Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

HP's Envy X2: luxe heeft nu eenmaal zijn prijs

Conclusie

Na onze eerste kennismaking met de Envy X2 maakten we ons zorgen over twee dingen: de snelheid en de accuduur. Met dat eerste is het gelukkig goed gekomen; HP heeft met hulp van processorfabrikant Intel de snelheid van de tablet weten op te krikken, al blijft de Atom-serie natuurlijk niet voor zware taken bedoeld. Webbrowsen gaat echter prima, de nieuwe Modern UI-apps draaien ook vlot en als je het niet te gek maakt, heb je aan de Envy X2 een leuke machine voor huis-tuin-en-keukengebruik, net zoals vroeger met een netbook.

De accuduur blijkt echter ondermaats. Zowel los als met de dock blijft de Envy X2 ver achter bij vergelijkbare tablets. En juist bij een apparaat als dit is dat jammer. Bij een desktopvervanger zouden we het nog wel door de vingers zien, maar de Envy X2 is zowel in tablet als netbookmodus bedoeld om mobiel gebruikt te worden en een goede accuduur is daarom belangrijk.

Afgezien van die matige accuduur is het echter grotendeels goed nieuws. De behuizing is zeer stevig, het toetsenbord is van een prima formaat en typt fijn, en zelfs de touchpad, toch vaak een ondergeschoven kindje bij dit soort docks, bevalt. Daarnaast is de verbinding met de dock stevig en met twee usb-poorten, een kaartlezer, een micro-sd-slot en een hdmi-uitgang is de Envy X2 goed voorzien van aansluitingen.

De tablet is met meer dan 700 gram wel aan de zware kant, een consequentie van de stevige aluminium behuizing. Het is daarom geen pretje om hem lang met één hand vast te houden. Daardoor komt de Envy X2 meer over als een compacte notebook waarvan het scherm losgehaald kan worden, dan als een tablet die optioneel op een toetsenbord aangesloten kan worden.

De prijs is waarschijnlijk voor velen een struikelblok. We hebben ons in de laatste maanden verbaasd over de hoge prijzen die fabrikanten voor hun Windows 8-tablets vragen en HP spant op dit vlak de kroon. De Envy X2 kost namelijk bijna 1000 euro, duizend euro voor wat in feite een luxe netbook met een touchscreen is. Voor hetzelfde geld koop je al een ultrabook met een snellere cpu en grotere ssd, of een losse, kleine notebook en een aparte tablet.

Het zijn vooral de prijs en de accuduur die een schaduw werpen over de Envy X2. En dat is zonde, want HP laat zien dat het op het gebied van behuizing, toetsenbord, beeldscherm en bouwkwaliteit een indrukwekkend product kan afleveren.

Pluspunten

 • Komt goed uit de verf als notebook
 • Mooie, stevige behuizing
 • Fijn toetsenbord

Minpunten

 • Zwaar
 • Slechte accuduur
 • Duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 7

Reacties (63)

Wijzig sortering
Anoniem: 308695
22 april 2013 11:43
Ongelofelijk, voor dezelfde prijs heb je de Microsoft Surface Pro tablet met toetsenbord.

Vergelijking:
HP Envy X2
- Windows 8 32
-11.6 inch 1366x768
- Intel Atom Z2760-soc
- 2 GB Ram
- USB 2.0 HDMI

Microsoft Surface Pro
- Windows 8 Pro 64-bit (volwaardige windows)
- 11.6 inch 1920x1080
- Intel Core i5 + Intel HD 4000 graphics
- 4 GB Ram
- USB 3.0 minidisplay

Beide ben je voor 999€ inclusief toetsenbord klaar.

Waarom zou je dan in godsnaam een Windows RT tablet kopen.

http://www.microsoft.com/...dows-8-pro/specifications

EDIT:
http://community.futurema...el+HD+Graphics+4000/games
Puur zodat je een indruk krijgt wat je daadwerkelijk met deze tablet zou kunnen doen in vergelijking met een paar simpele RT spelletjes

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 308695 op 22 april 2013 12:37]

De Envy X2 draait niet op Windows RT. Maar simpelweg op Windows 8 "non-pro".
Een ATOM is nog altijd X86... dat je het even weet. Dus dit is geen RT tablet.
Hij ziet er mooi uit, maar ik denk niet dat ik dit zou kopen, vanwege de prijs. Ik denk dat ik dan eerder naar een ultrabook zou gaan bij deze prijs klasse.

Ik vraag me wel af hoe die 8MP camera presteert.
Anoniem: 449164
@yeth311922 april 2013 22:06
http://www.tabletguide.nl...ows-8-hybride-tot-nu-toe/

Hierin wordt de camera nog even besproken.
Mooie spulletjes weer van HP, maar als ik kijk naar de prijzen wordt ik minder blij. Ik snap dat Windows onder licentie is, maar dan verbaas ik me nog steeds over de prijs.
Als ze nog zon 350-400 van de prijs af weten te halen dan wordt het misschien interessant.Ik denk vanuit hardwareperspectief is het z'n € 1000/1100 niet waard. Vanuit de functionliteit gezien dan misschien weer wel. Toch denk ik dat de prijs met 20/30% naar beneden moet (= 15% price premium over iPad) om enigzins vlot en met succes over de toonbank te gaan.

-edit-Off topic en ongewenst?

[Reactie gewijzigd door Essox Lucius op 22 april 2013 15:56]

Reken voor Windows maar tussen de 30 en 75 dollar
@Mellow Jack, dank voor de toevoeging.

Het blijft me verbazen. Leveranciers zetten een Windows-based product in de markt, plakken een absurde prijs, en wat zegt de gemiddelde gebruiker inmiddels? "ja, dat zal dan wel door Microsoft komen."

Inmiddels lijkt me helder dat de meeste leveranciers hun productieketens niet op orde hebben. Teveel tussenpartijen, teveel partijen die ook winst moeten maken.

Het is imho wachten op de chinese partij die wel oog heeft voor kwaliteit En zelf vanaf de grond hun componenten bouwt - al dan niet in sterke regie (zoals bijv Apple doet). Daar lijkt een markt te zitten. Daarmee haal je de tussenpartijen weg, en kun je nog wat zakken.

En de sleutel is samenwerking - want door alleen op inkoopprijs te letten, bouw je als leverancier mee aan je eigen slechte kwaliteit. Want voor niets krijg je niets.
Inderdaad, het zijn schandalige prijzen die gevraagd worden voor Win8 tablets. Het prijsverschil met Android en zelf Ipads is heel groot en kan NIET verklaard worden door de Windows licentie. Als de prijzen niet zakken zal Win8 tablet nooit populair worden!
Tja, ik snap het ergens wel, een SSD, reguliere ram, meerdere accu's op lastige plaatsen verwerkt, een keyboard erbij, zo'n docking mechanisme. Win 8 tabs zijn bijna te complex, er zal behoorlijke R&D achter zitten naast dat ik wel snap dat ze duur zijn in productie.

Maar uiteindelijk krijg je niets anders dan een laatste generatie Atom-netbook met een lichter OS. Prachtig dat het kan en werkt, maar ik weet niet wie hier nu echt op zitten te wachten voor deze prijs. Zeker als je voor een beperkte meerprijs een ultrabook kunt krijgen. Ook de resultie vind ik eigenlijk een doodssteek voor dit soort tablets, bij de concurrentie is het 1920x1080 of 1600x1152 wat de klok slaat, waarom zou je dan de tablet kiezen die 900+ kost met 1366x768 wat nog altijd een erg lelijke resolutie is.
Het is imho wachten op de chinese partij die wel oog heeft voor kwaliteit En zelf vanaf de grond hun componenten bouwt - al dan niet in sterke regie (zoals bijv Apple doet). Daar lijkt een markt te zitten. Daarmee haal je de tussenpartijen weg, en kun je nog wat zakken.
Apple heeft ook directe contracten waar weinig tot geen tussenpartijen tussen zitten. Toch zijn de prijzen bij hun producten niet bepaald laag te noemen, dus dat lijkt de oorzaak niet te zijn.

Zoals het ook al in de titel van dit artikel staat: een tablet met dock kost nu eenmaal meer dan een gewone tablet en netbook samen, dat komt ook door de (compacte) en luxe form factor.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 22 april 2013 13:03]

Ze vinden windows zelfs zo goed dat ze het boven apple prijzen dat gaat heel ver.

Daar waar ik persoonlijk een ipad van 677 eu al duur vindt is dat qua specs veel beter dan dit ding...

jezus die prijs ik snap niet hoe ze verwachten hier veel van te verkopen.
Is er een nieuwe gedachtegang bijgekomen ?
Hoe duurder we onze producten maken hoe meer mensen denk dat het kwaliteit is ?
jammer..
Neen, zoals reeds aangegeven, het is gewoon economische realiteit. De toestellen zijn gewoon een stuk complexer om te bouwen wegens alle aansluitmogelijkheden. Door de extra hardware zijn dingen zoals de batterij ook moeilijker weg te steken in de beperkte behuizing. Dat jaagt de ontwikkelkosten enorm omhoog. Bijkomend zit je bij deze tablet ook nog eens met een alu body dat de prijs ook nog eens verhoogd.

Reken daarbij dat de afzetmarkt sowieso al een stuk kleiner is en je moet een hogere prijs gaan vragen gewoon om uit de kosten te komen.

Dat het goedkoper kan word trouwens wel bewezen door bijvoorbeeld Lenovo waar het instapmodel een heel stuk goedkoper is dan deze Envy. Ik dacht iets rond de €650
Ik heb zelf het idee dat de bedrijven hiermee hun verlaagde omzet (dankzij de min of meer ingestorte pc markt) willen goedmaken. Natuurlijk gaat dat niet lukken want wat bieden deze dure machines nou t.o.v. de goedkopere Vivotab of Iconia Tab. Niet eens een i3 of i5 chip en dan nog slechte accuprestaties ook.

Zoals ik het nu bekijk kan deze prijs op geen enkele manier gerechtvaardigd worden. JC Penhoat laat al zien dat je beter een Microsoft Surface Pro kan kopen voor €999. Dan krijg je wel meer voor je centen: i5, Full HD, 11,6" (dat zou dan een nadeel kunnen zijn), USB3. Of anders toch gewoon een €500 tablet (Iconia, Vivo) met de zelfde specs maar voor de helft van het geld.
Het is imho wachten op de chinese partij die wel oog heeft voor kwaliteit En zelf vanaf de grond hun componenten bouwt - al dan niet in sterke regie (zoals bijv Apple doet). Daar lijkt een markt te zitten. Daarmee haal je de tussenpartijen weg, en kun je nog wat zakken.
Die zijn er al hoor, zoek voor de gein Oppo eens op.
Waarom denk je dat MS zelf hardware op de markt brengt, helaas ook niet goedkoop.

Het succes van android is dat het tegenwoordig op je tv in een hdmi stick van 60 euro al draait. Een duurder dboxje kost dan tussen de 100 en 200 euro en dat was het.

Naar mijn mening is alles boven de 500 euro eigenlijk al te duur voor de massa. Het moet ofwel heel goed en speciaal zijn.

Aan de prijs van windows kan het ook niet liggen. De fabrikanten die nu zeuren moet gewoon met goedkopere prijzen komen. Met deze prijzen zal hp niet scoren.
De prijs is gewoon belachelijk, dit kan gewoon niet, alleen bedrijven die deze producten zonder BTW kopen kunnen zich dit nog een beetje permitteren.
En nadien zeggen ze: er is geen vraag naar. 8)7
Prijs krijgt nog 2 sterren, maar is in mijn ogen maar 1 waard. De specs zijn standaard en dus middelmatig te noemen, en dan voor bijna 1000 euro. Je zou bijna zeggen dat HP helemaal niet wil dat mensen dit apparaat gaan kopen. Voor bijna de helft heb je een vergelijkbaar product, welliswaar iets mindere bouwkwaliteit, maar dat neem je dan voor lief denk ik.
Voor bijna de helft heb je een vergelijkbaar product, welliswaar iets mindere bouwkwaliteit, maar dat neem je dan voor lief denk ik.

Ik zou hem zelf ook niet kopen, maar ik denk ook dat we misschien een beetje te Nederlands redeneren.

Immers Nederland is een land waar vooral op prijs geconcureerd wordt (in eigenlijk alles, van restaurants, computers, autos, telecom, etc). Zit in onze zuinige handelsgeest.

Je krijgt wél een hoge kwaliteittablet met een mooi design van een merk dat bewezen heeft ook op lange termijn goede garantie te bieden. Dat de specs traag zijn is waar, maar laten we eerlijk zijn 9 van de 10 kopers heeft dat toch niet nodig. Speelt prijs en performance een kleinere rol, is deze tablets wel een van de mooiste qua 'bling factor'.

Als je zo'n goedkope plastic tablet uit je tas haalt, maak je ondanks zijn veel snellere prestaties toch wel minder indruk. En zonder daar negatief over te doen, maar laten we eerlijk zijn, veel tablets hebben in het algemeen toch wel een hoog 'hobby gehalte' en zijn vooral voor 'de leuk'.

De titel zegt het eigenlijk: luxe heeft nu eenmaal zijn prijs.
Die goede garantie op termijn moet je ook met een korrel zout nemen. HP heeft het gepresteerd geld te vragen voor een driver update van win ME naar win XP van een toen hele dure scanner. Iets wat nog geen andere fabrikant gedaan heeft.
Voor mij is HP sinoniem met $, en dat benadrukt dit apparaat nog maar eens.
Appels zijn ook duur, maar daar krijg je naast kwaliteit een mooier design en lange software support voor. En ik ben absoluut geen apple fan.
Ja, of niet natuurlijk. Liever een "middelmatig" duur product dat werkt en blijft werken dan een "high-end" goedkoop product waar allerlei aansluitingen missen, de support bagger is, je je eigen spullen niet op kan installeren, dat na een jaartje alweer uit elkaar valt of waarvan de batterij prestaties zodanig zijn teruggelopen dat je het ook niet meer kan gebruiken. Bij HP betaal je blijkbaar voor andere dingen dan waaraan jij een denkt en dan kunnen meerdere sterren nog best redelijk zijn.
Zo, 1000 euro voor een goeduitziende netbook. Voor dat geld koop je ook een MacBook Air. Of een redelijke Windows 8 notebook + Samung tablet/iPad.
de balans is weg. een ultrabook is voor deze prijs gewoon veel krachtiger langere accuduur en ga zo maar door, daarom word zo'n tablet met dock heel lastig verkopen want er zijn ook nog eens goedkopere alternatieven.

en denk er is aan wat voor 'n game pc je er voor kan kopen haha dan is de balans helemaal zoek :P
Anoniem: 449164
@Mog22 april 2013 22:04
Dan heb je al de Yoga van Lenovo, die is veel sneller en mooier maar gewoon iets zwaarder is.
Een degelijke full hd laptop met i5 /i7 en dedicated gpu.....
Dan is de Acer W700 een betere keus met een i3 processor, 11,6 inch (1920x1080) en ook een aluminium behuizing. Alleen geen keyboard dock maar een geintegreerde bluetooth toestenbordje in de case.

pricewatch: Acer Iconia Tab W700 (NT.L0QEH.002) Aluminium

En dat vanaf 670,-.
Ik dacht er ook aan zo'n ding te halen alleen de reviews waren niet zo positief en de software ondersteuning was ook ondermaat (zo kennen we acer weer).
Er is voor rond de 900 ook nog de i5 variant met 128GB SSD! Dat is een redelijke prijs als je het vergelijkt met een Surface Pro of deze HP
pricewatch: Acer Iconia Tab W700 (NT.L0QEH.005) Aluminium

Heb beide tablets getest (W700 en W5 met dock) en ze zijn van goede kwaliteit, zeer zeker voor een Acer. Ook die Atom vind ik zeker niet onder presteren, verbaasde mij nogal!
Helaas is de W700 een heel ander product. Tenminste, voor mij specifiek is het toetsenbord dock, stevig en met extra accu cruciaal voor het device wat ik zoek.

Eigenlijk moet Acer dus gewoon gauw een 'W710' uitbrengen, de 700, met de toetsenbord features van de 510.
Zag hem zaterdag met de Mediamakrt, maar inderdaad veel te duur. Voor 1200 heb je de samsung T700 met 4Gb, full HD, I5 en 128Gb ssd......nog steeds duur, maar op alle fronten een stuk beter...
Bouwkwaliteit van de T700 is wel een pak lager...
''De bijdrage van de Beats Audio-technologie lijkt niet veel meer te behelzen dan de aanwezigheid van het logo, want bijzonder klinken de luidsprekers niet.''

Ik dacht juist dat die Beats Audio alleen effect had als je het met oordoppen gebruikt? Dat zou in ieder geval verklaren waarom die speakers niet zo bijzonder klinken.
Volgens mij ook maar bij mijn tablet is het geluid tot 3/4 niet meer om aan te horen, het gewoon niet meer #1 punt waar mensen naar kijken.
Anoniem: 16328
22 april 2013 17:11
Ik vind de ASUS Transformer Book dan toch interessanter, met de Intel i5, toevallig vandaag een filmpje bij HWI: https://www.youtube.com/watch?v=dqgHk1aDqQc
Dat is inderdaad een mooi apparaatje. Maar zoals ze in het filmpje al zeggen.. het komt dicht in de buurt... Maar is het nog net ook niet helemaal.
En dat is net zoals de Surface Pro.. die laat ook op bepaalde puntjes wat liggen waardoor hij in beide werelden "net niet" lekker presteert.

Nog even wachten dus op de ultieme hybride laptop/tablet.
Die resolutie, dat is toch niet meer van deze tijd!
Bij Windows wel :) Helaas...
Anoniem: 449164
@Texamicz22 april 2013 22:08
Met Windows 8 gaat het nog wel in de Modern UI met al die grote dingen, maar zodra je tekst leest is het niks meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee