestaties en de betrouwbaarheid van de schijven mag software SCSI RAID als oplossing niet uitgesloten worden.

De keuze tussen IDE of SCSI is een afweging tussen prestaties, betrouwbaarheid en opslagcapaciteit. Opslagcapaciteit is voor de meeste webservers geen issue omdat er over het algemeen weinig data gebruikt wordt. De meeste groei zit 'm doorgaans in de logfiles. Het is niet noodzakelijk dat deze voor landurige opslag op een RAID array worden bewaard. Een goedkope IDE schijf is hier prima voor geschikt. De goedkoopste 10.000 toeren SCSI drives van 18,4GB bieden voor de meeste toepassingen voldoende opslagcapaciteit.

Het prestatieverschil tussen 7.200rpm IDE en 10.000rpm SCSI harde schijven moet niet onderschat worden. De sequentiële transferrates waarin veel tweakers de prestaties van hun harde schijf uitdrukken, zijn in het geheel niet relevant voor servertoepassingen. Het schijfgebruik van een web- of database-server bestaat uit het lezen en schrijven van veel kleine stukjes data, die zich sterk verdeeld over het oppervlak van de platters bevinden. Door het willekeurige toegangspatroon moeten de schijfkoppen veel verplaatsingen maken. De toegangstijden hebben daardoor een grote invloed op de prestaties. Het resultaat is dat zelfs de snelste 15K harde schijf op een volledig willekeurig toegangspatroon niet meer dan een paar megabytes per seconde trekt. 10K SCSI schijven presteren op het gebied van toegangstijden aanzienlijk beter dan hun mindere 7200-toeren IDE broeders. Tezamen met de overige voordelen van de SCSI interface, zoals tagged command queing en voor servergebruik geoptimaliseerde firmware, ontstaat een prestatieverschil van ongeveer een factor 2. Of de hogere I/O performance ook daadwerkelijk nodig is, is weer een andere vraag. De meeste webservers hebben een tamelijk licht schijfgebruik, mede door het efficiënte gebruik van diskcache.

Wat betreft betrouwbaarheid is een standalone SCSI drive ontegenzeggelijk in het voordeel ten opzichte van een losstaande IDE schijf. SCSI schijven worden specifiek voor server- en workstationtoepassingen ontwikkeld. Dat betekent hogere kwaliteits- en betrouwbaarheidseisen, wat in de praktijk is terug te zien. Met de betrouwbaarheid van 7200-toeren IDE schijven is het de laatste tijd erg belabberd gesteld. Bij vrijwel alle fabrikanten is sinds de laatste generaties een verhoogd uitvalspercentage waarneembaar. Door toepassing van een intelligente RAID controller uit het assortiment van bijvoorbeeld 3ware, kan de betrouwbaarheid van IDE tot acceptabel niveau verheven worden. Voor een nauwelijks hogere prijs is echter ook software SCSI RAID mogelijk. Hoewel software RAID features zoals hotswap moet ontberen, valt de afweging in het voordeel van de SCSI oplossing als ook naar de hogere betrouwbaarheid van de SCSI schijven wordt gekeken. Zonder gebruik van een hotspare bestaat er bij IDE RAID immers altijd nog een verhoogde kans dat beide schijven in korte tijd overlijden, nog voordat een vervanging van de eerste defecte schijf geplaatst kan worden. Het klinkt wellicht vergezocht, maar is niet helemaal irreeël gezien de regelmatige berichten op het forum van mensen die in zeer korte tijd meerdere IDE schijven van hetzelfde type hebben zien overlijden.

Adaptec geniet een grote naamsbekendheid als fabrikant van SCSI controllers. Er zijn echter ook andere fabrikanten, zoals QLogic en LSI Logic. Beide beschikken over ondersteuning in bijna alle denkbare x86 besturingssystemen. Controllers gebaseerd op QLogic en LSI Logic chipsets hebben vaak betere features en een lagere prijs dan vergelijkbare Adaptec producten. De Advance 29161 is hiervan een voorbeeld. Deze goedkope kaart is gebaseerd op een reference design van QLogic en heeft als één van de weinige in Nederland verkrijgbare controllers ondersteuning voor 64-bit, 66MHz PCI. Een vergelijkbare QLogic chipset toegepast op de SCSI RAID controllers van AMI en Mylex (tegenwoordig beide eigendom van LSI Logic). De 29161 heeft twee SCSI kanalen, waarvan één Ultra160. Als je optimaal gebruik wilt maken van 64-bit PCI slots zul je overigens een PCI risercard met 64-bit slots bij Procase moeten aanschaffen.

* Harde schijf: 2 x Maxtor Atlas 10K III 18,4GB - Onbekend

Maxtor Atlas 10K III BBGuideHet budget staat de aanschaf van twee 18,4GB 10K SCSI schijven toe. In die categorie heeft Maxtor met de goed presterende Atlas 10K III de beste aanbieding. Maxtor hanteert de gebruikelijke garantietermijn van vijf jaar. Ook dit is een voordeel van SCSI. De meeste IDE drives hebben sinds 1 oktober namelijk slechts één jaar garantie. Mocht er onverhoopt een schijf stuk gaan, dan kan het gebruik van software RAID 1 een hoop ellende besparen.

Tape is een voor de hand liggende backup-oplossing voor servers op locatie. Het is echter niet praktisch voor co-located servers, die voornamelijk op afstand beheerd worden. Er moet immers iemand op locatie aanwezig zijn om de tapes te roteren. Niet alle providers leveren die service. Het gebruik van een tweede harde schijf voor de opslag van backups is in de webhostingwereld een populair alternatief. De webserverconfiguratie is daarom voorzien van een 80GB harde schijf, zodat er genoeg capaciteit is om de incremental backups van een aantal weken te bewaren. De IDE schijf kan tevens gebruikt worden voor de opslag van ruimtevretende logfiles. Omdat betrouwbaarheid, lage warmteontwikkeling en een laag stroomverbruik in dit geval belangrijker zijn dan prestaties, is er gekozen voor een model met 5400rpm toerental.

Hoewel de meeste colo's goed zijn beveiligd, is het niet uit te sluiten dat gegevens verloren gaan door diefstal, brand, stroomuitval of spanningspieken. Een goede strategie voor offsite backups is daarom essentieel. Voorbeelden zijn het regelmatig downloaden van de (incremental) backups via de internetverbinding van de server, of het leegtanken van de backupschijf via een laptop in de colo.

* CD-ROM drive: willekeurig IDE model - Onbekend

Een CD-ROM drive is aanwezig om software te kunnen installeren of een corrupt besturingssysteem te herstellen. Merk en snelheid van de drive doen niet ter zake.

Totaal: € 0,-

ProductPrijs
ProcessorDual Athlon MP 2000+€ 404,-
MoederbordTyan Tiger MPX€ 285,-
CPU koeling2x Sibak AT-01-515B€ 38,-
Geheugen2x 512MB PC2100 DDR SDRAM ECC Registered A-Merk€ 396,-
VideokaartWillekeurige PCI of AGP kaart€ 15,-
NetwerkkaartIntel Pro/1000 MT (optioneel)€ 55,-
SCSI controllerAdvance 29161€ 229,-
Harde schijf2x Maxtor Atlas 10K III 18,4GB€ 368,-
BackupSeagate U Series 6 80GB€ 109,-
CD-ROM driveWillekeurig IDE model€ 25,-
BehuizingProcase IPC-C2S 250W€ 310,-
VoedingEnermax EG365P-VE 350W€ 63,-
Totaal€ 2297,-

De goedkoopste leveranciers van het budget gamesysteem kunnen opgezocht worden door de bovenstaande configuratie via deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Reacties (104)

104
103
72
4
0
4
Wijzig sortering
Waarom zit dit interessante stukje tekst zo diep verstopt, en niet in het hoofdmenu bij buyers zone :?
Is inmiddels ook terug te vinden onder het menu reviews (indien je browser de laatste versie van de javascripts in z'n cache heeft).
Zeer intressant stukje vooral ook het laatste "Co-located webserver".

Alleen zie ik 3 schijven en 1 Cd-rom, geen plaats meer voor een floppy drive. Wat doe je dan als je onverhoopt toch is met een bios-flash, diagnotic tool ofzo moet ingrijpen.

Een bootable cd branden op je laptop ? Of server ff opengooien en floppy aanhangen ?
Als de server echt gaar is, moet ie toch open en dan kost het weinig moeite om er een losse floppydrive aan te hangen. Booten kan altijd nog vanaf CD-ROM. Een server die goed vooraf getest is, zal overigens niet snel een BIOS update nodig hebben.

