Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Wilbert de Vries

2012: Tweakers blikt terug in cijfers

Inleiding

Inleiding

Tweakers kan terugblikken op een mooi jaar en daar zijn we trots op. In 2012 is Tweakers in staat gebleken om, mede dankzij onze trouwe community, verder te groeien. Niet alleen hebben jullie in het afgelopen jaar meer pageviews geconsumeerd, ook hebben jullie op bredere schaal een steentje bijgedragen aan het succes van Tweakers.

Hoewel het over het algemeen makkelijk is om succes met cijfers te staven, laat niet elk succes zich in getallen samenvatten. Zo zijn we niet alleen enorm trots op onze crew, die zich geheel vrijwillig, in ruil voor een feestweekeinde, inzet om alles op het gebied van moderaties en het forum in goede banen te leiden, maar ook op de awards die we in 2012 kregen.

Die awards zouden we niet hebben gekregen zonder jullie, onze trouwe community, die gelukkig in 2012 ook werd beloond met de titel Beste Community. Tweakers telt inmiddels bijna 453.000 geactiveerde accounts en we zijn blij te constateren dat jullie nog steeds actief bijdragen aan de site. In dit artikel blikken we terug op 2012 in cijfers, variërend van de best gelezen artikelen tot het populairste product in de Pricewatch.

Bezoekers

Tweakers kende in voorgaande jaren steeds een enorme groei, zowel in het aantal bezoekers als in het aantal opgevraagde pagina's. Ook in 2012 kwamen er meer mensen op de site dan in het jaar daarvoor. In het afgelopen jaar ontving Tweakers in totaal 31.858.534 unieke bezoekers en het aantal bezoeken en pageviews nam flink toe. In totaal werden 864.595.156 pageviews gegenereerd, iets meer dan de ongeveer 850 miljoen pageviews die in 2011 werden genoteerd.

De onmiskenbare opkomst van mobiele devices valt op en lijkt, verhoudingsgewijs, zelfs iets ten koste te gaan van het aantal bezoeken vanaf een desktop. Zo registreerde Google Analytics over het afgelopen jaar een stijging van bijna 85 procent in het aantal bezoeken vanaf een mobiel apparaat (inclusief tablets) en daalde het aantal bezoeken vanaf een desktop met 5,7 procent. Inmiddels komt ruim 15 procent van de visits van een mobiel apparaat, waar dat in 2011 net geen 8 procent was.

Besturingssystemen

De daling van het aantal desktopbezoeken lijkt vooral het aantal mensen dat Tweakers vanaf een Windows-pc bezoekt te betreffen. Dit aandeel daalde in vergelijking met 2011 met 6 procentpunt tot 72,5 procent. Van de diverse Windows-versies is Windows 7 koploper, met een aandeel, gemeten in visits, van 74,3 procent. Dit is bijna 10 procentpunt meer dan in 2011 en die stijging is ten koste gegaan van Windows XP en Vista. Het percentage visits van bezoekers met Windows XP daalde van 23,9 procent in 2011 naar 15,4 procent in 2012. Vista eindigde op 6,1 procent, terwijl dat in 2011 nog goed was voor bijna 10 procent. Windows 8 is momenteel goed voor 0,6 procent van alle bezoeken.

De andere besturingssystemen volgen op ruime afstand, met op de tweede plek Apples OS X met 10,7 procent en op de derde plek Android met 5,8 procent. De vierde en vijfde plek worden bezet door iOS en Linux, met respectievelijk 4,7 en 3,1 procent. Saillant detail is dat nog slechts 0,33 procent van de Mac-bezoekers een Mac met een chipset op ppc-architectuur gebruikt, terwijl dat in 2009 nog 5 procent was. OS X 10.7 en 10.8 worden gebruikt in respectievelijk 49,5 en 26,3 procent van alle bezoeken vanaf een Mac.

Browsers

Verdeling browsergebruik op Tweakers in 2012 in procentenIn de afgelopen jaren was duidelijk te zien dat mensen, en zeker tweakers, graag zelf bepalen welke browser zij gebruiken. Chrome wordt op Tweakers het meest gebruikt en is goed voor 31 procent van alle visits. Firefox staat op de tweede plek met 24,1 procent. De door de EU genomen maatregelen lijken hun vruchten af te werpen, want het gebruik van IE als voorkeursbrowser is in de afgelopen jaren flink gedaald. Terwijl dit in 2009 bijvoorbeeld nog 44 procent was, moet de Microsoft-browser anno 2012 genoegen nemen met de derde plek of met 23,8 procent.

Hoewel Tweakers in maart 2009 de ondersteuning voor IE6 staakte, surft nog 0,55 procent van de mensen die IE gebruiken met deze dinosaurus. Een woord van advies overigens aan deze groep mensen én de mensen die in 2012 goed waren voor de 276 visits met IE5.5: download een fatsoenlijke browser!

Schermresoluties

Onder de verstandige mensen is overigens de opkomst van hoge resoluties duidelijk zichtbaar. Schermen met een resolutie van 1920x1080 pixels hebben in het afgelopen jaar de overhand gekregen onder de bezoekers van Tweakers. Deze resolutie was goed voor 17,9 procent van alle visits, waardoor 1680x1050 beeldpunten genoegen moet nemen met 11,1 procent.

De opkomst van ultrabooks en mobiele apparaten is overigens ook goed te zien aan de gebruikte schermresoluties. Zo is het aandeel 1366x768 pixels met bijna 2 procentpunt gestegen tot 7,4 procent en is 768x1024 beeldpunten bijna verdubbeld tot 4,7 procent. Om aan de surfwensen van deze groep bezoekers tegemoet te komen, zal Tweakers dit jaar de mogelijkheden voor een responsive design onderzoeken.

1 1920x1080 17,86%
2 1680x1050 11,12%
3 1280x1024 8,49%
4 1366x768 7,38%
5 1920x1200 7,34%
6 1280x800 7,10%
7 1440x900 6,43%
8 768x1024 4,73%
9 1600x900 4,54%
10 320x480 2,17%

Mobiel

Zoals al werd geconstateerd, is de opkomst van mobiele apparaten ook bij Tweakers goed te merken. Meer dan de helft van de mobiele bezoeken (bijna 55 procent) op de reguliere website kwam vanaf een Apple-apparaat. De iPad van Apple in alle varianten was met 35,9 procent goed voor de meeste visits vanaf een mobiel apparaat, op afstand gevolgd door de iPhone (16,4 procent, alle varianten bij elkaar) en de Galaxy S II (5,8 procent). Android groeide vorig jaar met net geen 2 procentpunt tot 42,7 procent.

Artikelen

De redactie heeft ook in 2012 niet stilgezeten. In totaal werden er met bijna 6600 nieuwsberichten bijna net zo veel nieuwsjes geproduceerd als in 2011. Daarnaast werden nog eens 408 reviews en achtergronden geproduceerd, terwijl er ook nog eens 230 eigen videoproducties, als onderdeel van een review of als op zichzelf staande reportage, werden gemaakt.

 Best gelezen nieuwsberichten 2012 
12-09-2012 Apple presenteert iPhone 5 187.711
11-01-2012 Ziggo en Xs4all moeten The Pirate Bay blokkeren 161.448
06-06-2012 Wachtwoorden miljoenen LinkedIn-gebruikers op straat - update 132.030
02-09-2012 'Video toont werkende nieuwe iPhone' 131.352
07-03-2012 Apple presenteert nieuwe iPad met beter scherm 126.284
13-04-2012 Aldi komt met dualsim-smartphone met 4,3"-scherm en stock-Android 114.948
19-06-2012 Microsoft toont Surface-tablets van 10,6" met ARM- en Intel-cpu's 111.421
19-05-2012 Nederlandse hacker verkrijgt root op Samsung Galaxy S III 108.455
01-04-2012 Google Maps 8bit, Darth Vader voor baby's en meer 1 april-grappen 107.677
19-01-2012 Nederlander opgepakt bij FBI-actie tegen MegaUpload 106.321

Geen enkel bericht in deze top tien heeft minder dan 100.000 views gehaald. Dit zijn aantallen waarvan we als redactie een paar jaar geleden alleen konden dromen. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat berichten gemiddeld veel vaker worden gelezen dan in voorgaande jaren. Zo was een nieuwsbericht in 2012 gemiddeld goed voor ruim 24.000 views, terwijl dat in 2011 nog op 21.500 lag en in 2010 net de 18.000 views niet haalde.

 Best gelezen reviews/achtergronden in 2012 
05-12-2012 Tweakers speelt voor Sinterklaas - De winnaars zijn bekend! 615.532
01-05-2012 Tweakers.net Best Buy Guide: editie mei 2012 412.171
01-11-2012 Desktop best buy guide: editie november 2012 411.915
31-05-2012 Samsung Galaxy S III: een versnelling hoger 403.197
01-01-2012 Tweakers.net Best Buy Guide: editie januari 2012 380.198
02-04-2012 HTC One X: een quadcore in je broekzak 372.289
18-10-2012 Tweakers 7: wat is nieuw? 368.690
27-10-2012 Windows 8: ommezwaai voor desktops en laptops 366.288
23-07-2012 Nexus 7: klein maar fijn 358.837
01-07-2012 Tweakers.net Best Buy Guide: editie juli 2012 354.430
01-03-2012 Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2012 353.703
04-05-2012 Hands-on met de Samsung Galaxy S III 346.221

Als we de übervette weggeefactie en het artikel over Tweakers 7 even buiten beschouwing laten, zien we dat vooral onze Buy Guides nog altijd goed scoren. Hoewel deze artikelen een paar jaar terug steevast de top tien domineerden met flink wat views, zien we dat ze nu nog 'slechts' vijf keer voorkomen. Duidelijk te zien is wel dat reviews van mobiele telefoons ook goed gelezen worden ;)

 Reviews/achtergronden met de meeste reacties in 2012 
05-12-2012 Tweakers speelt voor Sinterklaas - De winnaars zijn bekend! 4.457
18-10-2012 Tweakers 7: wat is nieuw? 2.125
12-09-2012 Apple iPhone 5 475
28-09-2012 Apple iPhone 5: allrounder, geen vernieuwer 442
11-01-2012 Brein vs. Pirate Bay: internet naar de haaien? 441
07-12-2012 Nokia Lumia 920: tussen innovatie en perfectie 434
08-03-2012 Apples nieuwste iPad 421
22-03-2012 De nieuwe iPad: schermen met de resolutie 386
29-11-2012 Far Cry 3: welke hardware heb je nodig? 384
08-09-2012 Verkiezingsanalyse: de rol van technologie 349
02-07-2012 Nokia Lumia 900: sterven in schoonheid 320
28-07-2012 Welke smartphone doet het langst met zijn accu? 310

Die interesse voor mobiele telefoons is ook goed terug te zien in de reviews en achtergronden die qua reacties hoge aantallen hebben gescoord. Hoewel het duidelijk is dat weggeefacties in de smaak vallen, is het aantal reacties niet altijd een goede graadmeter voor hóe iets wordt gewaardeerd. Dit blijkt onder meer uit het gegeven dat het artikel dat we publiceerden over Tweakers 7 ook veel reacties trok (maar daarover later meer) ;)

 Nieuwsberichten met meeste reacties in 2012 
11-01-2012 Ziggo en Xs4all moeten The Pirate Bay blokkeren 887
12-09-2012 Apple presenteert iPhone 5 833
25-08-2012 Jury: Samsung moet Apple miljard dollar schadevergoeding betalen 686
28-06-2012 Microsoft: startknop wordt nauwelijks gebruikt in Windows 7 640
07-03-2012 Apple presenteert nieuwe iPad met beter scherm 627
11-06-2012 'Terug naar oude startmenu kan niet in Windows 8' 601
28-12-2012 'Windows 8 verkoopt minder dan Vista' 599
04-03-2012 Twee Vlaamse scholen verplichten 800 leerlingen tot aanschaf iPad 560
17-11-2012 Gerucht: Microsoft vindt Windows 8-vraag tegenvallen en legt schuld bij pc-maker 558
11-01-2012 Stichting Brein: ook andere providers moeten The Pirate Bay blokkeren 518

Ook op nieuwsberichten wordt nog altijd driftig gereageerd, al hebben we in 2012 voor het eerst minder reacties op nieuwsberichten ontvangen dan in het jaar ervoor. In heel 2012 telden onze systemen 515.323 reacties op nieuwsberichten, tegen 528.095 in het jaar ervoor. Gemiddeld kreeg een nieuwsbericht vorig jaar 78,1 reacties, tegen 79,4 reacties in 2011.

 Best bekeken video's in 2012 
30-10-2012 Windows 8: redacteuren in discussie 70.167
27-10-2012 Windows 8 voor desktops en laptops 66.377
02-09-2012 iPhone 5 prototype 65.483
31-10-2012 Philips hue: led-verlichting draadloos configureren 59.810
26-11-2012 Hersens pijnigen op het EK Programmeren in Delft 56.717
04-05-2012 Samsung Galaxy S III 56.194
23-11-2012 Studio Roosegaarde: interactieve kunst en de 'slimme' snelweg 54.064
27-11-2012 Far Cry 3 53.748
29-05-2012 Hoe gaan cybercriminelen te werk? 49.691
12-09-2012 iPhone 5 48.755

Pricewatch

Ook in 2012 is er weer hard gewerkt aan de Pricewatch, die vorig jaar door jullie werd verkozen tot beste én populairste prijsvergelijker van Nederland. Dit soort beloningen voor al het harde werk nodigen ons natuurlijk uit om ons best te blijven doen.

In 2012 heeft het Pricewatch-team ruim 21,5 duizend producten bekeken, toegevoegd, verrijkt of verbeterd. Daarnaast kregen we nog eens bijna 18.000 meldingen van gebruikers: nieuwe producten, foute prijzen, ontbrekende specificaties en verkeerde shop-gegevens bleven niet onopgemerkt door jullie. De Pricewatch kende 29,3 miljoen bezoeken, die gezamenlijk goed waren voor bijna 128 miljoen pageviews.

Waar werden die pageviews dan vooral gegenereerd? In de onderstaande tabellen vind je de klikpercentages van de in 2012 vaakst aangeklikte items ten opzichte van het totaal van alle kliks in de Pricewatch. Uit concurrentieoverwegingen moet je het hier met percentages doen; concrete aantallen kliks geven we niet.

 Meest geklikte producten in 2012
1 Samsung 830 series 256GB 0,83%
2 Samsung 830 series SSD 128GB 0,71%
3 Google Nexus 7 16GB Zwart  0,63%
4 Samsung Galaxy S III 16GB Blauw 0,60%
5 Samsung Galaxy S II i9100 Zwart 0,59%
6 Diablo III, PC  0,55%
7 Asus Transformer Pad Prime 32GB Grijs 0,52%
8 Samsung Galaxy Nexus i9250 Titanium 0,50%
9 Samsung Galaxy Tab 2 10.1 WiFi 16GB Zwart 0,44%
10 Seagate Barracuda 7200.14 ST3000DM001, 3TB 0,39%

Samsung heeft naar verwachting onder de Pricewatch-bezoekers in 2012 goede zaken gedaan. Maar liefst 6 van de top-tienproducten kwam uit de stal van deze fabrikant, waarbij opvalt dat vooral zijn 830 Series-ssd ongekend populair is. Over de hele linie genomen was Samsung in 2012 dan ook het meest aangeklikte merk in onze prijsvergelijker.

 Meest geklikte merken in 2012
1 Samsung 13,13%
2 Asus 7,19%
3 Apple 3,83%
4 Sony 3,55%
5 Western Digital 2,92%
6 HP 2,48%
7 Canon 2,41%
8 Logitech 2,12%
9 HTC 1,79%
10 LG 1,76%

Componentenkliks Pricewatch 2012Uit het lijstje met populaire producten en merken blijkt dat de Pricewatch niet alleen gebruikt wordt om prijzen van mobieltjes en tablets te vergelijken, maar ook nog altijd veelvuldig wordt gebruikt om naar de laagste prijzen van componenten te zoeken. Ook in het overzicht van de meest aangeklikte categorieën in de Pricewatch scoren componenten nog altijd goed, al is duidelijk zichtbaar dat ook smartphones en games niet meer weg te denken zijn uit de 'tweakersmix'.

 Meest geklikte categorieën in 2012
1 Mobiele telefoons 9,13%
2 Laptops 7,94%
3 Tablets 7,56%
4 Televisies 4,99%
5 Games 4,56%
6 Solid state drives 4,54%
7 Videokaarten 3,40%
8 Interne harde schijven 3,36%
9 Monitoren 2,81%
10 Spiegelreflexcamera's 2,28%

Forum en moderaties

In 2012 heeft onze community zich opnieuw laten gelden. Niet alleen bezorgden jullie jezelf de award voor beste community, ook hebben we dankzij jullie de prijzen voor beste en populairste nieuwssite, beste en populairste prijsvergelijker én de overall-titel Website van het Jaar in de wacht kunnen slepen. Niet eerder wist Tweakers zo'n grote buit binnen te halen.

Uit de reacties op die uitslag bleek weer waarom we zo trots zijn op onze community; jullie kijken naar ons, wijzen ons op fouten, geven suggesties voor verbeteringen, maar zeggen ook 'dankjewel' als je het gevoel hebt dat er naar je wordt geluisterd. En dat proberen we echt! 2012 gaat bij ons de boeken in als een jaar waarin we hebben geleerd onze community nooit uit het oog te verliezen.

In de afgelopen jaren is, door de verbreding van de onderwerpen waarover Tweakers schrijft, de samenstelling van onze community wat veranderd, maar wat jullie allen bindt, is de passie voor technologie én Tweakers. Ieder van jullie beleeft die passie echter op zijn eigen manier. De introductie van Tweakers 7 heeft ons geleerd dat we dat niet moeten vergeten. Hoewel we ook veel positieve reacties hebben gehad op de nieuwe lay-out, bleek al snel dat we gaandeweg wat shortcuts hadden genomen die ons niet door iedereen in dank werden afgenomen en waardoor vooral de community zich gedupeerd voelde.

Gelukkig hebben jullie ons ook toen van de nodige feedback voorzien, waardoor we in rap tempo diverse verbeteringen konden doorvoeren. Zo heeft het developmentteam sinds de nieuwe lay-out online kwam al weer 765 tickets opgelost, een pittige score gezien het totale aantal gesloten tickets van 3647 in heel 2012 :)

Zorgen over de participatie van onze bezoekers in het reactie- en moderatiesysteem hebben we overigens  nooit echt gehad. Het aantal geplaatste reacties over de hele site ligt fors hoger dan enkele jaren geleden. We tellen nu consequent bijna 65.000 reacties per maand. De moderatie kreeg een sterke impuls na de introductie van het vernieuwde moderatiesysteem in de zomer van 2007. Sindsdien bevindt het aantal moderaties zich vrij stabiel rond de 140.000 per maand. In heel 2012 werd er maar liefst 1.760.415 keer gemodereerd.

Al met al kunnen we ook wat GoT betreft terugkijken op een mooi jaar, hoewel we na enkele jaren van stijging in het aantal reacties op de diverse topics in het afgelopen jaar toch weer een lichte daling zagen. Een dip zoals in 2009 is echter nog niet aan de orde. Al met al werden er in 2012 zo'n 1,33 miljoen reacties in het forum geplaatst, iets minder dan de 1,38 miljoen van 2011. Opvallend is dat de daling grofweg evenredig loopt over alle hoofdonderwerpen, maar dat Beeld & Geluid een lichte stijging vertoont. Hoewel Tablets en Telefoons ook iets is gedaald, verdient het subforum Tablets een eervolle vermelding. In dit onderdeel werden vorig jaar bijna 50.000 reacties geplaatst, terwijl dat forum in 2009 nog niet eens bestond.

GoT - berichten per jaar

En nu?

Vanzelfsprekend hopen we dat we de positieve lijn in 2013 kunnen voortzetten. Uiteraard is er ruimte voor verbetering, zowel inhoudelijk als aan de site zelf, en hebben we hier ideeën over. We beseffen echter goed, nu meer dan ooit, dat het ons niet lukt zonder jullie steun en hulp.

Hoewel het hier makkelijk is om Tweakers 7 weer aan te halen, ligt er nog genoeg werk op ons te wachten. Naast voor de hand liggende zaken als onze mobiele apps en het eerder genoemde responsive design, is onze wensenlijst zo lang dat we nu al weten dat we die in dit jaar niet allemaal kunnen realiseren. We moeten dus keuzes maken in het komende jaar en waar mogelijk zullen we onze community daarbij betrekken. Aan jullie dus de vraag ons scherp te houden en betrokken te blijven.

Kerstwensen 2012

Reacties (107)

Wijzig sortering
Goede en leuke stats :Y)

Wat natuurlijk lastig in beeld te brengen is het tweakers-niveau c.q gehalte.
Ben zelf van mening dat menig gebruiker opeens van fok gekomen is, gezien bepaalde reacties als "dit zuigt" of "LOL haha +1!"
Waar vroeger nog best technische, diepe en zwaar inhoudelijke verhalen voorbij zagen komen, is het nieuws de afgelopen jaren steeds minder tweakers-achtig geworden. De standaard nieuwe producten die zogenaamd gelekt worden, Patent nieuws, Apple,HP ,MS etc nieuwsposts.. waar zijn die diepgaande berichten die horen bij het woord 'tweakers'?

Overigens geen zware kritiek hoor, maar wellicht iets om mee te nemen in 2013? :)
Tweakers is niet sec een IT-website, maar noemt zich al jaren een technologiesite. Sinds we ook breder aandacht besteden aan elektronica noemen we onszelf een technologie- en elektronicasite. Zonder deze verbreding had Tweakers inmiddels gedecimeerd geweest: de interesse voor sec losse componenten is gewoon enorm snel gedaald. Daar waar een review van een losse grafische kaart enkele jaren terug goed was voor een knaller, lijkt die rol nu overgenomen te zijn door onder meer tablets en telefoons.

Het is niet zo dat we hierop hebben aangestuurd: we zijn aandacht gaan besteden aan andere onderwerpen toen duidelijk werd dat andere onderwerpen minder goed werden gelezen. Nu zal menigeen roepen dat dit commercieel redeneren is en zelfs door de Persgroep wordt ingegeven, maar zodra je een club redacteuren hebt die je aan het werk wilt houden, kun je je ogen niet sluiten voor ontwikkelingen.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is dat er ook op Tweakers een steeds grotere interesse kwam in 'mainstream' elektronica, en daar zijn wij in meegegaan. Ik denk dan ook niet dat dit het einde van een goede IT-site is, maar dat we al enkele jaren werken aan een nog betere technologie- en elektronicasite. Dit doen we heel bewust: niet om jou of critici voor het hoofd te stoten of weg te jagen, maar simpelweg omdat we ook vooruit moeten blijven kijken. Wat in technologieland geldt, geldt zeker ook voor uitgeefland: stilstand is achteruitgang - en dat is nooit goed.

Het uiteindelijke keuzeproces of iets wel of niet op Tweakers past is geen stroomschema dat vooraf uitgetekend kan worden, dat is waar we de redactie voor hebben en heeft te maken met zaken als tijd en wat speelt er nog meer die dag. We werken aan de hand van een redactionele formule per categorie/onderwerp en al die formules samen is in theorie wat Tweakers is. En nee, die formules zijn niet openbaar omdat ze informatie bevatten die voor concurrenten en fabrikanten handig kan zijn om te weten ;)

Over de diverse formules heen heeft Tweakers enkele tientallen onderwerpen benoemd die voor de redactie interessant genoeg zijn om (erg) actief te volgen (betekent dus niet dat de rest niet wordt gevolgd). Per onderwerp is vastgesteld in welke verhouding tot de andere onderwerpen binnen een bepaalde categorie 'moet' worden geschreven (al heeft dit zeker ook te maken met aanbod). Binnen elke formule is ook vastgesteld in welke contentvormen (zoals nieuwsbericht, achtergrond, video, BBG) informatie kan worden geboden en hoeveel er daarvan op maandbasis grofweg moeten worden gepubliceerd om een evenwichtig beeld te geven.

Juist dat evenwicht vind ik erg belangrijk voor het totaalbeeld van Tweakers. Tweakers bestaat inmiddels meer dan tien jaar. Wat ooit is begonnen als hobbyproject is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Dat kan niet zonder na te denken en keuzes te maken. Hierbij kunnen we het nooit iedereen naar de zin maken. Na de overname door VNU media in 2006 is er flink in Tweakers geÔnvesteerd, waarbij de nadruk in eerste instantie heeft gelegen op het verbreden van de onderwerpen waarover wordt geschreven en in tweede instantie in onder meer video, technologie en verdere professionalisering van het merk.

De redactionele focus van Tweakers heeft dan ook de afgelopen jaren met name gelegen op de verbreding en inhoudelijke merkversterking door de juiste content op het juiste moment proberen te brengen. Hoewel dit met vallen en opstaan is gegaan, durf ik te constateren dat deze inspanningen niet onopgemerkt zijn gebleven.

Met het groeiend aantal schrijvende redacteuren, steeg ook de contentproductie. Daar waar de artikelen enkele jaren geleden nog vooral gebaseerd waren op toeval en vertalingen van buitenlandse media, lag de focus sinds 2007 al meer en meer op het genereren van eigen content. Deze fase is met vallen en opstaan gegaan, maar eind 2008 werden de inspanningen beloond met de titel 'Beste Nieuwssite van 2008'. Vanaf 2009 is de focus uitgebreid naar het frequenter schrijven van eigen reviews en achtergronden, wat is 2010 verder is aangescherpt. Uiteraard ging dit in 2011 en 2012 door, maar dan uitgebreid met video en alles opnieuw verpakt in redactionele formules - waar ik inhoudelijk nog steeds achter sta ;)

Uiteraard proberen we hierin evenwicht aan te brengen, wat we ten aanzien van het 'tweakersgevoel van weleer' ook zeker nog doen. Denk bijvoorbeeld aan de recente benchmarkartikelen en de videoreportage waarin diverse tweakers figureerden. Dit zal ongetwijfeld niet aan ieders ideaalbeeld voldoen, maar het is een kwestie van geven en nemen. Wij blijven in ieder geval ons best doen de boel in balans te houden.
Ik dank je voor je uitgebreide uitleg, maar ik gaf geen kritiek en ik snap 100% de onderbouwing van tweakers hoe dit nu loopt. Ik hoop echter alleen dat er voor 2013 wellicht meer een onderscheid gemaakt kan worden tussen het (ik noem het maar) "algemenere IT nieuws" en het "echte" tweakers nieuws.

Bedrijfsmatig is het een logische keuze, en dan is het wikken en wegen tussen een zeer technisch artikel met 100 views en 10 reacties tussen een artikel over Iphone feature Y met 10.000 views en 100 reacties (let even niet op de vergelijking, inspiratieloos).
De balans is er zeker te vinden, en natuurlijk komen er stukjes naar buiten de een hoog tweakers gehalte hebben. Maar soms is een blog van een tweaker 10x interesanter dan het nieuws van heel de week op tweakers (voor mij persoonlijk gezien). Ik weet echter van collega's en vrienden dat ik deze mening deel.

Los daarvan (en dat puntje mis je even) zijn er ook allerlei andere effecten. Goed, niet altijd 100% geek nieuws? geen probleem.
Maar het neveneffect is wel zo, dat de gemiddelde reactie een stuk minder 'slim/nagedacht/bedacht/waarde/niveau' is. Zelfs op de wat 'mainstream' nieuwsposts, laat staan op de wat inhoudelijkere posts. Dat is gewoon jammer.
Zoek even wat berichten op van 3 jaar terug, en ga weer terug naar deze maand om te zien wat ik bedoel.

Het is niet erg om de drempel van tweakers te verlagen, en overige doelgroepen aan te spreken. Betekend nog niet dat overal de drempel laag moet zijn, zoals met reacties, blogs of weet ik veel wat.

Overigens is dit gewoon ťťn puntje.
Natuurlijk, (nogmaals) zijn er vele positieve dingen aan tweakers, zoals je zelf aangeeft is de content goed omhoog gegaan met o.a. videoreports en overige zaken.
Ik kan me ook vinden in de bovengenoemde standpunten van douweegbertje en geez.

Ik merk teveel op dat artikels onjuiste of onnauwkeurige informatie bevatten die klakkeloos of incorrect overgenomen zijn van een andere bron. Dit is gewoon jammer en jaagt bezoekers weg naar andere sites die wel correct berichten. Soms lijkt de aandacht meer te liggen op het "leuke taalgebruik" in het artikel waardoor de content zelf eronder lijdt. Ik merk trouwens dat de redacteurs minstens 2 alinea's en een inleiding "moeten" neerpennen, maar ik zie (persoonlijk) liever een mini-artikel dat correct is en linkt naar een bron met correcte informatie dan 2 alinea's wit-vulling.

Ik zie soms ook dat de redacteurs zelf geen achtergrond kennis hebben over het stuk dat ze schrijven. Ik verwacht dat een stukje over pakweg iets als de (fictieve) release van het .NET framework versie 5 geschreven wordt door iemand die programmeren op zijn CV kan zetten en de verschillende nieuwe features naar waarde kan schatten en zinvol belichten. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk, maar anderzijds is er voldoende kennis in de community om dit na de publicatie van de redacteur nog toe te voegen. Zo moet die laatste niet zomaar klakkeloos de feature list overnemen (we weten allemaal dat bedrijven daarin graag overdrijven). Je zou bovendien kunnen zeggen dat als die kennis niet in de community aanwezig is, diezelfde community hoogstwaarschijnlijk niet geinteresseerd zal zijn in het artikel...

Ook aan de reacties op veel artikels kan ik me mateloos ergeren. Ik zou er maar al te graag over ranten op mijn tweakblog, maar daarmee bereik ik het bedoelde publiek toch niet.
Wat ben ik als lezer met die 500 meningen zonder toegevoegde informatie. Tenzij die mening onderbouwd is heb ik jammer genoeg maar 1 boodschap: I don't care. Het draagt nergens toe bij en zorgt ervoor dat de echt interessante reacties verdwijnen in een diepe put. Het filteren van reacties volgens score draagt trouwens niet bij. Mogelijk is een interessante reactie nog niet omhoog gemod en zie je ze nog niet, dus die filter staat bij mij althans standaard op 0+.
Soms laat ik het zelf na om (vermoedelijk interessante) informatie toe te voegen omdat mijn reactie onderaan wordt toegevoegd na pakweg een 50-tal nietszeggende reacties. Waarom? Omdat ik zelf ook na het scrollen over enkele tientallen van die reacties overga naar het volgende artikel. TLDR-syndroom zowaar.

Omdat kritiek opbouwend hoort te zijn draag ik ook enkele mogelijkheden aan die het bezoek aan de site weer meer laten opleveren:
- Leden van het expert-panel informatie laten toevoegen/corrigeren in artikels. Deze updates worden via het gewone reactie systeem (aparte knop of zo?) gequeued voor de redactie die ze dan ofwel verwerkt in het artikel (bij fouten, bvb), ofwel goedkeurt (waarna ze tussen het artikel en de reacties worden toegevoegd) of gewoon trashed als ze niet voldoende toevoegen.
Misschien moet hetzelfde gebeuren met spotlight-reacties?
- Volgorde van reacties op de site wijzigen. Niet chronologisch, maar volgens cumulatieve moderatie-score. Zo komen de reactie-threads met hoogste toegevoegde waarde meteen na het artikel en worden andere posts automatisch naar onder geduwd.
- Reactie-boost punten geven aan auteurs voor elke reactie met 2+ (met een max van 3 boost punten per account of zo) zodat die persoon een latere reactie desgewenst met een +1 kan starten ipv een 0.
- Sommige artikels op blogs zijn een echte must-read. Misschien moet de redactie deze in de gaten houden en de betere blog-items ergens verwerken (nieuws, reviews, ...?)
- Snelnieuws op de frontpage. Enkele een kleine inleiding met bronvermelding. In plaats van een nieuwe page te openen kan deze in drop-down formaat getoond worden. Natuurlijk mis je dan de interessante reacties die het nieuws alsnog naar een hoger niveau tillen.

Het mag al duidelijk zijn dat mijn voorstellen proberen om goeie content te belonen ten koste van minder goeie content.
Je zou bovendien kunnen zeggen dat als die kennis niet in de community aanwezig is, diezelfde community hoogstwaarschijnlijk niet geinteresseerd zal zijn in het artikel...
De rest van je post is zeker waardevol, maar hier maak je m.i. toch een fout: als je op deze manier redeneert ga je er vanuit dat een community (of in een schoolvoorbeeld: leerlingen) geen interesse hebben in het leren van nieuwe dingen. Immers: je ziet toch liever niet enkel en alleen dingen voorbij komen die je al weet?
Jouw stelling gaat op als je 1 persoon beschouwt. Als je over een grote groep mensen met overlappende interesses spreekt, dan denk ik dat mijn stelling over het algemeen behoorlijk steek houdt, al kun je wel zeggen dat enige nuance daar natuurlijk op z'n plaats is.
Je stelling is gewoon scheef: waarom zou een community die wel al over de kennis beschikt nu precies wel in dergelijke artiekelen geinteresseerd zijn en een community waar die kennis (nog) niet is niet?

Ik bedoel: ik hoef ook niet te weten hoe je een nieuw tabblad opent in een webbrowser. Die kennis heb ik al dus de interesse in en de behoefte aan een artikel dat op die punten inspeelt is er bij mij gewoon niet. ;)
Omdat kennis meestal volgt op interesse. Dus als er kennis aanwezig is kun je bijna automatisch zeggen dat er ook interesse in is.
Maar stel nou dat de kennis er niet is en men zou het toch graag willen weten. Ja, dan heb je mogelijk ook een interessant artikel in handen. Het kan een "eye-opener" zijn in het beste geval, waar men verrast is door de inhoud.

Als je er alleen maar vanuit gaat dat "de kennis niet in de community zit" dan speel je wel erg op safe.
Tweakers is niet sec een IT-website, maar noemt zich al jaren een technologiesite. Sinds we ook breder aandacht besteden aan elektronica noemen we onszelf een technologie- en elektronicasite. Zonder deze verbreding had Tweakers inmiddels gedecimeerd geweest: de interesse voor sec losse componenten is gewoon enorm snel gedaald. Daar waar een review van een losse grafische kaart enkele jaren terug goed was voor een knaller, lijkt die rol nu overgenomen te zijn door onder meer tablets en telefoons.
Dat klopt, maar toch zou ik ervoor pleiten om met name in de reviews wat kritischer te zijn. Tweakers prikken er heus wel doorheen dat elk populair apparaat 4 of 5 sterren krijgt en de meeste grote games (met weinig vernieuwing) hier makkelijk een 9 of 9,5 scoren... dat geeft te denken. Wat de kwaliteit van (video)reviews betreft kunnen je jullie dan ook een voorbeeld nemen aan sites als HWI. Nogmaals, dit is niet bedoeld als kritiek, maar doe er iets goeds mee en maak Tweakers nog beter!
voorbeeld nemen aan hwi? |:(
Volledig eens met de strekking van je post. Er is veel nieuws dat amper gerelateerd is aan de grondbeginselen die deze site groot hebben gemaakt.

Dit heeft ongetwijfeld te maken met de overname door VNU media/De Persgroep en de daaruit voortkomende wens om het grote publiek aan te spreken. De inhoud wordt "dumbed down" om dit te bereiken.

Niet alleen is de diepgang eruit, ook is hierdoor het tech-/tweakgehalte van de site als geheel enorm gezakt en dat vind ik erg jammer. Mods, overclocks, tweaks zie je niet meer. Ook is Linuxnieuws amper aanwezig terwijl de site op een bepaald moment bijna een Windows 8 billboard geleken heeft. Sommige video's en posts lijken meer reclameuitingen te zijn dan ook van maar enige nieuwswaarde.

Als laatste; de poging om daarentegen af en toe ook iets over wetenschap te schrijven valt bij mij ook niet altijd in goede aarde, omdat duidelijk is dat veel schrijvers geringe kennis van wetenschap hebben en daarom soms volledige lariekoek opschrijven. Verder juich ik het concept enorm toe; iets meer weten over hoe je hardware nou echt werkt is wat mij betreft verschrikkelijk interessant.

@Wilbert de Vries: Bedankt voor je reactie. Veel van de punten die je aanstipt vind ik ook zeker een verbetering van de site. Zo vind ik veel de video's die jullie maken goed in elkaar zitten en blijft de pricewatch voor mij een onmisbare tool. Veel van de content die jullie zelf produceren is zeker van goede kwaliteit, het is echter dat ik de aandacht/diepgang voor bepaalde onderwerpen simpelweg mis, of de aandacht voor bepaalde andere onderwerpen misplaatst vind. Dit is zoals je zelf ook zegt mijn persoonlijke mening en het is onmogelijk om iedereen tevreden te houden. Jullie blijven een topsite, ik probeerde in deze alleen even de punten aan te stippen die ik mis van het 'oude' Tweakers :)

[Reactie gewijzigd door geez op 2 januari 2013 20:13]

Jullie vragen om suggesties voor verbeteringen, die heb ik zeker: verbeter de (Android) App sterk. zorg ervoor dat deze op het niveau van de website komt. Nu is het een matige App met kritische reviews. Gezien de enorme groei van de mobiele gebruikers een belangrijk verbeterpunt.

Enkele verbetersuggesties:
- Pricewatch (zoeken is lastig), handige filteroptie ontbreekt, ...
- Integratie met forum zodat de browser niet meer nodig is
- Comments onder artikelen standaard volledig openen. Nu wordt er een soort onhandige pop-up geopend.
- Filmpjes werken bij veel toestellen niet correct (alleen geluid, geen beeld)
- Landscape modus ontbreekt
- Doorbladeren van artikel naar artikel zonder noodzaak tot terugkeren hoofdscherm
Als we 'meteen weer' suggesties gaan geven, heb ik er ook eentje over pricewatch, die nog steeds mist (en door mij en andere echt al vaker is genoemd)
- Terug naar het overzicht ontbreekt, danwel '1 level omhoog'
- Zoals heraut ook al aangeeft, meer filters graag.


Maar rustig aan, kom eerst maar even bij van alle oliebollen etc :)
Ik erger mij enorm aan het gebrek tot toegang tot; 'geachte redactie' om taalfouten te verbeteren in artikels, en ook de plaats om een nieuwstip in te sturen is onmogelijk te vinden ... Toch enkele functies die de community net meer deel laten uitmaken van de site die geschrapt zijn.
Voor de taalfouten staat er notabene een sticky topic boven in 'Geachte Redactie' Geachte Redactie
Dat topic is het meest actieve op GoT ongeveer, dus het is voor veel mensen makkelijk te vinden. ;-)

Als je onder 'Meer' 'Over Tweakers' kiest zie je gelijk 'Nieuwstip insturen' staan. Deze kan beter, moet ik toegeven, maar dan nog.
http://tweakers.net/etc?Action=Newssubmit
Ik vind de app ook vies tegen vallen, daarom ben ik maar met de mobiele browser naar tweakers.net gegaan en dat werkt prima! Zeker de nieuwe layout is erg klein/touch screen vriendelijk.
Nog een puntje: externe links worden in een soort interne browser geopend met minimale functionaliteit.

De Tweakers-app is verreweg de matigste qua kwaliteit op m'n telefoon. Dat moet en kan beter! :)
Ik ben met het kopje Pricewatch en filters wel eens.

Stel ik wil mSata ssd's toevoegen aan pricewatch dan is dit erg verwarrend, voorbeeld:

Wanneer je de mSata ssd zogoed als helemaal heb ingevuld met betrekking tot specifcaties dan krijg je 2 vragen waar ik dan niet helemaal uitkwam:
Behuizing Bay intern en Hardeschijf bus (intern), bij beide kan je dan de optie mSata selecteren.

Echter als je het niet goed invuld dan wordt deze ook niet weergegeven in pricewatch mSata categorie. Dit ten nadele van alle andere mensen die wel geÔnteresseerd zijn in deze vrij nieuwe mSata ssd's.

Ik heb hier over gemaild naar de redactie en kreeg het volgende antwoord:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beste aliberto,

Je Tweakers Pricewatch melding over 'Intel Solid-State Drive 310' werd verwerkt om 17:02.

We willen je hierbij bedanken voor de moeite die je hebt genomen om ons te wijzen op de inconsistentie in onze producten met betrekking tot de mSata specificatie.

Je kan dit het beste invullen onder "Behuizing bay intern". Dat mSata ook onder "Hardeschijf bus (intern)" staat mag je opvatten als een fout van onze kant. Omdat deze specificatie al op verschillende plekken is gebruikt kunnen we deze echter niet zomaar verwijderen.

Onze excuses voor het ongemak.

Groeten,

Marc van Lom
Tweakers

-------------------------------------------------------------------------------

Feit is dat als ik tot op heden deze ssd bij pricewatch niet gezien heb onder mSata ssd's.
> http://tweakers.net/categ...PRZYk5SlbRSqYWlsZKsbW1tQA

De Adata SX300 mSata niet te vinden in de daarvoor bedoelde mSata categorie. Deze is weer te vinden onder ssd's. pricewatch: Adata XPG SX300 256GB
Zo valt het me meer op met andere mSata ssd's dat deze niet in de juiste categorie staan.

Wat ik ook jammer vind is dat als je een plaatje ziet en erop klikt dat deze niet direct vergroot wordt wanneer je bij het tabblad prijzen ben. Je moet dan eerst naar specificaties gaan en dan kan je deze vergroten. Bij mijn weten kon je dit wel bij de oude tweakers website variant, dus voor de grote verbouwing.

Wat ik nog meer mis is dat ik soms mensen krijg met een vraag dat ze een pc willen met front cardreader ingebouwt in een pc behuizing. Deze optie mis ik om te filteren.

Persoonlijk ben ik fan van monitoren en laptops die matte schermen hebben. Ook deze optie mis ik om op te filteren. Vaak moet ik dan via Google zoeken of bedrijven bellen om het antwoord te achterhalen. Deze optie zou bijvoorbeeld ook bij televisies toegepast kunnen worden. Al is vaak de stelling regel wel dat plasma televisies glanzend scherm hebben en LCD/LED niet. Maar soms zijn daar uitzonderingen op.

Waar ook nog aan gedacht kan worden is bij moederborden de optie Wireless Display bij verbinding overige te plaatsen bijvoorbeeld. Tegenwoordig heb je al moederborden die wifi onboard hebben maar ook WIDI.

Wanneer we naar netwerkkaarten gaan kijken is daar ook geen filter voor WIDI te vinden. http://tweakers.net/categorie/310/netwerkkaarten/producten/

Als we naar televisies gaan kijken is het zo dat WIDI ook dit jaar naar de televisie zal gaan komen, misschien dan ook gelijk deze filter alvast aanmaken.

Om nog kort naar ssd's te gaan zou het handig zijn om te kunnen filteren op IOPS bijvoorbeeld.

Verder ben ik slecht in de nederlandse spelling en een bericht typen duurt voor mij wel een tijd. Ik zou het fijn vinden als er een spelling checker aanwezig zou zijn of dat je deze zelf kan activeren. Dit scheelt een hoop edits bij mij.

Er zullen vast meer dingen zijn die ik tegen gekomen ben, maar inmiddels vergeten ben. Maar hoop dat er in de toekomst aan de bovenstaande genoemde punten gewerkt kan worden om van Tweakers die nu al een goede website is dan een top website te maken.

[Reactie gewijzigd door aliberto op 3 januari 2013 10:40]

- Comments onder artikelen standaard volledig openen. Nu wordt er een soort onhandige pop-up geopend.

Dit kan je al door hier het minimum niveau van de zichtbare reacties aan te passen.
De Tweakers 7 site is al zodanig mobiel-vriendelijk dat ik veel liever zie dat er tijd en aandacht gaat zitten in bepaalde stukken content dan dat die gestoken wordt in een App. Een boel werk voor niets, het wiel opnieuw uitvinden... waarom? Tweakers.net is al een m.tweakers zonder dat je de M hoeft in te tikken.

Ik zie veel liever dat de reviewers eens in de leer gaan bij een echt ervaren team recensenten van een game magazine. Er mag best wat sju en vooral wat meer inzicht in de reviews terugkomen. Ik krijg af en toe het gevoel dat ik een recensie uit de krant lees, zo een enorm gebrek aan inzicht, diepgang en een soms bijna bizarre focus op een of enkele onderdelen van een game. En ik vind nog steeds dat je als game reviewer schijt moet hebben aan de publishers die je graag exclusives blijven geven in ruil voor hoge cijfers. Durf eens anders te zijn als de rest hierin, want voor Tweakers is de game-review een extraatje en absoluut niet de basis van het bestaansrecht van de site. Onderscheid je hierin van de 13 in een dozijn reviewsites door een echt kritische noot te plaatsen bij de ontwikkelingen in de gamesmarkt, en er is weer een reden bij gekomen om Tweakers goed in de gaten te houden. Niemand heeft baat bij de dertiende 9 komma zoveel voor troep als BO2.
Zo is het aandeel 1366x768 pixels met bijna 2 procentpunt gestegen tot 7,4 procent en is 768x1024 beeldpunten bijna verdubbeld tot 4,7 procent. Om aan de surfwensen van deze groep bezoekers tegemoet te komen, zal Tweakers dit jaar de mogelijkheden voor een responsive design onderzoeken.
Uitstekend idee. Dan kan ik ook bij mijn schoonmoeder even gauw tweakers checken. Dank en hulde. Maar dan iets anders: het aantal mensen met 1920 * 1200 is ook ruim 7 procent. Gaat Tweakers ons ook tegemoet komen? Ik heb wel wat 'surfwensen' ;-) Zo wordt nu bijvoorbeeld ongeveer slechts 66% van de breedte van mijn scherm gebruikt, het grootste gedeelte is wit. Ik heb daarnaast 1200 pixels in de hoogte, maar ik zie terwijl ik dit type precies tweeenenhalve reactie van de thread waarop ik reageer. Dat moeten er zonder veel problemen tien kunnen zijn, met dit formaat monitor. Daarvoor heb ik dat scherm gekocht: om meer tegelijk in beeld te hebben. Dat werkt niet als jullie als reactie op toenemende resoluties vervolgens ernorme witvlakken gaan introduceren om het design 'strak en clean en modern' te houden. Daarnaast zou het leuk zijn om die tracker aan de linkerkant gewoon resizable te maken: 2/3 van mijn breedte is onbenut, en ik kan nog steeds niet de volledige nieuwskoppen lezen.

Vergeet de grote resoluties aub ook niet tegemoet te komen in hun surfwensen. Leuk om je op 1024*768 te gaan richten, maar de mensen die jullie in je artikel zo hartelijk bedanken voor hun 'actieve bijdragen' werken niet op een 15'' CRT-tje.
Ik vraag mij af hoeveel bezoekers op Tweakers.net uit landen buiten de Benelux komen, kunnen we hier ook stats van zien?
Nederland 84,5%
BelgiŽ 10%

De rest is verwaarloosbaar (< 1%)
Wat betekent dat er in BelgiŽ nog wel wat groeimarge is. Statistich gezien zou je bij gelijke marktpenetratie op een 75% / 25% moeten uitkomen (15m Nederlanders tegen 5m Vlamingen).

Hopelijk dus een meer "Belgische" Pricewatch in 2013. Hoewel ik best begrijp waarom er amper Belgische shops in de Pricewatch willen adverteren: prijzen in NL zijn altijd lager :)
Toch knap dat jullie dan aan 31M+ unieke bezoekers zijn weten te komen.
Dit zijn uiteraard unieke ip-addressen ;)
Uiteraard zal dat zo zijn maar dan moet dat ook zo neergezet worden, klein puntje van nuance ;)

[Reactie gewijzigd door Fid3lity op 3 januari 2013 02:11]

'unieke bezoeker' is een prima benaming hier. Het woord uniek duid op bezoekers die van elkaar kunnen worden onderscheiden door een vastgestelde waarde, waarbij geldt dat deze waarde uniek is voor elke bezoeker. Aangezien op websites (voor niet ingelogde gebruikers) een bezoeker alleen kan worden vastgesteld door ip-adres, kun je spreken van 2 unieke bezoekers wanneer een persoon via zijn desktop en via een mobieltje (3G) de website bezoekt.

Stond in het artikel 'unieke personen' dan had je zeker gelijk, maar in dit geval klopt het prima ;)

[Reactie gewijzigd door Fealine op 3 januari 2013 09:34]

In analytics software wordt de benaming "unique visitors" ook gehanteerd, dus ik snap de vertaling best. Echter rekent die software ook met unieke IP-adressen waardoor 1 "bezoeker" vanuit, zeg, 4 IP-adressen op andere devices en / of in andere gebieden de site kan bezoeken. Dat wordt dan gerekend als 4 unieke bezoekers terwijl er in wezen maar 1 echte "bezoeker" is geweest.

Hoe kun je dat anders bijhouden? Tsja, lastig. Met ongeregistreerde bezoekers is het sowieso praktisch niet te doen waar je van geregistreerde gebruikers makkelijker IP-adressen kunt koppelen. Als je nu gewoon kijkt naar de gegeven cijfers: 31M+ unieke bezoekers waarvan ~85% uit Nederland (met een inwonersaantal van ~16M.) klopt gewoon niet.

Je hele punt van "unieke bezoeker" vs. "unieke personen" is ook gewoon onzin. Op evenementen wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar een aantal "bezoekers" en daar gaan "personen" ook niet met 4 identiteiten naar binnen en buiten.

Het moet gewoon "unieke IP-adressen" zijn, maar dat is natuurlijk niet hip en het staat zo lekker nerdy.

[Reactie gewijzigd door Fid3lity op 3 januari 2013 15:15]

Eigenlijk zeg je in het begin van jouw reactie precies hetzelfde alleen spreek je jezelf daarna weer tegen.

Verder om op jouw voorbeeld op een evenement in te gaan:
Op evenementen wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar een aantal "bezoekers" en daar gaan "personen" ook niet met 4 identiteiten naar binnen en buiten.
In het geval van een evenement wordt een bezoeker uniek geidentificeerd adhv uiterlijke kenmerken en eventueel een ID-kaart/paspoort in combinatie met een geldig kaartje (met barcode). Wanneer een bezoeker weg gaat en daarna terug komt met een pruik op, bril, andere kleren een nieuw geldig kaartje en eventueel vals/ander paspoort, dan wordt deze zeker wel opnieuw als 'unieke bezoeker' gerekend hoewel het wel dezelfde persoon is. Ook hier wordt dezelfde persoon dus als 2 unieke bezoekers beschouwd.

Ik snap wel dat je de term 'bezoeker' niet vindt passen en in het dagelijks leven zou je prima gelijk kunnen hebben, maar in de web wereld moet je de bezoeker zien als het apparaat die de website bezoekt en niet de persoon die het apparaat bediend. Je kan namelijk ook prima via een enkele PC de website door meerdere personen de website laten bezoeken; maakt niet uit hoeveel personen, het blijft een enkele unieke bezoeker, de PC.

Helaas, je zit hier dus nog steeds fout met je reactie.

[Reactie gewijzigd door Fealine op 3 januari 2013 22:19]

Ik spreek mezelf helemaal niet tegen: in het begin haal ik enkel en alleen even aan dat analytics software het zo verwoord en daar ben ik het dus ook niet mee eens. Als je letterlijk de vertaling van "visitors" maakt, ja, dan kom je op "bezoekers" uit. Echter klopt dat zoals ik al aanhaalde gewoon niet met de getallen. "Unique Visitors" klinkt hip, maar de term is gewoon niet betrouwbaar. "Unique IP-addresses" zou zowel daar als hier gebruikt moeten worden.

Wat jij daarna zegt is ook zo'n mooi voorbeeld: meerdere gebruikers die via 1 PC (en dus 1 IP-adres) een bepaalde site bezoeken en zo maar gezien worden als "1 bezoeker". Leuk voorbeeld, maar het komt op hetzelfde neer: IP adres != bezoeker en vice versa.

[Reactie gewijzigd door Fid3lity op 3 januari 2013 23:02]

In dat geval mag je bij een evenement ook niet spreken van bezoekers, maar enkel van verkochte kaarten aangezien personen niet komen opdagen of zoals in mijn voorbeeld (extreem geval, I know) een persoon meerdere kaarten gebruikt om binnen te komen.

Feit blijft dat in de web wereld een bezoeker geidentificeerd wordt door een ip-adres en in deze context is apparaat == bezoeker.
In dat geval mag je bij een evenement ook niet spreken van bezoekers, maar enkel van verkochte kaarten aangezien personen niet komen opdagen of zoals in mijn voorbeeld (extreem geval, I know) een persoon meerdere kaarten gebruikt om binnen te komen.
Als deze persoon niet komt opdagen, dan is het dus geen "bezoeker" want deze persoon is er niet geweest. Stel nou dat bijvoorbeeld Tweakers zou werken met abonnees en dat een van deze abonnees de site niet zou bezoeken. Dan is deze persoon dus wel een abonnee, maar geen bezoeker van de site. Hij genereert immers geen traffic op de site.

Dat is hetzelfde als seizoenskaarthouders bij een voetbalclub. Komt er een "skh" niet opdagen bij de wedstrijd, dan zal het bezoekersaantal bij de statistieken deze persoon niet meerekenen. Eventueel kan deze kaart verkocht worden aan een niet-seizoenskaarthouder zodat het stadion wel vol kan zitten.

En 1 persoon die meerdere kaarten gebruikt om binnen te komen is (naast dom) precies hetzelfde als het voorbeeld dat ik aanhaalde: 1 bezoeker die vanaf meerdere locaties / devices / IP-adressen / whatever een site bezoekt.
Over een persoon die niet komt opdagen heb je helemaal gelijk, slecht voorbeeld :)
En 1 persoon die meerdere kaarten gebruikt om binnen te komen is (naast dom) precies hetzelfde als het voorbeeld dat ik aanhaalde: 1 bezoeker die vanaf meerdere locaties / devices / IP-adressen / whatever een site bezoekt.
Maar hoe dom een bezoeker ook kan zijn, hij wordt als enkele persoon wel geteld als 2 unieke bezoekers, en dat is precies mijn punt. Dus als jij vindt dat in de webwereld moet worden gesproken over unieke ip-addressen dan vindt ik dat je bij evenementen moet spreken over 'gebruikte verkochte kaarten'.

[Reactie gewijzigd door Fealine op 4 januari 2013 15:39]

Maar hoe dom een bezoeker ook kan zijn, hij wordt als enkele persoon wel geteld als 2 unieke bezoekers, en dat is precies mijn punt.
Als 2 unieke bezoekers? Neehee, zeker niet: hooguit als "2 kaarten". Weer de situatie met IP-adressen: koppel 4 IP-adressen aan 1 bezoeker die de site heeft bezocht van verschillende locaties (/...). Deze individuele bezoeker staat gelijk aan 4 unieke IP-adressen.

Website:
1 bezoeker = 4 unieke IP-adressen

Event:
1 bezoeker = 2 unieke kaarten

---------------------------------------------------------------------

Dan kun je natuurlijk nog zo ver gaan door te zeggen dat bij kaartverkoop direct de opbrengsten worden geadministreerd en dat bij een website (die z'n inkomsten genereert dmv advertering) via verschillende wegen de unieke IP-adressen omgerekend worden naar opbrengsten. Al met al kan het uitdrukken van cijfers op deze manier ervoor zorgen dat je je adverteerders kunt foppen. Immers: 31M+ "unieke bezoekers" (*kuch*), waarvan 85% uit een land met ~16M inwoners (die lang niet allemaal de site bezoeken) klopt in wezen niet, maar je zou het voor analytics zo kunnen gebruiken.

Misschien ga ik daar ietwat kort door de bocht, pin me er dus niet op vast dat dat helemaal zo werkt.

[Reactie gewijzigd door Fid3lity op 4 januari 2013 16:40]

Eindeloze discusse en life's too short.... In iedergeval wordt de term 'unieke bezoeker' gewoon gebruikt in de web wereld..... nuf said ;)
In het afgelopen jaar ontving Tweakers in totaal 31.858.534 unieke bezoekers...
Gaat het hier daadwerkelijk om 32 miljoen verschillende individuen of om unieke IP adressen?
Geen van beide.

De cijfers zijn uit Google Analytics gehaald (en vorig jaar ook). En hoe ze precies omgaan met mensen die hun cookies niet accepteren weet ik niet, maar degenen die dat wel doen worden waarschijnlijk per browser los geteld.

Dus als jij vanaf thuis met je telefoon, tablet, laptop en desktop op Tweakers.net komt wordt je waarschijnlijk als 4 unieke bezoekers. Ondanks dat er maar 1 persoon en 1 ip in gebruik was. En als je vervolgens die telefoon, laptop en tablet meeneemt naar een andere plek en dezelfde analytics-cookie houdt, dan komen er niet nog eens 3 bezoeken bij.

Mocht je de cookies weggooien, dan ben je waarschijnlijk weer een nieuwe unieke bezoeker.

[Reactie gewijzigd door ACM op 2 januari 2013 17:36]

Jij als tweaker zou het antwoord zelf al moeten weten ;)

Tenzij een gebruiker inlogt is er geen manier om een individuele gebruiker te identificeren, dit gaat dus op IP niveau.

Deze 31 miljoen is dus inclusief bezoekers die de website via meerdere apparaten bezoeken zoals thuis, op werk, via telefoon, of tablet, bij je ouders thuis, via een internet cafe, in je hotel op vakantie, etc. etc.

Daarbij zitten hier ook bezoekers bij die, om wat voor reden dan ook, 'perongeluk' de website bezocht heeft en wellicht ook verschillende bots/spiders.

[Reactie gewijzigd door Fealine op 2 januari 2013 16:02]

Het is dus ook logisch dat er meer unieke IP-adressen zijn.
Men logt in op de mobieltjes en tablets bij al die plekken.

Ik zou dan zelfs eerder zeggen dat er minder 'unieke personen' de site bekijken dan vorig jaar, gezien het meervoud aan ip-adressen per persoon t.o.v. vorige jaren
Een net overzicht van het afgelopen jaar. Ik denk dat Tweakers er in gebruikersgemak en reviews veel op vooruit is gegaan ten opzichte van 2011.

Goed gedaan!
Ik denk dat Tweakers er in gebruikersgemak en reviews veel op vooruit is gegaan ten opzichte van 2011.
Reviews: jazeker. Gebruiksgemak: nah
Ik ben het niet met je eens dat de reviews erop vooruit zijn gegaan. Wel in kwantiteit, maar de kwaliteit vind ik nog altijd matig. Bij bijna elke review heb ik achteraf nog vragen die niet aan bod zijn gekomen. Bij de concurrentie is dit veel minder.

Ik heb vaak het gevoel dat men zich er op tweakers in review makkelijk vanaf maakt om maar snel een review online te hebben. De grondigheid leidt er daarbij onder. Overigens geldt dit in mindere mate ook wel voor het nieuws. Daarbij ontbreekt soms ook dat extra stapje uitzoekwerk in plaats van klakkeloos pers-/nieuwsberichten 'vertalen'.

De reacties/community op tweakers zijn dan wel weer onovertroffen. In het algemeen heb ik het idee dat de content niet het niveau haalt van de community. Bij de concurrentie is dit eigenlijk zonder uitzondering andersom.

Qua gebruiksgemak is het er inderdaad ook niet op vooruit gegaan, met name de pricewatch. Maar deze vond ik bij de concurrent toch al beter, dus voor mij is dit niet direct een issue.
Tweakers.net is soms een beetje in een identiteitscrisis heb ik het gevoel.
Ooit was de site alleen bedoeld voor mensen die diep in het overclocken en modden zaten, en nu is het een veel bredere site geworden waar ook veel mensen komen die niet heel technisch aangelegd zijn.

Om reviews dan toegankelijk te houden voor het hele publiek zal er dan toch een afweging gemaakt moeten worden tussen diepgang en toegankelijkheid.

De filmpjes die steeds meer gebruikt worden helpen daar mee, filmpjes zijn toegankelijk, en de tekst er omheen diepgaander.

Voor mij persoonlijk zijn de meeste reviews van prima niveau, en als ik vragen overhoud zijn de antwoorden daar op vaak in de reacties te vinden.
Ik moet zeggen dat ik over de filmpjes toch een wat ambivalent gevoel overhoud. Voor een snelle beeldvorming van een product voldoen ze. Blijkbaar sluiten filmpjes aan bij een groep gebruikers die filmpjes als toegankelijk ervaren en misschien geen zin hebben een hele review te verteren. Misschien zijn het de tweakers die meteen naar een conclusie springen. Iedereen is trouwens wel eens zo'n tweaker. Niet van ieder product wil je direct alle ins en outs weten. Eerst even snel naar de conclusie om te kijken of het product totaal waardeloos is en afgeserveerd kan worden ;).

Maar ja, dan blijf ik nog zitten met de snelheid waarmee ik in een conclusie kan scannen of een product een no go is. In een filmpje zal ik toch eerst dat hele filmpje moeten verteren om eenzelfde conclusie te kunnen trekken. Ik betrap mezelf erop dat ik dan in die film ga zitten schuiven om te kijken of ik de passages kan vinden met de informatie die ik wil weten. Kortom, ik ben blijkbaar te ongeduldig, heb te weinig tijd.

De laatste keren dat ik een review met een filmpje tegenkwam betrapte ik mezelf erop dat ik de filmpjes links liet liggen. Hink stap springend door een review kom ik blijkbaar sneller aan mijn informatie. Ben ik hierin een atypische Tweaker? Ik ben 45 plus, misschien is de bedrading in mijn hersens teveel gericht op geschreven tekst, waarmee ik dan kan lezen en schrijven. Of komt het gewoon omdat ik veel letters gevreten heb dat ik mijn weg weet in teksten.

Wat ook nog kan is dat Tweakers een meer visueel ingestelde doelgroep wil aanspreken. Niet iedereen voelt zich thuis bij lappen tekst met een hoop technisch jargon. Waar ik dan tegenaan loop is dat dat ik mij moeilijk kan voorstellen hoe Tweakers deze doelgroep voorbij de filmpjes de Tweakers site wil intrekken.

Om bovengenoemde redenen heb ik onvoldoende argumentatie kunnen vinden om me te overtuigen van de noodzaak van filmpjes. Een "Youtube doet het ook" of "omdat het kan" is hoop ik niet het argument dat bij Tweakers tot gebruik van filmpjes heeft geleid. Mijn angst zou dan zijn dat Tweakers denkt dat filmpjes uiteindelijk de geschreven review wel helemaal kunnen vervangen.

Een laatste mogelijke insteek van Tweakers kan zijn dat ze met filmpjes wil toevoegen waar tekst tekort schiet. Filmpjes kunnen gebruikt worden om de kijker te laten meebeleven wat in de tekst alleen maar op subjectieve wijze kan worden beschreven (tablet start snel op, interface reageert sponzig, framerate wordt dan en dan hinderlijk laag, behuizing kraakt wat bij torderen). Zou je al deze toevoegingen dan in een film stoppen. Dat lijkt me niet handig navigeren. Handiger lijkt me dan om deze afzonderlijke filmfragmenten in een gewoon review framework te plaatsen als waren het foto's. Ik heb het dan dus over kleine, afgebakende filmpjes die snel laten meebeleven wat in de review wordt benoemd. Volgens mij heb ik die insteek al eens in een game review zien langskomen, of heb ik dat mis?

Op deze laatste manier worden de filmpjes wel ondergeschikt gemaakt aan de geschreven review, en ondersteunen ze op zijn best. De informatie is dan wel weer goed afgebakend en het medium film wordt gebruikt waar het het best tot zijn recht komt. Wanneer Tweakers zijn gebruikers de mening zou vragen over de wijze waarop films moeten worden ingezet, dan zou ik de voorkeur voor deze laatste vorm uitspreken.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door teacup op 6 januari 2013 21:00]

Het is al 6 jaar geleden dat bijvoorbeeld raid controllers nog getest zijn. De afgelopen paar jaar zijn er wat betreft opslag reviews enkel individuele SSDs getest, NAS doosjes en Femme's ZFS ding.
Ik denk dat je de reviews van Tweakers.net zelf bedoelt? Ik vind de reviews die gebuikers over producten kunnen maken namelijk minder gemakkelijk, onoverzichtelijker.
Volgens mij zorgt de tracker die gebruikers zelf 'aan' moeten zetten ervoor dat reviews minder bekeken worden t.o.v. Tweakers 6.
Ik moet wel zeggen dat ik Tweakers 7 nu al weer gewend ben. Maar dat komt omdat de internetgeneratie wat flexibeler is en heel snel alles wat er op een beeldscherm staat in zich kan opnemen. Neemt niet weg dat als ik Tweakers 6 en 7 vergelijk op de momenten dat ik er aan gewend was dat Tweakers 6 nog steeds mijn voorkeur heeft.

Een punt dat trouwens echt prioriteit zou moeten hebben is de pricewatch, die is echt slechter geworden. Zoeken is minder makkelijk. Bij veel filteropties zijn de 'en' & 'of' functies verdwenen. Soms kom je in de pricewatch op een plek dat je de producten niet kan filteren, zoals op de producten pagina van een merk. Het is logisch dat dat niet kan, want telefoons hebben andere specs dan televisies, maar het maakt het toch lastiger.

[Reactie gewijzigd door Fleximex op 2 januari 2013 15:57]

De pricewatch is inderdaad enorm achteruit gegaan. Een voorbeeldje: Binnen de categorie moederborden moet ik nu puur 1155 intypen ipv een socket te selecteren. Nadeel: Veel minder resultaten, bijna iedereen selecteerde de correcte categorie bij het toevoegen van een advertentie, maar in de tekst komt de naam van de socket vaak niet terug. Zo zijn er wel mee van dit soort puntjes.
Binnen de pricewatch kan je toch de specificatie 'socket' filteren? Je verhaal lijkt echter op V&A te slaan verder, dat is inderdaad lastiger geworden zonder de specificatie-filtering van de pricewatch.
Je hebt gelijk, het gaat inderdaad over V&A!
'En' en 'Of' zijn volgens mij op dezelfde plekken gebleven als waar ze al zaten. Ze zijn namelijk niet altijd logisch (je kan niet een telefoon krijgen die zowel Android als iOS draait, dus we bieden daar geen optie voor, dat heeft ook nooit bestaan in de pricewatch).

Wat wel weg is, is de keuzemogelijkheid voor 'Wel' vs 'Niet'.
Wat wel weg is, is de keuzemogelijkheid voor 'Wel' vs 'Niet'.
En juist dat mis ik vaak. Zo was ik een tijdje terug op zoek naar een 11,6"-laptop. Deze zijn echter veelal uitgerust met Atoms of Brazos APU's, terwijl ik die juist niet wil. Het is dan zeer omslachtig om tientallen CPU's te moeten selecteren die ik wel zou willen, terwijl het aantal CPU's die ik niet in mijn laptop wil veel kleiner is (6 ofzo).
Yep, helemaal mee eens.

Ik zou graag bij cases willen selecteren die alleen een Micro-ATX kunnen accomoderen. Nu kan ik wel een vinkje bij Micro-atx zetten, maar dan krijg ik ook allemaal cases die net zo goed ATX kunnen herbergen, wat ik dus niet wil.
100% Mee eens. Trouwens, wie wil er nou specifiek een model CPU (behalve als je op zoek bent naar een specifiek laptop en alleen de CPU model/merk herinnert)? Ik zoek soms bijv. naar laptops van een bepaalde grootte met een goede CPU, dan zou het veel makkelijker zijn om te zoeken WEL i3, i5, i7, A6, A8, of dus NIET Atom, Brazos, etc. ipv. 100 verschillende CPU's aanklikken.
mwah, ik gebruik de tracker niet, maar als ik iets koop zoek ik het product op en kijk voor reviews, ik ga niet zomaar een review bekijken van iets wat ik niet nodig heb o.i.d
Hier links (daar staat mijn tracker nu) staat een review van de Nintendo Wii U. Als die daar niet stond had ik er nooit opgedrukt. Ik vind het interessant om reviews van producten te zien, ook al weet ik zeker dat ik nooit een Wii U zal kopen.
Qua gebruikersgemak vond ik het oude ook niet ongemakkelijk. Maar dit werkt ook prima en ziet er weer fris en fruitig uit. Qua nieuwsaanbod heb ik ook niets te klagen. Gevarieerd en over het algemeen vrij snel. Reviews vind ik niet echt een vooruitgang, zeker de laatste tijd zijn er behoorlijke missers gemaakt.
Mijn statistieken zullen hier waarschijnlijk niet gebruikt zijn.
Ghostery plugin blokkeert namelijk WebTrekk, google analytics, ScoreCard Research Beacon,(google Adsense & doubleClick) :+

Ongelooflijk dat er nog mensen zijn die IE 6 enzo gebruiken :D
Wie weet gebruiken ze nog Windows Millenium :)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 2 januari 2013 18:15]

Ongelooflijk dat er nog mensen zijn die IE 6 enzo gebruiken :D
Wellicht mensen die op hun werk niets anders tot hun beschikking hebben.
Misschien ook developers die zaken testen in IE6 in een VM en dan even Tweakers bezoeken.
Andere oude browser die de IE-modus aan hebben staan.
True, maar het is ook al erg dat ze op dat werk niets anders tot hun beschikking hebben :P
Misschien ook developers die zaken testen in IE6 in een VM en dan even Tweakers bezoeken.
Dat is mij uit gewoonte een paar keer gebeurd :p

[Reactie gewijzigd door Jarrean op 3 januari 2013 09:51]

ME was in 2012 goed voor 810 visits...
Nou ja, de user agent string van ME was dat in ieder geval. Hoewel 'enkele honderden' nog wel zou kunnen zijn sommige stats wel erg weird. Dit herken ik overigens wel van andere sites/werkgevers.
Je hebt/had mensen die om allerlei al dan niet terechte redenen hun user agent string aanpasten. Dit heb ik zelf zo rond de eeuw-wisseling regelmatig moeten doen omdat er toen een trend was om te claimen dat je niet 'compatibel' was met niet-IE browsers en dan de hele site maar op zwart te zetten.

Ik ben wel blij met mijn werk-pc (2560x1440 Linux op iMac) en laptopje (1920x1200 Linux) de stats een beetje te hebben ontlopen, als nerd ga je je identiteit toch een beetje ontlenen aan Tweakers stats.
In 2013 ga ik dus maar in een VM in een random resolutie met een BSD-variant met Konqueror browsen :).
Was ff wennen aan de nieuwe layout, maar ik zou nu niet meer terug willen.
Hihi met alle fixes ben je stiekem al bijna weer terug ;) Ik liet m'n vriendin oud en nieuw naast elkaar zien en ze zei "ehr, das toch hetzelfde"?. Toen ik haar de unfixed new liet zien zei ze "en das maar goed ook" :-D
En je vriendin (sorry) heeft niet toevallig een bril nodig ?

De oude en nieuwe lijken echt totaal niet op elkaar en dat verschil is echt wel zichtbaar..
Ligt eraan hoe je het instelt (tracker/dichtheid/kleur). Met mijn settings lijkt T7 meer op de oude site dan de nieuwe (bij release). Voor een leek die ff 5sec twee screenies oppervlakkig bekijkt.
En je vriendin (sorry) heeft niet toevallig een bril nodig ?

De oude en nieuwe lijken echt totaal niet op elkaar en dat verschil is echt wel zichtbaar..
Misschien heb jij een brilletje nodig. :+
Het staat er toch duidelijk. Met zijn fix lijken oud en nieuw op elkaar. Zonder fix is het een wereld van verschil.
Leuk overzicht, hoewel ik mijn 'belachelijke' resolutie (2560x1600) een beetje miste :+
Of de ipad resolutie van 2048x1536. Ik kan mij niet voorstellen dat als 36% van de gebruikers met de Ipad Tweakers bezoekt, ookal is dat inclusief de oude Ipad, deze resolutie niet in deze top 10 terecht hoort.
35,9% van de mobiele gebruikers, dat is wat er staat. Dat is dus heel wat anders dan 36% van de gebruikers. (mobiel was totaal goed voor 15% staat in de eerste alinea)

In diezelfde alinea stond ik trouwens ook vreemd te kijken, want onder het kopje mobiel wordt gemeld dat 55% (de meerderheid dus) vanaf apple producten afkomstig is. Dit staat echter haaks op de melding die gemaakt wordt onder het kopje besturingssystemen, Hier staat namelijk duidelijk dat android met 5,8% van het totaal aantal visits ruim boven IOS aangedreven apparaten staat met een percentage van 4,7.

Dan kan IOS toch nooit een meederheids percentage hebben in het aantal visits dat als mobiel wordt omschreven. of lees ik iets verkeerd?

@oliverh, i guess were still 'special' ;)
Opvallend vond ik aan de cijfers dat het Apple-gerelateerde nieuws erg hoog scoort, maar dat de reviews niet eens in de top tien te vinden waren.

Kennelijk vinden de gebruikers de marketing en de hype interessanter dan het product zelf.

Figures :)
2 1680x1050 11,12%
[...]
9 1600x900 4,54%
Dat die 1680x1050 zo populair is, vind ik toch wel erg opvallend. Er zijn immers maar relatief weinig laptops en monitors leverbaar met deze resolutie. Tegenwoordig zie je steeds vaker 1600x900 pixels op laptops, maar kennelijk gebruiken tweakers andere hardware.
Het hangt er helemaal van af in welk tijdsegment je een beeldscherm hebt vervangen. Mijn Dell 20 inch breedbeeld scherm is al een aantal jaartjes (2006) oud maar nog zo goed als nieuw. Die wordt dus nog niet vervangen. Natuurlijk zou ik een 24 inch breedbeeld nu ook heel mooi vinden, maar de oude monitor heb ik nog niet afgeschreven en voldoet eigenlijk ook gewoon goed (Dell, jullie weten mijn bankrekening hŤ, voor deze gratis reclame!). In de tijd dat ik mijn beeldscherm kocht was een groter alternatief minder waarschijnlijk, want verhoudingsgewijs nog duur.

Waarschijnlijk is er dus een aanzienlijke groep mensen die in die periode monitoren heeft vervangen en dus nog op die 1680x1050 resolutie werkt. Zo kan je nog veel bezoekers op zo'n resolutie hebben, terwijl ze niet meer in de handel is te vinden.

Achteraf gezien is een 24 inch breedbeeld scherm een waarschijnlijker optie voor een multi purpose scherm, vanwege de grotere verticale resolutie van 1200 beeldpunten. Bovendien kunnen er twee a4-tjes naast elkaar op open staan. Om eerlijk te zijn vind ik 24 inch en groter de enige geloofwaardige resoluties de ook multi purpose zijn in te zetten.

Met een lichte verbijstering heb ik de ontwikkeling van de breedbeeld laptops gevolgd. Een laptop met thuisbioscoop als hoofdfunctie???? Als iets een multi purpose apparaat is dat draagbaar moet blijven, is het wel een laptop. Een anderhalf uur naar een film kijken op je laptop... nee, daar ben ik niet op aangesloten. Een verticale resolutie van 900 pixels vind ik echt te weinig voor de huidige grafische besturingssystemen. Dat laptops als deze zo massaal zijn verkocht zou ik wel eens geanalyseerd willen zien. Een mogelijke reden kan zijn dat de grote golf laptop gebruikers die de laatste vier jaar een laptop hebben gekocht een eerste laptop kochten en nog geen heldere beeldvorming hadden van de functionele eisen en er pas later achter kwamen dat de beeldverhouding te wensen overliet. Voor mijzelf weet ik in ieder geval: een laptop met een vertikale resolutie van 900 pixels kmt er bij mij niet in, want niet functioneel.(stellingname }> ).
Grote reden dan laptops met lage resoluties verkocht worden is omdat ze veruit de meerderheid vormen. Zeker enkele jaren geleden waren laptops met hoge resoluties behoorlijk duur, zeker voor een grote doelgroep van laptops: studenten.
Ik had ook tot enkele maanden geleden een 1280*800 laptop (toshiba satellite a2001tw). Toen ik die kocht (2007 (?)) was het zeker geen slechte laptop voor het geld (600 euro), maar nog altijd een 'slecht' scherm. Hogere resolutieschermen (voor die prijs) waren er zover ik weet echte niet. Nu ben ik sinds kort overgestapt naar een hogere resolutie, en hoewel ik nu voor geen geld meer terug zou willen is het niet zo dat ik het miste. Nu pas merk ik hoe onscherp alles op zo'n lage resolutie is als ik op de laptop van mijn vrienden (1368*768 (?)) werk, maar dat had ik destijds niet door.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True