Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Lenovo Horizon: tafel met touch als nieuwe familie-pc

Voorlopige conclusie

Hoewel all-in-ones al een tijdje langzaam in opkomst zijn, wilde de categorie tot nu toe niet echt doorbreken. De systemen bieden ruimtebesparing, maar de consument levert in op prestaties. Bovendien ontbrak het aan een besturingssysteem dat serieuze ondersteuning aan touch bood. Dat is er nu wel in de vorm van Windows 8 maar het zijn innovatieve uitwerkingen zoals de Horizon van Lenovo die er voor kunnen zorgen dat de all-in-one dit jaar wel eens een sterke opmars zou kunnen maken.

De nieuwe categorie van grote touch-systemen zoals de Table PC geeft een andere invulling aan het concept familie-pc. Naast de gebruikelijke computertaken biedt de Horizon de mogelijkheid om met meerdere personen applicaties te bedienen en door collecties te bladeren. Met het hele gezin gamen is een logische toepassing maar ook kunnen kinderen samen tekenen, muziek maken, enzovoorts. De accessoires als pionnen en dobbelstenen die Lenovo op de CES toonde zijn wat dat betreft misschien nog maar de eerste van vele.

Wie de Horizon aan wil schaffen kan nog even sparen. Het systeem komt deze zomer uit en we hebben alleen nog een Amerikaanse prijs van 1699 dollar gehoord. Waarschijnlijk komen er dit voorjaar nog meer aankondigingen van vergelijkbare all-in-ones en gaan we dit jaar nieuwe innovatieve toepassingen tegenkomen. De Horizon Table PC is in ieder geval een aangename eerste kennismaking.

Reacties (66)

66
63
43
2
0
10
Wijzig sortering
Mooi apparaat, met leuke nieuwe mogelijkheden voor een AIO. Hier wordt gesproken over i5 en i7 versies maar op CNET wordt gesproken over een i3 instapmodel voor usd 999,- .

Ben wel erg benieuwd wat de i5 en i7 versies met 8Gb en GT620 gaan kosten, als dat die usd 1699,- is die hier genoemd wordt dan verwacht ik een EU prijs van 1399,- en dat is idd wel prijzig. Maar met die specs is dit een zeer volwaardige AIO pc maar ik vraag me af of consumenten die geld betalen voor een high-end versie en die dit apparaat dus als volwaardige pc gaan gebruiken of die niet meer aansluitingen wensen. 4x USB ipv 2x lijkt me geen overbodige luxe en een Blu-ray speler is ook geen overbodige luxe voor een multimedia device als dit.

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 14 januari 2013 09:03]

Je hebt ook de ASUS ET 2300 (23") /ET2700 (27") series die al geleverd wordt in Nederland. De 23" versie met Core i7 processor en GT630M kost nu rond €1500,-. Maar je hebt ook met embedded videokaarten en i5 processor van €1200,-.
Qua design en vooral fuctionaliteit vind ik de ASUS beter omdat het voet scharnierend is waardoor je het onder een hoek kan zetten, wat ideaal is als je gebruik maakt van de touch interface. Maar de prijzen zijn idd nog hoog.

[Reactie gewijzigd door Amito op 14 januari 2013 10:59]

Ik zie dit al helemaal bij mij op tafel in de woonkamer liggen. Hoop wel dat het ook een beetje tegen vocht kan en dat het kinder proof is, die zullen er veel mee spelen en zal wel eens een bekertje omvallen.
Maar wel vervelend dat de vertraging op de aanraking zo lang is. Kan men dit echt niet wat beter maken? Vind ik op telefoons en tablets vaak ook hinderlijk dat het 50ms duurt voordat je aanraking uberhaupt geregistreerd wordt. Kijk maar eens naar dat airhockey in, daar gaat de puck dikwijls door je controller heen omdat de lokatie van laatstgenoemde teveel achterloopt. Erg jammer. Als men dit zou weten terug te brengen naar ~5ms dan is zo'n touch interface echt veel responsiever. Ik heb hier op tweakers.net wel eens video gezien dat microsoft ermee bezig was, maar nooit meer wat van gehoord. Hoe zit dit?
De touch-latency ziet er inderdaad net zo traag uit als alle andere touchscreen apparaten van tegenwoordig. Echter heeft Microsoft hier onderzoek naar verricht, om te kijken bij welke latency de reactie van een tablet volledig natuurlijk (zonder lag) aanvoelt.

(bron, maart 2012: http://phys.org/news/2012...ms-touchscreen-video.html)

Het blijkt dat je reactiesnelheid rond de 1 ms moet liggen voordat dit effect bereikt wordt. Helaas betrof het een demo, dus werd er niet daadwerkelijk van een gepimpte tablet gebruik gemaakt maar o.a. van een projector om de lage latency te bereiken.

Met de steeds toenemende snelheden is het inderdaad tegenvallend hoe het met de latency van tablets en smartphones gesteld is. Ik denk dat zodra ook maar één fabrikant hierin investeert en lagere latencies gaat marketen, dat de rest dan snel gaat volgen. Hoe lang het duurt voordat de 1 ms dan werkelijk bereikt wordt... dat zal de tijd dan leren.
Bij de AirHockey kan het er nog mee te maken hebben dat de software og niet helemaal 100 % geoptimaliseerd is.
Vergeet ook niet warmte bestendig... dan zou het namelijk zo in de keukentafel kunnen en (met onderzetter, maar soms gaan dingen wel eens mis) de pannen erop kunnen.
Vermoedelijk van wel he. Als je gewoon op het scherm morst kan je dit opruimen.
Men ipad is vaak nat op het scherm.

Het mag gewoon niet in het systeem sijpelen.
Kan ik nu eindelijk R.U.S.E. spelen zoals het bedoeld was? :)
Je hebt het over ditt filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=5ohNzHWL7FI :-) Ik snap jouw referentie!

[Reactie gewijzigd door markusclaas op 14 januari 2013 13:24]

Nice!!!

Ben benieuwd hoe lang dat nog gaat duren, maar we zijn iig dus onderweg.
Want dat is toch wel het beoogde doel neem ik aan. Heel mooi voorbeeld.
Sinds Battle Isle 3, 16 jaar geleden droom ik er al van om een een strategiespel op een touch-based tafel te spelen.

Matig filmpje, (zie 6:44) maar het concept van achter een tafel staan om met touch je eenheden over een landkaart te kunnen laten bewegen, heeft me nooit meer losgelaten. Misschien toch maar eens tijd voor een windows 8 tablet en wat graven naar die CD-tjes...
Anoniem: 66374
@Nystran15 januari 2013 12:59
eindelijk iemand die Battle Isle 3 kent.
Wat een topspel was dat zeg.
Goed om te zien dat deze systemen een beetje serieus beginnen te worden. Ik ben net verhuisd en worstel met het probleem van wel / geen pc-systeem in de woonkamer, en als het wel gebeurd, hoe werk ik die dan netjes weg? Een all-in-one als deze lijkt een mooie oplossing te zijn.

Toch houdt de prijs mij op dit moment nog wel wat tegen en als ik de vertraging op het scherm zie bij het airhockeyspel ben ik daar ook nog niet echt overtuigd van...
Ik vind de prijs net meevallen.
( de links geven ga ik niet doen) maar andere all-in ones met een scherm van 27" zitten in dezelfde prijsklasse hoor.
Bv de imac van 27" met 1900 euro en meer
Leuk apperaat voor in de huiskamer, media center bedienen, games,foto's checken en sorteren.

Maar waarom is er gewacht op Windows8??? De video in het artiekel laat een andere GUI dan Metro/ ModernUI zien, en met meerdere gebruikers ROND een tafel wil je per gebruiker gekantelde dingen zoals bv de foto's maar ook je eigen notepad,etc

Het succes van tafel pc hangd dus af van de GUI en de software die voor een tafel GUI wordt gemaakt. Lenovo is dit dus zelf maar gaan doen..... Desktop->PC, ModernUI->Tabled TafelPC UI -> TafelPC. Drie apperaten, drie interfaces :-) anders kansloos !
Kijk dan eens naar de Dell XPS One 27 Touch zou ik zeggen. Betere prestaties dan deze Lenovo en lovende kritieken van diegenen die hem hebben gereviewd.

Linkjes:
http://tweakers.net/nieuw...et-quad-hd-resolutie.html
http://www.theverge.com/2...top-windows-8-touchscreen
http://thenextweb.com/gad...d-speedy-imac-competitor/
http://www.dell.com/us/p/xps-one-27-2710-aio-t/pd

Stel voor dat Tweakers dat systeem zo snel mogelijk reviewt.

[Reactie gewijzigd door repeP op 15 januari 2013 15:48]

Hoewel ik toch echt een gadgetfreak ben, kan ik het nut van dit soort AIO's nog niet in zien, net zoals ik het nut van een tablet echt heel erg beperkt vind. Het blijft voor mij een gevalletje aanbod dat de vraag creëert. Liever heb ik gewoon een stevige PC op een vaste locatie. Voor even snel surfen hooguit een simpele tablet naast de bank, maar liever nog gewoon een kleine laptop waar je ook serieuze zaken op kunt doen.

Op staande monitoren vind ik touch zinloos en een liggende monitor voor me op tafel zie ik al helemaal niet zitten. Sorry, maar ik zal wel één van de weinige zijn hier.
Voor mensen die veel bordspellen spelen kan dit wel een nieuwe dimensie zijn.
Ik zie het nut er wel van in om in de woonkamer een tafel te hebben die bv. in een paar seconde een potje Carcassonne of Kolonisten kan starten.. Zeker met meerdere uitbreidingen tegelijk wordt het al lastig om daarvan alle regels te onthouden.

Dan zijn er aan dit systeem wel enkele punten:
- Niet verzonken in de tafel
- Niet in te bouwen in de tafel gezien de plek van de roosters/aansluitingen
- Vast niet watervast
Of Rummikub of Scrabble en dat je eigen telefoon dan je bordje met letters is. Dat je de woorden naar het speelbord swyped. Denk dat ik daar maar snel een patent op aanvraag....

Tja. Best, maar ik vind de charme van een bordspel nu net ook de voorpret en het opzetten. En niet een tablet waar tegelijkertijd ook de facebook-updates van de eigenaar voorbij komen.

Ik snap wat je bedoelt, ik zit daar gewoon anders in.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 14 januari 2013 13:29]

Rummikub op iOS werkt al zo, met een iPad als speelbord en iPhones als balkje, echt heel vet!
En dan zitten de spelers tijdens het spel op hun telefoon Facebook bij te werken, Whats'app te volgen en ondertussen het weer van morgen te checken. Ik vind het echt verschrikkelijk dat we zelfs een gezelschapsspel moeten digitaliseren en multitask-klaar moeten maken.

Misschien ben ik wat dat betreft wel hopeloos ouderwets. Ik heb dan ook geen Facebook, ik ga gewoon 's avonds naar vrienden toe om te praten.
Magic the gathering met real time effecten :D
Mooi concept, maar voor "normaal" PC-gebruik is het uiteraard totaal ongeschikt. Een tablet kan je in wat meer posities zetten / houden, maar dit ligt in principe altijd plat. Standaard PC taken zal je dus niet snel gaan doen, onder meer omwille van de nogal rare lichaamshouding die je zal aannemen als dit toestel plat op de tafel voor je ligt. Ik zie dit dus eerder als een soort van media-hub voor de familie, met een hoog gadget-gehalte.
Maar in dat geval zie ik de meerwaarde niet ten opzichte van een tablet in combinatie met streaming naar een TV toestel. Een tablet zou je tenminste ook nog persoonlijk kunnen gebruiken zonder dat heel de familie of het bezoek meekijkt aangezien het de bedoeling is om dit vrij centraal te gaan plaatsen zoals bv. op een salon- of eetkamertafel. Foto's en video bekijken op een TV is ook aangenamer doordat de kijkhoek een stuk comfortabeler is dan bij een toestel dat plat voor je ligt. Als we kijken naar hoe Apple's AirPlay werkt zie ik daarin meer mogelijkheden, al ziet dat er minder spectaculair uit.

*edit* En dan wordt je als "off-topic" en zelfs "ongewenst" gemod. Echt wtf? Mag er dan geen kritiek meer gegeven worden?

[Reactie gewijzigd door Darkstar op 14 januari 2013 11:22]

Zoals je aan de foto's op blz 2/4/5 kunt zien zit er een inklapbare standaard in het scherm waardoor hij "rechtop" kan staan op die manier is hij prima als gewone pc te gebruiken

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 14 januari 2013 10:25]

Uiteraard, maar stel dat je deze op de salontafel hebt staan, dan ga je'm toch niet omhoog zetten? Het is uiteraard goed dat je het toestel op beide manier kan gebruiken, maar in de praktijk zou ik het hele ding dan ook nog eens naar bijvoorbeeld mijn bureau of een andere (hogere) tafel moeten verhuizen.
Dat lijkt me juist het idee achter dit apparaat.

Je hebt hem op je bureau/tafel omhoog staan om hem als normale AIO pc te gebruiken en je legt hem plat op tafel op het moment dat je hem als "gezeldschaps" apparaat wilt gebruiken.
Klopt, maar het punt dat ik probeer te maken is dat beide plaatsen meestal fysiek andere locaties zijn. Een bureau is meestal een stuk hoger dan de salontafel. Het toestel op de salontafel rechtop zetten is zinloos aangezien je dan moeilijk kan werken vanop de bank terwijl je het toestel eveneens niet plat zal leggen op je bureau. Ergo: je moet het ding niet enkel rechtop zetten of terug plat leggen, maar ook nog eens naar een andere locatie verslepen, incl. powerkabel etc. Onpraktisch en zeker op langere termijn iets wat je niet blijft doen. Uiteindelijk zet je voor gewoon PC werk dan terug een desktop of laptop op je bureau en leg je deze AIO op je salontafel, al is het maar om het gesleep tussen meerdere tafels te vermijden.

Op zich zie ik meer in een toestel zoals de originele Surface van Microsoft bedoeld was: een digitale, interactieve tafel. Dit toestel probeert een combinatie te maken en hoewel het er gelikt uit ziet en afgaande op de eerste indrukken ook wel OK werkt, is het in mijn ogen niet zo heel erg handig om het op beide manieren te gebruiken.
ik zou er mee kunnen leven... maar dat is persoonlijk

Ik denk dat je in de praktijk ook niet meerdere keren per dag of zelfs dagelijks dat ding gaat verslepen. Je zult dit ding waarschijnlijk voor 90% van de tijd gewoon als pc gebruiken... en 1x in de zoveel tijd ga je eens met 2-4 personen een "bordspelletje" doen.
ik zie het wel zitten. Lenovo staat bekend om de stevigheid van de hardware.
alleen heb ik twijfels als ik zo de reactiesnelheid zie bij het airhokey spelletje.
ik zie het wel zitten. Lenovo staat bekend om de stevigheid van de hardware.
alleen heb ik twijfels als ik zo de reactiesnelheid zie bij het airhokey spelletje.
Ik denk dat jij doelt op de stevige en zakelijke Thinkpads die Lenovo van IBM heeft overgenomen?
Wat deze table pc betreft: deze is vooral op de consumentenmarkt gericht, al is de prijs nog vrij hoog.
Ligt meer aan het spel dan aan de hardware imo. Kan misschien dat het spel nog niet af is waardoor het nog niet vloeiend loopt?
Anoniem: 398965
14 januari 2013 10:29
Hmm, intertesting.
Ziet er leuk uit.

Maar had de standaard niet andersom moeten zitten in rechtop-positie.
Nu kan door het gewicht van de touchscreen de standaard inklappen, omdat het gewicht nu op de standaard rust met het roteerpunt naar boven gericht? Andersom had het gewicht op de standaard gerust met het roteerpunt richting de tafel.
Volgens mij is dat ook de bedoeling. In de tekst word er iig over gesproken alsof je hem door de standaard heen moet drukken om de AIO vlak te leggen.

Al word er in het artikel ook gesproken over een gewicht van 8 kilo en dat dat te zwaar zou zijn om vaak mee rond te lopen. Toen ik dat las gingen mijn wenkbrauwen ook wel even omhoog. Is het zo slecht gesteld met onze gezondheid dat 8 kilo al weer te zwaar is?
ik zie ook ineens een nieuwe markt voor docking gebeuren.
een mooie 'bekisting' er omheen, evt met wat mooie speakers enzo of een 'schilderij' omlijsting

spelletjes als Kolonisten zie ik nog niet zo zitten (waar bewaar je je grondstoffenkaartjes e.d.)
of je moet al denken aan Integratie met je smartphone / tablet.

Ik zie wel toepassing in internetcafes/bibliotheken/zieken- en bejaardenhuizen/bus- treinstations & vluchthavens als kioskfunctie. Makkelijker schoon te houden dan een reguliere desktop
spelletjes als Kolonisten zie ik nog niet zo zitten (waar bewaar je je grondstoffenkaartjes e.d.)
of je moet al denken aan Integratie met je smartphone / tablet
Dat lijkt me inderdaad prima met een eigen tablet of smartphone te kunnen.
Is ook handig want zo kan je het spel verkopen als app voor bijvoorbeeld 20$ en daarbij een app van 1$ voor elke speler. Of zelfs de spel-app helemaal gratis en elke speler 1$-5$ rekenen.
hm, da's inderdaad geen gek idee. Zou je in theorie zelfs mee kunnen doen als je (nog) niet fysiek bij het spelletje aanwezig bent. :)
Ideaal voor je papieren RPG te automatiseren! Gedaan met het vergeten van condities, die +1 voor bloodied, ... Iets ala http://www.youtube.com/watch?v=n94E3IeBquY
Er zijn al flink wat computer assisted tabletop's : maptools, OpenRPG-traipse dus aanpassingen kunnen snel gerealiseerd worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee