Sony's slider is een compact apparaatje; in dichtgeklapte toestand is de slider op het dikste punt 2,5 centimeter dik. De voorkant van de Duo 13 is, net als bij bijvoorbeeld de Xperia Tablet Z, tot aan de randen voorzien van Gorilla Glass. Sony lijkt ervoor gekozen te hebben om de Duo 13 ook meer op een tablet te laten lijken dan de Duo 11. Laatstgenoemde had aan de onderzijde alleen rubberen voetjes, terwijl daar bij de Duo 13 een camera is geplaatst. Ook de luidsprekers en de knoppen voor de volumeregeling zijn naar de onderkant van de ultrabook verhuisd. Dat heeft tot gevolg dat de zichtbare rand aan de voorzijde van de ultrabook in uitgeklapte toestand slechts 3 millimeter dik is.
De ultrabook gebruiken als tablet is overigens niet aan te raden; met 1323 gram wordt hij dan snel te zwaar. Als de Duo 13 op schoot ligt, komt de ultrabook beter tot z'n recht, hoewel het spiegelende scherm dan hinderlijke reflecties kan opleveren. De kijkhoeken zijn slecht, ook al is gebruikgemaakt van een ips-paneel. Meer daarover verderop in deze review.
Toetsenbord en touchpad
Het grote voordeel van een slider als de Duo 13 is de aanwezigheid van een toetsenbord. Bij het gebruik van de Windows-apps is een toetsenbord meestal niet nodig, maar mocht er wat getikt moeten worden, dan is het prettig. Dit exemplaar tikt echter niet fijn. De toetsen laten zich niet ver indrukken en doordat de laptop niet over een polssteun beschikt, voelt het tikken wat onwennig aan. Beide punten zijn overigens inherent aan het slider-ontwerp. Door de geringe dikte van het apparaat is het onmogelijk om de toetsen veel travel te geven en het toetsenbord is bij iedere slider ver naar voren geplaatst.
Een laatste puntje van kritiek op het toetsenbord heeft te maken met de verlichting. De toetsenbordverlichting springt automatisch aan in donkere omgevingen en is alleen softwarematig te regelen. Het grootste nadeel is echter de verdeling van het licht; terwijl de linkerbovenhoek van het toetsenbord prima verlicht is, lichten de pijltjestoetsen rechtsonder nauwelijks op. Een slordige fout van Sony.
Na een weekje werken op de Duo 13 houden we een tweeledig gevoel over aan de touchpad. Een van de kritiekpunten op de Vaio Duo 11, het kleine broertje van de Vaio Duo 13, was de afwezigheid van een touchpad. Het is dus fijn dat de Duo 13 er wel een heeft. De gemonteerde touchpad is echter met 8 bij 2,6 centimeter niet ruim bemeten en in de meeste gevallen resulteert dat in veel vegen of het opkrikken van de gevoeligheid van de touchpad. Het is natuurlijk de bedoeling om de laptop met het touchscreen te bedienen, maar niet iedereen zit te wachten op vingerafdrukken op het scherm. Anderzijds had een grotere touchpad automatisch een kleiner toetsenbord of een grotere behuizing tot gevolg gehad en dat is voor een ultrabook natuurlijk ook onwenselijk.
Schuiven in de praktijk
Het sliderconcept is slim; voor simpel browsen of het gebruik van Windows-apps is het apparaat in tabletmodus te gebruiken, terwijl er makkelijk een toetsenbord uitschuift voor serieus tikwerk. Werkt dat schuiven een beetje? Niet helemaal. Wanneer het scherm aan de bovenzijde, bij het lipje boven de webcam, omhoog wordt getrokken, gaat alles goed. Het scherm klapt omhoog en de onderkant van het scherm valt moeiteloos in de haakjes die het scherm vasthouden.
Het dichtklappen van de Vaio Duo is wat bewerkelijker. Het metalen scharnier dat het scherm vasthoudt, is stevig, maar de aansluiting tussen het scherm en het scharnier voelt 'ielig' aan. Daardoor krijg je bij het dichtklappen het gevoel dat het scherm van het scharnier af kan breken. En zo elegant als het scherm bij het openklappen in de haakjes glijdt, zo hard klikt het scherm zich weer vast als het bij het dichtklappen zonder demping neerkomt op de behuizing.