Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Evolve Preview

Monsters jagen in het oerwoud

Voorlopige conclusie

We hebben Evolve op een Windows-pc gespeeld, zowel met controller als met muis en toetsenbord. Met de Hunters speel je vanuit eerste persoons-perspectief en dat gaat prima met zowel muis en toetsenbord als met controller. Doordat de Hunters maar weinig skills hebben en de meest kritische daarvan een lock hebben, is de bediening snel en simpel. Bij Goliath is dat iets anders. Die bezie je vanuit derde persoons-perspectief en dat vertaalt zich het beste naar een controller. De bediening van het monster met muis en toetsenbord is nu nog wat schokkerig, met een onhandige camera in de weinige kleine ruimtes die er in de game te vinden zijn. Ook de double jump is wat onpraktisch, zowel bij de Hunters als bij Goliath. Op het toetsenbord is die gekoppeld aan het springen met de spatiebalk, terwijl old school shooterfans die eerder aan W, S, A en D gekoppeld willen zien. Los daarvan zijn we echter zeer te spreken over Evolve. Doordat zowel de monster als de Hunters weinig opties hebben, is het spel snel onder de knie te krijgen. Het is bovendien direct spannend, ondanks dat de twee partijen eerst nog een beetje om elkaar heen draaien.

We zijn erg benieuwd naar wat we nog niet hebben gezien. Welk verschil maakt het om met een ander monster dan Goliath op avontuur te gaan en welke andere Hunters zijn er dan Griffin, Val, Markov en Hank? En vooral; welke spelvormen heeft Turtle Rock nog in petto? Alle vormen zijn 'mens tegen monster', liet Phill Robb los, maar verder wil hij daar voorlopig nog weinig over zeggen. Dat komt hopelijk bij een volgende kennismaking. Die volgt wellicht al snel, want uitgever 2K Games hoopt de game al in het najaar op de markt te brengen. Het risico bestaat natuurlijk wel dat we dan allemaal allang verslingerd zijn aan het enigszins vergelijkbare Titanfall, dat halverwege maart al in de winkel ligt.

Titel Evolve
Platform Windows, Xbox One , PlayStation 4
Ontwikkelaar Turtle Rock Studios
Uitgever 2K Games
Releasedatum najaar 2014

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Turtle Rock toont intro Evolve Video van 14 januari 2015
Evolve krijgt spelvorm Rescue Video van 4 december 2014
Evolve krijgt spelvorm Nest Video van 4 december 2014
Evolve krijgt spelvorm Defend Video van 4 december 2014
Evolve krijgt spelvorm Evacuation Video van 4 december 2014
Evolve krijgt spelvorm Hunt Video van 4 december 2014
2K Games stelt Evolve uit tot 2015 Nieuws van 6 augustus 2014
06:21
Evolve Video van 14 juni 2014
Ga op jacht in Evolve Video van 11 februari 2014
2K Games kondigt Evolve officieel aan Nieuws van 15 januari 2014
THQ valt in onderdelen uiteen Nieuws van 24 januari 2013

Reacties (52)

Wijzig sortering
Dat klinkt als een prachtgame! De classes doen me een beetje denken aan online co-op in Resistance 2 (op de PS3). En het spel lijkt natuurlijk ook een beetje op Left 4 Dead. Alleen de setting van het oerwoud en van andere "natuur" maakt het wat mij betreft nog even een tikje mooier! Het schieten op geïnfecteerde mensen en zombies is leuk, maar voor een bioloog als ik lijkt me dit een mooie afwisseling. Ik zou dit spel erg graag eens proberen.

Er is zeker nog niet bekend wat de systeemeisen worden, hè? (Voor PC.) En hoe zit het met het kiezen welke rol je wilt vervullen in het spel? Wordt er willekeurig een class toebedeeld of kun je zelf een voorkeur geven?

Tenslotte wil ik nog even zeggen dat ik het artikel zelf ook erg goed vind! Het spel zelf spreekt me aan, maar ook de schrijfstijl maakte het leuk om te lezen. :) Ik heb alleen wel een vraag bij dit stukje (van de laatste pagina):
Op het toetsenbord is die gekoppeld aan het springen met de spatiebalk, terwijl old school shooterfans die eerder aan W, S, A en D gekoppeld willen zien.
Hoe zit dat precies? Met WSAD loop je toch, om met een andere knop te springen? Is daar misschien iets fout gegaan met het typen? (Je kunt toch niet vier knoppen gebruiken voor één actie: springen.)


P.S. Nog een opmerking: in de trailer die Euphanasia hierboven heeft gelinkt laten ze zien dat de hunters zacht landen door hun jetpack te gebruiken. Dat lijkt dus (mede) waarom ze geen parachute nodig hebben. Best een goeie trailer, trouwens. :)

[Reactie gewijzigd door Nonstop decay op 11 februari 2014 15:04]

Bij veel shooters is wegduiken / double jump gekoppeld aan W, S, A en D. Druk op 1 van die toetsen en je loopt / rent, druk er twee keer kort op de toets en je springt / duikt double jumpt in de bijbehorende richting. Dat is bij Evolve niet zo. En dank :)

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 11 februari 2014 14:56]

Niks zo irritant als een jump gekoppeld aan je wsad toetsen. Ben je snel bezig in een gevecht en dan spring je ineens een willekeurige kant op, omdat je reactie te snel was en daardoor als jump/roll/... gezien werd, of gewoon omdat je even je vinger verplaatste en je beweging zo min mogelijk wou onderbreken.
Zat van die 'roflol' momenten te vinden, dat iemand ineens spontaan uit de dekking komt door de wsad koppeling.
Ook altijd een van mijn eerste acties in een spel, als iets op dergelijke manier gekoppeld is zo snel mogelijk dat ongedaan maken en alleen aan spatiebalk te koppelen.

Gewoon dedicated toets ervoor, dat het alleen gebeurt als je het wilt, kan geen betere indeling bedenken dan alleen te springen wanneer je wilt dat het gebeurd.Kan me dus ook niet bedenken waarom ze het hier enigzins als nadeel zien, dat er zelfs over details als de toetsenbord indeling wordt nagedacht.
Ik snap sowieso de opmerking niet. Ik ben toch niet echt jong meer en juist in die dagen (rond mn 12e, 14e) speelde ik toch flink wat potjes Quake III of UT en daar was jumping gewoon een spatie. Ik heb ook nog nooit een standaard configuratie gezien waarbij Spatie de eerste jump was en een WASD de double jump.

Pas veel later en absoluut niet old school (naar mijn idee), kwamen er games uit die dat debiele WASD DOUBLE TAP systeem gebruikten en als er iets is wat je wil rebinden dan is dat het. Iemand met snelle reflexes is dan alleen nog maar per abuis aan het double-tappen.

Raarrrr...
UT had wel degelijk die double jump als je twee keer op een WASD knop drukte. Dit zat al lang in de game en was standaard zo ingesteld.

[Reactie gewijzigd door Blade_Reaver op 12 februari 2014 15:20]

UT99 heeft volgens de bronnen die ik heb kunnen vinden geen double jump. Ze zijn wat vaag helaas (internet vergeet nooit iets, nou, echt wel), maar je zou het er uit moeten kunnen halen. Zie de comments:
http://forums.epicgames.com/archive/index.php/t-561278.html

http://www.unrealadmin.org/forums/showthread.php?t=29518

Kijk, daar staat ie, de dodge. Niet de doublejump. Nog steeds fucking irritant natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 12 februari 2014 15:34]

Ja je hebt gelijk het was de dodge en niet double jump (ook al deed je character met die dodge move wel een jump waardoor je over lage objecten kon springen). Of het irritant is is natuurlijk persoonlijk, ik vind het heerlijk en gebruik het intensief elke keer dat ik UT speel (elk half jaar bij LAN's)
De 'double jump' in Team Fortress 2 voor de scout class, is gewoon dubbel spatie. Enkele jump is enkele spatie. Niets moeilijks aan?
Klinkt heel tof dit spel, ik zie verder alleen de vergelijking met Titanfall niet zo het spel is compleet anders behalve dat er in beide grote robots/beesten ziten.

Hierbij ook de nieuwe trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=zlaPT08Tmxc

[Reactie gewijzigd door Euphanasia op 11 februari 2014 14:32]

Speler in groot jasje tegen spelers in klein jasje...
Ik zag in voorstukjes van Titanfall alleen een speler in een klein jasje een speler in een groot jasje uitschakelen. Terwijl in dit spel de 1v1 confrontatie fataal zou zijn, zoals het hier beschreven is.

Ik weet niet of de Titans in Titanfalls ook upgrades krijgen of sterker worden naarmate je er langer een weet te behouden. Qua setting is het ook een hele andere omgeving stad vs jungle.

De enige overeenkomst is inderdaad die jij hier zegt en je beschrijft het dan ook nog eens behoorlijk vaag. Zodat de overeenkomst passend blijft.
Voor de gedesinteresseerde is dit de muziek van de trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=hLcBECiISzE
On topic
Ziet er leuk uit. Voor zover ik het nu kan beoordelen kan het best eens, net als de Left 4 Dead serie, een goede LAN game worden:D Kijk er naar uit!
Had de preview deze ochtend al gelezen, maar was toen blijkbaar offline gehaald?
Soit, klinkt wel super leuk! Ik vraag me enkel af of je zelf kan kiezen of je monster wil spelen of hunter, of dat dit random wordt samengesteld uit (een party) mensen die een spel zoeken. En! dat beide 'kampen' goed uitgebalanceerd wordt zodat iedereen evenveel kans maakt om te winnen, maar als ik het zo lees, wordt daar heel veel aandacht aan gegeven.
Zeker een spel dat ik ga opvolgen en waarschijnlijk wel zal binnehalen (hopelijk toch via Steam!).

[Reactie gewijzigd door steejt op 11 februari 2014 14:44]

Ja, de spelers bepalen zelf wie Monster speelt en wie Hunters. En de Hunters kun dus kiezen welke class ze willen, al dient elk van de vier classes vertegenwoordigd te zijn. Twee Medics in een team kan dus niet.
Dit spel ziet er veel belovend uit! Mooie graphics en tof dat het mogelijk is om vanuit de Hunters en de Goliath te spelen. Opzich is de vergelijking met Titanfall logisch (wordt zeker een dijk van een spel), maar het lijkt me toch dat Evolve een ander publiek trekt, vooral door de 'sfeer' van het spel..

De pré order kost € 50,= Edit: afgerond € 40,= (altans voor pc) wat mij mee valt als ik al dat mooi zie! :P

[Reactie gewijzigd door Henkoviper op 11 februari 2014 08:28]

Als ik tweakers mag geloven zelfs 39,69. Ik ga hem proberen in elk geval :)
en dat is voor de volledige game? Daar kunnen early-access indie's nog een puntje aan zuigen :) Ik hou van dit soort games en dit is een koopje als die prijs klopt!

Heb me ook meesterlijk vermaakt met L4D versus, dus dit wordt ook weer superrr

[Reactie gewijzigd door fre0n op 11 februari 2014 14:49]

Nice wil deze game hebben, alleen heb geen ps4. De prijs is ook acceptabel voor een volledig spel. Hoop dat de ps4's snel in de winkels verschijnen.

Zie net dat het spel 65 euro nieuw bij game mania kost.

[Reactie gewijzigd door meesie1 op 11 februari 2014 17:16]

Klinkt echt als een hele dope game als beide partijen goed zijn uitgebalanceerd. Vergelijking met Titanfall snap ik, ik denk dat Evolve in potentie spannender en meer hardcore zal/kan zijn. Ik ben erg benieuwd in hoeverre het ontwikkelde ecosysteem daadwerkelijk van invloed is op een match. Hoe dik zou het zijn als een epische battle wordt verstoord door een kracht die groter is dan de vijf spelers bij elkaar -> samenwerken/muiten... kan een bizar gevecht opleveren!!
Mij lijkt dat je in het eindstadium als goliath niet te veel last meer hebt van de door AI gestuurde wezens. (dat leid ik tenminste af uit de tekst)
Lijkt me dat je als Goliath op dat moment best even gebruik maakt van de verwarring en wegspringt... om dan uit de bosjes vernieling te zaaien :p

Al bij al lijkt het me best een interessante game, enkel als je 'solo' online gaat zal het wel een gevalletje zijn van om ter eerst je favoriete class pakken...
Solo lijkt mij hier inderdaad geen reet aan, maar met wat maten door die jungle wandelen en schreeuwen in die microfoon tijdens hectische situaties. Dit lijkt mij echt dé game van 2014 als ik het zo lees.

Had er nog nooit van gehoord, maar kan nu al niet wachten :9~
Het eerste waar ik aan denk is de "Tank" gevechten in L4D, de spanning en co-op van die enkele gevechten uitgewerkt tot een volwaardige game.
Behalve dan dat de "tank" in kwestie in deze game eerst moet zorgen dat hij uit handen blijft van de hunters voordat hij er head first in kan stormen zoals bij L4D altijd het geval was. Dit aspect lijkt me nog het leukste aan de game, die machtsverschuiving naarmate het spel vordert.
dat is ook dezelfde studio, dus je zet er niet ver vanaf ;)

(Turtle rock studios heeft samen met valve left 4 dead en l4d2 gemaakt )

verder ziet er netjes uit kan niet wachten op het in beweging te zien, kijken of het dan wat minder strak is, want dit ziet er wel erg goed uit maar het zijn wel erg cinematische kijkpunten.

overall ben ik erg benieuwd though :)
Een goede tank in L4D blokkeert de route maar blijft zolang mogelijk buiten schot.
Matchmaking+balans zal wel een uitdaging worden. Kan me voorstellen dat er in verhouding meer mensen met het monster zullen willen spelen... Bij L4D kun je prima 4 tegen 4 spelen.
Dit lijkt mij ook het grootste probleem.

Zeker als je 'even' alleen wilt spelen en je game maten zijn niet online. Ga je dan met randoms proberen een gecöordineerde aanval uit te voeren of is even een groot bruut monster spelen makkelijker?

Zeker met de huidige generatie gamers waarvan 3 op 10 maar weten wat squadplay/teamplay is.
Dat lijkt me een leuke game in wording! Het klinkt alvast veelbelovend. :9

Nu eerst nog een Xbox zien te pakken krijgen in de Benelux… :)
Vind dit veel spannender klinken als titanfall. Krijg er iig niet een 'CoD met mechs' gevoel bij.
Het doet me erg denken aan een coole retro game waar ik ff niet op de titel kan komen. (opgezocht) Giants: Citizen Kabuto.
Dan at je ook allerlei beesten en werd je monster veel groter en krachtiger. Maar daarin kon je ook een basis maken en had het meer een battlefield vibe. Damn die ga ik weer eens spelen. Was echt nog jong toen lijkt me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True