Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

HP Elitebook Revolve 810: zakelijke 'ultratablet'

Inleiding

Inleiding

In 2011 kondigde Intel het ultrabookconcept aan. De compacte laptops kregen van Intel een maximale dikte, een minimale accuduur en een snelle Intel-processor mee. De tweede generatie ultrabooks, met Ivy Bridge-processor, kon ook als convertible tablet van maximaal 23mm dik uitgevoerd worden. Een van de fabrikanten die brood zag in dergelijke ultrabooks was HP, wat resulteerde in een laptop met een draaibaar scherm: de Revolve 810.

Helemaal nieuw zijn de omklapbare schermen niet voor HP. De fabrikant bracht in 2007 al de Pavilion TX1000-serie laptops met draaibare schermen uit en heeft dus aardig wat ervaring met de de formfactor. HP heeft het draaibare scherm intussen doorgeschoven van de Pavilion-lijn voor consumenten naar de Elitebooks, die voor professionals bedoeld zijn. Dat is bijvoorbeeld te merken aan de aanwezigheid van nfc, een tpm en Windows 8 Pro. De prijs is ook voor de elite; HP hanteert een adviesprijs van 1570 euro, hoewel deze bij diverse webshops ondertussen verlaagd is tot ongeveer 1000 euro.

Ook voor Tweakers is de Revolve 810 niet helemaal nieuw. In april schreven we een hands-on, waarbij het behoorlijk aanwezige ventilatorgeluid en de warmteproductie opvielen, maar waarbij de stevigheid van de laptop en het scharnier ook indruk maakten. Het model waarmee we toen testten, was nog een pre-productiemodel, dus nu kunnen we kijken of HP de definitieve Revolve 810 verbeterd heeft.

HP Elitebook Revolve 810

Draaien en tikken

De Revolve 810 is onderdeel van de Elitebook-serie van HP. We verwachten dus dat de laptop steviger is dan de goedkopere laptops, die niet voor de zakelijke markt bedoeld zijn.

Uiterlijk en indruk

De behuizing van de Revolve 810 voelt stevig aan. Volgens HP is die gedeeltelijk van magnesium gemaakt, maar dat durven we niet te bevestigen; de hele behuizing voelt aan als stevig plastic. Ook het scharnier van het scherm voelt solide en geeft een duidelijke 'klik' als de 180 graden draai om de laptop in een tablet om te toveren is gemaakt. Als het scherm volledig open- of dichtgeklapt is, ligt het netjes recht op de behuizing. HP Elitebook Revolve 810

Het draaien van het scherm ging bij ons testmodel overigens niet helemaal vlekkeloos; de onderkant van het scharnier schuurde lichtjes over de oppervlakken van de bovenste toetsen op het toetsenbord. Daarnaast bleek de rubberen rand die rondom het scherm zit niet netjes recht te zitten.

HP Elitebook Revolve 810 scharnier

Toetsenbord en touchpad

Voor het toetsenbord heeft HP de hele breedte van de laptop gereserveerd, waardoor de toetsen groot genoeg zijn om er comfortabel mee te kunnen tikken. In donkere omgevingen kan de toetsenbordverlichting nog van pas komen. De aanslag van de toetsen is prettig, hoewel we het gevoel krijgen dat die nog beter zou zijn als de toetsen iets verder ingedrukt konden worden. Als er flink hard getikt wordt op het toetsenbord kunnen de omliggende toetsen meevibreren, maar dat hebben we wel erger gezien.

Ook de touchpad is breed en ligt op dezelfde hoogte als de polssteunen, waardoor veegbewegingen makkelijk te maken zijn. De muistoetsen zijn verborgen en op bijna het hele muisoppervlak kan worden gedrukt voor een muisklik.

HP Elitebook Revolve 810

Aansluitingen en gewicht

Het aantal aansluitingen waarover de Revolve-ultrabook beschikt is vrij standaard: twee usb 3.0-poorten, een displayport-aansluiting en een gigabit-lan-aansluiting. De aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde van de laptop. Aan de rechterzijkant van de notebook bevinden zich de aan-uitschuif, de volumeregeling en de vergrendeling van de schermoriëntatie. Ook aan de rechterkant, maar enigszins verstopt, bevinden zich de hoofdtelefoonaansluiting en een micro-sd-kaartlezer. Het nut van de kaartlezer is ons niet helemaal duidelijk, omdat de meeste digitale camera's gebruikmaken van full-size-sd-kaarten en kaartlezers vooral gebruikt worden om foto's over te zetten op de computer.

HP Elitebook Revolve 810 aansluitingen

Het gewicht van de laptop is met 1372 gram niet laag. Apples 11"-MacBook Air weegt bijvoorbeeld slechts 1,06 kilo, net als Lenovo's Yoga 13. Het extra gewicht komt mogelijk door het scharnier en de keuze van HP om de accu vervangbaar te maken. De adapter die HP bijlevert, is wel vrij licht.

Uitbreidingsmogelijkheden

We zijn bijzonder te spreken over de mogelijkheden om de Elitebook Revolve uit te breiden. Allereerst is het mogelijk om de accu te vervangen, iets wat een aantal jaar geleden nog standaard was op alle notebooks, maar tegenwoordig bij de meeste ultrabooks niet meer mogelijk is. Als we de accu verwijderen, blijken er echter nog meer upgrademogelijkheden te zijn. Door zeven schroeven te verwijderen kan de rest van de onderkant van de laptop ook verwijderd worden. Omdat onze Revolve 810 niet over een 3g-modem beschikt, is er een leeg mini-pci-e-slot aanwezig. Mocht de gebruiker zelf nog een 3g-modem willen installeren, dan zijn simkaartslot en antennes al aanwezig. Ook uniek is tegenwoordig een leeg dimm-slot, waardoor het maximale geheugen vergroot kan worden tot 12GB. Daarmee compenseert HP ook weer voor het krappe standaard aanwezige geheugen van 4GB.

HP Elitebook Revolve 810

Synthetische benchmarks

HP heeft de Revolve 810 voorzien van de snelste Core i5-processor met een tdp van 17 watt. We verwachten in de benchmarks dan ook iets hogere resultaten te halen dan met de veelgebruikte Core i5-3317U.

In de eerste twee tests van Cinebench scoort HP's ultrabook volgens de verwachting. De i5-3437U scoort iets beter dan de 3427U, vanwege de klokfrequentie die 100MHz hoger ligt. De i7-3517U-processor is uiteraard nog iets sneller, dankzij een nog hogere klokfrequentie en een L3-cache van 4MB, in plaats van 3MB bij de i5-processors. In de OpenGL-test wordt de volgorde enigszins door elkaar gegooid en scoort de Revolve relatief laag.

De ssd

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Acer Aspire S7
*******
664,90
Asus UX31A
*****
482,50
Sony Vaio Duo 11'
*****
480,13
Asus Transformer Book + dock
*****
453,98
Dell XPS 12
*****
444,74
Lenovo X1 Carbon
****
421,42
HP EliteBook Revolve 810 G1
****
421,40
Air 11 2012
***
290,49
Lenovo Thinkpad Twist
*
120,50
CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Lenovo X1 Carbon
*******
370,95
Acer Aspire S7
*******
356,82
Asus UX31A
******
323,00
Sony Vaio Duo 11'
******
302,23
Asus Transformer Book + dock
*****
275,40
Dell XPS 12
*****
260,68
Air 11 2012
*****
244,60
HP EliteBook Revolve 810 G1
****
192,40
Lenovo Thinkpad Twist
**
113,36

De ssd die HP heeft gebruikt in de Revolve 810 is de C400-msata van Micron. De ssd haalt volgens de fabrikant een maximale leessnelheid van 500MB/s en schrijft met maximaal 260MB/s. In de praktijk kan de C400 wat leessnelheid betreft prima meedraaien met andere ultrabooks. De sequentiële schrijfsnelheid valt echter tegen.

Praktijkbenchmarks

Om te zien hoe de laptop in de praktijk presteert, draaien we de gebruikelijke tests van Adobe. Hoewel het draaien van Photoshop op een 11,6"-scherm bij een resolutie van 1366x768 pixels in de praktijk waarschijnlijk weinig voorkomt, is het toch interessant om te zien of een incidentele foto- of videobewerking soepel verloopt.

De laptop presteert in zowel Photoshop als Premiere volgens de verwachting. Net als in de Cinebench-tests scoort de i5-processor net lager dan de Core i7-processors.

Het wordt een beetje saai, maar ook bij het converteren van een video blijkt de processor in de Revolve 810 de snelste Core i5. De ultrabook doorloopt de praktijktests iedere keer behoorlijk rap, waarmee de i5-3437U een goede keuze van HP lijkt te zijn geweest voor de Revolve 810.

Accutests en geluidsproductie

Niet onbelangrijk voor tablets en convertible laptops is de accuduur. HP levert een vervangbare accu met een capaciteit van 44.400mWh mee.

De accuduur bij het bekijken van een video is goed. Bijna vijf uur is haalbaar en daarmee is de accutijd vergelijkbaar met die van andere ultrabooks van 11 tot 13 inch.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamIn minuten, hoger is beter
Asus UX31A
*******
348,00
Air 11 2012
******
300,00
Asus Transformer Book + dock
******
295,00
HP EliteBook Revolve 810 G1
******
283,00
Sony Vaio Duo 11'
******
276,00
Dell XPS 12
*****
258,00
Lenovo X1 Carbon
*****
257,00
Lenovo Thinkpad Twist
*****
225,00
Acer Aspire S7
****
197,00

De browsetest moet dagelijks en licht gebruik simuleren. We spelen continu een mp3-bestandje af, terwijl we een vaste set websites bekijken, waarbij we iedere 15 seconden naar een nieuwe site surfen. Deze test is over het algemeen minder belastend dan de filmtest. Het resultaat van 283 minuten valt dan ook tegen en het is onduidelijk wat de oorzaak daarvan is. Misschien zijn de websites die we testen inhoudelijk zodanig veranderd dat ze een grotere belasting voor de laptop vormen. Al met al kan er bijna 5 uur gewerkt worden op één acculading.

Warmte en geluid

De geluidsproductie was een negatief punt tijdens een eerdere hands-on met de Elitebook Revolve. Dat is het, kort gezegd, nog steeds. Bij het draaien van lichte Windows-apps is de ventilator uit en dan werkt de laptop geruisloos. Als de ventilator echter aanslaat, maakt hij een irritant geluid. Dat geluid is niet hard, maar de frequentie is hoog, waardoor de herrie snel irriteert. De ventilatieopening van de ventilator zit aan de linkerzijkant. Als de tablet in tabletmodus vastgehouden wordt, is het dus zaak om die opening niet af te dekken, om onnodige herrie te voorkomen.

HP Elitebook Revolve 810 onderzijde

Scherm: niet fantastisch

HP heeft de Elitebook Revolve voorzien van een 11,6"-scherm, dat helaas slechts 1366x768 beeldpunten telt. Die resolutie is op zich niet ongebruikelijk bij schermen van deze grootte, maar op een laptop van 1570 euro uit de Elitebook-serie hadden we minstens een resolutie van 1600x900 pixels verwacht. Concurrenten als de Asus Taichi 21 en de Vaio Duo 11 worden standaard uitgerust met een full-hd-paneel, wat laat zien dat dergelijke resoluties in die prijsklasse niet ongewoon zijn.

Schermhelderheid
SysteemnaamIn nits, hoger is beter
Sony Vaio Duo 11'
*******
410
Acer Aspire S7
*******
392
Dell XPS 12
******
378
HP EliteBook Revolve 810 G1
******
375
Asus UX31A
******
372
Lenovo X1 Carbon
******
341
Lenovo Thinkpad Twist
*****
316
Asus Transformer Book + dock
****
248
Zwartwaarde (180 nits)
SysteemnaamIn nits, lager is beter
Asus Transformer Book + dock
****
0,15980
HP EliteBook Revolve 810 G1
*****
0,17790
Sony Vaio Duo 11'
*****
0,18700
Acer Aspire S7
*****
0,19000
Asus UX31A
*****
0,19000
Lenovo X1 Carbon
*******
0,24000
Dell XPS 12
*******
0,24890
Lenovo Thinkpad Twist
*******
0,25000
Contrast (180 nits)
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
HP EliteBook Revolve 810 G1
*******
1057
Sony Vaio Duo 11'
******
963
Asus UX31A
******
947
Lenovo Thinkpad Twist
*****
753
Lenovo X1 Carbon
*****
750
Dell XPS 12
*****
723

We kijken natuurlijk niet alleen naar de resolutie, maar ook naar de kleurweergave en de helderheid. De helderheid is met 375cd/m² niet opzienbarend. De zwartwaarde van het scherm is wel uitstekend te noemen. In de tabel hoeft de Revolve 810 alleen de Transformer Book voor zich te dulden. Dankzij de lage zwartwaarde valt het contrast van het scherm hoog uit. Op het oog zien de kleuren die het scherm weergeeft er dan ook goed uit.

Kleurweergave

Om na te gaan of de kleurechtheid ook echt in orde is, pakken we de X-Rite i1 Pro Display-colorimeter en de Calman-software erbij.

HP Elitebook Revolve 810 gamut

Uit de kleurenpiramide blijkt dat wit en cyaan vrijwel correct worden weergegeven. De andere kleuren blijken behoorlijk af te wijken. Voor gebruikers die op kleurechtheid gesteld zijn, is het scherm van de Revolve 810 dan ook ontoereikend.

HP Elitebook Revolve 810 rgb balans

De witbalans van het paneel blijkt wel weer prima in orde te zijn. Bij een volledig wit scherm is de afwijking het grootst, maar deze valt ruim binnen de marges van het acceptabele.

Specificaties en fotogalerij

HP Elitebook Revolve 810 HP Elitebook Revolve 810 HP Elitebook Revolve 810 HP Elitebook Revolve 810 HP Elitebook Revolve 810 HP Elitebook Revolve 810 HP Elitebook Revolve 810
Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk HP
Serie Elitebook
Uitvoering Revolve 810
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Prijs € 999,29
Aantal aanbieders 23 winkels
Eerste prijsvermelding Dinsdag 2 april 2013
Cpu en moederbord
Cpu-type Intel Core i5 3437U
Snelheid 1,9GHz
Maximale turbofrequentie 2,9GHz
Moederbordchipset Intel Mobile QM77
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 11,6"
Schermresolutie 1366x768 (wxga wide)
Backlight Led: edge-lit
Videochip Intel HD Graphics
Geheugen
Geheugengrootte 4GB
Maximaal intern geheugen 12GB
Geheugentype Ddr3 (sodimm)
Opslag
Hardeschijftype Solid state disk
Opslagcapaciteit 128GB
Aantal ssd's 1
Interfaces
Video uit Displayport
Verbinding (usb/fw) 2x USB 3.0
Verbinding (ethernet) Ethernet 1Gbit/s
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Overige specificaties
Laptoptype Notebook
Laptopextra's Cardreader, vochtbestendig toetsenbord, webcam
Besturingssysteem Windows 8 Pro
Accucapaciteit (Wh) 44Wh
Kleuren Zilver
Taal
Indeling Qwerty
Afmetingen en gewicht
Hoogte 22,2mm
Lengte 212mm
Breedte 285mm
Gewicht 1,4kg

Conclusie

Na HP's draaibare ultrabook een tijdje te hebben getest, is het ons onmogelijk om een onverdeeld positief of negatief oordeel over de laptop te vellen. Daarvoor liggen zowel de positieve als de negatieve punten te ver uit elkaar. Positief zijn we bijvoorbeeld over de featureset. De 11,6"-laptop krijgt twee usb 3.0-aansluitingen, een gigabit-lan-aansluiting en een displayport-aansluiting mee. Dat is op zich niet ongebruikelijk voor een ultrabook. Wat wel steeds ongebruikelijker wordt, is de mogelijkheid om de accu te verwisselen, de optie om het werkgeheugen te upgraden en de vrije beschikbaarheid van een mini-pci-e-slot. Daarnaast beschikt de laptop over zakelijke features als een tpm en een cpu met vPro-ondersteuning. Alleen de aanwezigheid van de enigszins nutteloze micro-sd-kaartlezer houdt de laptop van de volle vijf sterren voor de featureset af.

HP Elitebook Revolve 810

Ook wat prestaties betreft scoort de laptop hoog, maar verdient hij niet de volle mep. De i5-processor is weliswaar een van de snelste Ivy Bridge-processoren van 17 watt, maar de prestaties van andere kerncomponenten in het systeem vallen tegen. Hoewel de leessnelheden in orde zijn, zijn de schrijfsnelheden van de ssd laag. Ook is het standaard aanwezige werkgeheugen van 4GB voor huidige begrippen niet overbemeten.

Bij de beeldkwaliteitstests valt de laptop echt door de mand. Niet alleen is de schermresolutie laag en had het Gorilla Glass dichter op het paneel mogen liggen, maar ook de kleurechtheid is bedroevend. Positief zijn we over de witbalans en de hoge contrastverhouding, waardoor de kleuren er op het oog nog goed uitzien. Toch willen we de beeldkwaliteit niet meer dan twee sterren geven. Dat komt vooral door de resolutie en het feit dat de laptop ontworpen is om ook als tablet te functioneren. Bij tablets is de afstand tussen ogen en beeldscherm over het algemeen nog wat kleiner dan bij laptops en dan is een dergelijke schermresolutie op een laptop van ruim 1000 euro gewoon onacceptabel.

Ook met de warmte en geluidsproductie weet de Revolve 810 geen hoge ogen te gooien. Enerzijds is de warmteontwikkeling heel acceptabel en functioneert de laptop geruisloos bij het draaien van lichte Windows-apps. Anderzijds blijkt dat de ventilator een irritant hoge zoem voortbrengt als hij aanslaat en moet de gebruiker oppassen niet per ongeluk zijn hand voor de ventilatieopening te houden als de Revolve als tablet wordt gebruikt.

Op de keuze voor de ventilator na vinden we de bouwkwaliteit goed. Het swivelscharnier voelt stevig aan en geeft een duidelijke klik als het scherm rondgedraaid is. De onderkant van de laptop is gemaakt van rubberachtig aanvoelend plastic, waardoor de laptop in tabletmodus niet snel uit je handen glijdt. Een minpuntje van het scherm is de afwerking bij het scharnier en het feit dat de onderkant van het scherm de toetsen raakt bij het omdraaien van het scherm. De rest van de behuizing, die van magnesium gemaakt zou moeten zijn, voelt gewoon aan als plastic en is dat waarschijnlijk ook.

De prijs, tot slot, is in eerste instantie door HP op 1572 euro gezet. In die prijsklasse en met een afmeting van 11,6" verkoopt Asus de Taichi 21, met dubbel full-hd-scherm en een grotere ssd. Sony's Vaio Duo 11, eveneens een laptop met tabletmodus, maar wel met een full-hd-scherm, zit rond de 1300 euro. Daarmee vinden we de Elitebook van HP eigenlijk te duur. Nu de ultrabook echter voor prijzen van rond de 1000 euro aangeboden blijkt te worden, verandert dat beeld. Dan blijkt de Elitebook Revolve volgens de Pricewatch ineens de goedkoopste 11,6"-laptop met Core i5-processor te zijn die ook in tabletmodus gebruikt kan worden. Die prijs maakt de minpunten niet helemaal goed, maar maakt de Revolve wel een interessante keus voor mensen die in die prijsklasse op zoek zijn naar een convertible ultrabook.

Pluspunten

  • Verwisselbare accu
  • Laptop voelt stevig aan
  • Geheugen is relatief eenvoudig te upgraden

Minpunten

  • Lage schermresolutie
  • Slechte kleurechtheid

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7Per criterium
Prijs 7
Featureset 9
Prestaties 8
Beeldkwaliteit 4
Bouwkwaliteit 7
Ergonomie 9
Warmte en geluid 6
Mobiliteit en accuduur 8

Reacties (36)

Wijzig sortering
Ik heb dit apparaatje nu ongeveer een week en ben er helaas niet helemaal te spreken over. Qua specs zit het goed, het beeldscherm is voldoende voor waar ik het voor gebruik. Maar wat me mateloos irriteert, is dat het apparaat maar blijft blazen zodra in het docking station staat. Zelfs als ie helemaal idle is blijft ie blowen, bij een kamertemperatuur van 20 graden. Ik was juist een beetje klaar met m'n oude desktop die zo'n kabaal maakte, maar nu blijkt een toch stevig geprijsde laptop ook geen stille jongen te zijn.. Iets wat ik op voorhand eigenlijk niet voor mogelijk had gehouden :/

In bijzonder weinig reviews wordt ingegaan op het geluid, alleen Tweakers gaat hier m.i. diep genoeg op in. Zonde dat ik niet even een weekje heb gewacht voor ik tot deze aanschaf overging :(
Ben je de BIOS al ingedoken van deze HP? HP heeft vaak een optie ingebouwd die heet: "Fan always on when on AC power"
Dat zou die continu blazende fan kunnen verklaren
Helaas, die had ik al uitgeschakeld.. Het is niet alleen als ie de docking staat, maar dan is het wel nagenoeg continue. Met de laptop op schoot kan ie met vlagen wel stil zijn, maar gaat ook dan bij het minste of geringste blazen. Echt zeer vervelend :(
Ik had hier in mijn 2730p ook last van. Een redelijke tijdgeleden heeft iemand voor een hele berg HP's de fan control in HWInfo32 weg gemoffeld. (They don't tell you about it :))

Linkje naar gerelateerde forumpost.

Wellicht doet die het op deze revolve ook, ik ben benieuwd.
Deze tool erop gezet en instructie uit de link gevolgd, maar helaas staat er bij mij geen plaatje van een fan zoals bij punt 8 staat. Ik neem aan dat dit betekent dat deze laptop niet wordt ondersteund..
Er wordt in het artikel niets gemeld over de kijkhoeken. Is het een TN of een IPS/VA/PLS paneel?
Goede vraag. Op een dergelijke laptop, met veel verschillende kijkposities hoort een IPS scherm. Bij lenovo zat er in een tablet PC altijd een IPS scherm
Op deze vraag betrapte ik mezelf ook. Heb mij even in m'n infobot tuigje gehezen op zoek naar info. HP laat hierover in zijn gedetailleerde specificatie niet het achterste van zijn tong zien:

DISPLAYS
11.6-inch LED HD
(1366 x 768) Active Area 9.88 x 5.67 in (25.61 x 14.40 cm)
Dimensions (W x H) 11.53 x 6.49 in (29.3 x 16.5 cm)
Diagonal Size 11.6 in (29.46 cm)
Contrast Ratio 300:1 (typical)
Refresh Rate 60 Hz
Brightness 400 nit (typical)
Pixel Resolution Format 1366 x 768
Configuration RGB Stripe
Backlight LED
Viewing Angle 40/40/15/30 (Left/Right/Down/Up) (typical)

Hardwareinfo meent dat het scherm gebaseerd is op IPS technologie. De kijkhoeken die HP hierboven opgeeft suggereren dat trouwens ook wel. Hardwareinfo stelt tevreden te zijn over de kijkhoek, maar is ook tevreden over de kleurweergave. Hardwareinfo constateert over de kleurweergave hetzelfde als Tweakers maar noemt de afwijking te klein om als storend te ervaren. Tweakers lijkt wat zwaarder aan de afwijkingen te tillen.
Ik vind een micro slot juist handig, in telefoons zit micro, en die kaartjes gebruiken veel mensen vaker dan de sd van een normale camera toch?
Wat ik niet goed begrijp is dat de aanwezigheid van het MicroSD-slot ervoor zorgt dat er 4 i.p.v. 5 sterren op zitten?? Vind ik een vreemde conclusie.

Hoewel ik een SD-slot voor sommige gebruikers logisch vindt, is in mijn ogen de keuze gemaakt géén slot of een MicroSD-slot. En HP lijkt dan gekozen te hebben voor het laatste.
Een normaal SD slot kan ook gebruikt worden voor MicroSD door middel van een convertor, dan kunnen beide type kaarten gebruikt worden. Met enkel een MicroSD slot kan je geen normale SD kaarten gebruiken en kan je foto's van je camera niet overzetten naar je Elitebook zonder gebruik te maken van de kabel die bij je camera hoort. Juist deze kabel is iets wat veel mensen niet meenemen omdat je in laptops juist zo makkelijk een SD kaart kan plaatsen.
Waarom stop je die adapter dan niet in je camera?
Omdat je meestal met een camera niet wilt rotzooien met micro sdkaarten die je makkelijk laat vallen of kwijtraakt.
jah volledig mee eens. Toen ik mijn HTC nog had had ik een micro-sd adapter in mijn laptop zitten.
Bestanden op mijn telefoon zetten was nog nooit zo makkelijk:)
Buiten dat, vind ik het raar dat hij geen 5 sterren krijg omdat er iets opzit omdat de schrijver van dit artikel het nut er niet van ziet 8)7
Hoeveel meer had het gekost om een fatsoenlijk 1080p ips scherm hier in te zetten. Wat ideaal zou zijn voor dit apparaat, laptopstand volledige resolutie kunnen gebruiken in desktop en in metro interface alles lekker scherp voor als tablet....

De grote PC fabrikanten(Dell HP) maken amper nog apparaten(voor w8) waar je enthousiast over kan worden...
Hou er wel rekening mee dat een hogere resolutie, ook een kortere accu duur heeft.
Ik heb er nu één naast me staan, en de resolutie is eigenlijk niet eens zo verkeerd. Gezien het een zakelijke tablet/laptop is gaat hij toch de dockingstation in zodra je "echt" aan het werk bent, en dan schakel je gewoon over naar de 24" scherm.
Maar hoeveel scheelt dit nu echt als je niet aan het gamen bent? Ik kan me niet voorstellen dat het voor programmatjes als office en wat browsen veel kan verschillen.
Ik vind het fijn dat mijn Lenovo het bijna een hele werkdag uithoudt
Tegenwoordig zitten kaartjes in telefoons onder de klep, dus om nou elke keer deksel eraf te halen...
In bijv. je camera kun je natuurlijk ook gewoon een microSD kaart in een adapter gebruiken, dan is de kaartlezer wel weer handig.
ja maar voor je camera microSD kaartje kopen is dan weer niet handig, helemaal als je al snelle SD-kaarten hebt. Maar misschien hebben ze tegenwoordig wel echt snelle microSD kaarten
HP maakt al sinds 2001 laptops met draaibare schermen en deze zijn begonnen als zakelijke modellen TC4200/TC1100, waar later het label elitebook aan is gehangen. Dus inleiding is niet helemaal compleet.
Dat was het eerste wat mij ook opviel inderdaad. Maar de tc1100 is omstreeks (13) oktober 2003 uitgebracht. Op 2 februari 2005 de tc4200.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 20 juni 2013 14:52]

Ik kan niet zeggen dat ik de resolutie van het scherm echt veel te laag is. Mijn iPad1 heeft op 10" een resolutie van 1024x768, deze een resolutie van 1366x768 op 11". Dat komt dus aardig overeen. De resolutie is prima voor een tablet, nooit als onprettig ervaren op mijn iPad.

Kan dus ook niet zeggen dat ik de 2 sterren voor het scherm terecht vind. Ik zou 3 sterren wat realistischer vinden. Al moet ik wel zeggen dat ik voor een tablet van 1200 wel echt een redelijk minimale resolutie vind.

Ik zou dan toch misschien voor een Surface Pro gaan ipv deze laptop. De Pro is nog een stuk goedkoper, heeft een fullhd resolutie, betere beeldkwaliteit. Alleen de uitbreidbaarheid daarvan is wat lager.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 20 juni 2013 12:27]

Eerst zeggen dat de res geen probleem is en dan vervolgens een surface pro adviseren omdat die o.a. full-hd is.

1366x768 moet zo snel mogelijk dood, heel misschien wil ik die resolutie nog over een jaar nog tegenkomen op een telefoon, maar anders nee. En wat doen de schapen van MS die pushen 720p door win8 te optimaliseren voor die resolutie. Heb je een hogere resolutie? Jammer dan , wellicht is het beter in 8.1... De nummer 1 taak die men doet op een willekeurig internet device is internetten, en jawel dan krijg je niet meer fatsoenlijk een website op zo'n scherm. Taak 2 : productief met office of oid, wederom helft van het scherm kwijt aan ribbons en andere meuk.

Stop met verkondigen van deze onzin en het promoten van schermkartels van slechte kwaliteit, als er iets innovatie tegen heeft gehouden is het dit wel.. Kijk naar netwerk, opslag , cpu, etc , voor hetzelfde geld , letterlijk en figuurlijk, hadden we nu massaal aan de 4K displays kunnen zitten, maar nee sukkels als jij zijn blij met 1366x768.
Alleen de aanwezigheid van de enigszins nutteloze micro-sd-kaartlezer houdt de laptop van de volle vijf sterren voor de featureset af.
Een snelle blik in de pricewatch leert me echter dat een micro-sd-kaartlezer aanwezig is in behoorlijk veel tablets. En ik kan me niet herinneren dat tablets minpunten krijgen voor het hebben ervan...
Hoewel de leessnelheden in orde zijn, zijn de schrijfsnelheden van de ssd laag.
De 2 gegeven benchmarkresultaten zeggen helaas ook geen zak over de prestaties van de SSD (of misschien wel een klein beetje, maar precies niet wat een SSD snel maakt). Waarom dat zo is, heeft CiPHER mooi uiteengezet op zijn blog.

[Reactie gewijzigd door dcm360 op 20 juni 2013 13:01]

Ik vind dit weer een beetje een jammere review, voor een even jammere notebook.

"We verwachten dus dat de laptop steviger is dan de goedkopere laptops, die niet voor de zakelijke markt bedoeld zijn."

Ik verwacht bij een zakelijke convertible, zoals de afgelopen 14 jaar, inderdaad dat hij stevig is. Verder verwacht ik:

Een goed scherm.
Een Wacom geval ervoor.
Een docking station.
Een fatsoenlijk toetsenbord.
Uitbreidings mogelijkheden.

Ik moet nu uit de plaatjes opmaken dat de SSD in een mini-PCIe gat zit. Hadden we niet liever een 2.5" gezien?
MicroSD gat? Waarom!
Waar stop ik de 54mm ExpressCard? Hoe is het touch screen? Heeft het een wacom ding? Het schijnt dat ik de pen er los bij moet kopen. Hoe zit het daarmee?
Waar is de FireWire aansluiting heen?
Dockingstation?

In plaats daarvan krijgen we "praktijk benchmarks" van Handbrake en meer niets zeggende grafiekjes...?

Het enige goede wat ik erover kan vertellen, is dat ik de accu kan vervangen gezien het protocol daarvan de afgelopen 14 jaar niet veranderd is.

En ik kan garanderen dat die na 1 jaar semi-intensief (lees: zakelijk) gebruik stuk is.
Dit is een marktsegment waar Lenovo heer en meester is, en terecht. Op ons werk gebruiken we de voorganger van deze (soms uitgerust met een SSD) Tablet PC. Ik heb er nog weinig aan gezien waar ik mijn X201T met daglichtscherm voor inruil. Voor echt zakelijk gebruik mist ik trouwens de standaard VGA uitgang die ik nog op elke beamer tegenkom.

Ik ben het met de bovenstaande opsomming wel eens, hier ruil ik mijn Wacom pen niet voor in
Ik heb een tijdje geleden dezelfde lenovo weg gedaan, ook met 400nit dachlichtscherm. Ik heb er heel veel spijt van, want er is gewoon niks vergelijkbaars op de markt.
Volgens mij is de laagste prijs €1299,00 (en niet €999,00).
Of kijk ik verkeerd?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True