Inleiding
Woensdag doopte Microsoft zijn opslagdienst SkyDrive om naar OneDrive. Die naamswijziging was niet vrijwillig; Microsoft verloor een rechtszaak die was aangespannen door het Britse mediaconcern BSkyB van Rupert Murdoch, dat onder de naam Sky opereert en niet blij was met de naam van Microsofts opslagdienst. Hoewel het om een Britse rechtszaak ging, moest de merknaam overal worden gewijzigd.
Er verandert echter meer dan enkel de naam; Microsoft heeft de naamswijziging aangegrepen om de dienst inhoudelijk te tweaken. Op het oog gaat het niet direct om heel grote veranderingen in functionaliteit, maar er is genoeg reden om opnieuw te kijken hoe Microsofts cloudopslagdienst zich vandaag de dag verhoudt tot die van Google, Box.net en Dropbox, drie vergelijkbare cloud-synchronisatiediensten.
Tot nu toe liep SkyDrive achter op Dropbox en Google Drive. Zo biedt Dropbox al sinds zijn introductie in 2008 de mogelijkheid om bestanden te synchroniseren via een desktop-app; iets wat SkyDrive nog geen twee jaar geleden introduceerde. Ook veel functionaliteit die nu wordt geïntroduceerd, was in de concurrerende diensten al beschikbaar. Heeft OneDrive de achterstand weten in te halen? En welke clouddienst is de beste keuze?
Opslagruimte
Op het eerste gezicht verschillen OneDrive, Dropbox, Google Drive en het iets minder bekende Box.net niet veel van elkaar. Alle vier bieden ze gebruikers de mogelijkheid om bestanden te synchroniseren via desktopsoftware, zodat bestanden op de achtergrond naar de servers van de respectieve diensten worden gestuurd. Alle vier hebben ze ook apps waarmee de bestanden naar smartphones en tablets kunnen worden gestuurd.
Verschillen zijn er echter wel degelijk, alleen al in de hoeveelheid opslagruimte die je per dienst krijgt. Zo biedt Dropbox gebruikers standaard 2GB, wat niet eens weinig was toen Dropbox in 2008 zijn deuren opende, terwijl je bij Google Drive 15GB krijgt. Box.net en OneDrive zitten daar tussenin, hoewel gebruikers wel rekening moeten houden met de relatief lage bestandslimiet van Box.net.
| OneDrive | Dropbox | Google Drive | Box.net |
Gratis opslagruimte |
7GB |
2GB |
15GB |
10GB |
Sync-software |
Windows, OS X |
Windows, OS X, Linux |
Windows, OS X |
Windows, OS X |
Mobiele apps |
Android, iOS, Windows Phone |
Android, iOS, BlackBerry |
Android, iOS |
Android, iOS, Windows Phone |
Maximum- bestandsgrootte gratis |
2GB |
- |
10GB |
250MB |
Verdienen extra opslagruimte |
Max 8GB |
Max 19GB |
nee |
nee |
Bijkopen opslagruimte |
50GB tot 200GB |
100GB tot 500GB |
100GB tot 16TB |
100GB |
Aan de andere kant kun je bij Dropbox en OneDrive extra opslagruimte verdienen. Zo krijgt een Dropbox-gebruiker een bonus van 250MB voor het doen van een aantal 'eerste stappen', zoals vrienden uitnodigen, Dropbox installeren en bestanden uploaden. Ook krijgen bezitters van HTC- en Samsung-telefoons enkele gigabytes gratis bij Dropbox; op Box.net is dat het geval bij iOS-gebruikers.
OneDrive biedt nu de mogelijkheid om maximaal 5GB opslagruimte te verdienen door vrienden ertoe te verleiden om een account aan te maken. Per vriend die een account aanmaakt, krijgt de gebruiker 500MB. Dat is afgekeken van Dropbox, dat echter een maximum van 16GB hanteert. Beide diensten geven klanten daarnaast extra opslagruimte als ze het automatisch uploaden van foto's vanaf hun telefoon inschakelen. Bij OneDrive krijgt een gebruiker dan 3GB; bij Dropbox 500MB per 500MB aan foto's, met een maximum van 3GB.
Google Drive biedt die functionaliteit niet, maar laat gebruikers in sommige gevallen wel bestanden uploaden zonder dat die worden meegeteld bij de gebruikte opslagruimte. Zo kunnen alle foto's van maximaal 2048 bij 2048 pixels worden geüpload zonder dat ze meetellen. Ook tellen documenten die met Google Docs, Sheets of Slides zijn gemaakt niet mee.
Bijkopen opslagruimte
Alle diensten bieden de mogelijkheid om opslagruimte bij te kopen. De prijzen verschillen onderling sterk. Als klanten per jaar betalen, is OneDrive dankzij de korting die dan wordt berekend de goedkoopste van alle diensten. Wordt echter per maand betaald, dan is Google Drive de goedkoopste. Bij Google Drive en Box.net maakt het voor de prijs niet uit of gebruikers per maand of per jaar betalen.
Bij de maandelijkse prijzen van OneDrive gaat het om een gemiddelde prijs. Die varieert van 8 eurocent per gigabyte bij 50GB tot 4 cent per gigabyte bij 200 gigabyte. De rest van de prijzen verschilt omgerekend nauwelijks per pakket. De prijzen van Dropbox, Google Drive en Box.net zijn op donderdag 20 februari omgerekend van dollars naar euro's; 1 dollar was toen gelijk aan 0,73 euro.
Synchronisatie en mobiele apps
Ooit, in een niet eens zo heel ver verleden, was het uploaden van bestanden naar cloudopslagdiensten grotendeels een handmatig karwei. Box.net bood dan wel de mogelijkheid om bestanden te uploaden naar zijn servers, maar daarbij ging het enkel om bulk-uploads, en niet om tweewegsynchronisatie, waarbij zowel de versie van het bestand op de server als de lokale versie automatisch wordt bijgewerkt.
Windows Live Mesh, een synchronisatie-app van Microsoft, bood al ongeveer dezelfde functionaliteit, maar was niet erg gebruikersvriendelijk. Voor het synchroniseren maakt het niet veel uit met welke applicatie je dat doet
In 2008 kwam de start-up Dropbox met een dienst die wél eenvoudig in gebruik was. De desktop-apps van die start-up synchroniseerden standaard met een centrale server. Daardoor kon een gebruiker bijvoorbeeld op zijn thuiscomputer een bestand opslaan, die computer afsluiten, zijn werkcomputer aanzetten en automatisch de recentste versie van het bestand binnenhalen.
Inmiddels heeft OneDrive die functionaliteit ook aan boord, evenals Google Drive en Box.net. Alle vier bieden ze synchronisatie en puur voor het synchroniseren maakt het niet veel uit met welke applicatie je dat doet.
Er zijn wel kleine verschillen. Als je Office 2013 gebruikt, kun je vanuit de Office-software rechtstreeks op je OneDrive-account opslaan. Ook werkt OneDrive beter samen met de Metro-interface van Windows 8. Wie Windows Phone heeft, heeft niets aan Dropbox en Google Drive, maar Dropbox heeft dan weer als enige software voor Linux. Die is er zowel in de vorm van een desktopclient met een gui als in de vorm van een command-line-versie voor servers.
Mobiele apps
De mobiele applicaties van de vier clouddiensten kennen ongeveer dezelfde functionaliteit. Er kan door folders worden gebladerd en desgewenst kunnen documenten worden opgeslagen, maar er kunnen geen hele mappen worden gesynchroniseerd. We vragen ons af waarom; technisch zou het prima mogelijk zijn, in ieder geval op Android. OwnCloud, een self-hosted-synchronisatiedienst, biedt die functionaliteit bijvoorbeeld wel, evenals het betaalde SugarSync. Drive, Dropbox en OneDrive bieden niet eens de mogelijkheid om volledige mappen te downloaden.
Wel bieden Dropbox en OneDrive de mogelijkheid om foto's vanaf de telefoon automatisch te uploaden; de Android-versie van OneDrive kan dat sinds deze week. Op Dropbox en OneDrive worden gebruikers daarbij zelfs beloond in de vorm van extra opslagruimte. Overigens biedt Google Drive die mogelijkheid zelf niet, maar maakt Google+ het mogelijk om foto's automatisch te uploaden.
Gebruikers moeten zich echter goed afvragen of ze het wel een goed idee vinden om alle foto's die ze maken automatisch te uploaden, zelfs al zijn ze beveiligd. Mocht een kwaadwillende toegang krijgen tot het account van een gebruiker die de functionaliteit heeft ingeschakeld, dan heeft die immers meteen toegang tot alle foto's.

Websites en web-apps
Het is grotendeels een kwestie van smaak, maar de interface van de website van OneDrive bevalt ons het best. Bij OneDrive is duidelijk meer nagedacht over het design dan bij de andere diensten. De interface is strak en dankzij het gebruik van kleuren worden je ogen automatisch naar relevante schermelementen geleid. Google Drive bevat niet eens zo veel meer interface-elementen, maar de clutter lijkt daar groter.
Dropbox bevat in ieder geval geen clutter, maar die site is dan weer erg karig. Er is bijvoorbeeld geen optie om documenten niet in een lijst te tonen, maar als iconen. Dat is bijvoorbeeld irritant als je een map met veel afbeeldingen of video's bekijkt. Op de interface van Box.net is verder niet veel aan te merken, hoewel we die van OneDrive prefereren.
Sinds deze week bewaart OneDrive ook oude versies van documenten. De laatste 25 iteraties kunnen worden teruggehaald, evenals de laatste twee versies per auteur als met andere gebruikers aan een document wordt gewerkt. De andere cloudopslagdiensten bieden die mogelijkheid al langer. Zo bewaart Dropbox oude versies standaard dertig dagen. Wie ze onbeperkt wil bewaren, moet een Pro-account hebben en vier dollar per maand bijbetalen. Google Drive bewaart ook oude versies, maar gebruikers moeten wel bewust aangeven dat dat moet gebeuren. Bovendien nemen de oude iteraties schrijfruimte in. Box.net biedt gebruikers van de gratis accounts niet de mogelijkheid om oude versies te downloaden.

Bewerken van documenten
Een groot nadeel van Dropbox is dat die website niet de mogelijkheid biedt om documenten rechtstreeks vanuit de site te bewerken. Wie de website van Dropbox gebruikt, kan documenten enkel downloaden, bewerken en weer uploaden. Dat is een serieus gemis, vergeleken met OneDrive en Google Drive, die wél de mogelijkheid bieden om documenten te bewerken.
OneDrive gebruikt daarbij Office Online, dat tot deze week bekendstond als Office Web Apps. Vanuit die web-apps kunnen gebruikers Word-documenten aanmaken en bewerken. Sinds kort kunnen gebruikers gelijktijdig aan hetzelfde document werken, waarbij ze elkaars wijzigingen zien zonder dat ze hoeven te F5'en. Daarmee is Microsoft schromelijk laat; Google biedt die functionaliteit al jaren.
Daar staat tegenover dat de interface van de web-apps van Microsoft inmiddels beter is dan die van Google Drive. Gebruikers die nog steeds een hekel hebben aan de Office Ribbon, die sinds 2007 in Office zit, zullen het daar echter niet mee eens zijn. Het is moeilijk te zeggen welke van de twee diensten de beste web-apps heeft; beide bieden de basisfunctionaliteit die je mag verwachten.
Hier en daar biedt Office Online minder functionaliteit dan de stand-alone-Office-software, wat geen vreemde keuze is. Microsoft blijft natuurlijk graag Office-licenties verkopen. Een groot voordeel van OneDrive is wel dat gebruikers documenten kunnen opslaan in de desktopversie van Word en vervolgens verder kunnen werken met de web-apps. Voor gebruikers van Office is OneDrive daarom wellicht een betere keuze. Google Drive biedt enkel een webclient.
Overigens heeft Box.net ook een web-editor voor tekst, maar die is niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig biedt die dienst ook de mogelijkheid om met de web-apps van Google documenten aan te maken en te bewerken.
Delen
De cloudopslagdiensten bieden alle standaard de mogelijkheid om documenten met anderen te delen. Je kunt ervoor kiezen om anderen het document enkel te tonen of het ook te laten bewerken. Ook kan er een unieke url worden gegenereerd, die naar hartenlust kan worden gedeeld.
Bij Dropbox is de share-functionaliteit relatief beperkt. Er kunnen enkel bestanden worden gedeeld en er kan niet samen aan documenten worden gewerkt. Dropbox heeft immers geen web-apps. Wel is het bij Dropbox, net als bij Google Drive, mogelijk om gedeelde mappen te synchroniseren. Bij OneDrive kan dat niet, terwijl het synchroniseren van gedeelde mappen heel nuttig kan zijn, bijvoorbeeld met projectgroepen op school of met collega's.
Box.net biedt de nauwkeurigste opties voor sharing. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld links na een bepaalde tijd automatisch laten verlopen, access logs bijhouden en een wachtwoord op documenten zetten. Daarvoor is wel een betaald account nodig; standaard biedt Box.net dezelfde sharing-opties als zijn concurrenten.
Conclusie
Microsoft heeft met de introductie van OneDrive de achterstand op concurrerende opslagdiensten ingehaald, dankzij versiebeheer, het gelijktijdig bewerken van documenten en de introductie van automatische camera-backup.
Wat de beste dienst is, verschilt per use case
De vraag welke cloudsyncdienst de beste is, is nu echter nog moeilijker te beantwoorden; het antwoord verschilt per use case. Wie veel met Windows en Office werkt, zal de integratie met Office waarderen. Ook heeft OneDrive wat ons betreft de fijnste webclient. Wie juist veel met Google-diensten werkt en geen Office of andere kantoorsoftware op zijn computer heeft staan, heeft wellicht een fijnere ervaring met Google Drive.
Dropbox is vooral geschikt voor gebruikers die niets meer en niets minder willen dan het synchroniseren van bestanden, zonder toeters en bellen. De Dropbox-site biedt immers geen web-apps. Box.net is vooral geschikt voor zakelijke gebruikers, met access logs, gebruikersbeheer, audit logs en meer professionele opties. De vraag is echter of zakelijke gebruikers hun documenten bij een Amerikaanse partij willen stallen.
Wat ons verder tegenvalt, is dat geen van de vier diensten de mogelijkheid bevat om automatisch mappen te synchroniseren met mobiele telefoons. Als dat op de desktop wel kan en iedereen anno 2014 halve netbooks in z'n zak meedraagt, waarom kan dat dan nog niet op telefoons? In ieder geval op Android is dat prima mogelijk.
Alternatieven
Uiteraard zijn er alternatieven voor de vier vergelijkbare diensten die we op de voorgaande pagina's hebben besproken. Zo zijn er OwnCloud en BitTorrent Sync. Met de eerstgenoemde kunnen gebruikers hun eigen cloudsyncserver opzetten. De interface van de webclient is nog wel inferieur aan die van de commerciële diensten, maar de synchronisatie werkt prima. Met BitTorrent Sync kunnen bestanden tussen computers worden gesynchroniseerd. In principe kan die functionaliteit ook worden gebruikt als een soort privé-Dropbox, door de software te installeren op een server of pc die altijd aanstaat. Daartoe is een Linux-versie te downloaden die via een webbrowser kan worden bediend.
Daarnaast zijn er commerciële back-updiensten, zoals HiDrive van Strato en KPN. Dergelijke diensten zijn ook in staat om automatische back-ups te maken. Ze ontberen echter de gebruiksvriendelijke synchronisatie van Dropbox, OneDrive en Google Drive.