Andere Procase kasten hebben hebben niet de mogelijkheid om een normale ATX voeding te gebruiken. Ik weet niet zeker of een 300W voeding het gaat trekken, vandaar de keuze voor de IPC-C2S + 350W. Waarschijnlijk is het niet zo heel erg moeilijk om een ATX voeding in de andere 2U modellen van Procase te modden, maar het is hier toch de bedoeling om configuraties samen te stellen die zonder modificatie in elkaar geschroefd kunnen worden.
Je kunt ook vanaf de HDD flashen in DOS-mode. Doe ik altijd. Ik gebruik al 3 jaar geen FDD meer.
Mja das een mogelijkheid maar dan moet je op je linux systeem een dos partitie voorzien en moet je een licentie hebben daarvoor.

Persoonlijk twijfel ik ook tussen zo'n oplossing of een andere kast aan gezien ik ook graag 3 schijven zou hebben.
Mja das een mogelijkheid maar dan moet je op je linux systeem een dos partitie voorzien en moet je een licentie hebben daarvoor.
Nee dat hoeft helemaal niet. Niemand verplicht je om MS-DOS te installeren. Je kunt immers ook een gratis alternatief als FreeDOS gebruiken...
of een oude drDos ergens opgraven..
Je zal toch op je colocatie moeten zijn. Dus neem je een floppy drive mee, als je zo nodig moet flashen. Als je een beetje slim bent neem je een moederbord wat niet al te nieuw is, en waarvan de developement is afgerond. Dan hoef je je BIOS ook niet meer te flashen. Enfin, persoonlijk heb ik nog nooit naar de colo gemoeten om een diskette erin te proppen. En ja, bij mij zit er ook geen floppy-drive in.
Als je een nieuwe processor wilt plaatsen die andere voltages vereist, zul je toch moeten flashen, of je plank nou oud is of nieuw. Uiteraard moet het moederbord de snellere procsessor wel ondersteunen.
40 GB in het budget game systeem?
is dat niet wat weinig?
Mafia neemt al 1.8 GB in beslag
Het budget van de low-end gamedoos is erg krap. Een grotere harde schijf betekent als snel dat de GeForce4 gedropt moet worden. Dit lijkt me best wel jammer aangezien er toch wel aan aardig verschil is tussen de Ti4200 en goedkopere videokaarten. Door de constante daling van de hardwareprijzen is het over twee maanden misschien wel mogelijk om een 60GB harde schijf aan te bevelen.
En UT2003 een ruime 2Gb. Dan is 40Gb misschien idd iets aan de zuinige kant..
Zuinig doen is juist de bedoeling bij het samenstellen van een budget-systeem. Bovendien kun je als je 5GB reserveert voor het OS en een paar programma's nog steeds 16 spellen van 2GB per stuk installeren, dus zo krap is het nou ook weer niet.
Maar dan nog je MP3 collectie, je swap file, MS Office, dan gaat het al snel.
Als je 'm te klein vind bestel je toch een wat grotere schijf :?
Als ie het heeft over 5gb reserveren voor os en een paar programma's zitten daar de swap file en office bij in dunkt me.
Ok, dat is zo, maar wat dacht je van mp3 ? Mijn mp3 dir is 15 gieg en ik zal niet de enige zijn.
Ja, die harddisk is echt wel groot genoeg voor een budgetsysteem. Voor Internet & Tekstverwerking heb je sowiezo niet meer nodig en je kunt er nog steeds aardig wat complete CD's en zelfs DVD's op kwijt.
office op een game-pc :?
Voor 't tikken van een briefje heb je toch een andere comoputer staan dan :)
tis weer een topstukje lekker leeswerk!

vooral omdat er deze keer met koopoogjes naar gekeken wordt :D

bijzonder handig om direct alle beschikbare reviews erbij te zetten, dit scheelt veel zoekwerk. wellicht kunnen ze geopend worden in een new window, dan kun je ze als naslagwerk erbij houden.

misschien ook een linkje bij de game pc naar de twee alternatieve (duurdere) koelers?
Ik heb twee linkjes gemaakt naar de Alpha en Thermaltake Volcano koelers in de pricewatch. Alpha en Thermaltake maken veel verschillende koelers dus daar kun je niet 1:1 naar linken :) .
[vrij offtopic]
gewoon een kleine opmerking.

Mozilla en Phoenix ondersteunen tabbed browsing. Met een simpele aanvink aktie in preferences menu kan je aanzetten dat als je "Ctrl+Click" doet, de link die je aanklikt in een nieuw tabje geopend word.

Evenzo kan je met hmm, shift-enter was het dacht ik, als je in adres balk iets typt dat laten openen in een nieuw tabje (maar ik rag meestal Ctrl-T Ctrl-PageUp Ctrl-L om dat te doen.. :/)
[/vrij offtopic]
De Cooler Master HCC-002 werd in de Computer!Totaal als beste getest wat betreft cooling/noise verhouding.
Anoniem: 41096
6 oktober 2002 12:42
Mooi stukje, zou je die co-located webserver ook voor co-located gameserver kunnen gebruiken? Of, moet alles dan toch wat zwaarder worden. Ik vind het er irl wel geschikt voor.

En uhm, misschien tipje voor volgende keer: OS ;)
Ik vind het sowieso erg cool dat er een keer een onderbouwde "guide" is gemaakt van de serverkeuzes van bijvoorbeeld Tweakers.net. En misschien lost dit ook een heel aantal vragen op GoT? Er komen namelijk nogal es wat vragen langs in de trend van: "Wat moet er allemaal in een server zitten?" Hopen dat dit dus wat oplost.
Ik denk dat bij een gameserver vooral het nut van de multi-processor opstelling afneemt. Aangezien je toch niet in de tientallen games op 1 server kunt hosten.

Wel belangrijk is een flinke sloot geheugen (om alle data in te cachen). Hierdoor bespaar je weer op de kosten van een RAID opstelling, aangezien je meestal wel met een 7200 rpm IDE disk toe kan (eens in de 2 minuten een map laden (bij meerdere games tegelijk) trekt niet zoveel hd belasting).

En een tweede netwerkkaart is dus niet nodig.

Al met al is een gameserver dus waarschijnlijk goedkoper dan een webserver (ook omdat je er dan en 1U kast voor kunt pakken).
we gaan allemaal naar een gedownloade linux-distro :+
Bij het stukje van de co-located server, staat een interessante zin:
maar vanwege de prestaties en de betrouwbaarheid van de schijven mag software SCSI RAID als oplossing niet uitgesloten worden.
Vrij vertaald staat er:
De betrouwbaarheid van de (IDE) schijven is zo bedroevend, dat je wel RAID moet gebruiken.

Nou dat het met de hdd's tegenwoordig slecht gesteld is, kun je wel zeggen ja :(
Daarom hebben veel fabrikanten ook nog maar één jaartje garantie op hun harddisks ipv. drie wat het was.
RAID staat dan ook voor :
Redundant Array of Inexpensive Disks
Anoniem: 14563
29 oktober 2002 16:29
1 ding vind ik jammer, dat je een high-end game pc samenstelt met een P4S8X mobo met onboard raid en twee WD800JB schrijven. Want dit alles heb ik gekocht, en de raid controler werkt alleen met 1 IDE schijf en 1 SATA schijf!! :( en dat zijn de WD800JB's niet, nu zit ik dus mooi met 2 schijven die niet in raid kunnen op dit bord. bedankt Ja het kan wel met een SATA-IDE converter maar die heeft niemand.
hier baal ik mooi van
ik deel volledig dezelfde mening (ik zit met hetzelfde probleem)!
goede raad dus voor diegene die deze systemen samenstelt: lees vooraf eens goed wat er op het moederbord kan aangesloten worden ipv gewoon een leuk bordje in de specs te zetten...
Ik ben het met je eens dat dit inderdaad een stompzinnig advies is van tweakers.net als dit niet zo blijkt te werken.

Wat je natuurlijk wel kan doen is gewoon een ide raid dingetje kopen. Deze kost €50 ofzo? Is wel de moeite als je denkt hoeveel performance dat oplevert met je identieke schijven. Het dure van raid is tegenwoordig de identieke schijven, niet de controller zelf. En bovenop die €2500 is €50 echt niet zo veel...
Ik vind dat je beter de speakersets van de Internet PC en de workstation had kunnen omwisselen. Op kantoor zul je veel minder snel mp3tjes spelen of een spelletje spelen dan op je internet pc waardoor de subwoofer set van Logitech beter tot z'n recht komt op de internet pc. En zie je het al voor je ? Een zaal met allemaal workstations met allemaal een subwoofer onder het bureau ? 30 stuks ofzo ? :D :+ Zie het niet zo snel gebeuren.
Voor Internet & Workstation PC's kun je volgens mij beter geïntegreerde speakers in de monitor nemen of gewoon twee losse zonder subwoover anders wordt het allemaal veel te groot.

Daarbij heb ik met Creative speakers betere ervaringen dan met Logitech speakers. Die speakers van Logitech zijn niet slecht, maar die van Creative zijn gewoon beter. Maar als muis een Logitech MX500 is wel cool.
Ja, dat zei ik dus ook, de kleine bij de office pc en de sub bij de internet pc.
maar die van Creative zijn gewoon beter
Geweldige onderbouwing...

1.) Welke setjes van beide merken heb jij gehoord ?
2.) Heb jij de nieuwe serie gehoord (Z-XXX) of de oude ? De nieuwe series zijn eigenlijk Labtec, Logitech heeft Labtec namelijk overgenomen. Speakers klinken nu stukken beter.
3.) Mijn onderbouwing waarom ik Logitech beter vind: Creative heeft bonkende subs waar geen strak laag uit komt, lage middentonen missen nog meer dan bij Logitech, de hoogste tonen zijn compleet afwezig en het geeft een blikkerig geluid.
Ik heb verschillende speakersetjes gehoord van beide fabrikanten, maar zoals ik al zei: het is vooral mijn mening. Mijn post was in principe alleen:
Voor Internet & Workstation PC's kun je volgens mij beter geïntegreerde speakers in de monitor nemen of gewoon twee losse zonder subwoover anders wordt het allemaal veel te groot.
[off-topic]
Ik adviseer voor het High-End systeem de Bang&Olufsen's die hier in de huiskamer hangen :P
[/off-topic]
Hebben jullie al deze pc's ook werkelijk in elkaar gezet en getest ??

Want ik heb laatst een matrox parhelia in mijn dual p4 xeon workstation gehad en dat ding gaf geen beeld.
Volgens de leverancier kan deze kaart niet overweg met dual CPU's... !!?
Nu ben ik wel benieuwd of dat dan ook werkelijk zo is?

Overigens was er nix mis met die kaart, want hij deed het prima in een single cpu systeem.
Hebben jullie al deze pc's ook werkelijk in elkaar gezet en getest ??
Deze systemen worden in elkaar gezet door de ervaring van de crew en users op het forum. Er wordt uiteraard rekening gehouden met het feit dat de hardware onderling goed loopt :)
Natuurlijk wordt dat getest en worden er benchmarks op gedraait. Op de mix die voor het doel het beste scoort en ook nog binnen het budget valt krijgt een eervolle vermelding in de Best Buy Guide als zijnde op dit moment het beste waar voor je geld.
Jaa, wij zetten alles in mekaar en draaien daar een hele week, op alle systemen, benchmarks. Van Quake1 timedemo tot TweakBench 0.0.1 (hele vroege beta versie) :Y)
Lekker stukje weer Femme! Alleen gebruik je ook in het Budget Gamesysteem de Logitech Wheel Mouse Optical. Dat is volgens mij niet een echte muis om games te spelen. In het heetst van de strijd heeft men toch een wat robuustere en misschien iets grotere muis nodig denk ik. Hmmm, waarschijnlijk is dat gewoon persoonlijke smaak trouwens :).
Bij nader inzien heb ik er toch maar een MX 500 bij gestopt door op de processor te bezuinigen. Het prijsverschil tussen de XP 2100+ en 2000+ is erg groot (30 euro op een totaal van 146,-) , dat kan beter besteed worden aan een betere muis. Het verschil tussen de Optical Wheel Mouse (erg simpel) en de MX 500 (voor velen de beste muis van dit moment) is wel erg groot.
De Game-pc ligt trouwens bijzonder dicht bij mijn smaak ... want op 2 componentjes na heb ik juist dezelfde besteld :)

*mod*
vergeet mijn stukje over de mx 500 maar ... totaal irrelevant ... verkeerd gelezen zeg maar :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee