Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Vier 15"-laptops van 500 euro: voor elk wat wils

Inleiding

Inleiding

Ze zijn niet snel, er zit geen fantastisch scherm op en je kunt er zeker geen nieuwe games op spelen. Wat maakt deze laptops dan toch interessant? Allereerst zijn ze goedkoop. Voor 500 euro is er tegenwoordig een breed laptopaanbod te vinden, waarover we op Tweakers niet vaak schrijven. Daarnaast zijn deze laptops populair in de Pricewatch. Daarom nemen we de proef op de som met vier 15"-laptops van ongeveer 500 euro en kijken we wat dat bedrag aan laptop oplevert.

De laptops in kwestie zijn afkomstig van Acer, HP, Samsung en Toshiba. Van HP hebben we de Sleekbook 15 b076ed getest, met een Core i5-processor. Dit is dezelfde laptop als de populaire Sleekbook 15 b006ed, die op het moment van schrijven net geen 500 euro kostte. Het typenummer verschilt omdat de laptops op verschillende momenten uit de fabriek zijn gerold. Op het typenummer na zijn de Sleekbooks dus identiek.

De Samsung in deze test is de NP355V5C en is met een prijs van 544 euro de op een na duurste in deze vergelijking. In tegenstelling tot de andere laptops, die met een Intel-processor zijn uitgerust, krijgt de Samsung een A8-processor van AMD mee.

De Acer die we hebben getest is de Aspire E1 571, die op het moment van schrijven bijna 500 euro kostte. De laptop wordt geleverd met een Core i5-processor. Voor de vergelijkende tests hebben we de Aspire E1 571G gebruikt. Het verschil met de 'gewone' 571 is de losse videokaart van Nvidia in het G-model. Tijdens het testen hebben we de videokaarten uitgeschakeld, waardoor de Acer in principe presteert als een gewone 571.

De vierde laptop in de test is de Toshiba C855-226, die van dezelfde Core i5-processor is voorzien als de Acer. Met een prijs van 549 euro is de laptop de duurste van het kwartet.

Bij Tweakers testen we over het algemeen snelle en dure laptops of laptops waar iets bijzonders mee is. Doorsneelaptops testen we niet vaak en daarom zijn we voor deze vier laptops iets afgeweken van de gebruikelijke tests, waarin we de processor en de videokaart het vuur aan de schenen leggen. We hebben nog wel enkele benchmarks gedraaid, maar de nadruk ligt op het gemak waarmee de laptop voor lichte, dagelijkse taken te gebruiken is. De vier laptops maken ieder ook deel uit van een serie. De Acer Aspire E1 staat bijvoorbeeld met zestien verschillende uitvoeringen in de Pricewatch. Door de nadruk van benchmarks naar gebruiksgemak te verschuiven is deze review dan ook grotendeels van toepassing op de andere modellen in de serie.

Voor deze review gaat onze dank uit naar webshop Coolblue, die ons de reviewexemplaren ter beschikking heeft gesteld.

Acer Aspire E1

Uiterlijk en indruk

Acer wilde, zo lijkt het, met de Aspire E1 een laptop zonder fratsen bouwen en daarin is het bedrijf geslaagd. De laptop ziet er saai uit. Het enige dat het overigens zwarte apparaat nog wat opfleurt, zijn de glimmend grijze polssteun en touchpad.

Ook het scherm is niet bijzonder. De resolutie bedraagt 1366x768 pixels, waar in deze prijsklasse geen ontkomen aan is. Helaas is het paneel ook nog voorzien van een glimmende laag, wat veel reflecties oplevert in lichte omgevingen. Daarnaast reflecteert de rand om het scherm behoorlijk, want deze is gemaakt van glimmend zwart plastic.

Ondanks het saaie uiterlijk heeft Acer een heel functionele laptop neergezet. Aan de linkerkant bevindt zich het gros van de aansluitingen: vga-, hdmi- en ethernetpoorten, samen met een usb- en twee audioaansluitingen.

De rechterkant van de laptop herbergt twee usb-poorten en net als de usb-aansluiting aan de linkerkant zijn ook deze nog van het usb 2.0-type. Dat is een gemis voor de laptop, omdat externe harde schijven tegenwoordig bijna altijd van usb 3.0 worden voorzien en behoorlijk veel baat hebben bij de extra snelheid. Naast de twee usb-poorten bevindt zich de dvd-brander. In ultrabooks is de optische drive al afgeschaft, maar drie van de vier geteste laptops lezen gewoon nog een cd- of dvd'tje.

Voor aan de laptop heeft Acer een kaartlezer geplaatst en dat is er een die verschillende typen geheugenkaarten ondersteunt. Sd-, xd-, mmc- en memorystick-kaartjes passen allemaal in de kaartlezer. Op sd na zijn de meeste formaten uit de tijd geraakt, maar voor gebruikers die nog oude geheugenkaartjes hebben liggen, kan de multikaartlezer goed van pas komen.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord dat Acer in de E1 heeft gemonteerd is een 'klassiek' exemplaar. Geen chiclet-toetsen, maar gewoon rechthoekige toetsen, die vlak naast elkaar liggen. Het toetsenbord voelt lekker stevig aan en buigt van de geteste laptops het minste door bij een stevige aanslag.

De touchpad van de Acer is ten opzichte van zijn concurrenten vrij klein en dat is jammer. Zeker omdat hij lekker hoog in de behuizing ligt en zich dus prima leent voor de veegbewegingen die Microsoft in Windows 8 geïntegreerd heeft.

Uitvoeringen

De Aspire E1 van Acer staat met maar liefst zestien verschillende uitvoeringen in de Pricewatch. We testten de duurste versie, die over een extra grafische kaart beschikt. We hebben die grafische kaart, een GeForce 710M van Nvidia, uitgeschakeld, waardoor de laptop technisch gezien identiek is aan de goedkopere versie die niet over een tweede videokaart beschikt. Deze goedkopere versie, de E1 571-53236G50Mnks om precies te zijn, is al enige tijd een populair 15"-model in de Pricewatch. De onderlinge verschillen tussen de modellen zijn te vinden in het type processor, de grootte van het werkgeheugen en de harde schijf, de aanwezigheid van een losse videokaart, en de aanwezigheid van bluetooth. Aansluitmogelijkheden en accucapaciteit komen in alle versies overeen.

HP Sleekbook 15

Uiterlijk en indruk

De 15"-Sleekbook van HP is met een dikte van 2,2 centimeter een dunnetje. Zeker naast de andere drie laptops in deze vergelijking, die allemaal ongeveer 3,5 centimeter dik zijn, steekt de Sleekbook in positieve zin af. Minder positief zijn we over de Sleekbook als we het deksel optillen. Op de toetsen van het toetsenbord na is namelijk alles gemaakt van glimmend zwart plastic. Dat plastic reflecteert al het omgevingslicht. Ook het scherm en de omlijsting daarvan reflecteren enorm. Daardoor is het niet fijn werken met de HP als je bij een raam of onder een lamp zit.

Afgezien van de hinderlijke reflecties is de HP Sleekbook een prima ontworpen laptop. Hdmi, ethernet, een sd-kaartlezer en twee usb 3.0-poorten zijn aanwezig. Aan de linkerkant bevinden zich nog een usb 2.0-poort en een hoofdtelefoonaansluiting.

In tegenstelling tot de andere drie laptops heeft de HP geen vga-aansluiting en geen dvd-brander. Dat is op zich geen gemis, omdat de meeste software tegenwoordig ook ter download wordt aangeboden en vga-aansluitingen steeds vaker door hdmi of displayport worden vervangen. Het is echter wel een puntje om rekening mee te houden bij de aanschaf van deze laptop, omdat sommige oude beamers en goedkope monitoren alleen via vga gekoppeld kunnen worden.

Toetsenbord en touchpad

Zoals gezegd, de Sleekbook is dun. En die ranke afmetingen eisen hun tol als het gaat om typcomfort. De toetsen van de Sleekbook zijn minder ver in te drukken dan die van de andere laptops. De korte aanslag is dan ook even wennen.

HP Sleekbook 15

De touchpad ligt net als bij de Acer en de Samsung lekker hoog tussen de polssteunen, waardoor veegbewegingen makkelijk te maken zijn. Hij had nog iets groter gemogen, maar is toereikend.

Uitvoeringen

De Sleekbook 15 staat met veertien verschillende uitvoeringen in de Pricewatch. We hebben de duurste Sleekbook 15 getest, de b076ed, die technisch gezien gelijk is aan de b006ed. Goedkopere uitvoeringen van de Sleekbook zijn voorzien van processors van zowel AMD als Intel en bij de goedkoopste versies is een harde schijf van 320GB gemonteerd, in plaats van 500GB in de duurdere versies. Het uiterlijk, inclusief scherm en aansluitmogelijkheden, komt bij alle versies overeen.

Samsung Series 3

Uiterlijk en indruk

Het scherm van Samsungs Series 3 is er een zoals we die graag zien op laptops: mat en zonder hinderlijke reflecties. Ook de omlijsting van het scherm reflecteert geen licht en dat is een verademing na het aanschouwen van de andere drie laptops. De schermresolutie is net als bij de concurrenten 1366x768 pixels en ook de Samsung heeft een in de schermomlijsting geïntegreerde webcam.

De Samsung-laptop zit ook iets beter in de aansluitmogelijkheden dan de concurrentie. Zo heeft de Samsung niet drie, maar vier usb-aansluitingen en ondersteunen twee daarvan de snelle usb 3.0-specificatie. Ook een vga-, hdmi- en ethernetaansluiting zijn aanwezig, net als een kaartlezer voor sd-kaartjes.

Toetsenbord en touchpad

De toetsen van Samsungs chiclet-toetsenbord voelen wat slap aan. Dat is vooral het geval bij grote knoppen, zoals de shifttoetsen en de spatiebalk, die weinig weerstand geven bij het indrukken. De rest van de laptop voelt wel stevig aan en het lijkt ook alsof Samsung van de vier fabrikanten de meeste aandacht aan het uiterlijk van de laptop heeft besteed. Het plastic van de behuizing rondom het toetsenbord ziet er wat minder goedkoop uit dan bij de Acer en Toshiba, en er is ook geen spoortje glimmend, reflecterend plastic te vinden.

De touchpad van de Samsung is de fijnste van de vier geteste laptops. Het is de grootste en hij ligt lekker hoog in de behuizing, waardoor veegbewegingen makkelijk gemaakt kunnen worden.

Uitvoeringen

De Samsung Series 3 NP355V5C is in de Pricewatch in twee uitvoeringen verkrijgbaar, waarvan de geteste uitvoering goed verkrijgbaar is, terwijl de andere uitvoering een verouderd model met Windows 7 is, dat nog bij één webshop te verkrijgen is. De beperkte verkrijgbaarheid komt doordat Samsung de Series 3 laat opvolgen door de ATIV Book 3.

Toshiba Satellite C855

Uiterlijk en indruk

Toshiba heeft het ontwerp van de Satellite C855-serie strak en opgeruimd gehouden. In die zin is deze laptop vergelijkbaar met de Acer. Hij is saai, maar alles wat je nodig hebt zit erop. Het scherm en de omlijsting reflecteren helaas behoorlijk, net als bij de Acer en HP.

Met twee usb 2.0-poorten en een usb 3.0-poort kan de nodige randapparatuur worden aangesloten. Voor externe monitoren is zowel hdmi als vga aanwezig en tussen deze twee aansluitingen bevindt zich nog een ethernetpoort. Aan de linkerzijde van de laptop zit de dvd-brander en aan de voorkant bevindt zich een sd-kaartlezer. Alle nodige aansluitingen zijn dus aanwezig.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van Toshiba's C855 voelt aan zoals je op grond van het zakelijke uiterlijk verwacht; de aanslag is duidelijk en de ruimte tussen de toetsen helpt voorkomen dat je een verkeerde toets indrukt. Helaas blijkt tijdens het tikken dat er nogal wat flexibiliteit in het toetsenbord zit. Gebruikers met een stevige toetsaanslag zien tijdens het typen het hele toetsenbord meebewegen.

De indeling van het toetsenbord is Nederlands, met een staande entertoets en een backslashtoets links van de Z. Toshiba heeft de F-toetsen boven aan het toetsenbord vervangen door multimediaknoppen en toetsen om de schermhelderheid aan te passen. Met behulp van de functietoets kunnen de F-toetsen alsnog gebruikt worden. De ruimte tussen de toetsen is opgevuld met zwart, glanzed plastic. Dat is misschien goed voor de uitstraling van de laptop, maar het reflecteert ook licht van boven, wat hinderlijk is tijdens het gebruik.

Sinds de komst van Windows 8 prefereren we zo groot mogelijke touchpads, waardoor de veegbewegingen van het besturingssysteem makkelijk uitgevoerd kunnen worden. Op de C855 zit een relatief kleine touchpad, die ook weer omlijst is door glanzend plastic. De touchpad ligt ook wat dieper dan de rest van de behuizing. Dat is jammer, omdat je anders makkelijk de Charm-balk kunt laten verschijnen met een veegbeweging die al vlak naast de touchpad begint. De muistoetsen laten zich niet ver indrukken, maar voelen wel degelijk aan.

Uitvoeringen

Van Toshiba's Satellite C855 zijn 28 verschillende uitvoeringen in de Pricewatch bekend, waarvan er op het moment van schrijven 16 leverbaar zijn. Prijzen beginnen bij ongeveer 400 euro en lopen op tot 665 euro. We testten de C855-226, die 549 euro kost. Duurdere versies beschikken over grotere harde schijven, meer werkgeheugen en een losse videokaart, terwijl de goedkopere versies kleinere harde schijven en zwakkere processors hebben dan de door ons geteste laptop.

Prestaties in dagelijks gebruik

Om de snelheid van de computers tijdens dagelijks gebruik te vergelijken draaien we PCMark 8. Binnen PCMark draaien we de home-test, waarin thuisgebruik gesimuleerd wordt. De test bestaat uit vijf onderdelen: websites browsen, tekstverwerken, een eenvoudig spelletje spelen, foto's bewerken en webcamchatten. Voor ieder onderdeel van de test krijgen de laptops punten en het opgetelde puntenaantal is de PCMark-score.

PCMark 8 Home
SysteemnaamIn PCMarks, hoger is beter
Acer Aspire E1-571G
*******
2821
Toshiba Satellite C855-226
*******
2705
HP Sleekbook 15-b076ed
******
2472
Samsung Series 3
*****
2142

De Acer en Toshiba scoren in de PCMark-test het hoogste, dankzij de snelle Core i5-processor die ze aan boord hebben. De Acer scoort zelfs nog iets hoger dan de Toshiba, waarschijnlijk omdat het werkgeheugen van de Acer groter is dan dat van de Toshiba. HP's Sleekbook heeft ook een Core i5-processor aan boord, maar dit is een energiezuinige variant, die minder warm wordt, maar daardoor inlevert op prestaties ten opzichte van de 'gewone' i5-processors. De laagste score komt van de Samsung, die op één test na steeds de langzaamste bleek. Alleen in de casual gaming-test scoorde de Samsung goed, vanwege de krachtige videokaart. Die score bleek echter niet genoeg om te compenseren voor de punten die de laptop in de andere tests liet liggen. Daarom eindigt de Series 3 in deze test op de laatste plek.

Photoshop

Hoewel er weinig laptops van 500 euro aangeschaft zullen worden om foto's op te bewerken, draaiden we toch onze Photoshop-test. De kwaliteit van de schermen laat te wensen over, maar de processors in deze laptops zijn wel geschikt om Photoshop mee te draaien. De HP-processor wordt bijvoorbeeld in menig ultrabook gebruikt en Apple gebruikt voor de MacBook Pro bijna dezelfde i5-processor als Acer en Toshiba.

Photoshop laat een vergelijkbare score als PCMark zien. Het verschil tussen de Acer en Toshiba is verwaarloosbaar, terwijl HP's Sleekbook achterblijft en de AMD-processor in de Samsung anderhalf keer zo lang over het zelfde karwei doet als de snelste Intel-processors.

Warmte, geluid en opstarten

Warmte en geluid

De Samsung Series 3 beschikt dus over een AMD-processor en die blijkt aardig wat hitte te produceren. Tijdens de tests met Photoshop en PCMark maakte de ventilator veel herrie en werd de linkerkant van de laptop behoorlijk warm. Zelfs als de laptop idle is, produceert de ventilator van de Samsung meer herrie dan die van zijn concurrenten. Bij de laptops van Toshiba en Acer draaiden de ventilators ook harder bij de tests, maar deze laptops produceren minder geluid, terwijl de HP het stilste van de vier is.

Geluidsdruk - idle
LaptopGeluidsdruk (db(A))
Acer Aspire E1
******
30,5
Toshiba C855
******
30,5
HP Sleekbook 15
*******
30,9
Samsung Series 3
**********
32,5
Geluidsdruk - load
LaptopGeluidsdruk (db(A))
HP Sleekbook 15
*
36,1
Acer Aspire E1
*
37,4
Toshiba C855
******
43,8
Samsung Series 3
**********
45,8

Starten

Een vlot startende laptop is prettig en Windows 8 bevat verbeteringen ten opzichte van vorige versies waardoor Windows 8 op de meeste computers behoorlijk vlot start. De montage van een ssd levert ook vlotte starttijden op, maar dat is in dit prijssegment geen optie en de laptops zijn dan ook allemaal met een conventionele harde schijf uitgerust. We drukken de stopwatch in bij het aanzetten van de laptop en zorgen dat de laptop een blanco pagina van Internet Explorer laadt voordat we de stopwatch opnieuw indrukken. Alle voorgeïnstalleerde software van de fabrikanten laten we ongewijzigd.

Boottijd
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Acer Aspire E1-571G
*****
36,00
HP Sleekbook 15-b076ed
*****
39,00
Toshiba Satellite C855-226
*****
40,50
Samsung Series 3
*******
51,70

Omdat de voorgeïnstalleerde software ook van invloed is op de snelheid waarmee de computer start, meten we met deze test niet alleen de snelheid van de hardware, maar ook in hoeverre de standaard geïnstalleerde software, zoals een virusscanner, het startproces beïnvloedt. De Samsung blijkt het in deze test weer een stukje langzamer te doen dan de rest. De laptops starten wel allemaal binnen een minuut en dat is voor laptops met een mechanische harde schijf geen abnormale score.

Mobiliteit en accuduur

Laptops worden steeds vaker gebruikt als desktopvervanger; 15"-modellen zijn daarbij een populaire keuze. Ze zijn relatief makkelijk mee te nemen en het scherm is toch groot genoeg om dagelijks op te werken. We kijken dus naar gewicht, formaat en natuurlijk naar de accuduur.

Gewicht
LaptopGewicht (gram)
HP Sleekbook 15
*********
2106
Toshiba C855
*********
2225
Samsung Series 3
*********
2237
Acer Aspire E1
**********
2426

De onderlinge verschillen in gewicht zijn op papier niet groot. De Sleekbook van HP neem je het makkelijkste mee; de laptop is duidelijk de dunste en weegt ook minder dan de rest. Het scheelt maar 120 gram met de Toshiba, maar door de compacte afmetingen lijkt het verschil groter. De zwaarste drie laptops zijn ongeveer even dik, maar het gewicht van de Acer springt er toch nog bovenuit. Daarbij moet wel aangetekend worden dat we de Acer 571G hebben gewogen en dat de Acer 571 zonder extra videokaart waarschijnlijk iets lichter is. Voor 15"-laptops zijn de zwaarste drie overigens niet eens zo zwaar; vergelijkbare laptops met een metalen behuizing wegen over het algemeen nog een paar ons meer.

Accuduur

Een voorwaarde om een laptop mee te nemen is natuurlijk een goede accu. Niet overal is een stopcontact aanwezig, dus de garantie dat er enige tijd op de accu gewerkt kan worden is belangrijk. Om die accuduur te meten voeren we twee tests uit, een waaruit moet blijken hoe lang er achter elkaar films bekeken kunnen worden en een andere waaruit blijkt hoe lang er achter elkaar geïnternet kan worden.

Accutest - Video - 180cd/m²
SysteemnaamAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Acer Aspire E1-571G 46526 mWh
*******
259,00
Toshiba Satellite C855-226 48400 mWh
******
230,00
Samsung Series 3 49518 mWh
*****
202,00
HP Sleekbook 15-b076ed 36864 mWh
*****
192,00

In de videotest draaien we een aflevering van een televisieserie op een 720p-resolutie af. De Acer blijkt het zuinigst met zijn energie om te gaan en gaat als enige meer dan vier uur mee. De Samsung Series 3 heeft de grootste accu in dit kwartet meegekregen, maar heeft blijkbaar hongerige hardware, want de film draait op die laptop bijna een uur korter. De Sleekbook van HP doet het, ondanks zijn zuinige hardware, nog eens tien minuten korter.

Accuduur - Browsen - 180cd/m²
SysteemnaamAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Samsung Series 3 49518 mWh
*******
247,00
Acer Aspire E1-571G 46526 mWh
*******
239,00
Toshiba Satellite C855-226 48400 mWh
******
213,00
HP Sleekbook 15-b076ed 36864 mWh
*****
192,00

In de browsetest laten we de laptops automatisch iedere vijftien seconden een website laden in Firefox. Gedurende de browsetest speelt er een mp3'tje in Windows Media Player. Ook in deze accutest blijkt HP's Sleekbook aan het kortste eind te trekken; de zuinige hardware blijkt niet te kunnen compenseren voor de kleine accu. De Samsung doet het in deze test het beste, maar wordt op de voet gevolgd door de Acer, die in de filmtest ook al goed scoorde. Over het algemeen gaat de accu van de Acer dus het langste mee en die van de HP het kortste.

Specificaties en fotogalerij

Merk en productserie Samsung Series 3 Toshiba Satellite Acer Aspire E1 HP Pavilion
Type A05NL C855-226 53236G50Mnks Sleekbook 15-b006ed
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (5 winkels) Onbekend (8 winkels) Onbekend (12 winkels) Onbekend (6 winkels)
Eerste prijsvermelding woensdag 29 mei 2013 vrijdag 25 januari 2013 vrijdag 17 mei 2013 dinsdag 6 november 2012
Waardering Score: 3 Score: 0 Score: 0 Score: 0
Cpu en moederbord
Cpu-type AMD A8-4500M Intel Core i5 3230M Intel Core i5 3230M Intel Core i5 3317U
Snelheid 1,9GHz 2,5GHz 2,6GHz 1,7GHz
Maximale turbofrequentie 2,8GHz 3,2GHz 3,2GHz 2,6GHz
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 15,6" 15,6" 15,6" 15,6"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide) 1366x768 (WXGA Wide) 1366x768 (WXGA Wide) 1366x768 (WXGA Wide)
Videokaart Radeon HD7640G Intel HD Graphics Intel HD Graphics Intel HD Graphics
Geheugen
8GB 4GB 6GB 4GB
Opslag
1TB 500GB 500GB 500GB
Overige specificaties
Tdp 48Wh 48Wh
Afmetingen en gewicht
Hoogte 33mm 33,52mm 33mm 21mm
Lengte 243mm 242mm 253mm 259mm
Breedte 372mm 380mm 381mm 386mm
Gewicht 2,33kg 2,3kg 2,5kg 2,1kg

Fotogalerij

Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro Vier laptops van ~500 euro

Conclusie

De vier laptops in deze vergelijking kosten allemaal ongeveer 500 euro en hebben een 15"-scherm, maar daarmee zijn de meeste overeenkomsten wel genoemd. De laptops blijken namelijk onderling behoorlijk te verschillen. Een winnaar van deze test is dan ook niet uit te roepen, dat hangt te veel af van waar je naar op zoek bent, vandaar dat we de plus- en minpunten nog even opsommen.

Acer Aspire E1

De Aspire E1 is een saaie, maar complete laptop. De laptop is voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen, beschikt over een kaartlezer die ook oudere typen geheugenkaartjes leest en heeft een lekker tikkend toetsenbord. In de meeste snelheids- en accutests komt de Acer als winnaar uit de bus en de laptop is dan ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een snelle laptop voor 500 euro.

De Acer heeft echter wel een aantal nadelen. Alle drie de usb-poorten zijn bijvoorbeeld van het usb 2.0-type en dat houdt de snelheid van de huidige externe harde schijven tegen. Het scherm en de omlijsting daarvan reflecteren behoorlijk wat licht en de touchpad is aan de kleine kant.

HP Sleekbook 15

HP's Sleekbook is compact en licht, en ziet er daardoor goed uit. De laptop is gezien de beperkte dikte ook vrij snel en is met net geen 500 euro scherp geprijst. Er kleven echter wel wat nadelen aan de dunne Sleekbook. De toetsen laten zich niet ver indrukken en de accuduur valt tegen. Belangrijkste minpunt vinden we het reflecterende zwarte plastic waarvan de laptop gemaakt is. Het is echter wel een voordelig apparaat, dat makkelijker is mee te nemen dan menig andere 15"-laptop.

Samsung Series 3

De Samsung ziet er op het eerste oog het beste uit. Glimmend en reflecterend plastic komt er bij de Samsung niet aan te pas en ook het scherm is mat. Een grote touchpad en een hoop aansluitingen maken dat de laptop een goede eerste indruk achterlaat. Daarnaast is de harde schijf van de Samsung twee keer zo groot als die van de andere drie en ook het werkgeheugen is twee keer zo groot als dat van de HP en Toshiba. De grafische chip is bovendien krachtig genoeg om een eenvoudig spelletje mee te spelen.

Helaas blijkt de laptop wat snelheid betreft de andere laptops niet bij te kunnen houden. In de meeste tests eindigt de Samsung als laatste, terwijl de hardware behoorlijk wat warmte genereert en de ventilator daardoor meer herrie produceert dan die van de concurrenten. Gebruikers die kunnen leven met de relatief geringe snelheid en met de warmteontwikkeling, hebben aan de Samsung een laptop met veel opslag, een fijn scherm en een prettige touchpad.

Toshiba Satellite C855

Toshiba's Satellite C855 blijkt in deze vergelijking een enigszins onzichtbare rol te spelen. In alle tests scoort de laptop behoorlijk goed, maar eindigt hij steeds net achter de Acer. Voordeel ten opzichte van die laptop is de usb 3.0-poort, waarover de Toshiba wel weer beschikt.

Het grootste nadeel van de Toshiba is de kleine, laag liggende touchpad en, opnieuw, een glimmend scherm. Ook de prijs is met 550 euro de hoogste, terwijl de laptop hardwarematig zo goed als gelijk is aan de goedkopere Acer. De Toshiba is daarom een goede keus voor gebruikers die een stevige en snelle laptop zoeken en niet buiten een usb 3.0-poort kunnen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (131)

Wijzig sortering
Dus de betreffende modellen zijn zo gebruikt omdat coolblue ze beschikbaar stelde,
en een van de grootste laptopfabrikanten, en ik doel op dell, die een hele nette Inspiron 15 met een snellere CPU voor nog onder de 500 euro kan leveren valt buiten de boot.
Beetje jammer.
Misschien wanneer Tweakers weer wat meer op de inhoud in gaat, meer en degelijker test, dat er dan meer fabrikanten zullen zijn die hun spul graag opsturen. Dit is weer een review met erg weinig inhoud, erg veel open deuren en vooral heel veel meningen die als feit worden gepresenteerd:

- glossy scherm / goed of slecht. Het is toch echt persoonlijk, ook ik heb mijn voorkeur voor een mat scherm maar zat anderen zien veel liever glossy. Overigens reflecteert mat ook, alleen niet met scherpe reflectie maar met een waas - als je dan de zon of reflectie van zon op witte muur op je scherm hebt, zie je net zo goed vrijwel niets.

- het is frappant dat er maar half getest wordt. Waarom uberhaupt een bench draaien als je de specs maar 'half' gaat testen? Waarom, als je drie Intel HD Graphics en 1 Radeon laptop hebt staan, doe je niet even een of twee game benchmarks? Want, waarom is de snelheid waarmee het ding booten kan dan weer wel belangrijk? Een lange boottijd kun je nog wel overheen komen (je zet je laptop iets eerder aan, gaat koffie halen), het aantal FPS in een applicatie is een compleet ander (veel belangrijker) verhaal. Ik durf zelfs te zeggen belangrijker dan de CPU prestaties van de (inmiddels wel bekende) Ivy Bridges tov de A8.

... en wat wordt er dan wel gebencht? Jawel, de aloude 'mocht je nog wat willen photoshoppen' benchmark. Jongens, dit is echt zielig, slaat compleet de plank mis en biedt niet de informatie die je zoekt bij dit type laptop. Het is echt de weg van de minste weerstand, compleet gespeend van enige voorkennis over het type product dat je gaat testen. Je kunt dan wel zeggen 'we testen niet teveel, want...' maar kom dan niet halverwege je review toch met dezelfde benches die we al kennen van high end hardware, waar het ook al vaak aangegeven is door mij en anderen dat er talloze dingen ontbreken om echt volledig te zijn. Er worden drie volzinnen besteed aan het RAM van de producten, maar daar wordt geen conclusie aan gehangen; eigenlijk worden gewoon lijstjes met specs opgedramd. Wat ontbreekt nog meer? Snelheid van het geheugen (zeer belangrijk voor de A8), effect van die snelheid op grafische prestaties, mogelijkheden tot uitbreidingen, modding, SSD erin zetten etcetera? Geen woord erover.

Over de rating valt deze keer minder te klagen, maar dat komt gewoon omdat de laptops alledrie middenmoters zijn waarbij de merkbare verschillen zwaar in de marge liggen.

Het enige interessante / opmerkelijke feitje uit deze review is de accuduur van de Samsung tov de 'zuinigere' IB cpu's. Verder is het weer een veredelde, langdradige bespreking van de specs.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 juli 2013 10:04]

Overige zaken die in me opkomen, ook gekeken naar het niveau waarop men deze bespreking heeft ingezet en de focus op de 'reguliere casual gebruiker' legt, waar men tekort schiet:

Er wordt gezegd dat men kijkt naar de bouwkwaliteit, maar verder dan dat conceptuele stukje over het toetsenbord komt men niet. En over dat conceptuele stukje kan ik ook niet tevreden zijn. De mate waarmee een toetsenbord ingedrukt kan worden zegt weliswaar iets over de zorg die er besteed is aan dat deel. Echter betekent dit niet dat het ook geen fijn toetsenbord is om op te tikken. De werkelijke type-ervaring is niet meegenomen.

De garantievoorwaarden zijn ook relevant. Mensen denken vaak dat ze zomaar recht hebben op 2 jaar kosteloos herstel van hun laptop, maar dat is onzin. Verder moet je de moeite niet willen doen. Het gegeven dat je Samsung en Toshiba twee jaar lang kan bellen en zij je notebook ophalen en gerepareerd afleveren is gewoon een voordeel, zeker als de overige zaken niet echt verschillen.

En dat CoolBlue de reviewexemplaren ter beschikking stelt is leuk. Maar wil je als Tweakers zijnde niet gewoon een artikel hebben waarin je gewoon alle grote series meeneemt, en deze dus eerst vooraf verzameld? De Asus K/X-serie, Lenovo Essentials/Ideapad, MSI Classic CR/CX6x, Dell Vostro/Inspiron.... Je kan m.i. niet een dergelijk beperkte selectie maken voor een dergelijk item.

Ietswat kort door de bocht worden in deze review zaken besproken die je ook uit kan vinden door in de computerzaak te kijken naar het beperkte aanbod laptops en effe op het toetsenbord te drukken, en de specsheet te bekijken.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 12 juli 2013 13:39]

Ga daar maar niet vanuit het niveau van de reviews gaat alleen achteruit, zie hiervoor ook de mobo testen.
Dat er uberhaubt nog fabrikanten zijn die hun product hier laten testen is voor mij een raadsel.
Dat zie je niet alleen bij Tweakers maar ook bij andere technologie websites. Enerzijds zijn gebruikers niet bereid te betalen voor online content, anderzijds is Tweakers in zee gegaan met Google als advertentieleverancier die totaal random advertenties laat zien in plaats van voor de doelgroep hier relevante advertenties over hardware of software. Dat alles heeft tot gevolg dat de kwaliteit van online content steeds minder wordt.

[Reactie gewijzigd door Dr. Rockzo op 12 juli 2013 12:01]

Daar komt nog bij dat Tweakers een breder publiek wil aanspreken. Breed betekent over het algemeen minder diep, waardoor je dit soort reviews krijgt. Ik vind het erg jammer dat het tweakers-gehalte steeds verder omlaag gaat en het de-gemiddelde-nederlander-gehalte steeds verder omhoog. Noem de site dan hardware.info in plaats van tweakers.net
Ik denk dat het een niet zonder het ander moet hoeven.

Tweakers zou zich moeten profileren als de NL techsite waar voor beide groepen wat te halen valt. De mainstream gebruiker van electronica heeft de Pricewatch echt wel gevonden en de 'tweakers' kennen niet anders. Kortom de markt is gigantisch aanwezig op je site, maar er wordt gekozen om maar de helft van die markt aan te spreken.

Ik begrijp er werkelijk niets van. Tweakers voelt meer en meer als een stageplek voor informatica studenten waarbij de gebruikers/bezoekers zorgen voor de feedback rapportjes... en een maand later lijkt er een nieuwe lichting stagiares binnen, waarvoor we weer van voren af aan kunnen beginnen met dezelfde kritiek... Het is pure armoede.

Begrijp me niet verkeerd - ik zie op Tweakers ook nog steeds af en toe interessante stukken langskomen. Maar eerst en vooral zijn die dingen die tegenwoordig 'interessant' zijn, vooral dingen met entertainmentwaarde geworden - de videoblogjes met Tweakers bijvoorbeeld, de Valley reportage. Daar is de balans zeker niet slecht, maar ook daar is de trend wel erg sterk naar 'entertainment met een beetje nieuwswaarde' toe aan het kruipen...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 juli 2013 17:53]

Toch jammer, dacht altijd dat webwereld voor het 'breede' publiek was en T.net voor de diepgang...

Wat betreft de review, sund. Test iets helemaal of test het niet,.
Tsja, als Dell geen review exemplaren op wil sturen word het lastig he.
Jammer genoeg geen Lenovo laptop in deze line-up. Ik was erg benieuwd hoe deze steeds grotere speler het tegen de gevestigde orde zou doen. Groot nadeel van de Toshiba laptop vind ik het beperkte geheugen (slechts 4GB).
Dacht net hetzelfde, een laptop die al een tijdje als dé budgetlaptop wordt gepromoot zit dan net niet in de review.

Ik ben toevallig op zoek naar een laptop van ongeveer 500eur, met de specs die in de test zitten.
Na wat zoeken zou Lenovo me het meest kunnen bieden (al is het maar de hogere betrouwbaarheid en bouwkwaliteit, IBM legacy weet je wel) maar zit ie er niet in (Coolblue verkoopt daarentegen wél Lenovo)

Verder wel positief is dat er ook een AMD bij zit
IBM legacy? Dat moet je er natuurlijk niet zelf bij verzinnen. De Thinkpad heeft die legacy inderdaad. De vraag is in hoeverre die normen nog daadwerkelijk aangehouden worden. De Ideapad-serie heeft niets met IBM te maken. Lenovo komt in de uitvaltests iig niet naar voren als een betrouwbaarder merk dan anderen. Al moet ik zeggen dat het laatste degelijke uitvalonderzoekdat ik ken van jaren geleden is (november 2009), was die legacy er toen natuurlijk ook. In de score viel dat niet terug te zien.
Er wordt zeer veel aandacht besteed aan het ter attentie brengen dat glanzend plastic "per definitie" slecht is evenals glanzende schermen. Dit is voornamelijk voor kantooromgevingen met overhangende TL-buizen een probleem. Glossy schermen hebben juist als voordeel dat het contrast hoger kan of is.

Maar in vele huiselijke omgevingen, waar deze toestellen duidelijk voor bedoeld zijn, is dat veel minder een probleem. Het is dan ook spijtig dat de nadruk bij de touchpads gelegd wordt op "veegbewegingen" terwijl bij een touchpad veel belangrijkere factoren zijn:

- veel of weinig weerstand (sommige touchpads "plakken")
- precies, onnauwkeurig
- grootte
- gevoeligheid verkeerde inputs zoals bij typen

Ik ben wel blij dat er meer aandacht aan het toetsenbord geboden wordt. Bij een laptop vergeet men nogal eens dat je niet de input devices en het scherm kunt wisselen en hier dan ook de nodige aandacht aan te geven.

[Reactie gewijzigd door marcop82 op 12 juli 2013 08:40]

Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen thuis liever een glossy scherm hebben, het ziet er gewoon al mooier uit dan zo'n mat scherm. Maar inderdaad, op kantoor met die irritante tl buizen is het niet handig.
Dat is jouw mening. Laptops met een glossy scherm overweeg ik niet eens. 1 keer gehad, nooit meer. Je zit altijd naar een spiegelend oppervlak te kijken zodra er ook maar een beetje omgevingslicht is. Dat extra contast valt ook wel mee en wordt vaak compleet teniet gedaan door het spiegelende scherm.
Over het punt van de touchpad ben ik het helemaal met je eens. Al dat geveeg zal naar mijn verwachting weer een toename van rsi klachten betekenen. De beweging op een touchpad wordt niet alleen met de vingers zelf uitgevoerd, maar ook de pols zal in een horizontaal vlak scharnierend meedoen. En dit is funest voor je polsgewricht. Als je dan toch op een touchpad wilt vegen, beweeg dan de hand met de hele onderarm heen en weer, en ja, dat wordt weer onnauwkeurig. Ergo, touchpad en vegen: niet doen en niet aanleren.

Over de schermen zit ik wat meer op de Tweakers lijn. Ik kan geen situaties verzinnen dat een glanzend oppervlak functioneel een voordeel is. Is een glanzende laptop mooier? Een kwestie van smaak vrees ik. Om eerlijk te zijn heeft een glanzend oppervlak op mij de associatie van "budget" omdat met name in dat segment krampachtiger aan de vermeende uitstraling van glansoppervlakken wordt vastgehouden en ergens de misvatting is ontstaan dat "glans" iets toevoegt aan de uitstraling. Een glimmende laptop in de huiskamer trekt meer de aandacht. Als je dat waardeert, dan is glans je ding. Maar ga dan niet met je scherm naar een raam gericht zitten, en poets hem soms even op. Wie kiest voor een low profile gebruiksvoorwerp kan beter naar matte oppervlakken kijken. Vanuit deze gedachte vertrekkende is de Asus gewoon het beste apparaat in de groep. Hebben we het over lichte woonkamer activiteiten dan is de AMD ruim voldoende, en het is de enige laptop met matte oppervlakken, heeft een redelijk toetsenbord en een goede touchpad (of wacht even tot de mooiere opvolger daalt in prijs).
Over de Samsung series 3 zeggen jullie:
Alleen in de casual gaming-test scoorde de Samsung goed, vanwege de krachtige videokaart.
en
De grafische chip is bovendien krachtig genoeg om een eenvoudig spelletje mee te spelen.
maar hoeveel scheelt dit dan met de Intel HD graphics van de andere laptops? Ik had het leuk gevonden om dan ook een grafische benchmark te zien om globaal te kunnen vergelijken hoe groot de verschillen zijn. Verder een prima review hoor :)
De HD7640G is iets sneller dan de HD graphics 4000, maar het scheelt vrijwel niks, daarom is er ws ook geen vergelijk... Beide geschikt voor casual, beide niet geschikt voor het "serieuzere" werk.
Voor alle volledigheid een link naar notebookcheck voor een vergelijking.

214ste en 253ste staan de kaarten, zeker geen hoogvliegers, maar de HD7640G is dus ietsjes sneller...
Vind alleen opmerkelijk dat hier voor de krachtigste AMD processor is gekozen voor echt klein beetje meer hadden ze de zwaarste variant dan draaide hij veel beter mee in alle prestaties.
De vraag is waarom ze niet de AMD A10-4600M APU gebruikt hebben daar zou je toch hogere prestaties mee halen en echt een prijsstijging zie je er niet door. Of zou dat te zwaar te kosten gegaan van de accu?
Dan is het nog steeds interessant om te zien wat het verschil nu precies is, ipv dat er uitgegaan wordt van externe bronnen die die vertellen en er zomaar van uit te gaan.

Sowieso is het zo dat de HD4000 niet met iedere processor hetzelfde presteert. Met deze review had men dus de kans gehad bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de ideeën die men heeft rondom deze chips. Ik was zeer geïnteresseerd in de praktijk-resultaten, jammer dat ze aan deze interesse niet hebben weten te beantwoorden en de vergelijking op dit niveau gehouden hebben.
Gezien de vele honderden defecte Acer laptops die ik de afgelopen 10 jaar op mijn werktafel heb gehad, zal ik nooit of te nimmer voor dat merk kiezen. Toshiba is ook al zo'n merk waar ik niet bijster gecharmeerd van ben. Pure snelheid is (voor mij) niet de bepaalende factor.

Als die Acer E1 het "beste" is wat je voor € 500 kunt krijgen, lijkt het me verstandiger om er € 100 bovenop te leggen en dat wat fatsoenlijks te kopen. Als je laptop de nodige jaren mee moet gaan, zou ik daar niet op gaan besparen. De kans is namelijk groot dat je binnen afzienbare tijd een nieuw apparaat moet kopen of een dure reparatie moet laten uitvoeren, waardoor het verstandiger (en voordeliger) is om dan direct de 1e keer wat degelijks aan te schaffen.
Eens. De conclusie "In de meeste snelheids- en accutests komt de Acer als winnaar uit de bus en de laptop is dan ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een snelle laptop voor 500 euro" laat zien dat de reviewers vnl naar de tests kijken. Acer komt als beste uit de bus als je kijkt wat voor cpu + gpu + hdd etc ze erin geramd hebben: dat is waar ik 10 jaar geleden ook alleen maar naar keek. Ik weet inmiddels beter; voor een laptop heb je heel andere eisen, en bouwkwaliteit en duurzaamheid, geluidsproductie, features etc horen daar zeker bij. Ik betaal graag een abo voor tweakers (is alweer verlopen geloof ik) en zie dan graag iets hogere kwaliteit reviews tegemoet. Had bij de redenering uit de eerste zinnen 'deze laptops zijn interessant omdat ze populair zijn in de pricewatch' al mijn eerste frons.
Op grond van wat ik in de review zie zou ik de Toshiba uitkiezen.
Ik betaal niet ,maar deze reviews kan ik, op accutijd na, ook maken aan de hand van de specs...

Toshiba staat toch altijd behoorlijk goed in de boeken qua bouwkwaliteit. Acer heeft een behoorlijke reputatieschade opgelopen in de loop der jaren. Garantie was bovendien erg verschillend opgelost bij deze 2 merken. Toshiba gaat snel en laat ons in sommige gevallen met het oog op snelle afhandeling sommige onderdelen zelf vervangen. Acer probeerde ons eens af te schepen met een refurbished laptop -die 17ipv 15inch was, en trager- nadat de scharnieren voor de 4e keer inscheurde en ze geen onderdelen konden krijgen.
Dit is nu maar mijn eigen ervaring, niet representatief voor alle merken, maar ik heb al verschillende merken laptops gehad (Packard Bell, Dell, Sony, Toshiba, HP, Acer) en de Acer die ik nu al 3 jaar heb is de enige waarvan de batterij het nog steeds doet. Meer zelfs ik kan met gemak meer dan 2 uur werken. Ik moet geregeld kalibreren (dat de laptop aangeeft maar 30% capaciteit meer te hebben terwijl die volgeladen is, maar na een volledige ontlaad- en oplaadcyclus is de capaciteit weer 70-100%).

Bij die Acer heb ik wel doorgebrande capacitators gehad, wat gelukkig wel binnen de garantie viel. Bij mijn vorige laptops heb ik bij problemen steeds bot gevangen (en problemen waren er altijd wel, net buiten garantie).

Niet dat ik zou zeggen dat Acer kwalitatief boven de rest staat, maar in deze prijsklasse koop je gewoon problemen op termijn bij de meeste merken. Ik zou dus ook wel zeggen iets meer te investeren (maar ik ben een arme student en met 3 jaar presteert mijn huidige laptop al boven de verwachting :p).
Bij de HP moet je zeker eens proberen het batterijtje van de BIOS even los te koppelen. Dan opstarten zonder en dan een nieuwe erin steken. Heb het al 2 keer voorgehad dat ze in de winkel zaagden: "jaja dat word een nieuw moederbord, dat kost 500 euro" wat compleet fout was. ;)
Heb zelf een HP elitebook, op een klein deukje en een toets die eraf is (doet het wel) verder niks, dat voor 4 jaar oude laptop is niet slecht. Alleen de hardeschijf zou wel is vervangen mogen worden al dat mobiel gebruiken en hibernate zal niet echt bij gedragen hebben aan levensduur.
Een elitebook is dan ook het upper segement,en zijn zeer stevige laptops.

Ik heb de review eens door genomen, en mijn conclusie is:
Voor 500 euro heb je tegenwoordig genoeg power. maar geen goede laptop.

Zoals steeds er in het budget segment: er zijn geen winnaars, je bent altijd verliezer,
Goedkoop = duurkoop.

Toch raar dat het voor fabrikanten onmogelijk blijkt een goede laptop te maken voor minder dan 600 euro.

Voor die prijs koop je dus beter een tablet!

T'zal wel zijn dat de markt instort
Met de netbooks (gepioneerd door asus) en ultrabooks (marketing intel) is er hoop.

Mijn gading ga ik niet vinden.
Geef mij maar een ultrabook, of een macbook air (geen ultrabook, wegens geen touchscreen, verplicht bij haswell)
Ik kan mij hier helemaal in vinden. Van de 3 acer laptops die we binnen de familie hadden waren ze alle 3 vlak na de garantie termijn aan een reparatie toe. De service/reparatie bij acer is belabberd, bij een notebook waar ik iets hoorde rammelen heb ik zelf de hardeschijf gewisseld om te kijken of dat het probleem oploste. Dit was niet het geval, dus de originele schijf weer terug geplaatst maar toen kwam er wel een stukje magneet naar buiten wat ik herkende als een afscherming van een spoeltje (die gebruikelijk op een videokaart of moederbord zitten). Ik heb deze op een brief geplakt met het verhaal dat het probleem niet aan de hdd lag, maar waarschijnlijk iets te maken zou hebben met het moederbord/videokaart gezien het gevonden onderdeel. Ik krijg dat ding terug... met een verwisselde hardeschijf.... originele hdd met data kwijt... en nog steeds geen werkende laptop... ontzettend enorm stelletje prutsers. Hij is daarna nog een keer terug gegaan, mobo vervangen en het probleem was opgelost... ze wilden alleen wel 2x onderzoekkosten hebben (plus reparatie hdd + mobo) die je uiteraard wel betaald, want je krijg je laptop gewoon niet terug, afpersers zijn het dus ook nog.

Acer heeft altijd prachtige specs voor een prijs die te mooi is om waar te zijn... en dat is dus ook zo. Ze kunnen wat mij betreft niets meer goed doen, het merk zit definitief in de ban.

mijn eigen toshiba is nu inmiddels 4 jaar oud.. toen een redelijke high-end laptop... nu niet meer, maar nog goed genoeg voor internet/email en skype. Hij wordt zeer intensief gebruikt en heb alleen na 3 jaar de batterij vervangen (thank god dat er nog originele batterijen zijn). oh... mijn linker muisknop heeft geen scharniertje meer, maar doet het nog wel...
alle 4 hebben ze een resolutie van 1366x768, komop dat kan toch niet meer in deze tijd.
Mijn 5 inch telefoon heeft al full HD. Ik vind dat echt belachelijk.

Alle 4 onvoldoende!
Dit is zo'n kolder. Heb je gezien vanaf welke prijs laptops met een 1080p-scherm beginnen? Voor 450 heb je een Median Akoya, 670 een Acer Aspire, 700 een paar andere modellen en pas vanaf 900 Euro gaat de pricewatch over het aantal van 25 modellen heen.

Dus op een enkele uitschieter na, is er gewoon geen 1080p scherm te krijgen in dit segment (prijs waarin de pricewatch 110 modellen oplevert.

De vergelijking tussen telefoon en laptop slaat dan ook nergens op wegens het verschil in achterliggende productienormen.
Kweenie lijkt mij vooral een kwestie van een paar maanden geduld tot de grote vloedgolf 1920x1080 15inch displays aan komt rollen, net zoals 10 inch IPS paneeltjes voor tablets zo ongeveer binnen een week van stervensduur naar alomtegenwoordig gingen.
Voor deze prijs kun je denk ik nog geen full HD scherm verwachten, zeker niet gezien de rest van de hardware die erin zit. Ik vind deze modellen eigenlijk best redelijk geprijsd, zeker de Samsung, gezien de specs die voor simpel gebruik juist sterk zijn; grote HDD, redelijke grafische chip.

Zet deze modellen af tegen modellen die 2-300 euro duurder zijn en de verschillen zijn doorgaans echt heel minimaal. Sterker nog, voor 700+ eur vind je vaak ook geen 1080p...
Maar jouw 5" full hd high end telefoon is waarschijnlijk ook al een stukje duurder dan deze instap laptopjes. Maar ik ben het wel met je eens, de fabrikanten moeten eens modernere schermen gaan inbouwen, de laatste 10 jaar is daar niet veel veranderd.
alle 4 hebben ze een resolutie van 1366x768, komop dat kan toch niet meer in deze tijd.
Mijn 5 inch telefoon heeft al full HD. Ik vind dat echt belachelijk.
En hoe duur is jou 5" full HD smartphone? Juist, tenminste €500... Een 15" scherm is 9x zo groot als een 5" scherm, daar gaan natuurlijk kosten inzitten, 16GB vs 500GB storage, x86proc vs. ARM, Windows vs Android, etc. Je zit nu een smartphone te vergelijken met een laptop op één enkel punt en geeft geen enkele aandacht aan prijs. Natuurlijk vind ik zelf 1366x768 voor een 15" ook veel te laag, maar voor €500 verwacht ik gewoon niet heel veel beters...
Inderdaad. En ik snap niet dat de fabrikanten, de markt, én media (ja jij tweakers.net) daar niet meer achteraan zit. Er is een duidelijke wens vanuit de consument.

Kan iemand een 2560x1600 laptop van tenminste 15" noemen, mét multitouch?

[Reactie gewijzigd door Barryke op 12 juli 2013 10:13]

het ultrabook, en die bestaan niet voor god de 500 euro.
Vier laptops testen en dan drie bestempelen als bovengemiddeld. Dat is toch wel opmerkelijk.

Edit:
Als het inderdaad waar is dat 3,5 sterren 'bovengemiddeld' is dan is dit behoorlijk ongelukkig gekozen. Bovengemiddeld betekent nou eenmaal beter dan het gemiddelde en zegt dus iets over het product ten opzicht van andere producten. Als vier producten test waarvan 3 goed en 1 bovengemiddeld dan mag je ervan uitgaan dat het bovengemiddelde product het beste van de 4 is.

Misschien gewoon 'redelijk goed' van maken dan past het meer in het rijtje thuis.

[Reactie gewijzigd door JunkieLimbo op 12 juli 2013 12:05]

Dat betekent dat ze een goede voorselectie hebben gemaakt door alle ondergemiddelde en gemiddelde laptops niet te testen. Daar zijn waarschijnlijk toch minder mensen in geïnteresseerd.
'Bovengemiddeld' is slechts een benaming voor het aantal sterren wat een product krijgt. Het betekend dat het tussen een 'Voldoende' en 'Goed' in zit.

3 sterren: voldoende
3,5 sterren: bovengemiddeld
4 sterren: goed
4,5 sterren: zeer goed
5 sterren: uitstekend
Ik vind het een groot gemis aan deze review dat de GPU's van de laptops niet word besproken.
Alleen de Acer was uitgevoerd met een aparte grafische kaart die, om de prestaties van de laptops eerlijk te vergelijken, is uitgezet:
We testten de duurste versie, die over een extra grafische kaart beschikt. We hebben die grafische kaart, een GeForce 710M van Nvidia, uitgeschakeld, waardoor de laptop technisch gezien identiek is aan de goedkopere versie die niet over een tweede videokaart beschikt.
Of bedoel je juist de integrated graphics? Op zich is het voor ons Tweakers wel interessant om de AMD A8-4500M grafisch te vergelijken met de Intel Core i5 3230M. Maar voor dit type laptop is gamen toch niet echt waarschijnlijk gebruik. Om eerlijk te zijn mis ik het behandelen van de integrated graphics daarom niet zo. Een PCMark om de algemene performance te toetsten is voor dit type laptop relevanter.

Over de relevantie van de Photoshop tests twijfel ik trouwens, al is Retouch Artist niet de meest professionele loot aan de stam en zou dus bij dit laptop segment passen. Voor Photoshop achtige bewerkingen zou ik toch iets stevigers willen hebben. In deze test zal trouwens de processor maatgevend zijn, daar voor 2D output een aparte grafische kaart niets toevoegt bovenop wat de integrated graphics al aanbiedt. Dit verklaart ook dat AMD ondanks de "sterke graphics" zo laag presteert. Het in verhouding niet sterke processorgedeelte van AMD wordt in deze test (ook) zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door teacup op 12 juli 2013 23:39]

Handig, hetgeen uitschakelen wat de laptop doet verschillen van de rest, dat is dan toch zijn sterke kant. En in huis en tuin gebruik zal ook niemand de videokaart uitschakelen.

En IGP zullen juist meeste ingezet worden om te gamen, dat is anno 2013 nog steeds taak die igp meeste zal uitvoeren. En is juist voor veel mensen wel interessant of de igp volstaat om zo nu en dan eens spelletje op te spelen, of dat ze toch nog beter voor low end gpu moeten gaan, dat kan zomaar 50 a 100 euro schelen in sommige gevallen.
Glossy schermen zijn gewoon irritant, Dan maar geen mooie kleuren en HD als ik maar een mat scherm heb. :P

Zo heb ik een Lenovo E520 http://tweakers.net/price...-edge-e520-(nz3h8mh).html

Iets duurder dan €500,- ook niet meer te koop maar wat een prachtig ding. 8-)
Laatst in mijn zoektocht voor een laptop voor mijn broer ben ik uiteindelijk beland bij een Lenovo E530 met een i5 3210M, 128GB SSD en 1600x900 scherm. Als je geen belachelijk lage resolutie van 1366x768 wilt en geen langzame HDD, dan blijft er maar weinig betaalbare keuze meer over.
Of je koopt zo eentje van Acer en gooi je zelf een SSD...heb je toch mooi een 1920x1080 scherm...
Mijn ervaringen met vergelijkbare goedkope Toshiba laptops is dat het touchpad een heel onaangenaam gevoel aan je vingers geeft wanneer je wat langer op de laptop aan het werken bent. In plaats van glad te zijn, is het touchpad opgebouw uit relatief grote plastic blokjes die veel wrijving veroorzaken.

Een 2de probleem met de Toshiba is dat het touchpad af en toe gedurende enkele seconden niet reageert op input. Ik heb er de laatste tijd 2 van verkocht en beiden hadden ze dit probleem. Voor mij geen Toshiba meer...
Veel laptops hebben daar last van, niet alleen Toshiba. Touchpads zijn eigenlijk ook niet bedoeld als primair invoerapparaat; daar slijten ze te snel voor. Hetzelfde geldt met die "nippeltjes" die vroeger midden in het toetsenbord zaten. Die dingen zijn er puur voor dat je kunt navigeren als je op een plek bent waar geen ruimte is voor een muis.

Zodra je echter een werkplek hebt zal mijn voorkeur altijd uitgaan naar een fatsoenlijke muis. Daar kan in mijn ogen geen touchpad of touchscreen tegenop.
Het touchpad van Apple kan anders heel goed tegen slijtage. Mijn MacBook is ruim 4,5 jaar oud maar de touchpad werkt nog steeds perfect en ik gebruik deze ook als primair aanwijs apparaat. Nu scheelt het misschien dat Mac OS met touchpad erg prettig werkt en juist weer niet met een muis, vind ik. Met Windows heb ik 't weer precies andersom.
Komt door de software van het touchpad dat ie af en toe niet reageert. Alle (goedkope) Toshiba-laptops hebben dat. Oplossing: verwijder de touchpadsoftware en laat Windows de drivers automatisch installeren.

Die blokjes op het touchpad zijn wel irritant inderdaad, daar mogen ze wel eens wat aan doen.
Leuke review, maar mijns inziens toch een beetje jammer dat er niet met Linux is getest.
Veel Linux-gebruikers hebben voldoende aan dit soort laptops, dus dan is het interessant om te zien hardware-ondersteuning geregeld is.

Ik denk dat rijte er dan anders uit had gezien. Uit ervaring weet ik dat met name Toshiba de zaken goed voor elkaar heeft, waar het Linux-ondersteuning betreft.
IDD, voor elke Windows gebruiker wat wils... Niet voor "ELK".

Ze hadden de titel moeten veranderen.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 12 juli 2013 10:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True