Door Joost Schellevis

Redacteur

Shoot-out: cloudopslag

Dropbox, Google Drive en OneDrive

21-02-2014 • 08:00

367

Multipage-opmaak

Inleiding

Woensdag doopte Microsoft zijn opslagdienst SkyDrive om naar OneDrive. Die naamswijziging was niet vrijwillig; Microsoft verloor een rechtszaak die was aangespannen door het Britse mediaconcern BSkyB van Rupert Murdoch, dat onder de naam Sky opereert en niet blij was met de naam van Microsofts opslagdienst. Hoewel het om een Britse rechtszaak ging, moest de merknaam overal worden gewijzigd.

Er verandert echter meer dan enkel de naam; Microsoft heeft de naamswijziging aangegrepen om de dienst inhoudelijk te tweaken. Op het oog gaat het niet direct om heel grote veranderingen in functionaliteit, maar er is genoeg reden om opnieuw te kijken hoe Microsofts cloudopslagdienst zich vandaag de dag verhoudt tot die van Google, Box.net en Dropbox, drie vergelijkbare cloud-synchronisatiediensten.

Tot nu toe liep SkyDrive achter op Dropbox en Google Drive. Zo biedt Dropbox al sinds zijn introductie in 2008 de mogelijkheid om bestanden te synchroniseren via een desktop-app; iets wat SkyDrive nog geen twee jaar geleden introduceerde. Ook veel functionaliteit die nu wordt geïntroduceerd, was in de concurrerende diensten al beschikbaar. Heeft OneDrive de achterstand weten in te halen? En welke clouddienst is de beste keuze?

OneDriveOneDriveOneDrive

Opslagruimte

Op het eerste gezicht verschillen OneDrive, Dropbox, Google Drive en het iets minder bekende Box.net niet veel van elkaar. Alle vier bieden ze gebruikers de mogelijkheid om bestanden te synchroniseren via desktopsoftware, zodat bestanden op de achtergrond naar de servers van de respectieve diensten worden gestuurd. Alle vier hebben ze ook apps waarmee de bestanden naar smartphones en tablets kunnen worden gestuurd.

Verschillen zijn er echter wel degelijk, alleen al in de hoeveelheid opslagruimte die je per dienst krijgt. Zo biedt Dropbox gebruikers standaard 2GB, wat niet eens weinig was toen Dropbox in 2008 zijn deuren opende, terwijl je bij Google Drive 15GB krijgt. Box.net en OneDrive zitten daar tussenin, hoewel gebruikers wel rekening moeten houden met de relatief lage bestandslimiet van Box.net.

OneDriveDropboxGoogle DriveBox.net
Gratis opslagruimte 7GB 2GB 15GB 10GB
Sync-software Windows, OS X Windows, OS X, Linux Windows, OS X Windows, OS X
Mobiele apps Android, iOS, Windows Phone Android, iOS, BlackBerry Android, iOS Android, iOS, Windows Phone
Maximum- bestandsgrootte gratis 2GB - 10GB 250MB
Verdienen extra opslagruimte Max 8GB Max 19GB nee nee
Bijkopen opslagruimte 50GB tot 200GB 100GB tot 500GB 100GB tot 16TB 100GB

Aan de andere kant kun je bij Dropbox en OneDrive extra opslagruimte verdienen. Zo krijgt een Dropbox-gebruiker een bonus van 250MB voor het doen van een aantal 'eerste stappen', zoals vrienden uitnodigen, Dropbox installeren en bestanden uploaden. Ook krijgen bezitters van HTC- en Samsung-telefoons enkele gigabytes gratis bij Dropbox; op Box.net is dat het geval bij iOS-gebruikers.

OneDrive biedt nu de mogelijkheid om maximaal 5GB opslagruimte te verdienen door vrienden ertoe te verleiden om een account aan te maken. Per vriend die een account aanmaakt, krijgt de gebruiker 500MB. Dat is afgekeken van Dropbox, dat echter een maximum van 16GB hanteert. Beide diensten geven klanten daarnaast extra opslagruimte als ze het automatisch uploaden van foto's vanaf hun telefoon inschakelen. Bij OneDrive krijgt een gebruiker dan 3GB; bij Dropbox 500MB per 500MB aan foto's, met een maximum van 3GB.

Google Drive biedt die functionaliteit niet, maar laat gebruikers in sommige gevallen wel bestanden uploaden zonder dat die worden meegeteld bij de gebruikte opslagruimte. Zo kunnen alle foto's van maximaal 2048 bij 2048 pixels worden geüpload zonder dat ze meetellen. Ook tellen documenten die met Google Docs, Sheets of Slides zijn gemaakt niet mee.

Bijkopen opslagruimte

Alle diensten bieden de mogelijkheid om opslagruimte bij te kopen. De prijzen verschillen onderling sterk. Als klanten per jaar betalen, is OneDrive dankzij de korting die dan wordt berekend de goedkoopste van alle diensten. Wordt echter per maand betaald, dan is Google Drive de goedkoopste. Bij Google Drive en Box.net maakt het voor de prijs niet uit of gebruikers per maand of per jaar betalen.

Bij de maandelijkse prijzen van OneDrive gaat het om een gemiddelde prijs. Die varieert van 8 eurocent per gigabyte bij 50GB tot 4 cent per gigabyte bij 200 gigabyte. De rest van de prijzen verschilt omgerekend nauwelijks per pakket. De prijzen van Dropbox, Google Drive en Box.net zijn op donderdag 20 februari omgerekend van dollars naar euro's; 1 dollar was toen gelijk aan 0,73 euro.

Synchronisatie en mobiele apps

syncOoit, in een niet eens zo heel ver verleden, was het uploaden van bestanden naar cloudopslagdiensten grotendeels een handmatig karwei. Box.net bood dan wel de mogelijkheid om bestanden te uploaden naar zijn servers, maar daarbij ging het enkel om bulk-uploads, en niet om tweewegsynchronisatie, waarbij zowel de versie van het bestand op de server als de lokale versie automatisch wordt bijgewerkt.

Windows Live Mesh, een synchronisatie-app van Microsoft, bood al ongeveer dezelfde functionaliteit, maar was niet erg gebruikersvriendelijk. Voor het synchroniseren maakt het niet veel uit met welke applicatie je dat doet

In 2008 kwam de start-up Dropbox met een dienst die wél eenvoudig in gebruik was. De desktop-apps van die start-up synchroniseerden standaard met een centrale server. Daardoor kon een gebruiker bijvoorbeeld op zijn thuiscomputer een bestand opslaan, die computer afsluiten, zijn werkcomputer aanzetten en automatisch de recentste versie van het bestand binnenhalen.

Inmiddels heeft OneDrive die functionaliteit ook aan boord, evenals Google Drive en Box.net. Alle vier bieden ze synchronisatie en puur voor het synchroniseren maakt het niet veel uit met welke applicatie je dat doet.

Er zijn wel kleine verschillen. Als je Office 2013 gebruikt, kun je vanuit de Office-software rechtstreeks op je OneDrive-account opslaan. Ook werkt OneDrive beter samen met de Metro-interface van Windows 8. Wie Windows Phone heeft, heeft niets aan Dropbox en Google Drive, maar Dropbox heeft dan weer als enige software voor Linux. Die is er zowel in de vorm van een desktopclient met een gui als in de vorm van een command-line-versie voor servers.

Mobiele apps

De mobiele applicaties van de vier clouddiensten kennen ongeveer dezelfde functionaliteit. Er kan door folders worden gebladerd en desgewenst kunnen documenten worden opgeslagen, maar er kunnen geen hele mappen worden gesynchroniseerd. We vragen ons af waarom; technisch zou het prima mogelijk zijn, in ieder geval op Android. OwnCloud, een self-hosted-synchronisatiedienst, biedt die functionaliteit bijvoorbeeld wel, evenals het betaalde SugarSync. Drive, Dropbox en OneDrive bieden niet eens de mogelijkheid om volledige mappen te downloaden.

Wel bieden Dropbox en OneDrive de mogelijkheid om foto's vanaf de telefoon automatisch te uploaden; de Android-versie van OneDrive kan dat sinds deze week. Op Dropbox en OneDrive worden gebruikers daarbij zelfs beloond in de vorm van extra opslagruimte. Overigens biedt Google Drive die mogelijkheid zelf niet, maar maakt Google+ het mogelijk om foto's automatisch te uploaden.

Gebruikers moeten zich echter goed afvragen of ze het wel een goed idee vinden om alle foto's die ze maken automatisch te uploaden, zelfs al zijn ze beveiligd. Mocht een kwaadwillende toegang krijgen tot het account van een gebruiker die de functionaliteit heeft ingeschakeld, dan heeft die immers meteen toegang tot alle foto's.

OneDrive Android

Websites en web-apps

Het is grotendeels een kwestie van smaak, maar de interface van de website van OneDrive bevalt ons het best. Bij OneDrive is duidelijk meer nagedacht over het design dan bij de andere diensten. De interface is strak en dankzij het gebruik van kleuren worden je ogen automatisch naar relevante schermelementen geleid. Google Drive bevat niet eens zo veel meer interface-elementen, maar de clutter lijkt daar groter.

Dropbox bevat in ieder geval geen clutter, maar die site is dan weer erg karig. Er is bijvoorbeeld geen optie om documenten niet in een lijst te tonen, maar als iconen. Dat is bijvoorbeeld irritant als je een map met veel afbeeldingen of video's bekijkt. Op de interface van Box.net is verder niet veel aan te merken, hoewel we die van OneDrive prefereren.

Sinds deze week bewaart OneDrive ook oude versies van documenten. De laatste 25 iteraties kunnen worden teruggehaald, evenals de laatste twee versies per auteur als met andere gebruikers aan een document wordt gewerkt. De andere cloudopslagdiensten bieden die mogelijkheid al langer. Zo bewaart Dropbox oude versies standaard dertig dagen. Wie ze onbeperkt wil bewaren, moet een Pro-account hebben en vier dollar per maand bijbetalen. Google Drive bewaart ook oude versies, maar gebruikers moeten wel bewust aangeven dat dat moet gebeuren. Bovendien nemen de oude iteraties schrijfruimte in. Box.net biedt gebruikers van de gratis accounts niet de mogelijkheid om oude versies te downloaden.

OneDrive

Box (vergelijking clouddiensten)Drive (vergelijking clouddiensten)Dropbox (vergelijking clouddiensten)

Bewerken van documenten

Een groot nadeel van Dropbox is dat die website niet de mogelijkheid biedt om documenten rechtstreeks vanuit de site te bewerken. Wie de website van Dropbox gebruikt, kan documenten enkel downloaden, bewerken en weer uploaden. Dat is een serieus gemis, vergeleken met OneDrive en Google Drive, die wél de mogelijkheid bieden om documenten te bewerken.

OneDrive gebruikt daarbij Office Online, dat tot deze week bekendstond als Office Web Apps. Vanuit die web-apps kunnen gebruikers Word-documenten aanmaken en bewerken. Sinds kort kunnen gebruikers gelijktijdig aan hetzelfde document werken, waarbij ze elkaars wijzigingen zien zonder dat ze hoeven te F5'en. Daarmee is Microsoft schromelijk laat; Google biedt die functionaliteit al jaren.

Daar staat tegenover dat de interface van de web-apps van Microsoft inmiddels beter is dan die van Google Drive. Gebruikers die nog steeds een hekel hebben aan de Office Ribbon, die sinds 2007 in Office zit, zullen het daar echter niet mee eens zijn. Het is moeilijk te zeggen welke van de twee diensten de beste web-apps heeft; beide bieden de basisfunctionaliteit die je mag verwachten.

Vergelijking Google Docs en Office OnlineVergelijking Google Docs en Office OnlineVergelijking Google Docs en Office OnlineVergelijking Google Docs en Office OnlineVergelijking Google Docs en Office OnlineVergelijking Google Docs en Office Online

Hier en daar biedt Office Online minder functionaliteit dan de stand-alone-Office-software, wat geen vreemde keuze is. Microsoft blijft natuurlijk graag Office-licenties verkopen. Een groot voordeel van OneDrive is wel dat gebruikers documenten kunnen opslaan in de desktopversie van Word en vervolgens verder kunnen werken met de web-apps. Voor gebruikers van Office is OneDrive daarom wellicht een betere keuze. Google Drive biedt enkel een webclient.

Overigens heeft Box.net ook een web-editor voor tekst, maar die is niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig biedt die dienst ook de mogelijkheid om met de web-apps van Google documenten aan te maken en te bewerken.

Delen

De cloudopslagdiensten bieden alle standaard de mogelijkheid om documenten met anderen te delen. Je kunt ervoor kiezen om anderen het document enkel te tonen of het ook te laten bewerken. Ook kan er een unieke url worden gegenereerd, die naar hartenlust kan worden gedeeld.

Bij Dropbox is de share-functionaliteit relatief beperkt. Er kunnen enkel bestanden worden gedeeld en er kan niet samen aan documenten worden gewerkt. Dropbox heeft immers geen web-apps. Wel is het bij Dropbox, net als bij Google Drive, mogelijk om gedeelde mappen te synchroniseren. Bij OneDrive kan dat niet, terwijl het synchroniseren van gedeelde mappen heel nuttig kan zijn, bijvoorbeeld met projectgroepen op school of met collega's.

Box.net biedt de nauwkeurigste opties voor sharing. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld links na een bepaalde tijd automatisch laten verlopen, access logs bijhouden en een wachtwoord op documenten zetten. Daarvoor is wel een betaald account nodig; standaard biedt Box.net dezelfde sharing-opties als zijn concurrenten.

Conclusie

Microsoft heeft met de introductie van OneDrive de achterstand op concurrerende opslagdiensten ingehaald, dankzij versiebeheer, het gelijktijdig bewerken van documenten en de introductie van automatische camera-backup.

Wat de beste dienst is, verschilt per use caseDe vraag welke cloudsyncdienst de beste is, is nu echter nog moeilijker te beantwoorden; het antwoord verschilt per use case. Wie veel met Windows en Office werkt, zal de integratie met Office waarderen. Ook heeft OneDrive wat ons betreft de fijnste webclient. Wie juist veel met Google-diensten werkt en geen Office of andere kantoorsoftware op zijn computer heeft staan, heeft wellicht een fijnere ervaring met Google Drive.

Dropbox is vooral geschikt voor gebruikers die niets meer en niets minder willen dan het synchroniseren van bestanden, zonder toeters en bellen. De Dropbox-site biedt immers geen web-apps. Box.net is vooral geschikt voor zakelijke gebruikers, met access logs, gebruikersbeheer, audit logs en meer professionele opties. De vraag is echter of zakelijke gebruikers hun documenten bij een Amerikaanse partij willen stallen.

Wat ons verder tegenvalt, is dat geen van de vier diensten de mogelijkheid bevat om automatisch mappen te synchroniseren met mobiele telefoons. Als dat op de desktop wel kan en iedereen anno 2014 halve netbooks in z'n zak meedraagt, waarom kan dat dan nog niet op telefoons? In ieder geval op Android is dat prima mogelijk.

Alternatieven

Uiteraard zijn er alternatieven voor de vier vergelijkbare diensten die we op de voorgaande pagina's hebben besproken. Zo zijn er OwnCloud en BitTorrent Sync. Met de eerstgenoemde kunnen gebruikers hun eigen cloudsyncserver opzetten. De interface van de webclient is nog wel inferieur aan die van de commerciële diensten, maar de synchronisatie werkt prima. Met BitTorrent Sync kunnen bestanden tussen computers worden gesynchroniseerd. In principe kan die functionaliteit ook worden gebruikt als een soort privé-Dropbox, door de software te installeren op een server of pc die altijd aanstaat. Daartoe is een Linux-versie te downloaden die via een webbrowser kan worden bediend.

Daarnaast zijn er commerciële back-updiensten, zoals HiDrive van Strato en KPN. Dergelijke diensten zijn ook in staat om automatische back-ups te maken. Ze ontberen echter de gebruiksvriendelijke synchronisatie van Dropbox, OneDrive en Google Drive.

Reacties (367)

367
352
215
38
5
92
Wijzig sortering
Aardig artikel, maar geen nieuwe informatie gekregen. In mijn ogen zou een aanvulling met Mega, Sugarsync, Ubuntu one, en misschien ook een alinea met de voor en nadelen van Synology Cloudstation erbij (eigen beheer cloud) een topper kunnen maken van dit artikel.

En inderdaad onbreekt er een vergelijkingstabel met applicatie-voorwaarden, server-locatie, encryptiemogelijkheden, uploadsnelheid van een 10MB bestand, platvorm-availability, etc.
Hier een leuk voorbeeld.

Hier wat meer leesvoer:
http://royal.pingdom.com/...x-vs-skydrive-vs-box-com/
http://lifehacker.com/578...box-vs-amazon-cloud-drive
Het artikel blijft nu inderdaad steken op vergelijken van features. Met de berichtgeving van de laatste maanden is gebruikte encryptie techniek en een stukje over beveiliging / privacy een goede aanvulling. Exacte uploadsnelheden zijn minder van belang (bij directe synchronisatie gaat het meestal om kleinere batches, dat het de eerste keer langer duurt is niet zo erg), maar als er een erg groot verschil in zou zitten is dat inderdaad de moeite waard om te vermelden.

Synology Cloudstation had vanwege de populariteit ook genoemd mogen worden. Het is welliswaar geen echte 'cloud' oplossing (al komt die dichtbij vanaf DSM5.0), maar biedt zeker veel waar voor je geld en extra mogelijkheden t.o.v. genoemde cloud oplossingen.
Snelheid maakt weinig uit. Upload is toch beperkt door je netwerksnelheid, en niemand gebruikt cloud storage om routinematig bestanden van ettelijke gigabytes op te slaan.
Behalve ik. En de betalende mensen bij Dropbox, KPNbackup, BackBlaze en alle andere bedrijven, fotografen en data-verwerkers die cloudstorage zien als een oplossing voor hun backupproblemen. Als mijn nachtelijke backup langer duurt dan 10 uur dan heb ik een klein probleempje.

Onthoud: Omdat je zelf geen redenen kunt bedenken wil niet zeggen dat deze er niet zijn ;)
Mijn upload is 100MBit/s, mooie server die me dat kan bieden. Snelheden zijn wel degelijk belangrijk, maar lastig te meten zoals boven al gemeld. Een file van 600MB uploaden (syncen) naar dropbox duurde bij mij 20 minuten = 500 KB/s. Niet echt iets wat mijn upload zou limiteren.
OneDrive laat gebruikers nu extra opslagruimte bijkopen, wat voorheen niet mogelijk was. Als gebruikers ervoor kiezen om jaarlijks te betalen, betalen ze 19 euro voor 50GB, 37 euro voor 100GB of 74 euro voor 200GB. Per maand is dat respectievelijk 4, 6 of 9 euro.
Das pertinent onwaar. Je kan al enige jaren extra space bijkopen. Wel zijn de 200GB en 500GB optie nieuw bij OneDrive.
Windows Live Mesh, een synchronisatie-app van Microsoft, kwam daar enigszins bij in de buurt, maar die applicatie had dan weer geen centrale server waarop de recentste versies van bestanden werden bewaard. Synchroniseren met een andere pc kon enkel als beide met internet waren verbonden.
En ook dat klopt niet, als je wilde (!) had je ook 5GB ruimte via https://devices.live.com, dus er was wel degelijk een centrale server. Deze functionaliteit is inmiddels overgeheveld naar Sky/Onedrive.
Wel bieden Dropbox en OneDrive sinds deze week de mogelijkheid om foto's vanaf de telefoon automatisch te uploaden.
Op Windows Phone 8 devices is dat al mogelijk vanaf moment van lancering, het is nu echter nieuw dat het ook vanaf andere mobiele OSen kan.

Vind het een slecht wat ongenuanceerd artikel zo, er staan behoorlijk wat feitelijke onjuistheden in. Nu valt het me zowieso wel op dat de meeste artikelen op Tweakers die over Microsoft producten gaan een negatieve insteek hebben, dus op zich is het geen verrassing maar jammer blijft het wel...

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 14:03]

[...]

Das pertinent onwaar. Je kan al enige jaren extra space bijkopen. Wel zijn de 200GB en 500GB optie nieuw bij OneDrive.


[...]

En ook dat klopt niet, als je wilde (!) had je ook 5GB ruimte via https://devices.live.com, dus er was wel degelijk een centrale server. Deze functionaliteit is inmiddels overgeheveld naar Sky/Onedrive.
Scherpe punten, ik heb het artikel aangevuld en bijgewerkt.
Vind het een slecht artikel zo, er staan behoorlijk wat feitelijke onjuistheden in. Nu valt het me zowieso wel op dat de meeste artikelen op Tweakers die over Microsoft producten gaan een negatieve insteek hebben, dus op zich is het geen verrassing maar jammer blijft het wel...
Ik vind het jammer dat je het een slecht stuk vindt, maar ik zie niet in hoe het stuk een negatieve insteek zou hebben. SkyDrive komt behoorlijk goed uit de bus. Ook ben ik het niet met je eens dat artikelen over Microsoft een 'negatieve insteek' zouden hebben: we benaderen artikelen over Microsoft-producten niet anders dan die van andere bedrijven.
[...]


Scherpe punten, ik heb het artikel aangevuld en bijgewerkt.
[...]
Cool, fijn dat je wat met mijn input doet!
[...]


Ik vind het jammer dat je het een slecht stuk vindt, maar ik zie niet in hoe het stuk een negatieve insteek zou hebben. SkyDrive komt behoorlijk goed uit de bus. Ook ben ik het niet met je eens dat artikelen over Microsoft een 'negatieve insteek' zouden hebben: we benaderen artikelen over Microsoft-producten niet anders dan die van andere bedrijven.
Allereerst, slecht is wellicht niet de juiste term. Laat ik het 'minder genuanceerd' noemen ;)
Ik lees namelijk steeds dat SkyDrive er een beetje achteraan hobbelt en dat het nu eindelijk op orde is. Het zal wellicht aan mij liggen, maar ik heb toch bij alle recente stukken over MS producten (Xbox, WP8 telefoons etc) een duidelijke voorkeur voor de concurrent (PS4, Android, etc) geproefd. (maar goed ik sluit dus niet uit dat dat aan mij zelf ligt ;) )
Tot nu toe liep SkyDrive achter op Dropbox en Google Drive
en
Heeft OneDrive de achterstand weten in te halen?
Impliceren dat jij van mening bent dat OneDrive achterliep (loopt?) op de concurrentie terwijl je in mijn ogen juist moet concluderen dat elke Cloud Storage oplossing voors en tegens heeft. Er zijn zaken waar OneDrive beter in is, net zoals er zaken zijn waar Box.net, GoogleDrive of DropBox beter in zijn. Door het op deze manier te verwoorden lijkt het alsof OneDrive duidelijk de minste is, die nu hopelijk wat in gaat lopen.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 14:03]

Nou, uhm, ze hobbelen op achter. WP komt achter op Android. PS4 is superieur aan XBOX One. Met Office Online zijn ze ook pas gekomen naar dat ze hete adem van google voelden.
[..]
Nuance is niet aan je besteed zie ik ;)
Persoonlijk ben ik nog altijd dolgelukkig met mijn overstap van Android naar WP8. Puur featurewise loopt Android voor inderdaad, maar het feit dat WP8 zoveel soepeler draait, de consistente interface, de LiveTiles en de gegarandeerde updates maken het voor mij toch een veel betere oplossing. Qua soepelheid, consistentie en overzicht loopt Android juist weer achter op WP8 (nog los van de fragmentatie van de markt) dus het is maar net aan welke zaken je belang hecht.

PS4 vs Xbox One is voor zover ik kan zien eerder een gelijkspel waarbij de exclusives en de prijs bepalen welke je koopt (en dus niet de specs). Qua prijs is PS4 absoluut superieur, maar de Xbox One heeft toch meer extra opties dus ook daarvoor geldt weer; wat vind je belangrijk.

Overigens kwam Office Web Apps slechts 5 maanden na Google Docs, je zult begrijpen dat ze die niet pas zijn gaan ontwikkelen toen Google ermee kwam. Dat red je namelijk niet in zo'n korte tijd. Google was wel first to market maar ook maar op het nippertje :)

Tenslotte; qua integratie en op het gebied van Office en server applicaties is Microsoft natuurlijk Market Leader. En met Windows 8.1 zijn ze wat mij betreft ook een stuk vernieuwender en consistender qua interface dan zowel Google als Apple.

[Reactie gewijzigd door Tomba op 22 juli 2024 14:03]

Als mede Windows Phone bezitter kan ik jouw posts beamen. E.e.a. komt m.i. ook wat gechargeerd/ongenuanceerd over in het artikel om eerlijk te zijn. Ik zelf moest even gniffelen bij de volgende zin:
Wie Windows Phone heeft, heeft niets aan Dropbox en Google Drive, maar Dropbox heeft dan weer als enige software voor Linux.
..aangezien ik zelf dropbox gebruik op windows phone, naast skydrive. Er is naar mijn weten nog steeds geen officiele dropbox client voor Windows phone, dit ligt meer aan dropbox zelf denk ik, dan aan Microsoft. Er zijn immers genoeg 3rd party varianten zoals bijv. Boxfiles. Allicht is deze officiele client er inmiddels wel, geen idee. Mis op zich de dropbox client nml niet op de telefoon. Waarom niet, nou.. De API's zijn er schijnbaar wel..

Zoals ik al zei, ik maak er bijna dagelijks gebruik van op windows phone. Sommige apps kunnen nml gewoon dropbox data/files syncen. Soms hebben apps zowel dropbox als skydrive support namelijk. O.a. de mooie app 7Pass kan gewoon KeePass files syncen van een dropbox account naar je telefoon. Gezien Dropbox onze zakelijke standaard is, heb ik daar maar voor gekozen. En dit is zeker niet de enige app; heb al meerdere apps gezien welke support bieden voor zowel dropbox als Skydrive.

Ik snap wat in de review bedoeld wordt, Onedrive gebruiken is gezien het ecosysteem een meer logische keus dan dropbox. Dropbox kent zeker niet de integratie welke Onedrive heeft binnen het OS, en bijv. de auto upload van foto's e.d. naar dropbox is inderdaad niet in te stellen, maar om nou te zeggen dat je er helemaal niks mee kan, nuh. Niet helemaal correct.

Dat er geen Google drive support is, lijkt mij logisch. Gezien hoe Google Microsoft zit te sarren met o.a. Youtube/Activesync support e.d., kan ik mij ook niet voorstellen dat je dat zou willen gebruiken binnen je ecosysteem.

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 22 juli 2024 14:03]

Automatisch foto's naar telefoon kan al vanaf Windows Phone 7.5 volgens mij, 2 jaar geleden. Mijn WP 7.8 telefoon ondersteund het in ieder geval ook.
Automatisch foto's naar telefoon kan al vanaf Windows Phone 7.5 volgens mij, 2 jaar geleden. Mijn WP 7.8 telefoon ondersteund het in ieder geval ook.
Voor zover mij bekend (maar correct me if I'm wrong) is dat nieuw gekomen met 7.8 (die na WP8 uitkwam) voor WP7.
Maar dus wel een functionaliteit welke al dik 2,5 jaar in Windows Phone zit, terwijl het expliciet wordt genoemd als een pas toegevoegde feature.
Dan vraag ik me serieus af waar men die informatie vandaan heeft, het lijkt bijna verzonnen of een vage bron gebruikt.
Volgens mij is dat een 7.8 functie. In de 7.5 versie ben ik het niet tegengekomen.
Mij viel inderdaad precies hetzelfde op. Plus nog 2 extra punten:
- Sinds deze week bewaart OneDrive ook oude versies van documenten. De laatste 25 iteraties kunnen worden teruggehaald, evenals de laatste twee versies per auteur als met andere gebruikers aan een document wordt gewerkt. De andere cloudopslagdiensten bieden die mogelijkheid al langer.

Zo ver ik kan zien bewaart Skydrive al sinds 2012 meerdere versies van documenten (25 stuks), maar ik vermoed dat dit al is sinds de introductie.

- Wel is het bij Dropbox, net als bij Google Drive, mogelijk om gedeelde mappen te synchroniseren. Bij OneDrive kan dat niet, terwijl het synchroniseren van gedeelde mappen heel nuttig kan zijn, bijvoorbeeld met projectgroepen op school of met collega's.

Dit is correct, maar dit is juist een aangekondigde extra functionaliteit die in de Windows 8 versie van OneDrive toegevoegd gaat worden.
Ik heb toevallig nog een bestandje rondslingeren die versies heeft uit oktober 2011. En die zijn ook altijd al beschikbaar geweest.
Vreemd dat mega.co.nz helemaal genegeerd wordt? En sugar sync?

Ik ben van sugar sync (imo meest uitgebreide features van alle syncing providers) naar google drive overgestapt en nu met het hele NSA schandaal naar MEGA (gehost vanuit New Zealand dacht ik, encrypted en key alleen bij gebruiker bekend). Deze laatste is veruit de goedkoopste, werkt prima en is de enige die files encrypt en beschermd van kwaad willenden (zoals overheden, concurrenten en de copyright-maffia). Jammer dat encryptie en veiligheid hier totaal genegeerd word, terwijl het voor veel mensen heel belangrijk is. Vooral mensen met een tech bedrijf...

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 14:03]

Wat ik hier lees is 5 pagina's over 'de bekende' opslag aanbieders. Er worden 7 regels aan eventuele alternatieven besteed, welke verre van volledig is. Waar is bijvoorbeeld Wuala?

Tweakers is een graaibak geworden van mensen die net wat meer weten van computers dan hun directe familie en dergelijke staatjes welk handig vinden om efficiënter een keuze te maken of om hun eigen keuze bevestigd te zien worden. Echte tweakers vinden het interessant om eigen servers op te zetten, te discusseren over technische verschillen en adviezen aanbevelingen op te vangen of aan te dragen. Diensten bij anderen afnemen kan iedereen.

De bekende Amerikaanse opslag diensten zijn daarbij voor mij *volstrekt* irrelevant, omwille van geen enkele zekerheid rondom privacy. Zoals Dannydekr hieronder aangeeft is een eigen server Seafile of MEGA dan eerder een keuze voor de tweaker.

Aanvullend kun je in plaats van MEGA ook Wuala overwegen. Wuala is eigendom van Lacie (Frans bedrijf) en de servers staan in Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Het feit dat het niet zomaar een startup is welke ieder moment van het toneel kan verdwijnen is een aanvullend voordeel.
http://wuala.com/nl/learn/technology/ met de details van de gebruikte technische opzet:
http://dcg.ethz.ch/publications/srds06.pdf

Verder verwacht ik inderdaad nog veel van MEGA (en daarbij doel ik per definitie niet op de zangcarrière van Kim -- verschrikkelijk!) :D
https://www.youtube.com/watch?v=gMxhIfG0MpY

Overigens verneem ik graag aanvullende adviezen van andere gebruikers.
Als ik zou moeten kiezen en niet zelf een Seafile server had, had ik zeker MEGA gekozen. Zeker nu er een sync-client is, is deze qua prijs/kwaliteit het beste wat je kunt krijgen. Net zo veilig als Seafile maar voor de nitwit gemakkelijk in gebruik te nemen.
Leuk artikel. En ik ben het eens met de conclusie. :) Ik blijf bij Google.
*Leuk onderwerp. Mager artikel.

- De diepte ontbreekt. Je zou verwachten dat bij een dergelijke special juist de wat minder bekende aspecten van Cloudopslag besproken worden. Niets, maar dan ook niets heb ik daarvan gezien. Hoe gaan de bedrijven om met privacy en encryptie bijvoorbeeld? Wat kun je als gebruiker zelf nog aanpassen hierin binnen elke dienst?

- Een aantal stellingen uit het artikel waren niet correct, nu grotendeels verbeterd; het is wél tekenend voor de kwaliteit van dit stuk.

- Geen enkele praktijktest of échte vergelijking, alleen een vergelijking op papier. Maar dat kan elke sukkel met een simpele zoekopdracht ook gewoon doen. Dit artikel is daarmee als een GPU review die niet verder gaat dan het tonen van alle kloksnelheden en 'dat was het dan'... En in de conclusie ontdekken we dan een 'het hangt van de gebruiker af'. Pure armoede.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:03]

Goede punten!

Verder wil ik als kritiek aandragen dat er nergens wordt gesproken over de gevaren van het parkeren van je data bij amerikaanse clouddiensten.
De tweakers redactie lijkt daarmee achter te lopen met het besef van de implicaties van dit soort diensten of negeren die bewust.
Ik had graag een test met de uploadsnelheden gezien.
Upload snelheden zijn erg afhankelijk van je eigen verbinding. Ik zie de toegevoegde waarde daarvan niet zo.
Toch is dat niet helemaal waar. Het zou best interessant zijn om te zien of op eenzelfde verbinding, op grofweg hetzelfde moment, een verschil waar te nemen is bij up- en downloads van de verschillende services. Internetverbindingen zijn niet zodanig willekeurig dat een dergelijk vergelijk niet te maken zou zijn, we leven niet in Afrika ofzo (sterker nog, we leven in het land met de hoogste internet-dichtheid en kwaliteit). En vooral voor down is het erg interessant om te zien wie er sneller is, zeker als je met grote bestanden werkt en investeert in een dik abo met snelle (mobiele) verbindingen.

Zo had je ook een mooie link kunnen leggen naar de mogelijke meerwaarde van 4G, bijvoorbeeld, wat onlangs ook aandacht kreeg op Tweakers. Ik zou dan zeggen, benut dat toch!

Van een specifiek artikel als dit verwacht ik een stukje eigen onderzoek dat verder reikt dan het verzamelen en copypasten van basis info en een opsomming van de (mogelijke!) voors en tegens... Je weet wel, een stukje journalistiek. Ik krijg ook sterk de indruk dat het nieuwe Tweakers zich vooral focust op het volplempen van de frontpage met alles wat gerelateerd is aan tech, alsof er een quotum per dag voor staat. Maar ik heb veel liever drie artikelen van hoge kwaliteit dan een spervuur aan ANP berichten of slecht geschreven / overgenomen informatie die overal op internet staat. Daar heb je al Nu.nl en hun techafdeling voor, en Tweakers moet daar helemaal geen speler willen zijn vind ik. Dat niveau moeten ze ontstijgen, anders heeft het geen meerwaarde. Soms lukt dat, maar heel vaak ook niet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 14:03]

Ik zag verderop in de comments dat Tweakers al zelf hier op had gereageerd.
De gratis versie van Dropbox heeft een upload cap van rond de 500 kBps ongeacht of je de website of de applicatie gebruikt. Zo afhankelijk van je verbinding is het dus niet aangezien een lijntje met een upload hoger dan 4 Mbps nou niet echt heel erg bijzonder meer is.
Waar men dus vooral kijkt naar de hoeveelheid opslag in gigabytes zou men dus ook moeten kijken naar de snelheid up en down aangezien backuppen van een groot bestand naar de cloud zo vrijwel ondoenlijk wordt.
Heb je daar een bron van? Zie er namelijk niks van op Dropbox.
Bron? Eigen ervaring.
Gewoon effe zelf een testje doen!
In mijn ervaring is Dropbox in ieder geval vele malen trager dan Gdrive :Y)
Idem. Ik mis hier ook een analyse van de privacy gevolgen en de snelheden van de systemen.

Anoniem: 19709 @Vayra21 februari 2014 12:23
Precies, ik heb Tweakers ook zelden kunnen betrappen op enige serieuze diepgang. Dat zal vast te maken hebben met hun missie en visie, als ze die al hebben.

Ik lees voor het echte werk wel artikelen op Ars Technica, Anandtech en The Tech Report.
Gewoon een vraag, wat denk je dat hun missie of visie is?
Ik weet het niet. Ik kom niet verder dan de FAQ van Tweakers, waar staat:

Van oorsprong is Tweakers een hardwaresite, maar in de loop der tijd is ons blikveld verbreed naar software-, internet-, professionele- en algemene IT-onderwerpen. Daarmee groeide ook de doelgroep van enthousiaste thuisgebruikers naar hobbyisten én IT professionals.

Tweakers is eigendom van De Persgroep, uitgever van o.a. het AD, De Volkskrant en radiostation Q-Music. In België bezit De Persgroep onder meer Het Laatste Nieuws en tv-zender VTM.
Dan heb ik hetzelfde gelezen, maar ik kon het niet zo relateren aan jouw opmerking over diepgang. Dus ik dacht dat ik wat gemist had :)
Helemaal eens.
Op zich een aardig highlevel overzicht. En opinie stuk.
Meer iets voor een kwaliteits krant dan voor Tweakers vind ik.
Inderdaad, en een hele resem echte gebruikerservaringen zit er niet in... SkyDrive/OneDrive synchronisatieproblemen (heel de boel blokkeert als er 1 bestandje niet gesync't kan worden), Google Drive die voor grote bestanden soms een hickup geeft (>200MB), ... Uit de jaren dat ik DropBox, SkyDrive en Google Drive gebruik, kan ik alleen maar concluderen dat ik persoonlijk nog nooit problemen met DropBox gehad heb (maar is ook het duurst kwa storage), en dat ik het meest problemen met SkyDrive/OneDrive heb...

Dat is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring (absoluut niet te veralgemenen) maar wat onderzoek naar de stabiliteit & algemene gebruikerstevredenheid was wel leuk geweest... Nu is het gewoon een feature overview...
Nou ik mis wel 1 belangrijk punt, integratie in 3rd-party software.
Dit is namelijk de reden dat ik nog altijd bij Dropbox zit terwijl ik liever naar OneDrive zou willen.

Dropbox is gewoon veruit het meest geïntegreerd in andere programma's/apps op mobiel.
Ook mis ik een goede test voor het synchroniseren. Dropbox kan bestanden bijvoorbeeld in clusters synchroniseren wat inhoud dat als je een bestand van 100mb wijzigt hij alleen een klein deel van die 100mb opnieuw zou uploaden in plaats van het hele bestand. Daarnaast is Dropbox ook veel sneller met het controleren op wijzigingen. Box.net doet er bij mij minuten over voordat hij weer helemaal synchroon is zonder dat er wijzigingen zijn terwijl dit bij Dropbox binnen enkele seconden gereed is. Ik start de clients alleen als ik wil synchroniseren dus het valt me dan snel op welke er efficiënter communiceert.

Ik gebruik meerdere clouddiensten voor het backuppen van bestanden. De enige waar ik voor betaal is Google (80gb extra voor $20 per jaar) zodat ik daar de grootste backup naar toe kan schrijven. Bij Box.net had ik al 50gb omdat ik vroegtijdig de app installeerde en bij Dropbox heb ik ongeveer alle gratis ruimte die er beschikbaar is verzameld (44.75 GB earned).

Ik heb ook andere clouddiensten geprobeerd zoals Sync en Copy. Copy.com is aantrekkelijk vanwege het ongelimiteerd uitdelen van bonussen en Sync vanwege hun privacy policy. Helaas komen de Windows clients van beide bedrijven behoorlijk tekort.
Ik moet zeggen dat ik het indexeren van Dropbox (na opstarten) lang vind duren.
Hij moet de hele inhoud van de betreffende folder volledig lezen -- als je hem volstopt met 10GB+ moet er dus ook 10GB aan reads gebeuren. Op een ouderwetse HD kost dat veel tijd.
Anoniem: 126717 @MiezeL21 februari 2014 12:42
Nou ik mis wel 1 belangrijk punt, integratie in 3rd-party software.
Er mis er nog eentje: Hotlinken.
De fotos die ik in mijn publieke Dropbox heb staan kan ik probleemloos inline plaatsen op websites, zoals fora. Dat kan de rest voor zover ik weet niet.
En het werkt gewoon met folders op je eigen disk, dus bestandsbeheer is uitermate simpel.
Je kunt zelfs fotos regelrecht vanuit Lightroom zo Dropbox in zwiepen, waarna Dropbox er een simpel maar goed werkende galerij van maakt. Op die manier heb ik al meer dan 4500 fotos online staan. Geen hostingkosten, en een kind kan de was doen dus ook geen moeilijke uitleg aan de vrouw.
Overigens staat er geen WP ondersteuning bij het overzichtje, maar die is er via diverse apps wel degelijk.
Ja klopt die miste ik ook. Het artikel focust wel mooi op de webapps en daar blijft Dropbox inderdaad achter, maar het grote voordeel van dropbox blijf ik de ondersteuning in 3rd party apps vinden. Als Apps cloud services ondersteunen dan is dropbox daar altijd 1 van.
Voor mij ook de allerbelangrijkste reden om dropbox te gebruiken.

Onedrive krijg ik bij mijn Office365 abonnement, maar gebruik ik zelden. De desktop App van dropbox is op OSX ook een stuk beter.
Nadeel van Dropbox wordt ondertussen wel de prijs.
Inderdaad voor android bestaan er namelijk genoeg gratis apps waarmee je wel volledige mappen kunt laten synchroniseren zoals dat gebeurd in de desktop app. Een voorbeeldje dat ik bij een van mijn projecten gebruikt heb is: Dropsync
Anoniem: 463321 @Qaatloz22 februari 2014 16:23
Ik gebruik Foldersync. (is ook een gratis Lite versie van).
Deze kan gebruikt worden om mappen/bestanden te synchoniseren via alle bekende cloud diensten en ook direct met je lokale computer zonder tussenkomst van de cloud.
De concurrentie kan inderdaad veel van Dropbox's 3rd party support and api leren.

Valt me op dat er geen dienst is die met 1 api meerdere cloudoplossingen ondersteunt waardoor je automatisch voor alle clouds 3rd party support hebt. Is maar een idee ;)

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 22 juli 2024 14:03]

Zapier?
al lijkt het mooier dan dat het in de praktijk werkt..
https://zapier.com/how-it-works/
Jolicloud 2.0 is ook zoiets. Ik gebruik die sinds kort en het bevalt heel goed! Alle clouddiensten en social media bij elkaar, en nog n mooie UI ook :)
ownCloud heeft die functionaliteit:
External Storage
Mounting DropBox, Swift, FTPs, GoogleDocs, S3 and external WebDAV servers now works, and is significantly more performant than it used to be.
Voor OneDrive is ook gewoon een REST API beschikbaar. Vrij eenvoudig om te integreren binnen je applicaties.
Leuk artikel. En ik ben het eens met de conclusie. :) Ik blijf bij Google.
Ik vind het artikel op het gebied van alternatieven anders behoorlijk karig. Vijf pagina's over Amerikaanse cloudopslag en drie zinnen over alternatieven. Alsof de Tweakers redactie al het nieuws over de NSA heeft gemist wordt er nul aandacht besteed aan opkomende Europese alternatieven. Een korte test en beschrijving van www.jottacloud.com/about/ zou bijvoorbeeld niet misstaan.

Een ander alternatief is een NAS met eigen cloud draaien. Bij Synology zijn daar gewoon tools voor. Natuurlijk heb je dan geen integratie met bewerking van bestanden (Dropbox ook niet), maar dat kun je afwegen tegen betere privacy bescherming.
Belangrijk detail bij Google is dat ook je Gmail af gaat van je opslagruimte. Zo bestaat mijn "Drive storage" volgens Google momenteel uit: 5 GB Drive, 7 GB Gmail en 0,1 GB Photos. Dit is wel een serieuze limitatie voor mensen met een grote mailbox (die je vanzelf krijgt, omdat Gmail weggooien niet echt stimuleert).
Daarnaast tellen ook best veel zaken niet mee:

You have 15 GB of free storage to share between Google Drive, Gmail, and Google+ Photos. Your storage use is based on which of the following items you’ve stored in these three products:

Gmail: All the messages and attachments in your mail, including those in Spam and Trash.
Drive: Files you’ve stored in Drive, like PDFs, images, and videos. Anything you’ve made with Docs, Sheets, and Slides won’t count towards your storage limit.
Google+ Photos: Only photos over 2048 x 2048 pixels and videos longer than 15 minutes count towards your storage limit.
"De oplossing is simpel ruim die mailbox op' ik snap echt dat mensen hun mailbox maar laten volstromen zonder enige actie te ondernemen.

Zet onnodige notificaties uit
Meld je af voor alle irrelevante onzin
Maak labels aan en laat daar specifieke mailtjes in landen in plaats van in je mailbox

Laatst doorgevoerd bij mijn zus en van 7gb naar 1.1 in 1 middagje
Daar staat weer tegenover dat met goed databeheer het geen donder uitmaakt of je 1 of 10 of 100GB mail hebt; als je makkelijk kan terugvinden wat je zoekt hoeft dat geen enkel probleem te zijn.

Ik heb zelf een stuk of zes, zeven labels waar de mail redelijk uniform in belandt. Maar dat is eigenlijk alleen om de dringende zaken van de minder dringende zaken te onderscheiden. Zodra mail is afgehandeld gaat het label er simpelweg vanaf en verdwijnt het in een grote hoop in mijn archief.

Google heeft behoorlijk sterke zoekmogelijkheden en filters dus wat ik zoek is zo teruggevonden. Ik ben het met je eens dat je clutter moet voorkomen, maar het hoeft geen probleem te zijn. De 800 miljoen Facebookmailtjes die ik nog heb staan niemand in de weg. Ik ga ze er niet uit zitten vissen iig.
Maar het werkt ook andersom, als je maar 2GB mail hebt heb je dus 6GB extra voor bestanden (gezien je vanuit gmail ongeveer 8GB ruimte hebt gekregen) :)

Anyway ik ben al gmail gebruiker vanaf de invite only beta en ik heb 'maar' 3GB aan mail, ik delete overigens wel troep gewoon, ik heb bovenin 3 knopjes: archive / spam / delete, 2 daarvan resulteren in het verwijderen van je mail (uit je account iig ;)) dus het niet aanmoedigen gaat niet meer op.

Het niet hoeven verwijderen sloeg op de (5 jaar terug?) concurrentie die maar 250mb bood, en waar je op een gegeven moment dus wel je graag bewaarde mails moest lozen om ruimte te houden op nieuwe.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:03]

Maar het werkt ook andersom, als je maar 2GB mail hebt heb je dus 6GB extra voor bestanden (gezien je vanuit gmail ongeveer 8GB ruimte hebt gekregen)
Ik vroeg het me al af en nu vraag ik me helemaal af hoe ik aan 1.06TB ruimte kom. 1 TB is enkel bedoeld voor mail (heb ik nu 2 GB van gebruikt) en zal ik over 80 jaar wel vol hebben denk ik.

Ik dacht dat iedereen zo ongeveer onbeperkt gmail opslag had.
gmail opslag en drive opslag zijn overigens dus wel gescheiden.

edit: wacht, nog even gekeken, die 1TB is google ondersteuning, ga even googlen wat dat betekend.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 22 juli 2024 14:03]

[...]
Ik dacht dat iedereen zo ongeveer onbeperkt gmail opslag had.
Volgens mij heeft bijna iedereen (zonder in te kopen) 15 GB gekregen een paar jaar geleden. In mijn geval klopt dat ook: 4.53 GB (30%) of 15 GB used.
Google heeft jarenlang de hoeveelheid op laten lopen, dat was links van je inlog te zien op het scherm. En dus een paar jaar geleden het in 1 klap verhoogt naar 15 GB.
Google heeft jarenlang de hoeveelheid op laten lopen, dat was links van je inlog te zien op het scherm. En dus een paar jaar geleden het in 1 klap verhoogt naar 15 GB.
Klopt de kanttekening is wel dat het nu dus niet enkel voor Gmail is, maar eigenlijk voor je Google account (dus ook drive en grote foto's op G+/webpicasa)...
Het feit dat jij dingen moet weghalen om binnen je 3GB te zitten is zo 2003.
Dat is geen feit, ik gooi het weg omdat ik het niet hoef (dat is een feit), net als ik een leeg pak melk niet ga bewaren (ook een feit) ookal heb ik daar zat ruimte voor, jij hebt die behoefte om troep te bewaren blijkbaar wel :P

PS ik gebruik maar 7GB van de beschikbare 48GB :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:03]

Hoeveel MB kan jij als bijlage versturen? Via Gmail en Drive combi heel groot. Had laatst even een zip bestand van 700MB verstuurd. Kan dat ook met OUTLOOK?
Non-issue. Bijna geen andere mailservers slikken 700MB bijlages, dus dat is gelimiteerd aan gmail-to-gmailverkeer. Skydrive/OneDrive/Outlook lost dit op door de bijlage op Skydrive te zetten en linkje in je mail te gooien. Dit kan ook met foto's gebruiken en heeft mijn voorkeur. Het is namelijk een heel stuk sneller en flexibeler.
Dat is ook precies hoe Gmail werkt. Bij te grote bestanden upload je ze automatisch naar Google Drive en stuurt hij een share naar de mensen naar wie je de mail stuurt (en als ze geen Google Account hebben sturen ze een link waarmee er toegang verkregen kan worden).
Ik ook maar enkel omdat ik ooit voor webpicasa 20GB voor 5 euro per jaar heb afgenomen en die prijs mooi blijft gelden zolang ik het niet upgrade :D

Ik gebruik het dan ook nog steeds voor bijna enkel foto's...

Jammer trouwens dat mega.cz niet is meegenomen, lijkt me niet zo veel te bieden als Google/MS, maar wel min of meer hetzelfde als dropbox.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:03]

Dat had ik ook... tot ik ontdekte dat het tegenwoordig Google+ Photo's ofzo is geworden, en photos kleiner dan 2048x2048 niet meetellen voor je opslag.

Ik gebruik Picassa voor de foto's op mijn site (binnen halen via de api, amper dataverkeer vanaf m'n server), maar daar zijn alle foto's binnen dat bereik, dus het hele doel van betalen is voor mij overbodig geworden.
Same here, ik heb 73GB gratis dankzij HTC (2x 24GB) en Samsung (1x nogwat). Ik verbruik misschien 6GB...
Inderdaad valt me nu op dat het behoorlijk duurder is geworden. Heb zelf een oud abonnement, 80 gb voor 20 dollar. Maar ik zie dat je nu al een veelvoud daarvan moet betalen. Overigens zie ik ook dat ik 15 gb bovenop die 80 gb heb gekregen met reden 'betalende gebruiker' en nog 1gb 'early adopter'. Al met al dus 96 gb voor 20 dollar per jaar.

Overigens zou je verwachten dat online opslag goedkoper wordt ipv duurder....
Overigens zou je verwachten dat online opslag goedkoper wordt ipv duurder....
Nee want het was ooit ruimte voor documenten (over het algemeen voor jezelf), nu is het echt een opslagdienst die heel anders gebruikt wordt en dus gewoon veel meer dataverkeer gaat generen...

De dienst is veranderd en daarom ook de prijzen, wel jammer natuurlijk dat als je het enkel voor documenten (zoals google docs voorheen) was gebruikt dat je dan inderdaad vrij duur uit bent.
Daar en tegen als je het alleen voor documenten gebruikt kun je gratis zoveel documenten aanmaken met google docs als je wilt zonder dat het van je opslag van 15GB af gaat. Ik weet alleen niet of het ook geld als je documenten upload in google docs.
Je betaald dus 5€ voor 5GB?
Nee 20GB (bovenop wat ik 'gratis' van Google heb), totaal dus 46GB ruimte voor 5 euro per jaar :)
ik heb 45GB GRATIS van Microsoft... 25GB omdat ik al heeeeel lang een Hotmail account heb en 20 extra vanwege Office 365 Home Premium abo!!
ftw!
toch vind ik een Office 365 Home Premium abo niet echt vallen onder gratis, je betaalt er toch wel weer voor.
Ik denk dat je betaald voor de office-suite, en die 20GB cloudopslag krijg je er gratis bij!
TOP KEK awesome ouwe!!!1 :9~ ftw

Ontopic: heb ik ook vanwege Office 365, 27GB totaal is toch een lekkere smak extra opslag. :)

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 22 juli 2024 14:03]

Nu zelfs 68GB totaal omdat ik 20GB kreeg voor vooraanmelding OneDrive en 3GB voor automatisch uploaden foto's. :P
Ha, dat heb ik nou ook.. 5$ p/j voor 20GB extra.. En heb zelf van Google nog 16 GB, totaal dus 36GB voor 5$ p/j.. Ook ik zal me abbo niet veranderen :-)


En daarnaast voor de zaak nog 100GB dropbox account..

Allen werken wel goed denk ik zo..
Ja ik heb ook die 20GB voor picassa, alleen betaal ik volgens mij 5 dollar. Voor de huidige prijzen zou ik dat nooit doen.
Ik zie net ook dat het 5 dollar p/j is wat ik betaal en niet euro :D (wel exclusief BTW)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:03]

Heb zelf momenteel 27,9 GB aan foto's staan in webpicasa en heb daarmee 0.00% in gebruik :) En dit is al jaren zo.

Had vanaf dag 1 al direct een account aangemaakt en met picasa gewerkt, en waarschijnlijk door een foutje blijft die op 0.00% staan.

Heb op mijn telefoon de sync aanstaan van Picasa waardoor alle foto's (in kleiner formaat) op mijn telefoon staan. Heb dus altijd al mijn foto's die ik heb bij de hand. Ideaal :*)
Ik gebruik dropbox omdat dat door de meeste apps ondersteund wordt en goed integreerd met Windows en OSX. Maar mn Box account heeft 50 Gb ( ivm een Xperia telefoon), dus misschien ga ik die kant op. Dropbox ook wel eens gebruikt om samen te werken aan een groot ifra project (2000k), met slechte ICT.
Anoniem: 225842 21 februari 2014 08:50
Sindskort over naar BTSync werkt prachtig :) Het mooie is dat je op alle systemen de folder kan bepalen en niet zoals dropbox alles in 1 map moet staan.
Alleen jammer dat BTsync geen mappen kan syncroniseren die op dezelfde PC staan. Je kan dus niet lokaal backupen/synchroniseren en dat vind ik toch een minpunt.
Omdat het niet via een centrale server werkt (wat op zich veiliger is voor je privacy) betekent dat ook dat je enkel kan synchronizeren als beide toetsellen online zijn. Persoonlijk heb ik het opgelost door deze NUC met superzuinige atom cpu (7,5 Watt TDP) aan te schaffen die ik als BTsync-server gebruik.
Ik ben ook over op BTSync, vooral vanwege de privacy van het serverless ontwerp.
En omdat je zelf de opslagruimte bepaald is het geen enkel probleem om 100GB aan foto's over 3 locaties te backuppen.
Ik had wel interesse voor BTSync, maar het is closed-source. Mijn data vind ik net iets te belangrijk om dat te negeren. Overigens vind ik het wel dé koers voor de toekomst. Ik zie de laatste tijd dat decentralistatie werkelijk de trend[1] is en ik hoop dat deze doorzet.

Ik wacht zelf eerst nog op een open-source client voor met name Linux/BSD. Het delen van bestanden met andere niet al te technisch onderlegde mensen vind ik in ieder geval een belangrijk punt. (Massa's mensen blijven maar bestanden als e-mail bijlages versturen, waar e-mail nooit voor is ontworpen; het zou fijn zijn om efficiënt een linkje te sturen welke alleen de betreffende persoon kan openen).

[1] Zie bijvoorbeeld:
http://www.cam.ac.uk/rese...-sever-links-with-servers
http://www.wired.co.uk/ne...rners-lee-reclaim-the-web
Gebruik ook BTSync, super eenvoudig. Ik heb een mediacenter wat altijd aanstaat en sync daar de foto dirs van twee android telefoons mee. Verder backup ik de foto's/video's van m'n desktop PC ook ermee. Nooit meer omkijken naar, eenmalig een key aan een dir knopen en je bent klaar. Vooral de mogelijkheid om met je telefoon een QR code van je scherm te kopiëren voor het koppelen is erg handig, Map kiezen op telefoon QR code scannen en er wordt gesynced. Als ik een foto maak op het werk staat deze een paar seconden later op mijn server.
Qua gebruikersgemak blijf ik Dropbox de beste vinden. Maar door het gebrek aan client-side encryptie en sowieso algehele encryptie op de server (zij hebben immers de sleutels) ben ik sinds een maand overgestapt op een eigen VPS waar ik Seafile op draai. Na de onthullingen van Snowden vind ik het niet meer verantwoord om al mijn data op te slaan op een Amerikaanse server waar ik geen enkele controle over heb.

Seafile is zeer robuuste opensource software met client-side encryption en een goede manier van opslaan (libraries) waardoor alles goed te beheren is maar ook snel upload. Aan de gebruikerskant werkt het nagenoeg hetzelfde als Dropbox, enkel het delen van publieke links is wat omslachtiger dan bij de Public-folder van Dropbox het geval is.

Zeker een aanrader en in mijn optiek vele malen beter dan OwnCloud en vele commerciele diensten!

http://seafile.com/en/home/

[Reactie gewijzigd door Dannydekr op 22 juli 2024 14:03]

seafile, die ken ik niet, ff checken :P
Ik idd mis de optie : neem een budget dedicated server en gooi d'r bijv owncloud op
( bijvoorbeeld : een kimsufi voor 12,00 € /m voor 1To (- plaats voor OS ~ 15GB ) raid0 + 9,99 voor de install )
geen limiet op de bestandsgrootte, en vele apps voor niets

OneDrive (1000GB -7GB =) 993GB * 6,16€ct = 61,17 € /m
Google Drive (1000GB - 15GB = ) 985GB *3,64€ct = 35,85€ /m
kimsufi + owncloud (1000GB ) = 12€ + 9,99 + (4,40 tva) = 26.39 €

OneDrive (1000GB -7GB =) 993 * 37,33 = 370,69 €/J
Google Drive (1000GB - 15GB = ) 985 *43,63€ct = 429,76€ /J
kimsufi + owncloud (1000GB ) = 184.79 €/J TTC

maar ik neem aan dat aangezien het geen kant en klare oplossing is deze niet meegenomen is...
ik had owncloud genomen als voorbeeld omdat je een vergelijkbare service hebt (sync mobiel en pc etc etc.. )
Ik ben ook begonnen met Owncloud. Ik liep echter tegen de beperkingen van de webversie aan welke absoluut niet snel is (veel foto's in een map is funest). Daarnaast bevalt de manier van encryptie me niet, aangezien de bestandsnamen gewoon zichtbaar zijn en je ook nog eens de sleutels op je server op geslagen hebt. Kortom: nutteloos, aangezien derden er gewoon bij kunnen als ze toegang tot je server hebben. Ook kreeg ik af en toe wat vreemde sync-fouten.

Seafile heeft zich nu als als stabieler bewezen. Veel sneller, robuuste webversie, goede mobiele apps en een hele stabiele sync-app. Betere encryptie krijg je niet (alleen MEGA heeft soortgelijke encryptie volgens mij) en door de manier van het werken met libraries heb je ook een hele goede en veilige selective-sync mogelijkheid, aangezien je niet per se al je libraries hoeft te syncen als je bijvboorbeeld op een bepaalde PC maar een enkele map wil synchroniseren.
Als je nu zou zeggen dat mega idd mist in de vergelijking is een ander verhaal..
En je hebt gelijk, die is zeker interresant ..

het grootste verschil : (net als drive onedrive etc. ) zijn je gegevens door iemand anders beheerd, ( en voor mega , zelfs al is het misschien geen groot risico meer : het risico dat die servers net als megaupload in beslag genomen worden daar aan toe )
ipv op je eigen server ( seafile/owncloud/webdav kan je evt zelf ook hosten als je router/isp dat toestaat en dan kost t je alleen een pc (of een vm) en je internet verbinding/bandbreedte.... )

(pwned?? asjeblieft laat die skiddie talk achterwegen, t ondermijnt alleen maar je argument, en geeft noujuist die rare achtersmaak die amerika d'r aan wilde geven... en dat is jammer want mega is idd interressant )

(edit las als)

[Reactie gewijzigd door zeduude op 22 juli 2024 14:03]

Ik mis wuala.com in dit verhaal.
Deze garandeert dat alleen jijzelf de bestanden kan inzien middels clientside encryptie. Iets wat in deze tijd toch wel een voordeel is.
5 GB gratis en clients voor android, ios, Windows, osx en Linux.
Precies wat je zegt.
Wuala versleutelt lokaal de bestanden en stuurt dit in delen naar verschillende servers.
En niet geheel onbelangrijk: Servers in de EU en niet in de VS!
Vroeger kon je ook extra opslag 'verdienen' door een deel van je harddisk en je internetbandbreedte beschikbaar te stellen. Toen Wuala overgenomen werd door LaCie was dit feest ook voorbij! Eeuwig zonde!

[Reactie gewijzigd door rtfm op 22 juli 2024 14:03]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod 21 februari 2014 08:06
Ik mis een vergelijking van ondersteunde technieken en platformen / apps, verschillen in de voorwaarden, locatie van de diensten, beveiliging etc. Deze info had de shootout zo veel interessanter gemaakt juist omdat dat de onderscheidende onderdelen zijn die soms wat minder snel zelf te vergelijken zijn in een paar minuten.
Anoniem: 85618 @Bor21 februari 2014 08:12
Ik mis ook met name een stukje over beveiliging/veiligheid en gebruikersvoorwaarden/privacy.

In de tussentijd gebruik ik One/SkyDrive voor mijn zakelijke backups en Google Drive voor mijn prive dingen. Maar het is wel efficienter om er maar eentje te gebruiken.
ik mis ook een vergelijking met een sd+usb drive zoals deze: http://www.bjorn3d.com/2007/05/ocz-trifecta/
In mijn ogen niet te verslaan. Al die zogenaamde clouddiensten zijn misschien wel leuk voor iets snel maar er gaat toch niets boven een echte drive. Qua snelheid en beschikbaarheid is het niet te verslaan!
Qua veiligheid en verlies dramatisch.
Overigens werk ik direct in een Google Drive document, sneller en beschikbaarder dan zoeken naar een USB stickie en hopen dat de computer waar je op werkt de juiste software heeft.

Ook dit verschilt dus per use-case. Maar ik gebruik al jaren geen USB sticks meer :)
Dan kun je het ook gaan vergelijken met NAS die je thuis hebt, shared cloud oplossingen, etc. Dan wordt het geen shoot-out maar een onderzoek :)
Dat soort crappy cheapo microSD kaartjes met crappy cheapo USB adapters hebben nooit de performance van een cloud oplossing.
Ik mis vooral het stuk waar Microsoft ALWEER zijn product pushed door het in Windows te embedden zonder mogelijkheid om het te verwijderen. Ik zie hier een rol voor de EU weg gelegd om opnieuw een boete op te leggen voor de koppelverkoop die hier opnieuw door geduwd wordt.

Ik wil helemaal geen Skydrive of Onedrive of hoe ze het ook willen noemen. Ik wil helemaal niet dat Microsoft mij truukt om hun dienst te gebruiken (let op: Installeer Office 2013 op Windows 8 en je default save location is SkyDrive). Zeker niet als dat gekoppeld is aan scans die er voor zorgen dat ik volautomatisch mijn Microsoft Account kan kwijtraken, inclusief alle apps die ik op dat account gekocht heb.

Alsof alle commotie rond IE en Media Player niet genoeg was, heeft Microsoft opnieuw gekozen voor koppelverkoop waar je niet vanaf kunt.
Weet je zeker dat je het niet gewoon kan uninstallen?

http://i.imgur.com/PgcyqGl.png
Natuurlijk kan dat wel. Je krijgt bij de installatie van Windows nu zelfs de expliciete vraag of je er gebruik van wil maken of niet.
Helaas... Daar heb ik "NEE" gezegd. Vervolgens heb ik de fout gemaakt om één keer op OfficeOnline in te loggen en dan zet hij hem alsnog aan.
Dat komt omdat het nu in het OS zit bij Windows 8.1 en niet meer als losse app :)

Leuk hoor wil je niks met windows 8(.1) te maken hebben komt je buurman vragen of je die rommel voor hem uit wilt schakelen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 14:03]

Voordat je het weet komen ze je vragen of Google+ en Google Drive uit het systeem gehaald kunnen worden. Wat zou dat toch een ramp zijn. Of niet, hangt af hoe diep je in Google zit.
Nope, die optie bestaat niet in Windows 8.1.
Je kan in de installatie aangeven of je het wilt gebruiken. De app kan verwijderd worden en in de instellingen zijn er ook verschillende opties in hoeverre je het wilt gebruiken.
En zodra je vervolgens één keer inlogt bij Microsoft zetten ze het op de achtergrond alsnog aan en heb je al die opties niet meer....
Wat is het probleem nou? Dat er een extra app geinstalleerd staat? Het is 2014 hoor, geheugen zat. Als je het niet wil gebruiken, dan gebruik het niet, het is niet alsof die app je dagelijks in de weg zit.
Wat is het probleem nou? Dat er een extra app geinstalleerd staat? Het is 2014 hoor, geheugen zat. Als je het niet wil gebruiken, dan gebruik het niet, het is niet alsof die app je dagelijks in de weg zit.
Ten eerste zit die app me wel degelijk dagelijks in de weg. Wanneer ik Explorer open neemt hij screen realestate in, wanneer ik in Office werk doet hij hetzelfde.
Ten tweede gaat het hier om het principe: Zoals gezegd: Microsoft doet aan koppel verkoop ondanks dat ze er keer op keer op gewezen worden dat dat niet mag. Dat heet misbruik maken van een monopoly positie.
Nou dann gebruik je het toch niet en ga je lekker aan de slag met een iPad, Chromebook, MacBook, etc. Er zijn nu genoeg opties en mogelijkheden om wat anders te kiezen. De dagen van Microsoft monopoly zijn al jaren voorbij.
wat jij nu doe is misbruik maken van 1 uitspraak waarbij MS verplicht met mediaplayer eruit te gooien, en waar de hele wereld getuige van was dat NIEMAND de versie zonder mediaplayer kocht. als je hier over ga klagen ben je gewoon hypocriet MS aan het pesten. 100% zeker dat niemand windows 8.1 gaat kopen zonder onedrive. nog leuker, toen uitkwam dat je voor win 8 apart media player codecs moest aanschaffen was de wereld te klein.
Ik heb dat anders gewoon in 8.1 staan.
fout... ten eerste kon je al altijd een default safe-locatie instellen in office... ten tweede kun je in je pc-instellingen onder 'SkyDrive' het schuifje 'Bestanden standaard opslaan op Skydrive' uitschakelen
fout... ten eerste kon je al altijd een default safe-locatie instellen in office... ten tweede kun je in je pc-instellingen onder 'SkyDrive' het schuifje 'Bestanden standaard opslaan op Skydrive' uitschakelen
Ten eerste: Zoals al gezegd ageer ik tegen de DEFAULT van Office.
Ten tweede: Dat schuifje omzetten helpt je niet van SkyDrive af. Het ding start nogsteeds op, verschijnt nogsteeds in je locaties, neemt nogsteeds geheugen- en processorruimte in. Ik wil dat ding gewoon niet maar heb die keus niet.
Dan zet je dat toch gewoon uit? Een pc is nog steeds een pc. Zoek die service op en zet hem op handmatig of uit.
edit: BIJNA fout...

Croga klaagt dat het de DEFAULT instelling is, jij denkt hem te corrigeren met het feit dat je de DEFAULT uit kan zetten en bevestigt daarmee dat Croga gelijk heeft.

edit: Aangepast na opmerking beneden.

[Reactie gewijzigd door sfc1971 op 22 juli 2024 14:03]

Fout.. Croga klaagt dat het standaard wordt meegeleverd EN dat je het niet kan verwijderen cq uitzetten. Dus xFeverr heeft wel degelijk een punt.

Daarnaast pusht Apple hun iCloud, Google pusht hun Drive. En geef ze eens ongelijk. Gewoon niet aanzetten.
Toch is uitzetten en verwijderen nog een wezenlijk verschil. Het feit dat je iets niet kunt verwijderen mag toch zeker de nodige argwaan wekken.
Toch is uitzetten en verwijderen nog een wezenlijk verschil. Het feit dat je iets niet kunt verwijderen mag toch zeker de nodige argwaan wekken.
Valt wel mee. Het enige waar ik argwaan van krijg zijn 'virusscanners', zoals McAfee of Norton die zich óf moeilijk, óf met bijwerkingen laten verwijderen.
@Timveld
En wat voor argwaan krijg je dan? Gewoon niet gebruiken en er staat niks bij Microsoft. Krijg je ook argwaan dat icloud niet te verwijderen is van je iPhone?

@Enai
Microsoft heeft ook een advertentie platform (Bings Ads) dus zo heel veilig is jouw informatie ook niet bij hun.
Zowel apple als Microsoft willen en doen hetzelfde met je gegevens. Het enige verschil is dat google er (als enige) extreem goed in is en de andere twee, ondanks verwoede pogingen, het nog niet echt van de grond krijgen.
Microsoft wil je enkel hun software opdringen. Google wil je gegevens doorsnuisteren en doorverkopen aan adverteerders. Dan vind ik Microsoft toch wel de lesser evil.
Behalve dan dat Microsoft zelf al zegt dat ze alles wat op SkyDrive staat door kijken en indexeren. Óók ten behoeve van de advertenties die ze je tonen. Ik zie weinig verschil met Google.....
Anoniem: 149800 @Croga21 februari 2014 16:04
Het artikel gaat bijna 70% over MS dus ik zie het zelf meer als reclame dan een objectief test artikel.
ach gossie, weer iemand die een reden kan verzinnen om MS te proberen te beschuldigen van koppel verkoop. wedden dat als MS een windows versie zonder skydrive op de markt brengt, het niet gekocht gaat worden door jou en dat je gewoon de normale versie koop ipv de uitgeklede versie.
Gelukkig doen Google, Apple en Facebook niet aan koppelverkoop. Dat doet alleen Microsoft...Er is heel veel veranderd sinds de jaren 90, mocht je het niet gemerkt hebben.
Google, Apple en Facebook zijn nog steeds niet (equivalent aan) monopolisten. Microsoft wel. Daarom mogen de eerste drie wel doen aan koppelverkoop en Microsoft niet. Koppelverkoop is niets mis mee, tenzij je de enige keuze bent op een bepaalde markt.
Misschien heb je recentelijk niet het nieuws gevolgd maar de markt voor PC is aan het krimpen. De markt voor mobiele telefoons en tablets groeit daarentegen sterk. Ik kan het verkeerd hebben, maar volgens mij heeft in die markten Microsoft niet zo een sterke positie. Er gaan zelfs geruchten dat ze achter de feiten aanlopen en de race aan het verliezen zijn. Mogelijk kleurt deze informatie mijn beeld van Microsoft als een monopolist en zal ik deze bij moeten stellen. :)
Wacht eens... Google doet precies hetzelfde met Drive. Dat zit ook standaard in Android en ChromeOS zonder mogelijkheid het te verwijderen. Waarom ageer je hier niet tegen?
Omdat heel veel mensen nog steeds het idee hebben dat er bij google een "do no evil" mentaliteit heerst, en alles wat Microsoft maakt het werk van de duivel is schijnbaar.
Dat laatste vanwege allerlei sentiment uit de jaren 90 wat is blijven hangen denk ik.

Deze mensen houden volgens mij zo vast aan ervaringen aan het verleden, dat ze er pas over een paar jaar achter zullen komen dat de rollen inmiddels al een x jaar omgedraaid zijn. Wat Google = Android = open source! En open source is goed, want microsoft onderdrukt iedereen en zo. Iets in die geest. En met open source is er niet zoiets als vendor lock in en de concurrentie dwarsbomen.. Toch?

http://arstechnica.com/ga...e-by-any-means-necessary/

Oh wacht eens..
Leuk "gedebunked". Ook leuk dat ze in hun eigen debunking artikelen voornamelijk een parallel trekken met IOS, wat dus niet open is, en een differentiering maken tussen GMS en AOSP. 'Appels' en peren met elkaar vergelijken. Een gesloten OS vergelijken met een open OS en dan aangeven dat het geen probleem is dat ze beiden hetzelfde truukje uithalen. Saywhut?

Feit blijkt dat Google schijnbaar zelf regelmatig zaken doorontwikkelt die eerst AOSP waren, en vervolgens het AOSP component dropped. OK. Vervolgens wordt in het artikel gesteld dat het toch eigenlijk niet uitmaakt vanwege custom roms. Discutabel, maar ok.
En hoeveel % van de android gebruikers draait custom roms? Best een groot aantal. Mogelijk. Maar ook een heel groot aantal NIET, die koopt een device om mee te kunnen bellen en internetten, niet om elke week custom roms te flashen.. Google zelf loopt er niet meer zo mee te koop dat Android, open source, zo "open" is, dat zijn de gebruikers van het OS, juist, de groep die wel lekker elke week roms zit te flashen.. Dat dit "open" dus niet altijd op gaat, juist vanwege het Google sausje en hun eigen ontwikkelingen, daar moet je niet over beginnen bij deze groep zo lijkt het.. Het verandert immers niet veel aan het feit dat een groot gedeelte gebruikers dus GEEN AOSP software heeft draaien, maar Google propriarty.

Ik snap dat het GMS component iets anders is dan AOSP, en dat je de google services apart moet zien. Ik kan mij ook vinden in:

"Ars Technica is really trying to drive home the point that AOSP without Google applications is useless, a "barebones husk", but reality proves them wrong"

O.a. Cryanogen mod gebruikscijfers bevestigen dit inderdaad. Om vervolgens verder te gaan met:

"So, GMS is Google's proprietary code implemented on top of Android for interacting with Google's services. There is nothing nefarious about it being proprietary -- it is interacting with Google's proprietary back-end services, so of course it is proprietary.
This appears benign, but the problem was that as more and more AOSP parts were duplicated in GMS, their AOSP counterparts withered. This was a worrying trend that Google seems to have bucked - many GMS applications are now based on their AOSP counterparts (Hangouts vs. Messages being the exception). The company could take the wind out of a lot of these articles by making sure this stays that way. "

"Based on". Vologens mij was dat net waar het Ars Technica bericht over praat...
Vervolgens:

"So, even if Google completely dropped the ball on many of the AOSP versions of stock Android applications, the open source community will - and already has - picked up the slack. "

en..

"While it seems perfectly possible to develop applications that do not support any of the Play Services, things like location and such (sadly) have weaseled their way into many applications, whether they belong there or not."

Tsjah.. Statement over de community vind ik wel aardig. Je moet geen parallel trekken tussen GMS en Android, maar als we het over de AOSP hebben, dan lost de community het wel op. Really? Heeft Google daar zelf dan geen enkele rol in? Enigzins een stukje verantwoordelijkheid allicht vanwege het feit wat ze zelf op de markt brengen?
Wat ik zou willen weten is hoeveel van die westerse custom rom gebruikers *daadwerkelijk* niet de Google play store en Google Play Services en waarschijnlijk een paar google apps heeft geinstalleerd staan.

Dat je ze handmatig erin moet prikken wil niet zeggen dat ze niet door veel van de gebruikers essentieel geacht worden.
Dat lijken mij ook wel interessante cijfers. Daarbij, veel mensen importeren goedkope tablets uit China. Het eerste wat ze volgens mij doen, is ermee klusen om vervoplgens de play store aan de praat te krijgen..
Omdat er altijd wel iets in het nadeel van Microsoft gezegd moet worden, hier, denk ik.

Ik vind het gewoon een mooie dienst, punt. Het is gratis, het werkt snel en goed en het integreert netjes met het OS waar de meeste mensen mee werken, namelijk Windows. Ook op alle courante mobiele besturingssystemen kan je aan je bestanden en het heeft weinig tot geen functies die de alternatieven wel hebben, dus wat is het probleem juist?
Microshit, Microschoft.... het is zo makkelijk. Inkoppen kunnen we allemaal toch :)

Maar in de huidige markt totaal niet meer van toepassing, sterker nog, Microsoft is al jaren de strijd aan het verliezen op tal van terreinen, en doet geregeld best aardige dingen om goed voor de dag te komen.

Microsoft nu neerzetten als de big bad company terwijl we gisteren lazen dat Facebook zo'n beetje 4 jaar aan bezuinigen in ons landje neerlegt voor Whatsapp, en Google anders vooraan in de rij had gestaan voor rustig nog een miljard of twee meer...
Dan heb je de thread niet goed gelezen / begrepen. Ik gaf HooksForFeet gelijk in zijn opmerking dat mensen in het verleden zijn blijven hangen.

De monopolie tijden van Microsoft zijn voorbij, maar sommige mensen willen dat niet erkennen. Microsoft vecht nu keihard om relevant te blijven in de huidige wereld, en ze verrassen me nog steeds aangenaam :)
Kan je hier over uitweiden?
Dat is toch niet zo moeilijk. Microsoft heeft een monopoly op OS-sen en moet daarom aan deze regels voordoen. ChromeOS heeft alles behalve dat monopoly. Ik ben er vrij zeker van dat wanneer 90% van de PC's ChromeOS voorgeinstalleerd hebben, Google hier ook wel lastigheden mee gaat krijgen.

Aan de andere kant kun je zeggen: ik koop een browser met toetsenbord, en die browser kan meer. We zullen zien, maar mijn opmerking was zo gek niet.
Welk monopoly? Bij een bedrijf dat nu een monopoly heeft denk ik eerder aan Google.
Zie reactie hierboven. Google heeft geen monopoly op de OS markt.
Wat is Android dan precies voor iets. Of ChromeOS?
En is Android dan helemaal open source en kan iedereen er rustig mee doen wat hij / zij wil? Tuurlijk, they don't do evil

http://windowsitpro.com/p...n-secret-documents-reveal
Het heeft vrij weinig met Open Source te maken. Drive is een bestandsbeheerder voor je Google-services, daar kun je toch tal van anderen voor installeren? Dropbox, Box, Astro whatever.

Daarnaast kun je Internet Explorer ook niet verwijderen, het al dan niet kunnen verwijderen is niet zo relevant.

Overigens is je bron en de reacties ook wel een verklaring voor de toon en strekking van het artikel dat begint met 'A recent leak of internal Google documents' :)
Ja, maar hier staat toch ook duidelijk, er is het open 'Android', en er is hun versie met 'eigen' apps?

Enfin, evil evil. Goed :)
http://www.osnews.com/sto...id_is_apparently_not_open


Ars Technica is really trying to drive home the point that AOSP without Google applications is useless, a "barebones husk", but reality proves them wrong. Many, many Android devices sold in China are AOSP(-based) without Google's suite of applications. Closer to home (at least, for Americans), we have Amazon, who has been quite successful with their own AOSP-based platform.

[Reactie gewijzigd door RielN op 22 juli 2024 14:03]

Laten we het er op houden dat we het niet met elkaar eens zijn :)
Reageer eens een keertje allemaal niet wat al die mega bedrijven doen joh wat ik hier soms zie lijkt wel een soap serie ofzo wie is er gemener wie bedriegt hem wie gaat over op iemand anders wie speelt vals enz enz enz.. De conclusie is voor mij gewoon elk bedrijf waar DAB ook is slecht het draait allemaal om winst winst winst en als de ene bedrijf het legaal voor elkaar kan krijgen om alles over te nemen en marktleider ze in of een monopolie positie kan hebben respect dan voor hun !! Het is ooit ergens begonnen en dat hebben ze dan goed verdient ook !!
"Reageer eens een keertje allemaal niet wat al die mega bedrijven doen joh "

Als die mega bedrijven ons leven niet zo veel veranderden dan hadden we waarschijnlijk ook minder te klagen. Die firma's zijn hele stukken maatschapij aan het vormen. Wij moeten dan wel uitkijken dat dat niet teveel in hun voordeel gebeurt.
Er missen wel meer dingen.

"Wat ons verder tegenvalt, is dat geen van de vier diensten de mogelijkheid bevat om automatisch mappen te synchroniseren met mobiele telefoons."

Is bijvoorbeeld al meer dan een jaar mogelijk op Windows Phone.
Echt diep word er inderdaad niet op in gegaan. Welke van bovenstaande is nou de snelste met up en downloads? Er zijn meer alternatieven, waarom is bijvoorbeeld Mega niet meegenomen? Of waarom word er niet gekeken naar de mogelijkheden om zelf een 'cloud' op te zetten met alle privacyachendingen van tegenwoordig?

Artikel had best interessant kunnen zijn maar is nu gewoon onvolledig naar mijn mening.
Het is eigenlijk zeer vreemd te noemen dat dat niet meegenomen is. Zeker als je in ogenschouw neemt dat bepaalde partijen daarmee hun geld verdienen.
Dit artikel klopt van geen kant, ik ben al sinds het begin Skydrive gebruiker en ik zie er een aantal grove fouten in staan.

Zo staat er dat het niet mogelijk was om opslag bij te kopen. knap, aangezien ik toch al meer als een jaar betaal voor extra opslag.

Nog een leugen: "Sinds deze week bewaart OneDrive ook oude versies van documenten"
Ook dit kan echt al langer als een jaar, Ik heb dit namelijk eens gebruikt bij een word document en ik moest zo'n 8 versies terug... geen probleem.

Skydrive werkt beter met office 2013 maar is ook gewoon bruikbaar met office 2010... het artikel suggereert dat het alleen zou kunnen met office 2013,

Bovendien kan je WEL een gehele map downloaden, als een ZIP-file. (tsja, mappen downloaden doet een browser niet) wat ook sinds jaar en dag kan.
Jammer dat er alleen is gekeken naar de applicaties van de diensten zelf en niet de ondersteuning in third-party apps. Ik merk dat veel applicaties die iets met online storage doen voornamelijk Dropbox ondersteuning bieden. Denk b.v. aan 1Password met Dropbox sync of Cloudreader etc. Natuurlijk komen er steeds meer apps die ook ondersteuning bieden voor andere cloud storage oplossing maar Dropbox was daar wel een van de 1e in die brede ondersteuning heeft in veel third-party apps.

Microsoft en Google hebben natuurlijk het voordeel dat ze al een online Office dienst hebben die ze heel gemakkelijk kunnen koppelen aan de cloud storage. Dat is voor Dropbox wat lastiger te doen omdat het ook nog eens geen core business is. Ik denk ook niet dat er voor Dropbox ooit de mogelijkheid komt om online je documenten te bewerken. Je moet dan zoveel verschillende formaten gaan ondersteunen wat niet heel simpel is om te doen.
Wat ons verder tegenvalt, is dat geen van de vier diensten de mogelijkheid bevat om automatisch mappen te synchroniseren met mobiele telefoons. Als dat op de desktop wel kan en iedereen anno 2014 halve netbooks in z'n zak meedraagt, waarom kan dat dan nog niet op telefoons?
Ik vind dat de diensten dit juist goed begrepen hebben, het syncen hoort bij de applicatie die het nodig heeft. Applicaties die het nodig hebben kunnen het zelf implementeren d.m.v. de API's de geleverd worden. Op die manier kan je ook per applicatie bepalen hoe er het beste gesynchroniseerd kan worden, de "standaard cloud" applicatie kan alleen maar data overzetten maar niet interpreteren of daar slimme dingen mee doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.