Door Arnoud Wokke

Redacteur

Een nieuw tijdperk: smartphones met gebogen scherm

Tot slot: eerste ronde

Het tijdperk van flexibele oled-schermen begint net. We zien nu pas de eerste producten met deze nieuwe schermtechnologie, waaraan 'achter de schermen' al bijna tien jaar wordt gewerkt. De eerste vruchten kunnen nu pas worden geplukt, maar alleen al door het vele geld dat in het onderzoek is gestoken kun je erop rekenen dat fabrikanten van alles gaan verzinnen om de investeringen terug te verdienen met producten met gebogen of buigzame schermen.

Het is de vraag hoeveel van de ideeën in concrete producten worden omgezetNu al zijn er een paar voordelen te zien. Fabrikanten van smartphones zitten niet langer vast aan de rechthoekige doos die een telefoon nu vaak is. Bovendien zijn de nieuwe schermen vrijwel onbreekbaar, waardoor je niet meer bang hoeft te zijn voor barsten en breuken in het scherm als je telefoon valt. Dat zijn grote pluspunten.

Dat het nu op de markt komt, betekent echter niet dat alle hindernissen voor buigzame smartphones overwonnen zijn; de Galaxy Round is immers gebogen, maar niet buigbaar. Gebogen schermen zijn nog relatief duur om te maken en mede daarom maken de fabrikanten ze nog niet in de hoeveelheden waarmee niet-gebogen amoled-schermen worden gemaakt. Samsung fabriceert er vermoedelijk enkele honderdduizenden per maand voor de Round en dat is peanuts voor Samsung-begrippen. Het is bovendien de vraag hoeveel van de ideeën inderdaad in concrete producten omgezet gaan worden. Prototypes zijn vaak spectaculairder dan modellen die in de winkel komen.

Een ding is zeker: flexibele amoled-schermen maken een nieuw type elektronica mogelijk en het blijft interessant om te zien waar dat toe leidt. Laten we hopen dat de toekomstige producten met gebogen of buigzame schermen indrukwekkender zijn dan de, laten we eerlijk zijn, niet zo spectaculaire Galaxy Round.

Lees meer

05:53
Samsung Curved Oled Video van 21 oktober 2013

Reacties (164)

Wijzig sortering
Wat ik me afvraag: is een buigbaar scherm niet heel erg bruikbaar in een VR-bril? Aangezien je vanaf korte afstand op het scherm kijkt, lijkt het me handig om een scherm om je oog te buigen, voor een zo groot mogelijk kijkhoek en zo natuurgetrouw mogelijk beeld (vervorming).
Tot nu toe hebben er altijd lenzen tussen je oog en de mini lcdtjes gezeten bij zo'n bril omdat je oog niet zo dichtbij kan focussen. Een eventuele optische kromming zou dan dus ook door de lens gemaakt kunnen worden (ik weet niet of dat ook daadwerkelijk gedaan wordt hoor).

check deze kickstarter anders eens :D
Nuttige link! Maar lenzen an sich zorgen ook voor een vervorming, ik denk dat een massa-productie schermpje een stuk goedkoper zal zijn dan een vaak dure lens!
Anoniem: 542502
@tinker239 oktober 2013 18:31
jammer dat samsung/lg niet met zoiets komen.. zij zouden toch wel wat beters moeten kunnen maken dan een kickstarter project
Belangrijkste: wat voegt het toe voor de gebruiker. De Galaxy Round lijkt me vooral een proof of concept. Samsung wil natuurlijk ook hier weer graag de eerste zijn (om LG af te troeven).

Fijn dat het toestel lekkerder in de hand ligt, maar dat krijg je ook voor elkaar met een gebogen achterkant en een recht scherm. Hoe zou het zitten met de schitteringen, nemen die juist toe of af? Daar zit een potentieel gebruikersvoordeel (of nadeel). Het grootste voordeel tot nu toe lijkt de onbreekbaarheid!

Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen van devices met gebogen/buigzame schermen. En benieuwd wie het eerst de beste toepassing heeft (ik denk dat we daar nog wel een paar jaar op moeten wachten).
Fijn dat het toestel lekkerder in de hand ligt, maar dat krijg je ook voor elkaar met een gebogen achterkant en een recht scherm.
Hij zal zo beter in je broekzak zitten. Toch voor de mensen die hun smartphone altijd met het scherm richting been hebben zitten (zoals mij). Zeker bij de grotere toestellen zal dat toch een heel verschil zijn.
Anoniem: 426269
@DinX9 oktober 2013 12:47
Ik heb elke dag een gebogen Google/Galaxy Nexus S in mijn broekzak zitten. Dat ie een beetje krom is heeft totaal geen voordeel. Mijn been is rechter dan de kromming van de telefoon, dus dat argument gaat zeker niet op. Een vlakke telefoon in mijn broekzak zou beter aansluiten op mijn been.
de nexus S is dan ook de verkeerde kant op gebogen.
de banaanvorm van de nexus S geeft makkelijker toegang tot de bovenkant van het scherm en beter comfort tijdens het bellen.
de galaxy round heeft een goot vorm, wat meer comfort brengt in een broekzak en het makkelijker maakt de hele breedte van de telefoon te bereiken met je duim.
En dan doe je hem in je kontzak of borstzak en dan zit het dus weer voor geen meter. Tenzij je overal gelijke rondingen hebt.
Zie ook het gedeelte waar ik het had over gelijke rondingen: je billen, borst en been hebben niet allemaal dezelfde ronding, dus ik betwijfel of het zo'n groot verschil is met een platte telefoon in diezelfde zakken.
schitteringen over een plat vlak zijn meestal over het hele vlak gelijk en neemt af naar mate je het oppervlak kantelt ten opzichte van de lichtbron. Bij een gekromd oppervlak heb je meer kans op een lijn die altijd de maximale schittering heeft, langs de kromming neemt het gradueel af

Maar meestal is je scherm fel genoeg om door de schittering heen te schijnen. sta je echt op een zonnige dag buiten, dan keer je je rug naar de zon en werp je je eigen schaduw op je telefoon. Er verandert denk ik niet zoveel
schitteringen over een plat vlak zijn meestal over het hele vlak gelijk en neemt af naar mate je het oppervlak kantelt ten opzichte van de lichtbron. Bij een gekromd oppervlak heb je meer kans op een lijn die altijd de maximale schittering heeft, langs de kromming neemt het gradueel af
dat heb ik bij mijn S advance, als er een fel zonnetje op valt loopt er een lijn van lings naar rechts. door de afwerking kleurt deze blauw. Bij de round zou je dus een lijn van boven na beneden op je scherm krijgen, waarschijnlijk in het blauw
Om 'flexibele' telefoons te produceren moet er wel meer flexibel zijn dan alleen het scherm.
Samsung wil natuurlijk ook hier weer graag de eerste zijn (om LG af te troeven).
En daar heeft LG een stapje voor met de buigbare batterijen (of het nou nog in de kinderschoenen staat of niet, het doet de stap naar een bijv. oprolbare tel. dichterbij komen).
Anoniem: 426269
@cranebird9 oktober 2013 12:50
Het voegt helemaal niets toe voor de gebruiker. Dat van die broekzak is een non-argument, mijn gebogen Nexus S is veel te krom voor mijn been, een rechte phone sluit beter aan.

De kijkervaring met een krom scherm is ook minder. Eerst klagen dat onze oude televisies en telefoons bol waren. Hebben ze ze eindelijk recht gekregen, gaan ze ze weer expres hol of bol maken!

In het stukje van Tweakers zie ik ook niet 1 voordeel van een gebogen scherm beschreven staan.

//edit: En bedankt voor de min. Hier, een bol scherm: http://arlingtonvacompute.../2012/05/old-computer.jpg

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 9 oktober 2013 19:56]

Als ik het zo zie is dit toestel dus gewoon een 'normaal' toestel met een kleine kromming. Had HTC ook al niet zo'n toestel? Maar goed, zoals gezegd, het staat nog in de kinderschoenen.

Ben wel benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen qua prijs en gebruik. De plaatjes van een geheel flexibel scherm zien er leuk uit. Dat kan je natuurlijk overal in verwerken, wat leuke smartphones of tablets tot gevolg kan hebben! :)

Is een bepaalde bolling niet irritant is bij het lezen? In het midden zal het wel meevallen, maar als je telefoon bol (of hol) is gaat het licht anders breken waardoor je onderste en bovenste gedeelten er een beetje 'vergroot' uit gaan zien. Ben wel benieuwd of dit zichtbaar is en of je daar last van hebt.

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 9 oktober 2013 12:58]

Ik vraag me vooral het volgende af. Stel dat je deze telefoon op een tafel legt met de bolling naar boven (dus in dit geval het scherm naar beneden gericht richting de tafel).

Stel je laat dan een keer je hand hard vallen op de achterkant, of je gooit bijvoorbeeld een zwaar boek bovenop je telefoon, breek je dan niet je telefoon direct op meerdere punten af? Ik snap dat dat scherm zelf plastic, dus flexibel is, maar ik neem aan dat er alsnog gorilla glass voor zit? En de rest van de behuizing en componenten is nog steeds niet flexibel neem ik aan. Dan moet er toch bepaalde druk onstaan op deze onderdelen wanneer je iets op de telefoon zou leggen bijv.?

Dat is juist het voordeel van plat, de druk op het apparaat is overal relatief gelijk.
Aan de andere kant krast nu het scherm niet als je hem zo neerlegt, dat is ook wel een (klein) voordeeltje voor sommige die wat minder zuinig zijn misschien.
bijkomend, indien de speakers aan de voorkant zitten, is je telefoon dan ook beter te horen.
Anoniem: 415197
@massareal9 oktober 2013 14:02
En als je de telefoon in je broekzak stopt, is het toestel ook meteen beter compatible met de vorm van je been.
Nou dat weet ik nog net zo niet. In de meeste broekzakken van mij 'valt' de telefoon op zijn kant, en dan zou dit juist een haakse/vervelende kromming kunnen zijn voor je been.
Deze telefoon is Note-formaat (zelfde schermdiagonaal). Nu gaat een note nog netjes in de meeste jeanszakken, maar op zijn kant vallen?
ligt natuurlijk aan je broekmaat... ( de omtrek van het been..)
Het krast nu niet, maar de druk is nu wel minder goed verdeeld.
Stel dat je een pringles chipje en een gewoon chipje naast elkaar legt. Als je nu gelijke druk zou uitvoeren op beide hiervan zal waarschijnlijk die van pringles het snelst breken, ondanks dat deze vaakwat dikker zijn dan gewone chips.Datzelfde zou ook gebeuren met de telefoon neem ik aan. Hij zou sneller breken neem ik aan?
Ik denk niet dat ze er alsnog Gorilla glas voor zouden plaatsen... dit omdat de OLED's al in het plastic verwerkt zitten en dus netjes beschermd zijn...

Voor de overige componenten heb je een goed punt, als de behuizing rigide blijft, dan heb je in principe nog steeds gewoon een beperkende factor... Bij een openklappende telefoon, of dit nu horizontaal of verticaal is, zou men dan alsnog met scharnieren of iets dergelijks moeten werken denk ik :)
Als het aan de fabrikanten ligt zou de telefoon gewoon moeten meebuigen waardoor de kracht alsnog netjes over de gehele telefoon verdeeld wordt! :P 8)7

Dat zien we natuurlijk niet zo snel gebeuren. :P Dus ik denk dat je gelijk hebt. Ligt ook aan de hoeveelheid bolling die de telefoon heeft, maar het zou goed kunnen dat als je de telefoon recht 'duwt' dat ergens in het midden het plastic óf uitrekt óf breekt. De oplossing: Aluminium case kopen? :)

EDIT: Ik zie ineens dat ik een melding krijg als iemand op mij reageert... Is dat al lang zo?

[Reactie gewijzigd door KoploperMau op 9 oktober 2013 12:52]

Off topic: neeh, volgens mij is het sinds kort ;)
Als je kijkt naar de huidige lcd's in telefoons (wat jij scherm noemt als ik me niet vergis) die zijn ook van glas, al enige tijd geen plastic meer.
Dan doel ik op bijv de htc one lijn, galaxy s lijn en etc.

Vaak met drukschade is het touchscreen heelhuids maar het lcd gebarsten, dus heb je geen beeld meer.

Ik zou graag deze galaxy round van binnen zien.
Volgens heb je gelijk. De telefoon zou minder zware vallende objecten kunnen 'handelen'. Maar zeg nou zelf, wat voor een onwaarschijnlijke situatie is het om zware objecten op je telefoon te laten vallen? Indien het object niet zacht is en niet perfect vlak op je telefoon valt, kunnen heel veel telefoons hier sowieso niet tegen aangezien ze van glas zijn gemaakt. Ik ga het in ieder geval niet met mijn Iphone 4 (beide kanten glas) of een andere telefoon proberen. Het is een situatie die ik in mijn hele leven nog nooit heb meegemaakt, dus zal er ook geen rekening mee houden bij de aanschaf van een nieuwe telefoon.
de galaxy nexus had al een gebogen scherm...en die werd door samsung gefabriceerd. dus hoe kan dit nou de eerste zijn :|?
Staat in de tekst, dit is was een truuk die uitgevoerd werd.
De galaxy nexus had een gebogen glasplaat, geen gebogen scherm.
Ik weet niet hoe het bij de Galaxy Nexus zat, maar bij de Google Nexus S was er helemaal niets gebogen aan het scherm. Zelfs de glasplaat was niet gebogen. De truc die ze daar uitgehaald hebben is dat het glas onderin bijna twee keer zo dik was als in het midden. De onderkant van de glasplaat was volledig vlak. Dat viel mij op toen ik het scherm vervangen heb van mijn Nexus S.
het ziet er heel vreemd uit net alsof je de telefoon in je broekzak hebt laten zitten en bent gaan zitten.. Ik vind het niet mooi! dan heb ik liever de rechte s4:P

Edit: Zoals wel vaker: Waarom is dit offtopic? Ik reageer direct op het artikel zelf en niet op iets anders.. Het gaat toch ook over die Samsung?

[Reactie gewijzigd door Game_overrr op 10 oktober 2013 14:16]

Ach, het is weer eens wat anders hé... :P

Ik zie het wel zitten hoor, zolang ik er maar geen last van heb in het dagelijks gebruik, en daar maak ik me wel druk om. Ik denk namelijk dat een bepaalde bolling toch wel irritant is bij het lezen, vooral op bepaalde delen van de pagina. In het midden zal het wel meevallen, maar als je telefoon bol (of hol) is gaat het licht anders breken waardoor je onderste en bovenste gedeelten er een beetje 'vergroot' uit gaan zien. Ben wel benieuwd of dit zichtbaar is en of je daar last van hebt.
Zou het kunnen dat je het hebt over de HTC ChaCha? Die is inderdaad een beetje gekromt, maar de knik zit daar tussen het scherm en het toetsenbord.
Wat ik apart vindt is dat apple die de smartphone groot gemaakt is deze slag lijkt te gaan missen.

Ze worden met dit soort design links en rechts ingehaald door samsung en lg. Apple is dus schijnbaar op die gebied geen trendsetter meer.

aangezien Samsung ook tablets maakt kun je ook op dat gebied zoiets verwachten.
Ik denk niet dat Apple hier een boot mist.
Natuurlijk zal het nog verder ontwikkeld moeten worden, maar ik denk dat er op dit moment vrij weinig mensen over de streep getrokken worden om een Samsung apparaat met een gebogen scherm te kopen.
Apple is zelden een van de eerste die een bepaalde technologie gebruikt, voor Apple moet een technologie zich eerst bewezen hebben, dan wel in de markt, dan wel in hun research labs. Buigbare oled schermen zijn domweg nog teveel in de kinderschoenen fase om daar op in te kunnen zetten, zelfs Samsung en LG durven dat nog niet goed, en als twee bedrijven experts zijn in dat gebied, zijn die twee het wel.

Ik verwacht dat de komende twee jaar de belofte van buigbare schermen nog niet ingevuld wordt, datzelfde zag je ook met oled. Het had enorm veel potentieel, maar zelfs toen amoled uitgevonden werd duurde het nog jaren voor er producten op de markt begonnen te komen. Zeg nou zelf, hoeveel (am)oled producten zijn er? Mijn PS VIta heeft er een, en d'r zijn een paar telefoons en een paar tv's die het hebben. Maar nog lang niet het gross.
Ik zit zelf te wachten op oprolbare schermen, de eerste grote doorbraak sinds kleuren televisie!
google glass als gsm dus?
hoelang ben je van plan om te gaan wachten?
Heb zelf beetje het gevoel dat dit een ontwikkeling is die zijn toepassingen vooruitloopt. Er is geen dringend probleem dat met gebogen schermen lijkt te worden opgelost. Ik kan vooralsnog niet echt een serieuze toepassing bedenken waarbij gebogen schermen in een practische zin nuttig zijn. Dat ze minder breekbaar worden omdat er geen glas in zit - sure, maar daar hoeft het niet gebogen voor te zijn - je kan ook rechte schermen zonder glas maken. Op horloges.... okay... wellicht is daar iets voor te zeggen maar zelfs daar - je wil toch niet "om je arm heen kijken" om het hele display te kunnen lezen? Nee... klinkt leuk allemaal... maar ik snap nog steeds niet helemaal waar het nou voor bedoeld is.

Wellicht is een leuke toepassing displays/reclame-borden die met de vorm van het gebouw waarop ze staan meebuigen...? Maar dan praten we over grote displays...

[Reactie gewijzigd door Webdoc op 9 oktober 2013 11:54]

Anoniem: 474132
@Webdoc9 oktober 2013 11:58
Enige toepassing die me handig lijkt is een vouwbaar scherm met dezelfde fysieke eigenschappen als een krant of magazine. Maar daar zijn nog wel wat meer innovaties voor nodig: oprolbaar, licht, oneindige batterijduur.
Het is een stap, dit gaat waarschijnlijk qua ontwikkeling richting daadwerkelijk buigbare toestellen. Denk aan een toestel gemaakt van hoge kwaliteit rubber en kevlar. Dan zou je er overheen kunnen rijden, het ding kunnen laten stuiteren, je telefoon als stressbal gebruiken, etc. :) Wel toestel ik ook in handen heb, ik ben altijd bang het ding te laten vallen. Gebroken plastic, glas, een staal waar deuken in zitten... dat zou met dit soort technologie een probleem van het verleden kunnen zijn. Geef het een paar jaar.
Dan nog zou ik als basisvorm een helemaal vlak en recht scherm willen hebben, maar goed...
Vroeger had men een gebogen, bolle tv en droomde men van een platte tv.... ;)
Een tv die rond je been past klinkt nu eenmaal minder spectaculair ^^
Het buigen is trouwens invers tov de beeldbuis-tv's, die waren naar buiten gebogen, smartphones willen ze dus naar binnen buigen...
Yep, en de bolle TV had veel reflectie, ving meer lichtbronnen op dan een platte TV. Daar kon je last van hebben bij het kijken. Een platte TV of platte smartphone heeft dat veel minder. Een hol scherm nog minder en daar zit een groot voordeel. Ik zie er wel wat in, nog afgezien van het grote voordeel dat het sterker is.
iedereen spreekt over welk nut dit ding heeft.
Ok, ziet er leuk uit, I agree.
Ik vraag me af.. heeft zo een gebogen scherm geen négatieve impact
op gebruikservaring.
Op de UI bvb, of belangrijker wanneer je filmpjes kijkt / gamet op het toestel?

Of is de kromming zo minimaal dat ook de impact ervan minimaal is?
Ik heb het vermoeden dat hij lekkerder zit in je broekzak, vanwege de kromming en de kromming van de benen van de meeste mensen. Als dit vermoeden daadwerkelijk uitkomt, is het best wel een groot voordeel. :P
Het nadeel is natuurlijk wel dat je je telefoon maar een kant op kunt 'dragen', de andere kant op is de bolling juist vervelender dan een vlak scherm.
Met zo'n groot scherm zal je hem vrijwel altijd naar binnen dragen (ik wel in ieder geval). Scherm naar buiten maakt je scherm wel heel kwetsbaar.
Sowieso is heb ik altijd opzettelijk het scherm naar binnen toe, om te voorkomen dat je ergens tegen aan komt en dan een scheur in het scherm hebt zitten.
Anoniem: 474132
9 oktober 2013 11:50
Pff, wat een hyperig artikel over een minimaal gebogen schermpje van de Round. De Samsung marketing afdeling zal blij zijn met dit stuk. Kijk, een stuk over buigbare schermen is prima, maar om vervolgens de Samsung Round daar als posterchild aan op te hangen lijkt me wat al te veel eer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 474132 op 9 oktober 2013 11:51]

De smartphone revolutie begon ook met, zoals we dat nu zien, telefoons die ondermaats waren.
Anoniem: 474132
@t1mmy9 oktober 2013 12:04
Een gebogen scherm voor telefoons heeft alleen qua vormgeving wat waarde, er is nauwelijks praktisch nut. Wat verandert er functioneel aan een telefoon met een gebogen scherm? De designers kunnen er qua vormgeving wat mee, meer is het niet.
Volgens mij gaat het niet puur alleen om het feit dat het scherm gebogen is. Meer de technologie, als ik hier op het werk alleen al kijk hoeveel schermen er kapot terug komen. Schermen die niet kapot kunnen lijkt me heerlijk :P

En praktisch, een iets gebogen toestel, helemaal bij de wat grotere maten. Dat houd toch heel wat fijner vast dan een recht toestel volgens mij het volgd je hand meer.
Het buigzaam scherm interesseer me niet zo veel ( op de mogelijkheid na om in de toestel, een "arm" computer te hebben, zoals in bepaalde sci-fi films *lol* ). Maar een belangrijker aspect is, dat men de leds kan maken op plastiek.

Als er iets is dat men stoort, is dat glas enorm reflecterende is. Zelf de beste aanpassingen om "mat" glas te krijgen, kan niet verhinderen dat een lichtbron grondige reflectie geeft.

Daartegen, bij "mat" plastiek dat men nu toepast in deze gebogen schermen, heb je dat probleem zo niet. Als je de foto's bekijkt van dit toestel, dan lijkt het meer op "paper", dan de typische schermen dat we vandaag kennen / gebruiken.

Nog een ander voordeel: Gewicht. Glas is nog altijd een pak zwaarder dan plastiek. Iedere gram dat men kan uitsparen, betekend lichtere toestellen of toestellen met meer batterij capaciteit.

Dit heeft een lage productie aantallen, maar ik zie in de toekomst, eenmaal men de techniek nog beter onder de knie heeft, de massa productie. En niet enkel voor één toestel, maar voor alle toestellen, want welke fabrikant zou nog glas willen gebruiken, als je nog dunnere, lichtere, en met minder nadelen ( reflectie, makkelijk te breken enz ) toestellen kan produceren.

Hell, ik zie de mogelijkheid, waarbij gans de oppervlakte van een tel/pad, het scherm is, gemaakt uit één vorm ( zonder bezel / naden ).
Daartegen, bij "mat" plastiek dat men nu toepast in deze gebogen schermen, heb je dat probleem zo niet. Als je de foto's bekijkt van dit toestel, dan lijkt het meer op "paper", dan de typische schermen dat we vandaag kennen / gebruiken.
Jep het is net zo mooi als een glas scherm met een matte screenprotector, ook bij mijn telefoon heeft het meer een papierachtige indruk. Ik zou geen glimmend scherm meer willen (zonder protector die mat is)...

Maar het is wel iets wat je mooi moet vinden, de kleuren zullen namelijk wel iets minder vel/verzadigd zijn als het mat is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 oktober 2013 12:08]

apart, maar wat is het bruikbare nut er aan? Ik heb nu al moeite om met 1 hand sommige functies te bereiken met mijn vinger waardoor ik verplicht ben om altijd 2 handen te gebruiken. En dan nu wordt die afstand vergroot door een kromming..

Mm.. misschien net als ''3D" dat ook zo groots werd onthaald, maar achteraf best nutteloos bleek. Grappig gadget maar meer niet en niet echt bruikbaar.
apart, maar wat is het bruikbare nut er aan? Ik heb nu al moeite om met 1 hand sommige functies te bereiken met mijn vinger waardoor ik verplicht ben om altijd 2 handen te gebruiken. En dan nu wordt die afstand vergroot door een kromming..
De andere kant van het scherm komt juist dichter bij, en is dus MAKKELIJKER te raken :D

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 oktober 2013 12:11]

Ha! Daar heb jij een punt, maar door dat ze aan beide kanten gebogen zijn wordt die afstand dus weer vergroot. Kortom: we zijn weer terug bij af ;)
Bovendien zijn de nieuwe schermen vrijwel onbreekbaar, waardoor je niet meer bang hoeft te zijn voor barsten en breuken in het scherm als je telefoon valt. Dat zijn grote pluspunten.

Bij de huidige telefoons heb je een display en daaroverheen een digitizer dat de aanraking registreerd. Volgens mij is het meestal de digitizer die breekt en blijft het display intact. Of is bij deze nieuwe technologie de digitzer verwerkt in het scherm of is die ook buigbaar/flexibel?

[Reactie gewijzigd door Zephaniah op 9 oktober 2013 12:17]

De digitizer/touchscreen is dus ook van plastic, vandaar die matte uitstraling van het scherm :)

Maar inderdaad met veel pijn en moeite (is mij nooit gelukt namelijk) en een stofloze ruimte kan je een scherm vrij goedkoop repareren als enkel de digitizer vervangen hoeft te worden...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 9 oktober 2013 12:17]

1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee