Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Samsung Smart PC's: de toekomst van de pc?

Hybrides

2013 wordt wat laptops betreft het jaar van touchscreens op laptops. We zagen eind vorig jaar al een voorproefje van wat we kunnen verwachten toen meerdere fabrikanten hun modellen met Windows 8 aankondigden. Toen werd ook meteen duidelijk dat fabrikanten nog worstelen met de manier waarop een touchscreen het beste met een laptop kan worden gecombineerd.

Die worsteling leverde verschillende hybride modellen op. Samsung gebruikt voor zijn Smart PC's een convertible waar we het ontwerp al van kennen: die gebruikt Asus namelijk voor zijn Transformer-tablets. In tegenstelling tot die Transformer-modellen hebben de hybrides van Samsung echter x86- en geen ARM-chips aan boord en is het besturingssysteem Windows 8 in plaats van Android - Asus heeft daar inmiddels de Vivo Tab-lijn voor. Volgens Samsung maakt het zijn computers tot 'Smart PC's'. Tweakers keek of die aanduiding gerechtvaardigd is.

De krachtpatser en de instapper

Samsung heeft een 'instapversie' met Atom-chip en een variant met Core i5 voor veeleisender gebruikers van de Ativ Smart PC's uitgebracht. De instapper maakt deel uit van de Serie 5 en de krachtigere variant valt onder de Series 7-productlijn.

Beide systemen zijn tablets die in een keyboard-dock geklikt kunnen worden. Dit vastklikken gebeurt door middel van twee haakjes in het keyboarddeel die zich vastzetten in inkepingen in de tablet. Door middel van een knop in het middel van de dock, schuiven de haakjes opzij en kan de tablet uit het keyboard getrokken worden. Het vastklikken zelf levert geen problemen op, maar voor het loskoppelen moet de knop soms flink ingedrukt worden en dit gaat niet altijd even soepel. Het lijkt lastig hier een optimaal systeem voor te vinden; Samsung heeft tijdens de ontwikkeling geëxperimenteerd met magneten maar dit leverde ook niet het gewenste resultaat op. Ten opzichte van de versies die Samsung op de IFA in oktober toonde, is de gleuf of goot waar de tablets in komen verbreed, zodat de tablets steviger op hun plek blijven. De goot is van metaal. Je kunt de tablet moeiteloos oppakken met het keyboarddeel eraan vast.

De systemen hebben weinig opsmuk en kenmerken zich door afgeronde randen. Ze zijn beide gemaakt van kunststof en voorzien van het Samsung-logo aan de achterkant.

Samsung Ativ Smart PC XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE700T1C

De Smart PC Pro is mat zwart en heeft meerdere openingen in de behuizing, waar warmte door kan ontsnappen. Dit is natuurlijk nodig omdat dit model een Core i5 heeft, die veel warmer wordt dan de Atom. De Pro is ook dikker en zwaarder dan de Smart PC met Atom. Het gewicht is 1,6 kilo met keyboard-dock en 893 gram zonder. De dikte van het tabletdeel is 11,9mm, met keyboard is dat 21,89mm.

Samsung Ativ Smart PC XE500T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C

De Series 5-Smart PC is blauw/grijs en glanst wat meer. Er zou ook een witte versie op komst zijn. Deze variant is een stuk dunner en lichter dan zijn Pro-broer. Het gewicht van dit model is 742 gram volgens onze weegschaal, in combinatie met het keyboarddeel zien we 1,45 kilo staan. De dikte is 9,9mm, maar met het keyboarddock meegeteld komen we tot 19,9mm. De Smart PC's zijn met hun afmetingen iets dikker dan het gros van de laatste generatie ultrabooks.

Het verschil in gewicht tussen de twee is duidelijk voelbaar. De Atom-variant voelt wat minder stevig aan dan de Pro. Beide zijn duidelijk van plastic en een high-end-uitstraling hebben ze daardoor niet, ondanks de flinke prijzen. Je kunt de cover aan de achterkant iets indrukken, wat we liever niet zien bij tablets.

In de behuizing van het tabletdeel is in beide gevallen gelukkig een uitsparing voor de S Pen gemaakt. Bij de Vaio Duo 11 van Sony misten we zo'n opbergplek. De stylussen zijn van plastic en erg licht. Opnieuw missen we hier een high-end-uitstraling: de pen van de Duo 11 was in onze ogen een stuk beter. De werking van de stylus van de Samsungs is wel voldoende: je kunt er prima mee tekenen en schrijven, zonder dat de registratie hapert.

De keyboarddelen lijken identiek, maar de Pro-tablet past niet in die van de Atom omdat de sleuf van de Series 5 dunner is dan die van de Series 7. De keyboards en touchpads zijn wel hetzelfde. We zouden de kwaliteit van beide als 'degelijk' willen omschrijven. Ze doen allebei hun werk, maar verwacht geen hele hoge kwaliteit. De toetsen zijn licht met weinig travel en het touchpad ondersteunt multitouch-gestures, waaronder die van Windows 8. Vooral de veegbewegingen vanaf de zijkanten van het oppervlak werden niet altijd geregistreerd. Om die wel te laten herkennen moesten we wat steviger drukken, wat af en toe weer een onbedoelde klik op de geïntegreerde muisknoppen tot gevolg had. De touchpads zijn kleiner dan we graag zien, maar vreemd is dat natuurlijk niet gezien het formaat van de Smart PC's. Keyboardverlichting is er niet en ook is er geen extra accu in het keyboard verwerkt om de accuduur te verlengen.

Gebruikservaring

De Series 5 Smart PC draaide de Modern UI van Windows 8 tijdens onze hands-on op de IFA soepel, maar bij snel multitasken en het achter elkaar starten applicaties werd het systeem minder responsief. Samsung lijkt nog de nodige optimalisaties doorgevoerd te hebben want dit zagen we bij de uiteindelijke versie niet meer. In de traditionele Windows-omgeving is echter duidelijk dat het hier een Atom betreft en is er sprake van een netbook-achtige ervaring. Zodra de Windows-programma's wat meer rekenkracht vergen, loop je al snel tegen de grenzen aan. Warm werd de tablet nooit en ook is het systeem stil.

Bij de Series 7 draait het Windows 8-startmenu uiteraard volkomen vloeiend en ook de traditionele Windows-omgeving is zonder haperingen te gebruiken, ook bij flink multitasken. Bij flink rekenwerk is wel te merken dat de tablet warm en hoorbaar wordt, veel meer dan we van tablets gewend zijn. Zien we het apparaat als ultrabook, dan valt de geluids- en hitteproductie mee.

Het opsplitsen in twee delen zodat je kunt schakelen tussen tablet en laptop in combinatie bevalt ons wel. Je behoudt zo het voordeel van een tablet, met zijn geringe dikte en gewicht en kunt met weinig moeite een keyboard met touchpad toevoegen, om in de traditionele Windows-omgeving, met alle programma's waarmee je waarschijnlijk vertrouwd bent, te kunnen werken. De uitwerking van Samsung is echter minder gelukkig gekozen.

De keyboards zijn namelijk heel erg licht ten opzichte van de tablet. Gevolg is de apparaten al gauw achterover kantelen; dit geldt vooral voor de zwaardere Pro. Dit heeft grote gevolgen voor de gebruikerservaring. Het touchscreen gebruiken in laptop-modus, iets dat je vaker zult doen dan je denkt, is al niet fijn omdat de systemen instabiel staan. De Smart PC Pro op schoot houden levert ook frustraties op: als je benen iets schuin staan kukelt de hybride al naar achteren. Mogelijk had Samsung deze ontwerpfout kunnen voorkomen door een accu in de dock te bouwen, maar dat had natuurlijk weer tot een gewichtstoename geleid.

Over wat er in een tabletbehuizing past

De hardware van de Smart PC Pro

De processor van de Series 7 Ativ Pro is een bekende: de Core i5 3317U. Dit is met afstand de meestgebruikte ultrabook-processor. De chip is op 1,7GHz geklokt en er is HyperThreading-ondersteuning . Als maar een enkele core wordt gebruikt, kan die dankzij Intels turbofeature automatisch naar 2,6GHz worden overgeklokt. De cpu heeft verder 3MB L3-cache en de tdp bedraagt 17W. De graphics worden afgehandeld door de Intel HD Graphics 4000-igp van de Core i5; deze heeft een maximale kloksnelheid van 1050MHz.

De Pro beschikt verder over 4GB ddr3-geheugen en een ssd van 128GB. Deze U100 is geen model van Samsung zelf maar komt uit de stal van Sandisk. De ssd behoort niet tot de high-end-ssd's maar het is een sata 6Gbps-model die goed meekomt.

De draadloze netwerkkaart is de Centrino 6235 AGN: een 2x2-kaart die in voor ultrabooks wordt gebruikt en goede verbinding levert. Tevens is er ondersteuning voor bluetooth 4.0 en Wireless Display: de technologie om hd-beeld vanaf Intel-systemen draadloos op grote displays te kunnen tonen. Ook zijn de nodige sensoren aanwezig, zoals een lichtsensor, accelerometer, compas, gyroscoop en nabijheidssensor.

De soc van de Series 5 Ativ is de Atom Z2760, die we ook al in de Acer Iconia Tab W510 tegenkwamen. Intel heeft de soc geoptimaliseerd voor Windows 8-tablets en de aanpassingen moeten ten opzichte van eerdere Atoms vooral het stroomverbruik terugdringen. In de basis is de architectuur echter niet erg veranderd en wat prestaties betreft zijn er dan ook nauwelijks verschillen ten opzichte van de huidige Atoms voor netbooks.

De Z2760, oftewel Cloverfield, heeft twee Saltwell-cores met een clockspeed van 1,8GHz en bieden ondersteuning voor hyperthreading. De gpu's van Atoms licenseert Intel tegenwoordig van Imagination Technologies en in dit geval is de PowerVR SGX545, met een kloksnelheid van 533MHz, aanwezig.

Het Atom-systeem heeft verder 2GB zuinig lpddr2-geheugen. Voor de opslagcapaciteit zorgt een op het moederbord vastgesoldeerde emmc-module met capaciteit van 64GB. Dit is niet heel veel geheugen voor een systeem met Windows 8, aangezien dat OS toch al gauw 20GB opsnoept. Emmc staat voor embedded MultiMediaCard, de standaard voor geheugenkaarten en de module bestaat uit het nand-flashgeheugen gecombineerd met de controller. We zijn benieuwd hoe het geheugen met Windows presteert.

De Series 5 heeft een Broadcom Wireless Sdio-adapter voor draadloos internet. Dit is een 1x1-kaart met ondersteuning voor wifi-n. Er is ondersteuning voor bluetooth 4.0 en ook dit model heeft bovengenoemde sensors.

Interfaces

De mogelijkheid om veel aan te kunnen sluiten is een van de terreinen waar de Smart PC's moeten uitblinken: dit is een grote kracht van het Windows-platform, ten opzichte van Android en iOS.

Aan de onderkant zien we slechts de connector en sleuven voor de verbinding met het dock en de voedingsaansluiting. Als de tablet in het dock zit, moet de voedingsaansluiting van die accessoire gebruikt worden.

Ook de bovenkanten zijn bijna identiek, op het grote ventilatierooster van de Pro na. Hier zien we de ingangen voor microsd-geheugenkaarten en usb, keurig achter klepjes verborgen. Bij de zwarte Smart PC Pro gaat het om een usb3.0-poort; de blauw/grijze Smart PC met Atom moet het met een 2.0-variant doen. Ook zit de audio-ingang aan de bovenkant en kunnen we hier met tiptoetsen de apparaten aan en uit zetten en de automatische schermrotatie activeren dan wel de-activeren. Tenslotte zit hier de microfoon-integratie.

Aan de linkerkant zitten de volumeregelingen en de micro-hdmi-ingangen, opnieuw achter een klepje weggewerkt.Rechts zitten alleen de stylussen in de uitsparing van de behuizing.

Prestaties bij benchmarksoftware

We draaien de gebruikelijke set benchmarks, waarbij we vooral benieuwd zijn naar de scores van de Atom. Ook zijn we benieuwd of Samsung erin is geslaagd om de Core i5 op volle kracht te laten draaien in de dunne tablet-behuizing.

Als we de singlethreaded bench van Cinebench 11.5 als indicatie nemen, presteert de Core i5 in de Ativ-tablet evengoed als in ultrabooks. De Series 6 Ativ presteert bij het werken aan een enkele thread gelijkwaardig aan de laatste generatie Atoms voor netbooks: de Atom N2800.

Bij de multithreaded test krijgt de Core i5 van de Smart PC Pro iets minder punten toebedeeld, maar het verschil met de score van de andere ultrabooks is miniem. De Atom doet het dankzij hyperthtreading beter dan de Brazos-apu's van AMD en evengoed als de Atom N2800.

Bij de OpenGL-test geeft Cinebench ook iets minder punten aan de HD 4000 dan aan die igp bij andere ultrabooks met dezelfde Core i5. De PowerVR SGX 545 van de Atom-soc moet het afleggen tegen de Brazos-Radeons, wat niet onverwacht is.

PCMark 7 - Storage
Systeemnaamin Punten, hoger is beter
Asus UX31A
*******
5370,00
Dell XPS 13 L321X
*******
5135,00
Samsung Series 9 15,6" (2012)
******
4673,00
Air 13 2011 - Win 7
******
4257,00
Samsung Ativ Series 7
*****
4110,00
Samsung Series 9 (2012)
*****
3767,00
Asus Eee Slate EP121:
***
2576,00
Samsung Series 5 Touch (2012)
***
2536,00
Samsung Ativ Series 5
***
2374,00
Dell Vostro V131
**
1774,00
Samsung Series 5 (2012)
**
1574,00
Dell Inspiron 14Z
**
1415,00

De Sandisk-ssd krijgt van de synthetische PCMark-test minder punten dan high-end-ssd's zoals die van Crucial en Samsung zelf, maar een slechte positie krijgt het onderdeel ook niet: het betreft een middenmoter. De emmc-module van de Series 5 krijgt bij het Storage-onderdeel een hoeveelheid punten die harde schijven met extra flash-cache ook krijgen: de prestaties zouden dus een stuk minder moeten zijn dan die van moderne ssd's, maar beter dan hdd's zonder flashcache.

De leessnelheden van de Sandisk U100 zijn netjes, maar de emmc-module presteert hier op het niveau van een 5400rpm-hdd en dat is niet zo goed. De module is vooral vanwege zijn lage verbruik en beperkte omvang gekozen.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Acer Aspire S7
*******
356,82
Asus UX31A
******
323,00
Sony Vaio Duo 11'
******
302,23
Samsung Ativ Series 7
*****
277,28
Dell XPS 13 L321X
*****
263,80
Samsung Series 9 15,6" (2012)
*****
241,45
Samsung Series 9 (2012)
****
209,40
Acer M3-581TG
****
205,70
Samsung 300E5A-S03
**
95,95
Asus 1225B
**
88,09
Samsung Series 5 Touch (2012)
**
81,75
Dell Inspiron 14Z
*
74,08
Asus Eee Slate EP121:
*
44,66
Samsung Ativ Series 5
*
9,76

Bij de schrijfsnelheidstest wordt het er niet beter op voor de Ativ Series 5. De maximum schrijfsnelheid die CrystalDiskMark registreerde bij onze vijf testrondes was 10,88MB/s. De ssd van de Smart PC Pro presteert zeer netjes bij het schrijven.

Praktijktesten

Naast de synthetische tests starten we enkele programma's op die consumenten ook daadwerkelijk gebruiken. Door enkele scenario's te doorlopen en de tijden te meten, krijgen we een betere indicatie van de snelheden dan bij synthetische testsoftware, waar de cijfers niet zoveel zeggen en waar de fabrikanten hun chips op kunnen optimaliseren.

De Core i5-3317U presteert bij onze Lightroom-test, waarbij we een set grote afbeeldingen exporteren, ietsje minder dan dezelfde chip bij concurrerende ultrabooks doet. De Z2760 nestelt zich tussen de N2600- en de N2800-broers.

Bij de Photoshop-benchmark laten we een reeks bewerkingen los op een afbeelding. We zien een vergelijkbare lijst als bij Lightroom.

In het verleden gebruikten we Quickpar maar anno 2012 en 2013 is software die geoptimaliseerd is voor multicores te prefereren dus daarom zijn we overgestapt op Multipar die meerdere rekenkernen kan benutten. De resultaatlijst met geteste hardware is daarom nog niet zo groot, maar we zien dat de Core i5 van de Samsung Pro-tablet hier niet onderdoet voor dezelfde chip in andere systemen. De Atom doet vrij lang over het repareren van de bestanden met behulp van de parchives.

Scherm en accuduur

Een van de eigenschappen waar de invloed van tablets op laptops voor gezorgd heeft, is dat de fabrikanten nu eindelijk de kwaliteit van de schermpanelen verhogen. Aangezien de Smart PC's voornamelijk als tablet te beschouwen zijn en Samsung een grote displayfabrikant is, verwachten we goede schermen bij de Series 5 en Series 7 Ativ-pc's.

Smart PC Pro Series 7

De Ativ Smart PC Pro Series 7 heeft een 11,6"-scherm met pls-paneel en resolutie van 1920x1080 pixels. Hoewel er tegenwoordig al smartphones met full hd-schermen uitkomen, is de resolutie voldoende en beelden zien er scherp uit. Pls is Samsungs versie van ips en de schermen zouden dus goede kleurweergave en kijkhoeken moeten hebben. We keken of dit laatste ook zo is.

Samsung Ativ XE700T1C front Samsung Ativ XE700T1C 15 graden zij Samsung Ativ XE700T1C 30 graden zij Samsung Ativ XE700T1C 45 graden zij
Verticale kijkhoeken
Samsung Ativ XE700T1C front Samsung Ativ XE700T1C 30 graden voren Samsung Ativ XE700T1C 30 graden achteren
Horizontale kijkhoeken

We zien nauwelijks kleurverschillen optreden als we het scherm draaien en kantelen. De beeldkwaliteit blijft intact, ook bij kijkhoeken van 45 graden.

We gebruiken de X-Rite i1 Display Pro-colorimeter om de kleurreproductie te meten.

De grafiek voor de kleurtemperatuur toont dat blauw en groen overheersen en rood ondervertegenwoordigd is, waardoor het beeld wat 'koud' aan kan doen. De gamutdriehoek laat zien dat er wat kleurfouten zijn, met name bij blauw, magenta en rood. Het resultaat is prima voor de gemiddelde gebruiker, maar grafische professionals die een getrouwe kleurweergave willen zullen hier geen genoegen mee nemen.

Smart PC Series 5

De Ativ met Atom heeft eveneens een pls-scherm met diagonaal van 11,6 inch. De resolutie bedraagt bij dit model echter 1366x768 pixels. Deze resolutie ligt overigens flink onder vuur. Vooral bij tekst is te zien dat deze resolutie aan de lage kant is, wat zich vooral wreekt bij tablets - waarbij je net wat dichter op het scherm zit dan bij laptops. Alle tot nu toe aangekondigde tablets met de Atom Z2760 hebben echter de resolutie van 1366x768. Dit is ongetwijfeld gedaan om de kosten te drukken maar wat ons betreft is het een gemiste kans. Niet-Windows-tablets hebben tegenwoordig immers hogere resoluties voor een lagere prijs.

Net als bij de Pro bekijken we het scherm onder meerdere kijkhoeken.

Samsung Ativ XE500T1C front Samsung Ativ XE500T1C 15 graden zij Samsung Ativ XE500T1C 30 graden zij Samsung Ativ XE500T1C 45 graden zij
Verticale kijkhoeken
Samsung Ativ XE500T1C front Samsung Ativ XE500T1C 30 graden voren Samsung Ativ XE500T1C 30 graden achteren
Horizontale kijkhoeken

Opnieuw zien we geen vervaging of witte of donkere waas, zoals bij tn-panelen.

Vervolgens nemen we de kleurreproductie weer onder de loep met de colorimeter.

De witbalans van de Series 5 is opvallend genoeg net iets beter dan die van de Series 7 Pro. Ook het kleurenspectrum wordt net iets getrouwer weergegeven, al zie we opnieuw dat blauw, magenta en rood ernaast zitten.

Om tablets onder alle lichtomstandigheden goed af te kunnen lezen is het fijn als de helderheid hoog gezet kan worden. We testen daarom de maximum brightness.

Waardes rond 400 nits zijn prima en de Smart PC's stellen ons niet teleur. Opnieuw is het opvallend dat het scherm van de Series 5 wat hoger scoort dan zijn krachtigere evenknie.

Zwartwaarde (180nits)
Systeemnaamin nits, lager is beter
Apple MacBook Pro retina 15"...
**
0,18000
Sony Vaio Duo 11'
**
0,18700
Samsung Ativ Series 7
**
0,18900
Acer Aspire S7
**
0,19000
Samsung Series 9 (2012)
**
0,22000
Samsung Ativ Series 5
**
0,24000
Apple MacBook Pro retina 13
**
0,24000
Lenovo U410
***
0,35000
Lenovo U310
*****
0,55000
Acer M3-581TG
*****
0,57000
Samsung Series 9 15,6" (2012)
******
0,74000
Samsung Series 5 Touch (2012)
*******
0,82000

Na het meten van de zwartwaardes zet de Series 7 echter weer een betere score neer: hoe lager de waarde hoe zwarter zwart ook echt is.

Accuduur

We zijn erg benieuwd naar de accuduur van de beide machines. Bij de Series 7-Ativ zijn we benieuwd of Samsung toch een redelijke accuduur weet mee te geven, ondanks de geringe dikte van het systeem. De Series 5-tablet heeft een Atom die volgens Intel zeer energiezuinig is, wat een lange accuduur met zich mee zou moeten brengen. De waarde van het Clover Trails-platform staat of valt eigenlijk met de lengte van de accuduur.

De accu van de Series 5 heeft overigens een capaciteit van 34907mWh, die van de Series 7 heeft een gemeten capaciteit van 46035mWh.

Accuduur - browsen - 180cd/m2
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Ativ Series 5
*******
531,00
Samsung Series 9 15,6" (2012)
******
469,00
Dell XPS 13 L321X
*****
356,00
Asus UX31A
*****
348,00
Apple MacBook Pro retina 13
****
337,00
Sony Vaio Z
****
320,00
Air 13 2011
****
319,00
Air 11 2012
****
300,00
Samsung Series 5 Touch (2012)
****
293,00
Samsung Ativ Series 7
****
291,00
Asus UX31
****
290,00
Apple MacBook Pro retina 15"...
****
287,00
Sony Vaio Duo 11'
****
276,00
Samsung Series 5 (2012)
***
248,00
Samsung Series 9 (2012)
***
240,00
Lenovo U310
***
223,00
Acer Aspire S7
***
197,00
Accutest - video - 180 cd/m2
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Ativ Series 5
*******
500,00
Samsung Series 9 15,6" (2012)
******
456,00
Asus UX31A
*****
331,00
Dell XPS 13 L321X
*****
326,00
Sony Vaio Z
****
312,00
Samsung Series 5 Touch (2012)
****
275,00
Samsung Series 9 (2012)
****
271,00
Sony Vaio Duo 11'
****
267,00
Samsung Ativ Series 7
****
264,00
Asus UX31
***
249,00
Lenovo U310
***
225,00
Air 11 2012
***
211,00
Acer Aspire S7
***
205,00

De Ativ Series 5 zet zichzelf met een accuduur van meer dan acht uur bij zowel de browse-, als de videotest ruim aan kop. We hadden ook niet anders verwacht dan dat een Atom-systeem de ultrabooks met afstand zou verslaan, maar meer dan 500 minuten is hoe dan ook een zeer nette score.

De Series 7 zet voor een tablet geen indrukwekkende score neer, maar gezien de hardware van het apparaat zijn we toch aangenaam verrast.

Gallery en specificaties

Samsung Ativ Smart PC XE500T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C Samsung Ativ Smart PC XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C XE700T1C Samsung Ativ Smart PC XE500T1C XE700T1C
Merk en uitvoering
Merk Samsung
Uitvoering XE500T1C-A01NL
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Prijs €839,-
Aantal aanbieders 9 winkels
Eerste prijsvermelding maandag 5 november 2012
Technische Specificaties
CPU-type Intel Atom Z2760
Snelheid 1,5GHz
Maximale turbo frequentie 1,8GHz
Geheugengrootte 2GB
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 11,6"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Opslag
Opslagcapaciteit 64GB
Afmetingen en gewicht
Hoogte 9,9mm
Lengte 189mm
Breedte 304mm
Gewicht 761g
Meer informatie
EAN -
SKU -
Tweakers ID 320441
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant
Merk en uitvoering
Merk Samsung
Product Samsung Slate 7 PC
Uitvoering Slate 7 PC (XE700T1C-A02NL)
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Prijs €1.199,-
Aantal aanbieders 11 winkels
Eerste prijsvermelding donderdag 25 oktober 2012
Technische Specificaties
Snelheid 1,7GHz
Geheugengrootte 4GB
Accucapaciteit (Wh) 49Wh
Beeld
Schermdiagonaal 11,6"
Cameraresolutie 5M
Cameraresolutie (voor) 2MP
Opslag
Opslagcapaciteit 128GB
Fysieke specificaties
Gewicht 880g
Hoogte 189,4mm
Breedte 304mm
Diepte 11,9mm
Kleuren Zwart
Meer informatie
EAN -
SKU -
Tweakers ID 320120
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven

Alternatieven voor de Ativ Smart PC Pro Series 7

OnbekendLaptops Sony Vaio Duo 11
Sony Vaio Duo 11

Een grote concurrent van de Samsung Ativ Smart PC Pro Series 7 is de Vaio Duo 11 van Sony. Deze ultrabook heeft een slider-mechanisme om het touchscreen schuin boven het keyboard te kunnen klappen. Dat keyboard heeft erg kleine toetsen en een touchpad is er niet, maar de stylus van de Vaio Duo is van goede kwaliteit, net als het scherm.

Microsoft Surface Windows 8 Pro 128 GB Zwart

Hij is in Nederland nog niet beschikbaar, maar zal via omwegen wel te verkrijgen zijn zodra die elders uitkomt: de Surface Pro van Microsoft zelf. Het keyboard dat bij deze Windows 8-tablet hoort is plat en licht. Hoe het tabletdeel presteert is nog niet bekend maar de Surface Pro is er een om in de gaten te houden.

Asus Transformer Book 11.6

Over de Nederlandse configuraties van de Transformer Book 11,6" is nog niet zoveel bekend, maar we verwachten dat deze tablet met notebookdock in januari beschikbaar komt. Hij krijgt in ieder geval een Ivy Bridge-chip van Intel en een ips-scherm. Ook dit is een tablet-notebook om in de gaten te houden.

OnbekendLaptops Dell XPS 12 (9Q23-4523)
Dell XPS 12 (9Q23-4523)

Een van de weinige alternatieven die ook echt beschikbaar is, betreft de XPS 12 van Dell. Dit is meer een ultrabook die secundair als tablet is in te zetten, dan een tablet die met een keyboard verbonden kan worden, zoals de Smart PC. Het scherm zit namelijk aan de body vast en kan in de schermrand gekanteld worden. Het 11,6"-scherm is van het ips-type en heeft een resolutie van 1920x1080 pixels. Er is een volwaardig toetsenbord en touchpad aanwezig.

Alternatieven voor de Ativ Smart PC Series 5

Acer Iconia Tab W510 32GB WiFi keyboard/docking

Een alternatief voor de Samsung Ativ XE500T1C is deze W510 van Acer. De prijs van dit model ligt een stuk lager, maar er is met 32GB minder opslaggeheugen en ook is het apparaat met een schermdiagonaal van 10,1" kleiner. Ons testexemplaar had bovendien de nodige bugs zodat misschien niet echt van een aan te raden alternatief gesproken kan worden, maar wellicht weet Acer de problemen met een software-update te verhelpen. Daar moet de consument dus vooraf wel even naar informeren.
linkReview: Acer Iconia Tab W510: belofte met bugs

Score: 4.5OnbekendTablets Asus VivoTab Smart 64GB Zwart
Asus VivoTab Smart 64GB Zwart

Als het om tablets met losse keyboards gaat kan Asus natuurlijk niet ontbreken. Deze VivoTab Smart heeft een 10,1"-scherm met resolutie van 1366x768. Het keyboard betreft een vlak exemplaar dat Asus TransSleeve noemt: het is een combinatie van een toetsenbord, schermcover en standaard die magnetisch aan de tablet bevestigd wordt.

Score: 0OnbekendTablets HP Envy X2 Zilver
HP Envy X2 Zilver

De Envy X2 van HP heeft te kampen met vertraging. De oorspronkelijke adviesprijs voor dit product van 1000 euro maar de meeste tablets met Atom Z2760 zijn uiteindelijk in prijs verlaagd. Deze Envy is echter wel van stevig aluminium gemaakt - zowel tablet als keyboard - en in het dock zit een additionele accu.
linkHP Envy x2: aluminium Atom-tablet met keyboarddock

Asus VivoTab RT Grijs (incl. Docking station)

Wie Windows 8 wil maar geen behoefte heeft aan de traditionele desktomomgeving, kan zich 150 euro besparen en deze VivoTab met Windows RT overwegen. De tablet en het keyboard zijn van aluminium en het 10,1"-scherm met ips+-paneel heeft een resolutie van 1366x768.
linkReview: Asus Vivo Tab RT: een Transformer met Windows RT

Asus Transformer Pad Infinity WiFi + Dock 64GB Grijs

De Transformer Pad was de eerste populaire hybride tablet met keyboarddock. Deze Infinity-variant heeft een ips-scherm met resolutie van 1920x1200 en 64GB. De processor is de Tegra 3 en het besturingssysteem is Android.
linkReview: Asus Transformer Infinity: Android op 1920x1200

Conclusie

De notebookmarkt heeft in korte tijd flinke sprongen gemaakt en we zijn anno 2013 ver gekomen. Wie had pakweg twee jaar geleden kunnen voorspellen dat we een Windows-tablet met full-hd-scherm met pls-paneel en krachtige Core i5-processor in de winkelschappen zouden zien? Of een dunne en lichte Atom-tablet met pls-scherm, lange accuduur en volwaardig Windows-OS?

Samsung Ativ Samsung ATIV Smart PC pro (XE700T1C-H01NL) ZwartDe Ativ Smart PC Pro heeft de hardware van een high-end-ultrabook, maar dan met een beter scherm, de nodige sensoren en veel dunnere en lichte behuizing. Zo bezien zou het zijn prijs van 1299 euro waard zijn. De tablet wordt wat warm bij belasting en ook hoor je de fans dan. Dit is niet significant meer dan bij andere ultrabooks, maar bij tablets is dit vervelender aangezien je die in je hand houdt. De tablet voelt plastic-achtig aan en dat is jammer voor een product met deze prijs.

We zijn ook om andere redenen niet onverdeeld positief over de Smart PC Pro. Als tablet gebruik je namelijk vooral het nieuwe Start Menu van Windows 8 en om dat soepel te kunnen draaien heb je die krachtige hardware helemaal niet nodig. De rekenkracht van de hardware komt vooral van pas bij de traditionele desktopomgeving, waar je veeleisender software kunt draaien. Die omgeving is echter niet voor touch geoptimaliseerd dus is een kwalitatief goed toetsenbord en touchpad onontbeerlijk. Helaas heeft Samsung voor een vrij eenvoudig, wat goedkoop aanvoelend keyboard en touchpad gekozen. Het is geen slechte invoerset, maar het kan de kwaliteit van die van concurrerende ultrabooks in deze prijsklasse niet benaderen.

Kwalijker is dat de keyboardaccessoire te licht is ten opzichte van het gewicht van het tabletdeel. Gevolg is dat de combinatie te gauw achterover kantelt bij aanraking van het scherm en dit speelt des temeer als de Smart PC op schoot gebruikt wordt. We denken dat de combinatie van tablet met los te koppelen keyboarddeel wel potentie heeft, maar dat Samsung hier een duidelijk 1e generatie-product heeft gemaakt, dat op een aantal punten verbetering verdient. Waarschijnlijk krijgt Samsung bij de komst van de nieuwe zuinige serie Y-processor van Intel en anders bij Haswell een nieuwe kans.

Pluspunten

+ Krachtige hardware in tablet-jasje
+ 11,6" full hd-pls-scherm
+
Tablet-extra's als sensoren en stylus

Minpunten

- Kantelt te makkelijk achterover
- Behuizing en keyboard voelen goedkoop aan
- Prijzig

Samsung Samsung XE500T1C-A01NLWat voor de Series 7 geldt, is deels ook op de Ativ Series 5 met Atom van toepassing: ook dit systeem voelt wat goedkoop aan en kan achterover hellen, al is dit effect minder dan bij de Pro. De Windows-gebruikerservaring is hier omgekeerd: In de traditionele Windows-omgeving loop je net als bij netbooks al gauw tegen de beperkingen van de hardware aan, maar het nieuwe Start Menu valt soepel te bedienen.

Hierdoor, en door de nette accuduur, is de Series 5 een hele aardige tablet, waarbij het keyboard en de mogelijkheid om traditionele Windows-software te kunnen draaien als zeer welkome extra's te beschouwen zijn. Ook de usb-, micro-hdmi- en microsd-aansluitingen zijn zeer bruikbaar in combinatie met het Windows-ecosysteem. Die extra's zijn in onze ogen echter niet genoeg om de adviesprijs van 849 euro te rechtvaardigen. Concurrerende Android- of Windows RT-tablets met keyboard-docks zijn minstens 150 euro goedkoper en die hebben een hogere resolutie dan wel pixeldichtheid. Je mist dan de mogelijkheid om het 'oude' Windows te draaien maar aangezien het hier om een netbook-gebruikservaring gaat is dat gemis te overzien. Mocht de prijs van de Ativ Series 5 Smart PC flink gaan zakken, dan wordt het een ander verhaal.

Pluspunten

+ Lange accuduur
+ Dun en licht
+ Tablet-extra's als sensoren en stylus

Minpunten

- Atom maar net krachtig genoeg voor oude Windows-omgeving
- Behuizing en keyboard voelen goedkoop aan
- Prijzig

Reacties (73)

Wijzig sortering
Anoniem: 449164
7 januari 2013 08:21
Ziet er goed uit alleen snap ik die prijs niet, waarom zo hoog? 850 euro voor een Atom en een 768p schermpje is echt veel te veel net als voor de Pro versie. De prijzen moeten echt beter worden anders gaat dit helemaal de verkeerde kant op met de Modern UI.
Ja en dan moet je bedenken dat Samsung zelf die schermen produceert.

Werkelijk onbegrijpelijk, maak dan gebruik van het voordeel als fabrikant.

Wat voor nut heeft het dan om fabrikant te zijn?

Dit is net zoiets als dat Mercedes zijn snelste motor aan BMW verkoopt en zelf een afgeslankte versie gebruikt.
Samsung is zo groot dat het meer aparte bedrijven onder 1 noemer zijn. Ik denk niet dat de bedrijfstak die schermen produceert graag minder goede resultaten neerzet doordat ze een fixe korting geven op schermen voor in een product van een andere bedrijfstak welke vervolgens met de goede resultaten de eer gaat strijken ook al is het voor het gehele Samsung beter.

Dat gaat bij veel grote bedrijven helaas zo.
Een het alternatief is dat Apple met de eer gaat strijken met de retina schermen.

Waarom niet zelf dat soort producten op de markt brengen in plaats van 2 euro extra willen verdienen?
Apple strijkt met de eer omdat het dit soort dingen uberhaupt toepast. Daarnaast zal Apple ook de nodige input geleverd hebben voor dit scherm. Maar hoeveel innovaties van leveranciers ztten er niet in producten waarmee de eindprocoducent de zier mee maakt.
Waarom heeft Apple ook maar iets met dit verhaal te maken?

On topic: zolang men deze prijzen blijf hanteren, of sterker nog, zolang de 'ultra-tablet-book' of wat voor tussenvorm er ook gemaakt wordt, duurder uit valt als een volwaardige laptop met goede specs, is er vrijwel geen markt voor dit spul.

Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voordat de fabrikanten dit gaan inzien.
De verschillende concerns binnen samsung zijn gewoon concurrenten .
Precies het probleem. Allemaal boekhoudkundige regels. Ze zouden ook een deel van deze mindere winst op de laptop afdeling kunnen boeken om zo meer te verkopen. Maar de kans is aanwezig dat Apple door grotere afnames minder betaald voor een zelfde scherm als het laptop bedrijf van samsung.
armageddon dat gaat bij ALLE bedrijven zo, iig alles MKB en up.

Iedereen bekommert zich enkel om hun eigen taak/afdeling/divisie.
Als iets niet onder de verantwoording valt van een manager dan boeit het hem gewoonweg niet.
Omdat Apple altijd al veel schermen bij LG e.a. besteld, Samsung is nooit een grote schermleverancier van Apple geweest behalve bij een bepaald model iPad.
Quote: "Wat voor nut heeft het dan om fabrikant te zijn?"

Meer geld verdienen :-)
Mee eens.

En ook de afmetingen. Ik prefereer eerder 13 - 14 inch, zodat werken met zo'n apparaat evengoed nog prettig en niet bekrompen is.
Kan het allemaal wat positiever!?
Heb nu anderhalve week de ATIV SMART PC in gebruik, naast een laptop en mmc-pc, alle met windows 8. En dan blijkt hoe goed dit allemaal werkt, met de synchronisatiefuncties aan!
De Smart PC met Windows 8 dicht volgens mij eindelijk het gat van een goed te gebruiken tablet op de bank met productiewerk onderweg op een notebook met Office.
- Cloud? Gebruik van SkyDrive werkt perfect in combinatie met het skydrive-programma in de traditionele windows-omgeving waardoor je ook offline goed kunt werken.
- Muziek die fysiek op de htpc staat, kan ik automatisch streamen met de muziek-app van windows op mijn tablet.
- De krant lezen op 11,6 inch werkt ook lekker, dat was op mijn 9,4 inch tablet geen pretje.
En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Dus kom op, ga gebruiken en ervaren. Ik kijk uit naar een windows 8 Phone voor een nog meer geïntegreerde ervaring!
Kort gezegd: nee dat kan niet.

Jouw aankoop is duurkoop geweest. Need I say more?

Dat alle functies die je op elke andere pc of laptop ook kan op jouw geweldig overpriced ATIV SMART PC werken is fantastisch maar het voegt helemaal niks toe.
Er is niks mis je aankoop verdedigen, maar met opmerkingen als:
De krant lezen op 11,6 inch werkt ook lekker, dat was op mijn 9,4 inch tablet geen pretje.
Scoor je geen punten aan geloofwaardigheid ;)
Het kan aan mij liggen, maar die hele hybride tablet/laptops klinken nogal als een concessie.

Juist waar alles zich focust op cloud en syncing om al je devices up to date te houden, kiezen veel fabrikanten ineens om dit zelfde probleem op te lossen met ingewikkelde en dure technische constructies (een typische techneuten oplossing, the inmates are running the asylum)

Ik vraag me af of dit niet net zoiets wordt als de netbook. Een net-niet-apparaat dat leuk en hip is in het begin bij de meer technisch onderlegde bevolking, maar nooit het grote publiek zal bereiken.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 7 januari 2013 09:39]

Je stipt nu precies het verschil aan tussen Microsoft en Apple/Google.

Google gaat voor een cloud-approach die ook nog eens multi-platform is (alhoewel ze er de laatste tijd steeds meer aan doen om Windows buiten te sluiten lijkt het wel).

Apple heeft een duidelijke splitsing zitten tussen OSX en iOS (hoewel ze wel steeds meer naar elkaar toe groeien) en synct dit via iCloud.

Maar Microsoft kiest er juist voor om een one-device-to-rule-them-all tactiek toe te passen.

Het probleem (imo) is gewoon dat dit niet de goede manier is. De reden dat ik een laptop en desktop heb is omdat ik thuis op een groot (27") scherm wil kunnen werken. Nu kan ik dat doen door m'n laptop aan zo'n scherm te hangen, maar m'n desktop is ook nog eens een stuk krachtiger.

Alle hybride devices die je nu uit ziet komen zijn of tablet/laptop devices met 10-13" schermen, wat voor laptops te klein is (10-11") en voor tablets te groot (12-13").
De andere categorie zijn desktop AIO's die ook weer als tablet gebruikt kunnen worden en die variëren weer van 17"-27" wat voor tablets sowieso veel te groot is.

Ondertussen is er nog steeds geen enkele écht goede windows tablet gebaseerd op Windows RT die met de iPad kan concurreren. Het zijn allemaal hybride devices die nergens heel goed in zijn, maar alles maar een klein beetje kunnen...

Feit is gewoon dat het hele consumer-computer-veld zich verplaatst naar de mobiele markt en hoe je het ook went of keert, Microsoft speelt daar geen enkele rol.

We zullen zien wat de goede tactiek is, maar ik zet m'n geld op Google/Apple...
Grappig. Juist MS heeft een cloud approach én is het meest multi-platform.

Een betere tablet als een ipad is er voor velen al in de vorm van een Surface. De Surface heeft daarbij USP's die de ipad mist. Review 'm alleen vanuit het oogpunt van de Surface ipv vanuit het oogpunt van een ipad.

Na ervaring met touch op alle groottes, zet ik mijn geld op Microsoft.
En die ervaring missen velen en denken dat ze het weten. En neem aan van mij dat het niet zo zwart wit is als je denkt.
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 7 januari 2013 12:35]

Ik zie op dit moment geen enkele aanleiding om te verwachten dat Microsoft een dominante plek in de mobiele markt gaat krijgen. Windows 8 is, dat kunnen we inmiddels wel concluderen, geen succes. Dat zou misschien een reden kunnen zijn om ook te kiezen voor een Surface RT, gewenning met de Pro versie van het systeem. Maar wat kan je nu feitelijk met een Windows RT device dat je met een iPad niet kan doen? Office. Voor de gemiddelde consument zijn er buiten het Office pakket geen redenen om te kiezen voor een RT tablet. Die kiest liever voor een systeem dat de markt domineert, waar veel content voor verkrijgbaar is, goedkoper is(iPad is scherper geprijst, anders is er nog altijd Android) en waar het mogelijk bekend mee is. De Surface RT heeft gewoon alle schijn tegen.
@ reemptive
Je quote: Ik zie op dit moment geen enkele aanleiding om te verwachten dat Microsoft een dominante plek in de mobiele markt gaat krijgen.
Heb je het onderwerp van dit topic gelezen?
Samsung Smart PC's: de toekomst van de pc?

Tja, full usb poort, intern SD slot, kickstand, Xbox controller support, 1 account voor tablet/PC/laptop/smartphone, account sync enz enz. Nee hoor, er zijn geen redenen om een Surface te preferen boven een ipad :+
Dat wil niet zeggen dat voor sommigen een ipad beter is, maar zoals gezegd: vergelijk met een ipad uit het oogpunt van een Surface en niet andersom.
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 7 januari 2013 15:45]

Voor een gemiddelde consument niet nee. Het ontbreken van een SD slot is inmiddels al geen dealbreaker meer, je zegt het zelf al: " Juist MS heeft een cloud approach". Hoeveel mensen hebben effectief op een tablet meer dan 32 GB nodig? Kick stand is leuk, maar die zit inmiddels in tig hoesjes voor elk apparaat ingebouwd. Tja, een controller aansluiten... ik kan een controller op mijn Nexus 7 aansluiten maar ik heb die behoefte nog nooit gehad. Ik ken persoonlijk ook niemand die daar wel de behoefte aan heeft. Wat betreft accounts, met de integratie in iOS en Android voor ondersteuning van bijvoorbeeld gmail is dat ook geen issue meer, sterker, als ik in mijn omgeving krijgt heeft 90% een gmail account, wat vroeger hotmail was.

Er wordt op Tweakers te veel gedacht vanuit de Tweaker mindset, helaas zijn wij bij lange na niet representatief voor consumentenmarkt.
En jij doet niet veel meer anders met jou argumenten? Ik zie juist wel dat mensen interesse in Windows 8 tablets hebben. Als ik de klanten in de winkel de verschillen laat zien tussen de ipad, android en windows 8, zijn ze erg te spreken over het Windows 8 platform. Voornamelijk wegens het gemakkelijkere uitbreiden van opslag (128 gb sdxc), syncen van documenten, je Windows 8 instellingen. ect. ect) Veel mensen gebruiken een tablet ook voor films, waarom zou je dan graag aan het standaard opslag geheugen vast willen zitten?

Wat op de grote massa tegenhoudt is de prijs (al vind ik de prijs van mijn surface erg meevallen). Jammer genoeg is op dit moment alleen de Asus rt tablet op voorraad en voor een 599 is die nogal prijzig. Hopelijk ziet Samsung, asus en acer dit ook in en brengen ze goedkopere tablets in de markt om gemakkelijker te concurreren met Apple en de vele Android tablets.

Ik zie het nog dit jaar nog het marktaandeel van Windows 8 drastisch omhooggaan, als er tablets te vinden zijn van 300- 400 euro. Ze zullen in mijn winkel in ieder geval als warme broodjes over de toonbank gaan.
Wat betreft accounts, met de integratie in iOS en Android voor ondersteuning van bijvoorbeeld gmail is dat ook geen issue meer, sterker, als ik in mijn omgeving krijgt heeft 90% een gmail account, wat vroeger hotmail was.
Intregratie van Windows 8 gaat een stukje verder dan alleen mail. Toen ik mijn surface kreeg hoefde ik alleen mijn outlook account in te voeren van mijn desktop/laptop. Hierna stond al mijn email accounts, facebook, ie geschiedenis en favorieten (en ga zo maar door) allemaal geconfigureerd op mijn tablet en met 1 druk op de knop stonden alle Apps er ook op. Wat wil je als gebruiker nog meer ?

[Reactie gewijzigd door vali op 7 januari 2013 21:52]

Ik denk dat de verschillen in die integratie echt minimaal zijn. Ook op iOS en Android ben je in no-time op de diensten die je gebruikt ingeplugd en daarna is het gaan met die banaan.

Wat wel een potentieel sterk punt is, is Office integratie. Maar in de praktijk eigenlijk ook niet:

- Het is niet voor touch geoptimaliseerd
- Office is grotendeels beschikbaar op de andere platformen
- Office is niet serieus te gebruiken op een mini schermpje

Het enige unique selling point kan de xbox integratie zijn, voor de liefhebbers.
Wat heeft mijn verhaal met tweakers mindset te maken?
Het zijn praktische zaken die ideaal zijn om te hebben. Voor iedereen.
Dan kan je proberen deze te weerleggen, het blijven valide redenen.
En de sync met Windows 8 gaat trouwens heel wat verder als die van Google en Apple. Probeer het eens. Blijkbaar zal je positief verrast worden.
Goh, en laten er nou net een handjevol gebruikers zijn die met MS Office werken...... Natuurlijk een niche markt, maar toch........

Ik ben het overigens wel met je eens dat de huidige pogingen nog niet erg overtuigend zijn, maar samen met Windows phones en desktops die een soortgelijke UI hebben kan dat op den duur een heel sterk product worden waar de concurrentie niet zoveel tegenover kan zetten. De eerste XBox was ook niet zo'n succes.
Theoretisch gezien heb je daar absoluut gelijk in, al snap ik zelf de strategie van MS niet. Maar zoals het er nu uit ziet mag Microsoft zich zorgen gaan maken dat Apple niet besluit op de PC markt in een lager segment te gaan opereren met de Mac reeks, want dat zou wel eens een flinke nekslag kunnen betekenen. En dan ben ik absoluut geen Apple fan.
Ik ben het met je eens. Tablets zijn inmiddels een succes en nu proberen sommige fabrikanten deze geschikter te maken voor content creatie en produktie werk, om zo tot het ultieme device te komen.

Natuurlijk kun je lekker een mailtje wegtikken onderweg of een Excel bekijken, maar iets echt serieus kun of wil je toch niet op een brakke hybride met een friemel 10" schermje doen? Het is ietsiepietsie beter in content creatie dan een "klassieke" tablet, maar niet meer dan dat, en meer gaat het ook niet worden. En de prijs die je betaald voor dat net-niet verhaal is een hoger gewicht, een grotere dikte en een veel hogere prijs.

Er is een doelgroep voor (reizende kantoorfiguren), maar de voordelen worden ernstig overschat en de nadelen onderschat.
@Bosmonster Dus je denkt dat iedereen 1 apparaat zal hebben? En dat MS geen cloud sync heeft? Ik zie dat sommigen al het grote compromis gemaakt hebben van 1 apparaat met een max 10" scherm. Hoezo compromis ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 7 januari 2013 12:07]

Anoniem: 484172
7 januari 2013 09:56
wat ik persoonlijk het meest interessante vind aan dit verhaal is dat er voor windows 8 is gekozen, en niet voor android. Als er voor android was gekozen was het echt een teken aan de wand geweest voor mij iig...(android als "de windows van de toekomst"), maar dit is imho een teken dat windows voor de consumer markt in hybride vorm (media consumptie = apps en media productie = office, web development, dus laptopvervanging) zeker een toekomst heeft.

Het zou kunnen betekenen dat android een os blijft die qua groei op het mobiele vlak blijft, en dat op den duur vooral de smartphone en sensor toepassingen (zoals internet of things of augumented reality glasses, quantified self..)... Windows zou best wel eens zich goed kunnen herpakken met hun apps store, metro, en could synced diensten. En ja google het dit al jaaren..maar windows heeft nu ook een OS die dit allemaal verbindt. Het apparaat zelf is een 1e attempt in een serie van een nieuw paradigma op laptopgebied en dus bij voorkeur niet perfect..

Ik weet zeker dat samsung ook aan android heeft gedacht, maar ik vermoed dat het gewoon niet goed genoeg was. ik heb de tranfformer van asus met een detachable keyboard en android 4.1, het werkt echt niet lekker bij iets meer dan pure multimedia-consumptie (apps, games..)..
Android heeft geen fatsoenlijke desktop environment, dus dan ben je snel klaar als fabrikant. Qua Linux distro's zal je dan naar Ubuntu of (zakelijk) Red Hat EL moeten kijken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 7 januari 2013 10:45]

ik denk dat je daar zeker een punt hebt, maar zowiso vind ik unity een betere hybride dan metro... het heeft HEEEL lang geduurd voor cononical er iets van wist te maken maar nu lijkt het toch langzaam aan een volwaardige desktop te worden, iets meer inzet naar multi-tasking ... en ze hebben het ....

wat dat betreft loopt windows 8 dan mijlen ver achter... voor touch is het niet goed genoeg ToV android en voor een desktop haalt het niet bij windows 7 of ubuntu.
Hoezo? De W8 desktop verschilt nauwelijks van de W7 desktop (minus een startknopje).
Samsung heeft al een berg aan Android tablets. Hoezo hebben ze dan "niet voro Android gekozen"? Dit is specifiek hardware voor een Windows OS (Intel processoren).

Samsung zet gewoon in beide markten een product neer.
Ik zie het nut van dergelijke toestellen wel in.

Mijn moeder bijvoorbeeld wil een tablet om rustig in de zetel te zitten en naar foto's/filmpjes te kijken en wat te surfen.

Maar ze zou ook soms wel eens snel een word documentje willen openen en aanpassen, gewoon iets afdrukken via de normale printer of gewoon de tablet snel gebruiken als laptop op een tafel.

Op dit moment zou ze zowel een tablet, als een laptop moeten kopen en dan haar documenten in sync houden.

En voor deze taken komen normale tablets net een beetje te kort..

Ik heb de goedkope versie in mijn handen gehad en hij is totaal niet zwaar, dus perfect voor mijn moeder.
De duurdere versie vond ik nog net een beetje te zwaar en kan enkel fatsoenlijk gebruikt worden als je hem ergens kunt op laten steunen zoals in de zetel.


Dus ik denk dat de duurdere versie eigenlijk meer een laptop is die je kan gebruiken als tablet in de zetel.
En de goedkope met atom is een tablet die je ook af en toe kan gebruiken als een laptop.
waarom neem je dan niet gewoon een normale tablet met een tablet cover waar een toetsenbordje in zit... of je sluit iets van een bluetooth ding aan... daar heb je toch zoen duur ding niet voor nodig...

en jouw moeder zou volgens mij prijs-kwalteits-verhoudend beter af zijn met een leuk 13 inc netbookje, 500 euro licht genoeg om prima op schoote houden, en nog een groter schem voor haar achtuitgaande ogen...


m0ridin - ik denk dat jouw case prefect aansluit bij wat ik bedoel, je moet wel binnen een heeeeel specifieke niche vallen als dit iets voor je is...
zijn de consessies veel te duur en het dus absoluut niet waard..
Ja ik begrijp wat je zegt, ik heb zelf ook gewoon een laptop en ben er zeer tevreden over.

Maar ze wil super graag touchscreen, aangezien ze dat gemakkelijk en fijn vind werken, vooral in de zetel of aan tafel.

Een laptop staat zo recht voor je en dat geeft direct zo een asociale indruk.


En ze wil het ook af en toe gebruiken om een citrix verbinding naar haar werk te leggen, video conferences te doen en in documenten te werken. Dus daarom wil ze graag Windows.
"krachtige Core i5-processor" die op 1,7Ghz loopt.... als dat de toekomst van de "pc" is dan ga ik stilletjes in een hoekje zitten huilen.
haha, jij neemt het 'te' letterlijk.

Maar ik wil mijn hele leven gewoon een pc kast naast mijn tafel hebben die 25 kilo weegt.
Ik kan niet zonder mijn BAKBEEST met dual GPU, dikke koelers en overkill config. EN als je het niet met mij eens bent, doe ik het alleen al voor de looks.

Hoe wil je zoiets nabootsen met een Smart PC pro? Zit totaal geen charma in, noppes niets. Alleen een hoop marketing .

En als je dan klein wilt gaan haal gewoon een laptoppie. Done.

Dit zal niet meer dan een gadget blijven.

[Reactie gewijzigd door A87 op 7 januari 2013 09:22]

Ja elke keer weer is er een nieuw artikel gewijd aan "de vervanger voor de pc" met doomsday uitingen terwijl het toch duidelijk mag zijn dat de PC nog lang niet aan vervanging toe is.
Tenzij ze alles wat je nu op of in je pc hebt kunnen minituriariseren tot laptop / tablet formaat zullen pc gebruikers altijd een pc blijven aanschaffen.

Als vervanger van een pc heb je het volgende nodig:
1. cpu die net zo krachtig is als een mainstream pc cpu
2. gpu's die net zo krachtig zijn als mainstream pc gpu's en net zo makkelijk te vervangen
3. mogelijkheid om veel data op te slaan voor dezelfde prijs als huidige hardware

Ik zie in de nabije toekomst geen vervanger op de markt komen voor mijn pc.
En niet alleen omdat er 2 quadcores, 5 gpu's en 30 TB aan harddisks in hangt.
A87, idd. Er gaat niets boven zo'n desktop monster ;) heeft Asus toch wel een beter aanbod met die nieuwe tablet al zit daar helaas ook maar een atom in. Maar voor mij ook liever een x86 systeem i.p.v. die gesloten ARM troep.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 7 januari 2013 09:39]

Hier kan ik me ook in vinden, je hebt gewoon je desktop voor al het betere werk, en een tablet met windows 8 voor het bankzitten. Ik heb nooit interresse in een tablet gehad met iOS of Andriod, dit allemaal omdat ik niet gewoon normale windows apps kan draaien.

Asus heeft tot nu toe een beter aanbod kwa prijs vind ik. Zeker als je alleen een tablet wilt en geen tobo dock. Waar die van Samsung 850 met keyboard is(kan volgens mij niet zonder dock), kost die van Asus maar 500 zonder keyboard dock (maar die is voor mij niet nodig). Ben wel benieuwd naar hoe duur die sleeve met ingebouwde tobo gaat worden want als het niet te duur word koop ik dat er wel bij, gewoon voor de heb.
Even ter attentie voor de gene die deze tablet willen gaan kopen.

Ik heb deze reeds eind november begin december gehad (gekocht via wehkamp toen) Bleek alleen een DOA.


Daarna was hij nergens meer te krijgen.

Nu staat er bij veel winkels dat ze hem hebben.

Mycom, 1 in de winkel in Rijswijk. = Alleen die is er niet, die besteld, maar kan hem pas in februari ophalen in die winkel:P

Otto : vanaf 14 dec alleen besteld , hadden, hebben hem op voorraad zeggen ze. Weten nog niet wanneer ze kunnen leveren naar veel bellen. Krijg te horen nog zeker twee weken.


Kortom de distributie is doffe ellende. Samsung heeft niet echt veel vertrouwen in hun eigen product lijkt het wel.

Zo ben je 3 maanden bezig om iets te kopen.

dan in februari misschien toch maar de nieuwe lenova Helix, iets duurder maar wel beter.
wat is een DOA? (google weet het ook niet)
En dan vergeet je nog de MOA :*)

Murdered on Arrival (gebeurt ook nog wel eens, door "onkundige" uitpakkers of gebruikers)
dead on arrival of kortom, het product blijkt binnen c.a. 5 werkdagen, dacht ik, na aankoop niet te deugen (aankoop via internet is langer termijn). binnen die tijd heeft de verkoper ook de mogelijkheid om het product te retourneren naar de leverancier en het kan de klant kostenloos een nieuw exemplaar meegeven (indien op voorraad) anders is het wachten. Een reparatie mag binnen die tijd geweigerd worden.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 7 januari 2013 23:47]

Blijkbaar is samsung een beetje een synoniem geworden voor plastiek en goedkoop aanvoelend?
Wel jammer want het is uiteindelijk wel kwaliteit (verwijzend naar hun SGSII en SGSIII en note) maar men wilt voor dit bedrag toch echt ook wel iets dat zijn geld waard is qua feel. Iets wat Apple altijd goed in slaagt en naar mijn idee ASUS en HTC ook.


Het feit dat je in laptop modus een laptop hebt die achterover kwakt is wel onaanvaardbaar. Op die manier ben je er eigenlijk niets mee.

Ik herinner me niet dat Asusdit probleem had dus Samsung had het ook kunnen voorkomen.
Wel jammer want het is uiteindelijk wel kwaliteit (verwijzend naar hun SGSII en SGSIII en note) maar men wilt voor dit bedrag toch echt ook wel iets dat zijn geld waard is qua feel
Want of iets beter aanvoelt is veel belangrijker dan of het daadwerkelijk beter is.

Seriously, kunnen we het hele 'plastic is troep'-sentiment gewoon in de jaren '90 laten, waar het hoort?

Protip: het gevoel van 'degelijkheid' komt met name voort uit een inschatting van dichtheid. Als je de accu uit een phone van 'kwaliteitsmateriaal' haalt, dan voelt deze instantly een stuk 'goedkoper' aan.
Kwestie van smaak.
Goede review. Ik heb de ativ pro al een tijd in bestelling. Levering duurd nogal lang helaas.

Maar de prijs is inderdaad aan de hoge kant.

Ik snap de reacties van sommige wel, dat je bijvoorbeeld net zo goed een notebook kan kopen.
Al is dit met dezelfde hardware in tablet vorm wel net iets handzamer.


Ik koop hem persoon als tool om 3d, zbrush en photoshop werk te doen onderweg, of lekker op de bank. inplaats van gelijk aan mijn workstation gekluisterd te zitten.

Voor profesioneel werk is dit vaak toch snel genoeg voor de opzet. en het geheel finishen kan eventueel op een zwaarder systeem.

Ben blij dat er eindelijk een tablet met wacom pen tech is, die en vrij snel is, portable en een groot genoeg scherm heeft, vond de 10 inch versies namelijk net iets te klein om 2d of 3d werk op te maken.

Wel een stevige prijs, maar als je ht vergelijkt met een cintiq, of een modbook, dan valt het juist wel weer mee ;)
Blijven interessante dingen maar de samsungs zijn het hem toch net niet naar mijn idee.

Plastic-ig is niet perse een slecht iets (stoort me bij de SGS2 en SGS3 ook niet). Het helpt het gewicht te beperken, elke gram telt, en hoeft niet perse minder degelijk te zijn. Aluminium kan weer eerder krassen en butsen bijvoorbeeld... Het feit dat deze smart pc kantelt is wel slecht en matig qua uitvoering, zelfde geldt voor indeuken, etc.

Denk dat de Asus Transformer Book uiteindelijk DE oplossing zal zijn. Daar zit in het dock een extra batterij en extra opslagruimte in (en als ze het op dezelfde manier weten uit te voeren als de Transformer serie android tablets zal het qua stabiliteit en werkbaarheid van de docks ook prima in orde zijn). Asus heeft hier iig al heel wat ervaring mee. Nu zal die batterij in de dock bij het gebruik van de tablet niet helpen, maar als ultrabook draagt het weer een paar uur bij. Het verschil tussen overdag moeten opladen en het de hele dag kunnen uithouden.

De prijs, het is niet goedkoop, maar aan de andere kant zitten ultrabooks ook in deze klasse. Heb nu zelf een Asus X202e, een (relatief) budget laptopje met touchscreen en moet zeggen dat het touchscreen alleen al, voor mij, een toevoeging is. De resolutie hiervan is laag, iets wat af en toe toch stoort, dus mocht de Transformer book nog uitkomen is dat een serieuze optie.

Probleem zoals eerder vermeld is wel dat de grootte het tablet gebruik wat beperkt, een 13.3" tablet is te fors voor velen, een 11.6" laptop ook weer aan de kleine kant. Maar de 11.6" is denk ik wel de sweetspot voor gebruik als zowel laptop als tablet.

Hoe dan ook, deze dingen beginnen net uit te komen en er is nog heel wat werk aan de winkel. Ben wel bang dat de atom versies wat teleurstelling zullen opleveren, de prijs is toch aan de hoge kant en als je dan bij enigzins serieus gebruik (en dat is toch de reden om voor een volwaardige windows tablet te gaan) toch te maken krijgt met haperingen, etc is dat toch wel jammer.

Kijken wat januari verder gaat brengen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee