Dell heeft inmiddels een volledige high-end line-up wat zijn XPS-serie betreft: er is de XPS 10-tablet met Windows RT en keyboarddock, de kleine en lichte XPS 13-ultrabook, de luxe XPS 14 en de krachtige XPS 15. Alle modellen hebben een vergelijkbaar en duidelijk herkenbaar design en de XPS 12 vormt geen uitzondering daarop.
Uiterlijk en indruk
De behuizing is grotendeels van magnesium en koolstofvezel vervaardigd en het oppervlak is vrijwel volledig van een rubber-achtige coating voorzien. Over het scherm is een glasplaat van Gorilla Glass gelegd. De hybride is vrijwel volledig zwart uitgevoerd, met uitzondering van de matgrijze randen, die overigens van aluminium zijn. Dell heeft scherpe hoeken vermeden en de XPS 12 van een wig-vorm voorzien: hij loopt naar voren spits toe. De hybride ziet er daarmee sober, maar stijlvol en allesbehalve lomp uit.
Door het gebruik van hoogwaardige materialen is de laptop ook stevig. Omdat de rubber-achtige coating goede grip biedt, is het apparaat prettig om beet te pakken en vast te houden. Nadeel van dit materiaal is dat wie deze XPS aanraakt na het eten van een vette hap, flink kan lopen boenen om de plekken die je vingers achterlaten weer te verwijderen.
Afmetingen en gewicht
De XPS 12 is wel wat aan de zware kant. Een gewicht van 1,54 kilo vinden we niet zo'n probleem bij een 13,3"-ultraportable, maar voor een 12,5"-model is het niet licht en voor een apparaat dat als tablet ingezet moet worden, is het ronduit zwaar. Ter vergelijking: de Vaio Duo 11 weegt 1,3 kilo, de 11"-MacBook Air 1,06 kilo en de Lenovo Yoga, met 13,3"-scherm, weegt evenveel. De Samsung Ativ Smart PC Pro weegt overigens nog ietsje meer.
Met zijn breedte van 31,7cm, diepte van 21,5cm en dikte van 20mm op het dikste en 15 mm op het dunste punt, heeft de laptop annex tablet wel een fijn formaat voor een hybride. Een 11,6"-formaat levert een handzamer tablet maar een wel erg kleine laptop op, terwijl een 13,3"-apparaat misschien te prefereren is als laptop, maar dit formaat te groot is voor een tablet. Ietsje kleiner was in onze ogen nog beter geweest: door de framerand om het scherm in combinatie met de zwarte rand is de XPS een fractie groter dan nodig is voor een 12,5"-laptop.
:fill(white)/i/1361281119.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1361281139.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1361281141.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1361281143.jpeg?f=thumb)
Kantelen
Het kantelen van het scherm is de eerste keren een vreemde gewaarwording maar het werkt al gauw erg intuïtief. De bovenkant van het scherm is in te drukken, waarna het scherm 180 graden, maar niet 360 graden, omgeklapt kan worden. Het touchscreen is hierna verticaal te gebruiken, als een tablet in een dock. Wel is een nadeel dat de accelerometer in de behuizing zit en het beeld dus niet meteen meedraait: hiervoor moet eerst de hele unit even licht gekanteld worden. Uiteraard is het vooral de bedoeling het scherm geheel dicht te klappen voor de tabletmodus. De handeling verloopt een stuk sneller en soepeler dan de slider-, draai- of insteek-mechanismes van de hybrides die we tot nu toe onder handen namen.
De magneten in de schermrand zijn opvallend krachtig en ze zijn in staat om het paneel bij de meeste gebruikershandelingen stevig op zijn plek te houden. Uitzondering is het gebruik van het touchscreen in laptopmodus: in dat geval kantelt het touchscreen te snel naar achteren. Beter was het geweest als Dell de mogelijkheid had geboden het scherm op slot te zetten.
Waar we het bij de Inspiron Duo nog een probleem vonden dat er teveel ruimte tussen de framerand en het schermpaneel aanwezig was, heeft Dell dit bij de XPS verbeterd: er is nog slechts een minieme kier zichtbaar die nauwelijks hinderlijk aanwezig is. Wel voelt de aluminium rand nog altijd kwetsbaar aan tijdens het omklappen. Het scherm zelf voelt zeer robuust. Waar Gorilla Glass bij veel laptops een marketingtruc lijkt, heeft dit materiaal bij de XPS 12 het duidelijke doel om stevigheid te bieden aan een scherm dat verder geen steun heeft aan een schermrand.
Voor echt mobiel gebruik schiet de XPS als tablet te kort. In tablet-stand is de Dell XPS hiervoor te dik en te zwaar. Toch is het apparaat in deze modus niet onbruikbaar. Het relatief grote scherm met full-hd-resolutie maakt dat het apparaat prima in te zetten is om op de bank te internetten, om touch-spelletjes op te spelen en om er video op te kijken. Een stylus voor bijvoorbeeld grafische toepassingen wordt helaas niet meegeleverd.
De tablet-mogelijkheden bieden volgens ons wel meerwaarde, maar het primaire gebruik van het systeem is toch dat van ultrabook. Belangrijkste constatering is dat Dell, in tegenstelling tot veel concurrererende hybdrides, weinig tot geen concessies heeft gedaan. De XPS is namelijk een hele goede ultrabook, ook als je het touchscreen nooit zou gebruiken. Overigens levert Dell sinds kort ook de XPS 13, met 13,3"-scherm, met een ips-paneel met full-hd-resolutie. De prijzen en verdere specificaties ontlopen elkaar niet veel. De XPS 13 is iets lichter maar moet dus touchfunctionaliteit ontberen.
Keyboard en touchpad
Dat Dell weinig concessies heeft gedaan is aan de bouwkwaliteit en de schermbevestiging te zien, maar vooral ook aan het toetsenbord en het touchpad. Beide zijn van normaal formaat. Het keyboard is van de kwaliteit die we inmiddels van Dells XPS-producten gewend zijn. De toetsen hebben een zeer fijne aanslag en genoeg travel. Ook is er een backlight aanwezig, die natuurlijk niet mag ontbreken bij een high-endlaptop anno 2013.
Het touchpad van de fabrikant Cypress voelt door de matte afwerking fijn aan, al zijn vlekken juist op dit oppervlak hierdoor gauw zichtbaar en lastig te verwijderen. Ook had het touchpad naar onze mening een iets te harde klik, werden tap-to-clicks niet altijd geregistreerd en zorgden muisbewegingen aan de linkerzijkant van het touchpad te snel voor het switschen tussen Windows 8-apps: dit switchen zou alleen mogen gebeuren door van buiten naar binnen te swipen bij het touchpad. Het touchpad is van het merk Cypress en we hopen dat firmware-updates de werking op genoemde punten optimaliseren want in potentie is het een zeer goed trackpad: het oppervlak registreert vingerbewegingen verder wel goed.