Het is Intel met Silvermont en Bay Trail duidelijk menens en dat is goed te begrijpen. Immers, de pc-markt krimpt en die voor mobiele apparaten laat nog steeds een forse groei zien. Intel wil daarvan meeprofiteren. Op papier zijn de nieuwe Atoms in ieder geval indrukwekkend. Het is interessant om te zien dat Intel zich op singlecore-prestaties heeft gericht en die keuze lijkt een goede. Via multithreading kun je eenvoudig de rekenkracht vergroten, maar gebruikers merken op een tablet of mobieltje waarschijnlijk meer van hoge singlethreaded-prestaties.
Volgens de fabrikant zullen de Bay Trail-socs sneller zijn dan wat de concurrentie te bieden heeft. Dat lijkt gezien de vrijgegeven informatie best waarschijnlijk, al hechten we niet veel waarde aan de benchmarks van Intel. Er wordt overigens vergeleken met de huidige high-end van Qualcomm en Nvidia, terwijl die bedrijven natuurlijk ook nieuwe producten in de pijplijn hebben.
Interessanter dan de prestaties vinden we echter het stroomverbruik, want dat moet Intel goed op orde hebben om echt mee te kunnen komen. Daarover valt nu nog weinig te zeggen, al is wel duidelijk dat Intel grote stappen heeft gezet sinds de vorige Atoms. Daarbij wordt het natuurlijk geholpen door het 22nm-procedé, terwijl de concurrentie nog op 28nm zit. Volgend jaar maakt Intel de stap naar 14nm, terwijl chipbakker TSMC, waarvan Qualcomm en Nvidia gebruikmaken, dan naar 20nm gaat.
De grootste uitdaging zal liggen op de Android-markt, want dat het gros van Windows-tablets Bay Trail zal gebruiken, durven we wel te voorspellen. Op de Android-markt moet Intel ten eerste bedrijven ervan overtuigen dat de overstap naar zijn chip de tijd en moeite waard is. Daarnaast zal Intel ervoor moeten zorgen dat de software naadloos aansluit op zijn nieuwe hardware. Lukt dat, dan zullen bedrijven als Qualcomm en Nvidia een stuk meer van Intel te vrezen hebben dan voorheen.