Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony's Xperia Tablet S

Inleiding

Het was moeilijk om je als tabletfabrikant in 2011 te onderscheiden van de concurrentie; dun en licht was het devies en dat doel liet weinig ruimte over voor creatieve concepten. Het idee dat tablets per sé dun moesten zijn werd door Sony echter aan de laars gelapt, en dat opende gelijk een heleboel deuren voor de medewerkers van de ontwerpafdeling van het Japanse concern.

De Tablet S was een tablet als geen ander, letterlijk. Het ontwerp had iets weg van een omgeklapt tijdschrift met een dikke bovenkant die naar onder taps toeliep, en met een schermdiagonaal van 9,4" was hij net een slagje kleiner dan het gros van de Android-tablets, die allen een 10,1"-scherm hadden.

Op de IFA introduceerde Sony de opvolger van de Tablet S die door het leven gaat als de Xperia Tablet S. Het aparte design is deels gehandhaafd, maar de verdikking aan de achterzijde is afgeslankt. Daarnaast is de Tegra 2-soc ingeruild voor de krachtigere Tegra 3. Wij gingen hands-on en keken of Sony zich wederom kan onderscheiden van de concurrentie.

Behuizing en uiterlijk

Sony gaat met het design van de Xperia Tablet verder waar het gebleven was met de Tablet S, al hebben de ontwerpers ditmaal wel de opdracht meegekregen om de oorspronkelijke dikte wat terug te brengen. Waar de Tablet S nog meer dan 20mm dik was aan de achterzijde is dit bij de Xperia Tablet nog maar 11,85mm. Op het dunste punt is de tablet 8,8mm, en dat is net zo dun als veel van zijn concurrenten.

Hoewel het asymmetrische design de Tablet S een herkenbaar uiterlijk gaf, was het ergonomisch gezien in onze ogen geen groot succes. De rand gaf wel wat extra houvast als de tablet in portretstand gebruikt werd, maar in de praktijk wordt veelal de horizontale oriëntatie gebruik en daarbij bood het geen voordelen. Het maakt de tablet een beetje topzwaar waardoor hij minder lekker vasthield dan de concurrentie.

Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet

Dat is bij de Xperia Tablet S gelukkig minder het geval vanwege de kleinere bult in de behuizing, die ook nog eens minder ver doorloopt. Als je de Xperia Tablet in de onderhoek vasthoudt, heb je van de bult eigenlijk geen last

De tablet is spatwaterdicht, zodat je hem moeiteloos met natte vingers in de keuken zou kunnen gebruiken. Volgens Sony heeft de Xperia Tablet S de IPX4-classificatie als het aankomt op waterbestendigheid. Om dat predikaat te verdienen moet een apparaat vijf minuten lang een watervolume van tien liter per minuut kunnen overleven.

We durfden op de beurs geen flesje water over de Xperia Tablet S leeg te kieperen, maar Sony had een speciaal demonstratiehoekje waar de tablet onder een soort miniwatervalletje stond - waar redelijk wat water uitkwam - zonder daar zichtbaar last van te hebben.

Op het vlak van aansluitingen is er aan de Xperia tablet weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger, maar Sony heeft er jammer genoeg wel voor gekozen om de micro-usb-aansluiting weg te laten. Bij de Tablet S zat deze nog links achter het klepje waar ook de sd-kaartlezer zit. Je zal dus de propriëtaire connector moeten gebruiken als je de tablet aan je computer wilt koppelen, en hoewel dat bij tablets van veel andere fabrikanten ook zo is, vinden we het weglaten van de usb-poort wel een slechte zaak.

Prima prestaties, prima beeldscherm

Tegra 3Waar we bij Android-smartphones nog een redelijke variëteit aan componenten tegengekomen, lijkt de tabletmarkt zich elke generatie op één chip te storten. Bij de eerste generatie Android-tablets was dat de Nvidia Tegra 2-dualcore, en bij de huidige generatie lijkt dat de Tegra 3-quadcore te zijn. De Tegra 3 wordt onder andere gebruikt door Acer, Asus, Toshiba en nu dus ook door Sony. Chipfabrikant Nvidia doet goede zaken.

Uit ervaring weten we dat Tegra 3 en Android Ice Cream Sandwich een goede combinatie zijn en ook bij de Xperia Tablet S blijkt dit weer het geval. Android-tablets van de eerste generatie wilden nog wel eens traag aanvoelen, maar dat stadium ligt nu echt achter ons. De Xperia Tablet S voelde lekker vlot in gebruik, of we nou de interface bediende, in de browser bezig waren of tussen apps aan het schakelen waren.

Scherm

Sony onderscheidt zich uiterlijk niet alleen door het ontwerp van de Xperia Tablet, maar ook door de afmetingen; in het bijzonder die van het scherm. Terwijl bijna alle tabletfabrikanten het 10,1"-formaat hebben omarmd, koos Sony bij de Tablet S voor een scherm van 9,4", en bij de Xperia Tablet S is die maat gehandhaafd. Ook de resolutie is met 1280x800 pixels hetzelfde gebleven. Een hogere resolutie was mooi geweest, maar in de prijsklasse waar de Xperia Tablet S zich bevindt is deze resolutie vooralsnog de standaard.

Sony gebruikt bij dit model weliswaar het merknaampje OptiContrast om het scherm mee aan te duiden, maar afgaande op de beeldkwaliteit vermoeden we dat het scherm identiek is aan dat uit de Tablet S van vorig jaar. Het ips-paneel heeft prima kijkhoeken en de helderheid lag hoog genoeg om alles goed weer te geven op Sony's stand. Zodra we de tablet op de redactie hebben kunnen we wat dieper ingaan op de schermkwaliteit en bijvoorbeeld de kleurreproductie.

Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet

Meerdere gebruikersaccounts en 'Small Apps'

Het blijft moeilijk voor fabrikanten van Android-tablets om vernieuwende dingen op hardwaregebied te doen, dus we zien steeds meer innovatie op het gebied van software. Bij de Xperia Tablet S zijn de twee grootste softwarenotiviteiten de 'Guest Mode' en de mogelijkheid om met 'Small Apps' te werken.

Met Guest Mode is het mogelijk om meerdere gebruikersaccounts op de tablet aan te maken. Eigenlijk wilde Sony wachten tot Google ondersteuning voor meerdere gebruikersaccounts zou integreren in Android. Het bedrijf werkt hier al een lange tijd aan, maar het is nog steeds niet duidelijk wanneer de functionaliteit af zal zijn, ook voor Sony niet. Daarom besloot het bedrijf de implementatie zelf te schrijven.

Volgens Sony werd het concept geboren als 'kid mode' en was het bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven bepaalde apps te blokkeren als hun kind met de tablet aan de slag wilde. Kid Mode groeide uit tot Guest Mode, waarbij tot tien verschillende gebruikersaccounts aangemaakt kunnen worden.

Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet

Per account kan gekozen worden voor volledige rechten, of beperkte toegang tot apps. Bij het aanmaken - maar ook nog naderhand - kan dan in een lijst met geïnstalleerde apps en widgets aangegeven worden welke wel, en welke niet toegankelijk mogen zijn voor dat account. Voor elk account kan optioneel een wachtwoord ingesteld worden. Op het homescreen van de tablet zit bovenaan een optie om een ander account te kiezen; het wisselen tussen verschillende accounts duurt een paar seconden.

De functionaliteit werkt prima maar is nog niet zo uitgebreid als we zouden willen. Het grootste minpunt is dat applicaties maar één keer geïnstalleerd worden en daarna door alle accounts gedeeld worden. Het is dus niet mogelijk om twee accounts aan te maken, op elk account de Facebook-app te installeren en vervolgens per profiel met andere Facebookgegevens in te loggen.

Een vergelijkbaar probleem speelt bij Google-accounts; je kan wel meerdere Gmail-adressen instellen maar deze worden gebundeld in de Gmail-app. Als deze toegankelijks is voor een account zijn meteen alle ingestelde Gmail-adressen beschikbaar.

Small Apps

Samsung introduceerde vorig jaar Mini Apps op zijn tablets; kleine widgets die opgeroepen konden worden via een knop op de systeembalk. Hiermee kon je bijvoorbeeld snel een notitie maken of een som berekenen.

Sony heeft zich hier heel duidelijk door laten inspireren en bouwde het concept vervolgens verder uit. Het grote verschil met de implementatie van Samsung is dat je bij Sony zelf Small Apps kan toevoegen; bij Samsung moet je het doen met de apps die meegeleverd worden.

Sony's versie werkt met standaard Android-widgets waardoor je dus heel makkelijk kan uitbreiden door nieuwe widgets uit de Play Store te halen. Deze komen dan de in de Small Apps-lijst te staan, welke opgeroepen wordt via een knopje in het midden van de systeembalk. Dit maakt Sony's systeem een stuk veelzijdiger en uitgebreider.

Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet Sony Xperia Tablet

Tot slot

De Sony Xperia Tablet S zal de tabletmarkt niet op zijn kop zetten maar lijkt op het eerste gezicht wel een hele degelijke doorontwikkeling van de Tablet S. De Tegra 3-chip zorgt voor net dat beetje meer snelheid, het afslanken van de verdikking aan de bovenzijde maakt dat hij lekkerder in de hand ligt en op softwarevlak heeft Sony met Guest Mode en Small Apps enkele leuke foefjes in huis.

De adviesprijs bedraagt 399 euro; hij zal dus onder andere moeten opboksen tegen de Asus Transformer Pad 300, de iPad 2 en de Toshiba AT300. Met die modellen kan hij zeker concurreren, maar ze zijn al wel veel langer op de markt, dus of de Xperia Tablet S later in zijn levenscyclus nog steeds een aantrekkelijk product is, moeten we nog zien. Vooralsnog lijkt het simpelweg een degelijke tablet te worden met een prima prijs-prestatieverhouding.

Reacties (21)

21
21
14
1
0
2
Wijzig sortering
ik zelf denk dat de IPX4-classificatie als het aankomt op waterbestendigheid het belangrijkste punt is van deze tablet.
Dat maakt buiten werken ook mogelijk.
IPX4 is meer dan spat water dicht. dus gewoon buiten in de regen te gebruiken.
Ik ben benieuwd naar dat filmpje waar de reviewer het over heeft; over welk deel van de tablet het water stroomt. Ik kan op mijn Macbook Pro ook wel een hoekje vinden waar (af)stromend water geen probleem veroorzaakt.

Deze tablet heeft redelijk wat openingen en het lijkt er op het eerste gezicht niet op dat deze water buiten houden. Als die classificatie geld voor elke hoek, dan is het zeker niet verkeerd.
voor de IPX4 standaard geldt: Protected against splashing water - Same as IPX-3 but water is sprayed at all angles
IPX3 - Protected against spraying water - Water spraying up to 60 degrees from vertical at 10 liters/min at a pressure of 80-100kN/m2 for 5 min.
Dat tie tegen flink wat water kan, zal wel. Maar is de tablet ook bruikbaar als het scherm nat is? Capacitieve touchscreens hebben meestal toch problemen zodra het scherm nat word, omdat ze dan de spanningsverschillen niet meer goed kunnen registreren, of iets van die aard?
Volgens Sony kun je deze tablet gewoon met natte handen bedienen:
Dankzij de superdunne aluminium behuizing en het spatbestendige scherm haalt u snel recepten tevoorschijn, zelfs met natte handen. Neem hem overal mee naartoe³. Gebruik hem waar en wanneer u maar wilt.
Zelf ben ik een grote fan van de xperia lijn, door de geweldige prijs/prestatie verhouding (dan heb ik het over de telefoons). Als deze in die lijn aansluit, dan prefereer ik de tablet S zelfs boven een iPad. Maar dat is dan mijn mening over tablets...

De vorige tablet S vond ik persoonlijk trouwens wel een grote "fail", dus hopelijk hebben ze de problemen van dat model allemaal (slechte respons, goedkope feel door het plastic, erg fors, etc.) opgelost. Voor zover ik kan zien iig wel :) .
Volgens Sony kun je deze tablet gewoon met natte handen bedienen:
Spatbestendig, dus je handen moeten niet druipen van het water. Er zal misschien een waterafstotende coating op het scherm zitten, maar verder lijkt me vocht niet goed voor de connectors en aansluitingen van deze tablet.
kwa interface e.d zit de tablet er prima uit, ik denk alleen niet dat ik zou kunnen wennen aan het rare design, ook is de connector niet echt mooi "weggewerkt"
kwa interface e.d zit de tablet er prima uit, ik denk alleen niet dat ik zou kunnen wennen aan het rare design, ook is de connector niet echt mooi "weggewerkt"
dat design werkt onwaarschijnlijk goed, ik heb in december met dit design lopen spelen (een tablet S dus) in Sony's showroom in Tokyo. Het koste haast moeite 't ding weg te leggen.
Ziet er netjes uit en voor een "feel en look" review is de uitslag behoorlijk positief.
Ik vraag me alleen af of deze Xperia Tab het gaat overleven tussen het Apple en Samsung geweld. Tablet markt is er toch een van: Eten of gegeten worden.
(Of je vecht elkaar de tent uit in de rechtbank, omdat je het anders niet kan winnen... )
Leuk ding, maar voor een 3 a 4 tientjes meer heb je de Acer Iconia tab 700 die ook is uitgerust met een Tegra 3 chip maar als grote voordeel heeft WEL een "Full HD" IPS scherm heeft (1980x1200)
Ik heb nog geen enkele Iconia Tab in mijn handen gehad die ik erg robuust vond. Het voelt gewoon net niet zo goed aan als andere merken.
maar dan heb je wel een Acer, Acer heeft zich in de jaren verbeterd, maar voor mij nog steeds geen keuze
Misschien een beetje offtopic, maar waar haalt tweakers.net altijd die muziek vandaan bij die reviews. Die muziek klinkt naar mijn mening altijd wel lekker.
Ik zat het me ook net af te vragen, klonk best lekker inderdaad :9
Ik heb zelf een tablet s en moet zeggen dat die dikkere kant wel echt een nadeel is naar mijn mening. Houdt wel lekker vast in portret maar neerleggen portret is inderdaad erg vaag.

Ook een nadeel vind ik dat het opladen via een speciale adapter gaat en niet via usb, ik begrijp dat ie zo sneller kan laden (had een 'nieuwe' ipad en die ontlaadde langzaam als ie aanstond en via een mac stroom kreeg. Maar dat ze het nu helemaal eruit laten vind ik wel erg stom.

Die connector zit ook op een andere plek dan de eerste generatie oftewel het dock is ook niet 'herbruikbaar' (sowieso een groot nadeel bij vrijwel alle android tablets).

Maar voor de rest redelijke tablet maar hij schiet naar mijn idee niet echt ergens eruit dus zoals al werd gezegd: het is nog maar de vraag of ze er een beetje uitkomen tussen Samsung en Apple.
Anoniem: 449164
2 september 2012 13:31
Keurige tablet, toch zonde dat de Geust Mode niet helemaal goed is uitgewerkt.
Ach mensen die van Sony houden, die zijn al tevreden genoeg met hoe ze het gedaan hebben. Hij is zeker de moeite waard. (zoals ik dus)

[Reactie gewijzigd door J.S. Bach op 1 september 2012 17:04]

Ben ik het wel mee eens, leuke innovaties in de software, grappig en fijn ontwerp, met de NXT lijn is Sony een smaakvolle, goede weg ingelsagen.
Zak ik daar een porno site suggestie bij het tikken van tweakers.net in de browser? :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee