Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Fujitsu Lifebook U904 Review

Ultrabook met docking station

Conclusie

We hadden hoge verwachtingen van de Fujitsu Lifebook U904. Op papier zagen de specificaties er indrukwekkend uit. Deels weet de laptop de beloftes waar te maken; het gaat om een mooi slank model met een geheel eigen uitstraling en een matte afwerking.

We hadden nog nooit een ultrabook met aansluiting voor een docking station getest, maar wat ons betreft is dit een uitkomst. In hun pogingen de laptops zo dun mogelijk te maken, snoeien fabrikanten in de aansluitingen. Ook in zakelijke omgevingen is het fijn om zo dun mogelijke laptops te kunnen gebruiken, maar het lage aantal aansluitingen vormt juist hier een struikelblok. Daarvoor kan het docking station een mooie oplossing bieden, al moet dat er natuurlijk wel los bijgekocht worden. In het geval van de Fujitsu voor 89 euro.

Het scherm is een ander positief punt. De resolutie van 3200x1800 pixels levert een scherp beeld op en de kleurweergave is goed, al was het fijner geweest als het scherm wat helderder gezet kon worden; het is namelijk ook erg spiegelend. Bovendien leidt de hoge resolutie waarschijnlijk tot een lager dan gewenste accuduur. Je kunt je afvragen of een mat full-hd-scherm zonder touchscreen niet voldoende is voor zakelijke gebruikers.

De geheugenhoeveelheid van 10GB is riant en de ssd van 256GB is prima, maar minder te spreken zijn we over de processorprestaties. De laptop voorkomt dat de Core i7-4600U tot zijn maximum gaat en desondanks laat de ventilator zich op sommige momenten horen. Warm wordt de laptop echter niet. Het toetsenbord is wat ons betreft ondermaats, terwijl de touchpad weer erg fijn is.

De Lifebook U904 heeft een adviesprijs van 1649 euro exclusief btw, 1929 inclusief btw. Dat is een flink bedrag waar we veel voor mogen verwachten. Onze eerste kennismaking met Fujitsu's vlaggenschip laat ons echter met gemengde gevoelens achter. De Lifebook U904 doet een paar dingen heel goed en we zouden het zeker geen straf vinden een tijd te mogen werken op deze ultrabook in combinatie met het docking station, maar tegelijk laat Fujitsu belangrijke steken vallen. Hier had meer in gezeten.

Pluspunten

 • Aansluiting voor docking station
 • Mooi, eigen ontwerp
 • Scherm met hoge resolutie
 • Veel geheugen

Minpunten

 • Prestaties blijven achter bij verwachting
 • Matig toetsenbord
 • Zeer spiegelend scherm

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Reacties (53)

Wijzig sortering
De geheugenhoeveelheid van 10GB is riant en de ssd van 256GB is prima, maar minder te spreken zijn we over de processorprestaties. De laptop voorkomt dat de Core i7-4600U tot zijn maximum gaat en desondanks laat de ventilator zich op sommige momenten horen. Warm wordt de laptop echter niet.

Ik denk dat de tegenvallende prestaties voor een groot deel te wijten zijn aan de geheugen configuratie. Het lijkt me dat Tweakers de dual channel configuratie gechecked heeft bij deze laptop? Het zou mij niet verbazen als deze uitgeschakeld staat en dat de rauwe geheugen write/read ver onder de maat is.
Dit kan ik met grote zekerheid ontkrachten. We hebben in eigen tests gezien dat single/dual channel in een bench als cinebench voor de single/multi cpu test geen verschil maakt. Gezien de Lifebook ook in die test lager scoort dan de concurrentie kunnen de tegenvallende prestaties, in ieder geval in die bench, daar niet aan liggen.
Onafhankelijk hoe groot de taartpunt precies zal zijn in een artificiele benchmark lijkt het met onwenselijk om een laptop te kopen met maar de helft aan geheugen bandbreedte.
Daar ben ik het zeker mee eens, maar we hadden het over de invloed die dit heeft op de prestaties. De tegenvallende prestaties kunnen dus niet volledig verklaard worden door single/dual channel geheugen.
Jammer dat niet geprobeerd is om de browse en video test te doen in de "eco" modus. Als die modes snel genoeg is voor de test, dan zie ik niet in waarom je die niet zo activeren. Als je de uithoudingsduur op "peak performance" wil testen, dan moet je toch iets anders verzinnen dan webbrowsen of een video afspelen lijkt me. Laat hem dan constant de linux kernel compileren of iets dergelijks...
Inderdaad, er word aangegeven dat ze er van uit gaan dat gebruikers geen stap terug willen doen qua performance om de accuduur te vergroten.
Die eco modus zit er niet voor niks op en vooral als je een hele werkdag ( >8uur ) geen stopcontact tegen komt lijkt me de eco modus handig. Ik snap daarom ook niet waarom deze modus niet getest word, het lijkt me niet zo dat je in eco ineens geen office meer kunt gebruiken of kunt browsen?

Moest de laptop snel terug en was er geen tijd of was de zin er niet om dit te testen?
We gaan de test op jullie verzoek met eco-modus herhalen. Probleem is dat vrijwel alle laptops tegenwoordig allerlei energiebesparende modi bieden waarbij ze allerlei trucs uithalen. Het testen van de accu is een tijdrovende klus en vergelijken van de verschillende zuinige standen is nagenoeg niet te doen (welke kies je? wat is de pay-off? wat zegt het als laptop A een betere accuduur bij zijn UltraSmartPower-stand 1 heeft dan laptop B met GreenLowNRG-stand 4?)
wat zegt het als laptop A een betere accuduur bij zijn UltraSmartPower-stand 1 heeft dan laptop B met GreenLowNRG-stand 4?)
Dat een gebruiker er langer mee kan werken?

Veel gebruikers zullen willen weten hoe lang je een laptop kunt gebruiken voor office/internet. Hierbij doet de snelheid er nauwelijks toe.
Maar dan wordt het een soort race hoe je de langste accuduur krijgt en de schermhelderheid speelt hierbij bijvoorbeeld een belangrijke rol. Stel je die dan wel op een vaste waarde in of laat je die door de fabrikant bepalen? En wat is nog een acceptabele snelheid voor office/internet? Er zitten echt allerlei haken en ogen aan. Bij deze Fujitsu is er een knop en als elke fabrikant die had zou je dat als vast uitgangspunt kunnen nemen, maar de meeste fabrikanten hebben meerdere besparende energieschema's.
In Windows kan je ook nog altijd de energieschema's wijzigen. Als je dus een extreem zuinig schema wilt dan verander je gewoon je 'energiebesparende stand' in iets nog veel zuinigers en je hebt er zo weer wat significante accuduur erbij.

Ik ben het helemaal met je eens dat accutesten met energieschema's en dergelijke shit geen enkele zin heeft, je hoeft geen tweaker te zijn om de performance nog verder terug te schroeven en zo een nog langere accuduur te krijgen. Een paar klikken in je configuratiescherm zijn genoeg.
Is het mac-address dat je hebt als je de port replicator gebruikt hetzelfde als het mac-adress zonder port replicator, of heeft de replicator zijn eigen mac-adres? In bedrijfsnetwerken is het best irritant als allerlei systemen telkens verschillende mac-adressen hebben. Of als mensen van port-replicator wisselen: zelfde mac-adres gelogd voor 2 verschillende systemen.

@Alpha89, weet je hoe dat zit bij de jouwe?

[Reactie gewijzigd door woekele op 6 maart 2014 08:15]

Dergelijke dockingstations repliceren de poorten die de laptop zelf heeft. Het is niet zo dat je ze onder windows 'extra' krijgt. Zelfs onder linux verwacht ik dat het out-of-the-box werkt. Het is namelijk een hardware feestje, er is geen software voor nodig. Ik heb er iig nog nooit een driver voor geïnstalleerd. Ik verwacht dus dat hij het mac-adres van de laptop over neemt. Als er geen laptop in het dock zit, zul je zien dat de lan-poort niets doet, en zelfs op je switch zul je zien dat ie niet actief is.

Qua grafisch heb ik het zelfs gezien dat de docking een DVI aansluiting had, maar de laptop er niet mee overweg kon, omdat hij gewoonweg niet de juiste hardware aan boord had.

[Reactie gewijzigd door MrTre op 6 maart 2014 08:28]

Dank voor je uitgebreide feedback. Reden dat ik het vraag is dat de port replicators van HP weldegelijk software vereisen voor de ethernet-poort en er in windows echt een extra interface met eigen mac-address bij komt.
Hi,
Dat heb ik nog nooit meegemaakt bij HP docks. Welk model?
Bij docks ik ook niet, maar deze port-replicator is voor laptops zonder dock-aansluiting. Verloopt via USB. Type moet ik ff checken op t werk.

Maar ik las laatst ook een review van een andere dock, die verliep wel via een docking-poort en ook daar moesten drivers geinstalleerd worden en verscheen nieuwe nic in windows. Weet ff niet meer welk merk, het heette iets van super dock.
Ik kan je met zekerheid melden dat de docks bij Fujitsu geen eigen mac-adres hebben :) Geen drivers zoals al gemeld, en out of the box werken met windows en linux.
Dat is voor Lan misschien wel zo, maar voor vrijwel al het andere niet. Op laptop heb ik displayport en vga, op mn docking 2* dvi en 2* displayport waardoor ik twee schermen via displayport kan aansluiten waar dat op deblaptop zelf niet kon.

Ik heb 2 line ins, outs, mics, allemaal afzonderlijk te gebruiken. Op mijn laptop zit 2* USB en 1 * esata, op docking nog 5 USB en 1* esata, again, allemaal afzonderlijk en tegelijkertijd te gebruiken.

Voor mij is een port replicatie en een docking station dan ook echt een wezenlijk ander ding en geeft de laptop meer aansluiten. Het zou natuurlijk kunnen dat hij hardwarematig het al gereserveerd heeft en pas activeert bij docken, maar goed.

(In mijn geval gaat het trouwens om een dell e6400, nog steeds een pracht apparaat)
Volgens mij is de port replictor niets anders dan een port replicator, hij repliceert dus de poorten.
Anoniem: 449164
@woekele6 maart 2014 09:16
Die duplicator is gewoon een soort verlengkabeltje. Je blijft hetzelfde pci lanes houden maar dan met meer USB poorten.
Werk zelf met latitude 5430 met docking. Werkt uitstekend nooit last van verschillende mac adressen. Alles prima aangepast op de 3 schermen die ik er op heb aangesloten. Extra Sata aansluiting en HDMI werken ook perfect. Enige nadeel met docking station is dat je constant terug moet naar hibernation mode, bij undocking, om je hardware/software stabiel te houden over langere periode.

[Reactie gewijzigd door Cadmus op 6 maart 2014 12:38]

"Je kunt je afvragen of een mat full-hd-scherm zonder touchscreen niet voldoende is voor zakelijke gebruikers."

Mat: prima! (veel beter zelfs)
Zonder touch: prima!
Full HD: schei toch uit! Gaan we eindelijk het tijdperk in van hogere resoluties op een laptop, moeten we dan toch maar tevreden zijn met full hd? Werken met een flinke desktop tot mijn beschikking lijkt me heerlijk!
Het is een 14" scherm met 4k resolutie...
Op 14" is fullHD al aan de hoge kant, en aangezien Windows 7 nog niet zo lekker om gaat met een hoge pixel dichtheid zou ik voor een zakelijke laptop gewoon 1920x1080 kiezen.
Anoniem: 449164
@Noizzz6 maart 2014 09:18
Maar dan had 2560 bij 1440 ook volstaan i.p.v. 3200 bij 1800. Ook zijn er veel meer beamers die 2560x1440 ondersteunen dan beamers die 3200x1800 ondersteunen.
Onder Windows ga je amper vooruit met 3200x1800 op 14". Om alles te kunnen lezen moet je dan op 200% schaling werken. Dus "retina" 1600x900. Helaas gaan een hele hoop programma's niet goed om met 200% schaling en krijg je veel te kleine menuutjes.

Ik heb het hier over Windows 8.1, veel zakelijke gebruikers zullen echter voor Windows 7 gaan. En dan werkt zo'n resolutie totaal niet. De geheugen configuratie snap ik ook niet. Met 2x4GB ben je beter af. En als je bijna 2000 euro neerlegt mag je ook wel 2x8GB verwachten.

Voor mijn gevoel dus net niet.
Ik besef dat het indruist tegen de 'hoe meer beeldpunten, hoe beter'-trend en de pixelrace van dit moment, maar als ik kijk naar de meerkosten van een scherm met 3200x1800-resolutie, de weergaveproblemen mbt software zonder optimalisaties, de extra belasting op grafisch vlak en de wissel die het lijkt te trekken op de accuduur, zou ik zeggen: doe nog maar even wat minder bij 14 inch of lager.
Verrassend dat de processor zo tegenvalt. Misschien een maandagochtend gevalletje? Als ik de conclusie zo lees is die best wel positief, dus dan lijken mij die drie sterren wel karig (heb ik geloof ik nog nooit gezien hier). Maar tov de prijs mag je natuurlijk wel meer verwachten.
Nee hoor, de kans is groot dat het geen maandagochtendmodel is. Als je kijkt naar reviews van ultrabooks dan zie je dat er aan de koeling meestal niet genoeg aandacht wordt besteed wat dus throttling oplevert. Dat lijkt hier nog wat erger te zijn dan gemiddeld. Het formaat is geen excuus; ik heb een Vaio Z21, met zijn 1,16kg heeft deze een full voltage processor waar veel meer warmte vanaf komt dan de ULV varianten in ultrabooks. Ik heb ook een Vaio Pro 13 voor werk met een ULV i5. De i5 throttlet flink terwijl de full voltage i7 in de Z21 vrolijk volle bak aan de gang kan.
Als je gewoon leest, dan lijkt het alsof er bewust is gekozen voor deze throttling...
Ik las het, maar het lijkt me gewoon niet zo logisch dat bewust met je top-model zo laag in de benchmarks terecht komt. Zeker omdat je een snellere processor inbouwt.
En waarom denk je dat dat zo is?
Zou de oorzaak van de iets mindere prestaties kunnen worden gezocht in het vastgesoldeerde geheugen van slechts 2GB? (dual channel in windows met wat er overschiet van het geheugen nadat de gpu alles al heeft weggesnoept.) Of ligt dat gewoon puur aan de koeling van de CPU?

[Reactie gewijzigd door Baggeraar op 6 maart 2014 08:16]

Anoniem: 449164
@Baggeraar6 maart 2014 09:14
Ik denk dat Fujitsu een mooie lijst met specs wilde en ook aan het gemak van de eindgebruiker heeft gedacht door de laptop niet te warm te laten worden. Dan had een i7 4500U natuurlijk ook volstaan en had de prijs 30 euro lager kunnen liggen.
Het klinkt voornamelijk als of de groten deel negatieve performance door software update opgelost kan worden.

Soms wou ik dat de makers van hardware tweakers.net lazen en reagerden met "ow dat fixen we wel ff, geef ons een maandje en deze problemen zijn opgelost"
Zo klinkt het voor mij juist niet. Als Fujitsu bewust throttling heeft toegepast om oververhitting te voorkomen zou dat wel eens kunnen komen omdat de koeling in de laptop niet voldoet voor een 100% unthrottled werking van de CPU. En dat fix je dan niet met een software update maar met een andere configuratie van de koeling. Helaas.
Ik mis bij alternatieven eigenlijk de Latitude 6430u van Dell. Ook een ultrabook met dockingstation dat zelfs wireless is. Ook een stuk goedkoper dan deze Fujitsu. Enige nadeel is dan de schermresolutie die niet groter kan dan 720p.

Of wat dat betreft de Latitude 7000 serie.
Ziet eruit als een mooie spiegel, geef mij toch maar een mat scherm.
Een (overigens beschikbare) uitvoering met lichtere CPU en met een iets feller, mat, niet-aanraakgevoelig scherm zou mij voor een laptop met een dergelijk gebruiksdoel wat interessanter lijken. Maar vooral vind ik het missen van een trackpoint een probleem :P

Maken ze de U904 trouwens nog in de (oude) Fujitsu(-Siemens) fabrieken in Duitsland?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee