Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

Samsungs gebogen oled-tv: contrastkampioen

Conclusie

De curved oled van Samsung is prachtig afgewerkt en heeft een uniek design. We hadden liever gezien dat het scherm plat was, maar omdat de kromming redelijk subtiel is gehouden, heb je er niet al te veel last van. Het bijzondere ontwerp heeft als belangrijkste nadeel dat de tv niet aan de muur te bevestigen is.

Wat beeldkwaliteit betreft worden de verwachtingen volledig waargemaakt

De interface en de apps werken dankzij de quadcore-soc soepel en de losse break-out-box met aansluitingen vinden we een handige vinding. Bovendien is het een geruststellend idee dat de hardware in de toekomst opgewaardeerd kan worden, al is er nog steeds onzekerheid over de kosten van een dergelijke upgrade. Er is een aantal interessante apps beschikbaar, maar over het geheel genomen is het app-aanbod erg karig in vergelijking met de app-winkels die we van telefoons en tablets kennen.

De mogelijkheid om twee verschillende beelden tegelijk te bekijken, werkt verrassend goed. Wij vinden het vooral leuk voor multiplayer-games, die je zelfs in 3d tegen elkaar kunt spelen. Het lijkt ons niet heel goed voor de relatie om naast elkaar op de bank naar verschillende televisieprogramma's te kijken, maar we vinden het geweldig dat het kan.

Samsungs curved oled is de eerste oled-televisie die we reviewen en moest dus hooggespannen verwachtingen waarmaken. Op het gebied van beeldkwaliteit worden de verwachtingen volledig waargemaakt. Het contrast is fenomenaal en de kleuren zijn schitterend, al moet de tv wel eerst uitgebreid gekalibreerd worden om het onderste uit de kan te halen. De prijs is natuurlijk hoog, maar daarvoor biedt de tv wel de beste beeldkwaliteit die je kunt kopen. Bovendien kun je gelijk beginnen met genieten van het mooie beeld en hoef je niet, zoals bij uhd-tv's het geval is, te wachten tot er content voor beschikbaar is.

Pluspunten

  • Beeldkwaliteit
  • Soepele interface
  • Hoogwaardige afwerking

Minpunten

  • Prijs
  • Zonder kalibratie geen accurate kleuren
  • Niet aan de muur te bevestigen

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (126)

Wijzig sortering
Voor mij is het inbranden een heel negatief punt. Ik heb een Pioneer Plasma scherm dus weet spijtig genoeg hoe storend dat is. In de winkel vertelden ze me dat al dat inbranden niet waar was en dat er speciale software ingebouwd was... Ya right...
Heb uit miserie een LED Tv gekocht paar jaar daarna.

Bijna elke post (BBC 1+2 een van de weinige uitzonderingen) heeft altijd hun logo opstaan en dat brandt binnen de kortste keren op je scherm. Ik had zelfs op bepaald moment de score van een tennismatch gedurende weken op mijn scherm.
Same for gaming: hoeveel games zijn er niet waar een deel van het scherm statisch is, zoals hitpoints, compass etc...

Leuke TV maar zal hem voor deze reden alleen nooit aanschaffen.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door skybird op 21 oktober 2013 15:09]

Er zijn inderdaad series geweest die behoorlijke inbrand- en retentieproblemen hadden, later is dat steeds beter geworden.
Ik heb inmiddels al weer een jaar of 5 een Pioneer Kuro van de laatste generatie en heb hier geen problemen mee gehad.
Goed, als je een wit scherm opzet zie je heel lichtjes een vlekje waar de Nederland1/2/3 wybert zit maar je moet goed kijken, en met normaal tv beeld zie je ze helemaal niet.
Overigens is dit geen inbranden, maar gewoon veroudering van de fosfors op die plek. De helderheid is daar iets minder zeg maar.

De software waar jij over sprak is de orbiter, die verschuift het beeld om de paar minuten een centimetertje.
Dat zal bij oled ook wel gebruikt worden.
"Overigens is dit geen inbranden, maar gewoon veroudering van de fosfors op die plek. De helderheid is daar iets minder zeg maar."
Dat noemen we dus wel inbranden, het heet (phosphor) burn-in. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Screen_burn-in

With phosphor-based electronic displays (for example CRT-type computer monitors or plasma displays), non-uniform use of pixels, such as prolonged display of non-moving images (text or graphics), gaming, or certain broadcasts with tickers and flags, can create a permanent ghost-like image of these objects or otherwise degrade image quality. This is because the phosphor compounds which emit light to produce images lose their luminance with use. Uneven usage results in uneven light output over time, and in severe cases can create a ghost image of previous content. Even if ghost images are not recognizable, the effects of screen burn are an immediate and continual degradation of image quality.
Er is nogal een verschil tussen de logo's overduidelijk zichtbaar op een één maand oude Pioneer (sommige series hadden dit probleem) of dat het jaren duurt eer je een lichte ghost ziet en enkel op een wit scherm.
Het eerste noem ik echt een inbrand probleem. Het laatste is gewoon normaal.
Hier hangt ook een dure Pioneer plasma TV op. Er zijn logo's en balken in ingebrand. Zeer irritant.
Op een andere site wordt de spiegeling van deze tv als minpunt genoemd, er zijn nogal wat reflecties te zien. Hier wordt in deze review niks over gezegd, maar er zijn ook mensen die niet met de lichten uit en gordijnen voor de ramen tv kijken, kan mij voorstellen dat het dan vervelend is om reflecties te hebben. Nog wachten op prijsdalingen en betere anti-reflectiefilters en/of een matte afwerking.
Ik lees fenomenaal, ik lees kampioen, ik lees beste wat je kunt kopen.
Vervolgens krijgt de TV 4 sterren GOED.

Ik herinner me de kritiek op de collega's van AllAboutPhones over inconsequent zijn als het gaat over het mee nemen van de prijs/prestatie verhouding.

Beste Arnoud, hoe zit het dan met deze review. Fenomenaal, kampioen, beste wat er te koop is niet verenigbaar met 4 sterren en het predicaat GOED.
Ik lees ook: hij had beter plat kunnen zijn, de inputlag van 58 ms is merkbaar in games, er is geen content voor het AdobeRGB spectrum, er is inbrandgevaar bij statisch beeld, en hij gebruikt vrij veel stroom. Als laatste is er nog de prijs, maar die moet je alleen relatief meenemen en er is afgezien van de duurdere LG geen echte concurrentie.
Het is het beste wat er te koop is. Dus 5 sterren. Perfect is niets daar zijn we het over eens.
Arnoud had kritiek op de collega's van AllAboutPhones over de prijs meenemen als negatief punt. Deze review doet dat ook en gaat aan het feit voorbij dat er geen enkele TV meer deze 5 sterren verdient. Een feit blijft dat deze TV het beste beeld biedt wat er momenteel te koop is. Daarom zijn 5 sterren op zijn plaatst.

[Reactie gewijzigd door ikkuh61 op 22 oktober 2013 08:44]

Nu maak je een denkfout: er zijn heel veel tv's die op een of meer aspecten beter scoren, alleen wat betreft het contrast, het spectrum en die onafhankelijke 3d-weergave voor 2 personen zijn er geen betere tv's te krijgen. Sommige aspecten, zoals de inputlag en het inbrandgevaar zijn zelfs bottom-end.
In de review staat letterlijk

"Op het gebied van beeldkwaliteit worden de verwachtingen volledig waargemaakt. Het contrast is fenomenaal en de kleuren zijn schitterend, al moet de tv wel eerst uitgebreid gekalibreerd worden om het onderste uit de kan te halen. De prijs is natuurlijk hoog, maar daarvoor biedt de tv wel de beste beeldkwaliteit die je kunt kopen."

5 sterren zeg ik.
Misschien hebben ze de LG ook al getest en is die nog beter :)
hoezo, niet alleen de technische specs geven een waardering......

Daar wordt ook prijs in mee genomen, en zoals gezegd is die erg hoog. Dus daar kan imo best een sterretje door weg zijn gevallen
Voor mij is het niet aan de muur kunnen hangen niet echt een minpunt.

Edward
In de Sound&Vision (een magazine uit Engeland) staat een 10 pagina lange review van dit scherm. Ook hier wordt het ophangen van het scherm (of the lack of) aangemerkt als klein minpuntje. Opvallend is wel dat ze in dat magazine veel zwaarder tillen aan het feit dat het gebogen scherm toch als hinderlijk wordt ervaren.

Ook viel het sommige reviewers (meerdere mensen van dat magazine) op dat er heel soms een lichtroze waas hing over de helderste scenes in de demo-reel. Als je als Samsung zijnde een TV exclusief ergens neerzet in een volledige ingerichte ruimte ter test en er zit een roze waas over, kan ik niet anders concluderen dat dit in het panel zit en dat dat met calibratie niet weg te krijgen is. Dit zou wel een grof minpunt zijn voor een TV van 8000 Euro.

Over de calibratie gesproken; het geteste panel daar had een overkill aan rood & groen; hier is op sommige punten wel 15% vanaf gehaald om een uniform beeld te krijgen. En dan nog lijkt het lastig om de TV uniform te krijgen; zeker bij laag contrast fluctueren de kleuren toch nog enkele procenten ten opzichte van elkaar. De ene keer wat roder, de andere keer wat blauwer.

Persoonlijk, na het lezen van het magazine en de review hier op T.net, zou ik zeker nog wachten op het aanschaffen van een (curved) OLED-TV; de features die worden geboden zijn in mijn ogen niet het geld waard wat ervoor wordt gevraagd. En ook de vreemde kleurwaarden lijken me niet netjes voor een topmodelletje van een fabrikant.
Opvallend is wel dat ze in dat magazine veel zwaarder tillen aan het feit dat het gebogen scherm toch als hinderlijk wordt ervaren.
In aflevering 175 van Home Theater Geeks kun je zien hoe ze een Samsung OLED calibreren.

Grootste klacht is het gebogen scherm, bij een niet optimale plaatsing kwa hoogte en afwijkende kijkhoek krijg je last van geometrie vervorming (beeld oogt niet meer vierkant)

[Reactie gewijzigd door Carbon op 21 oktober 2013 10:07]

Een curved tv op zo'n curved balie als in het filmpje ziet er natuurlijk best kek uit. Je kunt ook een curved muur nemen.

[Reactie gewijzigd door torp op 21 oktober 2013 10:42]

Wij Tweakers kennen "Niet mogelijk" überhaupt niet :+
Het gebogen paneel vind ik wel een minpunt. Ik vind het argument dat de afstand naar het beeld overal gelijk is geen argument. Een beeldsensor is ook niet zo gebouwd en ik geloof niet dat het in de praktijk voordeel heeft (ik heb nog geen praktijkervaring "wauw" gehoord).

Een nadeel heeft het wel, want het is niet praktisch. Kortom: maak het paneel plat en je kunt het beter wegwerken. Prijs is geen minpunt, er is geen alternatief. Zonder calibratie geen accurate kleuren is volgens mij een gegeven voor alle t.v.'s, als in geen natuurlijke/kleurechte weergave. Ik bewerk mijn foto's na en kijk ze voor gasten op de televisie. Dan is het wel zo fijn dat wysiwyg...
als je een tienpuntskalibratie doet of laat doen is Samsungs curved oled ongetwijfeld perfect af te stellen
Voor die prijs zou ik dit achteraf doen en dan is het beeld perfect.
Doordat de shutterbrillen nog wel met de relatief langzame lcd-techniek werken, kun je soms wat zien van het programma waar je niet naar kijkt. Dit komt vooral voor als jouw programma een zwart beeld vertoont of als je onder een grote hoek door de shutterbril kijkt. Als de twee videostreams een verschillende framerate hebben, bijvoorbeeld televisie op 50i en een gameconsole op 60p, blijft het systeem verbazend goed werken: een knappe technische prestatie.
Kijk, dat willen we zien: gewoon goed in elkaar gezet. Ik vind het niet terecht dat Tweakers het niet sociaal vindt: ik kijk niet/nauwelijk televisie, mijn vriendin wel. Resultaat: vriendin voor de t.v., ik voor de pc. Met dit kan ik lekker een 3D-film kijken en mijn vriendin televisie. Heerlijk.
Het is niet mogelijk is om twee gecodeerde televisieprogramma's tegelijk te bekijken. Dit komt door de strenge restricties van de CI+1.3-standaard.
Ik heb me altijd groen en geel geërgerd aan CI+, hier is weer een duidelijk voorbeeld waarin de kinderziektes naar voren komen en het dus faalt. Helaas vind de provider dat zij de touwtjes in handen moeten hebben en kijken ze niet naar de toekomst...
UPC biedt het hele basispakket ongecodeerd digitaal aan, maar Ziggo-klanten beschikken maar over één ongecodeerd digitaal kanaal, Nederland 1.
Trek je conclusie. Ziggo was volgens mij de eerste met CI+. Zoiets is voor mij een reden om niet over te stappen (ook al zou ik van deze mogelijkheid niet eens gebruik maken).
Als multiview aanstaat, valt er niets meer aan het beeld in te stellen en zul je het moeten doen met Samsungs instellngen.
Dat is dan wel weer jammer...met een pc zou je nog de uitgang van je pc kunnen calibreren op de fout die de t.v. weer inbrengt.

Ik wacht op de volgende generatie. Het is nu al zichtbaar dat OLED nu al potentie heeft. De volgende generatie zal waarschijnlijk een slag goedkoper worden en misschien nog meer functionaliteit kunnen bieden.
Ik wacht op de volgende generatie. Het is nu al zichtbaar dat OLED nu al potentie heeft. De volgende generatie zal waarschijnlijk een slag goedkoper worden en misschien nog meer functionaliteit kunnen bieden.
Dan kun je nog bijna beter wachten op AMOLED schermen... AMOLED is beter voor videobeelden.
Because individual power sources illuminate each pixel and produce faster reaction times in an AMOLED screen, these types of screens are ideal for viewing video content. OLED screens, in comparison, do not react as quickly and are therefore less ideal for viewing video content. OLED screens are typically used to display nonanimated, nonmoving images.
Source
source 2
Maar dat gezegd hebbende, dan kun je altijd wel blijven wachten op NOG iets beters. Je hebt gelijk wat betreft eerste generatie producten. Er zitten simpelweg kinderziektes in die eruit worden gehaald in tweede of zelfs pas derde generaties. Echter, tegen die tijd is er wel weer iets nieuws waar je op kunt wachten. Op deze manier heb ik zelf bijna 3 jaar gewacht met het kopen van een nieuwe telefoon, gewoon omdat ik steeds wilde wachten op het NOG nieuwere.

Enige reden die ik echt kan bedenken om te wachten op de volgende generatie is de prijs!
Eh, dit zijn AMOLED schermen (zie ook je eigen tweede link).
Klopt niet. Hoewel dat inderdaad in de tweede bron staat, is niet voor niets de TWEEDE bron. De eerste bron geeft aan wat het verschil is tussen amoled en oled.
An OLED screen’s pixels react to a single power source. AMOLED screens, in comparison, also consist of organic polymer pixels, but they receive power from multiple power sources known as transistors.
Dus nee, dat is niet hetzelfde. En dat voorbeeld uit de tweede bron geldt voor het aangehaalde (demo) scherm van Sony uit 2007. Dit geldt dus niet voor de huidige generatie (maar liefst 6 jaar later...) en al helemaal niet voor Samsung, die dus ook al een eigen kopje krijgt omdat ze het wezenlijk anders doen (ook bron 2)...
Lees je bronnen zelf nog eens door, ongeacht de volgorde.

- ask.com geeft nu niet echt een heel technische uitleg, staat geen datum bij, je eerste quote zegt zelfs dat:
  • OLED screens are typically used to display nonanimated, nonmoving images.
Dat is dus niet geschikt voor een tv die 2x een 3D beeld kan weergeven.

tweede bron schrijft zelfs:
  • All OLED TV panels will actually be AMOLED TVs...
Samsung wordt alleen appart vernoemd vanwegen de mobieltjes schermen (die wel worden ge-market als AMOLED)
  • "A PMOLED (Passive-Matrix OLED) is limited in size and resolution, but is cheaper and easier to make than an AMOLED (which uses an Active-Matrix)"
met andere woorden (PM)OLED niet geschikt voor een 55"schermen, AMOLED wel.

hier een link die wat technischer is

Dat die tv's ge-market worden als OLED zegt niets over de techniek die gebruikt wordt om ze aan te sturen. AMOLED valt in de OLED groep, net als PMOLED waar jij hier op doeld dat deze tv's zouden zijn.

Ik wacht vooral op de volgende generatie zodat ze het productie process beter in de hand hebben en de prijzen kunnenn gaan zakken, het is nu al vele malen beter dan LCD.

[Reactie gewijzigd door burgt op 21 oktober 2013 21:25]

En dank, ik heb jaren lang informatie verkeerd geïnterpreteerd! En zodoende zou ik je een +10 geven met een boost, maar dat kan niet want je hebt op mij gereageerd :(

Maar toch, bedankt!
Een eerste generatie kopen is niet echt voor iedereen. Meest showmannen, 'kijk mij eens'. Je moet inderdaad de kinderziektes op de (te dure) koop toenemen. De tweede generatie is meestal niet eens zo heel veel goedkoper maar wel veel beter. Dus vanaf de 2e generatie zeg ik: willen hebben = doen! Als je het over telefoons hebt, dit meer evolutie den revolutie geworden. Dus wachten heeft al helemaal geen zin meer.
voor mijn is dat een heel erg groot min pint juist,
bij mijn in huis loppen regematig 2 honden heerlijk te ravotten en dan komt het regelmatig voor de de kast onder de tv een cm of 10 verhuist is als ik weer thuis kom.
Risico dat de tv dan op de grond zou liggen is mijn toch ff te groot, dus hangt mijn huidige tv heerlijk aan de muur
8K uitgeven voor het "bijzonder effect" lijkt me wat naief. Je kan er de donder opzeggen dat er veel andere fabrikanten komen met soortgelijke kromming.
Voor mij ook niet, maar wel het gebogen scherm. Man wat is dat lelijk en volgens mij ook overbodig, want de OLED-tv van LG, die met die lijst heeft geen gebogen scherm.
Zeker wel, het zou voor mij een reden zijn om dit model over te slaan, al is het beeld nog zo mooi.
Ik snap niet erg goed waarom er geen 2 gecodeerde beelden tegelijk afgespeeld kunnen worden.
Waar slaat deze restrictie eigenlijk op? Wat wil ermee bereikt of verhinderd worden?

Echt een gemiste kans want anders zou je wat kunnen opnemen terwijl je een ander programma bekijkt. Hier in België is quasi alles gecodeerd, dus veel heb je dan niet aan de 2 tuners...
Dit is een restrictie van de CI+-standaard en die is in het leven geroepen om cardsharing tegen te gaan. Zie:http://en.wikipedia.org/wiki/Card_sharing
Tjonge jonge, dan moeten ze 2 ci+ sloten inbouwen zodat de 2 tuners kunnen gebruikt worden. Dit is echt al te belachelijk!!
Dat is een oplossing maar dan heb je ook twee smartcards nodig en de meeste kabelbedrijven geven per klant maar een zeer beperkt aantal kaarten uit.
Het tweede kanaal zou via de tuner van de videorecorder kunnen kijken. Mijn TV kan dat als PIP (Picture In Picture). De videorecorder van ziggo kan een kanaal opnemen, en tegelijk een tweede kanaal aan de TV aanbieden. Ik weet alleen niet of je op die manier 3D kunt kijken.
4 kanalen bekijken wordt natuurlijk wel een probleem.
Is dat via een samsung tv ? Zoja welk model ? :)
Konden jullie de input-lag niet van alles checken (liefst van de PC-modus als die er is)?

Ik heb bijv alles op PC-stand staan, op alle andere standen is er een vorm van nabewerking en dus extra lag aanwezig. Dit is dan wel een LG TV waar ik het over heb, maar kan me voorstellen dat dat bij andere TV's ook zo is...
De inputlag is getest in de gamemode met alle beeldbewerking uit.
Alle andere modi hebben een grotere inputlag.
Thanks, jammer had beter verwacht van OLED, misschien dat AMOLED het beter doet in TV's :(
Oke voor 8000 euro heb je dus een kromme (relatief kleine) TV die je niet op kan hangen en met kans op inbranden van het scherm, zo te zien is er nog een lange weg te gaan.
Voor dat geld koop je momenteel een supergoede beamer met automatisch scherm die je mooi weg kan werken.
Waarop je alleen maar in een verduisterde kamer kunt kijken. Ik heb ook een HD Beamer, maar die wordt echt maar zelden gebruikt. Het is leuk om een keer echt een bioscoop avondje te doen, maar je gaat het niet voor dagelijks gebruik doen. Of je moet hem heel fel zetten, maar met een beamer kijkt dat veel minder prettig dan een TV, plus je krijgt dan hele slechte zwartwaardes. Zelfs als je het op een scherm met een grijze kleur doet.
Nee hoor. Hangt er wat vanaf wat je hebt.

Je hebt beamers die vooral geschikt zijn in een dedicted dark room, dus idd weinig lumens waardoor in een omgeving met veel licht die daar niet tegenop kunnen maar je hebt er genoeg voor HT die iets meer licht kunnen geven indien nodig waar je dit niet hebt.

Wij kijken hier elke dat naar series/films met de beamer. En dat is meestal s'avonds, wanneer het donker is, in de living . Als de kindjes overdag willen kijken zet je bright modus aan en ja kleuren worden dan alsof het een OLED is en ja zwartwaardes lijden daaronder maar hoeveel keer je nu pal in het midden van de dag naar iets dat effectief daaronder zal lijden.Voor tennis of voetbal maakt het echt niks uit dat de zwartwaardes iets minder zijn.

Voor 1200€(projector) + 250 (100" scherm) + 499 (samsung TV) waar ik nu al tegen de 2000uur naar gekeken heb de laatste 4 jaar was dat toch echt een goede koop.Een 2000€ kostende 50" plasma van 2009 kon daar echt nooit tegenop.
zwartwaardes iets minder? het zwart van een beamer is altijd nog afhankelijk van de kleur van de muur.. zelfs al is je muur zwart geverfd (wat voor een beamer al dramatisch is omdat je geen wit kunt creëren), dan is een zwarte muur in daglicht nog altijd lichtgrijs.

[Reactie gewijzigd door SecondReality op 21 oktober 2013 14:54]

"In daglicht"

Zoals ik al zei: Wij kijken hier elke dat naar series/films met de beamer. En dat is meestal s'avonds, wanneer het donker is, in de living .

EN als zwartwaardes zo belangrijk zijn voor jou, pas dan DLA type van beamer. JVC heeft er die gecalibreerd 30-50 000:1 contrast ratio's hebben.

Dat is vergelijkbaar met meeste TV's (en dan met effectieve contrast ratio's niet de marketing) .


Ja als je enkel overdag kijkt met veel licht dan is een beamer niks voor jou, maar wie doet dat nu realistisch?
Daar zal je nog van opkijken hoeveel mensen overdag ook tv of films kijken. :)

Ik ken er genoeg.
Had nog niet gemerkt dat er een flinke periode in het jaar is waar het s'avonds helemaal niet zo donker is? Dat begint dan pas ergens tussen 22.00 en 23.00u.
Geen gig. lan, USB 2.0 en een HD 720P camera.

Klinkt een beetje als specificaties van 5 jaar geleden..
Verder wel een mooie televisie! nog even wachten op de betaalbare en wat kleinere modellen!
Ik ben het eens met Gbit LAN, maar die opmerking over USB3 snap ik niet helemaal.
OK, USB3 klinkt leuker, maar waarvoor heb je die bandbreedte nodig op een TV? USB 2.0 biedt tot 480 Mbit/s en dat lijkt me meer dan genoeg voor video.

Een 720p camera klinkt ook niet zo geweldig op het eerste zicht, maar een redelijk fatsoenlijke beeldkwaliteit op 720p verbruikt al aardig wat van je (meestal beperkte) upload. Een full HD camera zou dus inderdaad een (beperkte) meerwaarde kunnen hebben.
En wat zijn nou de voordelen van Gbit LAN dan? Dat is een bandbreedte die het dubbele is van USB2.0. Jij stelt dat USB2.0 al meer dan voldoende is; ik zie dan echt de toegevoegde waarde van Gbit echt niet.

Sterker nog; aangezien de Samsung geen 4K TV heeft noch een scaler hiervoor aan boord, zal het hoogste dus een BluRay-film zijn van 50GB (huidige maximale grootte) met een maximale bitrate van grofweg 60Mbit. Dit kan zowel over 100Mbit LAN alsmede over USB2.0 en tegenwoordig "zou" het ook al over WiFi 802.11N kunnen.
Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je bijna nooit de maximaal opgegeven transmissie snelheden haalt van de verschillende standaarden. Daarom is het beter om een standaard te hebben die zeker een factor 2 hoger zit dan wat je nodig hebt.
Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat je bijna nooit de maximaal opgegeven transmissie snelheden haalt van de verschillende standaarden. Daarom is het beter om een standaard te hebben die zeker een factor 2 hoger zit dan wat je nodig hebt.
Sorry, maar probeer je nou met droge ogen te beweren dat 100Mbit of Gbit eenvoudigweg geen 12.5MB/s of 128MB/s aan doorvoer kan handhaven? Dat zou een mooie bom leggen onder IPv4 en IPv6 om doorvoer & bezorging van pakketjes "op tijd" te regelen.
Er bestaat zoiets als protocol overhead. Als ik files kopieer van mijn PC (met Gigabit ethernet via een kabel) naar mijn Boxee Box (100 MB ethernet met een kabel) met daaraan een USB 2.0 harddisk dan haal ik zelden meer dan 8 Megabyte per seconde. Dit komt door de protocol overhead die SMB met zich mee brengt.

Ik heb ooit een test gedaan bij een vriend van me waarbij we probeerden grote files te kopiëren van pc 1 naar dezelfde harddisk aangesloten op pc 2. Dit hebben we zowel via SMB als via FTP gedaan en bij de SMB poging zaten we gemiddeld op 8 MB/s terwijl we bij FTP naar 11 MB/s gingen.

Het verschil: protocol overhead.

Maar zelfs met een redelijk lichtgewicht protocol als FTP haalden we de theoretische snelheid van 100 Mb/s niet.
Er bestaat zoiets als protocol overhead. Als ik files kopieer van mijn PC (met Gigabit ethernet via een kabel) naar mijn Boxee Box (100 MB ethernet met een kabel) met daaraan een USB 2.0 harddisk dan haal ik zelden meer dan 8 Megabyte per seconde. Dit komt door de protocol overhead die SMB met zich mee brengt.
Sorry maar dat is dikke BS :). Natuurlijk is er protocol overhead, en SMB is niet zo enorm efficient, maar het haalt prima 11 MiB/s met goede hard- en software. De beperkende factor is hier waarschijnlijk je STB.

(btw, 100 mbit = 100.000.000 bit/s = 12.500.000 bytes/s = ~11,9MiB/s)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 oktober 2013 02:10]

En wat zijn nou de voordelen van Gbit LAN dan? Dat is een bandbreedte die het dubbele is van USB2.0. Jij stelt dat USB2.0 al meer dan voldoende is; ik zie dan echt de toegevoegde waarde van Gbit echt niet.
Rare redenatie. De huidige situatie is namelijk slechts 100 mbit lan, bijna een factor 5 trager dan USB 2.0. Dat USB 2.0 genoeg is impliceert niet dat 100 mbit LAN ook genoeg is. Als de sweet spot op 400 mbit ligt (ik neem zomaar een getal), dan is USB 3.0 overkill maar GBit lan overduidelijk niet.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 oktober 2013 02:14]

Gbit LAN heeft als voordeel dat het soms handig kan zijn voor sommige full HD bestanden die al eens boven de 100Mbit/s uit kunnen komen (al zijn het dan vaak testbestanden). Bij mijn weten ga je geen videomateriaal vinden (tenzij ongecomprimeerd) dat boven de bandbreedte van USB2 uitkomt.
En geen tulp uitgangen voor het geluid, vind ik ook wel een grof nadeel voor een tv van 8000 euro, je moet het doen met een lullig mini-jack uitgang als je versterker geen ARC HDMI of optische digitale aansluiting heeft.

@ sab.loempia.com : Vind je? Niet iedereen heeft en wil surround in de woonkamer, en als je het bij stereo wilt houden zijn er genoeg versterkers die geen ARC HDMI of optische digitale aansluiting hebben.
Mijn (stereo)versterker bv heeft wel een optische aansluiting, maar die is al in gebruik door mijn HTPC, en verder geen HDMI aansluiting, maar ik mis niks met mijn stereo geluid van de tv, mijn tv die wel gewoon normaal tulp uitgangen heeft voor geluid....

[Reactie gewijzigd door cHoc op 21 oktober 2013 13:25]

Als je een TV van 8K koopt en geen digitale versterker hebt, doe je toch wat verkeerd, lijkt me zo.
Klopt, ik had op z'n minst gigabit en usb 3.0 verwacht.
Die 720p camera, en evt. het ontbreken van wifi ac vind ik niet echt storend.
Wel een gaaf model vind ik. Dat hij niet op te hangen is, is voor mij overigens geen minpunt, ik heb zoveel randapparatuur welke in een kastje moet dat ik de tv er wel op kan zetten:)
Maar waarom zou je gigabit lan willen hebben? Alles wat je wilt streamen gaat prima op 100mb en alles wat je wilt zenden gaat prima op 10mb.
En de browser van Samsung is ook niet al te best
Nu heb ik deze maand nog liggen kijken om mijn.

42" PS42A410 samsung plasma (voor gewone TV) en 100" Epson TW 3000 projector (voor series/films / evenementen)

Te vervangen door 1 TV en eventueel de projector te verhuizen naar een dedicated room.

Echter is 55-60" langs geen kanten vergelijkbaar met wat we nu hebben en is wat in de buurt komt 70-80" nog veel te duur . Deze TV zie ik daar echt geen kans tegen maken.
Echter is 55-60" langs geen kanten vergelijkbaar met wat we nu hebben en is wat in de buurt komt 70-80" nog veel te duur . Deze TV zie ik daar echt geen kans tegen maken.
Vlaggenschip Panasonic?
pricewatch: Panasonic Viera TX-P65VT60E Zilver
pricewatch: Panasonic Viera TX-L65WT600 Wit

Lijken me toch beiden een mooie kanshebber om bij jou als vervanging op te gaan treden; 65" en beiden goedkoper dan Samsung in deze review?

Ik snap dat je wil vervangen maar om nou te stellen dat een 768p plasma "onvervangbaar" is, dat vind ik een beetje antiek. ;)

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 21 oktober 2013 08:55]

De TV word gebruikt voor nieuws, praatprogramma's, kinderen die ketnet kijken, muziek.
Ik zie niet echt in en wat een 3000€ kostende 65" plasma TV daarin verbetering gaat brengen.

Het beeld zal ongetwijfeld beter zijn qua kleur en zwartwaardes (alhoewel die epson beamer helemaal niet slecht is)
Echter verlies je wel quasi de helft van je beeld, dat lijkt me heel veel om dan 3000€ te gaan uitgeven.
Opvallend dat de hoge responstijd niet meegenomen word in de minpunten, voor Xbox en PS4 gamers waar je titels als Battlefield en Call of Duty op vind kan ik me heel goed voorstellen dat dit een issue is. Wat ligt er aan de hoge tijden ten grondslag trouwens, komt dat door het design en daarmee aangepaste aansturing van de TV?

In gaming termen is een krappe 60ms nogal een pak lag. Dat heb je tegenwoordig zelfs niet meer over je htk internet lijn naar de states o.i.d.
Mijn budget samsung computermonitor doet 5 ms...

[Reactie gewijzigd door Alpha Bootis op 21 oktober 2013 10:52]

Van wat ik uit de officiele specs begrijp, heeft de TV 4x 60Hz refreshrate. Zonder de exacte technische benaming te gebruiken, werkt dit alleen op 240Hz in bepaalde situaties maar niet in 2D-weergave. Helaas staat er nergens duidelijk of er een gaming-mode is die ervoor zorgt dat er een lagere inputlag kan worden gerealiseerd op deze televisie.

Daarnaast, maar dat is natuurlijk randgebabbel, is input-lag en connection-lag twee volledig verschillende zaken. Ondanks dat er raakvlakken zijn dat de ene lag de andere kan beinvloeden, zijn ze in een ideale situatie volledig onafhankelijk van elkaar en kan/mag je de ene 60ms niet vergelijken met de andere 60ms.
In het artikel staat het mijns inzien redelijk ondubbelzinnig dat het nadelig is voor gamers, maar dit lijkt me voor T.net vrij makkelijk te testen door er een pc of console aan te hangen.
Met 60MS delay krijg je ghosting dus dat zou dan geen ruimte moeten overlaten voor verdere discussie. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True