Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Thief Review

Meer dan de campagne

Conclusie

Dat maakt Thief een game met twee gezichten. De campagne is maar half geslaagd. Het verhaal rammelt, de mix van het geluid is slecht en je krijgt vreemde gameplay-elementen voorgeschoteld die een geforceerd modern karakter hebben. Bovendien word je steeds verder buiten de City gedreven, terwijl dat juist de ondergrond is waarop een Thief het best floreert. De game is al niet makkelijk en de purist kan het nog veel moeilijker maken, mocht daar behoefte aan zijn. Toch zijn er ook net iets te veel ontsnappingsmogelijkheden. Garrett kan eigenlijk iets te hard rennen en dan net iets te makkelijk ontsnappen naar een andere zone van de spelwereld. De kunstmatige intelligentie is bovendien ook niet altijd even scherp.

Toch valt er voor de stealth-liefhebber genoeg te genieten, al is daar wel wat geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. De City is een mooi gedetailleerde omgeving waarin een oplettende Thief vele sluiproutes kan ontdekken. Bovendien zijn er in de City veel side quests te vinden, in de vorm van Jobs en de moeilijkere maar ook leukere Client Jobs. Die kun je al tijdens de campagne oppakken, al is de kans klein dat je ze allemaal zult vinden of afronden. Het is echter zeer de moeite waard om die extra quests na het volbrengen van de campagne alsnog uit te voeren, omdat de game dan pas echt tot zijn recht komt.

Pluspunten

  • Spelen met licht en schaduw blijft lekker
  • Jobs en vooral Client Jobs zijn erg goed
  • De City is een prachtig doolhof

Minpunten

  • Verhaal heeft losse eindjes
  • Delen uit campagne lijken te veel op andere games
  • Geluid slecht gemixed

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8





Reacties (48)

Wijzig sortering
Anoniem: 553744
28 februari 2014 16:02
Zie op Metacritics onwijs veel slechte reviews. Leuk om dan ook te zien dat jullie wat positiver zijn.
Mja en vergeet dan niet dat er echt heel veel 0-hour-score:10 onzin tussen zit!!
Hier gaat een heel deel van het commentaar in de lage scores ook op in. Eidos heeft gewoon weer eens een blik verse copy-paste hoge reviews neergegooid. Ze ziet b.v. hetzelfde gebroken Engels (expres gedaan) terugkomen op alle 5 de platformen. Van lui met enkel die 5 reviews op hun naam.

Maar buiten dat dat soort anti-nep-review scores (verdiend ook naar mijn mening) zitten er best veel "legit" lage scores tussen. Er zijn natuurlijk altijd mensen die niet tevreden te stellen zijn, zeker omdat Thief (4) zeer grote schoenen te vullen heeft en ook met Dishonored er in ongeveer hetzelfde genre recent zeer hoog scorend vergelijkingsmateriaal aanwezig is.

Ik zie zelf de waarheid in het midden (het grijze gebied - pun intended) liggen. Zo gitzwart als sommige reviews zijn, is het ook weer niet, maar T.net is zoals altijd weer een tikkeltje extra positief naar mijn mening. Thief 4 is zover ik heb gezien best leuk, maar echt een knaller is het overduidelijk niet. GotY? Nope, geen kans. De €25 op de PC waard? Hangt van je smaak af, maar voor €15 is het geen slecht vermaak.
Als je niet verder kijkt dan de campagne... Die Jobs en Client Jobs horen net zo goed bij de game.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 28 februari 2014 16:07]

Uiteindelijk mag je verwachten dat de campagne de focus krijgt. Als je dat niet goed uitwerkt, kan het geen verrassing zijn als je daarop afgerekend wordt.

Gamer.nl was overigens ook vrij negatief over de stad zelf, terwijl er op Tweakers juist positief over geoordeeld wordt. Meningen.. :)
Ja, wat heb je er aan, meningen ;) Er zijn (in de stad) wat laadtijden hier en daar en het is niet altijd even makkelijk om je te oriënteren, al komt dat vooral doordat het zo'n doolhof is en juist vinden wij dan weer mooi aan de stad.

En je mag idd verwachten dat de camgane de meeste aandacht krijgt. Dat is ook vast gebeurd, alleen vinden wij de campagne toch minder geslaagd dan de vele side quests. In de campagne proberen de makers wat kramachtig te vernieuwen, terwijl ze zich tegelijkertijd inhouden wat quests betreft. De side quests zijn veel leuker. Dat lijken in veel gevallen quests die ze te uitdagend vonden voor de campagne, maar daardoor juist leuk zijn.
Tja, over meningen gesproken...

Ja de stad is "een mooi doolhof", maar de muurtjes zijn vaak willekeurige barricades, waar je eigenlijk gewoon lang zou moeten kunnen glippen. De handigste weg in Thief door de stad loopt bijna altijd langs een linie van "onzichtbare muurtjes". Dat maakt de "stad" al snel een gangen doolhof en niet een open wereld. Dishonoured en Deadly Shadows lieten je ook wel door chokes manoeuvreren, maar in deze Thief heeft de stad wel heel weinig grote velden om in te verdwalen.

Het verhaal, de voice acting, de bugs in de cutscenes, het abrupte einde van animaties, audio en de ingame filmpjes is allemaal wel heel jammer. De filmpjes zijn daarnaast vervelend kijken, op 25 frames video, op lagere resolutie en regelmatig minder mooie shaders. Ik had ze liever allemaal helemaal "live" in de game engine gezien.

De grimmigheid komt ook naar mijn mening niet echt lekker uit de verf. De nare sfeer met de guards en de gloom is meer woorden maar daden zeg maar. Zelfs Dishonored met z'n cartooneske looks weet nog een beklemmendere sfeer op te roepen.

En dat de side quests beter en uitdagender zijn dan de main quests is natuurlijk gewoon een misser. Ik zou deze game niet snel NIET uitspelen omwille van de moeilijkheidsgraad, maar wel omdat deze mij tot nu toe totaal niet weet te grijpen.
Nou ja, dat kan best, maar ik hoor vooral geklaag over de gameplay. Zo zien guards je soms niet terwijl je pal voor staat en kan je alleen op muren en obstakels als de ontwikkelaar dat bedacht heeft, dus weinig vrijheid.

Maar ik wacht gerust tot vrienden hem hebben uitgespeeld en ga ook even vooral video reviews kijken.
Ja het moet maar je type game zijn. Ik vind soiezo dat games zonder multiplayer modus een stuk goedkoper moeten zijn.
Hij is maar 24 euro hoor. Vind dat echt enorm goedkoop voor deze game.
Ligt er maar net aan op welk platform. Op de PC kan je hem zelfs voor 20 krijgen, maar op de PS4 betaal je 50+.
Heb hem via Zavvi voor 37 euro besteld, voor dat geld kan je een Singleplayer only met de nodige extra quests etc. niet laten liggen ( er van uitgaande dat je van het genre houdt ).
Heb hem 2-3 maand geleden op V&A gehaald voor 15 euro samen met Saints Row IV, sleeping dogs en hitman absolution :+
Heerlijk, zo'n NeverSettle Voucher.
Als je genoegen neemt met een key, kun je de game al voor rond de 18 euro scoren :) Geen geld voor een sluipgame. Heb gisteravond wat uurtjes er aan besteed, en ondanks dat het niet helemaal lekker soepel loopt (heb een oudere grafische kaart) en je inderdaad wat kleine geluidsdingetjes merkt, is het verder een game die lekker wegspeelt en uitnodigt om levels nog een keer te herspelen. Ziet er netjes uit, sfeervol ook wel. Het is inderdaad vrij pittig, daar was ik aangenaam verrast over, maar dat is geen echt groot nadeel te noemen. En de kleurrijke figuren zijn inderdaad ook een leuke extra.

Heb geen spijt van de 18 euro hoor ;)
Helemaal mee eens! Ik zou er zelfs wat meer voor willen betalen (liever niet) als hij wat duurder was geweest. 2014 wordt een mooi jaar voor de gamers als je kijkt naar welke games er zijn en nog moeten komen.

Mijn geduld raakt op.

Kan niet wachten op de rest zoals WhatchDogs en The Division! O+
Dat is afhankelijk van het spel uiteraard. Het is altijd een kwestie of een spel waar biedt voor zijn geld, of dit nou een SP of MP spel is (of beide).
en wat is de logica daar achter, een goede single player campagne is juist veel duurder te ontwikkelen
Het is in ieder geval minder dramatisch dan ik had verwacht, het is uiteindelijk nog wel redelijk trouw aan de serie qua gameplay. Dat je niet kunt springen en je bijna geen vrijheid hebt waar je een rope arrow in mag schieten... om te janken.

Ik pik hem wel op als er een patchje of 2 overheen is gegaan en het in een 50% discount deal zit.
Ik moest anders net wel een paar keer springen en klimmen maar ik weet niet of je dat zelfde bedoelt?
Juist, je betrapt me op luiheid. Ik doelde op springen, vastklampen en dan ophijsen (zo'n beetje de enige reden om te springen in eerdere Thief games).

Kun je dat wel? Want dan ben ik in de maling genomen door diverse gal-spuwende video (p)reviews.
Jeps ik kan dat in Thief, tenminste het jumpen klimmen en springen naar een touw of een rand.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304087 op 28 februari 2014 17:21]

Okay, ik koop hem als hij in een 25% discount zit :p
Ik ben nog maar net bezig met Thief maar de game bevalt mij goed. Ik kan er verder nog geen oordeel over geven want zit nog maar in het hele begin maar de gameplay voelt in ieder geval goed aan en het ziet er goed uit op grafisch gebied. Geluid lijkt wel wat minder zoals in de review ook al beschreven is maar dat maakt voor mij persoonlijk de game niet minder leuk.

Ik was eigenlijk wel benieuwd naar de Mantle performance en True audio effecten want dat laatste kan er misschien wel mee te maken hebben dat de audio wat minder is? Echter komt AMD Mantle en True audio in een latere patch (maart) lees ik hier.
http://nl.hardware.info/n...o-voor-thief-pas-in-maart
Ik moet zeggen dat ik aardig verrast ben door Thief tot nu toe, ik heb de hype niet gevolgd en kreeg een beetje zweet in mijn nek toen ik alle die matige scores zag. Op TTLG kraken de die-hard fans (ik denk gewoon dat de meeste het jammer vinden dat de echte Garret niet de voice-over doet) het spel af maar ik zelf kan maar een paar slechte punten tot nu toe vinden.

Toen ik vier verschillende manieren ontdekte om in te breken bij de juwelier kreeg ik weer een goed gevoel, ook is de AI is niet meer verschrikkelijk blind zoals in Thief 3. Dingen zoals loot glint en focus kan je gelukkig uitzetten want maakt het spel eigenlijk gewoon te makkelijk. Springen mis ik totaal niet want je kan op de meeste kratten en over randen naar andere platformen springen, het enige wat je nu niet meer kan doen is springen op plaatsen waar het toch geen nut heeft. Dan is er nog de rope arrow, een geweldig hulpmiddel in de eerste drie delen.. nu ben ik nog niet zover in Thief maar tot nu toe heb ik er nog niks nuttig mee kunnen doen.

Over het verhaal kan ik nog niet oordelen, de gameplay zelf is dik in orde. De laadtijden zijn gelukkig ook niet lang. Naja, ik ga weer terug naar de schaduwen om wat meer loot te zoeken.

Edit:

Ook is de PC port van Thief zeer goed te noemen, 90 FOV standaard, goede framerate op 1920x1200 maximale settings met recommended specs en vrijwel alles van de HUD kan uit.

[Reactie gewijzigd door TweakJerommeke op 28 februari 2014 16:43]

Als ik het gehele verhaal zo lees, de conclusie bekijk en de + en - met elkaar afweeg, snap ik niet dat deze game nog een GOED scoort van 4 sterren. Punten waarop het spel 'lijkt' te falen of gewoon niet goed genoeg uitgewerkt is, zijn toch wel ondermaats voor de standaard tegenwoordig. Ik twijfel na het lezen van deze review of ik deze game wel moet halen.
Ik vind dat het wel wat weg heeft van Dishonored. De ziekte in de stad, het overheersende donkere 'thema' en de verschillende sluiproutes. Kan niet wachten om het te spelen.
Anoniem: 333995
28 februari 2014 17:05
Voor mij is een belangrijke factor in eender welke game dat je zoveel mogelijk de controle hebt over je avatar.

In Thief is alles wat je doet een animatie, wat voor mij eender het gevoel geeft dat je iemand begeleid via radio dan dat je het karakter zelf bestuurd:
"He garret, trek die schuif eens open" *lange animatie waarin één schuif in een grote ladekast word opengetrokken waarin zicht oftewel één of geen object bevind*.
En dan krijg je even de controle terug, waarna de cyclus zich weer herhaald.

Als je dat vergelijkt met games zoals Deus Ex(HR), de Elder Scrolls serie(niet te verwarren met Scrolls van Mojang ;) ) en vele anderen waar looten gewoon het item doet verdwijnen naar je inventory, vind ik dat toch veel meer immersive dan een lange animatie waar je met je neus op gedrukt word.
Immers weet de speler dat het item verdwijnt omdat daar de opdracht voor gegeven is, dus de animatie voegt niets nuttig toe.

Dit lijkt misschien een klein probleem, maar heel het doel van dit spel is stelen, en aangezien elke locatie meerdere kasten met meerdere schuiven heeft, ben je wel heel vaak naar dit soort animaties aan het staren.

Overigens is dit probleem niet beperkt tot looten. Elke keer je een muur beklimt, raam moet openvrikken(Dit zijn mini loadscreens, daar de engine blijkbaar niet dynamisch kan laden), of zelfs iemand aanvalt met de blackjack speelt zich elke keer een animatie af, al dan niet met nodeloze quicktime events.

Voor mij maakt dit het spel onspeelbaar, daar ik het verhaal noch de andere gameplay niet interessant vind. Geef mij dan maar Dishonored.
Die ramen waar je niet doorheen kan kijken en die je moet open stutten zijn nog een fantastisch voorbeeld van weggewerkte loadscreens. Dat noem ik niet echt next-gen, moet ik wel bij zeggen dat dat misschien is omdat de x360 en ps3 ook ondersteund zijn.
Toch weer leuk om te zien hoe goedkoop de PC versie is vergeleken met console versies
Anoniem: 577277
@!mark28 februari 2014 18:01
Ach de console versie kunnen je tenminste ruilen of doorverkopen....of over 10 jaar nog eens spelen...de PC versie zal wel weer via Steam geactiveerd moeten worden, kun je niet doorverkopen of ruilen en is dus na activatie geen drol meer waard.
Anoniem: 384777
28 februari 2014 18:44
De reviewer knalt door de game heen alsof het Call of Duty is, lol ja zo vind je de game idd niks.Zet die game op Master, zet alle glinstertjes van loot uit en je hebt een veel betere game in mijn ogen. Ben hem de hele middag al aan het spelen en het bevalt me prima, veel elementen van het origineel. De rope arrow heb ik nog niet echt een nuttigs iets gevonden tot nu toe en het verhaal is wat mager, maar de gameplay zit prima in elkaar.

Voor 17 euro vind ik het in ieder geval prima vermaak!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 384777 op 28 februari 2014 18:47]

Geen Hammerites, geen Pagans, geen Keepers, geen Stephen Russell: geen Thief.
Dit is niet eens meer een reboot te noemen. Er is gewoon 0,0 respect voor de lore van de serie. Ja, je speelt een dief en die dief heet Garrett en dat is het dan. De naam van de serie is hier gewoon misbruikt om de fanbase van een steengoede serie aan te spreken, maar het heeft er verder totaal niets mee van doen.
Ik realiseer mij dat ik overkom als een zure fanboy, maar deze serie ligt mij nogal aan het hart. Ze hadden er beter aan gedaan om er een compleet andere IP van te maken en de enige reden waarom dat niet gebeurd is, is marketing.
Ben zelf ook fan van de serie en ik vind deze thief zeer goed. Boeie dat de lore enzo wat aangepast is, de gameplay is gewoon thief

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee