Door Jurian Ubachs

Redacteur

FIFA 14 onthuld: eerste info over nieuwe features

Voorlopige Conclusie

Vorig jaar hielden we na de eerste informatie over FIFA 13 al een slag om de arm, want zoals gezegd: je weet pas wat je aan nieuwe gameplayfeatures hebt als je ze zelf hebt kunnen uitproberen in de gameplay van het spel. Desondanks mag gezegd worden dat een aantal van de nieuwe features voor FIFA 14 veelbelovend klinkt. Mocht alles werken zoals EA Sports het nu schetst, dan ondervangt de ontwikkelaar met de nieuwe features een flink aantal van de probleempjes die in de gameplay van FIFA 13 bestaan. Wij zijn vooral erg benieuwd naar de meer solide defensie en de loopacties van de aanvallers, maar ook scherper kunnen sturen bij het sprinten met bal zou bij technisch begaafde spelers voor een flinke verandering kunnen zorgen. Net als elke lente blijft het voor nu echter nog even afwachten...

Titel FIFA 14
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar EA Sports
Uitgever Electronic Arts
Releasedatum Najaar 2013

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (62)

Wijzig sortering
De nieuwe gameplay is best wel leuk.
Op youtube zijn ook diverse videos waar je de nieuwe gameplay kunt zien.

Pure Shot
https://www.youtube.com/watch?v=UjJINNneJwU

Ball Physics
https://www.youtube.com/watch?v=vGZyekW8TBs
Dat ziet er inderdaad al een stuk beter uit. Voorzetten hoeven ook niet altijd perfect te zijn, maar ze laten nu in ieder geval zien dat je speler niet lekker uit komt in plaatst van dat hakkelige geloop, en vervolgens schiet de bal zo maar een kant op.
+2Anoniem: 333108
17 april 2013 18:10
En de grote vraag is dan of er lering getrokken wordt uit FIFA13:
-Krijg je in FIFA 14 weer ontelbare penalty's tegen voor de meest onbegrijpelijke acties?
-Is de AI nog altijd onbekend met het maken van tackles, waardoor deze maar sporadisch een gele kaart pakt?
-Is er bij de carrière modus nu eindelijk een 2e team, waardoor je gescoute spelers -want dat is nu helemaal hip, nog meer dan in FIFA13- eindelijk uit kunnen groeien tot de talenten die ze zijn, zonder een of ander huppel snotneus van <60 overall in te het veld te zetten?
-Is de meest waardeloze scheidsrechter weer als voorbeeld gekozen om te fungeren in FIFA14?
-Komt het merendeel van de blessures weer uit acties die nooit een vrijetrap opleveren, maar blijkbaar wel botbreuken?
-Kan je nu wel meer dan 1 wedstrijd schorsing krijgen?
-wordt de CL nu eindelijk net zo lucratief als deze in het echt ook is, dus geen totaal van 10miljoen om deze te winnen, ik meen te herinneren dat dit slechts het startgeld is....
-zal de multiplayer nu eindelijk wel naar behoren werken?
-komt de groeicurvegrafiek van je eigen spelers weer terug, zoals in FIFA12?
-kan het bestuur in FIFA14 eindelijk ophouden met spelers voor de halve marktwaarde te verkopen, financieel inzicht van een pizzadoos.
Fifa is in mijn ogen sinds Fifa 11 uitgegroeid tot de beste voetbalgame. Toch heb ik mijn twijfels bij deel 14. 12 En ook 13 heb ik al veel minder dan voorgaande games gespeeld. Het begint allemaal wel erg saai te worden. Je kent alles al, het zijn dezelfde spelers in een ander shirtje en de game werkt precies hetzelfde.

Wellicht sla ik een keer een jaartje over.
Ik kan je nu al vertellen dat het volgend jaar precies hetzelfde zal zijn en over twee jaar ook en over drie jaar enz, alleen met betere graphics.

Maar dat is voetbal, toch? 11 tegen 11, de bal is rond en scoor je één maar dan de tegenstander, dan win je. Het is, behalve de terugspeelregel en de veel te strakke broekjes, nog altijd hetzelfde spelletje als jaren geleden en in deze vorm zal het nog vele jaren blijven bestaan.

En dat is het hem nou helemaal. Hoe kun je een voetbalspel nóg leuker maken? Ondanks dat er nog niets wordt gezegd over de next-gen versies, kunnen we ervan uitgaan dat een nieuwe generatie consoles de deur openzet voor betere graphics. Maar dat is het wel zo'n beetje. Als producent kun je er niet zomaar iets bij verzinnen, zoals een tweede bal in het spel gooien en/of buitenspel/overtredingen afschaffen om het spel leuker, spannender of interessanter te maken, men wil immers realistische games. Wat overblijft is het bijschaven van reeds bestaande onderdelen en enkele features van een nieuw uiterlijk voorzien. Zolang de veranderingen positief uitvallen, hoe klein deze ook zijn, ben ik tevreden en kan ik er weer een jaartje tegenaan.
Dat denk ik niet eerlijk gezegd. Ook bij Fifa lopen ze tegen het limiet aan van de consoles. Met krachtigere consoles zouden ze de simulaties nog verder kunnen pushen (echt publiek?) en zouden ze veel zwaardere simulaties kunnen draaien.
Er kunnen zoveel nieuwe dingen bijgevoegd worden... bv. je eigen stadion bouwen?
Of zoals in 'this is football 2005' dat je een amateur team helemaal tot de top kan trainen.

Het geluid kunnen ze ook helemaal aanpassen.. Het publiek juicht altijd evenveel als je in de laatste minuten nog scoort, als je nu al 6-0 voor staat of niet..
Betere commentaar etc.

Natuurlijk kunnen ze niet opeens een 2e bal in het spel gooien, zo'n updates vragen we ook niet 8)7
Deftige servers & anti-rage quit measures zouden al een hele stap zijn.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 18 april 2013 16:06]

Het klopt natuurlijk wel wat je zegt maar toch hoop ik dat er eens een kentering komt. Ik wil die wedstrijd ingezogen worden. Zodra mijn team het veld opstapt wil ik gezang en geschreeuw van de tribunes zoals je in genoeg stadions over de hele wereld meemaakt. Ik wil die Engelse sfeer proeven als ik met Newcastle tegen aartsrivaal Sunderland speel.

Wellicht ben ik te veeleisend maar de sfeer rondom wedstrijden moet nog zoveel beter. Toegegeven, de afgelopen Fifa games gaat het steeds beter, maar het moet nog veel beter kunnen. Het is daarom ook jammer dat ze voornamelijk op gameplay richten en minder het sfeertje rondom een wedstrijd heen. Als ik De Kuip bezoek doe ik dat niet alleen voor de wedstrijd, maar ook voor de fantastische sfeer die in een stadion heerst.
Dat heeft ook te maken met de gameplay. Bij Fifa heb ik altijd het gevoel dat je met semi-automatische piloot speelt. Aanvallen lopen zonder veel moeite veel te vloeiend, terwijl dat in het echt zelfs bij Barcelona niet altijd het geval is. Ik heb liever dat de bal een los element is en soms ook verkeerd kan vallen.
Ik denk dat de game dan wel tactischer wordt, maar niet per se leuker. Dan haakt de massa af.
Dat maakt het voor mij wel leuker. Het moet niet te makkelijk worden.
Dan moet je eens overwegen om met manual controls te spelen. Lastig, zeker in het begin, maar wel véél meer voldoening als je een soepele aanval afrondt met een mooie goal :)
Mijn grootste probleem in Fifa 13 momenteel is niet het spel zelf maar de spelers. Ik speel alleen nog maar met vrienden, maar het hele online gedeelte kan me gestolen worden. Nog nooit in een game zo gigantisch veel onsportief publiek meegemaakt. Ik vind het namelijk vrij normaal om gewoon netjes de pot af te maken ook al sta je 2-0 achter. Maar bijna elke keer als ik in de eerste helft voor kom te staan gebeurd het volgende:
- Speler legt controller neer en doet niks meer in de hoop dat jij dus quit en de punten kwijt bent.
- Speler disconnect

Ook al vaak meegemaakt dat als de tegenpartij in het eerste kwartier een doelpunt maakt, dat ze de rest van de wedstrijd achterin het veld gaan uittikken. En als je dan een keer een wedstrijd uitspeelt dan moet je maar hopen dat je geen error vanuit de EA servers krijgt en alsnog je punten kwijt bent.

Nu weet ik dat ze het hebben proberen aan te pakken met filters voor onsportief gedrag, maar zelfs met die aan gebeurt het me toch te vaak. En gezien dit een spelletje is die dus alleen op de vrijdag of
zaterdagavond van de plank komt denk ik dat ik maar een jaartje of 2 ga overslaan.
Daar ben ik het mee eens. Gewoon zwaardere straffen instellen bij veelplegers is denk ik een oplossing... Denk daarbij aan een ban van een periode die steeds langer wordt zodat ze niet direct verder kunnen spelen online. Dan is de lol er gauw af gok ik.
Ik moet zeggen dat ik de afgelopen FIFA's ook steevast tegen dezelfde problemen aangelopen ben, maar eigenlijk is een (tijdelijke) ban geven a.h.v. een x aantal reports de enige werkende maatregel. Wat mij betreft twee keer een tijdelijke ban (1 week, 2e keer 1 maand). Doe je het daarna weer, einde oefening!

Het zijn inderdaad nu de spelers die het plezier van een ander vergallen met deze tactieken. In oudere FIFA delen had je vaker dat je altijd tegen een team kwam met snelle voorhoedespelers. Bij een snelle counter hadden je verdedigers altijd het nakijken.
Ja waarom niet? Tijd voor vernieuwing. Fifa 13 kost je nieuw 23 euro.

En als je 55EUR betaald hebt bij de release van Fifa 12, mag je, denk, ik na 2 jaar vernieuwing verwachte van je ''fans''. Misschien met een maandelijks abo zouden ze ze up kunnen houden, maar ik denk dat dat duurder is dat 1x per jaar 55EUR uitgeven aan een nieuwe versie. Ook heb ik liever dat EA nieuwe servers goed laat lopen dan oude in de lucht houdt... Kun je voorstellen hoe de Simcity release was als ze de servers van fifa 08 nog steeds up hadden?!?
Buiten dat, als je geen 23EUR kunt missen voor je favorieten spel online, lijkt het mij beter om of je console te verkopen of offline te gaan spelen, of niet zeuren om te zeuren.

verder denk ik dat ik me weer de nodig uren verslaafd ga gedragen!
tja, jammer dat ze die nieuwe servers (iig bij fifa 13) niet goed laten lopen. Dus dat gaat niet helemaal op.

Heel frustrerend wanneer je een finale wint (zelfs offline), je overwinning in FUT (Fifa ultimate team) niet telt en je weer opnieuw je wedstrijd moet spelen. Dit heb ik op een dag soms wel 8+ keer meegemaakt. Das 8*12 min weggegooide tijd (iig niets opgebouwd).

En dan ook nog eens het gezeik omtrent niet verkoopbare/slecteerbare items in je trade pile, 3 dagen lang.

Als je 55 euro neerlegt (waar ik hem voor gekocht heb) voor een spel dan mag je wat verwachten lijkt me, ook na 2 jaar. En btw, leuk dat je een aanbieding(?) hebt gevonden, maar fifa 13 voor de xbox is in de meeste winkels gewoon 50+ euro hoor.
hey,

Hmmz, Ik wist niet dat de server zo slecht liepen met de nieuwe versies... :) heb ook niet zoveel tijd als vroeger :)

Ik heb voor de pc versie gekeken en die is inderdaad goedkoper, maar je kan hem voor de Xbox kopen voor 32 euro:

http://www.gamedumper.nl/catalog/product/view/id/6355?ref=34

Grtz
Het was toch de bedoeling dat FIFA 14 flink op de schop werd genomen voor de next-gen?
Dit lijkt er (nog) niet echt op...
er is officieel nog niets bekend over de next-gen consoles, dus het is wel begrijpelijk dat ze daar niets over zeggen.
0Anoniem: 449164
@Remcom0017 april 2013 23:19
Dan zul je denk ik nog wel op FIFA15 moeten wachten.
Tsja... nog even de review van vorig jaar erbij gepakt: http://tweakers.net/reviews/2591/fifa-13.html. Zoek de verschillen.

Het is ieder jaar hetzelfde. Veel verbeteringen ten opzichte van de vorige versie, bla bla, en ieder jaar worden er weer nieuwe onbalansen in de gameplay geintroduceerd, om nog maar te zwijgen van het feit dat na al die jaren de netcoding nog steeds verschrikkelijk is. Er zijn nog steeds spelers in staat te quitten zonder dat je daardoor de winstpartij krijgt.

En toch gaan we hem weer massaal halen in september...
Nee hoor, na FIFA 2005 heb ik het nooit meer uitgebreid gespeeld. Ik wed dat je aan die versies van inmiddels bijna 10 jaar oud net zoveel lol beleeft.
Ik vind/vond Fifa 13 een geweldig spel, en ik hoop echter maar op 1 wijzigein:
EA... Pas die achterlijke scheidsrechters nou eens aan

- Ik maak een tackle vol op de bal, maar de achterlijke AI loopt na 10 seconden tegen mijn speler aan: Penalty en rood.

- Ik breek mijn aanvaller door, met alleen maar verdedigers achter me (niet van de zijkant, echt achter me). De AI blijft mij vasthouden waardoor mijn speler op de grond valt: Alleen maar een vrije trap en een waarschuwing.

Ik kan me hier zo dood aan ergeren. Geef mij op z'n minst dan een oneerlijke schuif-balk waarmee ik mijn overtredingen vaker onbestraft kan laten. Op deze manier klopt er gewoon geen hout van.

Over dat "uitkomen met je passen" ben ik wel tevreden. Hoe vaak je wel niet een loopactie langs de zijlijn maakt, dan een voorzet wil geven en jouw speler dan ineens besluit om maar 20 stappen niets te doen, en op het allerlaatste moment uit pure paniek een dramatische voorzet te geven....
Als een speler doorbreekt van de tegenstander en je rent er met je verdediger achteraan, doe dan ook nooit maar nooit een tackle! 9/10 keer krijg je rood en vrije trap/penalty tegen.
Daarentegen: blijf op de knop drukken voor het vasthouden en de scheids zal fluiten voor een vrije trap of helemaal niets doen.

Vaak genoeg zo weggekomen door zo erg vast te houden dat de speler geen fatsoenlijk schot kon uitvoeren en de scheids deed helemaal niets ;)
Eigenlijk snap ik niet waarom ze afschermen als iets totaal nieuws introduceren. Dat heeft al eerder in fifa (fifa 10 dacht ik) gezeten en dat heb ik in die tijd ook al vaak mis/gebruikt.Ben benieuwd hoe het nu uitpakt. Vind het op zich wel aardig, want nu heb je relatief veel voordeel van snelle aanvallers.

Iets anders is de verdediging. Keer op keer erger ik me wild aan die hersenloze zooi daar achterin. Vroeg druk zetten is praktisch onmogelijk, want zowel het middenveld als de verdediging lijkt niet op de hoogte te zijn van het begrip "aansluiten" en "doordekken". Gevolg is dat ik daar met 2 of 3 spitsen als een gek rond ren om de bal te halen bij zo'n idioot die al in de eerste helft begint met tijdrekken.

Ook de manier waarop er verdedigd wordt bij corners en voorzetten is om te janken. Ja natuurlijk kan je je man laten lopen. Overkomt de besten in het echte spelletje ook wel eens. Echter het gebeurt mij te vaak dat een figuur als messi, die met een krukje nog niet boven een Kompany of een chiellini uit zou komen, tussen twee man raak kan koppen.

Dan het schieten: het is te voorspelbaar. Schiet je van afstand dan gaat de bal of recht op de keeper of op de lat/paal. Het hele nut van het geplaatste schot is ook verdwenen. En om een of andere reden kunnen spelers balletjes die je terug legt alleen maar zacht over de grond schieten.

Tot slot het verschil tussen FUT en standaard online/offline. Sinds ik veel meer FUT speel, lijkt het wel alsof je in een online potje (standaard seizoenen) of tegen vrienden offline met stroop onder de schoenen speelt. Alles veel trager en afstandsschoten zijn nog minder effectief.

EA fix a.u.b. een of meerdere van deze punten en ik ben weer een jaartje zoet. Ik koop het spel sowieso wel, al is het maar voor de transfers en tenues. ;)
Precies. Ik koop het spel ook sowieso wel, maar het zijn ook een aantal kleine dingetjes die volgens mijn idee niet moeilijk op te lossen zijn

- Doorgebroken speler neerhalen/vasthouden moet rood zijn
- Fix die achterlijke snelle ingooien. 9 van de 10 keer staat je spelers authistisch met z'n handen omhoog terwijl de bal langs z'n voeten rolt
- Het stotteren bij het schieten/voorzetten (10 extra stappen en dan vervolgens nog niet schieten/voorzetten). Gelukkig hebben ze al aan gegeven dat hier verbetering in komt.
- Overtredingen moeten echt op een andere manier beoordeeld gaan worden. Hoe vaak het wel niet gebeurd dat ik een keurige sliding op de bal maak, en dat er dan 3-4 seconde later een andere tegenstander tegen mijn speler die op de grond ligt aanloopt, en dat ik vervolgens gewoon geel krijg.

De eerste features die ze "beloven" klinken echter wel goed.
Tackels op de bal maken en rood krijgen :D nog zoiets. Heel raar systeem is het waarbij enkel wordt beoordeeld of je een speler raakt en hoe. Bal speelt totaal geen factor.

Ook de eeuwige connectie problemen. Man man man wat irritant. Voor de 300 gespeelde seizoen wedstrijden heb ik minstens 1500 keer fifa moeten opstarten. En dan nog eens.. waarom kan FIFA niet gewoon rechtstreeks een profiel in opstarten? Telkens de controller instellingen kiezen, start, opslagfunctie akkoord geven...getverdemme.
Hopenlijk zorgen ze ook voor meer opties in pro clubs: betere lobby/chat mogelijkheden (vooral op de PC) standaard de goede opstelling behouden, de CPU ietsje beter maken (is nu jupiler league niveau) en de kabouters van 1.40 meter met een speed van boven de 90 niet meer toelaten.
Vaak genoeg potjes gespeeld waarin de tegenstander 3 aanvallers heeft, die superklein maar wel retesnel zijn en dan zelfs nog fysieke duels winnen. Niet de individuele klasse, maar het teamspel moet de doorslag geven, en dat mis ik te vaak in clubs tegenstanders.

En natuurlijk de Pace spelers wat nerfen, want counterspel wordt in fifa 13 teveel beloond. Dortmund of Real is de keuze, om dan met snelle spelers bij balverlies van de tegenstander naar de goal op te stomen en af te maken.

Maarja... we zullen zien wat het gaat worden. 8-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee