Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs en Paul Hulsebosch

Reviewers

Gaming in de zomer

Een ander soort kubussen

In die voorwerpen zit ook de grootste overeenkomt met Portal, want net als in de game van Valve heeft Swift voor kubussen gekozen om puzzels op te lossen. Hier geen Companion Cubes, maar kluizen, zware vierkante metalen gevaartes die ongeveer dezelfde omvang hebben als de Companion Cubes. De truc is uiteraard dat je de Fluffy Dimension in kunt schakelen en dan zo'n zware metalen kluis op kunt tillen. Die kun je dan gebruiken om schakelaars in te drukken, net als in Portal. Een schakelaar bestaat uit een rond drukvlak dat stroom doorlaat als er gewicht op wordt geplaatst. In Fluffy Dimension leg je een metalen kubus moeiteloos op de schakelaar. Als je vervolgens de Fluffy Dimension weer uitschakelt, krijgt de kubus zijn gewicht weer terug en drukt hij de schakelaar in.

Na Fluffy leer je de Heavy Dimension, de Slow Motion Dimension en de Reverse Gravity Dimension kennen, die je met elkaar kunt combineren. De namen geven al weg wat je ermee kunt. Uiteraard is dat goed voor de nodige ingewikkelde puzzels, waar naast de metalen kubussen en schakelaars ook laserstralen en windturbines een rol in spelen. Wind speelt in de latere delen van het spel een belangrijke rol, zoals momentum dat bij Portal doet. Waar het in Portal vaak zaak is om met het juiste momentum door de lucht te zweven, kun je in Quantum Conundrum kubussen op de juiste plek krijgen door het gewicht te beïnvloeden en de richting waarin ze door de lucht vliegen. Je kunt ook zelf door de lucht zweven, als je op tijd op een zwevende kubus weet te springen.

Nutteloze gangetjes

Dat klinkt allemaal heel vergelijkbaar. Toch is Quantum Conundrum lang niet zo goed als beide Portal-games. Daar zijn twee redenen voor. In Quantum Conundrum zit veel minder verhaal dan in Portal en juist dat verhaal maakt beide Valve-games zoveel meer dan slechts een puzzelgame. Eigenlijk zit er nauwelijks verhaal in QC. Veel verder dan 'neef zoekt oom' gaat het eigenlijk niet. Het ontwerp is ook wat saai, met veel teveel nutteloze gangetjes waar je doorheen moet lopen, op weg naar de volgende puzzel. Verder zijn de puzzels niet zo goed en vooral niet zo consistent als die van Valve. Het niveau van de puzzels wisselt nogal en na een moeilijke kan heel goed een heel gemakkelijke volgen. Is dat erg? Nee, maar het maakt het wel minder spannend, en dat is jammer.

Bovendien zijn de puzzels niet zo doordacht als bij Valve. Wat dat betreft is QC een verhelderende game. Met terugwerkende kracht blijkt pas hoe goed Valve is in het verzinnen van een reeks puzzels waarbij je steeds in een bepaalde richting gestuurd wordt, zonder dat de oplossing voor de hand ligt. Dat is bij QC minder goed uitgewerkt. Quantum Conundrum is daarom een goede eerste aanzet, een goed 'proof of concept' dat uitgewerkt zou kunnen worden tot een geweldige game. Met de vier dimensies is niets mis. Het verhaal is echter veel te mager en de puzzels zijn van wisselend niveau. Daar staat tegenover dat Quantum Conundrum voor 14 dollar kan worden gedownload bij Steam, Xbox Live of PlayStation Network, en voor dat geld haal je een flinke voorraad interessante puzzels in huis.

Eindcijfer: 6,5

Titel Quantum Conundrum

Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Airtight Games
Uitgever Sqaure Enix
Releasedatum reeds verschenen

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (89)

Wijzig sortering
Laten we niet vergeten om hier Guild Wars 2 aan toe te voegen welke 20 augustus gereleased wordt na een afwachtingsperiode van 5/6 jaar.
Was dus al lang genoemd zie reacties hier boven.
En dat de 3 betas al lang bespeelbaar zijn was ook al gezegd.
F1 Online The Game is echt een aanrader. Het kost wat tijd om de controls goed te beheersen, maar daar heb je de startersklasses voor en je moet de circuits leren kennen. En als je dat eenmaal doet kun je jezelf elke race verbeteren, op hondersten van secondes na. Erg leuk! Als je trouwens "Faas" tegenkomt ben ik dat, ik rij nu in de B klasse.
Als je raced, hoe kijk je dan op het veld? Van bovenaf, of vanuit de cockpit/helmetcam/dashcam?
Van bovenaf, en je kunt dit ook niet anders instellen. De camera volgt vanaf een bepaalde hoogte jouw auto over het circuit en dat is voor elke speler hetzelfde. Rijden doe je dan met toetsenbord en met de muis om te sturen. Dankzij het sturen met de muis kun je dus bepaalde gevoeligheid in je bochtenwerk leggen. :)
Graag wil ik daar Planetside-2 aan toevoegen; wordt Free2play, en op de afgelopen E3 de game met meeste awards (oa best of beurs)
Maar word die ook daadwerkelijk gereleased in de zomer?
En daarmee bedoel ik niet een beta waar je een game-magazine voor moet kopen, of dat je een invite krijg omdat je een bepaald systeem thuis heb staan.
Volgens mij is er niet eens een release datum indicatie. Ik zit wel met smart te wachten hierop.
Ze zeggen eind dit jaar.

Closed beta start maandag/dinsdag, mensen met een key (via twitter/facebook of PC Gamer mag) en planetside 1 spelers krijgen voorrang, maar iedereen kan binnenkomen.
Dan is het dus geen zomergame.

De beta is overigens closed, dus daar gaat je zomergame.
Dat wordt toch echt wel een pay2win game hoor. Zat aankomende micro transactions alleen om betere wapens te verkrijgen. Dat is waarom ik zulke spellen haat, en ik denk niet dat iedereen voorbereid is om in zijn/haar zomer gefrustreerd te raken door een spel waar mensen honderden euros aan uit geven om als de beste te willen lijken. Elke F2P game heeft wel een P2W functie. Micro transacties everywhere.
Tot nu toe is alles wat we hebben gezien customization. Je kon bijvoorbeeld betalen om je tank roze te maken.

Daarnaast zijn echt niet alle F2P games pay to win. In Tribes Ascend bijvoorbeeld koop je ook gewoon andere speelstijlen, en toen is een keer een wapen een tikje overpowered geweest (dat gefixt is in een patch) en iedereen schreeuwde meteen dat het P2W was.
dat is klets, systeem wat gehanteerd wordt is totaal niet pay2win, verdiep je eerst maar eens in de gebruikte techniek/verdeling van credits en grondstoffen.
een niet betalende speler kan net zo veel als een die micro-transacties aan gaat. ontwikkelaar heeft een anderhalf uur durende presentatie waarin dit haar fijn wordt uitgelegd. zij doen er alles aan om een belans te houden, en als je hun presentatie bekijkt lijkt dat werkelijk het geval. bedenk wel het is geen EA-games!!!

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 25 juli 2012 14:12]

Tony Hawks Pro Skater HD is voor mij waarschijnlijk de leukste release van deze zomer. Wel jammer dat er nog altijd niets bekend is over de release-date voor PS3. Heeft iemand er al enig idee van (buiten dat deze ook in Q3 gereleased wordt..)?
TONY HAWK'S PRO SKATER HD
Release Date: 7/17/2012 (Xbox 360) 7/16/2012 (PS3)

edit: gt.com
en idd onjuist, excuus

[Reactie gewijzigd door CozNL op 25 juli 2012 11:44]

Is deze info van een vertrouwbare bron? Het enige wat ik kan vinden is da het later gereleased wordt op PS3 dan op 360 en dat dit ook in Q3 zal gebeuren. Het is trouwens nog steeds niet te koop op PSN dus deze data kloppen zeker niet.
Ik denk dat het komt door het missen van de level editor en split screen mode. Dat is toch wel een beetje jammer...

Verder zou ik er bijna een console voor kopen : Alle oude levels incl. de geheime gedeeltes zitten erin MET betere graphics _O_
Ik heb mijn PS3 6 maanden en dit is eerlijk gezegd het eerste spel waarvan ik echt denk dat ik het meer dan 3 dagen zal spelen! En het is inderdaad jammer van die Editor. Ik heb vroeger veel tijd verloren aan het namaken van een lokaal skatepark! Die goeie oude tijd! hahaha
ik heb TERA als bèta gespeeld en ook normaal aangeschaft,heb het tot lvl 53 gespeeld en was er helemaal klaar mee. zitten enigszins leuke dungeons in maar totaal geen raid en ik denk dat ze daarmee de plank mis hebben geslagen.

denk ook mede de political system waar guilds via stemmen een landsdeel krijgt toegewezen.en dus de specials stores en auction house buiten de hoofdsteden
werden uitgeschakeld, dus iedere keer weer terug gaan naar een hoofdstad om special items te gaan halen begon me erg te irriteren.

kortom ik denk dat ze raids hadden toegevoegd, het veel interessanter was geworden voor de meeste spelers en daarom veel spelers niet meer terug gaan naar TERA.

ook de besturing van TERA via het toetsenbord was ik eigenlijk niet te spreken over, denk dat de meeste het gewoon het via de muis hadden gewild.

denk dat het cijfertje 6 wel op zijn plaats is.

[Reactie gewijzigd door Biertje? op 25 juli 2012 10:58]

Huh? Een 6 is op z'n plaats? Bedenk wel dat een game een 6 geven betekent dat het voldoende is en je het spel dus leuk vond om te spelen. De toon van de bericht geeft echter aan dat je nogal negatief over het spel bent. Het enige positieve wat je aan het spel noemt is "enigszins leuke dungeons". Als dat het enige is dat is het spel dus maximaal een 4 waard.
Hij heeft het anders wel to lvl 53 gespeeld. Ik weet niet precies hoe snel je leveld in TERA, maar lvl 53 lijkt me toch al gauw etterlijke uurtjes spelen. Blijkbaar was het dus toch ergens de moeite waard. Van Skyrim heb ik ook enorm genoten ( uurtje or 150 in gestoken ) maar ook deze vond ik uiteindelijk vervelen omdat het nogal repetatief werd. Niet uitgespeeld maar zeker wel een goede game die ik ondanks dat toch een dikke 9 geef.
Volgens mij is dat precies het manco van de meeste recente mmo's, de endgame is praktisch afwezig of is vergelijkbaar met wat andere mmo's 5 jaar geleden deden, dan rest vaak alleen nog pvp en zelfs dat is vaak niet goed uitgewerkt (en de markt voor pvp mmo's is werkelijk compleet verzadigd).
En met f2play en pay2win trek je vaak een bepaald publiek (waardoor een grote groep potentiele kopers ook al weer afhaakt)
Tony Hawks Pro Skater HD heeft het waar gemaakt. Goede game en een remake van één van de betere uit de hele series. Vind een 6,5 wel matig ..

The Amazing Spider-Man kost bij Amazon.co.uk 34 GBP wat uit komt onder de 41 EURO inclusief verzendkosten.
Inderdaad, een 7 was meer op zijn plek geweest. Wel jammer dat er geen PC versie komt, maar dat zal wel met de besturing te maken hebben. Verder vind ik F1 Online er door die groene pijlen wel wat arcade uitzien.
Nouja, als er geen map editor of splitscreen in zit mag ook best het cijfer omlaag.
Ik vind dat Tera toch wel een te laag cijfer heeft gekregen. Het vechtsysteem is duidelijk anders dan andere MMO's, en een timer op dodge? Je kan ook weglopen... je moet de acties van de tegenstanders leren om zo te kunnen timen met je timers ;)
Tevens ziet het spel, en de ontwerpen van armor/NPC's en mobs er echt geweldig uit en draait perfect op de wat oudere PC's.

Ik had het spel zelf een 7,5 of misschien zelfs 8 gegeven.
Mee eens. De dynamiek van combat hangt ook af van je class natuurlijk, maar het is zeker een flink verschil met bijvoorbeeld sw:tor of het nog uit te komen guildwars2.

Mijn warrior met 2 zwaarden was in ieder geval heel wat meer 'sith' dan mijn sith met 2 light sabers.

het questen blijft wel net zo saai als alle andere mmo's, maar combat maakt een hoop goed, dat doe je tenslotte de meeste tijd (naast rennen van plek naar plek helaas).
Ik vond het vechten vooral in theorie anders, maar in de praktijk niet zo. Het lijkt vooral anders, maar in de praktijk deed ik vrijwel hetzelfde als in WoW of SW:TOR.
Nou ik niet, bij het healen bijvoorbeeld heal je waar je aimed. Dit kan of een persoon zijn of een area, geen geklik meer op healthbars dus.

En bij de gewone gevechten gebruik je bij een game als WoW gewoon de tab knop. Maar in Tera moet je richten om daadwerkelijk iemand te raken. Dit zorgt toch wel voor een hele andere gevechtservaring. Veel classes kunnen dodgen, maar sommige classes kunnen bijv het wapen gebruiken om aanvallen af te weren.
Hooguit een 6,5. Het is gewoon niet echt boeiend allemaal. De vormgeving van de players is inderdaad erg mooi. En het vechten is aardig leuk, maar tegen gewone monsters heb je dat dodgen helemaal niet nodig, terwijl je daar echt een behoorlijke tijd mee bezig bent.

Het levelen gaat wel aardig vlot, quest zijn behoorlijk de moeite waard. Je krijgt veel XP. Maar het voelt gewoon echt behoorlijk saai aan. Mijn account verloopt op 8 augustus, ik ben momenteel level 39. Ik ga hem niet verlengen.
Tera is niet perfect. Maar voor een MMO-speler zeker de moeite waard. Meer dan Aion of Age of Conan of SWTor de moeite waard was.

Het spel ziet er fantastisch uit. De wereld zit vol met vreemd uitziende monsters en NPCs. De gebieden zijn prachtig. Die Koreanen hebben hun fantasie goed de vrije loop gegeven. Geen enkele MMO ziet er beter uit. Zelfs de meeste single-player games kunnen niet tippen aan de eye-candy van Tera. Ik vond Skryim (met HighRes-pack en addons op ultra) er fantastisch uitzien. Maar Tera ziet er eigenlijk beter, interessanter en meer fantasie-vol uit.

Gister is mijn abonnement voor Tera afgelopen. 2 Maanden gespeeld. Net tot level-60 (max level) gekomen. Die 2 maanden was het wel waard. Ik heb me prima vermaakt.

Het probleem komt als je level-60 wordt. Er is niet genoeg content om de game interessant te houden. Er zijn 4 lvl60 dungeons, en 4 hardmode dungeons. Die moet je vaak doen om je endgear te krijgen. Endgear zelf is niet zo'n probleem (is zelfs BoE). Het probleem is het enchanten. Er is een grote RNG-factor, die er voor zorgt dat het weken, zo niet langer, kan duren voor je al je gear fatsoenlijk hebt ge-enchant. De meeste spelers (ik incluis) houden niet van zoveel RNG. PvP is er eigenlijk niet. Er blijft dus niet zo veel over voor level60 characters.

Endgame is het probleem. Tera was 2.5 maanden geleden gereleased. Je ziet nu de aantallen spelers naar beneden gaan. Omdat een hoop niks te doen hebben bij lvl60. Je merkt dat de wereld leger wordt. Erg jammer.

Maar de ervaring level1 tot level60 was goed. Zeker zijn geld waard om 2-3 maanden te spelen.
Het is spijtig dat TERA de endgame van Lineage 2 niet heeft afgekeken. Er zou een heel politiek systeem zijn in TERA. Maar waarom dan ook geen castle sieges om invloed uit te oefenen op de tax en mogelijk het openen van zones?
Omdat TERA op deze manier niet te veel op Lineage 2 te lijken.
Gebeurd dit wel heeft NCsoft een goed aanknopingspunt om TERA weer voor de rechter te slepen. Aangezien ze dit al hebben gedaan i.v.m. source code stealing etc.
Dit was echter niet goed genoeg te bewijzen op dat moment.

Nog steeds zie je veel overeenkomsten van Lineage 2 en Tera en je ziet duidelijk dat er een grote overeenkomst is.
Als ik op de PC ga spelen dan is dat om Diablo 3 te doen, voor de rest boeit mij de games tegenwoordig totaal niet. En zelfs D3 is niet helemaal wat ik had gehoopt het te zijn.
Als ik op de PC ga spelen dan is dat om Diablo 3 te doen, voor de rest boeit mij de games tegenwoordig totaal niet. En zelfs D3 is niet helemaal wat ik had gehoopt het te zijn.
Sorry hoor, maar een beetje een reactie die niet veel toevoegt.
Je zou je kunnen afvragen of het aan PC-games als geheel ligt (want ondanks de opkomst van de consoles is dat nog steeds een heel breed spectrum waar genoeg te beleven valt) of dat jouw interesses gewoon veranderd zijn.

In dat laatste geval, dat is natuurlijk helemaal geen schande, ieder zijn ding, maar no offense, hoezo is dat voor de rest van de wereld interessant? Zeker als je er 2 zinnen aan wijdt zonder verdere toelichting.

Persoonlijk game ik nog steeds ook op de PC. Ik was van oorsprong een PC gamer, sinds een jaartje of 4 heb ik nu ook een PS3 waar ik veel op game (lekker comfy op de bank(, maar ook op de PC is nog steeds genoeg leuks te beleven. En ik ben nu 31, dus al ver voorbij de leeftijd dat sommige mensen al zijn "afgehaakt " van het gamen op de PC of gamen in het algemeen. Ik vind het nog steeds leuk en ik zal het denk ik ook wel altijd leuk blijven vinden.

Quantum Conundrum heb ik in de aanbieding gekocht op Steam; ik verwacht er inderdaad minder van dan van Portal 2 (waar ik ook nog aan moet beginnen trouwens) maar het lijkt me best leuk. Verder heb ik ook "On the Rainslick Precipice of Darkness" deel 1 t/m 3 op Steam gekocht; de RPG/comedy games van de makers van Penny Arcade -- dat is ook nog wel een aanrader!Het zijn in feite korte games; zie het meer als een game die in 3 delen is geknipt met een verschillende stijl/invalshoek. Deel 1 heb ik gedaan en ik heb me prima vermaakt.

Ik vertrek morgen naar Campzone, en we gaan denk ik wel behoorlijk wat Diablo 3 doen, en verder wat COD4, COD:MW2, UT2k4 (blijft altijd leuk), misschien een potje Splinter Cell: Conviction, en misschien ook nog wel een potje C&C:Generals (Zero Hour) en vast ook nog wel wat Worms. :P En bier drinken en BBQ-en. :P

Verder komt als het goed is eind dit jaar al Carmageddon:Reincarnation uit; weer gemaakt door de originele mensen van de originele studio. Dat belooft weer wat leuks te worden met fatsoenlijke gameplay (geen storende tijdslimieten enzo) en genoeg bloedspetters. :)

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 26 juli 2012 11:06]

Waarom moet altijd alles interessant en een +3 post zijn? Iedereen maakt zijn opmerkingen die wel of niet boeiend zijn voor iemand. En als we echt allemaal zo intellectueel zijn gaan we echt niet lopen discussiëren op een één of ander website.

Dit artikel gaat over gamen in de zomer, nou dan meld ik wat ik daarbij versta.
Ja natuurlijk MAG je het melden... maar van die reacties van "ik vind het niks" zonder verdere toelichting die voegen gewoon niks toe, voor niemand. Voor dat soort reacties zijn dan inderdaad de +1 en 0 scores bedoeld. Ik kan ook wel een artikel over netwerkapparatuur gaan aanklikken en reageren met "vind ik niet interessant" of "ik weet hier niets vanaf". Dat MAG inderdaad.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 26 juli 2012 11:15]

Al met al is het nu toch te warm en te mooi weer om binnen te gaan zitten. ;)
Goede oplossing: Campzone! (Semi-)buiten gamen. :)
Lekker in de legertent met de zijflappen omhoog geklapt. Ik kan niet wachten. :D
De mensen die de Steam Summer Sale hebben gevolgd kunnen sowieso denk wel even vooruit deze zomer. Ik in ieder geval wel met mijn aangeschafte games :Y)
zelfde hier. denk dat ik me eigen prima vermaakt met Tera en me steam summer sale games voor de aankomende 4 maanden :P

OT:

Tera krijgt echt een te laag cijfer.

zo geval van owh we hebben tot 25 gespeeld en toen waren we er klaar mee en gaan we het maar beoordelen

het spel begint pas echt wat te worden op lvl 50 dan leer je eindelijk met je char spelen en met de mobs om niet geraakt te worden

Tera verdient minimaal een 8 a 9 eerlijk gezegd. Want ja het is niet perfect helaas

[Reactie gewijzigd door Kadardar op 25 juli 2012 10:07]

Reviews zijn dan ook meningen van de reviewer, dat jij het er niet mee eens bent doet daar niets aan af he :)

Ik heb zelf de beta van Tera gespeelt, en na 15 minuten weer gede-installeerd.
ik kan me dus prima in de review vinden.

Dit wil niet zeggen dat de game slecht is, maar dat het zeker niet mijn smaak is.
De reviewer heeft denk ik hetzelfde ;-)
Naar mij mening kan je geen review waarde geven aan 15 minuten een beta gespeeld te hebben.

Het was vast jou soort game niet en dat is jou mening dat mag.
Of je gaat naar campzone als je wil gamen in de zomer ;)

Ik zelf ga mogelijk alleen een dagje kijken.

[Reactie gewijzigd door harmageddon op 25 juli 2012 08:45]

Precies, weer of geen weer. Je zit toch eigenlijk buiten, als het goed weer is. En als het TE goed weer is, zweet je vanzelf de tent uit. En als het TE slecht weer is, drijf je je (slaap)tent uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True