Door Arnoud Wokke

Redacteur

Tablet- en telefoonbeurs MWC: podium voor innovatie

Inleiding: 's werelds grootste wordt groter

Al jaren staat een week in februari rood omrand op de kalender van iedereen in de telecomsector: Mobile World Congress is de beurs waar het allemaal gebeurt: fabrikanten laten hun nieuwste mobiele apparaten zien aan de pers en in de talloze meeting rooms, achterafzaaltjes en hotels in de buurt vinden ontelbare ontmoetingen plaats tussen iedereen die wat voorstelt of denkt voor te stellen in telecom. Het is simpelweg dé beurs voor de telecomsector: het Mobile World Congress in Barcelona.

Niet gek dus dat veel steden dit grootse evenement, waar tienduizenden mensen op af komen, willen organiseren. Ook Amsterdam was in de race om vanaf 2013 de beurs te gaan hosten. Dat had moeten gaan gebeuren in de RAI. Maar de organisators besloten anders: na zes jaar in Barcelona werd besloten om de beurs vanaf 2013 niet in Milaan, niet in Keulen en niet in Parijs te organiseren, maar wederom in Barcelona. Normaal een goede keuze - het is vaak een graad of vijftien en zonnig - maar komende week heeft Barcelona Hollands weer: maximaal een graad of tien en veel buien.

De plek van MWC tot en met 2012: Fira Montjuic

De plek is wel veranderd. Het schitterende Fira Montjuic, altijd goed voor de mooie plaatjes met twee torens en klassieke bouwwerken en de heuvel op de achtergrond, wordt verruild voor het veel grotere Fira Gran Via. De organisatie vond de beursvloer wat krap worden en besloot dat een grotere vloer nodig was. Fira Gran Via is een modern complex, verder van het centrum van Barcelona.

De ironie is dat de beurs steeds groter wordt, maar in zekere zin ook steeds kleiner. De telefoon van 2011, de Samsung Galaxy S II, werd twee jaar geleden gepresenteerd op MWC. De presentatie van de opvolger, de Galaxy S III, gebeurde op een eigen evenement van Samsung. HTC toonde zijn One X vorig jaar, maar de opvolger daarvan, de One, is afgelopen week al op een eigen evenement aangekondigd. Kortom: grote fabrikanten grijpen MWC niet langer aan om hun belangrijkste telefoons te laten zien.

Ook zijn er steeds minder persconferenties: alleen Huawei, Sony, Nokia en Asus houden grote persconferenties, de rest van de fabrikanten waaronder Samsung, HTC en LG, zet gewoon nieuwe producten op de stand en verstuurt een persbericht.

De afwezigheid van grote releases van de grote namen geeft de kleinere spelers alle ruimte om hun waar te laten zien. Deze beurs lijkt er vooral een te worden van de presentatie van alternatieven voor Android: de eerste telefoon met Firefox OS komt eraan, Canonical toont een bruikbare versie van Ubuntu voor telefoons en tablets, de Finse startup Jolla van oud-Nokia-engineers toont zijn telefoon met Linux-OS Sailfish, Samsung en Intel komen met Tizen en zo zijn er meer kleine initiatieven die nu de aandacht kunnen opeisen.

Samsung, LG, HTC: geen vuurwerk

Samsung: veel tablets

Voor Samsung zal de beurs vooral in het teken staan van tablets. De eerste tablet is inmiddels gepresenteerd, de Galaxy Note 8.0, een tablet met pen die een bij benadering even groot scherm heeft als de iPad mini. Daarnaast gaan er geruchten over een Galaxy Tab 3-serie, waarvan het topmodel hetzelfde scherm heeft als de Nexus 10; een pls-lcd met een resolutie van 2560x1600 pixels. Of die komt is niet duidelijk. Ook heeft Samsung een streamer gepresenteerd.

Samsung Galaxy Note 8.0 Samsung Galaxy Note 8.0

Samsung zal MWC niet aangrijpen voor het presenteren van de langverwachte opvolger van de Galaxy S III; de Galaxy S-lijn is inmiddels veel te groot geworden om het podium te delen met andere telefoons en net als vorig jaar zal er waarschijnlijk een eigen evenement komen. Het gerucht gaat dat het op 14 maart zal zijn. Waarschijnlijk zal Samsung de uitnodiging gaan versturen tijdens MWC; Apple deed dat twee jaar geleden voor zijn iPad 2-event en dat had effect: veel media hadden het over de iPad in plaats van de telefoons en tablets op de beurs.

Er is wel een kans dat Samsung na anderhalf jaar eindelijk een Tizen-telefoon zal tonen. Tizen is een samenvoeging van Intels MeeGo, dat samen met Nokia gemaakt is, Samsungs eigen platform Bada en Samsungs op Linux gebaseerde OS dat onder meer aan Vodafone is uitgeleend voor het mislukte project Vodafone 360.

Tizen geldt als backup voor Samsung: het richt zich op Android, doet Windows Phone er momenteel een beetje halfslachtig bij, maar geen van beide OS'en is van Samsung zelf; daardoor heeft het veel zaken niet in de hand. Met Tizen is dat wel het geval.

Tizen 2.0 Tizen 2.0 Tizen 2.0

LG: grote accu's

LG heeft, zoals te doen gebruikelijk, zijn kruit al verschoten voordat het journaille überhaupt in het vliegtuig richting Barcelona was gestapt. De grote release is de LG Optimus Pro G, een telefoon met 5,5" full-hd-scherm en Snapdragon 600-soc van Qualcomm. Het is de duurste telefoon in het assortiment van LG, maar hij komt vooralsnog niet naar Nederland. Als hij toch in Nederland wordt uitgebracht, zal dat pas in of na de zomer zijn.

Wat wel naar Nederland komt, is de 'betaalbare 4g-telefoon' Optimus F5, met 4,3" qhd-scherm. Er is ook een F7 gepresenteerd, maar die 4,7"-telefoon komt vooralsnog niet naar Nederland. Naast de F5 toont LG ook een refresh van de succesvolle L-serie van vorig jaar. Van die telefoons zijn er 15 miljoen verkocht en LG hoopt op hetzelfde succes bij de opvolgers, de L II-serie.

Als er een ding opvalt bij de telefoons van LG, dan is het dat de accu's groter zijn gemaakt dan bij voorgaande telefoons. De midrange F5 heeft een 2150mAh-accu, de L7 II komt tot meer dan 2500mAh en de Optimus Pro G heeft zelfs een accu groter dan 3000mAh.

Nokia

Nokia is het grote vraagteken van deze beurs. In elk geval lijkt het zeker dat er meer goedkopere Lumia-modellen komen, waarbij al foto's van de Lumia 520 en Lumia 720 zijn verschenen. Vorig jaar was Nokia dé verrassing, met zijn 41MP-cameratelefoon 808 PureView. Er is hoop dat Nokia die telefoon gaat opvolgen met een Windows Phone-model met 41MP-camera. Ook zijn er al maanden geruchten over een tablet van Nokia met Windows RT en een extra accu in de cover.

HTC, Sony en BlackBerry

HTC, Sony en BlackBerry hebben hun kruit op smartphone-gebied al verschoten. Van Sony ligt het in de lijn der verwachtingen dat de Xperia Tablet Z wordt gepresenteerd. Deze dunne, strakke tablet is al in Japan gepresenteerd. Er gaan geruchten over andere Sony-smartphones, maar die zullen vermoedelijk op een later moment worden getoond.

HTC kwam afgelopen week al met zijn One en zoals de naam doet vermoeden is dat de enige aankondiging voorlopig. Op een later moment in het jaar zullen er ongetwijfeld meer toestellen volgen, maar directeur Peter Chou heeft gezegd dat het hele bedrijf zich vooralsnog moet richten op deze nieuwe, dure telefoon. HTC heeft gezegd dat het daarom op MWC geen telefoons zal presenteren.

Voor BlackBerry geldt hetzelfde: de Z10 en Q10 zijn eind januari gepresenteerd en daar komt voorlopig niets bij. Apple slaat traditiegetrouw beurzen over. De grote namen zijn dus maar heel beperkt aanwezig op de beurs en zullen de show niet stelen met spectaculaire nieuwe modellen.

De Chinezen komen - nu echt

Het is al jaren een vaste kreet in de telecommarkt: de Chinezen komen. Een paar jaar lang leek het bij een leuke kreet te blijven, maar inmiddels zijn de Chinezen stiekem al gekomen. Volgens Gartner is Huawei na Apple en Samsung de nummer drie op de smartphonemarkt, ZTE is nummer vijf. Daarnaast is er nog een bekende Chinese fabrikant die aan de deur klopt: Lenovo, een grote naam in laptops, wil ook marktaandeel veroveren met smartphones.

Van die drie is Huawei in Nederland het meest ver gevorderd. Het bedrijf komt op MWC met een volledige nieuwe huisstijl en een aantal nieuwe toestellen. De eerste release in Nederland zal de al eerder gepresenteerde Windows Phone Ascend W1 worden. Inmiddels heeft Huawei deals met alle providers en een aantal retailers; die twee elementen zijn belangrijk om succes te boeken. Bovendien heeft Huawei, 's werelds grootste telecombedrijf, wel een paar centen te besteden: voor marketing in Europa wordt dit jaar een kwart miljard euro uitgetrokken.

Het toestel dat Huawei zou gaan aankondigen zou de Ascend P2 zijn, een Android-telefoon die goedkoper zou moeten worden dan de D2 met full-hd-scherm die op elektronicabeurs CES is getoond. Vermoedelijk heeft hij een 4,7"-scherm met 720p-resolutie en Huaweis eigen quadcore-processor; daarmee is het een midrange-toestel met specs die in lijn liggen met die van de Galaxy S III en One X. Van dit soort toestellen verwachten we er meer dit jaar: terwijl de duurste telefoons full-hd-schermen krijgen, worden telefoons met nog altijd prima 720p-schemen goedkoper.

ZTE is altijd als een tovenaar met een hoge hoed op MWC; niemand heeft eigenlijk goed zicht op de telefoons die ze nu weer meebrengen, maar het is vrijwel altijd spectaculair. De highlight is vermoedelijk de eerste telefoon met Firefox OS, maar ook zou ZTE werken aan een telefoon met octacore-processor. Daarnaast komen er vermoedelijk tablets van de Chinese fabrikant.

Lenovo zal MWC aangrijpen om Europese retailers en providers te ontmoeten, want hoewel het merk groot is in China, is er in Europa nog geen Lenovo-telefoon te koop. Of er nieuwe modellen komen, is nog niet duidelijk. Ook kleinere Chinese fabrikanten als Xiaomi, bekend van de meer dan redelijke Miui-telefoon Mi-Two en Oppo van de full-hd-telefoon Find 5 zullen waarschijnlijk aanwezig zijn.

De nieuwe besturingssystemen

MWC 2013 zal best eens de geschiedenisboeken kunnen ingaan als de beurs van de nieuwe besturingssystemen. De huidige OS'en als Android en iOS zijn inmiddels veteranen op de markt en sommige gebruikers zoeken daarom naar iets nieuws. Bovendien is er door de grote vraag naar smartphones volgens veel partijen ruimte voor een of meer nieuwkomers op de markt.

Er zijn meer dan genoeg kandidaten: zo komt ZTE zoals gezegd met een telefoon op Firefox OS, timmert Samsung samen met Intel aan de weg met Tizen, maar er is nog een grote naam die bezig is een entree te maken op de smartphonemarkt: Canonical.

Canonical presenteerde Ubuntu voor smartphones en tablets aan de vooravond van CES, maar toen mocht niemand een telefoon met het OS erop aanraken. Inmiddels kan dat wel: een paar dagen geleden kwamen images online die geflasht kunnen worden op een Galaxy Nexus. Daarbij bleek dat Ubuntu gebaseerd is op Android custom rom CyanogenMod, waarbij na het optarten de gui van Ubuntu wordt geladen. Op MWC toont Canonical Ubuntu voor telefoons eindelijk in volle glorie en wellicht komt er nog info naar buiten over deals met fabrikanten of providers voor toestellen met het OS.

Ubuntu voor smartphones Ubuntu voor smartphones Ubuntu voor smartphones

Een ander interessant initiatief is Sailfish, een besturingssysteem gemaakt door oud-engineers van Nokia, die daar werkten aan de N9. Sailfish is gebaseerd op MeeGo en heeft een paar afwijkende interface-elementen, zoals het aanpassen van alle kleuren van de interface op de wallpaper. Sailfish wordt door veel smartphoneliefhebbers nauwlettend in de gaten gehouden, maar er is nog weinig concreets bekend over telefoons met het OS.

Tot slot

MWC 2013 is misschien wel de interessantste editie van de telecombeurs in jaren. Immers, de Samsungs, Sony's en HTC's van deze wereld houden zich koest of richten zich meer op eigen evenementen, zodat nu eens andere fabrikanten en kleinere initiatieven de ruimte krijgen om op het wereldpodium te schitteren.

Uiteraard komen er wel wat zaken aan en vooral op het gebied van tablets zal er het nodige te beleven zijn: Sony met zijn dunne Xperia Tablet Z, Samsung met een hele sloot nieuwe tablets en wellicht komt Asus ook met interessante modellen. Maar er zal meer dan ooit aandacht zijn voor kleinere en onbekendere zaken, zoals Firefox OS en Sailfish.

De crew van Tweakers die afreist naar Barcelona bestaat uit Jeffrey van Maurik (@jeffreyvmaurik), Mark van der Kruit (@markvdk), die de video-items schieten en editten. Voor de presentatie en geschreven hands-ons zijn Wout Funnekotter (@woutf), die zich vooral bezighoudt met tablets en Arnoud Wokke (@arnoudwokke), die zich richt op smartphones, mee.

Het eerste nieuws van Mobile World Congress is traditiegetrouw de afgelopen weken en dagen al online verschenen en als alles meezit - en laten we hopen dat we een stevige internetverbinding tot onze beschikking hebben - kun je vanaf maandagavond de eerste hands-ons vanaf de beursvloer verwachten.

Reacties (35)

Wijzig sortering
Het enige waar ik geïnteresseerd in ben zijn nieuwe toestellen met (landscape) slide hardware toetsenbord.

Ik heb nu de Xperia Pro. Maar die was toen die in Nederland beschikbaar werd eigenlijk al een generatie te oud. Ik red me er wel mee. En ik moet binnenkort toch echt maar eens Cyanogenmod proberen. Maar op zich wil ik over een half jaar tot een jaar wel een nieuwe telefoon. Wat hogere resolutie, misschien beetje groter, maar vooral sneller en meer geheugen.

Edit:
Dus, lieve Tweaker-crew. Vraag flink rond bij de verschillende fabrikanten over hardware slider toetsenborden. Die krijgen echt te weinig aandacht (ja, dat is mijn persoonlijke mening).

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 24 februari 2013 13:53]

Eens. Een onscreen toetsenbord is een lachtertje ten opzichte van een (goed) fysiek plankje. Ik ben ook erg benieuwd naar Sailfish, wat uit MeeGo is ontstaan. Ik heb 2,5 jaar lang met Maemo rondgelopen, de voorloper van MeeGo, dat is een verademing ten opzichte van Android. Het is snel, stabiel en zó leuk om mee te spelen. Ik zie nu nog ontwikkelingen op het gebied van smartphone OS's die 3 jaar geleden al standaard waren op Maemo.

Ik hoop dat het Sailfish gaat lukken om de erfenis van MeeGo uit te laten groeien tot iets prachtigs. Wat ik tot nu heb gezien was aardig, maar weinig concreets en (volgens mij) ook mogelijk op Android. De look & feel was beter dan bij Android zover ik heb gezien.
Ik heb 1,5 jaar geleden mijn nokia n900 vervangen door een galaxy s2. Maemo was een fantastisch systeem (Al was de telefoneer app nogal belabberd. nogal klote als de end-call knop constant verspringt) met veel mogelijkheden en idd leuk om mee te spelen. Vooral de multitasking (en de camera)mis ik eigenlijk.

Het miste echter één ding: de ondersteuning van het grote publiek en dus ook developers. Ik kan mijn les/werkroosters niet inzien, mijn schoolmail niet bekijken, niet internetbankieren enz. Dan kan een besturingsysteem en de hardware nog zo goed zijn. Het hangt toch vooral van de ondersteuning van de app developers af

[Reactie gewijzigd door fromthehill op 24 februari 2013 17:39]

Helemaal mee eens. Echt zwaar onderbelicht. Een grote groep Desire Z gebruikers zit op alle fora aan elkaar te vragen wat de anderen als volgende toestel gaan nemen. Iedereen zit maar te hopen op een nieuwe HTC met qwerty.
Zelf had ik de hoop dat HTC op dit event een nieuwe qwerty zou gaan presenteren, One Z oid. Helaas niet dus.
Onbegrijpelijk dat HTC samsung achterna blijft lopen, Waarom niet focusen op de mini high end phone, de ultra long batery phone of de Slider qwerty phone. Gemiste kans
Ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe high end Android tablets, is lang geleden dat daar iets bewoog en de Nexus 10 is hier nooit uitgekomen.
Ik hoop dat LG de Optimus G Pro en de rest van de telefoons naar Nederland komen.
Iedereen zeurt altijd over LG , over de software oke ze zijn traag met de updates maar waarom moeten mensen perse het nieuwste besturings systeem hebben als je dat wil zorg er dan zelf voor , want de software die er op zit werkt gewoon prima.
Daarbuiten vind ik dat mensen het beste verwachten voor minder geld de 4X HD kost 331 euro en bijvoorbeeld de HTC one s kost 384 euro dan heb ik liever de 4X HD. En persoonlijk vind ik Sense niet fijn maar dat is persoonlijk. Daarbuiten komt LG ook wel met eigen ideeën zoals 3D telefoons niet iedereen wil dat maar ze maken het toch.
En zonder LG zouden ze in Cupertino niks zijn.
Dus hopelijk komen de telefoons snel des te meer ze er kunnen verkopen
Vergeet het maar dat de optimus g pro snel naar Nederland komt.
De optimus G komt pas in april en is dan na introductie al 6 maanden oud.
Als LG Europa als 2e rangs smartphone continent ziet dan moeten ze niet raar opkijken dat de verkoopcijfers tegenvallen.
Een tablet- en telefoonbeurs en geen nieuws van Asus*? Zeker op tabletgebied had ik daar wat van verwacht :)

* Behalve de opmerking "en wellicht komt Asus ook met interessante modellen."
idd de asus 300t is toch wel aan een vervanger toe hij word ook al overal uit de winkels getrokken dus vreemd dat het zo stil blijft.

ik heb hier 400 euro voor een tabletje liggen maar niemand wil het hebben lijkt wel.

misschien waren tablets toch een eendagsvlieg en meer gadget dan blijvend product volgens asus.
Ben echt heel echt benieuwd wat Nokia gaat tonen morgen. De keynote is om 11:00 uur (Nederlandse / Spaanse tijd). Hopen op een opvolger van de 920 met Pureview.

Hopen op wat innovatiefs dat de accu-duur verlengt. En niet alleen een grote accu zoals LG doet.
Lees het hier graag!
In hoeverre is Nokia verplicht Windows only te blijven? Ze hebben prachtige toestellen, maar als ze verplicht beperkt zijn tot enkel Windows Phone ben ik bang dat ze het niet gaan redden.
nokia is nix verplicht .
nokia maakt wp toestellen . waar ze ook android toestellen zouden kunnen maken .
maar de android markt betreden was voor nokia dodelijk geweest . de adnroid markt word beheerst door samsung . de wp markt door nokia dus ze hebben een keus gemaakt . en hoezo zouden ze het niet gaan redden met wp toestellen ??
volgens mij heb je zelf geen wp toestel geprobeerd ooit maar los daarvan dit is gewoon echt ene opmerking die kant noch wal raakt. .
nokia is juist goed op weg nu dus zou heel stom zijn om nu de android markt te gaan betreden .. ik snap niet dat er nog veel mensen zitten te zeuren dat alles android moet zijn en dat wp het nooit zal gaan redden .. beetje kort door de bocht.
Ik zeg niet dat WP het niet gaat redden, enkel dat Nokia het niet gaat redden als ze zich enkel op WP richten. Heb zelf een Android/Samsung combi, maar daarvoor altijd Nokia gehad. Zou best weer een Nokia willen kopen, maar geen WP.

Dus ik begrijp niet veel van je stelling dat het stom zou zijn als Nokia ook een Android model uit zou brengen. Het zal hun WP verkopen niet schaden, en kan enkel extra omzet in het laatje brengen. Samsung brengt toch ook toestellen voor Android en WP uit? Het is geen doodzonde hoor.

Android is op dit moment enorm veel groter dan WP, dus ik zou het juist niet erg slim vinden als een gerenommeerde fabrikant als Nokia - met zo enorm veel fans - deze markt zou negeren.

[Reactie gewijzigd door alexbl69 op 24 februari 2013 19:22]

Ik ben het met je eens. Nokia's keuze is weliswaar duidelijk, maar veels te principieel vind ik. Aziaten doen niet zo moeilijk: ze doen gewoon multi-OS en kijken wat aanslaat.
Nokia gaat het zeker wel redden. De vraag is of HTC het gaat redden. ;)
De keynote is al geweest, namelijk om 08:30. Helaas geen tablet en/of EOS Lumia aangekondigd... snik... ;(
Wat hebben jullie toch een mooi vak, @jeffreyvmaurik, @markvdk, @woutf en @arnoudwokke!

Veel plezier op het MWC, ik kijk alvast uit naar de hands-ons en video's.
Het viel mij idd op dat er weinig pers conferenties zijn.
Voor maximale exposure gaan de grote jonges toch richting Apple model.
Een pers conferentie zonder concurrentie.
Ik vermoed dat er wel wat te zien zal zijn maar weinig baanbrekends.
Nu de meeste high end smartphones zijn gepresenteerd ben ik nu vooral geïnteresseerd in de low en mid end toestellen die vaak tussen de €160,- en €300,- geprijsd zijn. Daar zit misschien weinig innovatie meer in maar ik denk dat de concurrentie daar wel groter is dan bij de high end toestellen. De gemiddelde consument die €500,- of meer over heeft voor een smartphone kiest het merk dat bij hun past en gaat voor het bijhorende product zonder vaak naar de specs te kijken.

Bij de low en mid end toestellen is die snelle keuze veel minder heb ik het idee, daar wordt meer naar de prijs gekeken en wat je daarvoor terug krijgt. Er zal dus meer worden vergeleken door de consument en wordt het dus moeilijker voor de fabrikanten om hun toestellen de juiste prijs/kwaliteit verhouding te geven.
Anoniem: 382732
24 februari 2013 15:09
Toch grappig: zo'n beetje het hele artikel (en de reacties) gaat over end-user devices, terwijl dat slechts een heel klein deel van MWC is. MWC is vooral een platform voor netwerklevernanciers en hun klanten. Logisch dus dat er geen spannende zaken voor de consument worden aangekondigd.
ZTE kan zeggen wat ze willen maar ze blijven voor mij een fabeltje.
ze roeken altijd zo hard maar ze zijn gewoon niet te koop hier.
ze hebben een paar mooie producten maar niemand weet hoe goed ze nou echt zijn omdat ze niet te krijgen zijn.

huawei si wel weer interesant maar van wat ik van ze gezien heb in de pricewatch zijn ze gewoon veel te duur voor een onbekend merk.
kijk maar naar de P1 300 euro voor een matig dual coretje met 4 gb rom voor 5 euro meer heb je een experia S met veel betere specs.
Ik heb niks tegen Sony, ZTE, Samsung of welk merk dan ook maar wat je zegt is onzin.

1: Huawei maakt goede telefoons met schitterende specificaties voor een lage prijs. Voorbeeld; Huawei Ascend W1; WP 8 toestel met redelijke specificaties en goede service etc.; 150 euro. Zoek jij maar eens een vergelijkbaar toestel met die specs, besturingssysteem en service voor die prijs.

2: Als je zo fan bent van de ''Experia'' S, waarom schrijf je Xperia dan verkeerd?

3: Een pricewatch zegt ook niet alles.

4: Huawei is geen onbekend merk, het staat op plaats nummer 3 van de wereldverkoop van mobiele telefoons. Dat jij het een onbekend merk vindt zegt wat over jou, niet over Huawei.

5: Wat maakt het nu uit dat de P1 4GB aan geheugen heeft. Er is gewoon een Micro SD slot aanwezig, dus dat geheugen is gewoon uit te breiden middels een Micro SD kaart.

Had je huiswerk gedaan, dan kraamde je geen onzin uit.
1. waar haal je die 150 euro van daan hij staat niet eens in de pricewatch.

2. ik ben helemaal geen fan dat jij dat graag in mijn opmerking leest is niet mijn probleem maar leg me geen woorden in de mond ik noem alleen een bijna even duur beter (qua specs) alternatief.

3.dus pricewatch is wat jou betreft incorrect?
ik heb namelijk nog nooit elders een product gevonden bij een nederlandse winkel die goedkoper was dan dat in de pricewatch stond.

4. huawei is wereldwijd geen onbekend merk maar in de nedderlandse mobiele telefonie markt zijn ze niet alleen een zeer kleine speler maar ook voor 99% van de nederlanders onbekend.
dat zegt verder niets over hun telefoons maar mensen hebben ze simpelweg niet in het lijstje LG,samsung,sony iphone en htc staan en dat geld voor ZTE ook.

5. het maakt in zoverre uit dat een SD slot nutteloos is voor apps APP2SD werkt al tijden niet meer tenzij je gaat lopenn tweaken en klooen wat voor 99% van de nederlanders een nono is
en veel games tegenwoordig al 250 a 500 mb zijn en je 4 gig dus in nitime vol is.

en dan tegen mij zeggen dat ik mijn huiswerk moet doen ongelovelijk zeg.
nederland bestaat niet alleen uit AndroidFanboy en een enkele tweaker hoor.

voor het gros van nederland zijn mijn punten gewoon waar.
ga maar eens de stad in en vraag maar of ze wel eens van huawei telefoons gehoord hebben en of ze het zouden overwegen.
er is maar een handvol die dat zou doen zeker omdat ze gewoon duur zijn voor de specs.
je 150 euro is zonder source namelijk een fabeltje ik kan het namelijk nergens vinden op een preorder van 210 euro na.
wat best wel duur is voor een toestel met 4 inch 800x480 en een dualcoretje.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 24 februari 2013 20:44]

Dit is dan ook Tweakers.net en niet HenkEnIngrid.nl

Waarom dat verschil maakt?
- Tweakers zoeken verder voor lagere prijzen (import, Chinese webwinkels)
- Tweakers hebben niet zo'n moeite met het laten werken van een apps2sd oplossing

Voor het gros van de Nederlanders heb je een punt, maar het gros van de Nederlanders komt ook niet op Tweakers.net.
5: Wat maakt het nu uit dat de P1 4GB aan geheugen heeft. Er is gewoon een Micro SD slot aanwezig, dus dat geheugen is gewoon uit te breiden middels een Micro SD kaart.
Waardeloos dus voor apps als TomTom (ruim2GB), waarbij je je data alleen op de 1e geheugenkaart kan zetten. Hierbij is hij icm andere apps dus niet te installeren.
Het externe geheugen kun je alleen gebruiken voor opslag, niet bij apps. Dit was de situatie bij ICS en ik weet niet of deze bug er nog is bij JB.

Uiteraard kun je je toestel rooten zodat je alsnog gebruik kunt maken van bijv. App2SD zodat je je apps kunt overzetten op je externe geheugenkaart, maar rooten betekend vaak het einde van je garantie. Of dit voor jou toestel geldt, dan kun je dit zien op de site van je fabrikant.

(4GB opslag, daar blijft na formatteren maar 3,4 van over.)
en voor 31 euro meer de 4X HD van LG (die waarschijnlijk in een volgende ractie toch afgekraakt word)
Ik wacht nogsteeds op verdere info over de YotaPhone en op mwc gaan ze meer geven dus dat is waar ik naar uitkijk.
"YotaPhone"

Je bedoelt zeker Jolla. Die zeiden eerst dat ze hun telefoon ergens in Q1 zouden presenteren.
Maar ze hebben later op Twitter weer bekend gemaakt, dat ze hun eerste toesel pas later zullen presenteren. En dat MWC alleen voor devvers etc. is

Het staat verkeerd in het artikel. Jolla heeft ook nooit zelf bevestigd dat hun eerste telefoon op de MWC gepresenteerd zou worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee