Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Joost Schellevis

Redacteur

Kantoorsoftware: Office, LibreOffice en OpenOffice getest

Conclusie

Over het algemeen bevalt Office ons het best: de software kent op veel vlakken functionaliteit die zijn gratis concurrenten niet aan boord hebben en ziet er een stuk fijner uit. Wel zijn Open- en LibreOffice een tikje stabieler. Daarnaast is de vraag hoeveel die extra functionaliteit een gebruiker waard is. De gratis kantoorpakketten bieden ook prima functionaliteit. Willen gebruikers 140 euro of 100 euro per jaar betalen voor de kers op de taart, die extra functionaliteit van Office?

Wellicht is dat het waard voor gebruikers die elke dag in hun tekstverwerker of spreadsheetprogramma bivakkeren, of voor bedrijven die zeker willen zijn van ondersteuning - al is dat met OpenOffice tegen betaling ook mogelijk. Voor zakelijke gebruikers heeft Office met mailclient Outlook sowieso een flinke troef in handen. OpenOffice en LibreOffice hebben geen mailclient, en ook andere mailclients zijn lang niet zo goed als Outlook. Handig aan Office is verder de online-functionaliteit, zoals het gelijktijdig bewerken van documenten, maar dat kan ook met het gratis Google Docs - waarover dinsdag meer, in een apart artikel.

Het grote voordeel van OpenOffice en LibreOffice is dat ze ook werken op OS X en Linux; Office is er wel voor OS X, maar nieuwe Office-versies voor dat platform lopen altijd achter op het Windows-releaseschema. Daarnaast zal de opensource-gedachte achter LibreOffice en OpenOffice een deel van de gebruikers nog over de streep trekken. Als de strijd tussen LibreOffice en OpenOffice gaat, wint wat ons betreft LibreOffice: OpenOffice is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd en LibreOffice lijkt daadwerkelijk te willen vernieuwen.

Screenshots

Reacties (284)

Wijzig sortering
Overigens snap ik de opmerking niet dat excel eindelijk spreadsheets naast elkaar kan draaien.
Dat kan al in 2003, de enige moeite die je moet doen is het eenmalig aanzetten in de opties.
Ik zelf vindt dat namelijk ook veel fijner werken.

Vraag me dan ook af hoe intensief hij excel gebruikt heeft :?
Waar in opties van 2003 kan ik dat vinden? Zit al een poosje te turen want ik moet tot nu toe 2 instanties van Excel openen om dat voor elkaar te krijgen.
Onder opties zie ik ook niets, maar onder view valt wel het een en ander te kiezen. View side by side of arrange all en dan een van de opties daaronder (tiled, horizontal, vertical, cascaded).
De exacte optie weet ik niet zijn, maar ik draai gewoon twee instanties (of meer) van excel naast elkaar. Dan kan je ze perfect naast elkaar zetten, wat vooral handig is bij een multi-monitor setup.

Een nieuwe instantie kan je starten door rechtermuisklik op het icoontje (in Windows 7 en up) en dan op MS Excel te klikken.
De mailclient van Office is fenomenaal en beter dan andere mailclients
Enige onderbouwing was daar wel op z'n plaats geweest.

Als niet-gebruiker van Outlook die wel regelmatig mails van Outlook-gebruikers ontvangt zie ik vooral wat voor rommel dat programma verstuurt... single quotes om alle geadresseerden, :) wordt vervangen door een J (in Wingdings, maar die heb ik natuurlijk niet dus zie ik een J - waarom niet gewoon een unicode ☺?), enz.

Sowieso is de hele vergelijking nogal oppervlakkig en willekeurig. Niet zo vreemd ook, in een paar pagina's kun je ook geen uitgebreide vergelijking kwijt, maar richt je dan ook maar gewoon op specifieke onderdelen: de interface of het gebruiksgemak bijvoorbeeld. Nu is het een beetje van alles, en heb je er uiteindelijk net niks aan.

[Reactie gewijzigd door Onno op 11 maart 2013 09:01]

om nog maar te zwijgen van de winmail.dat-bijlagen en de gebruikers van Outlook die maar niet willen begrijpen dat het probleem bij *hun* mailclient ligt |:(
Probeer in outlook de Funktie RE-send/Send again, maar eens te vinden. een Funktie die in Eudora, perfekt werkt, het werkt als een template. oude mail opzoeken, wijzigen ( ook geadresseerde) en gaan met de banaan. _/-\o_
Schakel dan gewoon TNEF uit in de client / exchange omgeving. Of beter nog, stuur als RTF
Volgens mij is het grote voordeel van Office dat documenten binnen verschillende Office-versies goed uitwisselbaar zijn zonder dat de layout totaal verwoest wordt.

De gratis alternatieven zijn wat dat betreft niet interessant: iedereen werkt met Word. Zodra je iets doorstuurt vanaf b.v. LibreOffice naar iemand met Word (en dat is iedereen) dan loop je de kans dat je document onherkenbaar wordt en je layout dus totaal verwoest. Voor mij daarom enkel en alleen Office.
Sorry, maar dat slaat nergens op:
1. De interoperabiliteit (of het gebrek eraan) tussen verschillende Office-versies is nagenoeg legendarisch
2. Het opendocument-formaat is vastgelegd en door iedereen te raadplegen. Als MS echt zou willen dat ODT-bestanden perfect werken in MS Word, dan zou dat ook kunnen
3. Sinds een jaar of 2 is aan de DOC(X)-import-filter van OO/LO veel verbeteringen aangebracht, tot op een punt waar ik enkel nog probelatische opmaak tegenkom die veroorzaakt is door een onkundige.
Wat een onzin !
De uitwisselbaarheid binnen verschillende versies van MS-Office is een complete ramp.
Ik heb regelmatig klagende mensen aan de lijn omdat "hun" versie niet leesbaar is door de ontvanger.
Wat blijkt dan ? : nieuwe versies zijn onleesbaar voor oudere versies software en omgekeerd gaat het ook niet altijd vlekkeloos.
Om nog maar niet te spreken van hele specifieke problemen tussen verschillende taal-versies.
Ja iedereen gebruikt misschien wel Word, maar er zijn mensen die 2013 formaat gebruiken , anderen 2010, 2003 of nog ouder... en in de praktijk is het nog geen garantie dat als je weet welke versie software wordt gebruikt het formaat dezelfde versie is omdat de gebruiker de keuze heeft het op te slaan in tig verschillende formaten. Ga d'r maar eens aanstaan om uit te vinden welk formaat is verstuurd en hoe jij dat met jouw geinstalleerde versie kunt openen en bewerken zonder verder in de problemen te komen.

Nee sorry, hier moet ik je toch echt ongelijk geven. :(
De gratis alternatieven zijn veel vergevingsgezinder en lezen/schrijven over het algemeen veel beter allerlei verschillenden standaarden. Microsoft heeft er ook een handje van zich niet helemaal aan de wereldwijd afgesproken standaarden te houden, de Open standaarden worden wel netjes gehanteerd door deze gratis office pakketten

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 11 maart 2013 13:54]

Je kunt aan de extensie toch zien of het nog met de oudere versies te openen is?
Als documenten de docx of xlsx extensie hebben, is het te openen vanaf de 2007 versie.
En als je (zoals ik net reeds aangaf) de oudere '97' indeling (doc/xls) gebruikt is er niets aan de hand.
ja en nee. .doc is gebruikt in tich versies < 2010.
docx is gebruikt in 2010 en 2013. En nee dit is niet hetzelfde formaat!
Ik zelf had juist dat LibreOffice veel vastliep?
Ik ben zelf overgestapt op Google Docs en dat bevalt me uitstekend!
Hier heb ik daar veel last van, zeker Writer loopt vaker vast. Standaard opent Libreoffice bij mij bijna altijd de optie om documenten te repareren en te herstellen terwijl ik toch mag zweren dat het goed is afgesloten...
Is je schijfafhandeling wel gezond dan?
Mijn Samsung schijf in RAID werkte ogenschijnlijk gewoon goed, maar pas nadat ik deze harde schijf vervangen had door een grotere WD RED was ik ook van deze sporadische fout in LO af.

Misschien handig om eens te onderzoeken of de fout in LO installatie of ergens anders ligt.
Kan er ook gewoon afgestapt worden van officesuites en over gestapt worden op LaTeX? Dit voorkomt problemen met compatabiliteit en je kunt gewoon je favoriete teksteditor gebruiken om te typen. Daarnaast is de standaard opmaak ook een stuk beter, kun je makkelijker refereren en wiskundige formules invoegen. Ja, het is wat moeilijker en het is geen WYSIWYG, maar het heeft zo veel voordelen.
LaTeX heeft natuurlijk heel goede tekst-opmaak faciliteiten. De hier besproken Office pakketten bevatten echter meer modules, zoals tekstverwerking, presentaties e.d.

Maar voor rapporten en verslagen is LaTeX meer dan goed genoeg. Je zou alleen een A5-je met de meest voorkomende commando's naast het scherm moeten hangen ;)

En een beetje techno-geek die emacs als std editor gebruikt ken nie zonder. Ik weet alleen niet of Janneke van de administratie hiermee overweg kan...

[Reactie gewijzigd door 505261 op 11 maart 2013 15:02]

LaTeX kan ook prima presentatie's maken. Word is geen tekstverwerker, het een is een WYSIWYG-layouter. Notepad is een textverwerker. Voor email kun je Thunderbird gebruiken (als je geen webmail wilt gebruiken). Voor calc kun je google docs gebruiken. Voila, officesuite-loze PC. Mijn ideaal. Ik vind de pakket onzinnig en zwaar, dus wil ze het liefst gewoon niet gebruiken.
Ik zal wel weg gemod worden maar ik blijf erbij dat OpenOffice en LibreOffice geen office pakketten zijn in mijn ogen. In een kantoor (office) omgeving is het belangrijkste onderdeel de mail client en die ontbreekt bij beide gratis "office" pakketten. Dus in mijn ogen mogen die geen Office pakketten genoemd worden.
Ik heb ook een tijd met de web variant van gmail gewerkt maar dat werkt gewoon niet fijn.
Je browser venster openen werkt bijvoorbeeld niet als je de mail client al open hebt. Dan moet je altijd een nieuwe tabblad openen en daarin werken. En je sluit regelmatig per ongeluk het venster met de mail client.
Outlook start je gewoon en laat je lekker aan staan de hele dag.

Nee, ik blijf erbij. Je mag jezelf geen office pakket noemen als je geen mail client hebt.
Nee, ik blijf erbij. Je mag jezelf geen office pakket noemen als je geen mail client hebt.

Ik snap zelf niet waarom je +1 wordt gemod... Dat is zo'n argument voor MS types denk ik want de definitie van kantoorsoftware of "office" software gaat veelal over een verzameling van software pakketten die helpt bij diverse kerntaken van een kantooromgeving.

Als je ziet wat er daar onder valt kun je hetzelfde zeggen van Microsoft "Office" omdat er ook bepaalde stukken software niet inzitten (of toch niet in alle versies) Niet alles wat behoort tot onze kerntaken zit in Microsoft "Office" bijvoorbeeld en gebruiken wij pakketten van derde.

Wij gebruiken geen outlook maar ook webbased mail, zijn wij dan per definitie geen kantoor of zo ?

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 11 maart 2013 09:08]

Ik denk dat de reden dat Fabbie +1 wordt gemod is, dat hij zijn mening geeft die bij dit artikel ontopic is. Het artikel is immers een vergelijking tussen een aantal softwarepakketten. Dat je het niet eens bent met de mening van een persoon is wat mij betreft geen reden om iemand een slechte beoordeling te geven.

Helaas gebeurt dat nogal vaak hier op T.net heb ik het idee, maar is volgens mij niet de bedoeling. Lees voor de grap eens wat een beoordeling eigenlijk betekent, door er overheen te hoveren voor je erop klikt...

Ook ik ben overigens van mening dat een mailprogramma absoluut geen onderdeel hoeft te zijn van een office pakket om het een volwaardig office pakket te mogen noemen.

Als een provider alleen telefonie en internet aanbiedt, kan het toch ook nog steeds een volwaardige provider zijn? Dan ga je toch ook niet zeuren dat zo'n bedrijf geen TV aanbied? Daar zijn meer dan genoeg alternatieven voor.
Iedereen zijn mening, uiteraard, maar ik werk sinds twee maand in een corporate omgeving en hier wordt er serieus misbruik gemaakt van e-mail.

Alles wordt over en weer gestuurd als attachments via e-mail, terwijl samenwerking in groepen helemaal geen e-mail nodig heeft. Als je elkaar s taken, kalenders en documenten kan bekijken en eventueel bewerken, dan is het gebruik van e-mail taboe. Er wordt ook wat afgetelefoneerd, maar je verwacht toch ook geen voip-client in de office-suite?

Ik hoop dus dat je niet dat bedoelt met de 'noodzaak aan e-mail' in een office-suite? E-mail dient om te communiceren, en dat kan perfect met programma's als Thunderbird, Evolution of Gmail.
Lync is inmiddels onderdeel van de Office-suite (bij Professional Plus), dus ja, een VoIP-client zit er bij :+
Daar verschillen we dan van mening. Een pakket met officesoftware bevat wat mij betreft absoluut een spreadsheetprogramma, een teksverwerker en een presentatieprogramma. Bij hoge voorkeur wat mij betreft ook iets als LibreOffice Math.

Wel ben ik met je eens dat een mailprogramma op je desktop handiger is dan in de browser, en daar heb ik zelf dan Thunderbird voor. Ik moet zeggen dat ik Outlook bepaald niet mis.

[Reactie gewijzigd door lezzmeister op 11 maart 2013 09:01]

Dat het geen office pakket mag heten is een zeer persoonlijke mening van jou.
Mijn persoonlijke mening is dat het wel office mag heten.

Als je even je ogen en oren open hebt gedaan in moderne kantooromgevingen zul je zien dat mailclients niet meer zo vanzelfsprekend zijn voor interne communicatie, dus jouw stelling dat mailclient het "... belangrijkste onderdeel..." is in kantooromgevingen betwist ik.

Bij ons op de zaak wordt nog wel mail gebruikt, veelal voor uitwisseling met externe klanten.
Wat echter veel vaker wordt gebruikt om direct te communiceren is MS Lync : chatten, scherm delen, VOIP. Ook met externe partijen die hetzelfde program gebruiken werkt dit prima en voorkomt het vertraging door heen en weer gemail waar soms pas na dagen op wordt gereageerd omdat iedereen verzuipt in de 200 mailtjes per dag waarvan 99% onzin is.
Daarnaast doet Share Point en sterk in opkomst zijnde webbased social networking intern en extern een fikse duit in het zakje. Ja... dit is Cloud-based, hoewel het vaak nog niet onder deze noemer verkocht wordt aan de klanten omdat ze daar wat sceptisch tegenover (Public) Cloud staan. Feit is dat veel bedrijven zonder het te weten al in een vorm van (Private) Cloud werken.


Jouw idee van een kantoor-omgeving is gebaseerd op de "oude" standaarden, sorry dat ik het zeg. En als je kijkt naar MS Office : daar zitten de nieuwe "mail" varianten ook niet standaard in !
probeer maar eens wat te zoeken in outlook, duurt uren en de vakken die je moet invullen.

Leve EUDORA
Als student heb ik wel een MS office abbonement genomen. Voor studenten is het maar 20 euro per jaar (al betaal je gelijk voor 4 jaar). Deze kosten haal ik er met de skydrive opslag, die ik veel gebruik sinds ik windows 8 op me pc en windows RT op me tablet heb, al voor een goed deel uit.

Ook Onenote gebruik ik erg vaak voor me studie, met name bij het het samenvatten van boekwerken en colleges. Ik vind het jammer dat deze niet is meegenomen (ik weet niet of libreoffice en openoffice concurrenten hebben maar Outlook wordt er ook bijgesleept dus een vermelding in de conclusie had gemogen wat mij betreft).

Als tegenhanger van Math wil ik trouwens de standaard windows (iniedergeval 7 en 8 ) tool MIP (type: "start mip" in cmd of direct "mip" in run) aandragen. Minder uitgebreid dan Math, van wat ik van de plaatjes kan zien, maar je kan er wel prima wiskundeformules mee invoeren. Ik weet niet of Macs een vergelijkbaar iets hebben, op Macs mist MS office dit dus wel mochten een Mac het niet standaard hebben.

Edit: Dit kritiek dat het moeilijk opslaan is in office vind ik ietwat vreemd. Het lijkt alsof de reviewer nog nooit de allerbovenste balk heeft gebruikt, wat ik juist een van de grote verbeteringen aan Office 2013 vind. Standaard staat er al een opslaan knop en je kan er heel makkelijk een opslaan als knop aan toevoegen waardoor beide nog maar 1 klik weg zijn. In powerpoint heb ik er de beginnen vanaf deze dia knop aan toegevoegt bijv. samen met wat tekenknoppen (tekenknoppen alleen op me RT tablet) en bij alles een opslaan als knop en een print knop behalve bij Onenote (en Outlook die ze standaard heeft).

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 11 maart 2013 08:53]

Ook Onenote gebruik ik erg vaak voor me studie, met name bij het het samenvatten van boekwerken en colleges. Ik vind het jammer dat deze niet is meegenomen (ik weet niet of libreoffice en openoffice concurrenten hebben maar Outlook wordt er ook bijgesleept dus een vermelding in de conclusie had gemogen wat mij betreft).
Ik kan jouw bevinding ondersteunen, OneNote is gewoon geweldig. Zelfde Notitie blokken open op meerdere systemen via SkyDrive op Windows, Linux, Android, IOS, OS/X, WP. OneNote is hier naast Word en Outlook het meest gebruikte onderdeel. En met de mogelijkheid om notitie pagina's te beschermen met password en te versleutelen ook ideaal voor andere zaken.
Gebruikt iemand op dit forum die knop nog? en niet ctrl+s?
Het blijkt toch wel dat LO, in korte tijd, serieuze stappen heeft gezet sinds het zichzelf onttrokken heeft van Oracle. Ik heb de ontwikkeling sindsdien redelijk goed gevolgd.

Wat ik mezelf afvraag is waarom mensen MS sponsoren met Office? Als ze hetzelfde bedrag storten aan de in Duitsland gevestigde non-profit organisatie The Document Foundation, zou dan de ontwikkeling van LO uiteindelijk MS Office voorbij kunnen streven? Ik denk het wel...

Overigens heeft de Duitse regering geld in LO gestopt om de bestandcompatibiliteit te vergroten.

OpenOffice? IBM heeft plannen om OO te gebruiken als entry voor IBM Lotus Symfony. Hier is redelijk wat kritiek op. Ik denk dat OO een speeltje is van IBM, net zoals in het verleden met Oracle.

De tijd van "overstappen" is nu wel gekomen denk ik. In het verleden was MS Office echt significant beter. Gelukkig is die tijd nu voorbij. Hoe je het ook wend of keert, de toekomst ligt echt bij open source.

[Reactie gewijzigd door 505261 op 11 maart 2013 11:06]

Hoe je het ook wend of keert, de toekomst ligt echt bij open source.
Daar stopte ik dus met lezen, nu ja, het is wel het eind van je post, maar toch...

Open source is zowat de meest overrated marketing kreet van deze tijd. Open source... Open source... Echt waar, wie gaat er nu in godsnaam even in de broncode van zijn tekstverwerker of browser rondsnuffelen om eens te kijken hoe het in elkaar zit. Ja Tweakers... misschien. Ga jij echt even in de broncode werken om die ene functie er aan toe te voegen, of download je gewoon een plugin die dat voor je doet? Laten we maar niet beginnen over de gewone mens die het gewoon wil gebruiken en niets complex doet. Vele, en vooral Tweakers, lijken gewoon open source producten te gebruiken omdat het open source is (zelfs als er betere closed source producten bestaan). Maar echt? Wat is het punt? Waarom zou open source beter zijn dan closed source? Omdat de eerste door een community wordt onderhouden en die tweede door een selecte groep? Bij open source is het nog altijd een select aantal mensen die de strategie bepaald en wat er in komt en wat niet. Er is geen verschil met closed source! Ho ja, we kunnen de broncode inkijken, maar echt: wie doet dat nu echt, behalve ontwikkelaars?

Open source projecten kunnen het ook serieus verknallen. Dat lijken vele hier even willen te negeren om het in een beter daglicht te zetten. OpenOffice is daar, samen met Ubuntu en Chrome een heel mooi voorbeeld van: hoet het te verknallen. (OpenOffice begrijpt iedereen wel, Ubuntu krijgt de laatste tijd ook veel kritiek, en Chrome, ooit al eens voor dat ding ontwikkeld? Extra lijnen tot en met).

En dat zeg ik dan als open source ontwikkelaar...
Ik zie office 2013 voor het eerst, en het enige waar ik naar blijf staren zijn de ALL-CAPS menu's.
Wat is er mis met gewone letters? zijn de menu's zo belangrijk dat ze naar me moeten schreeuwen?
Willen ze wellicht allemaal tegelijk aandacht?
Ik krijg er een beetje een ongemodereed forum idee bij :)
Valt ook op dat de foto's van MSO gevuld zijn en in kleur en van LO /OO leeg.
Everyday is CAPSLOCKDAY! Ik heb daar ook last van, mijn ogen gaan gewoon steeds automatisch naar die menu's. Als er een hack komt om weer kleine letters te krijgen ga ik wel eens aan overstappen denken.
Ik zou graag alternatieve office pakketten willen gebruiken, maar zolang ze niet compatibel zijn blijf ik bij Microsoft.
Paar minuten geleden nog de nieuwste open office en libre office gedownload.
Mijn excelsheets maakt open office een grote teringzooi van, en zijn volledig onbruikbaar.
Libre office doet het beter, maar nog steeds maakt deze veel fouten, waardoor de excelsheet niet werkbaar is.

Vind het erg goed dat er klonen zijn, maar ze moeten es werken aan die verdomde compatibiliteit.
Het is echt om te huilen
Tja, waarom zou MS een goede bestands-uitwisseling willen? Denk daar maar eens over na...

Overigens wordt er door LO wel degelijk gewerkt aan betere bestands-uitwisseling. Hou er ook rekening mee dat LO nog niet lang bestaat en dat de ontwikkeling in het verleden bewust werd tegengehouden door Oracle.
Stuur eens een filetje, nog nooit problemen gehad.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Microsoft Xbox Series X LG OLED C9 Google Pixel 4 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True