Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Willem de Moor

Redacteur componenten

Lenovo's U410 en U310: budget-ultrabooks getest

Door , 91 reacties

Inleiding: een vergelijking dringt zich op

Inleiding: een vergelijking dringt zich op

Lenovo heeft, nu het zich onder meer op de Nederlandse consumentenmarkt heeft gericht, uiteraard ook ultrabooks uitgebracht. De U-serie van Lenovo moet met die verzamelnaam meeliften, maar wisselt het gebruikelijke ultrabookontwerp in voor een iets traditionelere vormgeving. 

Wie een dichtgeklapte U410 of U310 ziet, kan de vergelijking met een ander bekend merk maar moeilijk onderdrukken. Hoewel het wellicht een wat al te makkelijke inkopper is, moet gemeld worden dat het ontwerp toch sterk Apple-esque aandoet. Ook opengeklapt gaat de vergelijking met een MacBook Pro niet direct mank: een chiclet-toetsenbord, groot touchpad en minimalistische vormgeving kenmerken de serie. Uiteraard beoordelen we de laptops op hun eigen verdiensten, zonder alles aan Apples laptops te spiegelen, al is dat hier en daar onvermijdbaar.

Een groot verschil met de Pro's is de prijs en dat is direct de reden waarom een vergelijking niet helemaal eerlijk is: de U410 kost amper 800 euro en de 13,3"-variant, de U310, kost honderd euro minder. Wat je voor dat geld in huis haalt, zullen we op de volgende pagina's zien.

Ultrabook, maar dan anders

Lenovo noemt zijn U-serie 'ultrabooks', maar we zijn dat segment inmiddels iets anders gaan definiëren dan Lenovo doet. Bij een ultrabook denk je al snel aan een zeer plat ontwerp, zoals Asus' UX-serie, of Samsungs Series 5 en 9 Ultra. Desalniettemin presenteert Lenovo de U-serie als 'ultra smart', 'ultraportable' en, belangrijk, 'ultra affordable'. Op papier voldoen de laptops ook bijna aan de eisen die Intel aan ultrabooks heeft opgelegd; de 13,3"-variant is met 21mm strikt genomen 3mm te dik; voor de 14"-variant is 21mm wel dun genoeg.

In gesloten toestand oogt zowel de U410 als de U310 zeer strak; het enige optische verschil tussen de 14"- en de 13,3"-variant is het formaat. Ook zijn de poorten net iets anders ingedeeld; de U410 heeft aan weerszijden twee usb-poorten, terwijl de U310 aan één kant slechts één usb-poort heeft en aan de andere kant twee stuks. De ultrabooks zijn iets dikker dan de wigvormige ultrabooks die we van Samsung en Asus kennen. Het ontwerp lijkt in flinke mate 'afgekeken' te zijn van Apples MacBook Pro-serie, wat gezien de populairiteit van die laptops geen heel slechte designkeuze is geweest.

De U-serie draagt de naam ultrabook dankzij zijn relatief dunne ontwerp en zijn harde schijf, die responsiever is gemaakt met een caching-ssd. Uiteraard moet de accu ongeveer een dag meekunnen en het gewicht is met iets meer dan achttienhonderd gram voor de 14"-versie en twee ons minder voor de 13,3"-variant alleszins acceptabel.

Uiterlijk

De ultrabooks hebben een aluminium ontwerp en voelen vrij stevig aan. De afgeronde hoeken en geanodiseerde afwerking geven een luxe uitstraling. Tussen de bovenste aluminium 'shell' en de onderste zit een plastic rand, waarin alle poorten zijn verwerkt. Aan de linkerkant heeft de U410 twee usb 2.0-poorten en een koptelefoonaansluiting, terwijl ongeveer de helft van de rand gereserveerd is voor een ventilatierooster. De rechterkant is gereserveerd voor twee usb 3.0-poorten, een hdmi- en netwerkpoort, de voedingsstekker en een sd-kaartlezer.

Lenovo U410 Lenovo U410 Lenovo U410

De U310 heeft de poorten gespiegeld; links zitten de hdmi-poort en hdmi-uitgang, samen met twee usb 3.0-poorten en een ventilatierooster. Rechts zijn een enkele usb 2.0-poort, een audioaansluiting en de voedingsstekker te vinden. Middenvoor zijn bij beide laptops statusledjes aangebracht. De onderkant bestaat uit een flink rooster voor lucht en vier rubberen voetjes. Verder is de onderkant keurig glad en clean afgewerkt.

Lenovo U310 Lenovo U310 Lenovo U310

Als de laptops worden opengeklapt moet opnieuw een vergelijking met een MacBook Pro worden gemaakt. Afgezien van het logo middenonder op de zwarte bezel lijkt het ontwerp bijna direct gekopieerd te zijn, tot en met de powerbutton. De U410 en U310 hebben een net chiclet-toetsenbord en een flink touchpad, waarmee goed te werken is. De enige verdere feature op de laptops is de powerbutton, die van een blauw ledje is voorzien en in de linkerbovenhoek geplaatst is.

Lenovo U410 Lenovo U310

De hardware

Aan de binnenkant van de laptops, 'onder de motorkap' zogezegd, heeft Lenovo voor stevige, maar niet overdreven hardware gezorgd. Voor het gemak scheiden we de U310 en U410 even, aangezien de 13,3"- en 14"-variant net even verschillen wat hun hardware betreft, en dan hebben we het over meer dan alleen de afmetingen en de schermdiagonaal.

Lenovo koos voor de 13,3"-U310 voor een Core i5-processor uit de Ivy Bridge-generatie; in de laptop werd de op 1,7GHz geklokte dualcore-3317U ingebouwd, samen met 4GB ddr3-geheugen. Een 500GB-harde schijf wordt vergezeld van een kleine 32GB-caching-ssd en de processor-graphics sturen het 13,3"-beeldscherm met 1366x768 pixels aan. De U310 is voorzien van een cardreader, weegt 1665 gram, en heeft uiteraard een draadloze netwerkadapter en een fysieke netwerkpoort.

Lenovo U410 Lenovo U310 Lenovo U310

In de U410 werd een krachtigere Core i7-3517U met eveneens twee cores ingebouwd, maar de cpu tikt op 1,9GHz en de maximale kloksnelheid van de gpu is iets hoger. De U410 kreeg bovendien 8GB ddr3-geheugen en een losse videokaart. Het eveneens 1366x768 pixels tellende 14"-scherm wordt aangestuurd door een Geforce GT610M-gpu, die het van de Ivy Bridge-gpu kan overnemen. Ook de U410 is voorzien van een 32GB-caching-ssd, maar de harde schijf heeft een capaciteit van 1TB. Opnieuw zijn features als een webcam, bedraad en draadloos netwerk, en een cardreader in de 1874 gram zware behuizing ondergebracht.

Een puntje over het binnenwerk dat aanvankelijk verontruste blikken op de U-serie opleverde: er zijn geen schroeven zichtbaar aan de onderkant van de laptops. De rubberen voetjes zijn echter verwijderbaar en vervolgens kunnen de ultrabooks alsnog worden opengeschroefd.

De traditionele harde schijf kan vervangen worden door een snelle ssd, aangezien de hdd-ssd-combinatie toch een stuk minder rap is dan een flinke ssd. Wie iets meer geld aan een upgrade wil of kan uitgeven, kan ook een mini-ssd in plaats van de caching-ssd inbouwen en de hdd behouden. Ook kan het geheugen, dat niet vastgesoldeerd zit maar gewoon uit sodimms bestaat, worden vervangen.

Synthetische benchmarks: groter is beter

Cinebench 11.5

Cinebench 11.5 - Single
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31A
*********
1,22
Lenovo U410
********
1,21
Dell Inspiron 14Z
********
1,17
Samsung Series 9 (2012)
*******
1,07
HP Envy 4-1030ed
*******
1,05
Air 13" 2011
*******
1,02
Samsung Series 5 (2012)
******
0,86
Lenovo U310
*****
0,69
Cinebench 11.5 - Multi
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31A
*********
2,78
Lenovo U410
********
2,76
Dell Inspiron 14Z
********
2,70
Samsung Series 9 (2012)
*******
2,39
HP Envy 4-1030ed
*******
2,36
Air 13" 2011
*******
2,23
Lenovo U310
*****
1,68
Samsung Series 5 (2012)
*****
1,66
Cinebench 11.5 - OpenGL
SysteemnaamFramerate in fps, hoger is beter
Asus UX31A
*********
16,4
Lenovo U410
********
15,9
Samsung Series 9 (2012)
*******
13,0
HP Envy 4-1030ed
******
12,4
Air 13" 2011
******
11,5
Dell Inspiron 14Z
****
8,6
Samsung Series 5 (2012)
****
7,9
Lenovo U310
***
6,7

De Core i7 laat zowel in de singlethreaded- als de multithreaded-deeltests de betere prestaties zien, terwijl logischerwijs ook de losse videokaart in de U410 goed presteert. De gpu in de i5-dualcore van de U310 is hekkensluiter en ook de cpu-prestaties van die ultrabook blijven achter bij de concurrentie.

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31A
*********
482,50
Samsung Series 9 (2012)
********
429,70
Lenovo U310
*****
258,93
Lenovo U410
****
248,80
HP Envy 4-1030ed
****
208,60
Air 13" 2011
****
202,70
Dell Inspiron 14Z
*
73,97
Samsung Series 5 (2012)
*
73,11
CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31A
*********
323,00
Air 13" 2011
******
226,50
Samsung Series 9 (2012)
******
209,40
Lenovo U410
**
85,66
HP Envy 4-1030ed
**
83,34
Dell Inspiron 14Z
**
74,08
Samsung Series 5 (2012)
**
71,75
Lenovo U310
**
61,23

In CrystalDiskMark presteert de hdd-ssd-combinatie van de Lenovo-ultrabooks met lezen nog redelijk, maar de volledig solid state-uitgevoerde ultrabooks van Asus en Apple zijn een flink stuk rapper. Vooral met schrijven hebben de caching-oplossingen moeite om de snelste laptops zelfs op halve snelheid bij te benen.

PCMark Storage

PCMark 7 - Storage
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31A
*********
5370,00
Lenovo U410
*******
4278,00
HP Envy 4-1030ed
*******
4259,00
Lenovo U310
*******
4108,00
Samsung Series 9 (2012)
******
3767,00
Samsung Series 5 (2012)
**
1574,00
Dell Inspiron 14Z
**
1415,00

De Storage-deeltest van PCMark laat een iets rooskleuriger beeld van de caching-prestaties van Lenovo's ultrabooks zien; in het dagelijks gebruik zijn de caching-drives dan ook een hele verbetering. Wie echter echt serieuze snelheid en 'responsiviteit' wil, kan nog altijd beter een ssd dan een caching-ssd inzetten.

Praktijktests

Handbrake

Handbrake
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Asus UX31A
****
117,00
Air 13" 2011
*****
144,00
Samsung Series 9 (2012)
*****
145,00
HP Envy 4-1030ed
*****
149,00
Lenovo U410
*****
152,00
Dell Inspiron 14Z
******
175,00
Samsung Series 5 (2012)
*******
214,00
Lenovo U310
*********
261,00

Een filmpje converteren met Handbrake is met de U410 vlot afgehandeld, maar er zijn snellere ultrabooks. De U310 is er daar allerminst een van.

Lightroom

Lightroom - Exporteren
Systeemnaamin seconden, lager is beter
Lenovo U410
*****
111,00
Asus UX31A
*****
111,00
Lenovo U310
*****
129,00
Samsung Series 9 (2012)
******
131,50
HP Envy 4-1030ed
******
138,00
Dell Inspiron 14Z
******
147,00
Air 13 2011
******
151,00
Samsung Series 5 (2012)
*********
200,00

De i7 in de U410 kan zich met de snelste laptops meten. De resultaten van de U310 blijven niet ver achter.

Photoshop

Photoshop - Retouch Artist
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Asus UX31A
*****
20,22
Dell Inspiron 14Z
*****
21,20
Lenovo U410
*****
22,00
Samsung Series 9 (2012)
******
23,20
Air 13" 2011
*******
28,74
HP Envy 4-1030ed
*******
28,91
Samsung Series 5 (2012)
*******
29,50
Lenovo U310
*********
35,40

De i7 uit de U410 heeft geen problemen om de concurrentie bij te houden, maar de U310 met zijn i5 is een stuk trager.

Premiere Pro CS5

Premiere Pro CS5
Systeemnaam

In seconden, lager is beter

Asus UX31A
****
345,00
Lenovo U410
*****
389,00
Dell Inspiron 14Z
*****
415,00
Samsung Series 9 (2012)
*****
449,00
HP Envy 4-1030ed
******
459,00
Air 13" 2011
*******
594,00
Lenovo U310
********
683,00
Samsung Series 5 (2012)
*********
705,00

Renderen is met de U410 als een van de snelste bekeken, terwijl de U310 opnieuw achterblijft. Daarmee lijkt ook in deze test de grotere ultrabook vooral geschikt als allrounder, terwijl de 13"-er meer als consumptieapparaat gezien moet worden.

Quickpar

Multipar
SysteemnaamIn seconden, lager is beter
Lenovo U410
**
67,00
Lenovo U310
****
145,00
Asus UX31A
******
199,00
Dell Inspiron 14Z
******
215,00
Samsung Series 9 (2012)
*******
227,00
Samsung Series 5 (2012)
*********
282,00

Het uitpakken van een filmpje gaat op beide ultrabooks bijzonder vlot en de caching-ssd lijkt hier een bottleneck naar de harde schijf weg te nemen.

Beeldscherm en accu

Accutest - browsen

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Asus UX31A
*********
348,00
Dell Inspiron 14Z
********
326,00
Lenovo U410
********
326,00
Air 13" 2011
********
319,00
HP Envy 4-1030ed
********
308,00
Samsung Series 5 (2012)
******
248,00
Samsung Series 9 (2012)
******
240,00
Lenovo U310
*****
223,00

Accutest - video

Accutest - video - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Asus UX31A
*********
331,00
Samsung Series 5 (2012)
********
324,00
Dell Inspiron 14Z
********
319,00
HP Envy 4-1030ed
********
311,00
Lenovo U410
*******
292,00
Air 13" 2011
*******
291,00
Samsung Series 9 (2012)
*******
271,00
Lenovo U310
******
225,00

De U410 is een middenmoter wat zijn accuduur betreft, waarbij de beeldschermhelderheid genormaliseerd werd. De kleinere accu van de U310 blijft wat achter bij de rest van het testveld.

Schermhelderheid

Schermhelderheid
SysteemnaamIn nits, hoger is beter
Samsung Series 9 (2012)
*********
450
Air 13" 2011
*******
382
Asus UX31A
*******
372
Samsung Series 5 (2012)
******
315
Lenovo U410
****
214
Dell XPS 14z
****
212
Lenovo U310
****
208
HP Envy 4-1030ed
***
172

De schermen van Lenovo zijn niet bijster fel; de edge-leds brengen de schermen nauwelijks boven de 200nits, wat werken in de zon of buiten zal bemoeilijken. Alleen de Dell en de HP hebben schermen die wat dat betreft vergelijkbaar zijn.

Zwartwaarden

Zwartwaarde (180nits)
SysteemnaamIn nits, lager is beter
Samsung Series 9 (2012)
***
0,220
Air 13" 2011
****
0,290
Lenovo U410
*****
0,350
HP Envy 4-1030ed
*******
0,460
Lenovo U310
*********
0,550

De tn-panelen die in de U-serie zijn ingebouwd, zijn niet zeer goed in staat om diep zwart weer te geven, vooral dat van de U310 is niet best. De helderheid is ruim tweemaal zo hoog als bij een scherm van Samsung of Apple. Overigens kunnen die schermen wel een hoge helderheid met diep zwart combineren, iets waar de Lenovo-displays niet in slagen.

Kleurweergave

De beeldschermen zijn, om ze niet ronduit slecht te noemen, geen hoogvliegers. De kleurweergave is voor beide schermen sterk afwijkend van de gewenste norm, wat zowel in het gamut als in de rgb-balans is terug te zien. In de praktijk levert dit overgens geen onoverkomelijke problemen op, maar wie enigszins kleurecht wil Photoshoppen, kan beter een gekalibreerd ips-paneel zoeken.

Merk en productserie Lenovo IdeaPad Lenovo IdeaPad
Type U410-MAH6NMH U310-MAG66MH
 
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (5 winkels) Onbekend (4 winkels)
Eerste prijsvermelding maandag 25 juni 2012 donderdag 21 juni 2012
Waardering Score: 4 Score: 4
Technische specificaties
  Intel Core i7 3517U Intel Core i5 3317U
  1,9GHz 1,7GHz
  3GHz 2,6GHz
  Intel H77  
  8GB 4GB
  Ddr3 (sodimm) Ddr3 (sodimm)
Video-interface
  14" 13,3"
  GeForce GT610M Intel HD Graphics
  Hdmi, wireless display (widi) Hdmi
  1366x768 (wxga wide) 1366x768 (wxga wide)
  Led: edge-lit  
Opslag
  32GB 32GB
  Solid state disk Solid state disk
  1TB 500GB
Interfaces
  2x usb 2.0, 2x usb 3.0 2x usb 2.0, 2x usb 3.0
  802.11n, 802.11b 802.11n, 802.11b
  Bluetooth 4.0  
Overige specificaties
  Ja  
  Windows 7 Home Premium  
  1,8kg 1,7kg
  59Wh  
    Blauw

Alternatieven

Apple MacBook Pro 2012 13.3

Zoals al aangegeven lijkt Apples MacBook Pro de laptop waarop het ontwerp van de U-serie van Lenovo geïnspireerd is. De laptops van Apple zijn dan ook een logisch, maar veel duurder alternatief. De niet-Retina-versies hebben een iets hogere resolutie en iets betere specificaties. Daar staat een prijs van een kleine vijfhonderd euro extra voor de 13,3"-versie de tegenover.

Samsung Series 5 Ultra NP530U3C-A05NL

Een populaire laptop in het prijssegment van de Lenovo-ultrabooks is de 13,3"-versie van Samsungs Series 5-ultrabook. Deze is, net als de U-serie, niet van een ssd voorzien, maar heeft een hdd aan boord. De cpu is iets trager, maar de overige specs zijn vergelijkbaar. De laptop is echter wat dunner en lichter, en daarmee misschien iets draagbaarder.

Score: 4.5OnbekendLaptops Asus Zenbook UX32A-R3024H
Asus Zenbook UX32A-R3024H

Eveneens in het segment van ultrabooks met een 13,3"-beelddiaginaal kan voor Asus' Zenbook UX32A gekozen worden. Deze laptop voelt meer als ultrabook, maar heeft iets mindere specificaties wat de processor betreft. Het scherm heeft net als dat van de U310 1366x768 pixels en ook een caching-ssd is net als in de Lenovo aanwezig.

Score: 3.5OnbekendLaptops Lenovo Thinkpad Edge S430 (N3B56MH)
Lenovo Thinkpad Edge S430 (N3B56MH)

Lenovo's eigen Thinkpad Edge, de S430, is wat prijs betreft eveneens een alternatief, maar mag geen ultrabook genoemd worden. Deze laptop wordt echter met Windows 8 geleverd en heeft enkele moderne features, zoals een thunderbolt-poort. Het scherm is in ieder geval wat zijn resolutie van 1600x900 pixels betreft beter en ook hier is een caching-ssd aanwezig. De laptop kost echter, afhankelijk van de winkel, al snel wat meer dan de U410.

Conclusie: betaalbaar design

De ultrabooks van Lenovo laten een wat gemengd gevoel achter. Er lijken wat kansen gemist te zijn die van de U410 en U310 geen aardige, maar goede ultrabooks hadden gemaakt. De keerzijde daarvan is echter de prijs. De laptops zouden met alle gewenste features ongetwijfeld duurder zijn uitgevallen, wat juist een van de sterkste punten onderuit zou halen.

De prestaties van de Core i7 in de U410 zijn, kort gezegd, dik in orde. Nergens is de processor langzaam en vergeleken met het testveld draaien de cpu-prestaties steeds in de top mee. De U310, met zijn tragere cpu, presteert een stuk minder, maar daar kunnen we mee leven. Voor dit model is wel een verstandigere keus gemaakt wat de gpu betreft, een die we ook bij de U410 hadden willen zien: geen losse videokaart. Om te gamen is de GT610M niet krachtig genoeg en deze zal, al is het maar uit accu-overwegingen, veelal uitgeschakeld worden. De gpu in de Ivy Bridge-processors is toereikend voor het vermoedelijke gebruik van de laptops.

Het geld dat in de U410 naar een gpu is gegaan, had beter aan snellere opslag of een beter scherm besteed kunnen worden. De caching-ssd in beide laptops krikt de prestaties van de harde schijf weliswaar op, maar een volledige ssd blijft stukken sneller. Gelukkig is dat met een beetje tweaken wel op te lossen. Dat geldt niet voor het scherm van beide laptops; de 1366x768 pixels van vooral het 14"-model zijn wat karig en de kwaliteit is in beide gevallen niet om over naar huis te schijven.

De U410 zou gezien zijn betere prestaties en strakke ontwerp, gecombineerd met een relatief lage prijs, een aardige koop zijn. Gezien de overbodigheid van de losse gpu in de U410 en de vooral op het 14"-scherm lage resolutie zouden we echter toch voor het 13,3"-model gaan. De U310 boet weliswaar flink in op prestaties, maar heeft een iets logischere hardwaremix.

Afgezien van de minpunten zijn de ultrabooks met hun bescheiden prijs en voor de U410 prima prestaties een aardige koop. Beide laptops hebben een prima touchpad, een goed, maar soms wat te compact toetsenbord en een strakke vormgeving. De gecombineerde minpunten voorkomen echter voor beide de vierde ster, waarmee ze een Goed-beoordeling zouden krijgen.

Pluspunten

+ Ontwerp
+ Toetsenbord en touchpad
+ Prestaties
+ Prijs

Minpunten

- Beeldscherm
- Gpu in U410
- Geen volledige ssd

Scorekaart

 Lenovo IdeaPad U410 (MAH6NMH)Lenovo IdeaPad U310-MAG66MH
  Lenovo IdeaPad U410 (MAH6NMH) Lenovo IdeaPad U310-MAG66MH
Algemene beoordeling Score: 3 Score: 3
Prijs Score: 4 Score: 4
Featureset Score: 3 Score: 4
Prestaties Score: 4 Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 2 Score: 2
Bouwkwaliteit Score: 4 Score: 4
Ergonomie Score: 4 Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 4 Score: 3

Reacties (91)

Wijzig sortering
Ik heb de U410 in juni gekocht en werk er dagelijks mee. Het prima laptop. Ik sleep 'm overal mee naar toe. De keuze was vooral ingegeven door de 8GB werkgeheugen en de i7 processor, maar inderdaad ook omdat een mooi apparaat is.

Enkele aandachtspunten:
- de touchpad hapert zo nu en dan. Je kunt de cursor dan nog wel verschuiven via de touchpad. Maar op klikken reageert ie dan niet meer. Gisteravond gebeurde dit weer. Na Firefox opnieuw opgestart te hebben, werkte het weer.
-de knoppen van de touchpad moet je relatief in het midden klikken. Als je helemaal links of helemaal rechts klikt wil het soms niet reageren.
-de laptop heeft een glanzend beeldscherm. Gebruik dan ook altijd het stoffen dokje op blij sluiten tussen het toetsenbord en het beeldscherm te leggen.
-de laptop heeft geen vga-aansluiting. Dus als je op lokatie een presentatie wilt geven met je eigen laptop moet je daar rekening mee houden aangezien meestal nog steeds vga wordt gebruikt
-er schijnt een probleem te zijn met wifi met modellen van vr 13(?) juli 2012. Dat kan heb ik begrepen gratis worden verholpen door Lenovo. Ik heb wel eens last van een afnemende wifi-kwaliteit maar ik heb UPC als provider, dus msoms ligt het ook aan UPC.

Nog een laatste punt. De laptop heeft dus een SSD als cache. Nu werk ik veel met veel bestanden in mappen die ik dan tijdelijk kopieer op het bureaublad. Maar als ik dan zoek bninnen die map, duurt het toch wel lang voordat een compleet overzicht van de beschikbare bestanden in die map is gemaakt. Helemaal als je bedenkt dat er een SSD--cache in zit. Misschien kan iemand me dat uitleggen?

[Reactie gewijzigd door mrmvergeer op 22 november 2012 08:36]

Nu werk ik veel met veel bestanden in mappen die ik dan tijdelijk kopieer op het bureaublad. Maar als ik dan zoek bninnen die map, duurt het toch wel lang voordat een compleet overzicht van de beschikbare bestanden in die map is gemaakt.
Interessant.

Wat het zou kunnen zijn: als je bestanden kopieert naar je bureaublad, dan wordt waarschijnlijk alleen een verwijzing naar elk bestand gekopieerd en gecached, en niet de onderliggende data.

Na de eerste search zou een tweede search wel sneller moeten zijn, lijkt mij (misschien kun je dat bevestigen).
Later gaat het wel sneller. Hetzelfde probleem doet zich voor als ik van een groot aantal bestanden een gezipt bestand op het buroblad maak: Als ik dan naar de eigenschappen van de gezipte file kijk is deze in het begin slechts 5 tot 20Kb groot, terwijl het in de MBs moet zijn. Later laat eigenschappen inderdaad ok de correcte omvang zien. Het openen van het bestand (zelfs als deze nog maar "5Kb" is) gaat overigens prima).
'Nog een laatste knelpunt'

Volgens mij is het zo dat caching inhoud dat programma's die je vaak gebruikt in het cache geheugen komen te staan. Je besturingssysteem gebruik je vaak, dus die staat er sowieso in (vandaar dat de laptop ook snel opstart waarschijnlijk).

Het probleem is dat deze laptop maar 32 gb aan caching geheugen heeft. En als je dus windows en nog een aantal geinstelleerde programma's die je vaak gebruikt in je chaching geheugen heb staan, zit je ssd al snel vol.

Dus op het moment dat je in deze bestanden bladerd, staan ze alleen op je hdd, en is het navigeren dus traag.
En als je dus windows en nog een aantal geinstelleerde programma's die je vaak gebruikt in je chaching geheugen heb staan, zit je ssd al snel vol.
Erg onwaarschijnlijk.

Om 32GB aan cache vol te krijgen, moet je echt erg veel moeite doen.
Ik gebruik een normale SSD (120GB) samen met eboostr als cache en het is echt verbazingwekkend hoe weinig je eigenlijk nodig hebt voor een cache ssd.

Bedenk dat een ssd vooral nuttig is voor kleine bestanden. Grote bestanden kan een normale harddisk ook heel snel lezen.

Ik heb alle limieten in eboostr weg gehaald om meer te cachen, want met de normale zinvolle instellingen kwam ik bij lange na niet aan20GB. (laat staan 32GB of 100GB)
Ik heb nu vele duizenden RAWs (20MB fotos) in de cache staan en vele files van meer dan 100MB, anders had ik nog niet boven de 20GB gezeten.

Uiteraard heb ik videos wel uitgesloten voor caching.
Met betrekking tot de knoppen onder de touchpad kan ik daar het volgende aan toevoegen:
Zelf bezit ik een U310, waar de rechter knop werkt als de linker knop wanneer je uiterst rechts klikt. De linker knop heeft dat probleem echter niet.
Dit kan vermoedelijk verklaard worden uit het feit dat de volledige touchpad uit 1 stuk bestaat. In principe functioneert het hele ding als 1 grote muisknop. De twee knoppen worden aangegeven met een dun streepje tussen de knoppen in, maar als je in het midden van de touchpad drukt (ver boven het aangegeven streepje) dan hoor je nog steeds een klik en krijg je een linker klik-actie. Waarschijnlijk loopt dat dus gewoon door tot de rand van het touchpad en merk je dat bij de rechterknop aan het uiteinde de linker klik actie voorrang krijgt op de rechter klik actie.

Overigens is de prijs de enige reden tot aanschaf geweest voor mij. De Utwente had hem in de aanbieding en dit ding voldoet als je alleen tekstverwerking en programmeer taken uitvoert.

EDIT: In het artikel wordt bij uiterlijk de vergelijking getrokken met Apple. Voor zover ik weet maakt apple geen blauwe of roze ultrabooks, dus die vergelijking gaat niet voor alle versies op.

[Reactie gewijzigd door GeneralX op 22 november 2012 14:02]

ik denk dat je gelijk hebt. Maar vervelend blijft het wel.
Volgens mij kun je met de Intel software aangeven wat je wil cachen. Nu worden volgens mij alleen bepaalde Windowsmappen gecached.
Mooie review, ik vind het alleen vreemd om een laptop die 2x zo duur is als serieus alternatief te bestempelen.
vreemd om een laptop die 2x zo duur is als serieus alternatief te bestempelen
Kan ik me best voorstellen.

Anderen vinden het misschien vreemd om een laptop met 1600x900 scherm als alternatief voor deze1366x768-ultrabooks te bestempelen, en maken zich misschien weer minder druk om de prijs.
Ok, maar zet dan de Samsung series 9 daar ipv de Macbook - betere hardware (lichter, beter scherm etc) voor minder geld...

Of, inderdaad, geef geen twee maal duurdere hardware als 'alternatief'.
Als ze zo hun bestdoen om er op te lijken mag je toch wel het origineel in de alternatieven plaatsen vind ik.
Hij is waarschijnlijk als alternatief er neer gezet om dat hij qua uiterlijk er op lijkt, verder is hij niet in de testen mee genomen, ik zie hier niet echt een probleem in, als je alternatieven neemt moet je altijd keuzes maken gezien het grote markt aanbod.

Ik snap alleen niet waarom de in de benchmark gebruikte laptops niet allemaal als alternatief worden bestempeld, ze zijn immers gebruikt om er mee vergeleken te worden.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 22 november 2012 09:03]

Helemaal mee eens, prima review en dan alsnog een Macbook er tussendoor douwen omdat ze dat steeds geiler vinden op de redactie volgens mij... Jammer dat ze die ook gelijk bovenaan het lijstje zetten, terwijl dat voor een totaal ander segment bedoeld is.

Maar voor de rest: voor 700 euro een ultrabook met iig een redelijk goede processor en redelijk goede look is een zeer puike prestatie!
Ik heb er een tijdje geleden eentje gekocht en had toen voornamelijk 1 groot probleem: De Wifi-kaart was een drama. Zodra ik wat verder weg van de router ging zitten nam de internet snelheid drastisch af. Dit is door Lenovo inmiddels bij mij verholpen.

Verder ben ik er erg tevreden mee. Ik heb er wel een dual-boot machine van gemaakt en zet de SSD nu in als schijf voor Ubuntu. Ubuntu draait als een tierelier. Er waren wat problemen bij installatie omdat Intel zijn RAID-software inzet om een caching schijf te maken. Maar dat was na wat onderzoek simpel te verhelpen. Windows draait dan overigens een flink stuk langzamer nu de caching is uitgeschakeld. Maar de tip om de harddisk te vervangen door een SSD staan op mijn to-do lijst.

Verder kan ik me prima vinden in deze review. Heel herkenbaar. Het scherm is inderdaad niet veel soeps, maar werkbaar op 'de bank'. Boven op mijn bureau koppel ik 'm via HDMI aan mijn 23 inch monitor. Werkt allemaal prima. Gamen gaat overigens ook wel goed. Bij mij draaide Mass Effect 3 soepel, ook al is de Nvidia-kaart geen hoogvlieger. Ook 3D-bluray afdraaien gaat zonder problemen.
Beste ceesiebo1,

Ik heb exact hetzelfde probleem. Vind het een prachtige laptop alleen mijn wifi kaart is om te huilen. Heb een Extender aangeschaft om dit probleem weg te nemen, en dit hielp redelijk voor mij. Als ik boven zat op de 2e verdieping thuis kon ik gewoon niet eens meer pingen naar mijn router! Ben bij de winkel geweest maar die gaven aan dat dit een probleem nergens voorkomt. Hoe heb jij dit met lenovo opgelost dan?
Ik heb mijn U410 gekocht bij de Mediamarkt. Daar ben ik naar de servicebalie gegaan en het probleem uitgelegd. Zij hebben dat genoteerd en de laptop naar Lenovo gestuurd. Deze heeft mijn WiFi kaartje vervangen. Jouw winkel kent het probleem niet of liegt. Op het Lenovo support forum is dit probleem een flink issue geweest en het is bij Lenovo ook bekend. Ik zou terug gaan naar jouw winkel en verwijzen naar het Lenovo-support forum. Ik heb het linkje helaas niet bij de hand, maar als je binnen Tweakers zoekt, dan zie je nog een andere review staan en bij de reacties staat daar een linkje naar het support forum. Je kunt er ook op googelen natuurlijk.

Overigens, ik had een Broadcom kaartje en die is door Lenovo vervangen door een Atheros kaartje. Helaas had Lenovo wel een restore gedaan naar de oorspronkelijke installatie waardoor ik mijn games en ontwikkeltooling weer opnieuw kon installeren.
Beste Ceesiebo1,

Mijn winkel is ook de Media Markt. Dus ik zal het ze wel uit gaan leggen.
Hoelang duurt het dat je hem kwijt bent? Ik heb namelijk wel mijn projecten voor school etc.
Ik hoop dat ze het op kunnen lossen. Bedankt voor je antwoord.
Ik ben 'm ongeveer 2 weken kwijt geweest. Dat is wel lang voor het vervangen van een kaartje. Op het Lenovo forum staan vergelijkbare tijden.
Hoelang duurt het dat je hem kwijt bent? Ik heb namelijk wel mijn projecten voor school etc.
Ik hoop dat ze het op kunnen lossen. Bedankt voor je antwoord.
Als ik zo naar de foto in deze review kijk (mooi, foto's van de binnenkant in een review, dat zie ik graag! :)) dan zit er gewoon een halflang PCIe kaartje in. Als Lenovo geen beperkingen voor PCI-ID's heeft opgelegd (en die beperkingen zijn er denk ik inderdaad niet aangezien ze bij ceesiebo1 het kaartje vervangen hebben door een andere) dan kan je gewoon op eBay een Intel Wifi link 1000 of Wifi link 5100 scoren voor minder dan $10. Het kan wel 1-2 weken duren aleer je dat kaartje hebt, maar zodra ie er is kan je hem ook direct in je laptop schroeven zonder je laptop kwijt te zijn. :)
Ik zou zelf direct naar de fabrikant gaan, Lenovo in dit geval. Dat werkt meestal veel sneller dan via een winkel.
heb je geen 2 jaar on site garantie??
Dit is het draadje

Eigenlijk zou ik nog graag van T.net zien dat ze ook een paar Wifi tests doen. Lenovo zegt nl. dat alles gebouwt na 23 juli 2012 geen last van wifi problemen zou mogen hebben. Maar wie het draadje volgt weet wel beter.
Ook zijn er veel meldingen van mensen die 'm ook opgestuurt hebben, maar waar geen enkele prestatie verbetering te zien is i.v.m. voor het opsturen.

Mijn vriendin heeft de U310, en ik heb haar maar een USB wifi dongle gegeven, want er viel echt niet mee te werken. En dat bleek wel de oplossing.
Opsturen wil ik nog mee wachten totdat Lenovo iets betere repairs laat zien.

En inderdaad zegt de winkel (paradigit) van niks te weten, en raden aan drivers te installeren...

Dit is trouwens ook met een Broadcom kaartje, bouwdatum: 4 juni 2012.

Openschroeven is natuurlijk geen optie, aangezien de garantie dan vervalt. Plus dat niewe aparaten niet zulke slechte prestaties mogen leveren.
Hoe heb je dit dan geregeld? Ik heb ook een U410 en heb dezelfde problemen.
Op welk punt doel je? WiFi probleem of Ubuntu installatie?
Ik vind deze review eerlijk gezegd nogal tegenstrijdig qua insteek en ik mis een duidelijke conclusie, voornamelijk m.b.t. de U310

Bij de benchmarks wordt de (relatief goedkope) U310 vergeleken met (voornamelijk) ultrabooks uit een hoger prijssegment. Bij het doorlezen van de benchmark-resultaten (en de toon van de tekst) bekroop me continu het gevoel dat de laptop blijkbaar nogal tegenvalt qua prestaties.

Vervolgens wordt bij de alternatieven een aantal ultrabooks in ongeveer dezelfde prijsklasse gegeven, waarbij een aantal keer terugkomt dat je wel in snelheid inboet (vanwege processor en/of gebrek aan caching-SSD). Zijn de prestaties van de U310 dus toch zo goed dat het niet erg is om wat snelheid in te leveren bij een alternatief? Zo ja, waarom worden de benchmark-resultaten dan nergens in perspectief gezet?

Dit laatste ontbreekt ook vrijwel volledig in de conclusie. Ik begrijp dat het moeilijk is om algemene uitspraken te doen over prestaties, simpelweg omdat iedereen zijn laptop anders belast. Toch zou het fijn zijn om iets duidelijker indicaties te geven.

Dat het scherm slecht is, daar heeft iedere gebruiker last van, maar ook hier mis ik stelligheid over hoe hinderlijk dit precies is voor alle toepassingen behalve fotobewerking en design.

Het is alsof Tweakers heel voorzichtig is met het geven van een echt oordeel, uit angst dat mensen jullie verantwoordelijk houden voor teleurstellende aankopen o.i.d.. Ik merk dit bij meer reviews, maar bij deze wordt volgens mij helemaal weinig stelling genomen.

Als ik de specs bekijk zou ik bijvoorbeeld zelf inschatten dat hij best ok is om mee te werken voor studenten, zelfs voor programma's als Matlab (en de meeste toolboxes). Dit terwijl ik, na het lezen van de review, het gevoel heb dat ik deze laptop alleen zou kunnen gebruiken voor tekstverwerken. Maar nogmaals: dit wordt nergens expliciet gemaakt.

[Reactie gewijzigd door ChillinR op 22 november 2012 11:25]

Conclusie: Windows 7 of 8?
?
ja was ook erg benieuwd of hier een advertorial achtig verhaaltje over windows zou komen maar blijkbaar is het geschrapt.

wat ik verder niet begrijp is waarom ze de S430 niet mee hebben genomen in de test want die heeft voor een paar tientjes meer wel die paar 'extra features' zoals een resolutie van 1600x900 en een tenminste nog een GT620

pricewatch: Lenovo Thinkpad Edge S430 (N3B3EMH)
Eigenlijk zou Windows 7 nu als Pluspunt bij de reviews moeten worden gezet. En als minpunt als er Windows 8 op zit.
Apple dit, Apple dat, blablabla. Ik ben maar gestopt met lezen.
Ik ben het (deels) met je eens. De manier waarop er vaak over het design of ontwerp wordt gesproken tijdens revieuws iriteerd mij ook.

"Ook opengeklapt gaat de vergelijking met een MacBook Pro niet direct mank: een chiclet-toetsenbord, groot touchpad en minimalistische vormgeving kenmerken de serie."

Nou weet iedereen ondertussen al wel dat apple niet de eerste was in de meeste producten of innovaties waar ze om bekend staan. Dus ik vraag mij af waarom dergelijke stukken niet geschreven kunnen worden als bv: (maar dan natuurlijk in abn)

"Lenovo heeft bij het ontwerpen van deze notebooks zich aan de huidige bekende minimalistische design filosofie voor notebooks gehouden. Andere laptops die met deze design filosofie ontworpen zijn o.a. mbp asus_x samsung_y etc. Het ontwerp van lenovo heeft enkele overeenkomsten met xx zoals yy en blabla. Over het algemeen vinden we de afwerking van het ontwerp van lenovo minder mooi dan sommige van de concurrenten. De dingen waar we minder enthosiast over zijn, zijn xxx yy en blabla. Waar we wel positief over zijn is xx en yy."

Imo moet de vergelijking van prijs en design pas aan het eind komen. Persoonlijk vind ik de mbp een van de mooiste of de mooiste laptops van het moment, ala design van 5 sterren. Maar als ik naar de prijs die ik moet betalen voor zijn prestaties en design kijk dan vind ik bv hem maar 3 sterren. Wat hij kost in vergelijking met andere producten interesseert me niks als ik wil lezen over zijn design. Wat me ook niets interesseert is wie de meest uniforme laptoplijn heeft en of diegene dan de eigenaar is van dat "design". Dat is waar jullie op dit moment met (bijna) elke utrabook revieuw naar refereren.
Ja, een beetje jammer dat alles dat minimalistisch aandoet gelijk getrokken wordt met een Apple kloon.

Iedereen weet dat een macbook zijn eigen soort laptop is.
De overeenkomsten gaan wel wat verder dan alleen het "minimalistische" of het toetsenbord. De Macbooks staan bekend om hun herkenbare vormgeving, veel fabrikanten lenen hier allerlei elementen van.

Mij hoor je over dat 'lenen' verder niet klagen, maar als je niet wil dat reviewers de vergelijking maken, kun je misschien beter bij fabrikanten gaan vragen of ze niet wat origineler kunnen zijn met hun designs.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 22 november 2012 13:38]

Ik irriteer me hier ook aan, waarom moet ik OVERAL weer Apple dit Apple dat horen, irritant gewoon. Apple heeft ook weer zijn designs geleend van andere merken, boeien. Alu Unibody, al jaren op de markt, boeien. Niet meer dan logisch dat andere fabrikanten deze gaan gebruiken.

Overigens een kek ultrabookje, waarschijnlijk mijn volgende.. alhoewel de schermresolutie me nog doet twijfelen..
Prima laptop zo te zien, beetje jammer van de videokaart waar je totaal niks aan zal hebben. Had ik inderdaad net zoals tweakers aangaf een SSD voor geinstalleerd.

Waarom heet de conclusie trouwens: Windows 7 of 8? Er wordt in de conclusie helemaal niks over verteld :P
Ik was ook wel heel erg benieuwd naar dat gedeelte van de conclusie.

Ik neem aan dat deze modellen nog met Windows 7 worden geleverd, en dat dit voor mensen met een W8 afkeer een interessante optie kan zijn.

Aan de andere kant zijn er genoeg deals te vinden van andere Windows 7 Ultrabooks, die door prijsdalingen bijzonder interessant zijn geworden.
Kun je aangeven waarom de videokaart niet voldoet? Ik speel voornamelijk singleplayer games en Starcraft 2, Mass Effect 3 en Portal 2 draaien bij mij prima. De benchmarks in de test van het artikel test de Nvidia videokaart helemaal niet. Of is dit 'common knowledge' voor de core-tweakers? Ik heb wel eens een beetje gegoogled op deze kaart en het is inderdaad geen hoogvlieger, maar om nou te zeggen dat gamen hiermee niet gaat...
Ik denk dat je in weinig vergelijkbare laptops een dergelijke videokaart zal aantreffen. Dan mag je het stellen met Intel graphics. Doe mij dan maar een nvidia kaart anytime.

[Reactie gewijzigd door tiguan op 22 november 2012 20:21]

Precies. Daarom vind ik die OpenGL benchmark zo raar. De Asus staat boven de U410 terwijl die alleen een Intel HD 4000 heeft. Dat lijkt me een foutje tenzij ze de U410 niet met de Nvidia hebben getest, maar ook met de HD 4000.
Beetje late reactie, maar goed. Even met Google kijken heeft me geleerd dat de GT610M nauwelijks beter is dan de HD4000. Het blijkt inderdaad een vrij nutteloze toevoeging te zijn. De games die ik speel lopen waarschijnlijk net zo goed (of slecht) onder de HD4000 als de GT610M.
Ik vind het onbegrijpelijk dat ze laptops van deze afmetingen nog uitbrengen met 1366x768 schermen. Zeker voor deze prijs! Stop er dan een i5 in en een wl werkbaar scherm.

Ik heb zelf een 11.6" ultraportable van al wat jaartjes oud met dezelfde resolutie, maar zelfs met die schermgrootte had ik liever wat meer pixels gehad. Die was dan ook wat goedkoper ;) Op 13.3" of 14" is dit onacceptabel wat mij betreft.

edit: GnomeO wordt wel omlaag gemod, maar ik ben het wel met hem eens. De constante vergelijking met alles Apple komt mij ook de spuigaten uit. Het is een afgeronde aluminium laptop, klaar.

edit: marino_centrino, ik vind dat een prima idee. Het zou mooi zijn als Tweakers dan ook accurate cijfers van kosten van verschillende typen schermen zou kunnen opgraven. Dat deze discussie bij elke laptop gevoerd worden wist ik niet; ik lees niet alle reviews.

Overigens lijkt het alsof we er alleen maar op achteruit gegaan zijn qua resoluties van laptopschermen over de jaren; op mijn in 2006 gekochte Dell Inspiron 6400 was de standaardresolutie 1280x800 (vergelijkbaar met deze Lenovo's), waarbij een upgrade naar 1680x1050 zo'n 100 Euro extra kostte. Deze optie wordt eigenlijk nooit meer aangeboden lijkt het. Dat was 6 jaar geleden; qua prestaties zijn de laptops inmiddels wel 10 keer zo snel, maar we zitten nog steeds met dezelfde brakke schermen 8)7

[Reactie gewijzigd door geez op 22 november 2012 10:24]

Misschien is het wat voor Tweakers om eens een achtergrond-artikel te wijden aan schermresoluties om uit te leggen waarom deze resoluties nog steeds gevoerd worden en bestaansrecht hebben. Het levert namelijk elke keer dezelfde discussies op waarin de mening van de tweaker verschilt van wat de markt vraagt en nodig heeft.
Dan kan daar voortaan naar verwezen worden en dit soort discussies bij elke nieuwe laptop/tablet/ultrabook vermeden worden.
prima reactie. Het beeldsacherm is prima. Voor mij is de 8GB en de i7 belangrijker dan de hoogste resolutie.
Inderdaad. De meeste consumenten vinden de prijs en de prestaties nu eenmaal veel belangrijker. Vraag een leek maar eens op welke resolutie zijn laptop draait, dat weten ze niet.
Ik blijf het ook een overbodige discussie vinden: voor wat meer geld krijg je een Full HD scherm, maar dan krijg je weer de klacht dat deze ultrabook te duur is, het is ook nooit goed.
dat vind ik nu eens een onzin reactie, want vraag je die leek wat er prettiger kijkt ...
dan zal een 1900x1200 reactie altijd worden verkozen bijven een 1300 x 600 oid.
niet mee eens; een groot voordeel van lagere resoluties is dat ze minder van de gpu vragen, wat voor laptops nog wel eens relevant kan zijn. Juist door een lage resolutie kan een hogere accuduur worden behaald. Nu kun je een scherm met hogere native resolutie natuurlijk ook op een lagere resolutie laten draaien, maar juist dan vermindert de beeldkwaliteit. Mijns inziens is een lagere native resolutie dus een logische keuze voor laptops die het meer van de mobiliteit moeten hebben.

Je levert een hogere resolutie in, maar wat je ervoor terugkrijgt is een hogere accuduur, betere performance op een slechtere gpu (Bijvoorbeeld die van de i-series). Bovendien scheelt het meestal aanzienlijk in prijs. Ikzelf ben heel tevreden met mijn 1366x786 (dus niet 1300 x 600). Als ik thuis werk kan ik namelijk gewoon mijn tweede scherm aansluiten, en aangezien ik dan op netstroom werk maakt het dan niet uit hoeveel ik dan van mn gpu vraag.

Kortom: het is niet alleen zo dat een lagere resolutie altijd een 'slechtere optie uit prijsoverweging' is, het heeft op sommige vlakken gewoon voordelen boven een hogere resolutie.
Inderdaad onbegrijpelijk dat er nog laptops met zulke resoluties gemaakt, verkocht en gereviewd worden en dat zo'n laptop dan ook nog een redelijke tot goede eindbeoordeling krijgt...
Hoe kunnen de prijs en prestaties nu in hemelsnaam een pluspunt zijn, terwijl je een jaar geleden de V131 kon kopen met
• een praktisch even snelle CPU.
• veel betere accuduur.
• 550-600

Dat geldt overigens voor meer ultrabooks. Vergeleken met wat er vorig jaar op de markt was zijn het gewoon allemaal miskopen totdat je in het hogere segment komt: dan krijg je ten minste een goed scherm.
echt ongelooflijk; telkens als er iets over ultrabooks geschreven wordt begin je over die V131... Niet 1x, of 3x, ik denk dat ik het inmiddels al op >10 plaatsen heb gelezen.
Echt, ik heb deze reactie weken voor me gehouden, maar vandaag moest het eruit.

Darkstone: Ja, die V131 was goed! en Nee, hij is niet meer leverbaar.

ok: en Ja, ook ik hoop dat Dell ooit weer eens met zo'n goede laptop komt. Maar tot die tijd zal ik niet telkens op de V131 terug komen. En jij?
Wat let men om voor n van deze laptops te kiezen ipv bijvoorbeeld de Dell Vostro's 3360 en 3460? Buiten het feit van de ssd cache schijf van de Lenovo's, heeft Dell een stapje voor qua prijs icm de vele verkrijgbare kortingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*