Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Saints Row IV: op stap als superheld

Conclusie

Ondanks dat is dit vierde deel een zeer geslaagde Saints Row. Dat de gevechten wat saai zijn, wordt ruimschoots gecompenseerd door de nieuwe superpowers en de subtielere humor. De engine die Volition gebruikt is nog steeds niet super en modellen van personen en voertuigen missen wel wat detail, maar ook daarbij maakt de humor een hoop goed. De voertuigen rijden wel prima, hoewel je ze minder zult gebruiken dan ooit. Dat komt doordat het zo verleidelijk en nuttig is om gebouwen te beklimmen en eraf te springen. Zo verleidelijk zelfs dat het een beetje afleidt van de missie die je hebt in de game; het bevrijden van de Saints en het verslaan van Zinyak. Je hebt in Saints Row IV niet alleen meer opties, je hebt ook een helderder doel en dat is erg prettig. De vrijheid uit de voorgaande delen is er nog steeds, maar mocht je willen, dan heb je ook echt iets om voor te strijden. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: Saints Row IV is de game die je - met al z'n nieuwe opties - de meeste vrijheid geeft, maar met een helderder doel ook de meeste structuur biedt.

Pluspunten:

+ Rennen, springen, zweven en andere superpowers
+ De humor is er nog, en nu niet meer alleen maar plat
+ Game heeft duidelijker doel dan voorheen

Minpunten:

- Kunstmatige intelligentie bedroevend
- Modellen van voorwerpen en figuren missen detail
- Stad is monotoon

Eindcijfer: 8

Titel Saints Row IV
Platform Windows, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Volition Inc.
Uitgever Deep Silver
Releasedatum Reeds verschenen

Laagste prijzen voor: Saints Row IV, PC
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (18)

€ 8,99

€ 8,99

BekijkReacties (29)

Wijzig sortering
Toevallig van het weekend deel 3 nog zitten spelen, deze is dus wel t overwegen waard maar de AI is dus net als in deel 3 ook nog niet geweldig.

Alleen jammer van de aliensetting maar denk dat ik hem toch wel ga halen maar niet voor de volle prijs.
Als je Saints Row 3 leuk vind, raad ik je echt aan om te wachten om deel 4 te kopen. Ik zou er zeker niet de volle prijs voor betalen.

Heb de nodige video's bekeken en het ziet er inderdaad erg donker en monotoon uit. Vooral die simulatie waar je in lijkt te zitten. Het is meer van hetzelfde, gemengd met games als Prototype 2. Persoonlijk wordt ik niet warm van al die superkrachten; het ontneemt het nut om reguliere voertuigen te nemen waardoor de stad ook plots een stuk kleiner wordt aangezien je in enkele minuten aan de andere kant van de kaart bent.

Misschien dat ik het zal overwegen om deze titel te kopen zodra deze over een poos voor € 10 - € 15 in de ton met aanbiedingen ligt.

Saints Row is er (naar mijn mening) sinds deel twee alleen maar op achteruit gegaan.
En dat baseer je op filmpjes die je gezien hebt? Kom op speel eerst het spel voor je een oordeel en advies gaat geven aan andere van wel of niet te kopen!

De verhaallijn die je in dit spel veel meer stuurt dan voorgaande delen maken het eigenlijk alleen al het overwegen waard. De superpowers voegen er daarbovenop een leuke variatie toe met wat coole mogelijkheden om het boeiend te houden.

Net als je deel 3 goed vond is dit een stapje dat je bijna blindelings kan maken en je geen seconde gaat vervelen de eerste uren
Ik speel het spel wel al sinds zondag en Titan_Fox heeft helemaal gelijk. Je krijgt al vrij snel superkrachten en vanaf dat punt heb ik niet meer in een auto gereden (op missies na waar het verplicht is).

Het kleurenpalet van de game lijkt alleen uit zwart, rood, blauw en paars te bestaan en de AI is net zo slecht als in SR3.

Het is wel even leuk om te spelen maar ik ben bang dat ik op een punt komt waarbij zelfs de humor niet meer leuk genoeg is om de game te blijven spelen en dat ik dus vroegtijdig stop met deze game (terwijl ik SR3 een super game vond).

Mijn advies is, wacht tot deze game in de budgetbakken ligt of koop hem na een tijdje 2e hands want hij is zeker geen 60 euro waard.
Ik heb Saints Row 4 van een kennis geleend en moet zeggen dat het precies aan mijn verwachtingen voldoet. Het is een leuk spel om even een half uurtje tot een uur te spelen, daarna moet je weer even wat anders gaan doen.

Het gaat vrij snel vervelen. Die superkrachten zijn wel een leuke toevoeging, maar ze nemen ook alle uitdaging weg omdat de vijanden zo dom zijn als de achterkant van een varken. Ook ren (en spring) je binnen enkele minuten naar de andere kant van de stad, waardoor de "sandbox" erg klein aanvoelt.

Er is gewoon weinig uitdaging en het is minder leuk om je door de stad voort te bewegen omdat voertuigen compleet overbodig zijn. Voor mij neemt dat een bepaald gevoel van voldoening weg, waardoor ik deze titel minder goed vind als deel 2 en 3.
Het spel is nooit €60,- geweest. Je kan het al weken oppakken voor €35. Ik heb hem voor deze prijs gekocht en kan niet wachten om het morgen in co-op te gaan spelen.

Het enige wat ik jammer vind is dat er geen volledige multiplayer in zit (bij Saints Row 3 ook al niet overigens), maar goed, je kan niet alles hebben.
Ik heb nu een uurtje of 10-15 in saints row IV zitten en kan er wel een redelijke opsomming van maken :

Eerste indruk :

Het spel begon zoals bij saints row III een stukje over de top , je wordt al snel in de actie gegooit en het geeft een apart gevoel , op het moment dat de aliens komen en je voor het eerst in de virtuele wereld komt krijg je als speler toch beetje het gevoel van dat het een flauw samenhangeltje is. Vanaf het moment dat je op het "schip" komt lijkt het net alsof je de "matrix" speelt maar dan een stukje minder in qualiteit.

Verhaal :

Het verhaal is erg zwak , waar het verhaal in saints row 1 en 2 nog redelijk leuk was is de verhaallijn in 3 en zeker nu in 4 een stuk zwakker. Het hele verhaal is zo cheesy dat het eigenlijk heel erg snel "boring" aanvoelt. Het verhaal zorgt ervoor dat je totaal niet meer bezig bent met iets zoals "gang wars" en door de slechte qualiteit van het verhaal vallen de andere minpunten dubbel zo erg op .
Ik zal niet verder over het verhaal praten aangezien er al genoeg spoilers in de review zitten.

Graphics :

Ondanks dat de graphics in saints row games nooit op het niveau zaten van grand theft auto waren deel twee en drie qua graphics helemaal niet slecht . genoeg afwisseling tussen landschappen en ondanks dat sommige dingen niet heel denderend geanimeerd waren viel het stuk minder op door de briljante gameplay (vooral deel II) . Helaas is het bij deel IV een stuk veranderd.

De stad is hetzelfde als in deel drie met daarbij een paar kleine wijzigingen waardoor het veel op prototype lijkt (aka heel erg repeative , saai overkomend). De gebouwen zijn ondanks dat de stad erg groot is vaak identiek , op het moment dat je een uur of meer in de game hebt gestoken is de hele stad eigenlijk "same old same old" , het ontbreken van herkenningspunten (unique gebouwen) maakt het ook een stuk minder indrukwekkend. De animaties zijn wel wat beter geworden tov 3 maar voor mij persoonlijk doet het te weinig om de "saaiheid" van de game weg te poetsen.
Het niet bestaan van water is ook een heel erg gemis , de hele stad is nagemaakt maar "water" was kennelijk te moeilijk. erg jammer

Audio :

Hier kan ik niet heel veel over zeggen ivm het feit dat ik zelf niet een hele audio expert ben , ik heb er weinig op aan te merken , maar kan ook niet echt iets supercools ervan noemen , dus gewoon standaard.

Gameplay :

Qua gameplay zal ik helaas wat negatief moeten zijn , sinds saints row 3 is de gameplay zo "verpaupert" dat saints row zijn echte feeling kwijt aan het raken is. De game speelt en voelt aan als een goedkope cloon van prototype. Ipv shops kopen zoals in deel 1 en twee heb je nu "store hacks" wat eigenlijk inhoud dat je een klein puzzeltje oplost wat al heel snel heel boring word.Waar in de voorgaande delen je hele leuke minigames had zijn de huidige mini events een stuk minder intressant. Geen monster truck races , geen shoot tv game show , geen aanpasbare "bases".
De meeste "mini events" nu zijn simpele dingen zoals spring van platform naar platform , beklim een toren. De leuke feeling die je in de voorgaande delen had is helaas verdwenen (voor mij persoonlijk in ieder geval wel)

(wat misschien wel de beste uitblinker in saints row was ooit is ook verdwenen - de "cruise control" functie als je rijd . wat was dat heerlijk !

Mijn conclusie is dat deze game eigenlijk geen saints row genoemd mag worden , de qualiteit is te laag en de prijs die je ervoor moet betalen is het gewoon niet waard.

Jammer ,want het was tijd voor een leuke game , zeker met GTA V op komst zou het mooi zijn als er nog een ander fatsoenlijk alternatief beschikbaar zou zijn. Maybe watchdogs?
Ik heb t spel al. T is zeker wel de volle prijs waard (vind ik). Ik kan uit je mening afleiden dat je van wat serieuzers houd, dan is GTA gewoon wat meer voor jou, maar Saints Row 4 is echt super gaaf, ik heb nog nooit zo veel pret gehad met een game!
Ik heb altijd veel plezier aan Saints Row gehad, juist omdat het lekker overdreven was. Wel had je het gevoel nog steeds in een redelijk realistische omgeving te spelen; iets dat ik bij Saints Row 4 mis.

Ze zijn wat mij betreft té ver gegaan ditmaal. Dat je nu (vrijwel) het hele spel in een simulatie speelt neemt een bepaalde voldoening weg. Je bent constant een spel aan het spelen binnen het spel SR4. Als ik nu voertuigen opblaas worden ze digitaal verwijderd, terwijl in de vorige delen overal brokstukken rond slingerden. Je wordt er constant aan herinnerd dat je in een simulatie zit, wat bij mij de drang wegneemt om lekker mijn gang te gaan.

Het is te zeer in een superheldenfantasie veranderd, en daar houd ik nu eenmaal niet van. Het geeft me het gevoel dat ik het spel met cheats zit te spelen, en dat vind ik gewoon jammer.

Ik snap zeker wel dat mensen er plezier aan kunnen hebben, maar die hoge score (een 8 op Tweakers.net) vind ik wel erg royaal. Op Gamespot krijgt de game een 7,5 en op IGN een 7,3. Dat zijn ook scores waar ik me redelijk in kan vinden. Zelf zat ik aan een 7 te denken.

Maar goed, het is een kwestie van smaak. Sommige reviewers (zoals bij Tweakers) zijn makkelijker te beïndrukken dan mensen zoals ik die vele honderden spellen hebben gespeeld in hun "carriére" :-)
Daarnaast, deel 2 en deel 3 verschillen nogal veel van elkaar. Ik heb zelf deel 3 eerst gespeeld en toen deel 2. Ik vond deel 3 een heel stuk beter dan deel 2. Een vriend van mij heeft het andersom gedaan en die zweert bij deel 2.

Des ondanks vrees ik wel een beetje voor Saints Row 4. GTA komt ook al bijna uit en hoewel Saints Row duidelijk een ander soort stijl heeft, zijn het allebei wel sandbox spellen die vlak achter elkaar uitkomen. Toch ga ik ze beide kopen en hoop ik dat Saints Row nog een lange toekomst heeft.
Zoals ze in saints row 4 zeggen: 'don't be such a sour puss'.
Het leek mij eerst ook vrij saai met al die aliens, maar na het spel uit te hebben gespeeld hebben ze toch wat leuks neergezet, met genoeg afwisseling, waardoor het spel uitdagend blijft, ook al zijn de side-missions wat eentonig, maar die hoef je niet allemaal te spelen..

Je kan altijd nog een auto uitzoeken en door het level heen rijden, als dat is wat je graag deed, je hoeft je superpowers niet altijd te gebruiken, ik vindt het wel tof, scheelt hoop zoeken of rijden naar je missie, staat niet voor niets bij de pluspunten van de tweakers review..

Ook komen er elementen/bazen uit vorige saints row in voor, voor de nostalgie,
misschien juist wel leuk als je saints 1 en 2 leuk vond..
Vind ik ook, in de begin toen ik sr3 begon te spelen, wilde ik afhaken omdat er superkrachten in de spel zit, echter vond ik het later best vet, het heeft iets unieks bij 3 krijg je geen superkrachten echter je moet wel tegen hun vechten, er was wel een missie waarbij je 'saints' krijgt toegediend, en dan krijg je tijdelijk superkrachten, Damn nice :P

Ik snap wel dat mensen het niet leuk vinden omdat ze zien dat aliens erin voorkomt, echter in de eind kunnen/mogen ze niks zeggen omdat ze de spel zelf nog niet gespeeld hebben.

Dat aliens, superkrachten enzovoort heeft iets unieks, en de unieke naam daarvoor is "saints row"

Persoonlijk, is dit een van de paar spellen die ik heb uitgespeeld.
dit zou oorspronkelijk als dlc voor saints row III uitkomen maar ze hebber er een nieuwe "game" van gemaakt. wat gewoon betekend dat ze srIII hebben gepakt en hier een daar aanpassingen gedaan.
Tsja, zo is er wat mij betreft weinig lol aan, dlc in dezelfde game is meestal niet mijn ding. Voor mij zit de lol toch vooral in het rondcrossen en aanrommelen in nieuwe gebieden. Dat look, feel graphics en weetikwatniet hetzelfde blijven is prima, maar maak dan wel een nieuwe map.
Ik heb t spel gespeeld. Je speelt in dezelfde wereld als Saints Row 3 dat klopt, maar je gaat vaak uit deze wereld en andere werelden in. Ik heb vaak niet eens door dat ik in de zelfde map speel door al die super krachten. Maar het zijn zeker niet een aantal `aanpassingen`, het is echt een nieuwe game.
Zelf vind ik de gameplay niet verrassend positief uitpakken.
Ik heb vooral het idee dat er een aantal zaken niet netjes zijn afgewerkt, randjes op gebouwen waar je niet overheen kan lopen maar over heen moet springen etc. etc.
van de platforms kan je wel gewoon af rennen, zou t niet gewoon zo bedoeld zijn?
Ik weet het niet, als ik kijk in de game dan lijken sommige randjes zo hoog dat je er lopend over heen moet kunnen gaan, echter lijkt het alsof je tegen een muur aanloopt de saint wil niet veder lopen, ik moet dan over dit randje heen springen. De hoogt van dit randje kan je vergelijken met de hoogte van de stoep.

Vooral op daken van industrie gebouwen merk ik dit, best jammer.
Verder ben ik het nog niet veel tegen gekomen.
Daarnaast zijn er ook daken waar ik vanaf glij ondanks dat deze net zo schuin zijn als daken van mening huis.

*edit volgorde aangepast*

[Reactie gewijzigd door GeKo op 21 augustus 2013 14:24]

Ik heb me met deel 2 en 3 wel even vermaakt, maar zie ik uit die screenshots nou goed dat de map helemaal identiek is aan deel 3? Da's wel een beetje jammer.
Anoniem: 388068
@Jheroun21 augustus 2013 17:11
[quote]
Ik heb me met deel 2 en 3 wel even vermaakt, maar zie ik uit die screenshots nou goed dat de map helemaal identiek is aan deel 3? Da's wel een beetje jammer.

Omg, ja, precies hetzelfde, wat een afknapper.
Dat hele superhelden gevoel en het zoeken naar upgrades doet mij juist aan de Crackdown serie denken. Niets mis mee omdat ik me toch zeer vermaakt heb met Crackdown 2. Het verhaal in SR4 lijkt me dan wel weer beter.
Tja, de hele appeal van deze game is toch vooral dat je gewoon lekker kan aanrommelen en dingen kan slopen?

Één van de grote valkuilen van open werelden is dat deze werelden dan wel interessant moeten zijn! En dat lijkt dit deel een beetje te missen. Net als Sleeping Dogs bijvoorbeeld. Leuk hoor zo'n groot gebied, maar als het te saai is om erin rond te lopen dan hebben de 200 collectibles ook geen zin.

Daarnaast moet ik zeggen dat ik het grafisch onwijs vind tegenvallen. Sterker nog, op wat shaders en effectjes na is het sprekend Saints Row 2. Het verschil tussen 2 en 3 was al vrij klein, maar deel 4 ziet er al helemaal amper beter uit. En dan hebben we het dus over 2008 graphics in 2013...
Ik wil dit spel best hebben, maar niet voor die prijs.
Heb er wel 9 euro voor betaald voor 6 games (Humblebundle)
Dus dat was het wel waard, maar 30+ euro niet echt.

@Djunicron als je het verschil tussen 2 en the third klein vindt is er iets mis met jou computer. Dit verschil is aanzienlijk, natuurlijk is het grafisch niet echt van deze tijd maar moet dat altijd dan?
Anoniem: 425095
21 augustus 2013 15:14
Saints row 3 met plezier gespeeld, en zeker veel gelachen.
Over the top blijft meestal leuk.

Als deze een keer in de aanbieding bak ligt voor 5-15 euro dan zou ik em misschien halen.
Ben benieuwd..
Zoals SR1 en 2 is 4 zeker niet, 3 vond ik ook wat tegenvallen, en heb SR4 toch maar gepre-orded.

Ik had begrepen dat dit de saga afsluit, dus misschien over een paar jaar weer 'hetzelfde', maar dan met een andere gang en natuurlijk stad?
Dit is denk ik gewoon weer een leuke Co-op game om samen met een vriend (en een paar biertjes) mee te gamen, er niet te veel bij nadenken gewoon lol hebben. Dus ik denk dat dit spel mij dan ook alleen kan vermaken met de coop ipv singeplayer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee