Door Jurian Ubachs

Redacteur

Assassin's Creed IV: Black Flag - meer piraat dan moordenaar

Conclusie

Je kunt Assassin's Creed IV: Black Flag twee dingen verwijten. In de eerste plaats laat Ubisoft met dit spel de basis waarmee Assassin's Creed ooit begon nog meer varen dan in het vorig jaar verschenen Assassin's Creed III. Dat maakt de game niet slecht, maar het zou er wel voor kunnen zorgen dat Assassin's-fans van het eerste uur dit jaar definitief afhaken. De titel 'Assassin's Creed' zorgt bij die mensen vooral voor verwarring: het spel past nauwelijks meer in de franchise. Daarnaast moet Ubisoft oppassen dat bepaalde gameplay-elementen niet al te hevig uitgemolken worden. Torens in Assassin's Creed: Revelations, radartorens in Far Cry 3, 'cTos-centra' in Watch Dogs en nu forten in Assassin's Creed IV: we begrijpen dat het mechanisme werkt, maar we hoeven het ook weer niet in elke game terug te zien.

Dat gezegd hebbende: het openen van de kaart door forten in te nemen is maar een klein onderdeel van het spel, en wie zich openstelt voor een piratengame in plaats van een Assassin's-game, of zich toch al niet stoorde aan de veranderde insteek, heeft daar ook geen minpunt meer aan. Black Flag is op zichzelf een heerlijke piratengame. Het varen duurt soms wat lang, maar doordat je constant aan het jagen bent op 'prijzen' valt dat ook wel weer mee. Je loopt naast de grootste piraten uit de geschiedenis en bent een van hen, en dat geeft het spel een bepaalde stoerheid. Daarbij blijven de bekende aspecten van de gameplay overeind, mede doordat de combat weer net iets uitdagender is dan in het vorige deel. Assassin's Creed IV: Black Flag heeft ons prima vermaakt. We zijn nu vooral benieuwd wat Ubisoft hierna met Assassin's Creed gaat doen, want na Black Flag kan het echt alle kanten op.

Pluspunten

+ Zeegevechten
+ Mooie spelwereld
+ Stoere held, stoere piraten
+ Iets uitdagender dan vorige games
+ Veel te doen, veel content
+ Fasttravel-punten

Minpunten

- (Te) vaak gebruikte gameplay-elementen
- Lange afstanden varen

Cijfer: 8,5

Titel Assassin's Creed IV: Black Flag
Platform

PC, Xbox 360, PlayStation 3
PlayStation 4, Wii U, Xbox One

Ontwikkelaar o.a. Ubisoft Montréal
Uitgever Ubisoft
Releasedatum 29 oktober 2013
PC: 22 november 2013
PS4: 29 november 2013
Xbox One: 2014

Lees meer

08:52
Assassin's Creed IV: Black Flag Video van 29 oktober 2013
05:54
Assassin's Creed IV: Black Flag Video van 26 augustus 2013

Reacties (88)

88
87
62
4
0
13
Wijzig sortering
Anoniem: 398911
30 oktober 2013 16:27
Ik kan me ook totaal niet vinden in uitspraken als; "het staat té ver van ACI en II af." Waarom dan eigenlijk? Je zit nu dus ergens tussen deel 2 en 3 in. Edward is Haytham's vader... Oftewel het verhaal gaat gewoon verder alleen in een andere tijd en alles hangt op de één of andere manier aan elkaar.

Uiteraard is in dit deel de piraterij wel erg op de voorgrond, maar naar mijn mening is het wel goed uitgewerkt. Het voelt voor mij wel nog steeds als een AC game. In het begin misschien iets minder, maar ik kom weer steeds dingen tegen die me verder in het verhaal trekken en m'n aandacht hebben.

Dan het minpunt van de view-points...tjah...alle AC games hadden het...deze ook weer. Dat ze het voor andere franchises ook hebben gebruikt geeft in mijn ogen alleen aan dat het een goed werken systeem is.
Ze wilden volgens mij gewoon een piraten game maken maar waren te bang om een nieuwe IP te lanceren. Wat doe je dan? Juist, je pakt een bekende naam en plakt die erop.

Erg jammer.

Wellicht gaan ze ooit nog een Rainbow Six game maken wat dan geen tactische shooter is maar een race game waarbij de coureur een broer heeft die toevallig Rainbow Six lid is. Of een Splinter Cell vlieg game waarin je af en toe Sam Fischer moet droppen in een missie gebied?

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 29 oktober 2013 20:50]

Je hebt het over de uitgever die aan Watch_dogs, The Division en The Crew werkt. Dus echt bang voor nieuwe IPs zijn ze niet. Het zou wel kunnen dat ze niet afhankelijk willen zijn van alleen maar nieuwe IPs. Ik denk dat dat geen angst is, maar gezond business verstand.
wouw. ziet er echt uit als de eerste assassins-creed game die ik spelen ga.
ik had vroeger jaren geleden een game van pirates of the C als ik me kan herinneren.
(waar je je eigen schip kon kopen. manschappen kon inhuren vanuit een bar. en ook van schip naar land en weer terug moest.)
edit: http://www.youtube.com/watch?v=io2WxewZtwA
dit spel dus.

en sinds dien is er eigenlijk geen echt goede pirate game uitgekomen volgens mij. dit ziet er veel belovend uit.

[Reactie gewijzigd door rayhvh op 29 oktober 2013 13:43]

Ik meen dat je deze bedoelt? Was inderdaad echt een vette game. Simpel, maar echt briljant. Steeds groper schip (je kon kiezen of je het kaapte of liet zinken, bemanning kon je overnemen, goederen verkopen, betere wapens kopen en ga zo maar door. Je kon transportmissie's uitvoeren en ronddwalen op eilanden.

Man man man, als ze dit verder perfectioneren dan weet ik wel dat ik hem kapot ga spelen
inderdaad! dat is het. perfect spel.
zou hem nog eens opnieuw spelen. hoop dat ooit iemand het inderdaad anno 2013 perfectioneert.
Ik ben altijd bang als ik oude games zoals deze terug ga spelen, dat ze tegenvallen. Ben nu 20 en toen was ik 12 of misschien zelfs jonger. Het beeld is uiteraard erg vertekend in de tussentijd, maar misschien dat ik hem ook nog eens installeer :)
klopt helemaal wat je zegt!
écht ontzettend vette game!
gisteren gaan kijken bij mijn schoonbroer die Xbox 360 heeft!
can't wait for pc edition!
Het doet me ook enorm denken aan de Pirates of the Carribean-game van Disney, een erg leuk spel met een aantal tekortkomingen. Gezien dit er uitziet als een moderne, verbeterde versie daarvan is de kans erg groot dat Black Flag in huis gehaald wordt.
ik weet niet precies meer omdat het een lange tijd geleden is. maar het zou die wel eens kunnen zijn ja.
Ah ok, ik dacht dat je Sid Meier's Pirates bedoelde, voor mij persoonlijk DE piraten game.
http://www.youtube.com/watch?v=OXrnQL22lYc

Ik moet zeggen dat de Piraten setup van Assasin's creed me ook wel aanspreekt, meer als de vorige delen, die ik nooit echt gespeeld heb eigenlijk.
haha dat spel was van de "toenmalige" bugthesda.
Alleen de AI in de preview doet me al wegschrikken...ZO slecht en dat voor een game die toch al wat jaartjes meedraait...die enemy's die er n beetje chillend bijstaan tot je klaar bent met de een en dan maar eens bedenken ''hey, laat ik ook eens mijn zwaard uitsteken''.....jammer :(
Daar 'erger' ik me al sinds deel 1 aan. (heb enkel deel 2 daadwerkelijk gespeeld)
Het lijkt wel alsof de tegenstanders eerst een nummertje trekken om vervolgens netjes 1 voor 1 dood te kunnen gaan. Staan er drie man om je heen waarvan er maar 1 tegen je vecht terwijl de anderen erbij staan te gapen.

Maar anders was het misschien ook vrij snel game over. De kans dat je dan omkomt is opeens een stuk groter. Zeker als je op het dek van een schip staat wat je zojuist geënterd hebt.
Dat is helaas nog niet beter. Speelde gister in bijzijn van een kameraad en dat leidde tot hilarische momenten.

Ik zat in de bosjes, lok 1 persoon daar naar toe en leg hem neer en een ander persoon kijkt gewoon letterlijk toe.
Ja, de AI staat regelmatig stil. Maar laat 1 keer je afleiden, en je healthbar wordt letterlijk door de helft gehakt. In dit deel is het soms best een beter idee te vluchten, in plaats van te verdedigen. Weer een klein beetje het AC1 gevoel terug.
wat heel het idee dus wegdoet van combat....jammer maar niet anders helaas!
Ik hoop dat de AI beter wordt op de volgende games (ik heb zelf nog geen AC gespeeld)
Ennn ik ben officieel afgehaakt, ik word totaal niet vrolijk als ik dit zo lees en vond vond AC3 een enorme teleurstelling... Jammer, maar ik heb nog genoeg andere games.
Hoewel ik het wel met je eens ben als ik puur alleen kijk naar de actie aangaande de Assassins moet ik zeggen dat ik de game, zoals in de review gemeld werd, liever als een losse piratengame zie welke dan best goed te doen is.

Het puntje kritiek over het "openen" van de map door middel van synchronisatie punten kan ik me niet in vinden. Zelf vond ik het wel geinig, zonder al te veel actie bij zo'n punt zien te komen om daarna weer geheimzinnig te verdwijnen was altijd leuk om te doen. En zal ik daarom ook nu weer met plezier proberen.

Ga de game zeker spelen alleen zal ik het zien als een losse game om teleurstelling te verminderen. Jammer dat de AC serie deze weg in slaat maar wie weet word er toch nog naar de fans geluisterd als deze maar genoeg kritiek hebben op dit spel..?
wat ik nou niet snap is. je zegt :
losse piratengame zie welke dan best goed te doen is.

En

Ga de game zeker spelen alleen zal ik het zien als een losse game om teleurstelling te verminderen. Jammer dat de AC serie deze weg in slaat maar wie weet word er toch nog naar de fans geluisterd als deze maar genoeg kritiek hebben op dit spel..?
wat is er dan niet goed aan deze versie?
anders zijn er weer mensen die zeuren : het is net als call of duty telkens het zelfde spel.
Het probleem is dat "Assassins Creed" voor een concept staat, dat in deel 3 al grotendeels uit het raam vloog en deze keer gewoon helemaal overboord gegooid wordt.

AC1 was misschien geen perfecte game, maar het idee van social stealth was er wel in uitgewerkt. Deel 2 en de uitbreidingen daarop deden dat nog beter, maar in deel 3 is social stealth gewoon weg, en dat lijkt hier niet terug te keren.

En dat terwijl dat toch één van de drie regels van het gilde is:
 • Do not spill innocent blood;
 • Hide among the crowd;
 • Do not compromise the Brotherhood.
Overigens is het wel zo dat mensen zeuren dat COD altijd hetzelfde is, maar het blijft steeds verkopen als een dolle, dus Activision zal die klagers verder een worst zijn.
Assassin's creed staat voor mij voor een eeuwenoude strijd tussen de tempeliers en de Assassin's en de onderliggende mythologie.

Tijden veranderen dus ook hun werkwijzen. "Hide among the crowd" is een ruim begrip. "Hide in plain sight" zou hetzelfde kunnen zijn. Dus je bent wel een assassin maar je kunt wel in het openbaar rondlopen. Net als de tempeliers.
Wat ik minder vindt is dat het verhaal steeds verder afdwaalt van het vechten tegen de Templars. Waar dit in de eerste games de rode draad vormde in de game is het nu meer een neveneffect,
De verhaalmissies gaan hier niet altijd over en het schuift naar de achtergrond.
Dit is in mijn ogen erg jammer omdat ik dit juist leuk vond aan de games.

Oftewel kort maar krachtig.
Voor mij is de AC ervaring zoals ik die met Altaïr en Ezio had verdwenen.
Juist die ervaring maakt het voor mij persoonlijk super gaaf om te spelen.
Anoniem: 373239
@rayhvh29 oktober 2013 10:56
Ik herken me wel in wat GeKo zegt en ik denk dat hij niet continu hetzelfde wil a la CoD, maar dat Ubisoft wat trouwer blijft aan het verhaal van AC zoals het ooit bedoelt was.

De strijd van de Assassin's vs. Templars met ideologieen die stiekem dicht bij elkaar liggen voor andere doelen was een hele interessante. Desmond als verbindende factor naar het heden was een ontwikkeling die je graag deel voor deel als een puzzel zag ontwikkelen.

Wat je nu echte ziet gebeuren is een game die waarschijnlijk heel goed is, maar zo ongelooflijk afwijkt van het originele concept dat het net zo goed een andere game kon zijn.
Het is niet zeuren om de vernieuwing, maar als je de essentie loslaat ga je een grote groep mensen wel teleurstellen.
Ik zou graag toch nog een duidelijke vergelijking willen zien van de graphics tussen current-gen en next gen ac4
Edit: My bad. De PS4-versie is dus wel gespeeld, maar maakte geen enorme indruk.

Ik denk dat we dit nog wel een jaartje gaan zien bij titels die zowel voor de huidige als de volgende generatie uitkomen: 90% van de verkopen komt, voor nu, nog uit de current gen, en deze spellen waren al een paar jaar in ontwikkeling toen de specs van de nextgen nog niet definitief waren. Dus is de hele workflow nog op de current gen afgestemd. Gelukkig komt hier snel genoeg verandering in met nieuwe games, en zo komt er langzaamaan een nieuwe "grafische ondergrens" tot stand die een stuk hoger ligt. En daar profiteert ook de PC flink van mee, verwacht ik. De PC-versies van multiplatformtitels worden immers op technisch vlak tegengehouden door de consoles.

De reden dat Watch Dogs (ook van Ubi) nu is uitgesteld, is volgens mij precies vanwege dit issue: Ook die game is "multi-generatie" en er was blijkbaar nog niet genoeg wow-effect op de nextgen-consoles. Bij AC4 heeft Ubisoft dat blijkbaar geaccepteerd (de naam van de reeks draagt de verkoopcijfers toch wel), maar bij een nieuwe franchise als Watch Dogs hebben ze besloten om wat extra tijd te nemen voor het oppoetsen naar nextgen-niveau.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 29 oktober 2013 10:49]

Het is letterlijk vermeld in de video review, ze hebben een copy voor de PS4 gekregen, maar grafisch gaat de game er niet echt op vooruit.
'Niet' is overdreven: natuurlijk is er best wat verschil. Maar niet zodanig dat ik zeg: hier moet je een PS4 voor in huis halen en de current gen versie voor laten liggen. Het verschil is niet heel erg groot. (anders dan bij bijv. BF4)
Ja maar BF4 kan je natuurlijk niet vergelijken. Die is GEBOUWD voor de PC en een port naar consoles. Bij AC: BF is dat natuurlijk andersom, natuurlijk hier en daar wat PC veranderingen dat het net grafisch wat zwaarder maakt(hogere res textures bijv.)
Ik zit op werk dus kan niet luisteren naar de video review! :P
En de groeten, Ubisoft. Leuk dat jullie graag een piraten-game willen maken, ik slinger Brotherhood nog wel een keer aan. Connor was al een slap excuus voor een Assassin, maar hier doen ze er niet eens meer moeite voor om de schijn nog op te houden.

Dus nee, deze ga ik ook skippen.
je zal eens de boeken van AC moeten lezen. Daar kom je meer en meer teweten dan in het spel. Zo ben ik nu bezig AC: Forsaken te lezen. Je leest het dagboek van Haytham Kenway. Pas na 1/3de te hebben gelezen kom je uiteindelijk waar ACIII begint, in die concertzaal. Alles wat zich ervoor afspeelt weet je als gamer niet...

Gewoon een kleine test: wat was de naam van de persoon die Haytham moest vermoorden in het theater?
Naam weet ik niet meer, maar het was toch zijn oude leraar vanuit de Assassin's ?

Zelf vond ik het verhaal van AC3 ook minder, en volgens de review van IGN is de story van AC4 ook niet zo super sterk. Dus ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken.
Zijn naam was Miko, een Assassin die een kind moest bewaken. Zijn moeder was al gevangen genomen door te Tempelars. Zij kon een boek geschreven in codetaal vertalen (het boek dat je ziet op het schip als Haytham de oversteek naar Amerika maakt).
Haytham heeft het kind teruggehaald en in een conflict, 1 hidden blade van Miko kunnen stelen... Allemaal zaken die details lijken maar wel een beter beeld geeft op het spel.

In het boek komt Edward Kenway, de vader van Haytham ook voor. Ik denk dat het verhaal een verrassende wending zal krijgen.
Heb hem te vroeg ontvangen. Speelt, voor mij iig, weer lekker weg.

Ook AC3 vond ik, in tegenstelling tot de rest, ook sterk maar ik ben dan ook een sucker voor de onderliggende mythologie.

Zit inmiddels op 14% en nog erg in het begin maar ben al paar leuke dingen tegen gekomen waar ik hier niet over ga spoileren.

Tip: Ga niet te snel op walvissen jagen :X Die krengen zijn gevaarlijk. Killerwhales (Orca's) zijn nog wel te doen maar de witte walvis is te sterk en mijn bootje was eerder kapot dan de vis dood was dus eerst maar even bootje upgraden

Hopelijk released Ubisoft de companion app/second screen vandaag. Lijkt me best handig in deze game. Jammer dat daar niks over in de review staat.

[Reactie gewijzigd door Player1S op 29 oktober 2013 11:13]

Die tip heb ik helaas ook met de harde hand geleerd...

Verder echt een superspel met een grote map waar je enorm veel kan doen naast de main story.
Ziet er geweldig uit op de Xbox 360 moet ik zeggen.

Ben ook erg benieuwd wat die app nog voor voordelen heeft. Is vanaf vandaag te downloaden zo te zien. https://play.google.com/s....assassin.blackflag&hl=nl
Ik heb een iPhone en iPad maar kon hem nog niet vinden.

Ik moest het ook met de harde hand leren. En dan eigenwijs nog een paar keer proberen he.
Ik zal me kostelijk vermaken met deze game, maar ik hoop voor de serie toch dat we in de volgende game eindelijk weer terug gaan naar de grote steden in de andere continenten. Europa of liever nog het oude Azië. Ik heb AC3 1x gespeeld maar ben deze week voor de vierde keer begonnen aan AC2 (met als plan ACB&R er achter aan te doen) en het genot van het rennen door die grote oude steden is voor mij persoonlijk echt veel meer het AC gevoel dan wat AC3 me heeft gegeven.
Ik heb vorige week AC2 uit gespeeld en heb net brotherhood geinstaleerd, zalig hoe die games zo geschiedkundig kloppen.
Hoop dat 4 dat ook blijft brengen.
Anoniem: 181786
29 oktober 2013 10:49
In de videoreview hoor over de PS3, X360 en PS4 versie. Hoe was de PC versie tegenover de PS4 versie? En hoe maakte de Wii U versie gebruik van de GamePad? Daar ben ik dan wel weer benieuwd naar.
De pc-versie hebben we nog niet, dus ook nog niet kunnen testen helaas.
Ook de Wii U-versie hebben we niet ter beschikking gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee