Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Drie Samsung-ultraportables: AMD-apu, touch en 15"

Inleiding

Inleiding

Begin dit jaar bracht Samsung zijn Series 5-ultrabook uit. Met dit model introduceerde het bedrijf een betaalbaar alternatief voor zijn Series 9-ultraportable, waarmee het zich meer op de high-end richtte. Ook kwam dit jaar een nieuwe generatie van de Series 9-laptop uit, die onder andere over een pls-scherm beschikt: Samsungs eigen versie van ips.

Daar bleef het echter niet bij. Hoewel Samsung het wat design betreft bij de behuizingen van de Series 5 Ultra en de nieuwe Series 9 liet, kwamen er verschillende configuraties uit. Tweakers bekeek drie van de interessantste: een goedkope Series 5 met een AMD-apu in plaats van een zuinige Intel-cpu, een Series 5 Ultra met een touchscreen voor Windows 8 en een 15"-versie van de nieuwe Series 9, voorzien van een behuizing van magnesium in plaats van aluminium. Het model met AMD-apu wordt niet als ultrabook verkocht: om de ultrabook-aanduiding te mogen voeren, moet een laptop over een zuinige Intel-chip beschikken.

Omdat we zowel de Series 5 Ultra als de Series 9 13,3" al uitvoerig besproken hebben en het een kleine round-up betreft, staan we wat korter stil bij het uiterlijk en de indruk dan gebruikelijk, en geven we ook geen advies over alternatieven.

Uiterlijk en indruk: touchscreens en magnesium

Series 5 Ultra met AMD-apu

Over het uiterlijk van de Series 5 met AMD-apu, oftewel de Samsung Series 5 NP535U3C, kunnen we kort zijn; het is identiek aan dat van de Series 5 Ultra met Intel-chip, die we eerder in een uitvoerige test bespraken. Van de bouwkwaliteit zijn we niet onder de indruk, maar het toetsenbord en touchpad zijn redelijk.

Samsung Series 5 AMD 2012 Samsung Series 5 AMD 2012 Samsung Series 5 AMD 2012

Series 5 Ultra met touchscreen

De Samsung NP540U3C heeft op het oog eveneens dezelfde behuizing als het oude model en dat van de AMD-variant. Nadere inspectie leert dat Samsung toch wat wijzigingen heeft aangebracht.

Samsung Series 5 Ultra Touch 2012 Samsung Series 5 Ultra Touch 2012 Samsung Series 5 Ultra Touch 2012

Het oppervlak rond het toetsenbord en dat van de palmrests is namelijk steviger. Samsung gebruikt een aluminium laag met een geborstelde look. Hiermee is een van de kritiekpunten op de eerdere Series 5 aangepakt; de hele notebook voelt daardoor steviger aan. Daarnaast is de notebook dikker en zwaarder dan de andere versies. Hij is op het dunste punt 16,9mm en op het dikste 19,9mm. De andere Series 5-modellen meten 14,9 tot 17,6mm. De weegschaal geeft bij ons 1,67 kilogram aan. Hiermee is de laptop ook flink zwaarder; de Series 5 weegt normaal gesproken rond 1,47kg.

Het toetsenbord en de touchpad met muisknoppen zijn niet gewijzigd.

De toegenomen dikte en het grotere gewicht zijn geheel toe te schrijven aan het touchscreen en de glasplaat die over het scherm is gelegd. Het gewicht van het scherm levert daardoor een wat vreemde verhouding op; de rest van de behuizing is licht en de notebook lijkt dan ook de neiging te hebben achterover te hellen. In de praktijk valt dit echter mee.

We schreven het al enkele keren en we doen het nu opnieuw; een touchscreen is een zeer goede toevoeging aan een laptop met Windows 8. Het is een aanvulling op het toetsenbord en de touchpad die je automatisch veel gaat gebruiken. Of je het nieuwe startmenu, dat voorheen Metro heette, nu een goede toevoeging vindt is een tweede, maar zelfs in de traditionele desktopomgeving van Windows 8 is het touchscreen regelmatig een handige bedieningsmethode.

Nadeel is dat het touchscreen bij de Series 5 erg spiegelt en dat vingerafdrukken er goed op zichtbaar zijn.

Series 9 met 15"-scherm

De Series 9 is de high-end lijn van Samsung en dat is duidelijk te zien. De behuizing ligt wat ontwerp betreft in lijn met die van de Series 9 13,3", die we eerder bespraken. De notebook is zeer dun en licht, zeker voor een 15"-notebook. We meten 1,5cm en dat is dunner dan de MacBook Air op het dikste punt, waar de meetlat 1,7cm aangeeft. De 13,3"-Series 9 is nog iets dunner en met 1,17kg is die ook een stuk lichter. De Series 9 met 15,5"-scherm weegt 1,58 kilo.

Samsung Series 9 15,6" 2012 Samsung Series 9 15,6" 2012 Samsung Series 9 15,6" 2012

Dat lijkt veel in vergelijking met de kleinere variant, maar het is een zeer laag gewicht voor een 15"-notebook. De MacBook Pro Retina 15"- en Acer M3-ultraportables met nagenoeg dezelfde schermgrootte wegen meer dan 2 kilo. Het maakt dat de notebook zeer makkelijk op te pakken en mee te nemen is, terwijl je toch de voordelen van een groot scherm hebt.

Het lage gewicht is voor een groot deel toe te schrijven aan het gebruik van magnesium voor de behuizing. Dit lichte materiaal wordt al vele jaren gebruikt voor delen van notebookbehuizingen, maar Samsung heeft er een soort unibody-behuizing van gemaakt. Magnesium voelt minder koud aan dan aluminium, maar geeft ook de indruk minder stevig te zijn.

Het toetsenbord en de touchpad zijn van dezelfde hoogwaardige kwaliteit als die van de 13"-Series 9. Het toetsenbord is aangevuld met een rij page-up-, page-down-, home- en end-knoppen aan de rechterkant, en heeft een backlight.

Vooral de touchpad werkt fijn. Bij andere notebooks merkten we dat het inswipen, het van buiten het oppervlak naar binnen de touchpad vegen om bijvoorbeeld de charms bar van Windows 8 op te roepen, niet altijd vloeiend verliep. Dat is bij de touchpad van deze Series 9 wel het geval.

Hardware: over de AMD-apu en Intel-chips

Samsung Series 5 Ultra met AMD-apu

De Samsung Series 5 NP535U3C, zoals het model met apu officieel heet, beschikt over een AMD A6-4455M. Dit is een apu die op de Trinity-architectuur gebaseerd is en over een Piledriver-module met twee integer-cores en een floatingpoint-core beschikt. De chip kan aan twee threads tegelijk werken en heeft een kloksnelheid van 2,1GHz, die opgehoogd kan worden tot 2,6GHz dankzij Turbo Core. De apu is op 32nm geproduceerd en heeft een tdp van 17W. De Ivy Bridge-chips voor ultrabooks van Intel worden op 22nm geproduceerd, maar hebben ook een tdp van 17W.

AMD heeft de tdp van de apu ten opzichte van de reguliere Trinity-apu's onder andere weten te verlagen door de hoeveelheid shaders van de gpu terug te brengen van 384 naar 256. Ook de kloksnelheid is flink verlaagd, van 497MHz naar 327MHz. Wel kan de gpu dankzij Turbo Core op een hogere kloksnelheid werken als het nodig is; de snelheid wordt dan verhoogd naar 424MHz. We zijn benieuwd of de gpu ondanks deze aanpassingen de strijd met de HD 4000-igp van een zuinige Intel-Core i5 aankan.

De overige hardware is vrijwel identiek aan die van de eerder geteste Series 5-laptop. Alleen is er geen additionele ssd aanwezig voor het cachen en snel laten starten van het besturingssysteem en openen van bestanden.

Samsung Series 5 Ultra Touch

De Samsung Series 5 Ultra Touch beschikt over een Core i5-3317U van Intel. Dit is een zuinige Ivy Bridge-dualcore, die in veel ultrabooks zit dankzij zijn voor fabrikanten gunstige prijs-prestatieverhouding. De chip is op 1,7GHz geklokt, heeft HyperThreading-ondersteuning en als er maar een enkele core wordt gebruikt, kan die dankzij Intels turbofeature automatisch naar 2,6GHz worden overgeklokt. De cpu bevat 3MB L3-cache en de tdp bedraagt 17W. Voor de graphics zorgt de Intel HD Graphics 4000-igp van de Core i5; deze heeft, inclusief turbo, een topsnelheid van 1050MHz.

De overige hardware is opnieuw vrijwel identiek aan die van het andere Series 5-model dat we hebben getest. Er is 4GB geheugen en er is een hdd van 500GB, die nu echter terzijde wordt gestaan door een 24GB- in plaats van 16GB-caching-ssd. Net als bij de AMD-Series 5 en de ultrabook die we eerder onder handen namen, is het voordeel van de Samsung dat je makkelijk bij het geheugen en de harde schijf kunt. Zo kun je eenvoudig upgraden naar een ssd en geheugen verwisselen. Er is één dimm-sleuf; geheugen bijprikken is er dus niet bij.

Wat interfaces betreft: aan de linkerzijkant zien we een mini-vga-aansluiting en ook zitten hier de gecombineerde audio-ingang en -uitgang, een hdmi-uitgang en een usb 3.0-aansluiting. Helemaal achteraan zit de gigabit-ethernetpoort. Aan de rechterkant zitten twee usb 2.0-poorten en een 4-in-1-kaartlezer. De laptop ondersteunt wifi-n en bluetooth 3.0. De in het scherm ingebouwde camera heeft een resolutie van 1,3 megapixels.

Samsung Series 5 Ultra Touch 2012 Samsung Series 5 Ultra Touch 2012 Samsung Series 5 Ultra Touch 2012 Samsung Series 5 Ultra Touch 2012

Samsung Series 9 15"

De Samsung NP900X4D, zoals dit model met 15"-scherm voluit heet, heeft dezelfde hardware als de eerder door ons geteste Series 9 met 13,3"-scherm. Ook deze laptop heeft een Core i5-3317U, 4GB geheugen en een ssd van Sandisk van 128GB. Upgraden en hardware verwisselen zijn er bij dit model niet bij.

Veel poorten heeft de Series 9 niet. Links zit gigabit-ethernet, maar dit is de door Samsung ontworpen smalle interface, waarvoor een verloopstukje met een standaard-RJ45-ethernetaansluiting wordt meegeleverd. Hiernaast zitten een micro-hdmi-poort, de gecombineerde audio in- en uitgang en een usb 2.0-poort. Rechts zitten een mini-vga-aansluiting en twee usb 3.0-poorten. Aan de onderkant zit rechts een sd-geheugenkaartlezer achter een klepje.

De notebook beschikt over de Centrino Advanced N6235, een 2x2-dualband-kaart voor wifi-n en bluetooth 4.0-ondersteuning.

Prestaties bij benchmarksoftware

We slingeren onze vaste reeks benchmarkprogramma's aan om een indicatie van de prestatieverschillen te krijgen. We zijn uiteraard vooral benieuwd hoe de apu van AMD het doet ten opzichte van het Intel-geweld.

Cinebench 11.5 - Single
SysteemnaamProcessorIn punten, hoger is beter
Asus UX31A Core i7-3517U
*******
1,22
Apple MacBook Pro Retina 13 Core i5-3210M
*******
1,22
Lenovo U410 Core i7-3517U
*******
1,21
Asus UX31 Core i7-2677M
******
1,12
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock... Core i5 2410M
******
1,11
Samsung Series 9 15,6" (2012) Core i5-3317U
******
1,07
Samsung Series 9 (2012) Core i5-3317U
******
1,07
Sony Vaio Duo 11" Core i5-3317U
******
1,07
Acer Aspire S7 Core i5-3317U
******
1,06
HP Envy 4-1030ed Core i5-3317U
******
1,05
Samsung Series 5 Touch (2012) Core i5-3317U
******
1,04
Air 13 2011 Core i5-2557M
******
1,02
Air 11 2012 Core i5-3317U
******
1,02
Samsung Series 5 (2012) Core i5 2467M
*****
0,86
Acer M3-581TG Core i5-2467M
*****
0,85
Lenovo U310 Core i5-3317U
****
0,69
Samsung Series 5 (2012, AMD-... AMD A6-4455M
***
0,50
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
***
0,49
HP Pavilion dm1-4000sd AMD E-450
**
0,34

De uitslag van de singlethreaded-test van Cinebench belooft weinig goeds voor AMD. De chip moet het afleggen tegen de Sandy Bridge- en Ivy Bridge-chips.

Cinebench 11.5 - Multi
SysteemnaamProcessorIn punten, hoger is beter
Apple MacBook Pro Retina 13 Core i5-3210M
*******
2,82
Asus UX31A Core i7-3517U
*******
2,78
Lenovo U410 Core i7-3517U
*******
2,76
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock... Core i5 2410M
******
2,58
Acer Aspire S7 Core i5-3317U
******
2,41
Samsung Series 9 (2012) Core i5-3317U
******
2,39
Samsung Series 9 15,6" (2012) Core i5-3317U
******
2,39
Sony Vaio Duo 11" Core i5-3317U
******
2,38
Air 11 2012 Core i5-3317U
******
2,37
HP Envy 4-1030ed Core i5-3317U
******
2,36
Asus UX31 Core i7-2677M
******
2,26
Air 13 2011 Core i5-2557M
******
2,23
Samsung Series 5 Touch (2012) i5-3317U
*****
2,13
HP Pavilion DV6-610ed AMD A6-3410MX
*****
1,93
Acer M3-581TG Core i5-2467M
*****
1,91
Samsung Series 5 (2012) Core i5 2467M
****
1,66
Samsung Series 9 (2011) Core i5 2537M
****
1,43
Air 13 2010 1,86GHz C2D
***
1,09
Samsung Series 5 (2012, AMD-... AMD A6-4455M
**
0,86
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350
**
0,62

Ook de multithreaded-benchmark brengt geen verlichting. Zelfs de Core 2 Duo uit 2008, die in de MacBook Air van 2010 zit, presteert beter.

Apu's moeten het van hun grafische rekenkracht hebben en dat laat ook de uitslag van deze OpenGL-test zien. Hier scoort het gpu-deel van de AMD A6 stukken beter dan de HD Graphics 4000 van de Core i5-3317U. OpenGL-prestaties zijn overigens geen indicatie van de gamingprestaties.

3DMark geeft wél een indicatie van de gamingprestaties en helaas voor AMD kent de software van Futuremark de Radeon HD 7500G minder punten toe dan de Intel-igp's. Het verschil is niet groot, maar de apu heeft blijkbaar toch minder grafische power dan we dachten.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Acer Aspire S7
*******
664,90
Asus UX31A
*****
482,50
Sony Vaio Duo 11"
*****
480,13
Acer M3-581TG
*****
477,00
Asus UX31
*****
466,80
Samsung Series 9 15,6" (2012)
*****
438,05
Dell XPS 13 L321X
*****
433,70
Samsung Series 9 (2012)
*****
429,70
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
****
352,00
Lenovo U310
***
258,93
Lenovo U410
***
248,80
HP Envy 4-1030ed
**
208,60
Samsung Series 5 (2012, AMD-...
*
102,60
Samsung Series 5 Touch (2012)
*
101,84
Samsung Series 5 (2012)
*
73,11

Het voordeel van een ssd blijkt maar weer eens uit de leessnelheden zoals CrystalDiskMark die registreert. De hdd's van de Series 5 komen er niet aan te pas.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Acer Aspire S7
*********
356,82
Asus UX31A
********
323,00
Sony Vaio Duo 11"
*******
302,23
Dell XPS 13 L321X
******
263,80
Samsung Series 9 15,6" (2012)
******
241,45
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*****
219,50
Samsung Series 9 (2012)
*****
209,40
Acer M3-581TG
*****
205,70
Asus UX31
***
135,80
Samsung Series 5 (2012, AMD-...
**
97,14
Samsung Series 5 Touch (2012)
**
81,75
Samsung Series 5 (2012)
**
71,75
Lenovo U310
*
61,23

Bij de leessnelheden zien we hetzelfde beeld; de hdd's zijn traag.

PCMark 7 - Storage
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31A
*******
5370,00
Asus UX31
*******
5180,00
Acer M3-581TG
*******
5165,00
Dell XPS 13 L321X
*******
5135,00
Samsung Series 9 15,6" (2012)
******
4673,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
******
4638,00
Acer Aspire S7
******
4310,00
Lenovo U410
******
4278,00
HP Envy 4-1030ed
******
4259,00
Air 13 2011 - Win 7
******
4257,00
Lenovo U310
*****
4108,00
Samsung Series 9 (2012)
*****
3767,00
Samsung Series 5 Touch (2012)
***
2536,00
Samsung Series 5 (2012)
**
1574,00
Samsung Series 5 (2012, AMD-...
**
1335,00

De Storage-test van PCMark 7 geeft een beter beeld van de opslagprestaties. De ssd van de Series 9 zet een mooie score neer.

Prestaties bij gebruikersprogramma's

We draaien ook enkele benchmarks met programma's die daadwerkelijk voor allerlei taken gebruikt worden. Zo kunnen we zien hoe lang de processors erover doen om een bepaalde taak te volbrengen.

Lightroom - Exporteren
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager is beter
Asus UX31A Core i7-3517U
**
111,00
Lenovo U410 Core i7-3517U
**
111,00
Apple MacBook Pro Retina 13 Core i5-3210M
**
116,09
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock... Core i5 2410M
**
117,00
Sony Vaio Duo 11" Core i5-3317U
***
127,86
Acer Aspire S7 Core i5-3317U
***
128,04
Lenovo U310 Core i5-3317U
***
129,00
Samsung Series 9 (2012) Core i5-3317U
***
131,50
Air 11 2012 Core i5-3317U
***
134,00
HP Envy 4-1030ed Core i5-3317U
***
138,00
Samsung Series 9 15,6" (2012) Core i5-3317U
***
143,20
Samsung Series 5 Touch (2012) Core i5-3317U
***
145,67
Dell Inspiron 14Z Core I5-2430M
***
147,00
Asus UX31 Core i7-2677M
***
148,00
Air 13 2011 Core i5-2557M
***
151,00
Dell XPS 13 L321X Core i5-2467M
***
160,00
Acer M3-581TG Core i5-2467M
***
163,50
Samsung Series 5 (2012) Core i5 2467M
****
200,00
Samsung Series 5 (2012, AMD-... AMD A6-4455M
*******
333,12

De Core i5's verrassen niet met hun prestaties bij het exporteren van een fotocollectie met Lightroom, maar de AMD A6 wel, in negatieve zin. De achterstand van AMD is erg groot.

Photoshop - Retouch Artist
SysteemnaamProcessorIn seconden, lager is beter
Asus UX31A Core i7-3517U
***
20,22
Dell Inspiron 14Z Core I5-2430M
***
21,20
Lenovo U410 Core i7-3517U
***
22,00
Samsung Series 9 (2012) Core i5-3317U
***
23,20
Apple MacBook Pro Retina 13 Core i5-3210M
***
23,45
Asus UX31 Core i7-2677M
***
23,73
Sony Vaio Duo 11" Core i5-3317U
***
24,95
Samsung Series 5 Touch (2012) Core i5-3317U
***
26,03
Samsung Series 9 15,6" (2012) Core i5-3317U
***
26,62
Air 11 2012 Core i5-3317U
****
27,56
Dell XPS 13 L321X Core i5-2467M
****
28,00
Air 13 2011 Core i5-2557M
****
28,74
HP Envy 4-1030ed Core i5-3317U
****
28,91
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock... Core i5 2410M
****
29,00
Samsung Series 5 (2012) Core i5 2467M
****
29,50
Acer M3-581TG Core i5-2467M
*****
41,70
Samsung Series 5 (2012, AMD-... AMD A6-4455M
*******
54,50

Ook het doorlopen van een reeks bewerkingen met Photoshop levert een pijnlijke score op voor AMD; de apu doet er dubbel zo lang over om de afbeelding te bewerken. Overigens wordt de gpu hierbij niet gebruikt. Het gaat dus puur om de cpu-prestaties.

Ten slotte levert het renderen van een videoproject met Première Pro CS5 opnieuw een tragische scorelijst op. Het is duidelijk dat AMD geen antwoord heeft op de zuinige Core-chips voor ultrabooks.

Matige schermen, opvallende accuduur

Bij het testen van de accuduur zijn we benieuwd hoe lang de 15,6"-Series 9 en met name de Series 5 met AMD-Trinity het uithoudt, De prestaties van de apu waren niet best, maar misschien maakt de accuduur wat goed.

Accutest - video - 180 cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Series 9 15,6" (2012)
*******
456,00
HP Folio 13-2000
******
369,00
Asus UX31A
*****
331,00
Dell XPS 13 L321X
*****
326,00
Dell Inspiron 14Z
*****
319,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*****
312,00
HP Envy 4-1030ed
*****
311,00
Lenovo U410
****
292,00
Air 13 2011
****
291,00
Samsung Series 5 Touch (2012)
****
275,00
Samsung Series 9 (2012)
****
271,00
Sony Vaio Duo 11"
****
267,00
Asus UX31
****
249,00
Apple MacBook Pro Retina 13
****
232,00
Lenovo U310
***
225,00
Air 11 2012
***
211,00
Acer Aspire S7
***
205,00
Samsung Series 5 (2012, AMD-...
***
181,00

Helaas, na drie uur video weergeven, moet de AMD-ultrabook alweer aan de lader. Dat is geen goede score. De versie met touchscreen en Intel-cpu houdt het maar liefst 94 minuten langer uit. De accutijd van de 15,6" Series 9 is zelfs uitmuntend te noemen; we maten zeveneneenhalf uur: meer dan welke ultrabook ook tot nu toe. De Series 5 Touch presteert gemiddeld voor een notebook.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Samsung Series 9 15,6" (2012)
*********
469,00
Dell XPS 13 L321X
******
356,00
Asus UX31A
******
348,00
Apple MacBook Pro Retina 13
******
337,00
Dell Inspiron 14Z
******
326,00
Lenovo U410
******
326,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
******
320,00
Air 13 2011
******
319,00
HP Envy 4-1030ed
******
308,00
Air 11 2012
*****
300,00
Samsung Series 5 Touch (2012)
*****
293,00
Asus UX31
*****
290,00
Samsung Series 5 (2012)
****
248,00
Samsung Series 9 (2012)
****
240,00
Lenovo U310
****
223,00
Acer Aspire S7
****
197,00
Samsung Series 5 (2012, AMD-...
***
188,00

Bij de browsertest, waarbij we continu een bepaalde reeks websites opvragen en een mp3-bestand afspelen, zien we hetzelfde beeld; de AMD-laptop kan dit iets meer dan drie uur, de 15,6"-notebook meer dan zevenenhalf uur en de touchvariant zit daartussenin met bijna vijf uur.

Het scherm van de 15,6"-Series 9

We bekeken eerst het scherm van de NP900X4D: de Series 9 met 15,6"-scherm dus. De resolutie is 1600x900 pixels, wat voor een 13,3"-notebook een mooie resolutie is, maar voor 15,6" vrij standaard. Bij een 15,6"-ultrabook met deze prijs hadden we zeker liever een 1920x1080-scherm gezien.

Ook gebruikt Samsung geen pls-paneel en moeten we de goede kijkhoeken en kleurweergave dus missen. Die zijn bij tn-panelen namelijk stukken minder. Omdat Samsung een tn-paneel gebruikt, is de prijs van de 15,6"-Series 9 ook lager dan die van de 13,3"-versie.

Samsung Series 9 15,6" 2012 screen front Samsung Series 9 15,6" 2012 screen 30 zij

De horizontale kijkhoeken van het scherm van de Series 9 15,6" zijn ondanks het gebruik van een tn-paneel nog redelijk. Het is duidelijk dat we niet met een ips-scherm te maken hebben, maar de kleuren blijven aardig intact. Het valt op dat het scherm heel helder is, maar dat de kleuren bij een normale positie recht voor het scherm wat flets zijn.

Samsung Series 9 15,6" 2012 screen fron Samsung Series 9 15,6" 2012 screen 15 achter Samsung Series 9 15,6" 2012 screen 15 voor

Als we het scherm naar voren of achteren bewegen zien we wel ernstige kleurveranderingen. Bekijken we het scherm als dit 15 graden naar voren is gekanteld, dan is er een enorme witte waas te zien. Naar achteren geklapt toont het scherm beelden juist te donker.

Het scherm van de 15,6"-Series 5 Touch

Het touchscreen van de Series 5 uit deze test geeft 1366x768 pixels weer. Het is jammer dat Samsung bij het toevoegen van touchfunctionaliteit niet meteen de resolutie heeft verhoogd. Zoals we al schreven, levert de glaslaag voor het scherm veel hinderlijke spiegelingen en goed zichtbare vingerafdrukken op.

Samsung Series 5 Touch screen front Samsung Series 5 Touch screen 30 zij

Het beeld van de notebook wordt al snel donkerder en lelijk als we het vanuit een hoek bekijken.

Samsung Series 5 Touch screen front Samsung Series 5 Touch screen 15 achter Samsung Series 5 Touch screen 15 voren

Ook als we het scherm 15 graden naar achteren en voren kantelen, worden de kleuren heel donker, respectievelijk licht. Samsung heeft geen heel goed tn-paneel gebruikt.

Schermhelderheid
SysteemnaamIn nits, hoger is beter
Samsung Series 9 (2012)
*********
450
Asus UX31
*********
450
Samsung Series 9 15,6" (2012)
********
436
Acer Aspire S7
*******
392
Air 13 2011
*******
382
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
377
Asus UX31A
*******
372
Apple MacBook Pro Retina 13
******
337
Samsung Series 5 (2012)
******
315
Samsung Series 5 Touch (2012)
******
296
Dell XPS 13 L321X
*****
282
Acer M3-581TG
****
232
Lenovo U410
****
214
Lenovo U310
****
208
HP Envy 4-1030ed
***
172

De schermhelderheid van het display van de 15,6"-Samsung is hoog. Hierdoor is de laptop goed te gebruiken bij zonlicht. De touch-Series 5 heeft een doorsnee-schermhelderheid.

De zwartwaarden zijn bij geen van de schermen goed. Zwart is dus niet heel zwart bij de Samsungs.

Specificaties

Merk en productserie Samsung Series 5 Samsung Samsung
Type NP535U3C-A02NL NP540U3C-A01NL NP900X4D-A02NL
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (27 winkels) Onbekend (19 winkels) Onbekend (14 winkels)
Eerste prijsvermelding Vrijdag 3 augustus 2012 Maandag 5 november 2012 Maandag 5 november 2012
Waardering Score: 3.5 Score: 0 Score: 4.5
Technische specificaties
AMD A6-4455M Intel Core i5 3317U Intel Core i5 3317U
2,1GHz 1,7GHz 1,7GHz
2,6GHz 2,6GHz 2,6GHz
Intel Mobile HM75 Intel Mobile HM75
4GB 4GB 4GB
Ddr3 (sodimm) Ddr3 (sodimm) Ddr3 (sodimm)
Video-interface
13,3" 13,3" 15"
Radeon HD7500G Intel HD Graphics Intel HD Graphics
Hdmi D-sub (vga), hdmi Micro-hdmi
1366x768 (wxga wide) 1366x768 (wxga wide) 1600x900 (wxga++)
Led: edge-lit Led: edge-lit Led: edge-lit
Opslag
500GB 500GB 128GB
5400rpm 5400rpm Solid state disk
24GB 24GB
Interfaces
2x usb 2.0, usb 3.0 Usb 2.0, usb 3.0 Usb 2.0, 2x usb 3.0
802.11n, 802.11b 802.11a, 802.11n, 802.11b 802.11a, 802.11n, 802.11b
Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Windows 7 Home Premium Windows 8 Windows 8
1,5kg 1,67kg 1,58kg
Zilver Zilver Zilver

Conclusie

Samsung laat zien dat er nog veel te variëren valt met de behuizingen van de Series 5- en Series 9-ultrabooks. Het scheppen van keuzevrijheid voor de consument, door verschillende configuraties te bieden en de ontwerpen te laten evolueren, is iets wat we sterk toejuichen.

Om met de Samsung Series 5 NP535U3C met AMD-apu te beginnen: voor een prijs van nog geen 600 euro zou je eigenlijk niet mogen klagen als je kijkt naar de dikte, het gewicht, de hoeveelheid interfaces en de upgradeability van de Series 5-ultraportable. De prestaties van de AMD Trinity-apu zijn echter dermate mager dat we dit product niet zouden aanraden. Dan is de Samsung NP530U3C met veel snellere Core i5-3317UM een betere koop en voor 775 euro krijg je niet alleen betere cpu-prestaties, maar ook een caching-ssd van 24GB voor snel starten. Op het moment van schrijven zijn er ook nog enkele goedkopere modellen met Core i3's beschikbaar.

De Samsung NP540U3C is wat specificaties betreft vergelijkbaar met het bovengenoemde model van 775 euro, maar heeft een touchscreen. De prijs is op het moment van schrijven 865 euro. Een meerprijs van honderd euro voor een touchscreen is volgens ons redelijk en we raden sterk aan dit te overwegen, mocht je in de markt zijn voor een ultrabook. Vooral in combinatie met Windows 8 is een touchscreen op een laptop een fijne toevoeging. Wel is het Samsung aan te rekenen dat het niet de gelegenheid heeft aangegrepen om een beter scherm toe te voegen, ook al is het een touchscreen. Een matig tn-paneel met een resolutie van 1366x768 pixels is bij deze prijs anno 2012 moeilijk te verkroppen.

Bij de Samsung NP900X4D is het ook het scherm dat roet in het eten gooit. Aanvankelijk waren we blij dat de 15"-variant van de sublieme Series 9 in Nederland zou uitkomen, helemaal omdat de prijs lager uitvalt dan die van de 13,3"-versie en het model door de magnesiumbehuizing erg licht is. De Series 9 15" is een mooie notebook waar fijn mee te werken is, mede door het goede toetsenbord en de goede touchpad. Ook de accuduur is een enorm pluspunt en door de positieve punten komen we tot een 'goed'-aanduiding. Toch is het jammer dat er slechts een tn-paneel aanwezig is met een resolutie van 1600x900 beeldpunten, waar je bij een high-end machine niet enthousiast van wordt. Voor een prijs van bijna 1200 euro moet je wel heel graag een 15"-ultraportable willen aanschaffen, wil je niet gaan voor bijvoorbeeld een UX31A Zenbook van Asus met ips-scherm met 13,3"-beelddiagonaal en 1920x1080 pixels.

Reacties (74)

74
72
52
14
0
6
Wijzig sortering
Helaas bieden ook deze laptops een v rij lage resolutie, waarbij die van de Serie 9 acceptabel wordt. Is er vanuit de consument dan totaal geen vraag naar hogere resoluties?

Aangezien de cloud steeds populairder wordt zal de hardware toch steeds minder belangerijker worden en wordt je scherm en accuduur wel steeds belangerijker.

In vergelijking is het toch vreemd dat een smartphone van 500 euro bijna dezelfde resolutie heeft als een laptop van 500 euro?
Helaas bieden ook deze laptops een vrij lage resolutie, waarbij die van de Serie 9 acceptabel wordt. Is er vanuit de consument dan totaal geen vraag naar hogere resoluties?
Dat dacht ik ook altijd, maar het antwoord is toch vaker "nee" dan je zult vermoeden.

Voorbeeldje: mijn vriendin heeft een tijd geleden mijn MacBook air overgenomen (1440x900 op een 13.3" scherm). Zij zette standaard de resolutie een tikje lager en ging ook nog eens zoomen in de applicaties omdat ze de tekst anders te klein vond.

Ik ben nu voor haar een Windows ultrabook aan het uitzoeken en ik heb specifiek de opdracht meegekregen dat de resolutie niet hoger dan 1366x768 mag zijn. Dat het minder scherp is weegt niet op tegen het feit dat het anders voor haar te veel moeite kost om te lezen.
Volstrekt logisch. Bij dit soort schermen levert full-hd gewoon veel te kleine tekst op.

De correcte manier om hiermee om te gaan, is uiteraard de dpi instellingen hoger te zetten, zodat de tekst uit meer pixels wordt opgebouwd. Vroeger was dat onmogelijk, omdat in de meeste applicaties de dialoog vensters dan totaal verneukt werden.

Tegenwoordig is het wel beter te doen, maar optimaal is het nog niet...
Zelf vind ik de lagere resolutie juist wel fijn (ik heb overigens de AMD variant van deze series 5, met name vanwege de prijs van €550,- waarvoor we 'm een keer bij Dixons mee konden krijgen).

Persoonlijk vind ik het prima dat de laptop zelf een wat lagere resolutie houdt, zodat de letters niet zo klein worden dat het turen wordt. Met een scherm met matige kijkhoeken wil je dat sowieso niet.

Verder kan ik wel onderschrijven dat de AMD versie niet super krachtig is en dat de accu vrij snel leeg is. Aan de andere kant: We hebben 'm thuis voornamelijk voor wat office werk, surfen en soms wat licht DTP werk. Daar voldoet ie echt ruimschoots voor.

Ook het bekijken van (1080p) video op bv. de HDMI uitgang gaat zonder blikken of blozen. Zelfs interlaced video content (bv. streaming tv van een centrale dvb-c ontvanger) wordt zeer mooi en zonder noemenswaardige CPU impact weergegeven met XBMC.

Al met al, uitgebreid naar 8 gig RAM en een 256 gig Samsung 830 SSD echt nog wel een aardig apparaat voor onze doeleinden :).
Ik snap dat gezeur over die resoluties nooit zo wanneer het over prijsklassen als deze gaat. Feitelijk vind ik het geen terechte kritiek gekeken naar de markt waar deze drie notebooks op gericht zijn.

Kijk eens waar de goedkoopste opties met een 1080p-resolutie beginnen? Daarbij moet meegenomen worden dat dit laptops in een Ultrabook-concept zijn. Dat uiterlijk en formaat ga je in de goedkopere 1080p-opties dus niet vinden. Daarnaast is de standaard 2 jaar pickup and return fabrieksgarantie van Samsung ook wat waard (nee, je hebt niet standaard recht op 2 jaar kosteloos herstel, non-conformiteit is wat anders. Verder wil je niet gaan vechten voor je recht met een webwinkel, zeker als het niet nodig is).

Maar sowieso, 1366*768 op 13" is toch helemaal zo slecht niet? Mocht je echt hogere eisen hebben dan vind je het ook geen probleem om wat meer knaken neer te leggen.

Verder krijgt de Series-5 met de AMD één ster als het om de CPU-prestaties gaat. Maar het moet daar toch vooral gaan om de GPU-prestaties? Wanneer je kijkt naar de prijs en meeneemt dat de meeste gebruikers geen zware CPU-belastende zaken gaan uitvoeren, en in 3D Mark en Crystalmark toch soortgelijke prestaties geleverd worden dan een optie die 300 Euro duurder is (waar je dan evt. het touch screen vanaf moet trekken), dan zijn de prestaties toch lastig slecht te noemen?

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 4 december 2012 16:18]

Helaas bieden ook deze laptops een v rij lage resolutie, waarbij die van de Serie 9 acceptabel wordt. Is er vanuit de consument dan totaal geen vraag naar hogere resoluties?
Dit is een vraag die bij elke ultrabook review weer terug komt en het antwoord is per consument verschillend: de een vind een hoge resolutie belangrijk en de ander heeft liever een goedkope ultrabook. Er komen binnenkort wel hogere resolutie schermen in ultrabooks, maar dat is voorlopig nog te duur.
True, volledig mee eens.

Maar apple bewijst dat je met crappy resoluties nog steeds laptops kunt verkopen (de insane dure retina's buiten beschouwing gelaten hebben hun normale toestellen giga slechte resoluties).
Dus mogelijks dat andere fabrikanten het ook proberen.
Zolang het er maar goed 'uitziet' kopen de mensen het is hun idee misschien
Ik betaal liever 200 euro meer voor een dedicated gpu en een beetje meer cpu power dan voor een full HD resolutie, om eerlijk te zijn.

Het is ook nog zo dat veel mensen de laptop thuis aan een scherm hangen om wel op hoge resolutie te kunnen werken. En oudere generaties zetten eerder de resolutie lager, dat zie ik hier op 't werk ook elke dag weer gebeuren (ik start dagelijks een PC op waarbij ik de resolutie van 1366 terug naar 1920 zet :))
Maar apple bewijst dat je met crappy resoluties nog steeds laptops kunt verkopen
Of Apple bewijst dat niet iedereen op mega hoge resoluties zit te wachten. Zo kun je het ook zien. We zijn niet allemaal Tweakers met de ogen van een 16-jarige.

Retina is daarom ook niet vergelijkbaar, want de praktische schermruimte neemt niet toe (zelfs af) in de native Retina resolutie. Neem je de native scherm-resolutie, dan is alles zo klein dat het praktisch onbruikbaar wordt.
Macbook air heeft nog steeds een hogere resolutie dan deze laptops 1440x900
Anoniem: 449164
@HitDyl4 december 2012 21:49
Maar die worden weer allemaal voor 1100 euro verkocht dus ik snap het wel. Ware het iet dat deze dat ook hebben, het zijn toch de ' toppers' van Apple.
Anoniem: 64119
4 december 2012 10:23
Als AMD fanboy schrok ik me in eerste instantie rot toen ik de AMD prestaties zag.
Toen ik de prijzen zag werd alles duidelijk, Tweakers vergelijkt hier appels met peren.

Gek he, dat een ruim twee keer zo veel kostende notebook veel beter presteerd........... |:(
Dan heb je niet goed gelezen, want het verschil in CPU power is across the board en heeft niets met de uitvoering van de laptop te maken - de AMD's underperformen gewoon in een ultrabook omdat ze meer warmte produceren die minder goed weg kan, wat weer tot gevolg heeft dat de apu geen hoge kloksnelheid heeft. Of om kort te zijn, de apu heeft een slecht ontwerp voor gebruik in ultrabooks.

Waarom ze die apu er dan in stoppen moet je mij ook niet vragen. Het ligt in elk geval niet aan Tweakers of deze review.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 december 2012 11:52]

Ik vergelijk de betreffende notebooks niet, ik bespreek ze afzonderlijk omdat het drie totaal verschillende modellen zijn. In de lijst testresultaten staan recente ultraportables (Meeste Ivy Bridge en Sandy Bridge). Die zijn inderdaad prijziger, maar dan nog is het verschil wel erg groot. Bij Cinebench scoort zelfs de Core 2 Duo SL9400 uit 2008, van de MacBook Air uit 2010, beter.
dan mis ik toch een game bench - of denk je dat 3Dmark even realistisch beeld gaf?
Nuttige review vanwege de benchmarks. Wel twee kanttekeningen. Ik vind het niet correct om de scherp geprijste AMD-versie af te zetten tegen de beduidend duurdere broertjes van Samsung. Zoals eerder al opgemerkt gaat het nu eenmaal om verschillende categorieën. Verder wordt onvoldoende onderkend dat een Ultrabook niet als desktop replacement is ontworpen. Draagbaarheid en (accu)duurzaamheid zijn de sleutelwoorden. Dat je voor een lager gewicht ook concessies moet doen, is niet anders, tenzij je inderdaad diep in je zakken wil duiken voor een topapparaat dat alles kan en heeft.

Ik gebruik nu zelf 3 maanden de AMD-versie. Kocht hem voor 579 euro en inmiddels geupgrade naar Windows 8 en een Intel 330 SSD. Vooral de SSD doet wonderen voor de "gebruikerservaring". Hij voelt nu gewoon snel en vloeiend aan. Inderdaad zal ik er weinig plezier aan beleven als ik er zwaar op ga gamen of video's editen. Maar hij is prima voor gewoon "kantoorgebruik"...buiten kantoor wel te verstaan.

De review gaat hier te makkelijk aan voorbij. De slanke verschijning en het lage gewicht (ook van de voeding) is echt een groot voordeel, en de bouwkwaliteit (bijna helemaal van aluminium) vind ik juist super voor deze prijsklasse. Een ander groot voordeel is het zeer heldere, matte scherm. Na jaren geklooi met netbooks, kan ik nu eindelijk in voldaglicht prima werken, zelfs als de zon schijnt. Inderdaad zijn de kijkhoeken matig, en is het contrast beroerd, maar zelfs daar zijn voordelen aan verbonden: je kan lekker in de trein werken, zonder dat je medepassagiers eenvoudig kunnen meelezen. ;) Overigens is de accuduur in deze test erg krap maar volgens mij wel correct ingeschat (andere testen waren m.i. iets te positief). Dat was voor mij dan ook de enige echte afbreuk aan het 'mobility' concept.
Kan je bevestigen of er echt een 9,5 mm Intel 330 SSD in je laptop past?
Volgens dit youtube filmpje zou enkel een 7 mm dikke SSD erin passen, terwijl de Intel 330 een 9,5 mm dikke SSD is (link).
hehe, goede observatie en vraag, die ik mij beter had gesteld vóórdat ik de Intel 330 kocht. 8)7 De inbouwhoogte is 7 mm strikt. Maar gelukkig is de 330 makkelijk uit elkaar te schroeven. Ik heb de behuizing omgeruild met een Intel SDD 830 van 7 mm in mijn desktop. Geen problemos meer - totdat ik een van de twee onder de garantie moet terugsturen ... ;(

[Reactie gewijzigd door julus op 4 december 2012 17:19]

Ook mijn oude OCZ Agility paste niet i.v.m. de 9,5 mm.
Die zit nu zonder behuizing in de 535U3C ...

2 GB erbij zetten en een SSD maakt dit tot een prima laptop: stil en snel genoeg.
Baal alleen van de WLAN AR946x die steeds uitvalt.

[Reactie gewijzigd door emmerx op 5 december 2012 02:18]

Ik snap niet altijd hoe er gewaardeerd wordt.
hoe kan een laptop met een prijs van 555 euro de zelfde waardering krijgen als een laptop die 2maal zo duur is? de prijs is juist een van de (/de enige?) sterke punt van die laptop.
de goede prijs afzettend tegen de prestaties laat je dan terug komen in de algemene waardering.
de prijs is juist een van de (/de enige?) sterke punt van die laptop.
Minder duur betekent niet meteen een sterk punt. Als je voor nog geen honderd euro meer gewoon een i3 erin hebt zitten, dan vind ik het niet heel 'gunstig'. Je bespaard misschien iets, maar je levert er ook flink voor in, daarmee is het voordeel financieel kleiner dan het performance verlies.

Daarnaast vind ik het hele ding eigenlijk helemaal niet interessant. Je betaald flink extra om het compact & elegant te houden, maar bent wel als eerste weer op zoek naar een stopcontact. Daarmee slaat het ding toch een klein beetje de plank mis.

Haal dan voor minder dann€550 gewoon een budget laptop of koop een echte ultraportable voor iets meer.
Waarom zoveel CPU benchmarks... na 1 of 2 weten we wel wat de rangorde is,

Wat ik mis zijn reallife GPU benchmarks, want die 3DMark scores zeggen eigenlijk niet heel veel, helemaal als je het vergelijkt met de OpenGL score... dus qua GPU word je van deze review niet wijzer

verder wel mooie laptopjes
Ik heb een 535 met AMD met 6GB en een SSD en die getest t.o.v. een standard 530 met i5 en HDD/SSD.
Voor mijn dagelijkse werkzaamheden (MindManager, PowerPoint, Excel,, Photoshop en wat typen) ontlopen deze elkaar nauwelijks, behalve qua accuduur. AMD start sneller op (Windows en applicaties) en wint in Photoshop door de APU, i5 maakt weer gehakt van de 4455 in Excel.

Stille modus is erg prettig als je tijdje PDF's zit te lezen of in een vergadering aantekeningen zit te maken.

Turbo (2,6) van de AMD lijkt uitgeschakeld, CPU speed komt in Win8 niet boven de 2,1 GHz :(

En er moet nog een fix komen voor de Atheros WLAN drivers: verbinding valt steeds weg.


Supergoede review op
http://www.notebookcheck....U3C-Notebook.83159.0.html

De AMD versie is nu maar 529,- bij BCC...

[Reactie gewijzigd door emmerx op 5 december 2012 22:09]

Ik heb nu iets meer als een maand de 15" in mijn bezit en zit er dan ook dagelijks op.

De batterij is werkelijk fantastisch, bij matig gebruik heb ik laatst een hele werkdag erop gewerkt (mail/rdp), tot op het laatste de melding van "nog 10%" verscheen.

Het scherm is zeker niet zo slecht als dat dit artikel doet blijken, doch heeft inderdaad soms vertikaal niet zo'n goede kijkhoeken.

Gebrek aan upgradability kan een gemis zijn, ik draai regelmatig een SQL server en een paar vpc's en heb dus genoeg aan een i5 en 4GB ram, als je er echter meer mee wil doen, maar ik denk dat dat de minsten zijn.

Verder, als freelance consultant, heeft dit ding écht bekijks. Het is onwaarschijnlijk dun, je vraagt je echt af hoe ze het voor mekaar krijgen. Overal waar ik kom moet ik het showen, dus als je niet graag hebt dat de mensen je laptop mooi vinden moet je hem zeker laten liggen ;).

Dus: gewicht/dikte/looks/touchpad/batterij zijn schitterend, het scherm niet zo en de specs zijn hooguit matig maar alles werkt zeer vlot.
Ik ben al een tijdje op zoek naar een Ultrabook en dan vooral 1 met een voldoende groot scherm want ik geraak geïrriteerd van die kleine schermpjes op die ultrabooks.Koop dan een tablet of netbook als je een klein scherm leuk vind.
Ik keek dan ook enorm uit naar de nieuwe samsung 9 serie 15" maar reeds toen ik de spec las was de ontgoocheling groot en nog groter toen bleek dat upgraden niet mogelijk was.

Een ssd van 128Gb en dan nog een trage terwijl samsung zelf snelle maakt is niet meer van deze tijd die staat zo vol.256 GB was hier veel beter geweest ook 4GB geheugen is erg crap en als je kijkt hoeveel geheugen de dag van vandaag nog kost dan begrijp ik het al helemaal niet meer.

De helderheid van het scherm is blijkbaar goed en een resolutie van 1600x900 is voor mij en veel andere gebruikers voldoende.Mijn vader bezit een 17" 5 -serie met 1600x900 en dat is heel netjes zelfs op het randje van te kleine letters voor hem.Kijkhoek is ook zoiets persoonlijks daar niet iedereen graag heeft dat andere kunnen meekijken wat je aan het doen bent en normaal gezien zit je toch meestal recht voor het scherm.

Het grote positieve punt aan de 9-serie is de batterijduur en toch wel heel belangrijk voor een mobiel apparaat.

Conclusie; stop er een snelle 256GB SSD in en 8GB werkgeheugen en je hebt een heel mooie mobiele PC met een ruim scherm en lange accuduur die erg dun en licht is.

Helaas ga ik hem niet kopen door de beperkte SSD en werkgeheugen.Ik wil er gerust 200 euro meer voor betalen maar dan wel met voorgaande specs.

Het zou trouwens leuk zijn mocht er eens een 17" variant komen die net zo dun is en minder dan 2Kg weegt met numeriek klavier erbij.Daar past ook een grotere batterij in wat zou leiden tot erg leuke werktijden.
Je kunt het 15" model wel degelijk upgraden. Als je de bodemplaat verwijderd kun je zo bij de twee SODIMM sloten komen (waarvan 1 nog leeg is), en de SSD is een standaard mSATA model. Dus ook daar kun je indien gewenst zelf een andere SSD in zetten.
Vreemd er staat nog thans duidelijk ; Upgraden en hardware verwisselen zijn er bij dit model niet bij.

Zelf prutsen doe ik niet daar ik vrees voor de garantie.
het staat er inderdaad fout, SSD en memory zijn heel makkelijk te upgraden bij de 15". En je kunt em ook krijgen met de 256gb SSD en 8gb ram, gewoon ff zoeken.
Ehm, was het concept "ultrabook" niet van intel en moet het niet aan strenge intel specificaties voldoen? Dan kan een AMD natuurlijk niet als ultrabook beschouwd worden. Zeker niet als het niet best of the best is.

Gebruik voor een gewone laptop gewoon de term laptop anders verwatert de term ultrabook en kun je er niets meer uit aflezen.

Edit: Waarom plakken fabrikanten toch altijd die lelijke stikkers op apparaten. Bleh.

[Reactie gewijzigd door actionInvoke op 4 december 2012 09:51]

Die stickers zitten erop omdat die de notebook goedkoper maken (sponsoring). En als je je er aan stoort verwijder je de stickers toch gewoon?
Ik vind het wel vreemd dat bij deze reviews de AMD apu's zo slecht uit de test komen.
Zijn dit driver problemen, heeft samsung zijn hardware niet op orde of is het echt de processor die zo ondermaats presteerd.

Ik snap heus wel dat en laptop tegewoordig niet veel serieuze rekenkracht moet hebben voor een beetje windows+office+internet, maar dit lijkt toch nergens op.
Trinity is op zich wel een snelle APU, maar het ontwerp performt het best op hoge kloksnelheden en is daardoor vrij onzuinig. Doordat er in een ultrabook maar heel weinig ruimte is voor fatsoenlijke koeling, moet AMD noodgedwongen Trinity zo ver terugklokken (cpu en gpu) dat er maar weinig performance overblijft.
En toch, zoals hierboven ook al door mij geschreven, doet de APU het nog heel aardig!

Alle mogelijke videoformaten, inclusief interlaced TV materiaal, heb ik zonder enige moeite en geheel gpu-accelerated kunnen afspelen in XBMC.

Verder voldoet het voor internet, youtube, facebook, skype en soms wat licht DTP werk ook nog steeds prima .
AMD apu's doen het met opensource software juist weer goed, vergelijkbaar met de i5 series. Een deel van de verklaring voor de slechte prestaties van de apu's zou wel eens kunnen liggen in compileroptimalisaties voor de intels.
Als voor de synthetische benchmarks de Intel compiler is gebruikt dan draait het inderdaad slechter op systemen met een AMD of VIA cpu. Dit komt omdat de Intel compiler niet verder kijkt dan het vendor id, dus ook al ondersteunt AMD SSE dan wordt als nog voor het traagste 386 code path gekozen.

Hier was volgens mij in 2010 ook al ophef over (toen Intel de boete van het FTC moest betalen aan AMD).

Edit:
Het zou trouwens een stuk interessanter zijn geweest als de benchmarks waren gedraait met de CS6 versies van Adobe, mede omdat deze ondersteuning heeft voor OpenCL wat voor de AMD APU een groot verschil kan opleveren.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 4 december 2012 15:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee