Door Hielko van der Hoorn

Intel Pentium 4 "Northwood" review

Conclusie

Zoals de benchmarks hebben laten zien presteert de Northwood merkbaar beter dan de Willamette, maar wonderen kun je niet verwachten van de extra 256KB L2 cache. Wat wel een klein wondertje is, is het 0,13 micron productieproces. Het is niet alleen goed voor een verlaging van de warmteontwikkeling, het heeft ook een zeer positieve invloed op de tweakbaarheid van processors.

Intel logoVerder biedt het Intel de ruimte om komend jaar snellere en goedkopere processors op de markt te brengen. Vooral op het laatste zullen veel mensen staan te wachten. Hoewel de prijzen van de Pentium 4 niet meer zo hoog zijn als bij de introductie, is een Pentium 4 zeker niet goedkoop. De 2,2GHz Northwood staat momenteel voor ongeveer € 850,- in de pricewatch en de 2,0GHz variant gaat voor € 680,- over de toonbank. Een stuk hoger dan de Athlon XP 2000+ of de Athlon XP 1900+ die respectievelijk € 400,- en € 300,- moeten opbrengen.

Voor de Northwood moet dus meer geld neergeteld worden, maar het is zeker niet langer zo, dat je voor meer geld een langzamere processor krijgt. Ik heb jammer genoeg geen benchmarks van een Athlon XP 2000+ om de score mee te vergelijken, maar het zou me meer dan verbazen als deze een overgeclockte Northwood kan bijbenen. Een Athlon XP 2000+ overclocken met 10 procent is een flinke prestatie, maar de 2,2GHz Northwood draait zijn hand er niet voor om, om ruim 25 procent boven de standaardsnelheid te zitten.

Concluderend durf ik te zeggen dat de 2,2GHz Northwood de beste, maar ook de duurste processor is die de consument momenteel in de winkelwagen kan gooien.

Reacties (51)

51
48
39
9
2
0
Wijzig sortering
Hielko, zou het mogelijk zijn om de NW nog een keertje met rambus geheugen te testen, zodat ie helemaal uit de verf komt? Of is het moeilijk om aan de hardware daarvoor te komen.

Het zal op zich niet veel uitmaken voor de onderlinge verschillen, maar het geeft wel een goed beeld over de maximale potenties van de p4. Prijstechnisch is ddr geheugen naturlijk veel aantrekkelijker, maar iemand die € 850 voor een NW2.2 wil betalen, heeft waarschijnlijk ook wel extra centen over voor de extra performance die rambus geheugen biedt.
Het zou ook interessant zijn voor de echte performance-freaks om de o/c-baarheid van een NW in een rambus-systeem en een DDR systeem te vergelijken.
Hielko, zou het mogelijk zijn om de NW nog een keertje met rambus geheugen te testen, zodat ie helemaal uit de verf komt? Of is het moeilijk om aan de hardware daarvoor te komen.
Mogelijk is het wel, maar echt nuttig is het imo niet. Deze benchmarks op een DDR systeem laten prima zien hoe een Northwood presteerd, en dat is het doel van het artikel. Op een RDRAM systeem krijg je er waarschijnlijk 5 procent performance bij of iets dergelijks, maar om iets te kunnen zeggen over de maximale snelheid die dan haalbaar is met een Northwood systeem heb je meteen extra vergelijkingshardware nodig. Als je de absolute snelheid wilt weten heb je ook een vergelijkbaar testsysteem nodig gebaseerd op de Athlon XP 2000+. Opzich natuurlijk een interessante vergelijking, maar dan krijg je eigenlijk een ander soort artikel wat meteen 2x zoveel werk is om te maken.
Het zou ook interessant zijn voor de echte performance-freaks om de o/c-baarheid van een NW in een rambus-systeem en een DDR systeem te vergelijken.
Het zou me verbazen als dat sterk zal verschillen. Moederborden gebaseerd op de i845 of de i850 chipset zullen beide toch wel een FSB in de buurt van de 133MHz moeten kunnen halen dunkt mij :).
Ik ben inderdaad wel benieuwd naar hetzelfde systeem onder 512 MB DDR. Maar dan wordt het meer een benchmark voor DDR geheugen tov. PC2100 :)

`k denk het niet dus, helaas :)
Blue-Eagle

PC2100 geheugen = DDR geheugen

Rambus, ofwel RIMM geheugen is bijvoorbeeld PC800
Argh,. moet ik beter opletten als ik iets koop dus :D
maar het zou me meer dan verbazen als deze een overgeclockte Northwood kan bijbenen
Op Hardware.info hebben ze vandaag een review gezet van de AMD XP 2000+ hierbij hebben ze ook de prestatie van deze Pentium 4 Northwood's erbij gezet.

Hierbij komt naar voren in de conclusie dat de 2 (Intel en AMD) er gewaagd aan elkaar zijn.

link naar de review:
http://www.hardware.info/reviews.php?id=235&page=1


edit: Hoofdletter gebruik...
Dat bewijst dan mijn punt. Als beide processors op standaard snelheid ongeveer evensnel zijn is de Northwood sneller als je hem overclockt. Deze krijgt dan namelijke een performance boos van 30 procent terwijl de Athlon het met slechts 10 of minder procent moet doen.
je hebt gelijk, ik heb ff over het woordje "overgeclockte" heen gelezen..

Maar toch is het goed om te zien dat de AMD XP's toch de Intel Nothwood's goed kan bijhouden.

En inderdaad zullen de Intel Northwood's zeker de AMD XP's ver achter zich laten als deze tot het maximum overgeclokt worden.
Eigenlijk is het logisch dat je een P4 wel zover kan overklokken en een Athlon XP niet echt meer. De P4 is nu met de Northwood weer een "generatie" opgeschoven. Intel heeft voor de Northwood een snelheidsrange bedacht waarin ze denken de Nortwood te kunnen maken. Die begint (ook komen nog lager geklokte Nortwoods) bij 2 Ghz. De XP kon eerst (XP 1500+ )procentueel wel meer overgeklokt worden dan een 2000+ nu kan. Echter, de XP wacht op zijn aflosser. Dat betekend dat de XP nu ongeveer het geplande einde van zijn snelheidsrange bereikt heeft, meer denkt AMD er niet mer op een normale manier uit te slepen. Met wat extra koeling lukt dit natuurlijk wel, maar dat is bijna niet meer interessant.
Het valt me op dat er steeds bij een die-shrink gemeld wordt dat de warmteproduktie lager is. In dat verband vind ik het jammer dat er nu geen tabelletje bij staat met de temperaturen van de verschillende processors.

Zeker als steeds met hetzelfde moederbord en dezelfde HSF gewerkt wordt, moet daar bij deze review toch wel een interessante tabel uitkomen, dacht ik. Misschien dat de inwendige temperaturen (gemeten door het mobo) elkaar niet veel ontlopen, maar als de temperatuur van de heatsink zelf gemeten wordt, is het verschil in overgedragen energie wel te zien: Als de heatsink koeler blijft, is er dus minder energie overgedragen en is dus de warmteproduktie lager.

Hielko, als je de spullen nog beschikbaar hebt, zou je dit dan nog kunnen toevoegen aan de review? Of zou dit in een volgende review aan de orde kunnen komen?
Een GeForce3 met een GeForce 2 vergelijken mag wel, maar je kan niet een Northwood vergleijken met een P3 als de videokaarten tegelijkertijd compleet anders zijn. Omgekeerd gaat het ook op. Je kan geeen GeForce2 vergelijken met een GeForce3 als beide kaarten in een compleet ander systeem zitten.

Iets vergelijken mag alleen als alleen de enige variabele bij de testen het te vergelijken product is.
Nou nog een vergelijk van 10 Willamette's en 10 Northwood's beide op 2Ghz en kijken welke gemiddeld het verste overgeklokt kan worden. Al had het hier natuurlijk ook wel even een voorzetje gekund door ook de Willamette over te klokken
Het overclocken van de 2GHz Willamette heb ik wel eens eerder behandeld op tweakers.net. Dat kan je vinden in dit artikel. Daar kreeg ik de 2GHz Willamette op precies 2,1GHz. Om dat te vergelijken met de 2GHz Northwood, das een 5% overclock in plaats van een 30% overclock.
Dat was dan juist een van die dingen die je er bij had kunnen zetten. (ik weet het, ik hou heel erg van zeiken).
Het zijn juist dingen als overklokbaarheid, stroomverbruik en warmteproductie waaraan je kan zien wat het voordeel is voor de P4 van de overstap van 0,18 naar 0,13 micron. Dan is alleen een noorderhout overklokken alleen maar een aanwijzing dat die goed te overklokken is, niet dat ie BETER te overklokken is. Maar zoals ik zeg ik hou van zeiken en soms ben ik te lui om verder te kijken. Verder is het een goed artikel, niks mis mee, maar dat soort dingen mis ik dan net.
Daar heb je inderdaad een punt. Wellicht dat ik er soms te snel van uit ga dat men iets wel weet. Daar zal ik in het vervolg wat meer op letten bij het schrijven van een review :).
Anoniem: 18155
@Hielko25 januari 2002 20:54
En ook zou het handig zijn om naast een grafiekje ook de exacte scores bij zetten,(onder grafiek of in de score balk bijv.)
En wat moet ie gaan kosten :?

edit: volgende keer beter lezen |:(
Misschien een idee om de conclusie door te lezen? Daarin heb ik namelijk het volgende geschreven:
De 2,2GHz Northwood staat momenteel voor ongeveer € 850,- in de pricewatch en de 2,0GHz variant gaat voor € 680,- over de toonbank. Een stuk hoger dan de Athlon XP 2000+ of de Athlon XP 1900+ die respectievelijk € 400,- en € 300,- moeten opbrengen.
Anoniem: 13295
25 januari 2002 13:47
Het 0,13 micron procces is zeker 'n goede ontwikkeling. Het is natuurlijk wel leuk om steeds maar snellere CPU's te ontwikkelen, maar 't wordt steeds moeilijkere om ze met 'n acceptabele temp. te laten werken. Ik heb nu 'n Atlhon & wordt gek vd. herrie die m'n luchtkoeling maakt, ondanks dat ik volgens de specs 'n "stille" fan heb.
Notebooks zijn al helemaal "slachtoffers" vd. hitte & worden dmv. van obscure trucs koeler gemaakt (lees speedstep).
Het 0,13 micron procces is zeker 'n goede ontwikkeling. Het is natuurlijk wel leuk om steeds maar snellere CPU's te ontwikkelen, maar 't wordt steeds moeilijkere om ze met 'n acceptabele temp. te laten werken.
een bijkomend probleem van een kleiner productie proces is de hitteverwijdering. doordat de processor kleiner wordt wordt het ook moeilijker die hitte te verplaatsen.
een bijkomend probleem van een kleiner productie proces is de hitteverwijdering. doordat de processor kleiner wordt wordt het ook moeilijker die hitte te verplaatsen.
De processor wordt niet kleiner. De transistors binnen de chip worden kleiner (60 nanometer). Hierdoor is het juist zo dat de chip minder warmte produceert. De voltage waarop de chip werkt is ook lager. Het warmteuitwisselend oppervlak van de Northwood tov de wilamette is AFAIK niet kleiner geworden, dus warmteverwijdering lijkt me niet moeilijker dan voorheen.

/edit nav reactie Hielko.
Aha, en ik dacht dat ik de review goed gelezen had en het begrepen had. Maar de core zelf is wel kleiner alleen het totaalpakket ;) met heatspreader is gelijk van afmeting.
* 786562 klerkxé alleen op microschaal zichtbaar was en had zichzelf daarmee zo gebrainwashed dat de gelezen tekst selectief verwerkt werd.
Het is natuurlijk ook ergens nogal logisch dat als het produktieporces op microschaal kleiner wordt, dat de som der delen ook kleiner wordt.
En mogelijk zal zoals je al aangeeft de afname in warmteproduktie van het totaal en de afname van de oppervlakte van de core elkaar uitmiddelen. Als de warmtetransfer van core naar heatspreader dan ongeveer gelijk is dan is alsnog de warmteverwijdering van de processor (spreader in dit geval) geen groter probleem dan voorheen.
De processor wordt dus wel kleiner met een kleiner productieproces. Zoals ik ook al ergens in de review heb staan is de die grootte van een Willamette iets van 217 vierkante millimeter terwijl de Northwood 147 vierkante millimeter groot is. Dus het zal zeker zo zijn dat de chip minder warmte produceert, maar ik denk dat hij per vierkante millimeter nog ongeveer evenveel warmte produceert. Dat maakt echer niet zoveel uit omdat de heatspreader die op de core geplakt is dat oppervlak toch vergroot naar iets van 1000 vierkante millimeter :).
Uhmm, hoe groot denk jij dat een Pentium 4 is? 10 bij 10 centimeter? :D. De heatspreader is net iets groter dan 3 bij 3 cm. Dat vertaalt dus in een oppervlak van 900-925 vierkante millimeter. Het is dus zelfs iets minder dan 1000...
je kunt bijna een 0 achter die 1000 zetten :)
Hiervoor heb ik allereerst de standaard Intel retail heatsink vervangen door een Spire Icestream koeler. Deze maakt wel iets meer lawaai dan de superstille Intel koeler, maar een snel testje wees uit dat de overclockbaarheid ook toenam met circa 50MHz.
Vind ik een goed plan, maar....
Dit moederbord kon geen voltage hoger dan 1,7V voeren aan de processors, wat de resultaten wellicht negatief heeft beïnvloed.
Waarom zoek je dan geen moederbord wat wel een hoger voltage kan geven :? |:(
Misschien dat praktisch alle moederborden gelimiteerd zijn tot dat voltage? Hoeveel Socket A moederborden ken jij bijvoorbeeld die hoger dan 1,85V kunnen komen? Daarnaast is zo'n overclock testje nou niet echt zo belangrijk om speciaal daarvoor een ander moederbord te regelen...
Hielko :)
Is het mischien een idee om de voltage mod die hier staat te proberen en dan kijken hoever je ze dan kan overklokken :?
Anoniem: 35417
@GiLeX12 februari 2002 15:44
Ik begrijp dat het zijn eigen mobo is, en het lijkt mij dan ook dat ie daar geen voltage-mod op wil doen. Of hij had em ergens geleend, en dan zou ie het al helemaal niet doen, dus ik zou er niet op rekenen :)
Ik weet niet of alle moederborden gelimiteerd zijn aan dit voltage. Maar aangezien je twee maal de aanname vermeldt dat je met een hoger voltage mischien een hogere kloksnelheid zou halen, zou ik dit toch uitgezocht hebben.

Het viel me ook nog even op dat je bij het overklokken iets raars geschreven hebt.
Misschien dat uit beide processor meer te halen valt met een hoger voltage. De 2,2GHz Northwood kwam niet over de 2,8GHz zolang er benchmarks gedraaid moesten worden, maar op 2.970MHz kon ik nog wel in Windows 2000 booten. Ik verwacht dan ook dat je met waterkoeling de 3GHz barrière makkelijk kunt doorbreken.
Voordat je de overklokresultaten geeft stel je dat een hoger voltage een hogere kloksnelheid kan opleveren en daarna stel je dat waterkoeling een hogere kloksnelheid zou opleveren
Nu weet ik wel dat waterkoeling beter koelt en mischien met 1.7 Volt een hogere kloksnelheid zou halen, maar wie zegt dat de temperatuur hier de bottleneck is? Als het voltage de bottleneck is dan gaat het hele waterkoeling verhaal natuurlijk niet op.

Ik vind het een beetje raar staan. Je begint over het één en eindigt over het ander.

<edit> typo
Bij de introductie van de Pentium 4 was de publieke opinie over de Pentium 4 overtuigend negatief
Bedoel je niet "overwegend negatief" ? Zo klopt de zin niet.
Ik heb de zin aangepast :).
De nortwood 2.2Ghz leverd volgens de S-Spec pagina van intel maar 50W aan warmte tov de XP 2000+ 75W.

Nog een paar daagjes wachten en de prijsverlagingen van 10-30% worden doorgevoerd!

Hier staat iedergeval een ASUS P4T-E en 256MB RIMM te wachten op een northwood 8-)
Volgens Northwood data sheet:

2 GHz Northwood: 52 Watts
2.2 Ghz Northwood: 55 Watts

2. The numbers in this column reflect Intels recommended design point and are not indicative of the maximum
power the processor can dissipate under worst case conditions. For more details refer to the Pentium® 4
Processor in the 478-pin Package Thermal Design Guidelines.

Als je flink zoekt in de Willamette datasheet lijkt het dat dit getal ongeveer 66% van het absolute maximum is.

Hierdoor kun je extrapoleren dat het absolute maximum van p4 Northwood gelijk is aan de ongeveer even snelle (in real world) AMD XP 2000+ , Namelijk 75 watts.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee