Door Arnoud Wokke

Redacteur

Windows Phone 8 Update 3: met het oog op de toekomst

Tot slot: de toekomst

Een jaar na de release van Windows Phone 8 is Microsoft alweer toe aan de derde versie. Het is vooral een grote stap voor fabrikanten als Nokia, Samsung en HTC, die nu eindelijk grotere Windows Phone-toestellen kunnen maken met een veel, veel snellere processor. Vooral Nokia zal daar blij mee zijn, omdat de camera's die Nokia maakt voor zijn Lumia's met een snellere soc ook sneller kiekjes kunnen maken.

Het is ook een grote stap, omdat het Microsoft eindelijk is gelukt om een update op dezelfde dag bij veel enthousiastelingen op het toestel te krijgen via de Windows Phone Preview-functie. Wie dat wil, kan daardoor relatief gemakkelijk de update krijgen. Wie minder geeft om updates, kan wel rustig wachten totdat de update verschijnt voor zijn toestel.

De voorwaarde om ontwikkelaar te zijn, had van ons niet gehoeven. Via de Preview for Developers-app had Microsoft ook wat meldingen kunnen inbouwen om niet-geoefende gebruikers ervan te weerhouden om updates zomaar uit te voeren. Vooral met het oog op toekomstige updates is het goed te weten dat je als je dat wilt, updates snel kunt installeren.

Het is jammer dat Microsoft geen grotere stappen zet in de ontwikkeling van Windows Phone. Apple heeft met iOS 7 een grote update uitgebracht voor zijn besturingssysteem, terwijl Google met Android 4.4 op het punt staat grote wijzigingen aan te brengen. Die mate van verandering is niet zichtbaar in Update 3. Wellicht dat we daarvoor nog even moeten wachten op de volgende versie, die dankzij de Preview for Developers gelukkig snel beschikbaar zal zijn voor gebruikers.

Reacties (162)

Wijzig sortering
Volgens kun je ook kosteloos registreren als developer via: http://apps.windowsstore.com/default.htm

De app kun je gewoon direct downloaden uit de store:
http://www.windowsphone.com/nl-nl/store/app/preview-for-developers/178ac8a1-6519-4a0b-960c-038393741e96
Volgens mij hoef je dus helemaal de WP sdk niet te downloaden, welke alleen onder Windows 8 Pro 64 bit werk.

Na het installeren van de ap controller je op updates en wordt de update binnengehaald.
Werkt perfect, bedankt!
Eindelijk het grootste probleem van Windows Phone teniet gedaan: de maandenlange wachttijd voor updates op zelfs unlockte telefoons.
Dank, ik heb het even als update op pagina 2 toegevoegd aan het artikel, al denk ik dat genoeg mensen deze reacties ook zullen lezen.
Is het nu ook mogelijk om naar versie 3 te gaan als je versie 1 hebt (Huawei Ascend W1)?
Ik heb het geprobeerd, maar het wil niet...
0Anoniem: 449164
@Farmir18 oktober 2013 19:12
Bedankt, dan wordt het nog even wachten op de update van Huawei.
"Het nadeel van deze update is dat je aanpassingen aan de firmware door fabrikanten en providers kwijtraakt."

Dit klopt niet, want je krijgt ze weer terug zodra de update voor iedereen beschikbaar komt voor je telefoon en carrier.

There are a few key elements about the program that are worth calling out:

The update only includes the Microsoft portion of the update. We’re not providing the firmware and drivers that are specific to your device; the rest of the update will flow down to your phone when you receive the official update. And to help ensure the best experience on the update, we require you to have at least build 8.0.10322.71 with the corresponding device drivers to install this update.
When you opt in and apply a prerelease update, you can only move forward with updates. When the update is publicly released for your device, you will once again be in a ‘released state.’ There is no path back to a prior release/update.
After you install a preview update, you may void any warranty from your MO and OEM. In the unlikely event you run into an issue after you apply the prerelease update, you can visit the preview program’s support forum.

BRON:

http://blogs.windows.com/...lvr.it&utm_medium=twitter

[Reactie gewijzigd door luttyfrutty op 15 oktober 2013 15:21]

Fijn om een review te zien, maar imo mag het de naam review niet echt hebben.

Verder is het fout om te stellen dat je nu een ringtone voor contacten kunt instellen. Dat kon eerst ook al. Wat nieuw is, is dat je voor zowel contacten als in het algemeen de sms/mail/alert/voicemail geluidjes kunt aanpassen naar beltonen die je bv download van internet. Dat kon al wel voor de algemene ringtone, maar nog niet voor de overige geluiden.
Ofwel: nu kun je dus voor Whatsapp en andere apps een geluid (1 voor allen, niet apart helaas) instellen zodat je bij meerdere Windows Phones niet allemaal moet kijken of het bericht voor jou was :)

Al met al kleine update die vooral voor de nieuwe drivers interessant zal zijn voor nieuwe telefoons. Verder dus een aantal toevoegingen die sommige overstappers tegenhielden het platform een kans te geven. WP 8.1 zal vooral nieuwe (unieke) toevoegingen hebben en grote veranderingen brengen.

De GDR updates brachten voornamelijk extra zaken en geen grote wijzigingen aan het OS.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 15 oktober 2013 14:37]

Fijn om een review te zien, maar imo mag het de naam review niet echt hebben.
Daarom heet het ook preview (zie de frontpage of dit plaatje)
Voor degenen die moeite hebben met de beperkte mogelijkheden van IE.
Probeer de UC browser eens.

http://www.windowsphone.c...b9-48b0-8771-91dbc188f873
Microsoft heeft ook nog een kleine wijziging aan het toetsenbord doorgevoerd. Nu staan alle diakritische tekens (é, ê etc.) voor alle toetsenbordtalen ter beschikking.

Edit: en nog een tweede nieuwe functie. In de geavanceerde opties van het toetsenbord is de volgende optie toegevoegd:
"Letters weer laten zien na het typen van een emoticon."
Deze optie doet precies wat het zegt.

Edit 2: Bij de instellingen van het mobiel netwerk kan nu ook het laden van achtergrondgegevens (live tiles, e-mail sync) beperkt worden. Er zijn ook aparte instellingen voor roaming.

Edit 3: Nog een nieuwe functionaliteit: Als het scherm vergrendeld is en er komt een notificatie binnen, dan kan nu direct op de notificatie geklikt worden en de bijhorende app wordt geopend Blijkbaar geen nieuwe functie, reeds bekend behalve bij mij :)

[Reactie gewijzigd door DriessenbeeR op 16 oktober 2013 12:35]

Edit 3: Nog een nieuwe functionaliteit: Als het scherm vergrendeld is en er komt een notificatie binnen, dan kan nu direct op de notificatie geklikt worden en de bijhorende app wordt geopend
Dat kan nu al. Tenzij wat ze bedoelen is dat het van dubbelklikken naar één keer klikken gaat.
Mooi om te zien dat er nog veel meer in zit maar
'Nog een nieuwe functionaliteit: Als het scherm vergrendeld is en er komt een notificatie binnen, dan kan nu direct op de notificatie geklikt worden en de bijhorende app wordt geopend'
dat is nu (GDR2) al zo, als ik een WhatsApp binnen krijg kan ik daar gewoon op tikken vanaf het lockscreen. (als de time out verstreken is moet ik uiteraard wel mijn pincode invoeren)
''Het is jammer dat Microsoft geen grotere stappen zet in de ontwikkeling van Windows Phone. Apple heeft met iOS 7 een grote update uitgebracht voor zijn besturingssysteem, terwijl Google met Android 4.4 op het punt staat grote wijzigingen aan te brengen.''

Persoonlijk vind ik in (bijna) elk artikel de sneer van Tweakers (redactie) aan WP jammer. Als ik subjectieve berichtgeving wil lezen over technische zaken dan kan ik net zo goed naar NU.nl.
Dit is kennelijk de laatste update voordat WP 8.1 wordt uitgebracht. De zaken gaan dus stapsgewijs Tweakers, zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen? Een goede basis met subtiele verbeteringen is belangrijker en zorgt voor een overzichtelijk geheel. Kwaliteit gaat nog altijd voor kwantiteit.
Persoonlijk vind ik in (bijna) elk artikel de sneer van Tweakers (redactie) aan WP jammer. Als ik subjectieve berichtgeving wil lezen over technische zaken dan kan ik net zo goed naar NU.nl.
Dit is kennelijk de laatste update voordat WP 8.1 wordt uitgebracht. De zaken gaan dus stapsgewijs Tweakers, zo moeilijk is dat toch niet te begrijpen? Een goede basis met subtiele verbeteringen is belangrijker en zorgt voor een overzichtelijk geheel. Kwaliteit gaat nog altijd voor kwantiteit.
Huh? Dat is geen sneer, maar een simpele, feitelijke constatering. Microsoft heeft afgelopen jaren elke keer in het najaar een major update uitgebracht van zijn mobiele OS, achtereenvolgens 6, 6.1, 6.5, 7, 7.5 en 8. Dit jaar is het voor het eerst in jaren dus dat het niet lukt. Apple heeft iOS 7 wel de deur uit gekregen en alles wijst erop dat Google 4.4 ook snel uit zal brengen.

De zaken gaan inderdaad stapsgewijs, maar als ik Microsoft een beetje ken (en daar kun je vanuit gaan), dan hadden ze WP 8.1 willen shippen tegelijk met Windows 8.1 en de evenknie op Windows RT, zeker met het oog op de verdere integratie van beide systemen.

Kwaliteit gaat zeker voor kwantiteit, maar ik vind dat van liefhebbers van WIndows Phone buitengewoon veel geduld gevraagd wordt. Het updatebeleid is - afgezien van de breuk tussen 7.5 en 8 - consistent en het is fijn te weten dat je altijd updates krijgt, maar zaken als fm-radio en rotation lock horen anno 2013 niet in lijstjes met nieuwe features te staan: die horen thuis in een volwassen besturingssysteem.

Nokia klaagde niet voor niets afgelopen zomer dat Microsoft niet sneller ging met de updates voor Windows Phone en ik denk dat men binnen MS zelf ook niet tevreden is over deze timing. En dat is volstrekt logisch, want je moet in deze markt harder rennen om bij te blijven. Als je een achterstand hebt in features (vpn, lijst met gemiste notificaties, etc), moet je grote inhaalslagen maken. Ik zie echter geen inhaalslag, ik zie dat Windows Phone dit jaar in feite alleen maar verder achterop raakt ten opzichte van de concurrentie op het gebied van features. Hoezo ontbreekt vpn na drie jaar nog altijd in Windows Phone, hoe kan dat? Dat kan alleen komen door een gebrek aan focus of mankracht. En dat is ongelofelijk jammer, want Windows Phone is een platform dat een snellere ontwikkeling had verdiend, want op het gebied van inrichting en interface was het zijn tijd in 2010 ver vooruit en heeft het nog steeds op sommige gebieden een voorsprong op Android - getuige ook de Preview for Developers, wat op Android niet mogelijk is.
Buitengewoon veel geduld? We hebben al 2 updates gezien, een in de winter en een in de zomer, nu krijgen we in de herfst nog eens een update. Trouwens, komt Apple ook niet jaarlijks met 1 update en dan een kleine minor in het voorjaar? Wel, Microsoft doet dat simpelweg meer verspreid en daarom ook in kleinere stappen. Daarbij, op Windows Phone 8 ben je tenminste zeker dat je Portico, GDR2, GDR3 en Blue krijgt. Android gebruikers hebben nog steeds het gissen na of ze Kitkat ooit zullen zien op hun devices, wat heb je dan aan een snellere update cyclus?
Hoe moet ik je reactie zien? Komt het van jou uit namens de redactie of is het je eigen, wederom subjectieve, reactie? Het gaat mij om de objectiviteit van de redactie van Tweakers.

Met je eerste zin schiet je in de verdediging en vervolgens kom je met een aantal drogredenen. Je betrekt o.a. Windows Mobile. Daar heb ik het niet over gehad, wel over het huidige Windows Phone. Vervolgens maak je een vergelijking met iOS 7. Wanneer was de laatste grote update voor iOS 7 ook al weer? Het is mij onbekend of Android 4.4 ook kan worden aangemerkt als een grote update.

Voor het overige heb je hier en daar een punt maar de negatieve ondertoon overheerst. En dat is dus weer in lijn met de berichtgeving van Tweakers over WP. De positieve zaken worden niet genoemd zoals hierboven al werd vermeld.
Kom op zeg, waarom de waarheid ontkennen?

Misschien moeten we het wat plastischer omschrijven. Als Microsoft sneller was met zijn updates, dan had Nokia bijvoorbeeld van de Lumia 1020 een echt unieke smartphone kunnen maken.

Nu is het net niet. Een fenomenale camera in een matige smartphone, die bij aankoop al verouderd is. Als Microsoft eerder was geweest met betere SOC en resolutie ondersteuning dan had de 1020 een killer phone kunnen zijn. Zelfs ik als groot WP skepticus had hem dan overwogen. Het zou een echt, uniek, differentierend toestel zijn. Nu is het slechts een gemiste kans en een niche toestel. En dat is een rechtstreeks gevolg van langzame updates.

Ga die langzame updates ook niet vergelijken met iOS of Android, want die zitten niet in de achtervolging. Microsoft wel.

En nogmaals, aan alle platform fans, wat je platform ook is: kraak je eigen platform af. Stop met het verdedigen van je platform. Leg de kritiek bloot. Dat maakt het platform beter, wat in je eigen belang is. Ik vind het stuitend hoeveel WP gebruikers de zwakke punten verhullen en simpelweg ontkennen. Als iets ontbreekt dan is dat toch niet nodig. Als er minder apps zijn dan is dat niet waar of niet nodig. Als het OS geen betere hardware aankan, dan heeft het OS dat niet nodig. Je schiet echt jezelf in de voet.

Laat ik het goede voorbeeld geven. Ik heb een iPhone5. Hij is knetterduur, krasgevoelig, glad, en maakt erg matige foto's.
ik ben het zo eens met jou. Toen wp dual core zou ondersteunen bleven sommige gebruikers maar verkondigen dat wp7 al soepel liep en dual core totaal overbodig was. Maar je moet niet alleen naar het os kijken. Waarom 900.000 apps nodig? wp heeft met 200.000 toch al genoeg? wat een onzin, er zijn vast apps die ios heeft en handig zijn die wp net niet heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 256386 op 17 oktober 2013 23:13]

Microsoft is de updates nodig om ondersteuning toe te voegen voor processors die er al tijden aan zitten te komen en 1080p panelen, maar dat maakt natuurlijk allemaal niks uit voor de ervaring, zijn alleen leuke gimmicks. Ik word een beetje moe van die 'hippe' Windows Phone 8 fanbois die alles recht praten wat krom is. Windows Phone 8 loopt nog steeds lichtjaren achter en de interface mag er dan hip uitzien, maar effectief is het totaal niet. Het is niet voor niets dat alle fabrikanten zover mogelijk uit de buurt proberen te blijven van Windows Phone, iets wat ik ze nou niet echt kwalijk kan nemen. Als ik naar de toestellen van Nokia kijk zie ik vooral verouderde hardware in een extreem lomp behuizing.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 15 oktober 2013 22:44]

VPN gebruikt geen hond, op een tweaker na, en rotation lock kan een dev. eenvoudig zelf in zijn app toevoegen. Gemiste notificatie bestaat niet, want die staan gewoon per app op je scherm.

Waar het aan mist bij WP8 is de acceptatie bij de grotere namen die apps voor WP8 zouden moeten uitbrengen of sterk verbeteren.

Verder mag de bezem wel eens flink door alle reacties hier. Dat geneuzel over iOS7 en Android. Het onderwerp is GDR3. Maar helaas kun je 100 keer dezelfde reacties hier op Tweakers lezen over iOS7 en Android zodra het over Windows Phone gaat. Het is gewoon onmogelijk dat een discussie over Windows Phone ook daadwerkelijk over Windows Phone gaat.
Windows Phone 8 vind ik een fijne, vloeiende en overzichtelijke gebruikerservaring bieden. Zelf ben ik altijd een voorstander geweest van simplistische en functionele interfaces. En deze biedt Microsoft me gelukkig.

Maar ik ben nu 10 maanden in het bezig van een Lumia920 en ik ben het helaas met Arnoud Wokke eens:
Ik vond het in het begin al bizar dat er geen kantelblokkeerfunctie was geïmplementeerd. Idem met FM-radio. Microsoft heeft zoveel knowhow en ze zouden alles zo perfect kunnen integreren met de rest van het Windows-ecosysteem. Denk aan: VPN, RDP, netwerk filesharing en streaming. Laatst wilde ik een Microsoft bluetooth toetsenbordje aanschaffen om in college te typen, kom ik er achter dat er geen bluetooth HID-implementatie is in Windows Phone 8. Dit terwijl WP8 Microsoft Office heeft! Bizar. Ik hoop dat Microsoft snel zoden aan de dijk zet want dit is mijns inziens enorm hard nodig. Mijn idee is dat Microsoft erg is verdeeld in verschillende divisies en dat ze deze meer moeten laten samenwerken. Volgens mij heb ik laatst ook ergens gelezen dat ze alles ook meer integraal aan willen pakken. Dit is echter niet makkelijk lijkt me, voor zo'n groot bedrijf, maar het is toch erg hard nodig.

Trouwens, persoonlijk snap ik niet goed waarom mensen behoefte hebben aan een notificatiecentrum. Als je de blokken zo indeelt dat ze bovenaan op het startscherm staan, dan zie je toch meteen hoeveel oproepen/ smsjes/ whatsappberichten/ facebookberichten/ skypeberichten je gemist hebt?

[Reactie gewijzigd door Max_B op 16 oktober 2013 09:44]

Dit jaar is het voor het eerst in jaren dus dat het niet lukt.
Scherp opgemerkt, Microsoft is inderdaad (bewust) overgegaan op een 18-maandse release cycle (waar het eerst jaarlijks was). http://winsupersite.com/w...own-microsoft-picked-pace

Ik ben het met je eens dat fm-radio en rotation lock eigenlijk al in het systeem hadden moeten zitten. Maar het feit dat ze in deze update zitten, maakt de update wel significant. Daarnaast vind ik dat je iets te snel Apple/iOS prijst. Je noemt iOS 7 een "grote update" -- maar hoeveel is er nu feitelijk in veranderd (als je de kekke nieuwe kleurtjes wegdenkt)? Op sommige punten lijkt het zelfs een stap achteruit.

[Reactie gewijzigd door rijkvanwel op 16 oktober 2013 15:49]

maar zaken als fm-radio en rotation lock horen anno 2013 niet in lijstjes met nieuwe features te staan:
Iedere telefoon op ieder platform heeft wel zaken waarin het achter loopt op ander
Zaken als Twitter en Facebook integratie horen anno 2013 niet te ontbreken in een OS.

En waarom blijkt een gigant als Google niet in staat om tienduizenden malware apps weren uit de Google play store?

Of waarom bevat een telefoon van 800 euro geen gratis wereldwijde offline navigatie?
En geen optische camera stabilisatie?

Waarom is het bij review van de Nokia Lumia 1020 de keuze om het ontbreken van Google apps als een negatief punt te zien terwijl is bij review van android telefoons nooit zie dat het ontbreken van de Apple apps een probleem is?
Zal weg weggemod worden, whatever.
Tweakers is ook een commerciele site, dus op winst gericht, En het makkelijk aan te sluiten bij de gangbare mening. En die is over WP heel duidelijk. WP blijft achter. Dat de feiten anders, of in ieder geval genuanceerder, lees je zelfs hier te weinig.
Ik ben nu bijvoorbeeld al meerdere malen aan Android begonnen en elke keer kom ik van een koude kermis thuis. Te log, te sloom, software gaat mankementen vertonen na een tijdje, het vreet werkelijk batterijen... Ook bij high-end toestellen. Deze nadelen. lees je amper in de reviews. WP kent deze negatieve kanten niet of veel minder. Dit lijft stelselmatig onderbelicht op deze site. Ik denk dat het tevens komt omdat het een vrij gesloten systeem is. Tweakers willen kunnen prutsen ;-)

Je hoort mij niet zeggen dat WP af is, verre van dat. Ik probeer objectief te zijn.
Maar voor echt onafhankelijk en diepgaander nieuws kom ik toch vaak in het buitenland terecht.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 15 oktober 2013 15:56]

Ik snap niet goed waarom je die opmerking als een sneer ziet. Het is gewoon een feit dat WP in vergelijking met Android achter loopt op gebied van apps én functies. Bovendien slaagt Microsoft er niet in om WP innovatieve features te geven waardoor het een meerwaarde is ten opzichte van de concurrentie. Niet alleen Tweakers.net stelt dit vast, ook andere gespecialiseerde sites en zelfs Nokia hebben hier al meermaals over geklaagd.

Het is natuurlijk ook een feit dat Android logger aanvoelt in gebruik dan WP. Maar door de vele mogelijkheden om alles naar eigen smaak aan te passen, zien de meeste gebruikers daar geen graten in.

[Reactie gewijzigd door Ge0force op 15 oktober 2013 16:22]

WP is anders een blok innovatie. Microsoft had tenminste het lef om een totaal andere interface te maken, ipv een slap aftreksel van de desktop interface. Je toestellen konden een jaar geleden als Full HD aan? Leuk, maar innovatief? Nee. Microsoft laat al zijn producten probleemloos samen werken, allemaal met dezelfde interface en weet het als nog allemaal up-to-date te houden. Producten samenbrengen zodat deze feilloos werken maar toch gecombineerd kunnen worden met andere, terwijl de interface op alle soorten devices (desktop, tablet, smartphone, console, etc) vertrouwd aanvoelt: DAT is innovatie, en dat moet ik nog steeds zien bij Android.
Hoe kan dat innovatie zijn als Apple hen dat al jaren geleden heeft voorgedaan met iOS?

Het spreekt trouwens voor zich dat Google dit niet kan omdat Android niet gebruikt wordt op desktop of populaire consoles. Maar Google innoveert wel op andere vlakken zoals Google Now, en dat mis ik van Microsoft.
Uhm sorry hoor, maar de OS X interface en iOS interface verschillen enorm. Daarbij is de integratie tussen Windows en Windows Phone veel hoger en gaat SkyDrive véél verder dan iCloud. Apple heeft niks voor gedaan, hoogstens weer overgenome van Microsoft uit 2002: toen had Microsoft ook al eenzelfde interface voor tablets en desktops.

Nu, het kan best zijn dat je Android nog nooit hebt gezien op desktops of consoles, maar dan moet je maar eens beter gaan zoeken, want ze zijn er wel degelijk. En het hoeft niet eens op verschillende categoriën apparaten. Ooit al eens Android 4.3 vergeleken met Android 4.3 van 2 verschillende fabrikanten? Zoek de gelijkenis maar eens. Daarbij is het nog af te wachten of we Googles Google Now nog innovatie kunnen noemen (daarbij, "Hoe kan dat innovatie zijn als Apple hen dat al jaren geleden heeft voorgedaan met siri?", enige vorm van déjà-vu?) als Cortana wordt uitgerold.
Ze kopiëren allemaal van elkaar. Volgens Steve Jobs heeft Microsoft zelfs Windows van Apple gekopieerd, maar dat is nu geheel off-topic.

Google Now is trouwens niet te vergelijken met wat Apple deed: Siri geeft je relevante informatie als je er naar vraagt, Google Now geeft je relevante informatie zonder dat je er naar hoeft te vragen. Dat is het innovatieve juist.

Mogelijk heb je gelijk dat Cortana nog beter wordt, en in dat geval heeft MS absoluut wél een troef in handen. Maar op dit moment is Cortana er nog niet, terwijl Google Now al een tijdje operationeel is en constant verbeterd wordt. En daarmee komen we terug tot het punt van kritiek waarmee onze discussie begonnen is. :)
Microsoft had gewoon met zijn poten moeten afblijven van de desktop interface, nu moet ik weer met third-party apps functies als de startknop en boot to desktop terug brengen. Leuk dat je je mobiele interface wilt pushen, maar val mij er niet mee lastig. Mijn iPhone werkt ook naadloos met mijn MacBook Pro, maar gelukkig heb ik geen last van een irritante interface die bedoeld is voor touchscreens, ik hoef namelijk geen touchscreen op mijn laptop of desktop, dus geef me dan ook die keuze.
Innovatie is natuurlijk een erg subjectief begrip. En een innovatie is niet veranderen om anders te zijn, het moet leiden tot een betere bruikbaarheid.

Slap desktopaftreksel? Of misschien een vertrouwd en bewezen UI concept, waar ik nog nooit iemand over heb horen klagen? Hetzelfde kan ik niet zeggen van de felle tegels van WP. Overigens komen alle smaken (icons, widgets, tegels) op hetzelfde neer: een icoon met een label. In alle gevallen is een app starten probleemloos, en daarmee win je er dus niets mee. En daarmee is het dus niet innovatief.

Microsoft laat al zijn produkten probleemloos samenwerken? Is dat zo? WinRT kan geen Windows x86 software draaien. WP8 kan geen W8 apps draaien en geen x86 software. W8 kan geen WP8 apps draaien. En dit moet een normaal mens dan begrijpen? Of heb je het misschien over integratie via de achterkant? Via de cloud? Kan dus op alle platformen al.

" terwijl de interface op alle soorten devices vertrouwd aanvoelt:"

Het klopt dat de UI gelijk getrokken is. Vertrouwd is hij echter niet. Heel veel mensen schrikken van de Metro UI en weten niet hoe snel deze uit te zetten (op W8).

Ik ben het overigens eens met de stelling dat Microsoft left heeft getoond. Echter, als puntje bij paaltje komt zie ik geen enkele daadwerkelijke, bruikbare innovatie, die niet al op de andere platformen in een of andere vorm ook aanwezig is.
Even een kleine remark, dit is een preview van GDR3.

Volgens verschillende bronnen (Wpcentral.com) komen er nog meer functies in de echte release van GDR3.
Dat weet ik zo nog niet:

So when will all this be coming to your phone? As I mentioned earlier, the rollout initially kicks off in the coming weeks and will continue over several months. Specific timing depends on a number of factors including your carrier and phone model.

http://blogs.windows.com/...oper-preview-program.aspx

Als MS daadwerkelijk met de roll-out begint met een paar weken dan gaan er echt geen major features meer bijkomen. Kleine wijzigingen zijn nog wel te verwachten, maar meer zal er niet bij gaan komen in GDR3.

[Reactie gewijzigd door Beanie op 15 oktober 2013 15:43]

Het is bijna 2014 en Microsoft heeft in 8.1 in de pijplijn zitten voor begin 2014. Zo lang hoeven Windows Phone gebruikers niet meer te wachten op een nieuwe update :)
Nop, de GDR3 update die via het Developer Preview Program wordt uitgedeeld, is de final. Het enige wat nog functies zal toevoegen is Bittersweet Shimmer voor Nokia, en natuurlijk HTCs, Samsungs en Huaweis eigen updates, al ben ik niet zeker of die een naam krijgen.
Veel te weinig verbeteringen. Ik ben zelf sinds een paar dagen over op Windows Phone: mist te veel feautures die op Android wel aanwezig zijn
-volume instelling apart voor beltoon en video
-kopiëren van linkjes vrij lastig
-terugknop bij het scrollen door webpagina's
-berichten gelijk lezen (zonder openen van app)
-trilfunctie instellen
- volume instelling apart voor beltoon en video
Dit is onhandig? Vind het wel prettig dat volume voor alles is (goed smaken verschillen).

- kopiëren van linkjes vrij lastig
Link inhouden en kopieeren zeggen? Vervolgens waar je wilt plakken ook even inhouden en plakken.. niks lastigs aan.

- terugknop bij het scrollen door webpagina's
Das idd wel onhandig, mis wat navigatieknoppen in de browser

- berichten gelijk lezen (zonder openen van app)
Voor de homescreen kan je instellen om gedetailleerde statusinfo te laten zien van b.v. berichten, whatsapp, agenda etc.

- trilfunctie instellen
Trilfunctie voor aparte functies bedoel je? Algemeen kan je de trilfunctie instellen bij beltonen en geluiden.

Zelf mis ik het instellen van een eigen geluidje voor berichten, helaas zijn alleen standaard geluiden mogelijk. Hopelijk wordt dat met Update 3 geintroduceerd.
Die optie om gedetailleerde statusinfo te laten zien.

Hoe stel ik dit in dan?
Want ik snap even niet hoe je dit dan moet doen. Zelf mis ik het niet (of ik heb het al ingesteld) maar wil toch wel even weten hoe het moet.
Instellingen > Vergrendelingsscherm > Bij Melding "Een app kiezen om gedetailleerde statusinformatie weer te geven", kies hier je App.
Dank voor de reactie, deze optie had ik zoals ik verwachte al ingeschakeld staan.
Zelf mis ik het instellen van een eigen geluidje voor berichten, helaas zijn alleen standaard geluiden mogelijk. Hopelijk wordt dat met Update 3 geintroduceerd

Zit in deze Update 3 (GDR3)
- Kopiëren van links: Link selecteren en op kopieer-icoon drukken.
- Ook kun je je laatste bericht op je lockscherm lezen, je moet dan bij de instellingen van je lockscherm de actieve app kiezen (bijv. Whatsapp).
- Trilfunctie kun je instellen bij de instellingen, helaas is daar nog geen snelkoppeling voor om dat snel te doen.
- Terugknop voor scrollen? Ik weet niet wat je daar mee bedoeld.
Trilfunctie kun je instellen bij de instellingen, helaas is daar nog geen snelkoppeling voor om dat snel te doen.
Als je de volume knop indrukt, verschijnt er een icoontje voor het activeren van de trilfunctie. Wel degelijk een snelkoppeling dus ;)
Dat werkt zelfs als de telefoon nog gelocked is
Maar niet specifiek voor trillen... volume kun je hier wel mee instellen, trillen niet.

ik snap niet dat ze hier een cyclus voor maken: geluid, trillen, geluid en trillen, stil.

Nou kan je, als je keuzes maakt tussen trillen aan of uit, kiezen uit:
geluid en trillen of trillen
geluid of stil

wellicht komt hier nog verandering in, ik hoop het van harte
trilfunctie kun je toch gewoon instellen door volumeknoppen in te drukken en vervolgens rechtsboven op het icoontje te drukken?
Heb vandaag toevallig ook een Android phone in gebruik.
- miste vanmorgen offline navigatie
- mis double tab to unlock
- mis glance/glimp
- mis vaste cameraknop
En dan is een app al eens vastgelopen en zit de accuduur na 4 uur al op 50%!
Wordt tijd dat Android ook eens meer verbeteringen krijgt.
Heb sinds kort Ipad Mini met iOS7
- kan niet naar kalender events vanuit notificatie centrum
- meerdere mails selecteren en verwijderen met de standaard mail client is echt een hel
- notificaties zijn echt beperkt en verhinderen gui elementen
- spotlight zoekt enkel binnen je ipad
- 'share' functionaliteit is veel te beperkt
- tobo-layout verandert niet bij shift inhouden, alsook cijfers kunnen niet rechtstreeks ingetikt worden
- gestures die maar half werken, je moet ze echt perfect uitvoeren of je het wil niet...

Bedoel maar ios 7 is ook ver van perfect
0Anoniem: 449164
@HGH15 oktober 2013 23:59
Wat is er precies moeilijk aan het kopiëren van linkjes? Gewoon aantikken en kopiëren. Bij de trilfunctie moet je gewoon bij het geluid (dus even harder of zachter zetten) op 'beltoon en trillen' klikken en je mobiel staat in de trilstand.
Tsja... Ik juich WP zeer toe. Ik heb zelf geen mobiel met windows erop, maar toen ik er een vasthield voelde alles wel goed aan. Ik vind dat er niks is met windows phone, behalve dat er (natuurlijk) niet veel apps zijn. Ik hoop echt dat Windows groter wordt!
Ik vind het een goede ontwikkeling dat je nu apps kunt "killen". Veel apps blijven in het geheugen staan om zo sneller gestart te kunnen worden.

Bij Android op mijn S3 merk ik overigens geen noemenswaardig verschil tussen een app nieuw starten of een app laden die nog in het geheugen staat. Ik vind het veel fijner als apps zich gewoon uit het geheugen halen zodra ik ze afsluit. Vooral apps zoals Rabobank Internetbankieren blijven nog lange tijd in het werkgeheugen staan.

Samsung heeft destijds een vergelijkbare functie toegevoegd in het TouchWiz gedeelte waarmee je apps kunt afsluiten. Dat heet "Task Manager". Hiermee kan ik resistente apps apart uit het geheugen knikkeren (of alles te gelijk) en kan ik het RAM opschonen.

Nu snap ik wel dat doorsnee gebruikers misschien geen behoefte hebben aan al die technische toeters en bellen, maar ik ben der mening dat het wel op je toestel hoort te zitten, ook als je het (vrijwel) nooit gebruikt.

Hoe dan ook; ik vind dit een positieve ontwikkeling voor Windows Phone.
Daar gaat dus de fout met de gemiddelde Android gebruikers, met wp8 en Windows 8 hoef je geen apps te killen om geheugen vrij te maken. Al open ik een zware game en navigatie merk ik tijdens het browsen totaal niet dat er iets op de achtergrond draait. Dit komt omdat ze stil worden gezet en geen geheugen kosten.

De enige reden dat ze dit uiteindelijk hebben geïmplementeerd komt voornamelijk omdat de mensen die van IOS en android afkomen dit gewent zijn en moeten uitvoeren om hun toestel snel te houden.

Draai nu zelf ook sinds gisteren de update en ben er tevreden over. Persoonlijk wacht ik op de Bittersweet shimmer update van Nokia, zodat ik op de glance eindelijk alle notification kan zien.

[Reactie gewijzigd door vali op 15 oktober 2013 14:44]

Sorry hoor, maar wat een onzin. Ben in het bezit van een HTC One X. Ik kill nooit apps via een taskmanager en heb nooit last van traagheid op mijn toestel doordat er te weinig geheugen vrij is. Android regelt dat prima zelf.
Mijn ervaring is toch anders; met 512mb RAM heb ik meer dan eens dat bij wat serieuzer multitasken (voor zover je dat multitasken mag noemen) apps weldegelijk trager opstarten en reageren, of dat er perioden zijn van enkele seconden waarin niets gebeurt.

Wat dacht je nou, dat die taskmanagers en appkillers er voor niets waren? Alleen met een sloot aan vrij RAM geheugen blijft een Android snel, maar vol is vol, en dan treedt ernstige vertraging op.

Op WP speelt dit probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 15 oktober 2013 15:05]

Wat dacht je nou, dat die taskmanagers en appkillers er voor niets waren?
Pas maar op met dat soort uitspraken. Men is er jaren van overtuigd geweest dat RAM-boosters op Windows effectief waren, terwijl deze niet meer deden dan het RAM naar de pagefile pushen. Zo bestaan er zat onzin app(licatie)s.

Overigens vraag ik me af waarom men een notificatiecentrum mist. Ik heb er op WP nooit mee gewerkt (logisch) maar gebruik het op mijn iPhone ook nooit. Applicaties die wat te melden hebben tonen een cijfertje op de tegel (/icoon iOS) en daarna open ik de applicatie.

Ik heb zelf sterk het gevoel dat het een vraag is die voortkomt uit de Android/iOS-hoek dan de eigen WP-gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 15 oktober 2013 15:45]

Een overzichtspagina met alle meldingen vanuit al je apps is volgens mij altijd wenselijk. Ik mis het echt na mijn overstap van iOS naar WP. Dat heeft overigens niets met iOS oid te maken, maar met het willen van overzicht.

Nu is het enige alternatief pinnen op het beginscherm en dan wel in zicht. Volgens mij kan dat velen malen beter. Als hardcore smartphone gebruiker is het niet handig om 20 belangrijke apps te pinnen op je homescherm en constant maar te moeten scrollen...

Een overzichtscherm is gewoonweg handig, zeker als het eco-systeem zo blijft groeien.
Tja die mening deel ik dus niet. Misschien omdat ik de ervaring niet heb en het daarom niet mis maar zoals gezegd gebruik ik het op mijn iPhone echt nooit.

Ik heb even nagedacht over je bericht en ben door mijn app-lijst gaan kijken. Alle apps die wat te melden hebben -en waarvan ik het belangrijk vind die melding direct te zien - heb ik dus wel gepind op mijn homescherm. Apps die zaken melden die ik vandaag, morgen of volgende week kan bekijken staat niet in mijn hoofdscherm. Dit lijkt misschien een soort van "self-fulfilling prophecy" maar ik merk dat dit echt prima werkbaar voor mij is.

Er is letterlijk geen andere app op mijn telefoon die mij meldingen geeft die ik mis. Daarmee zeg ik niet dat een overzicht per se overbodig is maar ik heb nog nooit een "ach had ik dat nu toch eerder geweten"-gevoel ervaren. Als ik nu mijn iOS-notification center open (waar ik overigens ook per ongeluk ooit eens overheen struikelde door een foute swipe beweging want echt duidelijk is het ding niet aangegeven) zie ik het weer (heb ik een live tile voor op WP), mijn agenda-afspraken (live tile op WP, één tap op iOS) en een herinnering (zichtbaar dmv een 1-tje op IOS). Bij gemiste telefoongesprekken, smsjes, whapjes, etc haal ik deze informatie van mijn lockscreen of icoontjes.

Om die reden is mijn mening dus dat het een functie is die men naar WP gebracht wil zien worden omdat de functie al in gewenning is geraakt bij iOS en Android. Maar ik zie hier zelf geen enkele toegevoegde waarde in. Heb er overigens ook niets op tegen hoor: als er mensen zijn met een gebruikspatroon waarbij het wel waarde toevoegt, be vooral my guest ;).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 17 oktober 2013 12:41]

Ik heb zelf sterk het gevoel dat het een vraag is die voortkomt uit de Android/iOS-hoek dan de eigen WP-gebruikers.
Dat denk ik ook. Echter denk ik wel dat het eveneens toegevoegde waarde heeft op Windows Phone, ondanks de aanwezigheid van Live Tiles.
Als je Homescreen vol zit met Live Tiles, heb je wel overzicht over dat een app een notificatie toont, vaak op dusdanige wijze dat het al te zien is op de LiveTile, zodat je de app in kwestie niet hoeft te openen. WhatsApp bijvoorbeeld toont je het laatste chatbericht op de LiveTile en Buienradar toont je de complete buienkaart van Nederland.
Maar als je apps gebruikt die een kleine LiveTile hebben, dan zie je alleen een cijfertje.

Ik gebruik bijvoorbeeld Pushalot. Dit is een app dit notificaties laat zien van third party apps, zoals CouchPotato in mijn geval.
Als ik de toast notification mis, moet ik de app eerst openen om te zien in detail wat de notificatie was. Als dit in een soort van notificatie centrum bijeen komt, heb je dus meer overzicht over je notificaties.
Persoonlijk mis ik het ook niet op mijn homescreen, maar ik zou het wel fijn vinden om notificaties op mijn lockscreen te krijgen, nu kan je wel 5 apps op je homescreen zetten, maar er zijn meer notificaties dan dat.

Ik zou het dus echt niet erg vinden dat wanneer ik een email krijg (waarvan ik dan weer geen melding krijg middels geluid), dat ik dan op mijn lockscreen direct zie dat ik dus niet alleen een email heb, maar ook de afzender en onderwerp.
Wat dacht je nou, dat die taskmanagers en appkillers er voor niets waren?
Ja.

Android geeft apps wat minder restricties en dat leidt inderdaad tot problemen op telefoons met weinig geheugen. De oplossing daarvoor is echter niet het gebruik van die programma's die jij noemt. Het enige dat die doen is rotzooien met hoe Android werkt - Android probeert net als Windows Phone het geheugen efficient gevuld te houden om alles zo snel mogelijk te laten werken. Appkillers proberen precies het omgekeerde te bewerkstelligen en dat leidt alleen maar tot vertragingen (placebo-effecten uitgezonderd).

Appkillers zijn per definitie slecht, en spelen in op gebruikers die het niet begrijpen.

[Reactie gewijzigd door DCK op 15 oktober 2013 16:06]

Dit is ook niet raar, je hebt een toestel van 2 GB. Draai maar eens huidige Android OS op een toestel met 512 MB geheugen, dan zal je zien dat de Multitasking tussen Android en Wp8 flink verscheeld.

edit hieronder:
1gb ook goed, dat neemt niet weg dat er een flink verschil zit tussen de multitasking van android en wp. Google weet dit donders goed, want ze zijn al druk bezig om met android 5.0 wen betere ondersteuning te bieden voor low budget smart phones.

[Reactie gewijzigd door vali op 15 oktober 2013 17:55]

Ehm, volgens mij ben je een beetje uit je nek aan het kletsen. Android laat de processen van onafgesloten apps draaien en dit zal dus ook geheugen kosten. MAAR als er een tekort aan geheugen is dan worden een voor een de laatst gebruikte apps uit het geheugen gehaald. Een meer ideale manier van multi-tasken is er eigenlijk niet.

Kijk eens naar de activity lifecycle op deze pagina: http://developer.android....android/app/Activity.html
Heel leuk wat je nu verteld, maar hoe komt het dan als ik met wp8 zes apps in de background draai die alle 6 best veel geheugen vragen en daarbij als zevende taak een browse sessie maak totaal geen last van vertraging heb? Hiermee maakt het niet uit of ik 512MB of 1 GB geheugen in mijn toestel heb. Iets wat wel in het praktijk het gemeengoed is met android. Ik weet niet waar het door komt, misschien mindere controle op de playstore? Voor de gebruikers veroorzaakt dit een slechtere gebruikerservaring.

Terug te komen op wp8, dit komt omdat apps in de background standaard geen ram geheugen kost. Enige manier om dit wel te realiseren als developer is dit op te geven in de background setting en gebruik te maken van Fast app resume .

[Reactie gewijzigd door vali op 15 oktober 2013 22:12]

Kijk, het zou best kunnen dat men met een lowend smartphone een minder prettige ervaring heeft met Android, maar aan het geheugen ligt het niet. Mijn Nexus 7 is ook een slak vergeleken met mijn Nexus 4, maar toch is er altijd voldoende geheugen over (volgens Android) ook terwijl hij traag is. Ik merk daarbij geen verschil of er 20 apps in min recent apps staan of 1.
Htc one x heeft 1 gb ram
Ik weet nog dat men over iOS zei dat het een slecht systeem zou zijn. Belachelijk zelfs, niet afsluiten zou tot traagheid leiden. En nu doet men alsof MS het heeft uitgevonden en het magisch is ;-).

Overigens zie je nu over het hoofd dat apps kunnen vastlopen en dus soms gewoon gekilled moeten kunnen worden.
Nee hoor dat valt reuze mee dat dit magisch wordt gevonden, ik probeer alleen te informeren dat er een verschil is tussen de multitasking van wp en android. Tevens zie ik niet over het hoofd dat je nu apps kan sluiten die vastlopen, het is meer dat ik dit amper meemaak en daarom niet bij stil sta.

Tevens moet er nu bij ios ook apps worden gekilled, Open je teveel en kil je ze niet merk je ook traagheid. Vind het jammer om te zien dat tweakers.net niet de tijd had genomen om de verschillen tussen ios, android en wp8 uit te leggen. Dit maakt het wat gemakkelijker te begrijpen hoe iedere os precies werkt.

Microsoft heeft hier gelukkig niet voor gekozen en zelfs ook bij Windows 8 geïmplementeerd. Je merkt dat het stukken efficiënter werkt en ervoor zorgt dat het met lagere specificaties niet veel minder onder doet dan een high end model.

[Reactie gewijzigd door vali op 15 oktober 2013 16:17]

Meerdere tests hebben laten zien dat op iOS het dwangmatig killen van apps geen voordeel opleveren (even geen zin de links erbij te halen). Dus langzamer of trager worden is gewoonweg niet waar.

Ik sluit soms een berg apps omdat ik dit handiger vind tijdens het multitasken. Buiten dat is het totaal overbodig.
Kan zijn dat deze testen op nieuwe iphones zijn getest, maar het kwam voornamelijk van meerdere medestudenten die nog een iphone 4 hadden. Die merkte bij het openen van meerdere apps hun toestel stuk trager werd en de traagheid pas wegging bij het sluiten van apps.
Mijn ervaring met een Ipad 2 is dat het wel degelijk helpt in Ios om apps te sluiten. O.a. Safari kan tergend traag worden als wat apps op de achtergrond draaien. Nog niet getest met Ios 7 though, zal daar allicht ook beter werken.
Dat maakt wel degelijk uit. Ik had een iPod toch 2g, en ik moest elke keer mijn geheugen leegmaken met SBSettings om uberhaubt een nieuwe app te kunnen openen. Het maakt echt uit hoeveel er draait.
Ik weet niet hoe je hier bij komt, maar voor Android geldt precies hetzelfde.
Apps hoeven niet gesloten te worden, ze verdwijnen in 't RAM geheugen totdat hij weer aangesproken wordt. Is het RAM geheugen vol dan pas duwt hij hem eruit om plaats te maken voor iets nieuws.
Het gaat mijzelf eigenlijk ook niet om het killen van apps, maar eerder om het killen van vastgelopen apps. Of apps waar het even duurt om met de back knop weer terug te gaan (browser wil nog wel eens lang duren).
Uhm. De werkwijze die jij omschrijft voor WP8 is voor Android EXACT hetzelfde. Ook daar worden niet-actieve apps gewoon stilgezet. Helemaal niet nodig om apps te killen, in WP8 niet en in Android niet.
Je hebt echt de verkeerde instelling. Waar een gewoon PC-besturingssysteem niet zomaar kan beslissen wat het met apps kan doen die in de achtergrond staan omdat door multiwindow-systemen nooit iets echt op de achtergrond kan staan, kunnen mobiele OS'en dat beslist wel. Een desktop OS moet het daarom deels een taak maken van de gebruiker om te kijken of er niet teveel geheugen wordt verbruikt en het systeem snel te houden, maar een mobiel OS met slechts 1 app actief (of in het geval van Windows 8 Metro / sommige Androids 2) kan dat gewoon aan het OS overlaten. Een besturingssysteem heeft genoeg slimme logica draaien om geheugen vrij te maken in de achtergrond, dus je kunt gewoon achterover leunen en het voor je laten regelen. Je moet gewoon realiseren dat je telefoon niet hetzelfde werkt als je computer.

Microsoft komt hier tegemoet aan gebruikerwensen van gebruikers die het gewoon niet begrijpen. Een mobiel OS is zoals gezegd *veel* beter in staat zelf te beslissen wat het met apps in de achtergrond moet doen dan jij. Daarom duurt het ook zo lang voordat dit komt - het was vast eenvoudig om al sinds het begin in Windows Phone te bouwen, maar voor er gebruikersfeedback binnenkwam had Microsoft (terecht) het idee dat het niet nodig was.
Hier maak je een fout, apps worden gewoon stilgezet en vragen niks meer van het geheugen, je merkt er dus niks van.
De Microsoft-bashers zullen het niet met je eens zijn. Maar goed, die blijven alles wat Microsoft doet per definitie afkraken.

Ik ben al jaren Android-gebruiker, maar deel jouw ervaring met WP 8. Het voelde direct goed, intuïtief en overzichtelijk. Ik vind het alleen wel echt een foeilelijke interface en dat is hetgeen mij tot nu toe echt tegenhoudt. Eerlijk gezegd vind ik dat nog een groter probleem dan het gebrek aan apps.

Hoewel de mogelijkheden om een interface te personalizeren vaak niet helpen in het overzichtelijker maken, zou het bij WP in mijn ogen wel iets toevoegen.
Ik ben ook al jaren android gebruiker maar moet zeggen dat mijn volgende telefoon waarschijnlijk een windows phone is... de synchronisatie van verschillende apparaten is super! helemaal nu mijn desktop, laptop en surface RT ook op windows 8 draaien.... ik ben altijd iemand geweest die linux boven windows prefereerde maar de compatibiliteit en de uniforme interface bevallen mij zo goed! alles, op elk apparaat, met mijn eigen settings en het ziet er overal het zelfde uit! ik heb het idee dat ze grote stappen maken bij microsoft en dat komt hun producten zeker ten goede.
Ik ben groot fan van Windows en ik vond WP op het eerste oog leuk. Na een maand was dat echter compleet anders... Die ergernissen zijn deels weggewerkt, maar ik vind WP zeker niet on par met Android en iOs
Beste Amanush,

Ik vind het prima dat je een mening hebt, maar helaas is ze gefundeerd op onjuiste informatie. Deze bashers (waarvan jij er eentje lijkt te zijn) hebben helemaal geen gelijk: slechts weinig virussen worden op kernel niveau geschreven, maar op niveau van andere Windows onderdelen zoals Windows Explorer. Deze onderdelen zitten ook helemaal niet in Windows Phone en er is dan ook geen enkel virus dat werkt voor Windows Phone 8. Allemaal praatjes dus

Wat de interface betreft: die is inderdaad nogal "saai" maar wel erg functioneel. Ik heb er dan ook helemaal geen problemen mee. Persoonlijk vind ik de interface van Canonical spuuglelijk maar dat is ieder zijn smaak en dat respecteer ik (jij ook?).

>> Punt is is dat ze geen developer meer kunnen vinden
Er zitten dik 100 000 apps in de store dus dat is wel heel erg kort door de bocht. Enige probleem voor Microsoft is dat enkele "grote namen"/"eyecatchers" nog steeds ontbreken en dat is wel een probleem.
Er zitten dik 100 000 apps in de store
157542 apps om precies te zijn. Wel ietsje meer nog dan 100k ;)
Wat de interface betreft: die is inderdaad nogal "saai"
De interface is een heleboel, maar saai is er niet 1 van. Van alle mobiele OS'en is de Windows Phone interface juist het meest dynamisch en persoonlijk. Android en iOS met hun statische icoontjes, dát is saai.

Het aanbod apps in de WP store is behoorlijk. Als er geen officiele app in staat, dan is er in veel gevallen wel (een hele goeie) third party app te vinden, die vaak ook nog eens meer functionaliteit en een betere interface biedt. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

- Instagram -> 6tag & Instance
- Vine -> 6sec
- Youtube -> Metrotube

Om wat voorbeelden te noemen.

Daarnaast slaat de bash post van Amanush werkelijk nergens op. De NT kernel is behoorlijk veilig. Dit als je bedenkt dat er op ruim 90% van de desktops wereldwijd Windows draait. In Windows 7 en Windows 8 is de beveiliging zo goed, dat er amper nog sprake is van een "lek" OS.
Een ander punt is, dat Windows Phone draait op de NT kernel die gecompileerd is voor ARM based SoC's en daar zijn gewoonweg geen virussen voor...

[Reactie gewijzigd door LCP op 15 oktober 2013 16:47]

Je geeft het goed aan LCP , Amunush heeft kennelijk bashen voor newbies gelezen , weer 20 euro in me pocket! :D

Er is een reden dat bij windows er meer virussen voorkomen : het wordt gewoon 80-90% meer gebruikt op de wereld. misschien 1 op 10000 ratio wanneer we hierover praten , miss wel meer.

Dat microsoft niet kan designen hebben ze met de nieuwe screenshots wel bewezen (en windows 8 XD). dat apple niet kan designen is ook al 20 jaar bewezen , toch weten ze door hun marketing nog genoeg mensen over de streep te trekken voor een apparaat wat niet meer kan wat op de "doos" staat en naast een premium prijs ook nog is door kindertjes in elkaar gezet word (ow trust me , gebeurt nog steeds in buiteland , weliswaar ook bij andere fabrikanten maar toch, aangezien je zo " pro apple " / "anti google/ms" overkomt)

Persoonelijk vind ik de interface van WP beter dan de interface van Apple, al is het maar omdat ze de UI in ios7 zo verschrikkelijk lelijk hebben gemaakt. een collega heeft een zoontje van 1 en die weet op de telefoon in de oude ios precies wat hij moet doen als er zoon blauw vakje verschijnt met hier drukken om de reclame weg te halen. Bij ios7 kan hij het gewoon niet herkennen , dus qua design / looks and functionality hebben hun in v7 een flater geslagen (miss ligt het gewoon aan versie 7 , immers toen tweakers v7 uit kwam was het ook een ramp ^^, nu iets beter maar toch , i miss tweakers v6)

je praat over de kernel , ik vermoed dat je nog nooit een app hebt geschreven voor deze mobiele systemen , wij (die dat wel hebben gedaan) spreken je volmondig tegen dat de kernel zo lelijk en crap is als het maar kan , het heeft nog wat sleutelwerk nodig maar opzich is de WP kernel zeer redelijk, zeker gezien hoe lang het pas uit is.

Over je "kernel" virussen gebeuren :

je klinkt als een It'er die denkt dat alles 100% dichtgooien de beste methode is . je kan nimmer iets 100% dichtgooien (behalve stroom eraf halen ;p). Juist in omgevingen waar men alles zo potdicht gooit zal een creativeling een omweg vinden , geen vpn mogelijk op werk door cisco firewall? np dan ssh tunnel via port 443/80/8080 en daarover de vpn tunnelen , no problem.

de Beste IT'ers / ontwikkelaars geven hun "klanten" in het eindproduct een beetje vrijheid , dan ben je A. bewust van bepaalde dingen waar op gelet moet worden (checks) , en B. het zorgt voor een betere ervaring voor de consument/klant/medewerker.

Zie apple : Helemaal gesloten , je moet itunes gebruiken om uberhoubt wat met dat ding te doen , Super irri.

Zie android : je kan zelfs bellen zonder een google play account ! Goh wist niet dat een telefoon dat nog kon.

De reden dat er in android vaker fouten gevonden worden is puur omdat de community groot is , er veel opensource / mods voor uitzijn en heel veel mensen in de code spitten , kernel or not.

Bij windows phone begint dat nu beetje te lopen , zeker met alle extratjes die ms bied voor ontwikkelaars om wat bij te verdienen krijg je al snel dat men een creative workaround vind puur omdat het nog een relatief nieuw os is.

Bij apple daarintegen zullen vast en zeker MEER dan genoeg foutjes in de kernel zitten , je ziet er alleen niets van omdat ze alle informatie binnenhuis houden . Aangezien een iphone niet intressant is voor een echte tweaker zijn er ook een stuk minder veel creativelingen mee bezig. Als gevolg heb je :

A. een veel "lager" aantal security flaws
B. een os waar je eigenlijk heel weinig mee kan , leuk en aardig maar niets boeiends.
C.weinig negatieve publicatie mbt gevonden bugs / exploits / flaws , aangezien apple het moet hebben van zijn "elite premium" brand tag hebben ze gewoon daarvoor alles dicht getimmert.

Ik denk dat als er iemand ooit een goede analyze kan maken van alle apple sourcecode van v1 tot v7 dat er fouten in zitten die vanaf v1 meegegaan zijn , niet aangepast onder het mom van niemand kan er toch bij en ze weten niet wat ze zoeken.

Dan kies ik toch liever een systeem waar fouten / exploits voor kunnen komen maar waar ik zelf ook wat kan tweaken om het op te lossen / aan te passen of mooier bij te dragen aan de final solution.

Wel mooi om te zien hoe iedereen je zo heerlijk corrigeert.
Sjiek dat je hier even de meester ontwikkelaar gaat uithangen, Dat je apple niet moet is duidelijk.

Er zijn denk ik veel meer mensen die gewoon een goed werkende telefoon willen hebben dan mensen die hun telefoon tot op het bot willen tweaken. Dat dat bij deze site tweakers zo is, wil niet zeggen dat dat overal zo is.

Ik heb zelf zowel android gehad en nu een iphone. Ben over de iphone gewoon veel tevredener dan over mijn android toestel. Alle apps vind je op beide toestellen dus verkondigen dat Apple een toestel is waar je niets mee kan, is in mijn ogen nergens op gebaseerd.

Als je je Iphone nog wil tweaken bestaat er volgens mij nog zoiets als jailbreaken. Ik ben daar verder niet in thuis dus de mogelijkheden hiermee laat ik dan ook buiten beschouwing
Dan merk je wel dat MS ten kosten van zijn klanten Google (you-tube) wil dwars zitten.

Beetje jammer!!!

update: oke misschien een beetje van beide, want MS had dat kunnen aanpassen. ehhh... HAD OOK NIETS TE MAKEN MET HET KUNNEN DOWNLOADEN VAN DE FILMPJES VIA WP-APP, WAT VOLGENS DE VOORWAARDEN VAN YOU-TUBE NIET IS TOEGESTAAN.

Conclusie: Stop met dat dwars zitten van elkaar en ga je weer richten op eigen ontwikkelingen!!!

[Reactie gewijzigd door REDRUMikke op 18 oktober 2013 16:52]

Weet niet waar je reactie op slaat, maar het tegenovergestelde is waar. Google is diegene die Microsoft dwarsboomt door de services en apps niet toegankelijk te maken op Windows (Phone) terwijl op de andere platformen dit wel wordt aangeboden (iOS, Android, BB)
Dan merk je wel dat MS ten kosten van zijn klanten Google (you-tube) wil dwars zitten.

Beetje jammer!!!

update: oke misschien een beetje van beide, want MS had dat kunnen aanpassen. ehhh... HAD OOK NIETS TE MAKEN MET HET KUNNEN DOWNLOADEN VAN DE FILMPJES VIA WP-APP, WAT VOLGENS DE VOORWAARDEN VAN YOU-TUBE NIET IS TOEGESTAAN.

Simpele conclusie: Stop met dat dwars zitten van elkaar en ga je weer richten op eigen ontwikkelingen!!!
+1Anoniem: 449164
@Robbeke15 oktober 2013 23:52
Je zit er net naast qua aantal apps, het is nu al boven de 150 000, nog steeds niks vergeleken met Sailfish, Android en iOS maar toch.

Daarbij vind ik juist dat de interface van Windows Phone helemaal niet saai is, zeker in vergelijking met iOS zie je veel meer, eerder te druk dan saai.
Ik reageer even op jou post, maar dit is tegelijk ook een reactie op die van @LCP en @Aionicus omdat deze dezelfde reactie geven.

Ik moet misschien even verduidelijken wat ik met "saai" wil zeggen: de flat interface. Zwart of witte achtergrond met wit of zwarte tekens en icoontjes is heel functioneel maar niet bepaald een design waar je eventjes vol verwondering naar kijkt. Niet dat het bij iOS en Android zoveel beter is, maar je kan niet ontkennen dat er bij deze wat meer "kleur" in terug te vinden is.

Of dat goed is of niet, dat laat ik in het midden maar ik kan wel geloven dat een deel van de consumenten hier over vallen;

Ik persoonlijk alvast niet want ik ben een tevreden Windows Phone gebruiker.
Virusscanners bestaan op Android ook. Je punt?

Overigens is de kritiek op Windows (en Microsoft) doorgaans niet op de kernel gericht, maar meer op de (voormalige) machtpositie van het bedrijf. Vervolgens wordt alles afgekraakt, puur omdat het Microsoft is.
Kernel, build whatever, mijn interesse ligt niet in de motor onder de kap van Windows.

Windows phone is een sterke OS die tevens veel veiliger is dan Android door de sterke ondersteuning (service). Nadeel is dat je daar ongevraagd extra voor betaald (gezien hardware/prijs verhouding).

Zeker voor zakelijke gebruikers is een Windows phone denk ik veel aantrekkelijker dan dan een Apple phone.

Komt het tot de consument, dan zijn er al snel weinig punten op te noemen die een Windows phone de voorkeur geven boven een apple of android smartphone.

Apple: bling factor
Android: "gratis" (dus more for less money) + het is een open OS
Windows: ?

En verder heeft Microsoft met de Windows 8 OS voor de PC en de aankondiging van de Xbox One weinig goed gedaan m.b.t. haar imago, wat vanuit een commercieel oogpunt een grote rol speelt.

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 16 oktober 2013 22:52]

wat een onzin, "Het is jammer dat Microsoft geen grotere stappen zet in de ontwikkeling van Windows Phone. Apple heeft met iOS 7 een grote update uitgebracht voor zijn besturingssysteem, terwijl Google met Android 4.4 op het punt staat grote wijzigingen aan te brengen. Die mate van verandering is niet zichtbaar in Update 3. "

dus als Apple en Android met nieuwe software komen, zou ook MS dat moeten doen??? waarom?? ik dacht dat we met z'n allen op zoek waren naar een goedwerkende telefoon.....daar heeft een hoger versienummer toch niets mee te maken?!
Inderdaad weer een gekleurde opmerking: dit is inmiddels de derde update die Windows Phone 8 binnen een jaar krijgt. Zoveel updates krijgen iOS en Android-gebruikers niet. Verder wordt Windows Phone 8.1 "early 2014" gelanceerd, komt er in het eerste halfjaar nog een "enterprise pakket" uit en daarnaast brengen fabrikanten als Nokia ook nog updates/aanvullingen uit. Uiteraard is Microsoft nog druk bezig met een inhaalslag (rotation lock is een goed voorbeeld), maar Windows Phone wordt met elke update weer wat completer. Ik heb niet het idee dat de ontwikkeling bij Google en Apple veel sneller gaat.

Zie trouwens ook het artikel van Thurrott hierover: http://winsupersite.com/w...own-microsoft-picked-pace
Het klopt dat WP al 3 updates heeft gehad dit jaar, maar om die nu significant te noemen of een echte toevoeging. Gebruik WP al sinds 7.5, maar de grootste update die WP tot nog toe gehad heeft was juist 7.5 (Mango) en de 'update' naar WP8.

GDR1, GDR2 en ook nu GDR3 hebben weinig nieuws gebracht. GDR1 (Portico) was voornamelijk bug fixes met o.a. een SMS vulnerability en 1 wezenlijke toevoeging met SMS replies naar inkomende gesprekken, GDR2 bracht eveneens weinig. Wederom bug fixes en als toevoeging Data Sense (zou al in 8.0 release moeten zitten), FM-radio (dat dit niet aanwezig was vanaf launch) en verder wat improvements aan Skype, Xbox Music en Google accounts.

Zie ook hier: http://www.windowsphone.c...ws-phone-8-update-history

Dergelijke updates mogen toch echt geen major releases heten. Dingen als een rotation lock, custom tonen en apart instelbaar volume, om maar een paar te noemen, zouden er gewoon vanaf GDR1 in moeten zitten. Daarbij is het ook nog eens zo dat een ding als Rotation Lock echt als een 'afterthought' aanvoelt. Waarom is er geen soort native quick setting mogelijk?

Windows Phone werd/wordt door MS neergezet als het een makkelijk en toegankelijk OS, wat het in wezen ook zeker is, maar dat je apps nodig hebt om de meest rudimentaire dingen in te stellen zoals WiFi, BT en Rotation Lock klopt gewoon niet.

Dus nee, Microsoft mag dan een bepaald tempo gekozen hebben, het is niet het juiste tempo. Het is niet alsof ze een dikke voorsprong hebben op de competitie, ze lopen gewoon achter met een aantal essentiele dingen. Als ik kijk naar wat Android deed tussen versie 2.0 en 4.0 dan zie ik een snelle pace van ontwikkeling omdat ze nog niet de grootste speler waren en nog echt dingen misten. Datzelfde geldt voor MS, die moeten er ook harder aan trekken om WP vollediger te maken en zo een aantrekkelijker OS te maken voor consumenten.
Klopt en ik ben het ook helemaal met je eens dat Microsoft nog een inhaalslag te maken heeft. Maar het gaat mij meer om de teneur van de Tweakers-reviews, waarin er wel heel vaak een vreemde vergelijking met Android en iOS gemaakt wordt.

De zin "Apple heeft met iOS 7 een grote update uitgebracht voor zijn besturingssysteem, terwijl Google met Android 4.4 op het punt staat grote wijzigingen aan te brengen. Die mate van verandering is niet zichtbaar in Update 3." is daar een prima voorbeeld van. Nog los van het feit dat er nog maar afgewacht moet worden wat Google gaat veranderen (zo ingrijpend waren de updates het laatste jaar niet) en dat Apple ook niet heel veel gedaan heeft in een jaar (vooral een design overhaul), kun je zo'n kleine update niet vergelijken met de manier waarop Google en Apple updaten. Dat kun je hooguit met een major release als Windows Phone 8 en 8.1 doen. Dit zijn gewoon extra updates waarmee Microsoft een inhaalslag maakt, geen milestone releases.

Het grootste winstpunt van deze update vind ik trouwens dat je nu snel nieuwe updates binnen kunt krijgen, zonder afhankelijk te zijn van de carriers.
Daar ben ik het ook mee eens, iOS7 is niet een bijster grote update, hoewel het dat wel lijkt door het aangepaste uiterlijk. De meest wezenlijke toevoeging vond ik zelf Control Panel, maar buiten dat was er ook niet heel veel groots.

Android 4.4 KitKat is weinig over te zeggen, althans heb daar de geruchten niet echt van gevolgd maar er lijkt niet veel groots bij te komen.

Denk dat bij Tweakers dergelijke uitspraken voortkomen uit het feit dat Windows Phone gewoon net op bepaalde punten achterloopt en er van MS dus grotere updates worden verwacht. Dit doe ik zelf ook, zeker nu er na een jaar WP8 nog weinig nieuws is toegevoegd.

Neemt echter niet weg dat Tweakers wel als taak heeft berichtgeving neutraal te brengen. Of het nu om Android, iOS, WP, BB, Symbian of wat dan ook gaat. En zeker aangaande WP is de toon de vaak wel wat negatiever dan bij (p)reviews van andere platformen, helaas.
Apple is ook niet de snelste.
Het heeft ruim 2 jaar geduurd voordat cut and paste in iOS zat en toen werd het door Apple gepresenteerd als revolutionair.

Microsoft heeft vrijwel hetzelfde ontwikkeltempo als iOS (wat overigens van iOS 5 naar 6 naar 7 erg weinig sprongen maakt voor een major release)
Om even de juiste toon te zetten, gebruik nu al meer dan 2 jaar WP en zou niet anders willen. Dit neemt echter niet weg dat er nog genoeg te verbeteren is waarvan sommige dingen best wel essentieel zijn in de huidige markt.

Apple is ook traag geweest in het begin, maar dat was in een markt die volledig anders was dan nu. IN 2007/2008 was Symbian nog het grootste OS in de wereld, een OS met veel functionaliteit dat iOS toen nog helemaal niet bood. Wat iOS echter wel deed was een zeer doordachte touch UI neer te zetten en bovendien een makkelijk te bedienen OS. Symbian was dat destijds helemaal niet laat staan dat het een goed touch UI had in die tijd.

Fast Forward naar 2010/2011, de jaren dat WP werd gelanceerd, en de concurrentie is totaal anders. Er was een volwassen iOS, Android was inmiddels ook behoorlijk doorontwikkeld en beide waren gewoon bruikbare besturingssystemen al dan niet met wat missende functionaliteit. WP bracht toen wel een goed doordacht OS dat prima te bedienen was met een touchscreen maar het miste veel t.o.v. de concurrentie. Uiteraard kwam 7.5 Mango veel aanpassingen en toevoegingen en later dus WP8, maar nog steeds missen er gewoon dingen die de concurrentie wel heeft. En nee, dan bedoel ik niet apps.

Apple mag dan traag geweest zijn in het begin, de markt liet dat toe omdat er gewoonweg weinig alternatieven zijn. Als WP nu dingen mist dan kun je prima naar Android of iOS gaan en eenzelfde soort experience in HW en SW hebben. Al is Android dat misschien niet altijd op elk soort HW. Dat is dan wel een sterke kant van WP dat het op zowel goedkope als duurdere HW uitmuntend stabiel, goed en snel werkt.

Desondanks, Microsoft moet gewoon harder gaan werken. Ze moet het functionaliteits gat dichten, en dat is niet eens bijster veel meer. Maar het zijn wel dingen die veel gevraagd worden (Setting shortcuts, Notificatiecentrum, de mogelijkheid om snooze tijden bij alarmen in te stellen, uitbreiding van de people hub) Uiteraard begrijp ik dat developen van een OS tijd kost, maar vele dingen wordt al meer dan een jaar om gevraagd en ze komen gewoon niet. Dat is iets dat je je als underdog OS niet moet kunnen en willen veroorloven.
Zoveel updates krijgen iOS en Android-gebruikers niet
Echt niet? Volgens mij is de ondersteuning voor iOS 6 gestopt bij 6.1.4.
Ik moet even zoeken maar er zijn sinds de release in september 2012 zeven updates uitgebracht door apple. En nadien een gratis 'Major update' naar iOS 7, welke inmiddels ook al twee kleine updates heeft gehad.

Laatste keer dat Microsoft een 'Major update' uitbracht had ik als WP7 gebruiker het nakijken. WP8 was niet beschikbaar voor 'oude' WP7 toestellen.

Ik draag WP een warm hart toe maar je reactie is complete onzin.
Die kleine updates van iOS brengen geen nieuwe functies, wat WP8 GDR3 wel doet.
Die bugfixes van Apple zijn er om stomme problemen aan te pakken die ze er al eerder uit hadden kunnen halen en om te voorkomen dat de Jailbreaks nog werken.
Niet meer dan security en bug fixes dus die nodig zjin.
Daarnaast zijn ze daar gewoon mee bezig. WP8.1 staat zover ik weet nog steeds gepland voor Early 2014. Met een aantal grote wijzigingen zoals Cortana (die in NL wel niet beschikbaar zal komen) en een notification center, en daarnaast voor developers de nodige API veranderingen zodat het meer samengetrokken wordt met W8.1.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 15 oktober 2013 14:32]

De kans dat Cortana later in 2014 ook in het Nederlands beschikbaar komt is wel degelijk aanwezig. Microsoft heeft geroepen dat 44 talen in 2014 ondersteund gaan worden. Best wel een aardige kans dat daar het Nederlands tussen zit.

Ik ben echt benieuwd naar Windows Phone 8.1. Ik heb al tijden een Windows Phone 7 toestel (diversen), maar vind de stapjes die Windows Phone 8 gemaakt heeft nog relatief klein. Nu met GDR3 een Snapdragon 800 ondersteund wordt mag Nokia wat mij betreft gaan sleutelen aan een toestel dat kan concurreren met de LG G2. Voeg daar hopelijk de genoemde nieuwe features van Windows Phone 8.1 bij (notificatiecentrum, meer instel mogelijkheden voor van alles en nog wat, mogelijk vpn) en DAN sta ik weer in de rij om weer een Nokia op te pikken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee