Door Femme Taken

Architect

Tweakers.net Best Buy Guide: Editie oktober 2002

Midrange Workstation

De workstation configuratie is afgestemd op de professionele poweruser voor wie de pc het belangrijkste gereedschap is in het dagelijkse productieproces. Voorbeelden zijn toepassingen zoals beeldbewerkingen, DTP, webdesign, 3D modellering, CAD design, audio / video bewerking en software programmering. Het workstationsysteem heeft een hoge performance, ruime reserves, hoge stabiliteit en een groot beeldscherm. Het budget is gelimiteerd op 3500 euro.

* Processor: Dual AMD Athlon MP 2000+ - Onbekend

Dual Athlon MP BBGuideKenmerkend voor de professionele poweruser is dat hij of zij vaak meerdere zware applicaties tegelijkertijd draait, die regelmatig hoge pieken in de processorbelasting veroorzaken. Bij dergelijke gebruik levert een tweede processor veel voordeel op. 3D applicaties zijn veelal geoptimaliseerd voor multi-threading, zodat de plaatsing van een tweede processor al snel een snelheidswinst van 70 procent oplevert. Dual processor systemen hebben veel meer reserves dan een uniprocessor systeem, waardoor je probleemloos kunt verder werken als een applicatie één van beide processors voor lange tijd volledig belast. Een voorbeeld hiervan is het compileren van software code. Onder normale omstandigheden, dat wil zeggen in situaties waarbij er niet gebruik wordt gemaakt van multi-threaded applicaties en er geen sprake is van hoge processorbelasting, levert de tweede processor een snelheidswinst van zo'n 10 tot 20 procent op. Dit komt omdat het besturingssysteem zijn achtergrondprocessen over twee processors kan verdelen. De extra prestaties en reserves veraangenamen het werk en verhogen de productiviteit.

AMD heeft met de dual Athlon MP op dit moment een erg interessant dual processor platform. De snelste Xeon processors gaan de Athlon MP inmiddels voorbij in prestaties, maar daar kleven zware kosten aan. Dit wordt vooral veroorzaakt door de hoge prijzen van de dual Xeon moederborden. Een i860 bord met AGP (niet aanwezig op goedkopere pure serverborden met de E7500 chipset) kost zo'n 800 euro, terwijl de goedkoopste 760MPX al vanaf 250 euro verkrijgbaar zijn. Je krijgt dan weliswaar ook een hoop minder mogelijkheden, maar features zoals onboard SCSI zijn niet bijzonder nuttig omdat geschikte SCSI harde schijven te prijzig zijn voor een midrange workstation. Onze keuze is daarom gevallen op de aantrekkelijk geprijsde Athlon MP 2000+.

De keuze voor een dual processor systeem levert een indirect voordeel op, namelijk dat de dual processor chipsets en moederborden veel beter berekend zijn op hoge prestatie- en stabiliteitseisen van een workstation. Vooral op het gebied van I/O bandbreedte scoren de dual chipsets van Intel en AMD hoger dan pure desktop chipsets. De AMD 760MPX is de laagste geprijsde chipset met ondersteuning voor 64-bit, 66MHz PCI. Deze snelle bus heeft een lagere latency en vier keer zo hoge bandbreedte dan regulier 32-bit, 33MHz PCI. Bij toekomstige hardware upgrades zoals een SCSI controller kan de hogere I/O bandbreedte prestatiewinst opleveren.

Onboard SCSI en andere grappen zoals geïntegreerde management functionaliteit zijn zoals eerder gezegd wat te hoog gegrepen voor de workstation configuratie. In het lagere workstation segment zijn sinds de release van de AMD 760MPX chipset veel fabrikanten met een dual Athlon moederbord actief. De Gigabyte GA-7DPXDW maakt tussen de concurrerende moederborden van Asus, Epox, Iwill, MSI en Tyan een opvallende verschijning vanwege zijn uitgebreide uitrusting. De GA-7DPXDW is als enige standaard voorzien van een onboard Promise IDE RAID controller en geïntegreerde Intel ethernet onboard. De kosten die daarmee worden uitgespaard, maken dit plankje ondanks zijn hoge prijs toch de meest kosteneffectieve oplossing.

De workstation gebruiker geeft doorgaans de voorkeur aan stabiliteit boven een paar procent extra performance. Onze keuze valt daarom op de boxed Athlon MP met meegeleverde koeler, die voor een lagere prijs in de Pricewatch aangeboden blijkt te worden dan de OEM variant zonder koeler. Het overklokken van een dual Athlon machine is overigens sowieso geen kansrijke activiteit, aangezien de FSB en 66MHz PCI bus van de 760MPX chipset zich niet gemakkelijk laten opkrikken.

* Geheugen: 2x A-Merk 512MB PC2100 DDR SDRAM ECC Registered - Onbekend

DDR geheugenreep BBGuideHoewel de 760MPX chipset tot een maximum van twee reepjes gebruik kan maken van normaal unbuffered geheugen, is het stabieler om registered ECC DIMMs op het moederbord te plaatsen. De keuze voor registered geheugen is ook verstandiger met het oog op latere geheugenuitbreidingen. Vervanging van het bestaande geheugen zal dan niet noodzakelijk zijn als er drie of vier DIMMs gebruikt gaan worden. Bij grafische en technische toepassingen worden vaak bestanden met een omvang van tientallen tot zelfs honderden megabytes bewerkt. Een flinke sloot geheugen is dus gewenst om de machine onder alle omstandigheden op snelheid te houden. Die hier gekozen hoeveelheid van één gigabyte is wat dat betreft ruim voldoende. Vanzelfsprekend wordt er weer gekozen voor merkgeheugen.

*Videokaart: Matrox Parhelia-512 128MB (OEM) - Onbekend

Maxtrox Parhelia BBGuideHet uitzoeken van een geschikte videokaart verdient veel aandacht bij het samenstellen van een workstation configuratie. Bij 3D toepassingen zijn de OpenGL prestaties doorslaggevend. Daarbij moet je niet alleen denken aan hoge framerates, maar ook nauwkeurigheid en de kwaliteit van de OpenGL drivers. Bij regulier 2D werk speelt de beeldkwaliteit en features zoals multi-monitor support een bepalende rol. Onze primaire keuze is gevallen op de Matrox Parhelia, vanwege de zeer goede signaalkwaliteit, de tripple-monitor feature en de ondersteuning van 10-bit kleurdiepte per kanaal. Het belang van een hoge signaalkwaliteit mag niet onderschat worden. De onderlinge verschillen tussen de videokaarten zijn namelijk zeer goed zichtbaar op hoge resoluties van 1600 bij 1200. Aangezien de workstation gebruiker dagelijks urenlang achter zijn pc zit en veelal met visuele details bezig is, moeten details tot op pixelniveau op het beeldscherm onderscheidbaar zijn. De 3D prestaties zijn voor deze groep gebruikers minder belangrijk. Daarom is er gekozen voor de goedkopere maar ook tragere OEM versie.

Workstation gebruikers die veel met OpenGL applicaties werken, kunnen beter een GeForce4 videokaart aanschaffen. De OpenGL drivers van nVidia zijn beter geschikt voor dergelijke toepassingen dan de drivers van Matrox en ATi. De ATi Radeon 9700 Pro vormt een mooie middenweg tussen beeldkwaliteit, game performance en OpenGL performance. Alle drie genoemde kaarten zijn verkrijgbaar voor prijzen onder de 450 euro. Professionele OpenGL kaarten zoals de nVidia Quadro en ATi FireGL vallen ver buiten het budget, en zijn daarom niet in overweging genomen.

Vergelijkingstest videokaarten in 3D Studio Max

* Geluidskaart: Terratec DMX 6Fire LT 24/96 - Onbekend

Terratec DMX 6Fire 24/96 BBGuide Voor AV bewerking is een goede geluidskaart gewenst. In een recente test van c't kwam de Terratec DMX 6Fire 24/96 naar voren als een laag geprijsde allrounder, die geschikt is voor muziekproductie, harddisk recording en een avondje gamen. De kaart wordt geleverd met ASIO-drivers en heeft een comfortabele latency van 4ms. Uit kostenoverwegingen is gekozen voor de LT versie zonder break-out box. Deze versie beschikt over twee analoge ingangen en een optische S/PDIF in-/uitgang. Wie ook een MIDI in-/uitgang en coaxiale S/PDIF interface nodig heeft, kan voor een meerprijs van 85 euro de versie met break-out box aanschaffen.

Een snelle 10.000 of 15.000 SCSI harde schijf is helaas te duur voor een workstation van 3500 euro. IDE RAID is een goedkope oplossing om met normale desktop schijven toch aardige prestaties te bereiken. Het workstation is daarom voorzien van twee harde schijven en een moederbord met onboard IDE RAID controller.

Het Gigabyte GA-7DPXDW moederbord beschikt over een goed presterende Intel ethernet controller. De aanschaf van een netwerkkaart kan dus achterwege gelaten worden.

* Harde schijf: 2 x Western Digital WD800JB 80GB - Onbekend

HDD BBGuideDe workstation gebruiker verlangt veel en vooral ook snelle storage. SCSI is vanwege de hoge kosten geen optie, het betaalbare IDE RAID wél. De workstation configuratie wordt daarom voorzien van twee 80GB Western Digital WD800JB harde schijven met elk 8MB cache. De WD800JB's zijn zonder twijfel de best presterende IDE schijven van dit moment. Naar wens kunnen de twee harde schijven geconfigureerd worden als prestatieverbeterend RAID 0 of databeschermend RAID 1 array.

Western Digital Caviar SE reviews

* CD / DVD-ROM drive: Pioneer DVD-A06S - Onbekend

Pioneer slot-in DVD-ROM drive BBGuideEen DVD-ROM drive mag niet ontbreken in de werkmachine. In een recente test van onze collega's van Hardware.Info kreeg de Pioneer DVD-A06S veel waardering voor zijn lage geluidsproductie, hoge leessnelheid en brede ondersteuning voor de diverse schrijfbare DVD formaten. Het kenmerkende slot-in systeem van de Pioneer DVD drives is prettig in gebruik en beschermt de drive tegen de ongewenste invloeden van stof en vuil.

De 80 minuten CD heeft te weinig opslagcapaciteit voor grote bestanden zoals videofilms en 3D animaties. Gelukkig zijn de DVD branders het afgelopen jaar in snel tempo goedkoper geworden. In een test van tweede generatie DVD branders kreeg de Philips DVDRW228 een goede beoordeling vanwege zijn complete uitrusting. De keuze is snel gemaakt als blijkt dat de Philips drive ook nog eens de goedkoopste is van alle tweede generatie branders. Naast het branden van DVD+R en DVD+RW schijfjes kan de Philips DVDRW228 ingezet worden voor het beschrijven van CD recordables en rewritables. Dit gebeurt op een maximale snelheid van respectievelijk 12- en 10-speed. DVD's worden op 2,4-speed geschreven en achtvoudige snelheid gelezen. Philips gebruikt Seamless Link technologie als bescherming tegen buffer underruns.

Door velen dood gewenst, maar nog steeds niet helemaal onmisbaar: voor de zeldzame momenten waarop je een BIOS van flop moet flashen, een kleine file wilt uitwisselen of een driver van flop moeten installeren is het gamesysteem uitgerust met een 1,44MB floppy drive van Samsung.

* Behuizing: Chieftec DX-01SL-D 340W - Onbekend

Chieftec DX-01SL-D BBGuideDe hierboven gekozen hardware vind onderdak in een ruime Chieftec bigtower behuizing. Dankzij vier 5,25" bays en zes 3,5" bays zijn er praktisch onbeperkte mogelijkheden voor toekomstige hardware uitbreidingen. Chieftec maakt betaalbare kasten met een net design, die naast saai wit / beige ook geleverd kunnen worden in hippere kleurtjes zoals zwart, zilver en paars. Het hier gekozen model is afgewerkt in een chique zilveren kleur en beschikt over een 340 Watt voeding. De interne bays zijn dankzij een kliksysteem eenvoudig en snel uitneembaar. Extra ventilators kunnen eveneens middels een schroefloos systeem bevestigd worden.

Om prettig te werken met workstation applicaties zoals Photoshop, 3DStudio Max, AutoCAD en Premiere is een resolutie van minimaal 1600 bij 1200 pixels gewenst. Toolboxen en meerdere tegelijkertijd geopende projecten nemen veel beeldoppervlak in beslag. Hoge resolutie TFT's zijn nog erg prijzig en hebben als belangrijk nadeel de onnatuurlijke weergave van met name lichte kleurtinten. Voor grafische toepassingen is een conventionele CRT monitor daarom beter geschikt. Een CRT uit de 21-22" klasse is vereist om resoluties van 1600 bij 1200 op een aangename wijze weer te geven. Onze keuze is gevallen op de 22" Vision Master Pro 512 monitor van Iiyama. De Pro 512 is een zeer aantrekkelijk geprijsde 22" met een 100 procent platte DiamondTron NF beeldbuis. Monitoren met een vergelijkbare beeldbuis van Mitsubishi en NEC kwamen onlangs als beste uit een 21-22" monitortest van Tom's Hardware Guide. De specificaties van de Pro 512 zijn zeer goed: de monitor kan resoluties tot 2048 bij 1536 op een ergonomische refreshrate van 85Hz weergeven. Praktisch is de geïntegreerde USB hub in de voet van de monitor.

* Speakerset: Logitech Z-340 - Onbekend

Logitech Z-340 BBGuideDe keuze van een geschikte speakerset wordt buiten beschouwing gelaten vanwege het grote verschil in wensen en eisen tussen de diverse workstation toepassingen. Multimedia speakers zijn ongeschikt voor audio- / videobewerking, maar wie zich uitsluitend bezighoudt met beeldbewerking en wel eens een spelletje wil spelen, zal toch graag willen beschikken over een surround set. Anderzijds zal zo'n 4.1 of 5.1 speakerset ongewenst zijn in een kantooromgeving, alleen al vanwege de ruimte die het inneemt. De hier gekozen Logitech Z-340 is een stijlvolle en compacte minimum oplossing.

* Toetsenbord: Microsoft Natural Keyboard Pro - Onbekend

Microsoft Natural Keyboard Pro BBGuideLogitech en Microsoft hebben onlangs nieuwe ergonomische toetsenbord aangekondigd, die zeker voor workstation-gebruikers interessant zijn. Microsoft bracht de Cordless Desktop Comfort. Wegens het ontbreken van gebruikservaringen kunnen we deze nieuwe toetsenborden nog niet adviseren. Een kleine test in de winkel kan uitwijzen of deze toetsenbord voldoen aan je persoonlijke wensen. De voorganger van het nieuwe Natural Multimedia Keyboard, de Microsoft Natural Keyboard Pro, heeft zich ruimschoots bewezen en blijft daarom nog even op het verlanglijstje. Dit toetsenbord heeft een zeer ergonomisch ontwerp met grote knoppen voor de spatiebalk en de alt-, windows- en ctrl-toetsen. Verder beschikt de Natural Keyboard Pro over een ingebouwde USB hub en een aantal handige multimediaknopjes.

De Logitech MX 500 Optical Mouse is nog maar net op de markt, maar heeft in korte tijd al veel positieve kritieke ontvangen. Vooral zijn goede ergonomie en hoge precisie worden geprezen. De poweruser zal waardering hebben voor het grote aantal knoppen op de MX 500. Hiermee kunnen functies zoals back, forward, dubbelklikken en 'alt-tab' uitgevoerd worden. Wie liever een draadloze muis heeft en geen bezwaar heeft tegen een hoger gewicht, kan de duurdere Logitech MX 700 overwegen. Uiteraard geldt dat de zoektocht naar de perfecte muis een persoonlijke aangelegenheid is. Voer daarom eerst een test uit voordat je tot aanschaf over gaat. Ook zouden we willen wijzen op de voordelen van het gecombineerde gebruik van een trackball en muis, wat een goede methode is om RSI-verschijnselen te bestrijden.

deze link in je pricewatch winkelmand te plaatsen. De bestaande inhoud van je winkelmand wordt hierbij overschreven.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee