Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Asus Fonepad Note: de poor man's Galaxy Note

Tot slot: een Note is een Note

De Fonepad Note komt volgens Asus-medewerkers die we spraken eind dit jaar of begin volgend jaar pas op de markt. Een prijs konden ze nog niet noemen, maar we moesten rekening houden met een 'midrange'-prijs.

En dat lijkt ons terecht. Ondanks het indrukwekkende, grote scherm lijkt het namelijk op het gebied van snelheid, hardware en ontwerp een midrange-toestel. Dat 4g ontbreekt, maakt ook al dat Asus hem niet als dure telefoon kan verkopen. Een prijs tussen de 250 en 400 euro ligt voor de hand.

Wat je daarvoor krijgt? Nog behoorlijk wat, maar het mooie, grote scherm zal de meeste mensen over de streep moeten trekken. De telefoon is op andere gebieden namelijk niet beter dan wat midrange-toestellen nu bieden. Wie echter met een pen wil krabbelen op zijn smartphone en de Galaxy Note te duur vindt, heeft aan de Fonepad Note in elk geval een goedkoper alternatief.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (47)

Wijzig sortering
Best een aardig toestel mits de prijs goed is. Ben erg nieuwsgierig naar de prestaties van de Intel Atom Z2580 en de SGX544MP2 zeker in combinatie met de 3200 Li-Po 3200 mAh batterij.

Volgens GSMarena heeft het toestel de volgende specs, zie: http://www.gsmarena.com/asus_fonepad_note_fhd6-5494.php

- geen LTE ondersteuning
+ microSD slot

Toevoeging:
De Lenovo K900 heeft identieke hardware [CPU en GPU] en is al uitvoerig getest. Zie: http://www.fonearena.com/blog/74054/lenovo-k900-review.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 166897 op 10 september 2013 09:31]

Vind het gebrek aan LTE best zonde van het hele toestel.
Het is een midrange telefoon... High end modellen hebben allemaal LTE maar daar betaal je dan ook flink voor terwijl je er eigenlijk niets aan hebt. Je hebt toch maar 2GB data limiet met LTE jaag je dat er in 15 min doorheen. Onbruikbaar dus.
Met LTE ben je wel een stuk beter bereikbaar in de drukke steden, zeker in de spits merk ik dat ik teminste nu apps en websites optimaal kan gebruiken.

Zo duur hoeft LTE niet te zijn, de Galaxy S3 met LTE functie was ook niet veel duurder dan het origineel toen ze nog vrij recent waren.

LTE is niet alleen maar sneller internet voor je videos en downloads hoor, het heeft een erg groot effect op drukte van verbinding.

Daarnaast zijn er (ook chinese) phones in deze prijsklasse die het wel ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door MelvinV2 op 10 september 2013 15:38]

De MeMO Pad 10 FHD heeft dezelfde Intel chip, reviewtje op Harwareluxx.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 september 2013 17:37]

Asus maakt weer de bekende fout dat ze dit toestel pas over maanden in de markt gaan zetten.

Nu is het een interessant model, als goedkope tegenhanger van de Samsung G Note 3, die net uit is. Je moet wat concessies doen maar betaalt de helft van de prijs..

In een half jaar gebeuren er traditiegetrouw veel dingen op de smartphonemarkt en t.z.t. (ergens jan./febr. 2014) zal deze telefoon niemand meer echt opvallen ben ik bang.
Ik vind het jammer dat jullie Asus zo hard afkraken op het gebruik van plastic terwijl samsung dit al jaren doet! nu pas bij de Note 3 maken ze daar een goede stap. Maar qua materiaal gebruik lopen ze al jaren achter op bv HTC die al langer Aluminium gebruikte en ook van met rubber achtige bekleedde plastic. Wat een veel betere feel geeft.

Ik heb eerst een HD2 gehad. Daar na een Note 1 en 2. Maar dat goedkope plastic is echt het grote minpunt van beide toestellen. En als je dan bv de HTC One ziet is Samsung echt onder de maat.

Als je Asus daar nu zo op aanvalt had je dat bij Samsung ook moeten doen.
Volledig mee eens, ik heb al heel wat oudere samsungs gezien waarbij het plastic stuk is, het laagje chroom eraf aan het bladderen is enz en bijvoorbeeld de galaxy S3 voelt gewoon ronduit goedkoop en flimsy aan.
Ik heb een Galaxy Tab 2 en mijn broertje heeft een Galaxy S, SIII en S4 gehad. En het voelt allemaal even fragiel en goedkoop aan. Dan doen de toestellen van HTC, Sony, Apple en Nokia het toch een stuk beter.

Van bv. Apple kan ik begrijpen dat er fanboys zijn. Bij Samsung begrijp ik dat gewoon echt niet. De hardware voelt goedkoop aan en de software is log, traag en gewoon kut.
Ik ben benieuwd hoe dit toestel loopt in de praktijk, vanwege de goedkope looks en hardware zal ik nooit het baasje van dit toestel worden. De voorkant lijkt op de oude sensation, terwijl de vormgeving van de achterkant iets heeft van de oude iphone 3. Waarmee ik dus vind dat het toestel gewoon te oud uit ziet endus niet mooi imo.
Daarbij is volgens mij het enige pluspunt het lcd? Dan kan je denk ik beter de note2 kopen met een iets mindere resolutie maar wel de fijne feeling (zo goed als lag vrij) en het mooiere design icm de stylus verfijning.

Leuk toestel indien die voor 250 op de markt word gezet, 400 is in mijn ogen alweer wat meer een high-end prijs.
en iets wat ik in véél reviews mis als het over de fonepads gaat; Asus levert een VOLLEDIGE OFFICE mee (in the cloud) zonder dat je hiervoor extra hoeft te betalen oid..

je kan dus gewoon word, excel en powerpoint gebruiken op dit toestel.

ivm met de meegeleverde apps; je kan deze volledig uischakelen als je ze niet wil gebruiken... ze blijven dus niet actief als dat niet nodig is....
En waarom is dat een pro? In de Play Store staan verschillende volwaardige officepakketten, waaronder bijvoorbeeld Kingsoft Office, een pakket dat ook nog eens helemaal gratis is (en daarnaast een van de besten is).
welke **** bij asus heeft er nu gekozen voor een intel soc met brakke gpu wetende dat je een 6" met hoge pixels moet aansturen...

wat heeft intel gedaan? ze gratis geleverd om toch maar iets op de markt te hebben?

consument die niet beter weet is weeral de dupe....
Hoe kun je die GPU brak noemen? De iPad 2 en de iPhone 4S maakt van exact deze GPU gebruik. Die kun je moeilijk brak noemen. Dat de GPU krap bemeten is voor de resolutie, daar heb je weer wel gelijk in. Zie ook Anandtech.

Waarom zou de consument de dupe zijn? Als je minder wil betalen, dan zullen er concessies gedaan moeten worden: geen high-end componenten, lagere processor snelheid, minder geheugen, mindere kast. Asus is nou niet direkt het merk dat geassocieerd wordt met topkwaliteit en top performance. En, als een consument het verdomd zich voor de aankoop een beetje in te lezen, dan is het toch echt zijn eigen probleem - vrijwel iedere telefoon op de Westerse markt wordt wel aan een of meerdere reviews en testen onderworpen.
De gpu hierin heeft twee cores, die van de iPhone 5 drie en in de iPad 4 vier (van een iets nieuwer type). Mediatek gebruikt imho de singlecore-versie hiervan en die is voor 720p ook al maar zozo...
Het is niet alleen de core count, de klok telt ook mee. De iPhone 5 heeft drie cores @ 266 MHz, de iPad 4 heeft vier cores @ 200 MHz, en deze Intel heeft twee cores @ 400 MHz - al is het niet helemaal duidelijk of dit alleen tijdelijk (turbo) is. De Mediatek 6589 heeft 1 core @ 286 MHz.

Met de Z2560 chip zelf lijkt weinig mis, maar zoals we met de eerdere Intel-based devices al zagen lijkt Android niet helemaal het beste eruit te halen, met name uit de gpu. Maar wellicht is het met Andoid 4.2 beter dan met 4.1.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 september 2013 10:36]

Een supersnelle gpu heb je alleen nodig als je games speelt, en deze Note richt zich voornamelijk op webbrowsing en office/apps, waar een snelle cpu meer telt dan een snelle gpu - en dit is een snelle.

Als je veel 3D games speelt, dan is dit idd een ongeschikte telefoon, maar er zijn hele volksstammen die niet gamen. Ik snap de keuze voor die Intel wel.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 september 2013 10:07]

Je hebt enigzins gelijk. Maar volgens mij rendert sinds Android 4 de GPU ook 2d zaken zoals de GUI en webbrowser (hardware acceleration?). Maar goed het fijne weet ik er niet van.
Dat heeft Intel gedaan niet Asus. Asus heeft alleen gekozen voor intel ipv Samsung of Qualcomm (voor het leveren van de SOC)
+1Anoniem: 498327
@d3x10 september 2013 11:42
Ik verwacht dat deze richting van ASUS met Intel socs uiteindelijk killer gaat worden: Volgens mij kan een groep hackers er zo Windows 8 Pro op installeren. En dan praten we heel anders. Ik hoop dat dit snel werkelijkheid wordt: Goede smartphone en desktop in een! Via HDMI uit deze Note met Win 8 pro aan een extern scherm en BT toetsenbord, en ik kan die lompe Macbook Air lekker thuislaten.
Probleem is dat Windows 8 Pro geen dialer app heeft, je kan er niet mee bellen. Dan heb je alleen een 6" tablet - en dan koop je net zo makkelijk zo'n Toshiba Encore.
Ik denk dat als Win 8 eenmaal draait op een Fonepad, dat het maken van een dialer app door een derde een bijzaak is. En ouderwets "nummer"-bellen hoeft niet eens, ik heb mijn normale telefoonnummer allang op VOIP/Skype geforward voor de legacy gebruikers.
Ik ben wel benieuwd hoe deze zich verhoud tot de goedkopere Chinese alternatieven met een MTK6589T processor (zoals een 6" 1080p ZOPO ZP990, 234 euro), die nu al voor minder dan 300 euro te krijgen zijn.. Daarbij als hij tegen het einde van het jaar komt, dan zijn de MediaTek Octacores uitgebracht en dan lijkt mij (behalve de stylus) de hardware al volledig achterhaald (uitgaande dat hij dan nog steeds af en toe stottert).
Deze Z2560 is natuurlijk geen Snapdragon 800, maar zit rond de performance van een S4 Pro (wat sneller qua browser, iets trager in synthetische parallelle benches).

Die Mediatek dingen zitten echt een grote slag lager qua performance. In een synthetische bench als Antutu lijkt het nog wel wat, maar in real-life applicaties gaan die 4 trage Cortex A7 cores niet veel potten breken tov deze Intel, een S4 Pro/S600, of zelfs een Tegra 3/Exynos 4412etc. Da's niet om Mediatek te bashen maar ze hebben gewoon een andere design keuze gemaakt (kleine en trage cpu cores, om de prijs en verbruik laag te houden), ze zijn niet voor niets heer en meester in de budget markt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 september 2013 10:33]

tjonge, asus en speakers aan de voorkant, moet niet gekker worden, jammer dat ze dat in hun tablet dus net niet doen....
Over devaluatie van 'Intel inside" als ingredient brand gesproken... Als je het zo op de achterkant van dit ontwerp ziet inc. de traagheid dan gooit Intel haar merk op mobiel gebied echt te grabbel.
Beter maken ze een chip die fabrikanten echt een edge geven wanneer ze deze gebruiken. Dan hoeven ze naarstig op zoek naar partners die bereid zijn om hun inferieure mobile processors in telefoons/tablets te gebruiken.
Lijkt een leuk ding! Alleen jammer van die verschrikkelijke achterkant. Leuk om te zien dat asus het ook met een andere processor aandurft. Ik ben benieuwd naar de benchmarks van dit!
verder vind ik dat er wel heel vaak de vergelijking met Samsung wordt gemaakt. (zelfs in de titel!)
groot scherm(hoezo Samsung) pennetje (had mijn htc touch ook) de naam Note in het product. Ok niet zo origineel
Ik denk dat vandaag de Note2 voor mij de beste poor man's Note is ?
Vandaag de Note2 bestellen? Of toch nog maar wachtten op nog iets mooiers, altijd lastig.
De Note 2 is ook al >400 euro, heeft een slechter scherm, oudere Android versie en is trager. Die vergelijking wint de Fonepad Note wel. De andere grote concurrent is toch de Huawei Ascend Note.

De Note 3 is natuurlijk in alle opzichten beter, maar is dan ook ~2x zo duur.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 september 2013 10:04]

Ik denk dat deze Asus Phone Pad toch een stuk sneller is. Qua CPU en ook qua GPU.
Als je veel notities gaat maken of er denkt op te teken, ja waarom niet? Maar ik denk dat veel mensen zich hierin vergissen en het 'note' gedeelte nauwelijks gebruiken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True