Door Anton van Bohemen

Internet Explorer 5 review

Intro

Goed, het is dan zover. Microsoft heeft de 5e versie van zijn beruchte internet explorer uitgebracht. Nou ben ik persoonlijk altijd al een aanhanger geweest van IE, en sinds versie 5 lijkt het erop dat ze toch echt iets hebben wat goed is. Ik zal hier een aantal voordelen en nadelen van dat ding behandelen, misschien dat je het dan waard vind om hem ook te proberen. Of niet, maar dat laat ik uiteraard aan jullie zelf over.

Ik heb nu op mijn eigen pc'tje een engelstalige windows 98 draaien, met daarop de eveneens engelse IE5. Andere talen zijn in de maak, maar daar hoefde ik gelukkig niet op te wachten. Er zijn ook berichten dat de engelse versie op een nederlandse windows werkt, maar niet iedereen heeft dat geluk gehad.

*Het neerladen

Waar ga je als eerste kijken voor IE5? Bij Micro$oft natuurlijk. Dus je komt daar aan, op de windows-update pagina, en je kiest voor IE5 toevoegen. Nog geen halve megabyte zou dat zijn. O ja, M$ kent 'Active Setup', dat betekent dat je eerst alleen het setupprogramma neerlaadt, en vervolgens alsnog 20 tot 30 meg aan programma. Maar goed, we wilden hem toch hebben, dus starten maar met die hap.

Na 3 minuten had ik maar liefst 20 kilobyte binnen. Afbreken die hap, ik heb geen aandelen kpn, en nog steeds geen kabel. Ach ja, het is nieuw, dus de servers zijn daar natuurlijk vet overbelast. Dan maar ergens anders proberen. Tucows dan maar. Die zit in Nederland, en heeft hem vast ook al wel. Inderdaad, gewoon onder de lijst van internet bladeraars voor Windows 95/98 stond ie al. 42 meg... toch maar doen. Het bleek al snel maar 24 meg te zijn, en 42 meg als ie geinstalleerd was. Affijn, na twee uur pompen op 33k6 was die binnen.

Installatie

De IE5 van Tucows komt als zip-file binnen, en na het uitpakken kan je de setup uitvoeren. Hoewel de versie die ik neergeladen had alleen voor win9x zou zijn zitten er toch diverse bestanden in die op '...NT.cab' eindigen. Dat bestand had makkelijk 6 meg kleiner gekund. Maar goed, hij is binnen, dus daar gaat ie: ie5setup.exe...

De installatie verloopt verassend makkelijk. Custom Setup levert maar een paar extra opties op, verder kan je bij Advanced instellen of je IE4 ernaast wil houden, of alleen de installatiebestanden wil neerladen. Die hadden we al, dus we gaan gewoon verder. De rest van de installatie is een eitje. Geen vage meldingen tussendoor, en na een paar minuutjes mag ik mijn poetertje opnieuw starten.

*Nieuwe shell

Aangezien windows vanaf versie 95 osr 2.5 de internet bladeraar geintegreerd heeft in de shell, wordt met een update van IE ook de shell vernieuwd. En ja hoor, daar begon het gelazer: Explorer.exe has caused a GPF in module KERNEL32.DLL. GRRR... zou het dan toch een kutding zijn? Maar goed, in de beste M$ traditie de pc nog maar 2 keer opnieuw gestart, RegClean eroverheen gejast, er werden inderdaad een paar oude IE sleutels verwijderd, en toen had ik nergens meer last van.

Dan de Verkenner maar eens gestart. Starten ging even snel als de vorige versie. Browsen gaat wel veel sneller! Als je iets doet in een directory wordt de lijst niet direct ververst, maar alleen als het echt nodig is. En zelfs dan probeert ie niet elke keer opnieuw alle gemapte netwerkdrives te bereiken. Dat scheelt enorm als je een drive hebt op een computer die op dat moment uit staat, wat bij mij regelmatig voorkomt. Dit is echt een verbetering.

Humor

Aangezien mijn IE bij Tucows vandaan kwam en M$ aangepaste versies toestaat, zat er een irritant geintje in: Mijn IE heette niet 'Micorsoft Internet Explorer', maar 'Microsoft Internet Explorer provided by TUCOWS'. Dat vind ik wel heel erg lang, dus ik ben op zoek gegaan naar de oorzaak. Alle bestanden uit de Cabs uitgepakt en op zoek naar die twee koeien. In het bestand Install.ins, een install script stond inderdaad de beruchte titel.

Dus is ie niet opnieuw gecompileerd voor Tucows, dus is het een instelling.... die staat vast wel in het register! Ja, onder de sleutel: HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main staat de veelzeggende waarde: 'Window Title' (string value/tekenreekswaarde). Nou kunnen we natuurlijk netjes dat 'provided by Tucows' eraf halen, maar wat dacht je ervan om bijvoorbeeld..... ehhhmmm.... 'Netscape' daar neer te zetten? Of 'Internerd Imploder' of verzin het maar... Dan ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Affijn, leuk voor overstappers die niet zonder hun vertrouwde netschaap kunnen, of voor jaloerse IE gebruikers.

Verbeteringen

De belangrijkste verbeteringen zitten volgens mij niet alleen in de bladeraar, maar ook in Outlook Express 5. Dat programma is steeds meer op een lichte versie van Outlook 98 gaan lijken, onder andere door het gebruik van de Outlook Bar, waar je shortcuts naar al je meel-mappen kan maken, of naar een nieuwsgroep. Het beheren van meerdere mail-accounts gaat zoals vanuits perfect. Tegenwoordig kan je ook je contacts-list laten zien, zodat je met 1 dubbelklik die persoon kan mailen. Dat scheelt weer bladeren in het adresboek, wat ook vernieuwd is, maar echt schokkende zaken heb ik daar nog niet gevonden. Je zou denken dat OE daardoor een stuk 'zwaarder' is geworden, maar dat valt enorm mee: het is nog steeds een van de snelste en makkelijkste mailproggies die ik ken. Het upgraden is ook perfect gegaan, alle mail, nieuws en ook de Rules van de Inbox-assistant zijn vlekkeloos overgenomen.

De grootste verbetering van IE zit toch wel in het off-line browsen. Vroeger was het zo dat er willekeurig bestanden verdwenen uit de cache, waardoor een pagina die net 5 minuten voor het verbreken van de verbinding binnengehaald was niet meer te bekijken is, terwijl een pagina van een paar dagen geleden nog wel bestaat. Dat is nu opgelost, zeker als je de instellingen voor 'Check for newer pages' op automatisch zet. Pagina's die niet meer off-line te bekijken zijn, zijn in de History grijs weergegeven, dus je ziet direct wat je nog wel kan bekijken zonder opnieuw in te moeten bellen.

En natuurlijk: Stabiliteit en snelheid!! 5 is veel stabieler dan 4! Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om hem plat te krijgen, maar voorlopig is dit wel de stabielste browser die ik gezien heb. Ook het openen van 30 vensters gaat prima, maar is eigenlijk niet eens meer nodig om alles in een nieuw venster te openen vanwege het feit dat het off-line bladeren verbeterd is. De snelheid van het neerzetten van pagina's is omhoog gegaan, wat direct te zien is op mijn (langzame) computer.

Verder zijn er wat kleine verbeteringen in het uiterlijk aangebracht. De Internet Options zitten (eindelijk) op een logische plaats: in het Tools menu, in plaats van het View menu. Een aantal iconen zijn veranderd, en ook het inbelscherm. En een heel geil draaiend wereldbolletje om het M$-logo. Affijn, niet boeiend.

Problemen en bugs

Het zou wat zijn als er niets op aan te merken viel. Gelukkig wel. Ik ben tegen een probleem en een paar bugs aangelopen, waarvan het probleem meer mijn eigen schuld is dan die van M$ (maar niet helemaal!)

Zoals gezegd heb ik IE bij Tucows vandaan, en die biedt maar 1 installatie optie. Die installeert niet alles, zoals bleek toen ik F1 intikte. Help is not installed, werd er naar me toe geslingerd. En toen kwam er een nieuwe feature om de hoek kijken: Install on Demand. Dus ik wilde die help wel neerladen, en toen gebeurde het volgende: Ik kreeg de mededeling dat de server niet gevonden kon worden. Ik was gewoon verbonden, maar de mededeling kwam direct na het klikken op de Download Now knop, dus ik vermoed dat dit een bug is, en anders bestaat die Install-on-demand-server gewoon niet.

Dan maar naar WindowsUpdate. 'Support for VBScript is not installed! Download now?' Aaaaahhhh!! En weer werkte die Install on Demand niet. Dus de windowsupdate pagina kon niet worden geladen. Toen heb ik maar de originele setup bij M$ gehaald (de server was wat minder druk, het ging nu vrij snel) en kijk eens aan: Veel meer opties bij Custom Setup. Hij gaf keurig aan wat al wel geinstalleerd was, en zo heb ik dus via de oude 'Active Setup' alsnog de Help en VBScript binnengehaald.

Ik heb nog een bug gevonden, en wel in de shell. Als je 30 browsers open hebt wordt het nogal erg vol in je taaklat, om de knoppen nog een beetje aanklikbaar te houden. Dus daarvoor sleep ik hem omhoog, zodat je taakbalk 2x zo hoog wordt. Dan krijg je, na het slepen van de toolbars, twee rijen met daarin de knoppen voor de programma's. En dat gebeurde bij IE5 dus NIET. Het blijft gewoon 1 rij met minuscule knoppen:

Misschien dat iemand dit kan controleren, want het is best mogelijk dat ik de enige ben. Post je bevindingen maar op ons forum.

Conclusie

Ik heb me in deze review alleen bezig gehouden met de gebruikerskant van het verhaal. Ik heb ook geen idee welke versie van CSS en JavaScript dat ding ondersteunt, en voor de meeste gewone gebruikers zal dat ook niet zo veel uitmaken. Voor de webontwikkelaars wel natuurlijk, maar die weten vast wel waar ze die info vandaan kunnen halen.

Wat ik hiermee heb duidelijk willen maken, is dat IE5 een browser is om rekening mee te houden. De aloude nadelen van de Microsoft browsers gelden niet meer, of in ieder geval in mindere mate. OE5 is de beste mail-client die ik gezien heb.

*Overstappen?

Hier kan ik erg kort in zijn: Als je nu IE4 gebruikt: JA!! Als je Netscape 4.5 gebruikt: Ja, maar iets minder overtuigend. Netscape doet langer over het starten (zit niet in de shell geintegreerd), heeft een veel slechtere mail-client (mijn mening), maar is minder verweven met Windows zelf. Toch is het de moeite waard om er naar te kijken. IE zit in meerdere windows-zaken geintegreerd, zoals het Help-systeem, dus de basis van de browser is al aanwezig op ieder windows 98 systeem.

Toch is die nog steeds niet perfect, dus het wachten is op versie 5.01. Niets veranderd zo snel als internet, dus ook de browsers zullen continu verbeterd worden. De microsoft internet explorer is eindelijk volwassen.

In cijfers:
-Installatie: 8
-Nieuwe mogelijkheden: 7
-Gebruiksgemak: 9
-Stabiltiteit: 9

Eindoordeel: 8,3

Reacties (25)

25
25
1
0
0
24
Wijzig sortering
Waar staat toch die hack om W98 zonder IE te installeren? Dat de complete WINDOWS dir 110Mb is?
zoek IE Radicator op www.98lite.net
IE is en blijft kut.
Netscape 4.5 crasht regelmatig, IE 5 niet.
Da's waar maar IE5 is gewoon klote.

- traag
- weinig info bij rechtklik
- de rest
elke IE tot nu uitgebracht bewijst het "waardeloze" vakmanschap van Microsoft. Net als windows 9X zijn de IE X allemaal onstabiel en zeer gebruikers onvriendelijk.
Reden waarom ik NEtscape 4.5 gebruik:
- laad "heavy graphics" webpagina's met ong. 15% sneller dan IE5 (IE5 crashed als ik www.gameopoint.net load.)
- crash niet zo vaak als IE5
- te weinig info bij rechterklick

***slechte punten van IE en Netscape X: beide zijn slechte email-clients. Gebruik Eudora Light of Pro.. das pas een echte gebruikersvriendelijke email-client!

en LUUS: netscape4.5 crasht alleen als je het fout hebt geinstalleerd. ik heb mijne meerdere malen moeten installeren voordat het stabiel was. (geduld was een schone zaak).
een poll voor het gebruik van de browser.. Femke!! zet het op???svp???!!!

welke webbrowser gebruik je?
* netscapeX
* IE X
* opera X
* beiden: IE en netscape
* anders
Hoe heet ik? <img src=http://192.87.219.67/~femme/wot/forum/interface/smilies/frown.gif width=15 height=15>

De uitkomst van je poll:
- Mikrosoft Internet Exploiter 0.4: 41,09%
- Netscape Communicator: 31,16%
- Mikroschoft Internet Imploder 0.5: 24,35%
- Netscape 3: 1,54%
- Mikkiesoft Internet Exploder 0.3: 1,19%

66,65% heeft iets met Bill. Als je dan in een poll vraagt of je het leuk vind dat Bill een monopoliepositie op communicatiemiddelen krijgt, dan blijkt opeens iedereen tegen te te zijn? Ikke dat niet snappen (blijkbaar zijn die IE gebruikers nogal heel erg pragmatisch).
sorry.. Femme ..ik dacht altijd Femke! :-)
iedereen is tegen Billie's monopolie positie. Waarom toch IE wordt gebruikt??
mijn theorie: - win98 is standaard uitgerust met IE5
- ISP's in de US hebben IE5 in hun standaard abonnement.
- de afhankelijkheids positie van gebrukers t.o.v microsoft producten (DirectX, mediaplayer, office, ect,...)
Tuurlijk is iedereen tegen een monopolie positie tegen Bill. Concurrentie is gezond, levert betere en goedkopere producten. Niemand wil nog meer bugs in ms producten. Het zijn er al zoveel.

(Mijn win98 was standaard uitgerust met IE4, niet met IE5, wel Win98 SE)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee