Door Jelle Stuip

Redacteur

Lenovo Yoga 2 Pro: niet alleen een omklapbare ultrabook

Inleiding

Inleiding

Toen Windows 8 een klein jaar geleden uitkwam, zochten fabrikanten naar de ideale variant van een convertible laptop. Lenovo was de enige fabrikant die een laptop bouwde met een 360 graden kantelbaar scherm. Daarmee bouwde het een convertible die uiterlijk alles weg had van een 'klassieke' laptop. Pas als het scherm helemaal werd omgeklapt, ontstond er een tablet. Onderweg kwam je dan nog twee tussenvormen tegen, door Lenovo Tent en Stand genoemd.

De laptop in kwestie is natuurlijk Lenovo's Yoga, die werd geleverd met schermdiagonalen van 11 en 13 inch. De 11 inch-variant werd aanvankelijk alleen met een Tegra 3-processor en Windows RT geleverd, maar is sinds kort ook verkrijgbaar met Windows 8 en een snellere Intel-processor. Het 13 inch-model werd wel van begin af aan met een Ivy Bridge-processor geleverd en kreeg op de IFA een opvolger in de vorm van de Yoga 2 Pro.

Hardware: flinke upgrade

Lenovo heeft de hardware van de Yoga 2 Pro ten opzichte van zijn voorganger een flinke upgrade gegeven. De originele Yoga kreeg een Ivy Bridge-processor mee, maar na het uitbrengen van Intels Haswell-processor deze zomer is het geen verrassing dat Lenovo voor processors uit de nieuwe generatie heeft gekozen. Het testmodel dat op de beurs stond was voorzien van een Core i7-processor, maar waarschijnlijk krijgt het instapmodel te zijner tijd een Core i5-processor mee.

Haswell is inmiddels niet meer bijzonder, maar het gemonteerde scherm in de Yoga 2 is dat nog wel; maar liefst 3200x1800 pixels telt het paneel, dat volgens Lenovo een schermhelderheid van 350cd/m² heeft. Die resolutie is een verviervoudiging van het werkoppervlak ten opzichte van de 1600x900-resolutie in de eerste Yoga, waarover we overigens ook niet te klagen hadden. De kleuren van het ips-paneel in de Yoga 2 zien er goed uit en samen met de hoge schermhelderheid en prima kijkhoeken kunnen we het scherm tot de interessantste vernieuwingen van de laptop rekenen. Die resolutie levert inderdaad ongelofelijk scherpe beelden op, maar het verschil in scherpte tussen een full-hd-scherm en het scherm op de Yoga 2 is op het oog een stuk kleiner dan het verschil tussen bijvoorbeeld 1366x768 en 1920x1080 pixels.

De pixelrace blijkt dus uitgebroken; steeds meer fabrikanten schermen met enorm hoge resoluties op kleine schermformaten. Op de IFA kwamen we Sony's 15,5"-scherm met een 2880x1620-pixelresolutie en Asus' Zenbook-scherm met 2560x1440 pixels al tegen. Lenovo heeft er in ieder geval voor gekozen om het scherm met de hoogst beschikbare resolutie te monteren.

Dankzij de Haswell-processor zou de Yoga 2 een stuk efficiënter met energie moeten omspringen dan de vorige Yoga. We hebben het uiteraard op de beursvloer niet kunnen testen, maar volgens Lenovo moet de laptop negen uur op een acculading meegaan. Daarmee zou de Yoga 2 het een uur langer uithouden dan de Yoga 1. ondanks de hogere schermresolutie, waarvan de aansturing doorgaans meer energie verstookt.

Op hardwaregebied is de Yoga dus flink opgewaardeerd, maar aan de buitenkant is Lenovo's Yoga grotendeels hetzelfde gebleven. De Yoga 2 is 1,5 millimeter dunner en 150 gram lichter geworden, maar dat is aan de buitenkant niet direct te zien. De grote scharnieren zijn wel nog steeds duidelijk zichtbaar aan de buitenkant van de laptop en zijn volgens Lenovo getest om 25.000 keer geopend en gesloten te worden. De Yoga 2 die we testten opende en sloot dan ook netjes, maar een exemplaar van de ThinkPad Yoga, dat ook op de beursvloer lag, had wel last van een scherm dat niet recht op de rest van de behuizing aansluit.

Lenovo Yoga 2

Het toetsenbord, tot slot, is evenmin gewijzigd en heeft licht gebogen toetsen en een soepele aanslag. Het toetsenbord dat Lenovo voor de zakelijke ThinkPad-laptops gebruikt, vonden we echter nog wat soepeler tikken. Rondom het toetsenbord en bij de polssteunen is nog steeds gebruikgemaakt van een rubberachtig aanvoelend soort plastic, dat stevig aanvoelt. De enige opvallende vernieuwing is de verlichting van de toetsen; dat had de Yoga 1 nog niet.

Omklappen: Stand, Tent, Tablet, Laptop

Lenovo Yoga modussenHet komt geregeld voor dat we een convertible ultrabook in handen krijgen en niet precies weten wat we aanmoeten met alle verschillende standen waarin we hem kunnen zetten. Blijkbaar wisten de gebruikers van de originele Yoga ook niet helemaal wat ze met het omklapbare scherm aanmoesten, want in Lenovo's marketingcampagne voor de Yoga 2 Pro wordt benadrukt dat de laptop in vier 'modes' gebruikt kan worden: Stand, Tent, Tablet en Laptop.

Om die vier functies nog wat beter tot hun recht te laten komen levert Lenovo nu de Yoga picks-app mee, die per modus apps aanbeveelt. Bij het openen van de app detecteert deze in welke modus je aan het werk bent en geeft daar vervolgens een lijstje aanbevolen apps bij. In de gewone Laptop-modus wordt bijvoorbeeld software als Evernote geadviseerd, terwijl in de Stand-modus Skype en VLC worden getoond. De Tent-modus zou ideaal zou zijn voor gebruik in de keuken. Voor dat gebruik beveelt Lenovo dan ook een 'chef-app' aan, die recepten bevat. We hebben het niet kunnen testen, maar wanneer een app gekozen wordt, verschijnt deze automatisch op het startscherm. Het lijstje met aanbevolen apps wordt vervolgens weer aangevuld met aanbevolen apps die nog niet zijn geïnstalleerd.

Een andere nieuwe functie op de Yoga 2 is gesture control, dat vrij basic is uitgevoerd, maar doet wat het moet doen. Een aantal door Lenovo bijgeleverde apps, waaronder de chef-app, ondersteunt de besturing via gebaren. Daarbij slaat een veeg in de lucht een bladzij in het virtuele kookboek om en op die manier is het ook mogelijk om door een fotocollectie te bladeren. Ook video's kunnen met een handgebaar worden gestart en gestopt. Om een of andere reden duurt het wel even voordat gesture control in een app werkt. Na het starten van de Chef-app verschijnt pas na enkele seconden rechtsbovenin een melding dat gesture control actief is. Voor snel door een boek of map bladeren is het jammer dat het even duurt om de webcam en de bijbehorende software in te schakelen.

Ook de bediening met stem en gebaren doet wat zij moet doen. De stembediening werkte opvallend goed in de rumoerige beurshal, waar de Yoga de commando's goed oppikte. De Yoga 2 interpreteert de commando's echter niet, zoals Apples Siri bijvoorbeeld wel doet, zodat je beperkt bent tot een aantal vaststaande zinnetjes. Die zinnetjes zijn niet altijd even praktisch. 'One, two, three... cheese' is nogal een verhaal om tegen de laptop op te hangen. Anderzijds stelt het je wel in staat om foto's op een afstandje te nemen.

Voorlopige conclusie

Lenovo heeft met de Yoga 2 Pro geen volledig nieuwe ultrabook gebouwd, maar de bestaande Yoga grondig verbeterd. De processor is sneller en zuiniger, het gewicht van de Yoga is gedaald en de accuduur is juist verlengd. Het scherm ziet er goed uit. De resolutie van 3200x1800 pixels is misschien wat overdreven en het verschil met lagere resoluties is op 13 inch niet snel te zien. Feit is wel dat het gewoon een erg goed scherm is, met de hoogste resolutie die momenteel op een laptop verkrijgbaar is.

De behuizing en het ontwerp zijn vrijwel ongewijzigd gebleven. Voor gebruikers die de Yoga niet, of juist wel aangeschaft hebben vanwege de unieke schermconstructie verandert er dus niets. Voor de twijfelaars heeft Lenovo met Yoga Picks en de voice- en gesturecontrol de juiste ingrediënten toegevoegd om de ultrabook interessanter te maken. Verwacht geen geheel nieuwe gebruikservaring; wat Lenovo je ook wil laten geloven, je waant je geen seconde Tom Cruise in Minority report. Het doet echter wat het moet doen en de software zorgt ervoor dat de Yoga niet alleen een ultrabook met een omklapbaar scherm is, maar ook daadwerkelijk als convertible kan worden gebruikt.

Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro Lenovo Yoga 2 Pro

Reacties (45)

Wijzig sortering
3200 x 1800 op een 13,3 inch = 276 PPI vergelijkbaar met een ipad 9.7 264 PPI
(dus geen gekkigheid zoals Jelle zegt maar eindelijk een mooie pixeldichtheid)

[Reactie gewijzigd door ErwinMeulman op 14 september 2013 09:34]

Doorgaans zit je verder van een laptop af dan van een tablet. Dit maakt het gekkigheid voor een laptop, maar geen gekkigheid voor een tablet. Toch denk ik dat je een dergelijke ultrabook vaker in laptopstand zal gebruiken, waardoor ik het woord gekkigheid toch niet volkomen ongegrond vind.
Ik denk dat het alleen nuttig is in de tablet stand, het merendeel van de mensen ziet het verschil bij een laptop tussen HD en deze resolutie niet maar voor jongere mensen is het heerlijk en ook voorval het grafisch werk on Road kan het een aardig product zijn, uiteraard nooit snel genoeg maar verander die ultra low power processor in een quad core low power variant en je hebt een keurig apparaat.
Het totaal gewicht kon ik niet vinden in it artikel: de nieuwe versie is 150 gram lichter, dan houd je nog 1,39 kilo over volgens the Inquirer.
Hij ziet er heel goed uit, maar het rare is, dat ik liever een HDresolutie zou willen hebben in ruil voor een extra uur werken.
Je wilt toch ook geen oude nokia telefoon meer, ondanks dat deze het dagen uit houdt?
Technologie gaat vooruit en dat is goed! Lenevo is aan het pionieren en dat kan ik zeer waarderen. Nog een paar jaar en deze resolutie is weer te laag...
deze resolutie zal nooit te laag zijn, simpelweg omdat je ook niet scherper kan zien,
deze ppi is meer dan hoog genoeg, de enige uitzondering is mogelijk op een volledig zwart scherm 1 witte pixel in het donker... maar voor alle andere doeleinden is deze resolutie genoeg.


OT: mooie laptop, ik hoop alleen dat er ook meer 17 inchers komen met dit soort resoluties,
hetzelfde met desktop monitoren, met dezelfde PPI kan je een 19+ incher 4K resolutie geven.

ik kan niet wachten tot er meer laptops komen zoals bijv de macbook retina,
met een flinke quadcore, hogeresolutie scherm, goede GPU, relatief dunne behuizing,
maar dan met windows 8.1 erop 17 inch en een touchscreen.

dat zou mijn ideale laptop zijn, en ik ben best bereid daar flink voor in de buidel te tasten.
alleen niemand heeft hem nog gemaakt.
Dat jij een hogere resolutie ten koste van accuduur vooruitgang vind wil nog niet zeggen dat iedereen dat vind.

Andere mensen vinden een hogere resolutie juist veel te klein om lekker mee te werken en de dpi instellingen van bijvoorbeeld Windows werken nou echt niet bij elke applicatie goed. En dan ook nog eens een kortere accuduur omdat alle grafisch spul meer energie verbruikt voor die hoge resolutie die je niet wilt. Voor deze mensen is dit achteruitgang.

Zo zijn er ook zat mensen die juist wel een oude nokia houden omdat deze maar 1 keer per week opgeladen hoeft te worden en ze alle nieuwe snufjes toch niet zo nodig hoeven te gebruiken.

Grotere nummertjes zijn niet per definitie vooruitgang.

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 14 september 2013 16:33]

Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik heb recent de Iconia W700 gekocht; toen de enige beschikbare 'hybrid' met full HD. Lagere resolutie en je mist simpelweg schermoppervlak om normale applicaties te draaien (daarom kocht ik ook een hybrid en geen tablet). Maar dat retina-gebeuren hoeft van mij (nog) niet.

Deze Yoga wordt waarschijnlijk al duur genoeg. Een normaal HD scherm zou de prijs misschien net aantrekkelijk maken.

Ik kon helaas niet langer wachten op hybrids met de nieuwe Ivy Bridge. Maar ze worden allemaal (?) uitgebracht met hoge resoluties. En dat maakt het device, die ik naast mijn PC gebruik, simpelweg te duur.
Persoonlijk erger ik me dan weer mateloos aan al die glanzende schermen. Je lijkt tegenwoordig niet eens meer een optie te hebben voor een mat scherm. Ik zie die gasten op de webcam nog beter als reflectie op 't scherm dan op 't scherm zelf.

Zeker voor mobiele apparaten die je overal wilt kunnen gebruiken vind ik 't nog kwalijker.

Verder is 't een mooi ding.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 14 september 2013 12:28]

Ik hoop dat er verschillende varianten zullen koem, HD en deze resolutie lijken mij meer dan genoeg en dan heeft iedereen een keuze
Ik snap werkelijk niet wat nu het nut is van de tent en stand mode van deze machine. Je kan toch ook in de normale laptop stand je scherm kantelen en dan kom je toch op de zelfde scherm hoeken uit? Daarbij kun je tenminste nog direct aan de knoppen op het toetsenbord. Die tablet optie snap ik volledig, en lijkt me ook goed geschikt om met het apparaat lekker op de bank te werken. Maar kan iemand me uitleggen wtf je moet met die andere opties?
Tent optie is aantrekkelijker op het aanrecht bijvoorbeeld bij de kook/recepten app. Je wilt niet op een oppervlakte dat nat kan worden een device plat neerleggen. Dan is de tent optie beter. Neemt ook minder oppervlakte in en dat is ook een groot voordeel.
Je kan hem ook in portret stand zetten op zijn kant, dat is misschien soms handig bij ducumenten lezen.
De tent optie is ook bedacht voor het kijken van films. Begrijpelijk, want om het apparaat bijna 2 uur op je schoot te hebben of, nog erger, in de handen, kijkt niet lekker lijkt me. Met de tent optie is wel een hard oppervlak nodig om stabiel op te kunnen opstellen.

Een kanttekening wil ik nog wel bij het glossy scherm plaatsen. De oriëntatie van de kijker ten opzichte van het scherm is hierdoor kritisch. Mijn verwachting is dat de kijker snel last zal hebben van hinderlijke reflecties. In praktische zin worden films gewoon in de laptop modus worden bekeken, verwacht ik. Zo zal de tent optie de minst gebruikte opstelling worden.
Eigenlijk heb ik met Windows 8 boven full HD geen hogere resolutie nodig. Door die grote tiles is full HD al soms te klein on nog in het bureaublad te werken, laat staan met deze resolutie waar Windows helemaals niets mee kan en je juist touch op het bureaublad tegenwerkt. Dat gezegd hebbende mag toch worden gezegd dat Lenovo een mooi apparaat op de markt gaat zetten.
Vanuit die native resolutie (3200x1800) is bijvoorbeeld terug te verschalen naar een 1600x900 resolutie. Door de hele factor kan dit best een strak resultaat opleveren. Ik kan mij hierbij voorstellen dat letters nog beter gevormd kunnen worden dan bij een native resolutie van 1600x900.
zou je naast kantoorsoftware ook nog wel casual games kunnen spelen op deze resolutie?

de gpu (hd4400 of hd5000) is nauwelijks krachtiger dan de hd4000 doordat de tdp van haswell ulv processors met 15 watt vrij laag ligt.

(bron: http://www.anandtech.com/...000-vs-hd-4000-vs-hd-4400)

de processor van de zenbook infinity heeft dit probleem niet, want die heeft een tdp van 28 watt, maar die is zo duur...
Anoniem: 449164
@APS715 september 2013 00:26
Je kan er mee gamen maar je zal de resolutie wel naar beneden moeten bijstellen, Battlefield 3 lukte net op de HD4000 bijeen laptop bij ons op school.
Je kan de resolutie natuurlijk altijd omlaag zetten.
Vanuit een commercieel marketingtechnisch perspectief snap ik het allemaal wel.. een hoge resolutie klinkt nou eenmaal heel stoer en gaaf, maar uiteindelijk kan je na xxx PPI het verschil niet meer zien. Ik zou dan persoonlijk ook gaan voor een lagere resolutie, waarbij je het verschil niet ziet, en >1 extra werktijd op de accu. Overigens ziet de laptop er heel mooi uit, ben alleen een beetje huiverig voor de prijs. Ik kan me echter wel voorstellen dat de prijs gigantisch hoog ligt vanwege deze in mijn ogen onzinnig hoge resolutie.

@niekvanprooijen: Dat is een halve vergelijking; ik heb liever een telefoon met batterijduur van 2 dagen dan ook telefoon met op papier een "iets" mooier scherm. In de praktijk merk je daar niet zo achterlijk veel van. Tenzij je continu met twee telefoons in je hand loopt op de schermen te vergelijken?
Alleen jammer dat hij geen lenovo pointing stick op het toetsenbord heeft, maar enkel een touchpad.
Een mooie verbetering inderdaad op de huidige Yoga serie. Ik ben al een paar maanden trots eigenaar van de Yogo 13" en het draaimechanisme werkt heel goed. In eerste instantie denk je dat het een gimick is, maar hoe vaker je de laptop gebruikt op verschillende plaatsen (trein, bureau, collegezaal met te weinig ruimte) blijkt het dat de verschillende modus goed van pas komen. De hoge resolutie had van mij in de nieuwste versie niet gehoeven. Full HD volstaat volgens mij prima en als daarmee de kosten kunnen worden gedrukt neemt menig consument dat voor lief. Ik ben zeer benieuwd wat de toekomst brengt voor de Yoga serie!
Zou deze laptop met een FullHD scherm nou echt zoveel goedkoper zijn geweest? Ik denk dat dat misschien 150 euro zal schelen. Je hebt wel gelijk het voordeel dat het scherm nog lange tijd in de topklasse mee zal gaan.
Zou het 150 Euro zijn? De verkrijgbaarheid van de panelen zal ook een factor zijn. Als een paneel met een dergelijke resolutie goed verkrijgbaar is ten opzichte van een HD paneel dan kan het best zijn dat voor 3200x1800 pixels een in verhouding goeie deal is te maken. Door de invloed van de tablets zijn bij deze kleinere paneelafmetingen de hogere resoluties bijna meer gangbaar dan de gewone HD resoluties. Al bevindt een 13 inch paneel qua afmetingen wel in de bovengrens van het paneelspectrum voor tablets.
Anoniem: 449164
@teacup15 september 2013 00:25
Het verschil zal wel een kleine €50,- zijn dat voor de consument €150,- wordt.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee