Mozilla is lang niet de enige die met een nieuw besturingssysteem de markt wil opschudden. Canonical gaat hetzelfde proberen met Ubuntu Touch, Jolla probeert het met Sailfish, Samsung en Intel proberen hoge ogen te gooien met Tizen en zo gaat het nog wel even door.
Er zijn een paar redenen waarom Firefox OS vooralsnog het meest kansrijke platform is. Mozilla flikte het al eerder een marktmacht te doorbreken, namelijk met de desktopbrowser, en bovendien staan tientallen providers en enkele grote fabrikanten erachter. Daarbij komt dat Firefox OS al daadwerkelijk in diverse landen uit is.
De insteek van Mozilla om te proberen alle platforms ertoe te bewegen web-apps te ondersteunen is een kansrijke. Mobiele, responsive websites worden steeds beter en talrijker, en met enkele aanpassingen zijn het volwaardige apps met push op Firefox OS. Dat staat in schril contrast met iOS en Android, die door de eigen programmeertalen en distributiewinkels forse investeringen vergen.
De strategie om onder aan de markt te beginnen is bovendien slim, omdat veel klanten daar er niet eens bij stilstaan op welk besturingssysteem hun toestel draait en gewoon internet op hun mobiel willen. Bovendien is de besturing makkelijk te leren; er zijn geen gebaren en alle knoppen staan duidelijk op het scherm. Het is echt simpel.
Voor ontwikkelaars is de huidige lijn toestellen echter een klein drama. Apple heeft zijn iPhone 5s, op Android is er de Nexus 5 en zelfs Jolla heeft met zijn Sailfish een redelijk aansprekend toestel in handen. Leg daarnaast de Geeksphone Keon met zijn verouderde hardware en vooral zijn belabberde scherm, en je maakt op niemand indruk.
Het is moeilijk om in Firefox OS een toekomstige marktleider te zien
Firefox OS zit echter bomvol potentie en dankzij de steun van bedrijven als T-Mobile en fabrikanten als Huawei, LG en Sony is het kansrijk om in elk geval een plekje op de markt te veroveren. Met de kanttekening dat ontwikkelingen op de telecommarkt bijzonder lastig te voorspellen zijn, is het moeilijk om in Firefox OS een toekomstige marktleider te zien. Mozilla's doel om web-apps op alle platforms te laten werken klinkt echter een stuk haalbaarder en Firefox OS doet goed zijn best om te laten zien wat je met html5, css en JavaScript kunt.
Aan de andere kant, toen Mozilla Firefox uitbracht was die browser een stuk beter dan de grote concurrent IE6. Firefox OS heeft dat voordeel niet, want laten we eerlijk zijn, het zit nog lang niet op het niveau van iOS, Android, Windows Phone of BlackBerry 10. Sterker nog, het zit nog onder het niveau van bijvoorbeeld Android 1.0 of iOS 1.0, een besturingssysteem dat het volgens Steve Jobs ironisch genoeg ook moest hebben van web-apps. Het zal ook nog een tijd duren voordat veel tweakers serieus een telefoon met Firefox OS overwegen, maar er is een begin.
Dat Mozilla met de steun van grote providers en grote fabrikanten de smartphonemarkt betreedt, is absoluut iets waar Apple, Google en Microsoft zich zorgen over moeten maken, maar we zullen nog wel even moeten wachten voordat Firefox OS volwassen is.