We hebben onderstaande testfoto's gemaakt met behulp van een stevig statief en met gebruikmaking van de zelfontspanfunctie en de elektronische sluiter om ongewenste bewegingen te voorkomen. De witbalans is handmatig ingesteld en als objectief werd de 18,5mm f/1,8-lens gebruikt, waarbij het diafragma op f/4 ingesteld werd. Op de bovenste overzichtsfoto na zijn alle afbeeldingen honderdprocentscrops, die zonder verscherping en met de maximale jpeg-kwaliteit zijn opgeslagen. De ruisreductie was aangezet.
De Nikon 1 V2 heeft een iso-bereik van 160-6400. Hoewel de V1 3200 als hoogste iso-waarde had, was het equivalent van iso 6400 bij die camera via de H1-uitbreidingsstand in te stellen. De verhoging van de laatste iso-waarde van 100 bij de V1 naar 160 bij het nieuwe model is een kleine domper, al is dit vanwege de minimale sluitertijd van 1/16.000s bij gebruik van de elektronische sluiter een minder groot probleem dan bij andere camera's in het segment.







Net als bij de V1 is al bij de laagste iso-stand van de V2 een minieme korrelluminantieruis te zien in gebieden met een egale kleur, zoals de lucht of grijs papier, maar dit is niet per se storend. Tot en met iso 400 is er eigenlijk weinig verschil te bemerken tussen de iso-standen, maar bij iso 800 moet de ruisreductie aan de bak, getuige de detailafname en een zichtbaar ruispatroon.
Iso 1600, bij gebruik van jpegs direct uit de camera, is de hoogste stand die we bij de V2 zouden adviseren. Het detailniveau is door de ruisreductie al behoorlijk afgenomen, terwijl ook sommige kleuren fletser zijn geworden. Bij iso 3200 zet deze trend door en iso 6400 is te beschouwen als een aquarel.
Ruisreductie
Wat is de invloed van het ruisreductiesysteem, dat bij de V2 slechts aan- of uitgezet kan worden, op de kwaliteit van de V2-jpeg-beelden? Hieronder staan de klikbare honderdprocentscrops voor zowel iso 160 als iso 3200, de op een na hoogste iso-waarde bij de V2. Aan de linkerkant staan de beelden zonder ruisructie en rechts mét.




Bij iso 160 maakt het eigenlijk niet uit of je ruisreductie aan of uit zet. Bij de bovenstaande beelden met iso 3200 is het een heel ander verhaal. De linker is weliswaar korreliger, maar bevat veel meer detail en het is daarom te prefereren om de ruisreductie, net als bij de V1, gewoon uit te zetten. Overigens zie je al bij iso 400 duidelijk het verschil in fijne details tussen ruisreductie aan of uit.
Raw-nabewerking
In dit onderdeel bekijken we of het nabewerken van de raw-bestanden in een programma als Lightroom de moeite waard is. Net als bij het onderdeel Ruisreductie bekijken we de resultaten voor iso 160 en iso 3200, met links de jpeg-beelden direct uit de camera - met in dit geval ruisreductie geactiveerd - en de nabewerkte beelden rechts.




Zoals bovenstaande beelden aantonen, laten de jpegs en de nabewerkte bestanden een wereld van verschil zien. Dit geldt niet alleen voor iso 3200, maar ook voor de laagste iso-stand. Letters en lijnen zijn daar duidelijk scherper bij de nabewerking. Bij iso 3200 weet de recentste versie van Lightroom niet alleen een scherper, contrastrijker beeld af te leveren, maar blijft ook de intensiteit van de kleuren behouden. Voor de nabewerking is het Neutral-profiel behorende bij de camera gebruikt voor een goede vergelijking tussen de jpegs en nabewerkte beelden.
Ook in de praktijk kun je voordeel hebben van het nabewerken van je foto's. Onderstaande foto van containerwoningen in de buurt van Tweakers zijn genomen in de A-stand met een diafragma van f/5, een sluitertijd van 1/2000s, een belichtingscompensatie van -0,7EV en iso 160.


Duidelijk te zien is dat met het nabewerken van de .nef-raw-bestanden een scherper eindresultaat is te bereiken. Dit is vooral goed te zien aan structuur van de zijkant van de woningen, terwijl ook de steentjes van het grote pand erachter beter uit de verf komen.
Nikon 1 V2 versus Nikon 1 V1
Interessant is verder nog een vergelijking met de voorganger van de V2: de V1. Hieronder wordt van de beide camera's de beeldkwaliteit bij hun laagste iso-waarde en bij iso 3200 vergeleken. Hiervoor is gebruikgemaakt van dezelfde 18,5mm f/1,8-lens met f/4 als gekozen diafragma. De ruisreductie stond bij de onderstaande beelden uit.




Het hogere aantal megapixels biedt in principe meer mogelijkheden tot croppen of scherpere beelden door verkleining, maar dit biedt minder meerwaarde dan je op grond van de verhoging van de resolutie met ongeveer 40 procent zou verwachten. De beeldkwaliteit van iso 3200 bij de V2 zit tussen die van iso 1600 en iso 3200 bij de V1 in, en we schatten dat de V2 dan ook een 1/2EV-lichtstopvoordeel heeft op de V1.