Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Windows 8: veelbelovende nieuwkomer op de tabletmarkt

Conclusie

Over het algemeen zijn we behoorlijk onder de indruk van de Metro-interface op tablets, zeker als je bedenkt hoeveel werk er sinds de release van Windows 7 verzet moet zijn. Microsoft heeft een nieuw startmenu gebouwd, heeft een volledig nieuwe api ontwikkeld, heeft een ARM-versie van Windows gemaakt, heeft een online applicatiewinkel uit de grond gestampt en heeft ook nog eens talloze ontwikkelaars overgehaald om met het nieuwe platform aan de slag te gaan. Dat maakt dat de nieuwe interface van Windows 8 al behoorlijk compleet aanvoelt, terwijl het eigenlijk een soort eerste release is.

Windows 8 in combinatie met een tablet heeft enkele praktische voordelen boven iOS en Android. Zo kan dankzij Snap View met twee apps tegelijk gewerkt worden en is er een volwaardige Office-versie. Daarnaast zijn het concept met Live Tiles en de bediening met swipes vanaf de zijkant goed uitgewerkt en in de praktijk intuïtief en leuk om mee te werken.

Wie al jaren ervaring met Windows heeft, zal flink aan de Metro-interface moeten wennen, maar voor iemand die zijn eerste tablet wil kopen en twijfelt tussen Windows 8, iOS en Android geldt toch al dat hij of zij rekening moet houden met een learning curve. De bediening van de Metro-interface is dan in het begin niet zo voor de hand liggend als de op smartphoneconventies gestoelde interfaces van iOS en Android, maar het went snel en daarna is het erg eenvoudig en niet onaangenaam om mee te werken.

Toch is het duidelijk dat we hier met een jong systeem te maken hebben. De meegeleverde apps zijn niet allemaal van hetzelfde niveau, maar kunnen eigenlijk wel allemaal wat extra functionaliteit gebruiken. Daarnaast is het wel aardig dat alles in dezelfde stijl is gegoten, maar sommige delen van het systeem - zoals grote overzichtspagina's in de store - zouden gebaat zijn bij wat meer traditionele, verticaal scrollende lijsten.

Op app-gebied staat het ecosysteem er redelijk goed voor; we zijn verrast over de hoeveelheid Nederlandse apps die al in de Store te vinden zijn. Van enkele grote namen, zoals Facebook, Twitter en Google, hopen we in de nabije toekomst ook nog apps te zien; daar zullen veel mensen op zitten te wachten. Ook hopen we dat app-ontwikkelaars iets meer creativiteit zullen tonen; we vinden het fijn dat alles een Metro-uiterlijk heeft, maar je moet wel in één oogopslag kunnen zien om welke app het gaat.

Met de Windows Store maakt Microsoft overigens wel een grote ommezwaai. Op een normale desktopcomputer met Windows kan je naar hartelust spelen, tweaken en apps installeren, maar Metro zit behoorlijk dichtgetimmerd. In dat opzicht doet het nieuwe ecosysteem aan dat van Apples iOS denken.

Windows 8 is op tablets nog niet zover als iOS en Android. Mensen die een Windows 8-tablet aanschaffen zullen de gebruikservaring van een early adopter hebben; af en toe zullen ze nog tegen een eigenaardigheid of onvolledigheid aanlopen. Het besturingssysteem kent echter ook enkele facetten, zoals multitasking, waarmee het in onze ogen potentieel beter kan zijn dan de twee grote concurrenten.

Microsoft noemt Windows 8 een begin, waarop in de komende jaren verder gebouwd moet worden. Het bedrijf heeft in elk geval een goede basis neergelegd zonder schrijnende, structurele fouten. Er is nog genoeg wat beter kan, en we zijn benieuwd hoe het app-aanbod zich zal ontwikkelen - maar Windows 8 is met zijn Metro-interface nu al een indrukwekkende speler op de tabletmarkt.

Lees meer

Samsung introduceert Windows RT-tablet Nieuws van 29 augustus 2012
HP komt niet met Windows RT-tablet Nieuws van 30 juni 2012

Reacties (100)

Wijzig sortering
Op een normale desktopcomputer met Windows kan je naar hartelust spelen, tweaken en apps installeren, maar Metro zit behoorlijk dichtgetimmerd. In dat opzicht doet het nieuwe ecosysteem aan dat van Apples iOS denken.
Aan dit punt wordt, voor een tech-site, wel bijzonder snel aan voorbij gegaan. Voor mij als techie is dit in een instant dealbreaker. De implicaties zijn me te groot: totale vendor-lock-in, verlies van controle over je eigen apparaat, de obstakels die dat je geeft om eigen software te maken voor je eigen apparaat en jawel: privacy.

Zeker een site als deze mag dat wel meer onder de aandacht brengen en zelfs tegen ageren.
Het ligt natuurlijk ook aan welke versie je koopt als je voor een x86 tablet gaat met normale windows 8 kan je wel oude spul gebruiken. Met ARM zou het al geneens mogelijk zijn omdat standaard apps niet voor ARM worden compiled. Daarbij als ze het helemaal zouden openstellen krijg je ongeveer het android effect met applicaties dat niemand er wat voor maakt want de apps worden toch gratis gedownload.
Het zit er, zoals Office2013 laat zien, echter wel gewoon in. De keuze is bewust gemaakt om mensen wat minder te laten kapot maken of teleurstelling te voorkomen dat de belastingdienst software van eeuwen geleden niet werkt.

Echter, als tweaker vraagt dit uiteraard om een Jailbreak (en Microsoft zal dat, net zoals bij Chevron7 destijds, waarschijnlijk zelfs aanmoedigen): als wij desktop apps willen, zorgen we er gewoon voor.
De x86 apps met metro-interface zijn ook alléén via de store te verkrijgen. Ook op de desktop! Het OS is gewoon veel meer dichtgetimmerd dan ooit te voor. Do not want.
Helemaal niet dichtgetimmerder dan ooit te voren, alleen het nieuwe gedeelte is gesloten, wat je al had is net zo open als het altijd geweest is. Niet zo doom-denken.
En reken maar dat MS behoorlijk gaat inzetten op dat nieuwe gedeelte. Overigens is het "oude" gedeelte sinds WinXP allang niet meer zo open als het ooit was. Een andere theme installeren vereist een certificaat van Microsoft. 64-bit drivers ook - tenzij je de boel expliciet (en irritant) in developer-mode zet.

Mijn HTPC/NAS/servertje draait al Linux. KDE is best fraai en kent een tablet-mode zonder dit soort beperkingen. Het ziet er meer en meer naar uit dat Windows 7 mijn laatste MS-OS is.
En belangrijkste redenen die certificaten zijn gekomen is virussen en dergelijke. Maar nog steeds beta drivers zonder certificaten installeren bij mij nog gewoon als ik klik dat ik ze wil toestaan.
Ik vind het grappig dat veel elementen niet worden besproken in deze review, ondanks dat het goed geschreven is en lekker wegleest. Ik mis de volgende dingen:
- booten op een tablet (deze hebben meestal geen ssd, dus hoelang duurt het voordat de tablet is opgestart en hoe verhoud zich dat tot de concurrentie?)
- het kopieren van bestanden en het wegschrijven van bestanden (dat is aangepakt in Windows 8 - is dat ook bij de RT versie? Zo ja, benchmarks?)
- het ergste gemis vind ik echter een punt dat juist veel in reviews wordt aangehaald als HET verkoopargument: Office. Hoe werkt Office op de RT versie en link dit dan aan het onscreen toetsenbord. Met daarbij de volgende vragen: hoeveel ruimte is er nog met het toetsenbord, welke functionaliteiten missen in de RT versie
- ik mis ook eigenlijk het testsysteem als het ware: welke tablet is gebruikt met welke hardware? Normaal gesproken staat dat er wel bij vermeld

Suggesties
- er wordt gezegd dat de stylus input verbeterd moet zijn en dan vervolgens - omdat er geen stylus is meegeleverd - niet getest. Het zou met elke stylus moeten werken dus zou het misschien handig zijn een stylus van een merk te kopen en dit gewoon uit te proberen
- ik zou graag wen concrete vergelijking willen met drie kolommen waarin de voordelennvan elk OS in een kolom weer gegeven worden voor een goed beeld.

On topic: ik denk dat Windows een goede stap heeft gemaakt met Windows 8 voor touchscreenbediening. Het is niet ondenkbaar dat in de loop der tijd de volledige desktop wordt vervangen, aangezien het nog steeds niet helemaal touch vriendelijk is. Ik laat me in ieder geval verrassen :)
Dit artikel is bedoeld als bespreking van het besturingssysteem, niet zozeer van hardware. We hebben het getest op een 11,6" Samsung Slate PC van meer dan een jaar oud, en dat ding zal nooit met Windows 8 in de winkel komen te liggen.

We hadden ook heel graag meer over de RT-versie geschreven, maar afgezien van twee hands-on-sessies tijdens IFA in september hebben we er nog geen tijd mee door kunnen brengen. Veel van die zaken die je noemt zullen dus aan bod komen in de reviews van de eerste RT-tablets :)
Als ik op mijn laptop naar een liedje luister en in een andere app zit kan ik een popup menu krijgen met info van het liedje, pause toets en previous / next door op de fn-toets en volume-/+ te drukken.
Misschien als je op de tablets de volumeknoppen gebruikt dat je iets gelijkaardigs krijgt?
Eindelijk een alternatief voor de iPad. Android vind ik tot op heden nog erg tegenvallen op tablets en dat itt tot de smartphones van android die wel erg goed zijn.

Wat ik mij echter afvraag is de snelheid van Windows na een langere periode van gebruik. Wordt deze trager naarmate van periodes van gebruik zoals de desktop versie of blijft deze net zo snel als ik het begin?

Ook vraag ik mij af of je bijvoorbeeld een virusscanner moet draaien op de achtergrond om Windows virussen die je per mail binnenkrijgt bijvoorbeeld tegen te gaan?

Het ziet er mooi uit maar heb nog vragen.
De ARM versie kan geen X86 virussen vangen... en die defender zit er standaard al in. De enige reden waarom je een virusscanner zou draaien zal dezelfde reden zijn als dat je hem draait onder Android, iOS en MacOS: om ze niet verder te verspreiden als ze ineens onderdeel gaan uitmaken van een conversatie.

Maar goed, windows trager naar verloop van tijd? Tsja dat is sinds Vista eigenlijk al een stuk minder het geval, het enige wat ik me kan voorstellen is de opstarttijd die toeneemt als je enorme ladingen zooi op je desktop zet die thumbnail-cached moeten worden. Ik heb wel eens een in-depth diagnose van een boot proces gedaan van zo'n desktop-saver, en het is wel grappig om te zien hoe veel thumbs.db bestanden worden ingeladen op zo'n moment. Tevens kun je veel extra programma's laden bij het opstarten, en tsja: dat kan tijd kosten.

Windows ARM heeft dat minder omdat je alleen vanuit de windows store kunt installeren, en dat is eigenlijk een vrij veilig en dicht ecosysteem. Tiles zijn ook zeker geen thumbs.db maar losse processen an-sich die pas na het opstarten tot leven komen, en in veel gevallen lichter dan immense thumbs.db bestanden.

Windows8-X86 heeft wat meer diagnose om track te houden op je legacy apps, en hun opstart impact:

http://tweakers.net/ext/f/3liBEtj0yU6qWlsLHIiXLcgO/full.png

Dit is van mijn dual-SSD-laptop (Dell XPS15). Vrij schokkend eigenlijk.

De ARM versie heeft een hele lading van die legacy apps natuurlijk niet. Gelukkig.

Overigens kun je Windows 8 "rebuilden" vanuit het settings scherm in verschillende gradaties. Geen re-install meer nodig! Hij behoud zelfs je settings als je dat wilt.
Erg interessant. Het zou mooi zijn als je een delayed start-up optie zou kunnen krijgen. Dan kun je Dropbox en Steam dus 10 seconden na het opstarten, laten opstarten.

Op die manier kan Windows erg snel opstarten en zijn Dropbox en Steam vrij snel na het opstarten ook actief.
Enkel is Dropbox niet meer nodig; skydrive is helemaal in Windows getimmerd ;)
Ja, maar er zijn ook mensen die hun data niet bij Microsoft willen opslaan.. Net als dat je ook kan kiezen om niks bij Google, Apple, Dropbox zelf enz. op te slaan.
En beiden werken even goed, hoe is dat voor flexibiliteit? De keuze is reuze!
Ik gebruik Win8 nu al een tijdje op een Samsung Slate. Ik merk geen achteruitgang in performance. Wel moet ik af en toe eens kritisch kijken hoeveel apps ik heb geinstalleerd. Dat komt omdat ik eigenlijk al m'n desktop applicaties ook hier op installeer en 'm ook gebruik voor de wat grotere downloads om vervolgens een film direct te kunnen kijken. Erg handig eigenlijk
Ik mis eigenlijk in alle reviews pogingen om er verschillende soorten hardware aan te hangen? Hang er eens een printer aan, een scanner, een camera, een wacom tablet, een dvd drive. Etcetera, ben namelijk wel benieuwd wat wel en niet wil werken. Hoeveel moeite kost het om vanuit je ritje in de trein als je thuiskomt om nog even snel met je normale input devices wat last-minute aanpassingen aan je werk te doen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 28 oktober 2012 15:38]

Precies, waarom is er geen enkele reviewer die dit soort dingen doet? Lijkt mij toch ideaal als je even een printje wilt draaien om ad hoc er een printer aan te hangen.
Het was pas echt tabletception geweest als hij een tablet als de Iconia Tab A500 had gepakt. USB Guest aansluiten op de Surface, vervolgens USB Host van de Iconia aan een iPad linken. DCIM-foto's van iPad mounten naar /ext-sd van de Droid die weer gemount wordt op de Surface pad.

Tabletception. Mkay?
Ik kom niet verder dan 2:24 in het filmpje... maar zo te lezen ben ik de enige die hier last van heeft?
Je bent niet de enige die er problemen mee heeft :)
Paar keer refreshen en dan kom je verder.

[Reactie gewijzigd door DaManiac op 28 oktober 2012 09:49]

Nop, hier kapt ie ook af, maar dan 4:50.
Maar dat had ik al voor T7, dus daar kan het niet aan liggen ;)
Bij mij stopt ie tijdens de e-mail demo.
Op mijn iPad (1) is de nieuwe video-speler ook gammel. Als eerste is de interface veel slechter dan de 'default' die de oude tweakers.net had en klik je nu 720p aan dan replayed hij enkel de eerste twee seconden oid. Dat was voorheen geen probleem en ook op andere sites ben ik dit nog niet tegengekomen.


Anyways ontopic, ik denk dat veel 'tablet kopers' van een koude kermis thuis gaan komen, in de winkel wordt namelijk Windows RT als 'volledige Windows' aangeprezen terwijl je enkel de HTML5 / Metro apps kan draaien en een niet complete office versie (waarvoor je ineens alleen daarvoor in 'klassiek' Windows komt).

Mensen weten het verschil niet tussen ARM en x86 en zien enkel de prijs, gaan voor de goedkoopste en voelen zich bekocht. Althans dat is mijn verwachting voor RT.

Voor op een desktop vind ik het ook nog steeds een vreemde eend in de bijt als ik de diverse reviews van andere sites mag geloven, dat er te vaak geswitch is tussen Metro en klassieke modus om één handeling uit te voeren. Het zal vast verkopen, maar 'het enthausiasme' wat men probeert te tonen met dat filmpje van de Windows 8 introductie op Times Square, dat is denk ik compleet afwezig.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 28 oktober 2012 10:36]

Offtopic: Foei! Windows kijken op je iPad? verbasst me dat dat door big brother Apple nog wordt toegestaan ;)

Ontopic: Windows RT Tablets: tot nu toe worden tablets vooral gebruikt om te internetten, video's, muziek en spelletjes. Nu krijg je daar - en waarschijnlijk exclusief op Windows RT tablets - de no.1 der PC applications bij: dan heb je toch in een klap 90% van alle gebruikers blij mee gemaakt? voor de rest kan je hiermee alles wat je op je ipad of Android tablet doet (als de applicaties eenmaal zijn overgezet). Ja MS moet communiceren dat je niet zo even je PC programma's op je tablet kunt knallen, dan moet je een zwaardere duurdere Widnows 8 tablet kopen, maar met een RT tablet kan je al duidelijk meer als een iPad of Android tablet.
we zijn verrast over de hoeveelheid Nederlandse apps die al in de Store te vinden zijn
Ik (als Vlaming) niet , hierin merk ik de enorme verschillen met Vlaanderen. Nederlanders hebben in mijn optiek altijd al een heel andere relatie met Microsoft dan de bevolking van veel andere Europese landen die een veel kritischer houding aannemen t.o.v. microsoft.

Het is enkel maar op Nederlandse websites zoals tweakers.net waar ik veel enthousiasme zie voor windows phones of windows tablets. In die zin verbaast het mij niet dat veel Nederlandse developers met veel enthousiasme (meer dan commerciele bedrijven als een facebook of twitter blijkbaar) aan de slag zijn gegaan. Hier in Vlaanderen - merk ik als ontwikkelaar - dat die enthousiasme nagenoeg helemaal niet aanwezig is, zelf niet bij klanten.

Als ik bijvoorbeeld de situatie in het achterhoofd hou van pakweg een ander ms product zoals de xbox was de marktsituatie bij ons zelf letterlijk omgekeerd.

Ik ben er zelf redelijk van overtuigd dat de verkoopscijfers in Nederland of Engeland heel anders zullen zijn dan veel andere Europese landen.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 28 oktober 2012 09:16]

Ik denk dat het komt doordat acceptatie in de Nederlandse cultuur een gevalletje 'alles of niets is'. Of de media vind een voorstel of product geweldig, of juist volkomen Kilo Utrecht Tango. Wat natuurlijk een rare insteek is voor een land waarin alles over het midden gaat. Je ziet dit ook terug in de supporters van het nationale voetbalelftal, die denken in 'Wij' bij winst en 'Zij' bij verlies.

Verder is het zo dat Nederlandse bedrijven erg hype gevoelig zijn. Grof gezegd, bedrijven maken een App omdat de slager op de hoek ook een App heeft.
Als Nederlander wil ik dit beeld nuanceren. Over Microsoft in het algemeen is de houding hier wellicht positiever dan elders. Zou kunnen samenhangen met de pro-Amerikaanse / Angelsaksische houding die hier wijdverspreid is.

Wat betreft Windows Phone is er echter iets wat opvalt. Je ziet hier op Tweakers inderdaad opvallend veel positieve respons. In mijn omgeving zie ik helemaal geen WP toestellen. Wat wel: dumbphones, Iphones, Android -meestal Samsung- en Blackberry. Ik begrijp dat mijn omgeving niet representatief is voor de hele bevolking in Nederland. Maar het beeld uit m'n omgeving stemt aardig overeen met gepubliceerde verkoopcijfers: Nederland is vooral een Apple- en Samsung land, WP verkoopt hier nauwelijks.

Op Tweakers is veel enthousiasme voor WP, onder de Nederlandse consument slaat het niet aan. Of WP 8 betere cijfers gaat halen moet nog gaan blijken.
Grappig, ik vind juist over het algemeen de mensen hier op Tweakers en de reviews van Tweakers nog zuurder dan ik ze op andere, voornamelijk buitenlandse, sites tegen komen. Op The Verge, Anandtech, Ars Technica en Neowin waren bijvoorbeeld de reviews over het algemeen vrij positief (overigens stuk voor stuk ook aan te raden om te lezen, voornamelijk de eerste 3 websites bieden zo ongelofelijk veel betere informatie dan Tweakers).
Maar als ik dit filmpje kijk is het grootste gedeelte zeuren over dingetjes, toen daarna een redelijk positief oordeel kwam was ik ernstig verbaasd! En als je veel van de reacties hier leest doen ze aannames over dingen die gewoon simpel weg niet kloppen. Niet dat ik zelf helemaal positief ben, maar dat Nederlanders enthousiast zijn voor Microsoft producten... ik ervaar dat anders.
Anoniem: 442878
28 oktober 2012 10:48
Redactie:
Het GUI heet geen "MetrO" meer maar "Windows 8 Style UI"
http://arstechnica.com/in...s-of-a-trademark-dispute/
Is ook uitgelegd in het artikel waarom ze het metro blijven noemen.
Als je doelt op de opmerking dat het bij Microsoft intern nog zo zou heten, dan moet ik je teleurstellen. Ook binnen Microsoft wordt het niet meer Metro genoemt.
Het heet ook niet "Windows 8 Style UI" dat is ook maar een gerucht, net als "Modern UI". Nu is het "Micosoft Style UI".
Ik kan nergens die NOS app vinden die in de store staat, ook niet als ik zoek via windows knop + Q en dan NOS intik . Iemand enig idee?
Zit je live account wel in Nederland? Ik ben in Engeland woonachtig en kan ook geen enkele NL-app krijgen :(

Overigens: Chrome heeft uit zichzelf net zichzelf voorzien van Metro-versie UI. Integratie is vrij soepel nu :D
De locatie van WINDOWS even aanpassen naar Nederland ,die staat bij jou op US gok ik. Liveid aanpassen hoeft dus niet.
"Op een normale desktopcomputer met Windows kan je naar hartelust spelen, tweaken en apps installeren, maar Metro zit behoorlijk dichtgetimmerd. In dat opzicht doet het nieuwe ecosysteem aan dat van Apples iOS denken."

Jullie reviewen een tablet met Windows RT en verbazen je over het feit dat je hierop geen andere apps dan die uit de App Store kunt installeren. Dit is juist met een reden gedaan, maar waarom dit dan aan Apple's iOS ecosysteem doet denken begrijp ik niet?
Omdat apple dit ook heeft, één app-store waar je alles vandaan moet halen.

Op android kan je alternatieve app stores installeren of handmatig gedownloade packages installeren en zit je dus niet aan de voorwaarden van google vast.

Het ecosysteem heeft op dit punt dus veel gemeen met iOS en een stuk minder met android.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 28 oktober 2012 08:53]

Dat heet helemaal geen ecosysteem.
Dat heet gewoon een store.

Een ecosysteem zoals Apple het heeft is dat mijn MBA/iMac/iPad/iPhone,AppleTV, ... ect. allemaal zonder gedoe kan communiceren met elkaar, eenvoudig data kan uitwisselen en toegang tot mijn gegevens heb. OSX en iOS op elkaar zijn afgestemd zonder performance verlies.

Het probleem met android stores zijn dat er te slecht gecontroleerd wordt op betrouwbaarheid van Apps. Ik zie dat als een groot nadeel. Stel dat een winkel niet eens meer weet wat ze verkopen en of het wel betrouwbaar is ... dan zit je op het verkeerde pad.
Dat heet helemaal geen ecosysteem.
Dat heet gewoon een store.
Zonder waardeoordeel, want het heeft voor- en nadelen. Ik denk dat bedoeld wordt dat het Apple, en blijkbaar ook Microsoft systeem gesloten is. Er is een store, en dat is ook de enige. Je kunt geen apps vanaf andere plaatsen installeren. Door het gesloten karakter wordt de term ecosysteem gebruikt.
Onder OSX kan ik alle applicatie's die voor OSX geschreven zijn in alle vrijheid installeren. Op mobiele devices niet maar ik zit ook helemaal niet te wachten op volledige videobewerking, fotobewerking of programmeer tools op een mobile device.

Gesloten of open karakter heeft niks met het ecosysteem te maken.
Het heeft te maken met het feit dat alles met elkaar in verbinding staat en data een centrale rol heeft zonder dat ik allerlei applicaties van derden hoef te installeren.

Android kent namelijk helemaal geen eco systeem.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 28 oktober 2012 13:07]

Google heeft drive en als met chrome in de playstore een app selecteert zie je deze terug op het tablet.
Voor Android is kopen of downloaden vanuit de stores van Google en Amazon het minst onveilig. Voor techneuten blijft het echter handig dat deze stores niet verplicht zijn, zoals bij de andere 2 platforms. De inpasbaarheid in een willekeurig ecosysteem is voor Android daardoor wat hoger en de vendor lock-in minder
Wat bedoel je met techneuten? Een techneut wil meestal voor eigen gebruik juist niet een systeem dat uit elkaar kan vallen of inconsistent met de rest van de apparaten kan zijn. Misschien als extra apparaat dat je daar nog een 'techneuten-systeem' op wil hebben, maar echte techneuten-vrijheid is niet de Android distributie, dat is eerder een echte complete Linux distro als Debian of voor mensen die niet zelf dingen willen doen, Ubuntu.

Dat is het hele probleem met het idee dat 'techneuten' Android willen, want zo werkt het gewoon niet. Mensen die Android willen en met woorden als open source, custom roms en rooten rondschreeuwen zijn eerder wat de skriptkiddies onder de hackers zijn: ze denken dat ze 'vrij' zijn of dingen kunnen doen, maar de doen in de praktijk niks anders dan het werk van iemand anders recyclen en gebruiken.

Daar is natuurlijk niks mis mee, maar om een skriptkiddie-level persoon een techneut te noemen gaat een beetje ver...
Omdat apple dit ook heeft, één app-store waar je alles vandaan moet halen.
Dat ligt eraan of je Windows 8 wilt vergelijken met iOS of met Mac OS X.

Bij Mac OS X ben je nog steeds gewoon vrij om te installeren wat je wilt.
je hebt daarvoor de 'appstore' dus helemaal niet nodig. In dat opzicht is het in OS X dus gewoon exact hetzelfde als hier onder Windows 8.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 28 oktober 2012 11:38]

Met Windows 8 RT heb je die keuze niet en daar gaat het hier over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee