Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

BlackBerry Q10: unieke smartphone, maar te duur

Conclusie

De BlackBerry Q10 is de beste duurdere telefoon met toetsenbord. Dat is ook niet zo moeilijk; het is immers de enige telefoon met toetsenbord in zijn prijsklasse. Hij doet het prima; het toetsenbord typt goed, al blijven we ons verbazen over de keuze om de komma en punt te verstoppen achter een Alt-functie, terwijl het dollarteken een aparte toets krijgt.

Het grootste breekpunt is echter de prijs. Hij kost op het moment van schrijven bijna 560 euro en dat is buitensporig voor wat hij biedt. Immers, het scherm is klein, de processor is aan de oude kant en ook de andere hardware rechtvaardigt die prijs bij lange na niet. Een prijs van dik onder 400 euro zou deze telefoon voor veel meer mensen aantrekkelijk maken.

BlackBerry 10 ontwikkelt zich prima en kan binnen een paar jaar een volwassen besturingssysteem worden, maar voorlopig moeten gebruikers het doen met de 10.1-versie die er ligt, waarin plooien nog niet gladgestreken zijn en waarvoor de keuze aan apps nog niet overhoudt. Je kunt er echter prima mee uit de voeten als je op veel punten niet te veel eisen hebt. Veel apps zijn er al, al zijn de kwaliteit en snelheid lager dan op andere platforms.

Hopelijk gaat deze Q10 andere fabrikanten aansporen om ook weer telefoons met fysieke toetsenborden in hogere prijsklassen te maken. Het zou een welkome keuze in de winkel zijn voor wie niet wil typen op een touchscreen. Voor de rest is de Q10 vooral geschikt voor wie per se een BlackBerry wil en verslaafd is aan het toetsenbord. Ten opzichte van de Bold 9900 en de software die daarop staat, is het een grote stap vooruit.

Pluspunten

  • Toetsenbord werkt prima en tikt lekker
  • Accuduur is redelijk
  • BlackBerry 10 werkt fijn

Minpunten

  • Scherm is buiten slecht afleesbaar
  • BlackBerry 10 is nog onvolwassen, mist verfijning en apps
  • De prijs is veel te hoog voor wat deze telefoon biedt

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7Per criterium
Prijs 3
Featureset 7
Beeldkwaliteit opname 6
Design 8
Bouwkwaliteit 8
Accuduur 7
Gebruiksgemak 7
Scherm 7

Reacties (144)

Wijzig sortering
Je typt een punt op een BB door 2x op de spatiebalk te duwen nadat je een woord hebt ingetypt.
Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen. De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet. Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen. Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen.
Ja, maar dat is het dan ook: aan of uit. Juist omdat het een lijst is van alles, zou het zaak moeten zijn om te filteren op bepaalde zaken, bijvoorbeeld bij twitter wel dm's en geen mentions (terwijl je in het tabje zelf wel dm's kan zien) enz enz.
De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet.
Dat hebben vrij veel telefoons. De iPhone om te beginnen, veel Androids etc.
Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen.
Dat heb ik een enkele keer gebruikt, maar vond ik niet handiger dan gewoon scrollen, vooral omdat je dan niet zelf de beweging maakt (en dat is een van de grote voordelen van een touchscreen, dat je exact kan bepalen wat je scrollt en hoe snel).
Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte :)
Ja, maar dat is het dan ook: aan of uit. Juist omdat het een lijst is van alles, zou het zaak moeten zijn om te filteren op bepaalde zaken, bijvoorbeeld bij twitter wel dm's en geen mentions (terwijl je in het tabje zelf wel dm's kan zien) enz enz.

Hiervoor heb je toch de applicatie zelf? De hub geeft meldingen weer, waar je eventueel op kunt reageren. Als je vind dat een applicatie teveel meldingen geeft kun je deze uitzetten. Nog altijd handiger dan melding krijgen, applicatie openen, melding bekijken/beantwoorden, applicatie sluiten, en door naar de volgende melding... Sterker nog, vanuit iedere applicatie is de hub te openen door een veeg van onder af. Hierdoor hoef je niet eens een app te sluiten om te spieken welke melding er binnenkomt en of deze interessant genoeg is om je huidige app te minimaliseren.

De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet.

Dat hebben vrij veel telefoons. De iPhone om te beginnen, veel Androids etc.


Dat zou kunnen, dat weet ik niet. Maar je geeft als minpunt dat webpagina's lastig te lezen zijn, terwijl deze optie het al een stuk beter maakt, en je die voor het gemak maar niet noemt.

Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte

Dus vergelijk je de elementen die op andere telefoons ook aanwezig zijn, al dan niet in een andere vorm. Juist de sterke punten van BlackBerry laat je hierbij weg. Kijk bijvoorbeeld nog eens goed naar de Timeshift functie van de camera. "De beste foto uit kunnen kiezen"... Nee, je kunt een GEDEELTE van de foto selecteren, (een gezicht bijvoorbeeld) en deze aanpassen. Hierdoor kun je probleemloos een gezicht op de foto vervangen voor een gezicht waarbij net niet geknipperd wordt. Kijk naar Remember, Balance, Storymaker, Protect. De accu die zonder problemen te verwisselen is. BlackBerry Messenger met Voice/Video en Screenshare opties (Deze zomer is BBM ook beschikbaar voor iOS en Android, dus niet alleen voor andere Blackberry gebruikers interessant) Je geeft aan dat er weinig apps beschikbaar zijn, terwijl de appstore net zo goed gevuld is als de Windows store, welke al wat langer meegaat. Daarbij is het mogelijk om Android apps te installeren (al dan niet legaal) waardoor het aantal beschikbare apps nog groter wordt.

Je maakt/leest een review ook mede om te kijken wat een product bied wat anderen niet hebben.

Dat het toestel minpunten heeft is nu eenmaal waar, de camera is niet de allerbeste, en het OS kan hier en daar nog wel verbeterd worden. Maar het nieuwe OS heeft ook zeer zeker zijn sterke kanten, en die mis ik. Niet alleen op Tweakers, maar ook op andere sites. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit geen geheel onbevooroordeelde review is.

[Reactie gewijzigd door It_was_me op 8 juli 2013 11:32]

De reden waarom ik van de Q10 weer naar de Z10 terug ben gegaan:
- Amoled van de Q10 veel slechter zichtbaar in zonlicht dan de LCD van de Z10

Ik ben geen native Blackberry gebruiker, dus met dit type toetsenborden ben ik (nog) niet bekend (genoeg andere mobiele toetsenbordens bekend mee)
Ik loop tegen wat ongemakkelijkheden aan van de layout, dit zal ik waarschijnlijk snel toeëigenen, maar snap bepaalde logica niet:
- geen punt (.) en @ teken als native toets, dit zou voor mij vervangen moeten worden met de nul (0) toets en $ teken die wel native zijn. Alle andere cijfers staan wel onder een andere toets (middels alt-key bereikbaar), waarom de 0 niet.
Ik heb dit al toegeëigend door de alt-toets te gebruiken, maar vind het zeer inefficiënt, wie gebruikt alleen de 0 en dollar teken meer dan de punt en @. ( punt is trouwens beschikbaar door spatie te dubbelclicken, maar toch weer een click extra)
- alt-toets en shift-toets moet je even ingedrukt houden en loslaten om deze toets constant te activeren. Ik hou niet van het inhouden van toetsen als de noodzaak er niet van is, 2 keer klicken om te activeren is veel efficienter (sneller), de volgende opmerking sluit hierop aan.
- nummerieke toetsen geklustered (zoals op oude numerieke mobieltjes).
Ook hier snap ik dit niet, waarom niet in 1 rij bovenaan (als sub). Je moet de alt- toets ingedrukt houden om te activeren, en vervolgens met je rechter hand naar het numerieke gedeelte omdat deze geklusterd zijn aan de linkerzijde waar de alt-toets zit. Waarom niet rechts zodat je je hand niet hoeft te verplaatsen?
Je kunt de alt-toets geactiveerd houden door even in te drukken en los te laten en dan met je linkerhand de nummers in typen, maar een alt-toets aan weerszijden net als de shift was veel praktischer geweest.
Of dubbel klick implementeren, dan kan ik ermee leven.

De schuine toetsen bleek ook onhandig voor mij. Met 1 hand typen is erg onwennig door de schuine toetsen, want die zijn geplaatst voor 2 handig gebruik.

De ruimte tussen toetsenbord en scherm vind ik ook te weinig, swipen reageert soms niet. bij de Q5 is de ruimte groter net als bij de Z10.

Vind de Q10 persoonlijk ook aan de prijs, en helaas de Q5 ook.

Ben blij met de z10 trouwens

[Reactie gewijzigd door intricate op 8 juli 2013 12:54]

Nadeel is dat er geen meldingen per account uitgeschakeld kunnen worden, waardoor mails bijvoorbeeld worden ondergesneeuwd door Twitter-meldingen of omgekeerd.
Ik kan in de HUB gewoon aangeven welke meldingen ik wel en niet wil zien...
Open HUB -> Tik rechtsonderin op de 3 puntjes -> Settings -> Hub Management

Dubbel op de spatie drukken om een punt te zetten werkt prima. Daar heb ik geen extra knop voor nodig. Alhoewel ik het eens ben dat de keuze voor een dollar-teken niet heel logisch is.

Opzich een redelijke review en kan me in veel dingen wel vinden (als Blackberry Z10 gebruiker). Ik vind het wel jammer dat de reviewer veel van de snufjes van BB10 (het OS) niet kent, of naar voren laat komen.

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 8 juli 2013 08:51]

Accuduur is redelijk? Ik vind redelijk niet echt een pluspunt, meer gewoon een mention waard.
Ik weet dat het een redelijk late reactie is, maar eigenlijk stoor ik me ook mateloos aan het feit dat specifieke selling points zoals de Blackberry Link functionaliteit niet word belicht. Arnoud neemt niet mee dat er een VPN verbinding wordt gelegd als je files overzet, maar er wordt ook geen woord gerept over het feit dat je mede door die VPN via allerlei remote mogelijkheden contact kan hebben met desktop(s) waar je je blackberry aan gelinkt hebt. Via een dropbox achtig systeem kan je zo altijd de muziek en bestanden op je telefoon gesynced hebben.
Het is echt een heerlijke en fijne manier om alles bij je te hebben. Syncen verloopt snel genoeg en soepel. Ik snap niet waarom dit soort kleine maar toch belangrijke punten niet meer wordt uitgelicht.
Ik weet dat de gemiddelde tweaker kickt op de telefoon met de hoogste HD resoluties en snelste grafische kaarten maar daar probeert dit toestel niet naar te streven.

De Blackberry Q10 is een telefoon voor mensen die WERKEN, niet SPELEN.

Een telefoon dient om te communiceren en niet voor andere onzin.

Niet de beste camera?
Tegenwoordig vind je vrijwel geen telefoons meer met slechte camera's ed... Wil je echte topfoto's, sorry maar dan moet je gewoon een echt fototoestel nemen. De resoluties zijn tegenwoordig bij elke deftige telefoon meer dan hoog genoeg.

Niet de laatste hardware?
Who cares dat je de laatste angry birds 2 seconden sneller opstart of laat staan, kan spelen. Deze telefoon wil geen multimedia monster zijn maar een goed communicatiemiddel. 'Matige blackberry telefoon en goede review" ... sorry maar lijkt me vooral dat je nog nooit een BB gebruikt hebt of enige kennis van zaken hebt, anders zou je de review op vele punten op zijn minst nuanceren.

Weinig apps?
Persoonlijk vind ik het missen van apps zo'n nutteloos argument.
Ten eerste is BB OS10 GLOEDNIEUW en zijn er toch echt wel al een redelijke hoeveelheid apps en vooral, de meeste apps die ik mensen op hun telefoons zie gebruiken zijn goodies en nutteloze gadgets. Any app that matters will get a release. Whatsapp, skype, ... Of geeft de doorslag voor een aankoop bij jou welke telefoon de meest grafisch mooie zaklamp app heeft? Wat een onzin man.

Beveiliging blijft BB gewoon onklopbaar en dat alleen is in deze tijden al HET verkoopsargument. Iedereen moord en brand blijven schreeuwen over spionagepraktijken ed maar toch de meest vage apps gaan installeren op android en ios telefoons die veel meer inzage toelaten door overheden, zelfs in hun OS. (ik zou zelfs zeggen achterpoortjes hebben ingebouwd en gewoon transparant werken terwijl RIM altijd er een punt van gemaakt heeft dit niet te willen doen, vandaar ook het verkoopsverbod in bepaalde 'censuurlanden')

Hier komt echt wel een BB OS10 telefoon, zeker nadat ik er zelf even heb van kunnen proeven. Ik ruil met veel plezier mijn iphone 5 terug in voor een BB. Ik ben trouwens heus geen fanboy, ik werk op desktop vlak eveneens met Mac als Windows daar ik beiden intensief gebruik voor specifieke beroepsactiviteiten. Ik gebruik gewoon voor bepaalde toepassingen het medium dat het meest efficiënt werkt, in het geval van mobiel communiceren is dit nog altijd met kop en schouders een BB met toetsenbord, zeker met BB OS10 en de bezel movements die ik aanbid sinds ik een playbook heb.

Tools > Gadgets

[Reactie gewijzigd door JacobsT op 11 juli 2013 15:52]

BB richt zich blijkbaar vooral op de zakelijke markt. En dan kost zo'n toestel zonder btw, en na afschrijving en investeringsaftrek nog maar minder dan de helft. Het toestel 200 euro goedkoper maken, levert echt niet 2x zo veel verkopen op.

De doelgroep die dit toestel koopt, kijkt ook echt niet naar de hardware onder de motorkap. Het unieke sellingpoint is gewoon het toetsenbord, en BB hangt er een flink prijskaartje aan.

Met goed zoeken kun je echter al een Z10 gratis krijgen bij een abonnement wat met 24 maanden nauwelijks duurder is dan de prijs van het toestel. Via de achterdeur kan het dus wel veel goedkoper. Als je niet heel veel haast hebt, zou ik een half jaar wachten.
Kan niet zeggen dat de mobiel eigenlijk duur is misschien in NL wel maar in Hong Kong heb ik recentelijk een S4 LTE gekocht voor 560 euro en de Q10 voor iets meer dan 400 euro. Beiden prachtphones en sterk in hetgeen waar ze voor gemaakt zijn. Keer op keer schiet tweakers hier dan ook in tekort. Ik gebruik beiden en vind beiden prettig mede omdat ik zeker voor de BB al jaren ermee werk. Android is voor mij relatief nieuw. Betekent niet dat de een beduidend beter is dan de ander. De Blackberry blijft mijn werk mobieltje om te mailen, te bellen en files te verzenden. Het is veilig en ik hoef me geen zorgen te maken mocht ik deze verliezen. Alles is encrypted. De S4, leuk, snel en het scherm gewoon geweldig echter het is voor mij een leuk mobieltje. Ik lees mijn nieuws, ik wechat er wat mee het is goed om wat mee aan te "kloten".
Tweakers zou (overigens meermaals aangehaald) er goed aan doen om iemand een review te laten schrijven waar hij verstand van heeft. Mij komt dit over als een fanatieke Android gebruiker die een iPhone in zijn handen krijgt. Of misschien nog mooier een Windows gebruiker die achter een Ubuntu systeem wordt gezet en dan staan we raar te kijken dat de reviews matig zijn.
Dan rest de vraag: heb je al een BB 10 toestel gebruikt? De reviewer die hier een oordeel velt over de gebruikservaring weet de helft van de opties nog niet eens te vinden. Hij weet nog niet eens hoe je moet typen met het toestel. Hoe kan je van hem nou een weloverwogen review verwachten op het gebied van deze ervaring als hij compleet onervaren is met het platform? Ik hoef maar te wijzen naar de reacties hieronder waar hij op een groot aantal fronten gecorrigeerd wordt en er komen vast nog wel wat punten bij. Wat hij bijvoorbeeld schreef over de schermhelderheid en dat BB 10 alleen over automatisch aanpassen beschikt wat niet uitgezet kan worden klopt ook niet.
Ik kan me deels in je kritiek vinden: het commentaar wat Arnoud geeft over de manier van het invoeren van de punt en komma symbolen is mijns inziens onterecht en niet zo'n klein beetje ook.

De geoefende gebruiker, dat wil zeggen diegene die een tijdje met de Q10 getypt heeft, kan zonder problemen de punt en komma invoeren: met de linkerduim drukt men de alt toets in om met de rechterduim naar men belieft de punt (n-toets) of de komma (m-toets) in te drukken.

Deze handeling duurt, juist omdat hij met twee vingers wordt uitgevoerd, echt niet heel veel langer als het typen van een letter of symbool dat zonder alt-toets te gebruiken is.

Arnoud verwoordt dit in de review als: "een ander element dat nog steeds niet gefikst is", hij suggereert hiermee dat dit een tekortkoming van het toestel is. Echter, gelet op het beperkte aantal toetsen dat je op zo'n toestel kan plaatsen zonder de ergonomie negatief te beïnvloeden, vraag ik mij af hoe dit volgens Arnoud 'gefikst' zou moeten worden.

De keuze om de punt en komma toetsen door middel van de alt-toets in te kunnen voeren is niet meer dan logisch en doet aan het gebruik absoluut niet af. Dit element hoeft dan ook helemaal niet gefikst te worden.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je door tweemaal achter elkaar de spatiebalk in te drukken ook een punt in de tekst kunt zetten.

Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.

Voorts deelt Arnoud mede dat Tweakers nog niet beschikt over "goede native benchmarks voor BlackBerry 10 op het gebied van cpu, gpu of geheugen". Evenwel is, (en hier heb ik Arnoud reeds op geattendeerd) sinds 16 april 2012, de Geekbench 2 benchmark in BlackBerry world beschikbaar voor BB10. Deze cross-platform benchmark is native.

Dat de resultaten van de Geekbench benchmark niet (meer) in de review zijn meegenomen is erg jammer.
Zeker ook gezien het feit dat de Q10 alleraardigst scoort. Zo haal ik met de Q10, die draait op de laatst-gelekte software-build (10.1.0.4543), een totaalscore van 1805 punten. Dit resultaat is vergelijkbaar is met de Galaxy S3, Galaxy Note II, en Ipad 4 Bovendien overtreft de Q10 met deze score de Iphone 5.

Deze score toont mijns inziens ook de potentie van het QNX Neutrino besturingssysteem aan; de overhead van dit platform, een real-time operating system, is zo goed als nihil en dit had ik best wel terug willen zien in de review.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 8 juli 2013 22:44]

De geoefende gebruiker, dat wil zeggen diegene die een tijdje met de Q10 getypt heeft, kan zonder problemen de punt en komma invoeren: met de linkerduim drukt men de alt toets in om met de rechterduim naar men belieft de punt (n-toets) of de komma (m-toets) in te drukken.
Ik gebruik de Q10 nu bijna vier weken non-stop als (mede-) primary phone. Maar die toetsen wennen bij mij niet. En als het bij mij niet went, dan zal ik vast niet de enige zijn. En hoe je het ook verdedigt, er was echt plek voor geweest voor leestekens op het toetsenbord. Kwestie van prioriteiten.
Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.
Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid? En wat heb je eraan als je je muziekcollectie of set foto's wil overzetten? Er is namelijk geen mogelijkheid om het uit te zetten, dus per saldo heb je als gebruiker een minder snelle verbinding met je computer.
Voorts deelt Arnoud mede dat Tweakers nog niet beschikt over "goede native benchmarks voor BlackBerry 10 op het gebied van cpu, gpu of geheugen". Evenwel is, (en hier heb ik Arnoud reeds op geattendeerd) sinds 16 april 2012, de Geekbench 2 benchmark in BlackBerry world beschikbaar voor BB10. Deze cross-platform benchmark is native.
Als er meerdere generaties BB10-telefoons zijn, is het leuk om te vergelijken. Nu is dat echter nutteloos: Geekbench is cross platform, maar is ons inziens niet cross-platform vergelijkbaar. Dat is ook de reden dat we hem op Android niet gebruiken; de resultaten zijn lastig te rijmen met de theorie of de praktijk. Don't take my word for it: bijvoorbeeld Anandtech is ook afgestapt van Geekbench voor vergelijkingen tussen platformen (bron)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 8 juli 2013 16:19]

Ik gebruik de Q10 nu bijna vier weken non-stop als (mede-) primary phone. Maar die toetsen wennen bij mij niet. En als het bij mij niet went, dan zal ik vast niet de enige zijn. En hoe je het ook verdedigt, er was echt plek voor geweest voor leestekens op het toetsenbord. Kwestie van prioriteiten.
Het kan zijn dat het bij jou niet went; ik ben er wel degelijk aan en gewend en geloof mij maar: wat fijne-motoriek betreft ben ik écht achterlijk, dus als ik de beide toetsencombinaties snel kan gebruiken, dan kan 80% van de mensen het in iedergeval leren.
Bovendien is er écht geen plek voor de beide leestekens: de beide Shift toetsen zijn onmisbaar evenals de symbol toets. De enige optie zou zijn om de "0" toets te vervangen door danwel de "." danwel de "," toets maar dan zit je nog met één van de twee die onder een alt toets komt te staan. Bovendien staan alle symbolen rechts en de cijfers aan de linkerzijde van het toetsenbord, behalve dan de "#" en de "*" maar die gebruik je nog wel eens tijdens het bellen.

Belangrijker nog:
BlackBerry heeft met dit QWERTY keyboard, zoveel als bij een telefoon mogelijk is, geprobeerd ook daadwerkelijk de QWERTY-indeling aan te houden. Bij het QWERTY-toetsenbord zitten de punt en de komma óók rechtsonder.
De meeste mensen zijn gewend aan de QWERTY-indeling en daardoor went het toetsenbord sneller.
Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid?
Moet ik nu echt uitleggen hoe een VPN-verbinding werkt?
Er wordt een beveiligde "tunnel" opgezet, een verbinding tussen Blackberry Desktop Manager en de BlackBerry Q10. De informatie die tussen die twee wordt uitgewisseld wordt door de zender Blackberry Desktop Manager versleuteld en door de Q10 weer onsleutelt . Dit zorgt ervoor dat de USB-verbinding niet misbruikt wordt voor andere doeleinden dan het overzetten van je muziek. BlackBerry zou BlackBerry niet zijn als ze hier niet een stevige encryptiestandaard voor gebruiken en dit kost rekenkracht, daardoor vertraagt de verbinding.
En wat heb je eraan als je je muziekcollectie of set foto's wil overzetten?
Wat heb ik aan een virusscanner als ik toch alleen maar op www.nu.nl zit te kijken; helemaal niks, tot die ene keer dat ik hem wel nodig.
Hierbij moet je je beseffen dat BlackBerry op het gebied van beveiliging ook niets aan het toeval kan overlaten, een onbeveiligde USB-verbinding zou de telefoon kwetsbaar maken op het moment dat deze is aangesloten op een PC. Door middel van de VPN-verbinding, opgezet via Blackberry Desktop Software, is het enige wat er op je telefoon geladen wordt je muziek en niets anders. Dus ook geen spionagesoftware waarmee ze je gevoelige bedrijfsgeheimen of privédata kunnen ontfutselen.
Er is namelijk geen mogelijkheid om het uit te zetten, dus per saldo heb je als gebruiker een minder snelle verbinding met je computer.
Klopt, ik heb ook helemaal niet ontkend dat de USB-verbinding minder snel werkt.
Waar het mij om gaat is dat je de constatering doet en het erbij laat, terwijl er wel degelijk een legitieme reden is waarom de telefoon minder snel is als zijn concurrenten, de nuance mist hier.

Dat is hetzelfde als dat in de review van de MacBook Air wordt vermeld dat het scherm geen IPS-paneel is en dat de resolutie, gelet op de concurrentie aan de lage kant is, maar er tegelijkertijd vermeldt wordt dat dit waarschijnlijk is gedaan om de MacBook Air betaalbaar te houden.
Dat is ook de reden dat we hem op Android niet gebruiken; de resultaten zijn lastig te rijmen met de theorie of de praktijk. Don't take my word for it: bijvoorbeeld Anandtech is ook afgestapt van Geekbench voor vergelijkingen tussen platformen (bron)
Doe je dan ook de CPU benchmarks voor Android de deur uit? Want volgens Anandtech zijn de enige betrouwbare CPU-tests die voor Android beschikbaar zijn de browser-gebaseerde benchmarks zoals Sunpider of Octane. (bron)

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 8 juli 2013 22:12]

Voordat ik het typte heb ik het natuurlijk getest.In de windows device manager de vpn uitgezet dus disabled en de z10 aangesloten. Device manager mounte gewoon nog mijn drive. zelfs zonder dat deze gemount word kun je bij je bestanden door de smb share te openen. BlackBerry Link gebruikt de vpn alleen om via wifi te kunnen syncen. Dit is ook de enige logische reden waarom je een vpn zou willen opzetten. Wat zou de logische reden zijn om een vpn op te zetten als je lokaal toegang hebt tot het apparaat? Ik kan mijn bronnen niet onthullen, maar ik heb hieronder een 2tal KB artikelen gevonden die extern te benaderen zijn.

z10: http://www.blackberry.com/btsc/KB33832
PlayBook: http://www.blackberry.com/btsc/KB26745
[...]
Heb je ook getest wat er gebeurt als je de BlackBerry Device Manager uitzet en de verbinding opnieuw initialiseert.
Ik heb dat wel gedaan en dan valt de verbinding dus gewoon weg....
Zonder de BlackBerry Device manager is het onmogelijk om via USB de bestanden op je BlackBerry te benaderen tenzij er al een verbinding was opgezet.

De twee bronnen die je aanvoert geven alleen aan wat je moet doen als de telefoons geen verbinding kunnen krijgen met BlackBerry Link. Er wordt in deze twee artikelen niets gezegd over het al dan niet gebruiken van een VPN-verbinding.

Ik heb even gekeken maar het blijkt niet mogelijk om met de Device Manager een volume te unmounten.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 9 juli 2013 18:28]

Waarom zou je dan wel het dollarteken een aparte knop geven? Je stelt dat met twee vingers en met "alt" betrekkelijk makkelijk een punt of komma kan worden getikt; ik zou toch echt de punt en komma vaker gebruiken dan een dollarteken. Twee keer op spatiebalk voor een punt is mijns inziens goed bedacht.

Geef de punt een eigen toets, haal één shift toets weg (links en rechtsonder zit er een) en je hebt beide leestekens te pakken. Twee keer op spatiebalk dan ook shift maken?

Nu snap ik wel dat het toetsenbord aan persoonlijke voorkeur is onderheven en het is jammer dat er aangaande de spatiebalk geen melding is gemaakt.

Ik zie eigenlijk niet waarom ik als tweaker zijnde (of als reguliere consument) een blackberry zou moeten aanschaffen.
Gaat het hier met name niet om ecosysteem en de diensten (beheer toestellen) die blackberry interessant maken?
Blackberry als OS is leuk, maar als hardware is het toestel voor het geld niet erg indrukwekkend.

Pak een willekeurige platte highend smartphone en neem een hoesje met een bluetooth toetsenbordje. Lijkt mij fijner tikken en je hebt meer schermoppervlak.
Zie bijvoorbeeld dit plaatje (niet helemaal actueel maar niet dramatisch veel veranderd)

Nokia speelt in 2 categorieen mee: met hun eigen Symbian OS zitten ze in de 5% 'Others" en met Windows Phone zitten ze in de 2%. Dat durf ik met een gerust hart niche te noemen. Al weet ik dat het aandeel Windows Phone wel in de lift zit en dat is ook goed, want het is een gebruikersvriendelijk OS.

Blackberry zit in deze statistiek op 7%, dat durf ik eveneens met een gerust hart niche te noemen. En al die anderen die jij noemt zijn geen OS producenten maar telefoonbakkers die Android gebruiken als OS.

Als je 't dan op merk gaat sorteren komt 't nog anders uit, zoals hier ook te lezen is. Als je deze statistieken mag geloven, bestaat het gros van de mobile market uit Samsung, Apple en HTC. Ik moet zeggen dat ik dat wel herken wanneer ik om me heen kijk.

Opmerkelijk is ook de statistieken omtrent merktevredenheid en rebuy. Blackberry valt hier bijzonder negatief op met de laagste klanttevredenheid en meer dan 60% die nu een BB bezitten en 'm niet opnieuw zouden aanschaffen. Dat zijn wel tekenen aan de wand die je niet kunt negeren.

Uiteraard is iedere statistiek voor interpretatie vatbaar. Wanneer je echter naar de beurskoers kijkt van RIM en Blackberry dan valt op dat de waarde per aandeel behoorlijk is teruggelopen, van meer dan $120/aandeel naar nog geen $10/aandeel met een over het algemeen neergaande trend. Dat noem ik nou niet bepaald een rooskleurig vooruitzicht. Met een dergelijke koers is BB een mooie overnamekandidaat voor, bijvoorbeeld, Samsung of HTC.

Uiteraard gaan we 't beleven :)

[Reactie gewijzigd door Froos op 9 juli 2013 18:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True