Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Pebble Steel Review

Mooi op de goede weg

Conclusie

Functioneel zit de Pebble Steel goed in elkaar en de ontwikkelaars hebben de nadruk gelegd op de juiste aspecten. Hij is eenvoudig in gebruik, het scherm toont constant de tijd en de accu gaat lang mee. De lage resolutie en het gebrek aan kleuren zijn in de praktijk niet storend en met een zwarte watchface valt het scherm mooi weg in de behuizing.

De vernieuwde apps en appstore zijn een goede zet, maar de ontwikkelaars hebben zeker nog werk te verzetten. Doordat de store in feite een webpagina is, werkt hij niet zo fijn en responsief als een native-app en de Android-versie heeft het bèta-label iets te vroeg afgeschud. De verbinding tussen telefoon en Pebble bleek in de praktijk niet honderd procent betrouwbaar en dat ondermijnt het gebruik van de Pebble behoorlijk. Op iOS hadden we die problemen niet, maar misten we de mogelijkheid om notificaties te filteren.

Dat geldt allemaal ook voor de originele Pebble; het verschil met de Steel zit in het uiterlijk. Uiteindelijk is dat een kwestie van smaak en smaken verschillen, maar de reacties die wij kregen, waren overwegend positief. Vind je de originele Pebble ook al mooi, dan is er geen enkele reden om voor een Pebble Steel te gaan. Ben je juist iemand die tot nu toe niet warm is gelopen voor smartwatches vanwege het uiterlijk, dan behoor je tot de doelgroep waarvoor de Steel is bedoeld.

De Pebble Steel is in onze ogen nog niet klaar om het mainstream-publiek voor zich te winnen. Wel vinden we het de mooiste smartwatch van dit moment, en als je er maar genoeg tijd in stopt en Pebble snel de stabiliteit verbetert, is het ook nog eens de nuttigste smartwatch. Met zijn bugjes en hoge prijs is hij op dit moment echter alleen echt interessant voor de early adopter.

Pluspunten

 • Werkt met Android en iOS
 • Goede accuduur
 • Simpele bediening
 • Stevig en waterdicht
 • Veel apps beschikbaar

Minpunten

 • Notificaties op iOS is 'alles of niets'
 • Standaardfunctionaliteit op Android ondermaats
 • Forse meerprijs voor het uiterlijk
 • Pebble-app voor Android is buggy

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (113)

Wijzig sortering
Jammer dat de Metawatch weer wordt vergeten als alternatief.

Ik heb zelf een MetaWatch en die heeft veel van de voordelen die een Pebble ook heeft (lange accuduur, redelijk goedkoop te koop) en niet de plastic look van de originele pebble en een waterdichtheid van 5ATM dus kan als sportshorloge ook goed gebruikt worden.

Helaas zit er niet een heel grote dev community achter de MW (ondanks dat de firmware redelijk Open Souce is).

De steel is een goede eerste stap voor Pebble, maar het wachten blijft toch op een van de grote spelers voor de smartwatch echt mainstream wordt. Ik wil niet meer zonder heb mijn MW nu een aantal maanden en mijn telefoon's ringtone staat uit alle notificaties komen binnen via mijn horloge. Ik vindt het ideaal.
Tja er zijn momenteel zo'n 15 verschillende smartwatches, je kunt ze natuurlijk niet allemaal behandelen/adviseren als alternatief (daarvoor moet je vaak ook ervaring hebben met het bewuste model).
Ik vind het ook jammer dat 1 van de eerste smartwatch makers nog steeds geen exemplaar bij Tweakers heeft achter gelaten. Ik heb het hier over de I'm Watch, welke tegenwoordig zelfs bij de Wehkamp te bestellen is.
Misschien handig om te weten dat op de iPhone alle notificaties pas werken vanaf de 4S. (ivm ondersteunde BT versie)
Zal tegenwoordig niet meer zo'n probleem zijn, maar als iphone4 gebruiker werd ik negatief verrast.
Er zijn wel apps die notifications over oude BT verbindingen enablen op de iphone. Bijvoorbeeld BTNotificationEnabler.
Zover ik weet moet je dan wel je iphone jailbreaken.

Apple zelf is hier nogal vervelend in. Ze weigeren BT versies ouder dan 4.0 te ondersteunen voor hun eigen notification center. Ondanks dat alleen de iphone 4s en nieuwer een BT 4.0 radio hebben. En 3rd party apps die deze functionaliteit toevoegen, want het is technisch gewoon mogelijk, worden uit de appstore geweerd.
Probleem is het batterijgebruik als je 24/7 een niet-btle bt verbinding open houdt.
Niet echt. De BT verbinding op mijn galaxy S (ook geen BT4 radio) is een paar procent per dag. En de pebble gaat gemiddeld 9 dagen mee op een lading.
Ik vond de de review lekker compleet, er werd ook aandacht besteed aan de diverse apps. Hij is bovendien waterdicht zoals elk horloge zou moeten zijn, maar dan beland ik op de laatste pagina en dan is de belangrijkste vraag die ik had nog steeds niet beantwoord.
Het aanbod is dus groot, maar voor alle apps geldt dat ze zwaar op de telefoon leunen voor hun functionaliteit. Ten eerste is dat omdat de Pebble nauwelijks sensoren bevat, afgezien van de accelerometer, zodat de gps en internetverbinding van de telefoon worden gebruikt. Daarnaast vereisen Pebble-apps in sommige gevallen een companion app, die op de telefoon draait en data doorstuurt naar de Pebble. Zonder gekoppelde telefoon kan een Pebble dus weinig. Dat geldt overigens ook voor eerdere smartwatches die we hebben getest.
Wat kan de smartwatch eigenlijk nog wel als er geen telefoon is gekoppeld?
- Werkt de wekker nog?
- Wordt de tijd nog geupdate?
- Kun je nog wel gebruik maken van bijvoorbeeld een calculator?

Aangezien het niet zoveel is, zou het mooi zijn als er in toekomstige reviews van smartwatches een soort lijst kan worden gemaakt van zaken die bij elke horloge standaard zijn:
Voorbeeld van een lijs die met ja of nee beantwoord kunnen worden:
- Waterdicht
- Tijdweergave zonder connectie met gsm
- Datumweergave zonder connectie met gsm
- Bandjes zijn te verwisselen
- Wekker te gebruiken als de smartphone uit staat/is uitgevallen

(een aantal zaken zijn reeds beantwoord in de review, maar nog niet alles.)
Along the same vein: het ontbreken van een connectie-indicator (zowel watch>telefoon als telefoon>netwerk) op de wijzerplaat vind ik zelf een gigantisch probleem waar deze recensie nogal vlotjes overheen gaat.

Stel: je verliest je netwerkverbinding, je bent je telefoon vergeten of de batterij ervan is plat. De watch geeft je geen reden om je telefoon boven te halen totdat je een notificatie krijgt, dus het kan lang duren eer je ontdekt wat je allemaal gemist hebt.
voor eerste keer opstarten heb je een telefoon nodig, en uiteraard apps die direct met de telefoon of telefoon onderdelen communiceren hebben ook een verbinding nodig.
apps instellen of installeren gaat ook alleen met een telefoon.

maar tijd, datum, alarm, en alleenstaande apps werken gewoon goed zonder telefoon.
ik heb 4 spelletjes en een notitie app die allemaal volledig op mijn horloge draaien.

tijd instellen kan ook buiten de telefoon om.
Lekker uitgebreide review, heb wel 2 kritiekpunten. Op android is misschien de huidige app niet zo snel en verliest hij vaak verbinding maar met beta 11 (te downloaden via developer blog) heeft hij daar totaal geen last van (bron: eigen ervaring).

En 'Standaardfunctionaliteit op Android ondermaats' is wel erg overdreven, sky is the limit qua mogelijkheden. Third party apps brengen ongelooflijk veel mogelijkheden, bijvoorbeeld tasker of notification center waar je zelfs notificaties met bepaalde woorden er in kunt excluden.
hoe zit het met support voor de Windows Phones? Heb zelf een windows phone en draag graag horloges maar als deze niet compatibel zijn is het zonde van het geld om er een aan te schaffen. Vind de stalen bandjes zekere een verbetering zo is een veel volwassener uiterlijk. Ben ook benieuw wat de toekomst gaat brengen met Pebble!!
Er is helaas geen officiële ondersteuning. Wel zijn er in de Windows Store apps te vinden die de pebble watch ondersteund (via http://www.windowsphone.com/en-us/search?q=pebble), maar da's dus allemaal niet vanuit pebble zelf...
Hopelijk komt die ondersteuning wel met Windows Phone 8.1, aangezien er dan ook een notificatiescherm (Action Centre) zal zijn, zal het beheer van notificaties toch een stuk eenvoudiger zijn dan voordien.
Op WPCentral staat een mooi artikel/review van verschillende Pebble-apps.
Er is een (3rd party) app voor wp beschikbaar, echter zullen alle apps met een companion app niet werken, muziek en notificaties wel neem ik aan!
Notifications naar BT apparaten sturen zit nog niet in deze WP versie er is geloof ik wel iets van een app door een 3rd party maar dat is echt een work around. Over een week of twee is de build conference, verwachting is dat Windows phone 8.1 daar geïntroduceerd wordt en deze de benodigde bluetooth support toevoegt
Nog niet, maar als ik het goed begreep zat die ondersteuning wel in de planning!
Anoniem: 474132
28 maart 2014 08:10
De functionaliteit komt me uitermate beperkt voor, muziekbediening en notificaties afvangen?

Dit is voor mij althans onvoldoende om een smartwatch aan te schaffen. Muziek luister ik eigenlijk nooit en ik heb mijn smartphone nimmer in mijn broekzak, en notificaties kunnen sowieso altijd wel even wachten.

Ik zie nog steeds niet in wat een smartwatch nou toevoegt aan een smartphone. Vrijwel alleen bedieningsgemak die het noodzakelijk zou moeten maken een extra gadget rond je pols mee te torsen? Ik geloof er niet in.
Ik denk dat je dan inderdaad op dit moment nog niet de juiste consument bent voor dit soort producten.

Als ik naar mezelf kijk. Ik heb mijn telefoon altijd in hoesje in mijn broekzak zitten, het lijkt me daarom best handig om de notificaties op mijn telefoon te kunnen lezen. Daarnaast is het tijdens het hardlopen niet zo handig om je telefoon uit je broekzak te moeten halen om van nummer te kunnen wisselen, of te kijken hoe hard je op dat moment loopt, voor dat soort momenten lijkt mij een smartwatch ideaal.
Van nummer wisselen kan ik ook middels de knopjes aan de kabel van mijn oortjes, en de doelgroep van mensen die tijdens hun vrije tijd constant met belangrijke mails worden bestookt is erg beperkt.

De trend is naar duurdere smartwatches omdat de features vooral meerwaarde bieden voor een doelgroep die geen goedkoop horloge wil dragen. Mensen die €200 willen uitgeven om hun telefoon niet uit de zak te moeten halen, hebben voldoende geld om dit niet aan een horloge van slechts €200 te spenderen.

Voor joggers en zo krijg je wel slimme armbanden zoals die van Razer.
en de doelgroep van mensen die tijdens hun vrije tijd constant met belangrijke mails worden bestookt is erg beperkt.
Helaas is net dat een heel grote doelgroep.
Nou nee. Tenzij je bedoelde te quoten:

en de doelgroep van mensen die denken belangrijk te zijn die tijdens hun vrije tijd constant met in hun ogen belangrijke mails worden bestookt is erg beperkt.

Want anders heeft Enai gewoon gelijk.
Het mooiste zou ik het kunnen wisselen van de wijzerplaat vinden. De ene keer een piloten chronograaf; de andere keer een (fake) skeleton of iets klassieks en dan weer digitaal al naar gelang de mood.

Het niet kunnen plaatsen van een standaard horlogeband is dan wel even een minpunt. Maar mocht zoiets aanslaan zullen er wel wat meer bandjes voor komen.
Voor het mooie moet nog wel de resolutie van de wijzerplaat omhoog en de accuduur nog wat worden verbeterd. Als er ooit een automaat mechniek is dat een smartwatch van stroom kan voorzien zou dat super zijn.

Maarja, echt nodig heb ik dit dan weer niet zo'n watch.
Dan is het waarschijnlijk gewoon niet het apparaat voor jou ;)

Ik zie er zeker het voordeel van in. Ik heb wél altijd mijn telefoon in mijn broekzak, en wil graag weten wat er binnenkomt zonder mijn telefoon uit mijn zak te halen. Zeker als ik bijvoorbeeld op de fiets of in de auto zit.
Nu vind ik de pebble nog altijd niet mooi en functioneel genoeg, maar dit begint wel ergens op te lijken.

Vergelijk het met gewone horloges. Hun enige functie is tijd. En dat kun je op veel andere manieren ook krijgen. Maar het is ook gewoon een mode-item. Ik denk dat je dit soort apparaten ook die kant op moet inschalen. Noodzakelijk lijkt me dus gewoon nooit van toepassing.

[Reactie gewijzigd door Felyrion op 28 maart 2014 08:29]

Het is een gadget he? Die hebben haast per definitie een beperkt nut. Hangt uiteraard af van de definitie die je gebruikt, maar ik zie gadgets vooral als nieuwe technologische snufjes waarvan het doel nog niet volstrekt duidelijk is of nog onbekend is wat jer mee kunt gaan doen.

Zo'n smartwatch is dan een mooi voorbeeld. Wellicht dat er slimme ontwikkelaars zijn die er iets leuks mee kunnen. Misschien ook niet.
Muziekbediening en notificaties zijn maar twee mogelijkheden... Ook andere worden al getoond in de review: afstandbediening van je HTPC, weer in de gaten houden, agenda, navigatie, sport-activiteiten bijhouden. Maar er zijn nog honderden applicaties te bedenken: boodschappenlijstje, bijhouden van medicijn gebruik, openbaar vervoer, file meldingen, sport uitslagen, enzovoorts...

Als je al het bovenstaande niet tot nauwelijks doet, tja, dan heeft het wellicht weinig meerwaarde. Maar over de smartphone werd 5 jaar geleden ook zo gedacht, en zie nu. Mailen kon toch ook wel vanuit de PC, en internet op een klein schermpje kan toch nooit werken...

De grote smartwatch revolutie moet nog zeker komen, maar met onder andere dit model en de Moto360 in het vooruitzicht, gaat dat nooit meer lang duren!

PS. Ik heb er zelf ook nog geen, omdat ik ze simpelweg niet mooi genoeg vind...Maar dat begint dus wel langzaam maar zeker te veranderen.
ik wacht gewoon tot de moto 360
Ik vind "smartwatch" ook zoon foute naam. Een horloge als pols computer is gewoon te klein om als mini alles in een computertje te gebruiken.

Ik zou meer in de lijn als smartphone external pols schermpje te denken

"Extrerne smartphone pols sherm horloge " dat dekt de lading.

Daarnaast kunnen meer klasieke modellen met een klein text kapabele digitale kader ook deels deze beperkte functionaliteit bieden met een half scherm of tot kwart zoals er ook van die duo horloges zijn met wijzer weergave dmv echte wijzers en kleine digitale display.
Voor sherpe compacte alinea aan tekst.
Ik zie niet in wat een auto nou toevoegt want ik heb geen rijbewijs. Zelfde bekrompen redenering.
Forse meerprijs op enkel het uiterlijk.... Hier word ik blij van. Ze beginnen de horloge/juwelenmarkt te begrijpen. Nu nog een forse meerprijs voor kwaliteit, en dan een forse meerprijs voor functies. En helemaal: een forse meerprijs voor exclusiviteit.
Dat zijn toch wel kenmerken van echte horlogemerken :)
(Dit bedoel ik niet sarcastisch, alhoewel een klein beetje grappig).
Eens! In de review wordt er een min uitgedeeld voor de 'forse meerprijs voor het uiterlijk', maar laten we eerlijk zijn: een kwalitatief hoogwaardig horloge kost *minimaal* 250 euro. Rexus hieronder geeft al aan dat er ruimte is voor een exclusief klokje van hoogwaardig materiaal (o.a. saffier) en die mag van mij best 500 euro kosten.
Ik ben hier wel mee eens ook al ben ik een €50,- horloge drager. Maar dat ben ik. Totaal niet modieus. Maar horloge is ook een status produkt en beetje horloge gaat al snel over de paar honderden euro's. Wat buiten mijn interresse valt.

Daarnaast ben ik meer van digitale klok lezen met wat extremere voorkeur. En moet ik helemaal niks van die clasieke weergave. Ik how van grote digitale weergave. Val je al snel in die casio low budged klasse.

Ik vind die 100 euro voor meer discrete look redelijk meevallen dan plastic fantastic look.

En omdat voor horloge je al snel voor smart klasse horloge een big screen estate krijgt ben je beperkt aan form van vierkant tot recht hoek.

Ook omdat het design ook water dicht is. Het is niet eventjes maar plastic vervangen door metaal. Alleen de accu duur ik ben met mijn casio's gewent aan 5 jaar ipv 5 dagen.
De pebble steel kost geen $ 250,- hij is $ 229,-. En deze kun je bestellen via www.getpebble.com. Met gratis verzending naar Nederland. Dit kost dan € 166,45, er vanuit gaan dat je geen belasting moet betalen. Als dat wel het geval is, dan komt er nog € 35 euro overheen. Totaal is dan € 201,45.

Al met al vallen de kosten dus wel mee. In vergelijking met de normale Pebble, die je in Nederland kunt bestellen.

Goeie ontwikkeling ;)
Wanneer is die prijsverlaging doorgevoerd?
Dat hangt ervan af welk bandje je bij je pebble wilt. De leren bandjes zijn $30,- goedkoper dan de metalen bandjes. De horloges met een metalen bandje zijn wel degelijk $249,-.
ALs een prijs van een auto geafficheerd wordt is dat ook niet de full option prijs
Ja, klopt inderdaad Leanderable. Daar zit de lagere prijs in.

Moet zelf ook wat beter kijken :P.

Dan nog is het importeren van het horloge niet duur. Ik heb zelf een Hugo Boss horloge die 300 euro kost. Dus een digitaal horloge met veel functies voor 200 euro is niet duur.
Wellicht wat offtopic maar dat klinkt als een businessplan voor Apple.

Alhoewel de juwelenmarkt ook draait om jezelf te onderscheiden van andere en juist Apple baat heeft bij één design.
Zeker niet offtopic. Juist dit gedeelte vind ik interessant. Voor werking van de pebble kan je de eerste 300hits gebruiken bij een "pebble review" google zoekopdracht.

Inderdaad wil Apple natuurlijk wel een bepaalde exclusieve en elitaire uitstraling afgeven, maar zo zijn er meerdere. (Apple heeft het natuurlijk wel goed gedaan om een telefoonmarkt zo te laten shiften).
Wat dus belangrijk gaat worden voor een bedrijf/fabrikant in de horlogemarkt.: Hoe kunnen ze zich onderscheiden van hun concurrenten, en toch massale productie halen.

De juiste evenwicht zoeken is moeilijk, maar een horloge met extra connectiviteit een smartwatch te gaan noemen gaat voor mij de verkeerde kant op.

Een smartwatch is al snel dom als ie beperkter zou zijn door een superklein detail. Mensen gaan op de specs letten (wat is de resolutie van dat horloge). Terwijl je juist wilt dat mensen "gewoon een horloge" dragen die toevallig kan communiceren met je telefoon. Dat klinkt al interessanter op feestjes.
Volgens verschillende berichten gaat Apple zelf helemaal geen smartwatch maken (http://www.opte.ch/news/2014/3/20/there-is-no-iwatch) maar zijn ze vooral druk bezig om een ecosysteem op te zetten binnen iOS 8 om 'wearable tech ' bruikbaar te maken (http://techcrunch.com/2014/03/17/apple-healthbook-ios-8/). Of dit allemaal gaat gebeuren is natuurlijk koffie dik kijken maar ergens klinkt het wel logisch dat Apple een ecosysteem op gaat zetten en zich zelf maar zeer beperkt op een smartwatch gaat richten..
Misschien dat Apple niet met een horloge komt, maar het is wel waarschijnlijk dat ze iets "modieus" gaan doen, te meer omdat ze enige tijd geleden voormalig Yves Saint Laurent CEO Paul Deneve in dienst namen.
In een ander pebble gerelateerd topic werd ik gedownvote om een gelijkwaardige, minder genuanceerde, mening hierover.

Het mooie aan een product als dit, welke stapje voor stapje meer 'luxe' wordt gemaakt, is dat het bevestigd wat de hoeveelheid bullshit is dat aan de prijs wordt toegevoegd.
Tsja, bullshit... Als iemand in mijn kenniskring een horloge van 50.000 euro om zn pols heeft of een €10 horloge, maakt voor mij toch (helaas) echt wel verschil. Het is dus een signaal naar de drager zn (of haar) buitenwereld en het WERKT. In de horlogemarkt kan je alles maar beter gescheiden houden... Een horloge is een horloge, maar wat ik bedoel te zeggen is dat de "connectiviteit"-aspect van de horloge markt nu wel op kan gaan staan. Als men teveel het woord smartwatch gaan gebruiken, krijg je een ander product.

Ik vind namelijk het automatische (bv een kinetische) van een horloge ook een daadwerkelijke functie toevoegen. Dat heet niet ineens een superwatch.
Maar zo zijn er meerdere "functies" van horloges.

Ook een logisch gevolg zou zijn is dat er simpelweg meerdere horlogefabrikanten komen, simpelweg door het feit dat een groot deel van de (money-spending) horlogeliefhebbers exclusiviteit zoeken.
Als iemand in mijn kenniskring een horloge van 50.000 euro om zn pols heeft of een €10 horloge, maakt voor mij toch (helaas) echt wel verschil. Het is dus een signaal naar de drager zn (of haar) buitenwereld en het WERKT.
Dat signaal is dat de drager veel geld heeft en dat graag laat zien aan anderen. En dat dat bij jou werkt zegt meer over jou dan over het horloge. Er zijn ook genoeg mensen die totaal geen waarde hechten aan dure juwelen en exclusieve auto's. En waarom zouden ze ook. De drager van een duur horloge wordt echt niet aardiger gevonden dan zijn buurman met een horloge van een tientje. Helaas is status voor veel mensen erg belangrijk.

De Pebble vind ik een leuk product, maar ik zou hem nooit kopen. Het logo is veel te prominent aanwezig en de bezel is te groot. Wat dat betreft ben ik veel nieuwsgieriger naar de Motorola Moto 360. Dat design is fantastisch en zou zonder meer door kunnen voor een "normaal" horloge wat in mijn opzicht precies de bedoeling is.
Haha, dit dacht ik al. Even goed lezen.. Waar staat dat ik vind dat ze veel geld hebben? Of erg cool? Erg suggestief allemaal. Uiteindelijk zeg je ZELF dat status voor veel mensen belangrijk is. Dus je spreekt jezelf ERG tegen.
Als iemand met een ferrari aankomt, geeft ie SOWIESO een signaal af. Hoe ik dat opvat heb ik nooit verteld, en zal ik waarschijnlijk ook niet snel doen.
Daarnaast kan de "berijder" geld geleend hebben, gestolen hebben, of de auto gehuurd hebben, enz enz. Dus dat het signaal is dat de drager veel geld heeft zijn JOUW woorden. Ik hou het liever wat meer open.
Het is inderdaad een signaal, en het werkt: het zorgt ervoor dat ik met die patek philippe dragers niet dood in een ruimte gevonden wil worden.
Het ziet er erg netjes uit. Alhoewel die vorse meerprijs voor uiterlijk ik niet zie zitten. Dat die waterdicht is verbaast mij wel enigzins. Is de vorige Pebble dat ook?

Met muziek vraag ik me ook gelijk af of die zou reageren op Spotify als je next kiest of volume wijzigd.
Want als ik al muziek luister op me telefoon is het via Spotify.

Toch denk ik dat ik nog even wacht op toekomst modellen voor smartwatches
De vorige is ook waterdicht. Wanneer je Spotify geopend hebt om muziek af te spelen, neemt de Pebble deze besturing over. Ik gebruik 'm zelf i.c.m. een iPhone 5S.
Ok thanks for the info, dat wilde ik weten :) heb zelf ook de 5S

Misschien dan toch maar even nadenken want wil er in principe wel 1 en het mooie van pebble is dat het met iOS werkt in tegenstelling tot de smartwatch van sony of samsung.
Ik kijk zelf vooral uit naar de motorola Moto 360: Dat is een van de belangrijkste aspecten voor een smartwatch voor mij. Het moet er niet uitzien als een smartwatch, maar als een normaal horloge.

Beetje een vreemde vergelijking, ik weet het. Beschouw het op de zelfde manier dat ik wel graag zo een google glass wil, maar zonder dat mensen weten dat het een google glass is. (samenwerking met Rayban, trouwens! http://tweakers.net/nieuw...s-brillen-uitbrengen.html)

[Reactie gewijzigd door jay123 op 28 maart 2014 09:29]

Ik moet zeggen dat ik in praktijk erg tevreden ben met mijn RVS Pebble Steel. Lang niet meer zo 'geeky' als de oude Pebble van plastic, waardoor het horloge dus ook prima bij een pak te dragen is. Pebble is vrij lang alleenheerser geweest op de Smartwatch markt, waar Sony en Samsung eigenlijk misbaksels hebben geproduceerd heeft Pebble lang aan de top kunnen staan.

Wel verwacht ik dat ze deze positie nog dit jaar gaan verliezen gezien het grote aantal alternatieven wat aangekondigd is, met als grootste concurrent natuurlijk Android Wear. Bijvoorbeeld de Moto 360 ziet er alweer zoveel beter uit, en zal overigens naar verwachting wel een factor 2/3 duurder worden, maar ook dat is een kwestie van tijd. Ik denk dus dat Pebble nog even kan genieten van hun unieke positie, maar om het maar even mooi in GoT termen te vertalen: "A storm is coming"
De Moto 360 bestaat niet. Ik geloof er niets van. En als je bestaat zal het een belabberd ding zijn. Tot nu toe heb ik alleen maar renders gezien. En dan dingen als batterijduur. Je wilt je horloge toch niet elke dag aan de oplader leggen? De Pebble vind ik tot nu toe het beste initiatief tot een smartwatch. Maar zelfs de Pebble is het niet. Daarom geloof ik niet zo in een smartwatch. Misschien over 5 tot 10 jaar. Tot de technologie zover is.
Hmm bijzonder dat je niet gelooft dat de 360 bestaat, ik heb deze theorie nog nergens anders gehoord, en het lijkt me ook bijzonder dat Google + Motorola zoiets verzinnen en vervolgens niet uitbrengen... Verder wordt de 360 draadloos oplaadbaar, dus als er en soort van QI pad bijgeleverd wordt vind ik het niet erg om het horloge daar elke avond voor het slapen gaan op te leggen. Beetje hetzelfde als de eerste smartphones toen mensen je voor gek verklaarden dat je je telefoon elke dag moest opladen, terwijl nu niemand meer beter weet... Ik geloof er wel in, ik vermoed alleen dat de prijs daar ook naar zal zijn (verwachting +500 voor de Moto 360)
Een acceptabel noodzakelijk kwaad betekend niet dat het maar tot standaard verheven moet worden.
Niet dat jij dat stelt.. ik bedoel er mee te zeggen als men niet klaagt zal de producent ook niet gemotiveerd zijn hier iets aan te doen.

Een telefoon, laat staan een horloge, elke dag aan de lader is gewoon niet handig..
Gemiddelde persoon zit er echt niet op te wachten om een hele checklist af te werken voor het slapen gaan en bij het opstaan..

Als iemand je om de tijd vraagt omdat je een horloge draagt en je moet hem vertellen nee sorry vergeten op te laden gisteren avond.. dan is dat toch een epic fail van het niveau prutser.. sorry maar dan heb ik echt moeite om niet te lachen..
> De Moto 360 bestaat niet.

Waarom niet? Ze hebben al toegezegd dat die deze zomer uit gaat komen en er is al best wat media-aandacht omheen gecreëerd. Waarom zouden ze mensen voor de gek houden? En de technologie ervoor is er al, dus waarom zou het niet werken?

> Je wilt je horloge toch niet elke dag aan de oplader leggen?

Waarom niet, doe ik met mijn mobiel toch ook al. Oplader zit al in het contact, hoef alleen de stekker er maar in te doen.
Sorry. Ik bedoel uiteraard nog niet. Hij komt ongetwijfeld. Lijkt me stug dat ze hem aankondigen maar niet uitbrengen. Alhoewel MS en HP zoiets wel hebben gedaan met de HP Slate.
De prototypes zijn er in ieder geval al wel! Zie de hangouts van motorola.
De Pebble Steel is een horloge uit 2014. Maar het geeft me het gevoel van een Casio horloge met een rekenmachine die ik had eind jaren '80. Super cool, voor een hele kleine doelgroep.

Anno 2014 wil ik geen e-ink display om mijn pols dragen. Het ziet er niet uit. Het is voor een bepaald soort man. De vrouwen en ietwat modieuzere man worden compleet genegeerd. Wat prima is voor zo'n Kickstarter project. Maar een Pebble gaat op deze manier nooit mainstream worden.

Ik moet toegeven dat ik sowieso niet geloof in nóg een device waar ik interactie mee moet hebben (naast mijn telefoon). Ik heb zelf een Nike+ FuelBand. Dat ding werkt automatisch. Ik hoef er niets mee te doen. Het werkt omdat ik hem op heb. Ik geloof meer in dit soort nonintrusive wearables.

[Reactie gewijzigd door Mog op 28 maart 2014 08:36]

Ik denk ook niet dat dit apparaat mainstream zal worden. Je ziet juist dat steeds minder mensen horloges gaan dragen, juist omdat ze al een mobiel hebben en hoeveel werk is het om je mobiel uit je zak te halen.
Ik denk dat een horloge juist steeds meer een fashion-item gaat worden. Een smartwatch als deze is toch meer voor de gadgetfreaks. Echt mooi is het gewoon niet.
Ik blijf me ook nog steeds afvragen waarom ik nou een smartwatch nodig heb. Ik kan nog geen reden bedenken waarom ik dat zou willen. (al had ik dat ook met de iPad, heb er nu 3)
Als ik al een smartwatch-achtig iets zou kopen zou het iets worden wat nog enigszins op een horloge lijkt, zoals de Cogito. Toegegeven, het is geen smartwatch, maar geeft wel notificaties door, als dat hetgene is waar mensen op wachten met een smartwatch.
Ik blijf me ook nog steeds afvragen waarom ik nou een smartwatch nodig heb.
Wat mij betreft wordt een smartwatch pas zinvol als je er mee kan bellen. Dus zonder verbonden te zijn aan een iPhone of Android Phone. Maar ik vermoed dat het nog wel enkele jaren duurt voor we zover zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee