Door Wilbert de Vries

Gelukkig nieuwjaar! Tweakers blikt terug in cijfers

Inleiding

Gelukkig nieuwjaar en welkom in 2014! We blikken nog even terug op 2013. Dat jaar stond voor Tweakers in het teken van het 15-jarige bestaan en het doorbreken van de magische grens van 500.000 geactiveerde accounts. Alleen daarom al vinden we 2013 een bijzonder geslaagd jaar.

Bovendien wonnen we in 2013 opnieuw de prijs voor beste nieuwssite en beste prijsvergelijker, waar we uiteraard enorm trots op zijn. Waar we ook enorm trots op zijn is onze community. Zonder jullie zouden we de 15 jaar nooit gehaald hebben en zouden we van Tweakers Helpt, onze actie ter ere van ons 15-jarig bestaan, geen succes hebben kunnen maken. Dit jaar zorgden jullie weer voor enkele honderden miljoenen pageviews, maar ook op andere vlakken hebben jullie meegeholpen aan het succes van Tweakers.

In dit artikel blikken we terug op 2013 in cijfers, variërend van de best gelezen artikelen en het populairste product in de Pricewatch tot aan het percentage Vista-gebruikers op Tweakers. Ook blikken we alvast beknopt vooruit op onze plannen voor 2014.

Volgende pagina (Bezoekers - 2 / 6)

Bezoekers

Tweakers kende in voorgaande jaren steeds een enorme groei, zowel in het aantal bezoekers als in het aantal opgevraagde pagina's. In 2013 hebben we voor het eerst in vijftien jaar minder unieke bezoekers en pageviews gegenereerd dan het voorgaande jaar. Zo registreerde Google Analytics een daling van 2,6 procent in het aantal bezoeken naar Tweakers en een daling van maar liefst 16 procent in pageviews.

Dat is niet zo erg als het lijkt: de pageviewdaling kan worden verklaard doordat we eind 2012 de automatische refresh hebben uitgezet. De daling in het aantal unieke visits vinden we dermate marginaal dat we er niet wakker van kunnen liggen. Wat we wel interessant vinden om te zien is op welke manier al die bezoekers onze site gebruiken.

Als we naar de statistieken over heel 2013 kijken, dan zien we dat Chrome verreweg de meestgebruikte browser is. Dat was in 2012 ook al het geval, maar de voorsprong is in 2013 alleen maar groter geworden. Het gebruik van Chrome steeg afgelopen jaar met net geen 9 procentpunt tot 39,91 procent. Deze stijging lijkt vooral ten koste te zijn gegaan van van Firefox en IE, die respectievelijk met 5,19 en 5,57 procentpunt daalden.

Windows is met een aandeel van twee derde van alle visits nog altijd dominant. Wat wel opvalt is dat het percentage Windows-gebruikers ten opzichte van 2012 met 5,61 procentpunt is gedaald. De daling lijkt vooral te worden veroorzaakt door de stijging in het aantal bezoeken vanaf een iOS- en Android-device. Saillant detail: nog altijd 3,62 procent van de bezoeken aan Tweakers gebeurt vanaf een pc met Windows Vista.

Die stijging is ook zichtbaar in de verhouding tussen het percentage bezoeken vanaf een desktop en mobiel. Hoewel het leeuwendeel van de visits nog altijd vanaf een desktop komt, is dit aandeel wel 6 procentpunt gedaald. De verklaring hiervoor is logisch: het belang van mobile devices neemt nog steeds fors toe, wat ook zijn weerslag heeft op de verhoudingen bij Tweakers. Inmiddels is bijna 20 procent van alle visits afkomstig vanaf een smartphone of tablet.

Voor 2014 verwachten we overigens dat dit percentage flink zal zijn gestegen door de introductie van ons responsive design. Dit moet ervoor zorgen dat Tweakers ongeacht de windowsize van de browser goed wordt weergegeven. Uit de diversiteit van de gebruikte schermresoluties op Tweakers blijkt dat hier best wel eens behoefte aan kan zijn :)

Artikelen

De redactie heeft ook in 2013 niet stilgezeten. In totaal werden er met iets meer dan 6300 nieuwsberichten bijna net zo veel nieuwsjes geproduceerd als in 2012. Daarnaast werden nog eens 398 reviews en achtergronden geproduceerd, terwijl er ook nog eens 271 eigen videoproducties, als onderdeel van een review of als op zichzelf staande reportage, werden gemaakt. Alle video's samen waren goed voor 16 miljoen views, die samen weer 900TB aan data genereerden.

Best bekeken videoitems 2013
Grand Theft Auto V 132.475
HTC One 88.752
Huawei Ascend P6 80.771
Galaxy S4 vs HTC One vs Sony Xperia Z 80.051
iOS 7 74.570

Op de frontpage was er misschien weinig van te merken, maar achter de schermen is er veel veranderd op nieuwsgebied. Waar het nieuws op Tweakers voorheen door alle redacteuren werd geschreven, is er sinds oktober een scheiding tussen de nieuws- en de reviewredactie. Het idee is dat de twee redacties zich zo met meer focus op hun taak kunnen richten: de reviewers kunnen zich ongestoord op de langere artikelen richten, terwijl de nieuwsredacteuren volledig op de actualiteit gericht zijn. Het vaste nieuwsteam bestaat nu uit vier redacteuren, aangevuld met drie freelancers die op onregelmatige tijden berichten schrijven. De splitsing zorgde voor nogal wat aanpassingen wat betreft de planning, de werkwijze en de werkplekken, maar inmiddels hebben beide redacties hun draai gevonden.

Als we onze briljante (kuch) aprilgrap even buiten beschouwing laten, dan zien we dat de hoogtepunten van het afgelopen jaar worden gevormd door enkele acties van Stichting Brein en dat Microsoft en Apple met enkele van hun producten dominerend waren. Ook de komst van Netflix en de Nexus 5 in Nederland kon bij onze lezers blijkbaar op de nodige interesse rekenen.

De Buy Guides van Tweakers overheersen de top-10 van best gelezen reviews en achtergronden dit jaar. Deze artikelen profiteren vooral van de zogenoemde longtail, waarbij zelfs maanden na publicatie nog interesse in de inhoud blijkt te bestaan. Ook mobiele telefoons scoorden het afgelopen jaar weer hoog, waarbij het niet verrassend is dat een shoot-out tussen drie enorm populaire telefoons met stip aan kop gaat. Opvallende vreemde eend in de bijt is het achtergrondartikel over XBMC.

De overtuigende koppositie wordt dit jaar ingenomen door onze Sinterklaasactie, al snappen we dat een weggeeffestijn met deze omvang een beetje smokkelen is ;). Het artikel over Litecoins scoorde onverwacht hoog, zowel met het aantal views als reacties. De rest van de top-10 wordt gecomplementeerd door telefoons, Windows, GTA V en de iPad Air. Een andere hoogvlieger was het achtergrondartikel over de hyperloop.

De artikelen waarop veel wordt gereageerd vertonen een iets ander beeld dan de artikelen die verhoudingsgewijs het beste worden gelezen. Toch zijn het ook hier weer de grote namen, zoals Microsoft, Apple, Netflix en Nvidia, die hoog scoren.

Pricewatch

Afgelopen jaar is er weer druk gesleuteld aan de Pricewatch, die ook in 2013 weer door jullie is verkozen tot beste en populairste prijsvergelijker van Nederland. Dit soort beloningen voor al het harde werk nodigen ons natuurlijk uit om ons best te blijven doen en te blijven luisteren naar jullie.

De afgelopen twaalf maanden zijn er meer dan 32.000 producten aan de Pricewatch toegevoegd en werden er door het Pricewatch-contentteam meer dan 61.000 specificaties aangevuld. Uit de statistieken over 2013 blijkt overigens dat jullie ook flink je best gedaan hebben. De Pricewatch is weer veelvuldig gebruikt bij het oriënteren op een nieuw product. Op basis van alle kliks die we hebben geregistreerd, kunnen we een aantal interessante conclusies trekken. Zo is de Nexus 5 zo populair dat deze er nog in de laatste twee maanden van vorig jaar er in geslaagd de meeste kliks van het jaar te genereren.

Uit het lijstje met populaire producten en merken blijkt dat de Pricewatch niet alleen gebruikt wordt om prijzen van mobieltjes en tablets te vergelijken, maar ook nog altijd veelvuldig wordt gebruikt om naar de laagste prijzen van componenten te zoeken. Ook in het overzicht van de meest aangeklikte categorieën in de Pricewatch scoren componenten nog altijd goed, al is duidelijk zichtbaar dat ook televisies en games niet meer uit Tweakers weg te denken zijn.

De populariteit van componenten zien we ook een beetje terug in het lijstje van de tien populairste producten in 2013. Hoewel er twee telefoons aan kop gaan en er ook verderop nog de nodige telefoons tussen staan, heeft de Rasperry Pi de eervolle derde plek. Ook de Samsung 840 EVO 250GB heeft in enkele maanden tijd een plek in de top-10 weten te veroveren.

Forum en moderaties

Naast alle redactionele artikelen produceren jullie zelf ook nog de nodige content. Nog los van de 661.568 reacties die afgelopen jaar werden achtergelaten onder de redactionele artikelen, gebeurde dit ook in de vorm van productreviews, shopreviews, V&A-advertenties, reacties op GoT en uiteraard via direct messages via ons berichtensysteem.

In 2013 plaatsten jullie net geen twee miljoen reacties op GoT, waarvan overigens de helft alleen al in General Chat en Spielerij werden geplaatst. De diverse shops in de Pricewatch werden meer dan 7600 keer beoordeeld. Ook de producten die de Pricewatch-winkels verkopen, konden rekenen op de nodige gebruikersreviews. In totaal werden er vorig jaar ruim 16 duizend simpele productreviews achtergelaten en nog eens bijna 3300 uitgebreide reviews.

Veel tweakers hebben moeite met het weggooien van hardware, wat we terug zagen in een stijging van het aantal geplaatste advertenties op Vraag & Aanbod. Er werden meer dan 110 duizend advertenties geplaatst om een product te verkopen en in bijna 11 duizend gevallen plaatste een tweaker een advertentie omdat ie juist op zoek was naar een product.

Niet alleen werd overigens V&A vorig jaar vaker gebruikt, ook werden er aanzienlijk meer privéberichten verstuurd. In totaal werden er in 2013 bijna 1,4 miljoen dm-reacties heen en weer gestuurd, een stijging van meer dan 11 procent ten opzichte van 2012. Al die activiteiten hebben er overigens voor gezorgd dat jullie vorig jaar 28.363.446 karmapunten extra bij elkaar hebben gesprokkeld.

Zorgen over jullie participatie op onze site hebben we overigens nooit gehad. Zowel niet qua eigen bijdragen als de bereidheid de bijdragen van anderen te modereren. De moderatie kreeg een sterke impuls na de introductie van het vernieuwde moderatiesysteem in de zomer van 2007. Sindsdien bevindt het aantal moderaties zich vrij stabiel rond de 140.000 per maand, terwijl het afgelopen jaar zelfs is gestegen tot zo'n 160.000. In heel 2013 werd er maar liefst 1.931.892 keer gemodereerd.

Soms was er meer nodig dan een simpele moderatie en voelden we onszelf genoodzaakt om een user naar het strafbankje te verwijzen . In 2013 werden er 961 bans uitgedeeld, vooral vanwege spampraktijken of onregelmatigheden in V&A .

2014

Zoals we al schreven: successen laten zich niet enkel in cijfers staven. Het heeft vaak ook te maken met het gevoel dat er heerst. Tweakers wordt gemaakt door een club gedreven mensen, die verstand van zaken hebben op de gebieden die voor ons belangrijk zijn en gelezen door een veel grotere groep gedreven mensen met nog veel meer verstand van zaken.

Maar dat betekent niet dat we op rozen zitten. De slechtere economie heeft de afgelopen jaren ook Tweakers geraakt en de consequenties daarvan zijn in 2013 zichtbaar geworden. Het heeft er bij Tweakers nooit om gedraaid dat elk dubbeltje moest worden omgedraaid, dus dat doen we ook nu niet. Als we moeten investeren, dan kunnen we dat gelukkig.

We hebben als organisatie echter wel kritisch gekeken naar hoe we tegenslagen goed kunnen opvangen. Een van de zichtbare gevolgen hiervan is dat we van vier ontwikkelaars van Tweakers afscheid hebben genomen, maar gelukkig wel een baan hebben kunnen aanbieden bij Autotrack en Carsom, die een deurtje verder zitten op dezelfde etage. Overigens hebben de devvers in heel 2013 evengoed nog 2253 tickets weggewerkt - een knappe prestatie !

Ook op andere fronten hebben we ons gedwongen het afgelopen jaar kritisch naar onszelf te kijken. Een van de uitkomsten daarvan is dat we geen genoegen nemen met zoals we nu werken. Net zoals veel lezers de mensen om hun heen van advies voorzien over tech en elektronica, willen wij dat als site ook doen. Maar met de huidige site en werkwijze blijken die mensen hun weg niet te kunnen vinden op Tweakers.

Wat gaan we veranderen? Ten eerste zal Tweakers voor het eerst in zijn bestaan reclame gaan maken, wat gelukkig relatief eenvoudig kan omdat we onderdeel zijn van de Persgroep, dat over onder meer kranten en het radiostation Q-Music beschikt. Het betekent ook dat we wat kleine aanpassingen moeten gaan doen om te zorgen dat al die mensen die naar ons toe komen voor advies óók de informatie kunnen vinden die ze zoeken.

Naar dat laatste hebben we uitvoerig onderzoek gedaan, waarvan we een hoop hebben geleerd. We hebben gesproken met mensen die Tweakers vaak bezoeken als met mensen die onze mooie community en site niet eens kenden. Wat bleek: die twee groepen willen voor een deel dezelfde dingen.

Uitgebreidere tests, meer producten

Een van die stappen werd eerder al aangestipt: de splitsing van de redactie. Door deze splitsing ontstaat er bij de reviewers ruimte om producten uitgebreider te gaan testen en meer producten te reviewen. Dat wat we extra gaan testen, zullen vooral midrange producten zijn. Technisch niet heel spannend, maar wel net de producten die veel mensen kopen of waar ze informatie over willen vinden. Daarnaast sleutelen we ook voortdurend aan verbeteringen aan de diepgravende reviews van de nieuwste high-end smartphones, tablets, laptops, componenten of andere interessante producten.

Stiekem zijn we al een beetje mee begonnen met die aanpassingen. De categorybar op de Frontpage is een van de aanpassingen die we hebben gedaan om niet-tweakers te helpen met het navigeren binnen de site. En we merken dat dat werkt. Ook hebben de buy guides een prominente plek gekregen op zowel de Pricewatch-index als categoriepagina's.

Komend jaar zullen er nog diverse aanpassingen aan de site worden gedaan om Tweakers in staat te stellen zowel jullie áls de mensen die je ter info naar onze site stuurt beter te kunnen helpen. Sommige aanpassingen zijn miniem, andere hebben meer impact. Een verandering die in januari al in het oog zal springen, is een wijziging in de artikel-afbeeldingen op de frontpage. Later hierover meer, maar hier wel alvast een sneak preview .

Uiteraard zijn we er nog niet: er blijft altijd ruimte om te verbeteren, zowel inhoudelijk als technisch. Daar zullen we ook in 2014 mee verder gaan, hopelijk met jullie hulp! Houd ons scherp, blijf betrokken en dat iedereen een heel gelukkig en gezond 2014 mag beleven!

Tweakers Frontpage met nieuwe ankeilers

Reacties (441)

Wijzig sortering
Gelukkig nieuwjaar iedereen!
Nog even computer en wachten tot het vuurwerk over is.

Een heel gelukkig nieuwjaar, hopen op mooie technologische ontwikkelingen. En weer hopen op een goed jaar voor alle tweakers (en hopelijk zijn er minder bans nodig :( )

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 1 januari 2014 14:05]

Ik vind de bans eigenlijk wel meevallen als je kijkt naar het totaal aantal gebruikers, page views, etc.

Gelukkig nieuw jaar allemaal!
Ik vind de bans eigenlijk wel meevallen als je kijkt naar het totaal aantal gebruikers, page views, etc.

Gelukkig nieuw jaar allemaal!
Dat komt omdat veel mensen weten dat er steng gemod word. Het is vooral V&A waarop word gebanned (correct me if I'm wrong) Helaas zijn er ook geen cijfers over andere jaren. Maar het kan altijd minder, toch ?
Criminaliteit kan ook altijd minder, maar toch blijf je mensen hebben die zich misdragen. Hier net zo, ze willen niet luisteren of gaan toch tegen de regels in. Dan kan je al snel een ban aan je broek hebben.
inderdaad heel weinig als je ziet hoeveel oem software er nog aangeboden wordt zonder de bijbehorende hardware.

Een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst allemaal O-)
Hetzelfde!

Ben zelf erg benieuwd wat we komend jaar gaan zien op tweakers. Wat worden de belangrijke spelers volgend jaar en wat gaat het nieuws domineren. Uiteraard hebben we weer nieuwe smartphones dus de bijbehorende merken zullen wel in het nieuws blijven, maar hoe gaat het met de gadgets. Horloges of Google Glass bv. En gaat de Oculus Rift dan eindelijk in de winkel verschijnen? Nextgens worden ook beter beschikbaar (en ook binnen eigen grens), dus dat levert ook weer wat leuke dingen op.

Ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren de komende tijd wat we nog niet echt zien aankomen.

Vind het trouwens wel jammer dat in het artikel geen info over 2012 in de grafieken is verwerkt (of zelfs de jaren daarvoor). Dat je bv kunt zien wat in 2012 de browser-stand was en hoe die winst zich heeft vertaald. Verder wel interessant stuk.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 1 januari 2014 01:50]

Wat heeft die Maartje toch een mooi handschrift O+
Een gelukkig en gezond nieuwjaar toegewenst!
De beste wensen allemaal!
Waarom reageren jullie zo vroeg... Hoor je niet dronken te zijn en of drugs te gebruiken:o

ANNYHOW HAPPY NEW YEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAR


WOOHOOOOOOO

WHOOOO

WOOOOOO

YEAAAAA


DAG LEVER!
En jij dan? :D

Ik heb gezond oudjaar dit jaar, en nog gezonder nieuwjaar. :)
Gelukkig nieuwjaar!

en..
Wat gaan we veranderen? Ten eerste zal Tweakers voor het eerst in zijn bestaan reclame gaan maken, wat gelukkig relatief eenvoudig kan omdat we onderdeel zijn van de Persgroep, dat over onder meer kranten en het radiostation Q-Music beschikt.
Oh nee, als ik straks maar geen schreeuwerige Tweakers.net reclames op de radio ga horen. Anders moet ik alsnog over op 538 (teh horror)

Wel zou je iets als "technieuws" op de radio kunnen introduceren. Op vaste tijden belangrijk nieuws uit de wereld van de ICT leveren. (En dan netjes zeggen dat het 't Tweakers.net technieuws is, zoals bv het ANP doet)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 1 januari 2014 10:08]

Wel zou je iets als "technieuws" op de radio kunnen introduceren. Op vaste tijden belangrijk nieuws uit de wereld van de ICT leveren. (En dan netjes zeggen dat het 't Tweakers.net technieuws is, zoals bv het ANP doet)
Wilbert heeft volgens mij als een weekelijks gesprek op 538 waar het nodige ter spraken komt.
Iedereen een heel productief,geniaal,digitaal,gezond en gelukkig 2014 toegewenst!!
En ja, ik ben een van de weinigen die aan het werk is... :)

[Reactie gewijzigd door E65 op 1 januari 2014 00:05]

ik hap, wat doe je?
Gelukkig nieuwjaar! :)
Gelukkig nieuwjaar zei die op dit moment nog op tweakers zitten ;)
alle Tweakers een goed en gezond 2014!
Beste wensen en een tweak vol jaar
Gelukkig nieuwjaar!
Gelukkig nieuwjaar !
1 2 3 ... 43

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee