Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Asus Zenbook Prime: oogstrelende ultrabook

Inleiding:

Asus wist vorig jaar hoge ogen te gooien met zijn eerste Zenbook. Deze UX31 was de allereerste ultrabook die werd gepresenteerd en moest als voorbeeld dienen voor de mogelijkheden van Intels nieuwe platform. We waren destijds erg te spreken over de notebook vanwege zijn dunne chassis, hoge schermresolutie en relatief krachtige hardware.

We zijn inmiddels een jaar verder en een heleboel fabrikanten brengen nu hun tweede generatie ultrabooks op basis van Intels nieuwe Ivy Bridge-chips uit. Asus kon daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Op eerste gezicht lijkt er aan de nieuwe Zenbook, die de toevoeging 'Prime' heeft gekregen, niet veel veranderd. De behuizing is grotendeels ongewijzigd en op het gebied van aansluitingen is er weinig nieuws onder de zon. Wel nieuw zijn de de Ivy Bridge-hardware en het scherm. Daarnaast zegt Asus ook het toetsenbord verbeterd te hebben.

De oude Zenbook had een tn-paneel met een schermdiagonaal van 13,3" en een resolutie van 1600x900 pixels, en ten tijde van de release was dit een prima display. Vooral de hoge resolutie was vergeleken met de concurrentie een pluspunt. Met de Zenbook Prime zet Asus nog eens een grote stap vooruit: de resolutie is opgekrikt naar 1920x1080 pixels, het paneel is nu van het ips-type en het scherm spiegelt veel minder dan dat van zijn voorganger.

In deze review zullen we vooral het nieuwe scherm en de Ivy Bridge-componenten onder de loep nemen, maar we kijken ook of de behuizing zich een jaar na de eerste Zenbook nog steeds met de concurrentie kan meten.

Design en behuizing: verbeterd toetsenbord

Toen we de UX31 vorig jaar voor het eerst onder ogen kregen, dachten we meteen aan de MacBook Air. Asus had duidelijk goed naar het wigvormige ontwerp en de aluminium behuizing van Apples notebook gekeken, maar het bedrijf had het concept ook uitstekend uitgewerkt.

Asus is blijkbaar nog steeds tevreden over het chassis, want bij de UX31A zijn er eigenlijk nauwelijks veranderingen te ontdekken. De ultrabook heeft hetzelfde wigvormige ontwerp en ook het scharnier en de gebruikte materialen komen ons erg bekend voor.

Met 1,3kg is de notebook erg licht, waardoor hij erg geschikt is voor gebruik onderweg. De bouwkwaliteit is nog steeds bovengemiddeld; de behuizing geeft nergens mee, de onderdelen vertonen geen speling en het scharnier is stevig. De kleurrijke stickers die het uiterlijk van menig notebook verpesten, zijn hier afwezig en Asus heeft gelukkig ook het kitcherige tekstje van het scharnier verwijderd.

De speakers zijn wel anders dan die van zijn voorganger - en helaas is dat geen verandering ten goede. Het geluid is helder en het volume is redelijk, maar er zijn geen lage tonen meer te ontdekken. Ten opzichte van andere ultrabooks is de geluidskwaliteit van de UX31A nog niet eens zo slecht, maar zijn voorganger deed het beter.

Toen de UX31 in de winkel verscheen, waren er nog maar amper concurrenten. Nu is dat wel anders, maar we vinden de Asus-behuizing nog steeds een van de beste uitwerkingen van Intels concept. Ons enige puntje van kritiek is dat de randen van de notebook scherp kunnen aanvoelen. Vooral de rand aan de onderzijde kan, na lang gebruik, de polsen irriteren.

Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A

Toetsenbord en touchpad

Hoewel de UX31 goed ontvangen werd, waren de meningen over het toetsenbord verdeeld; de toetsen waren erg plat en hadden een bijzonder korte aanslag. Toen we de UX31 recenseerden hadden we hier niet veel last van, maar we hebben die mening moeten bijstellen.

We hebben op de redactie namelijk al enige tijd een UX31 in gebruik en het toetsenbord is voor de snelle tikker niet ideaal. Als de toetsen niet recht van boven geraakt worden, wordt de aanslag niet altijd goed herkend. Voor mensen die niet met tien vingers tikken is dat geen probleem, maar voor snelle tikkers is het moeilijk om een lange tekst te schrijven waarbij alle aanslagen geregistreerd worden.

Asus heeft de kritiek ter harte genomen: het toetsenbord van de UX31A heeft hogere toetsen die veel beter reageren, met name als het tiktempo hoog ligt. We hebben een groot deel van deze review op de UX31A geschreven en het toetsenbord functioneerde daarbij probleemloos.

De toetsen zijn daarnaast ook verlicht. De toetsenbordverlichting heeft drie helderheidsniveaus die via het toetsenbord instelbaar zijn. Dat maakt werken bij weinig licht wat makkelijker, al zou het nog makkelijker zijn als een helderheidssensor de verlichting automatisch zou afregelen.

Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A

De trackpads op Apples MacBooks zijn al jaren de norm, en Windows-notebooks zijn al jaren bezig met een inhaalrace. Die verloopt niet zo snel als we graag zouden willen, maar beetje bij beetje zien we verbetering.

De trackpad op de UX31A is grotendeels gelijk aan die van zijn voorganger en dat is wat ons betreft een goede zaak. Hij is lekker groot, heeft een fijn oppervlak en kent ondersteuning voor multitouchgebaren met twee en drie vingers. Aangezien die functionaliteit niet in Windows ingebakken zit maar door een driver wordt verzorgd, werkt multitouch niet zo vloeiend als op een MacBook. Toch is de touchpad voor Windows-begrippen bijna ongeëvenaard.

Scrollen met twee vingers werkt vloeiend, net als pinch-to-zoom. Met drie vingers kunnen gebaren naar links en rechts gemaakt worden om in de browser de 'back'- en 'forward'-knoppen te emuleren, en naar beneden om alle vensters te minimaliseren.

Het touchpad heeft wel wat kritiek gekregen omdat de muiscursor vaak zou verspringen. Wij hebben dit in onze testperiode niet ervaren, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met hoe het touchpad gebruikt wordt. De muisknoppen zijn in het oppervlak geïntegreerd; als je continu een vinger op de linkermuisknop laat rusten, kan het inderdaad voorkomen dat de muiscursor rare sprongen maakt.

Connectiviteit

Aan de linkerkant zitten een usb 3.0-poort, een koptelefoonaansluiting en een sd-kaartlezer. Rechts vinden we de voedingsaansluiting, een tweede usb 3.0-poort, een mini-vga-uitgang en een micro-hdmi-aansluiting. Een verloopkabeltje voor een normale vga-aansluiting wordt meegeleverd, net als een usb-naar-ethernet-verloopje. Het plugje van de - overigens lekker kleine - voedingsadapter is wat dikker gemaakt dan zijn fragiele voorganger. Op de redactie is al eens een plug van een UX31-voeding gesneuveld, dus dat vinden we een verbetering.

Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A

Scherm: een grote stap vooruit

Het pronkstuk van de Zenbook Prime is ongetwijfeld het beeldscherm. Tot voor kort waren bij 13,3"-notebooks tn-panelen met een resolutie van 1366x768 pixels de norm - en daar stoorden we ons eerlijk gezegd behoorlijk aan. Bij smartphones, tablets en televisies zijn we al langer gewend aan mooie schermen met goede kijkhoeken, maar notebooks liepen nog altijd flink achter.

Asus heeft die achterstand met deze notebook in een klap goedgemaakt. Het nieuwe paneel heeft drie sterke punten: een hoge resolutie, goede kijkhoeken en een matte coating. De goede kijkhoeken zijn te danken aan de overstap van een tn- naar een ips-scherm. We hebben het scherm aan onze gebruikelijke testprocedure onderworpen: we bekeken de helderheid, de kleurreproductie en natuurlijk ook de kijkhoeken.

Kijkhoeken

UX31A - kijkhoeken (groot)

Dankzij het ips-scherm heeft de UX31A veel betere kijkhoeken dan zijn directe concurrenten. Als twee mensen samen naar hetzelfde scherm kijken, zien die nu daadwerkelijk hetzelfde beeld. Belangrijk zijn ook de goede verticale kijkhoeken: je hoeft het scherm niet naar voren of achteren te bewegen om de beste kijkhoek te vinden, zoals dat bij notebooks met een tn-paneel vaak wel het geval is.

Asus UX31A - kijkhoeken Asus UX31A - kijkhoeken Asus UX31A - kijkhoeken Asus UX31A - kijkhoeken
Asus UX31A - kijkhoeken Asus UX31A - kijkhoeken Asus UX31A - kijkhoeken

Op de testfoto's is te zien dat de kleuren nauwelijks veranderen als we de horizontale of verticale kijkhoek veranderen. Wel zien we bij wat grotere hoeken de afname in helderheid die we van ips-schermen gewend zijn.

Kleurreproductie

We hebben met onze X-Rite i1 Pro Display-colorimeter gekeken hoe goed kleuren gereproduceerd worden. Bij de Gamut-meting wordt gekeken hoe dicht de Rec. 709-standaard voor hdtv's benaderd wordt. Idealiter valt elk gekleurd rondje precies binnen het corresponderende vierkante vakje.

De weergave van blauw en rood zijn prima, terwijl magenta ook dicht in de buurt komt. Geel vertoont al een grotere kleurfout en groen is duidelijk een negatieve uitschieter. Het witte rondje in het midden representeert de kleurtemperatuur en komt dicht in de buurt van de ideale waarde.

In de rgb-grafiek zien we dit ook: de kleurenmix mist over de gehele linie wat blauw, maar niet zo erg dat het scherm een duidelijke kleurzweem heeft. Ook is te zien dat de kleurverhouding bij de verschillende grijsniveau's behoorlijk consistent is.

Perfect is het scherm dus niet, maar concurrenten als de Samsung Series 9 en Apples MacBook Air doen het duidelijk minder goed. Alleen de nieuwe MacBook Pro met Retina-scherm heeft een haast perfecte kleurweergave. Die is wel weer rond de duizend euro duurder dan de UX31A.

Helderheid

Schermhelderheid
SysteemnaamHelderheid in cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
450
Samsung Series 9 (2012)
*********
450
Air 13 2011
*******
382
Sony Vaio Z
*******
377
Asus UX31A
*******
372
Air 11 2011
*******
360
Samsung Series 5 (2012)
******
315
Toshiba Satellite Z830
******
310
Dell XPS 13 L321X
*****
282
Samsung Chronos 15
*****
268
Acer Aspire 3951
****
218
Dell XPS 14z
****
212
HP Folio 13-2000
***
178

Met een maximale helderheid van 372cd/m² moet de UX31A enkele concurrenten voor zich dulden. Zelfs de UX31 heeft een sterkere backlight. Toch is het scherm helder genoeg om lekker mee te werken, ook in omgevingen met felle lichtbronnen. Daarbij speelt ook een rol dat het scherm nauwelijks spiegelt.

De redactie van Tweakers.net hangt vol met tl-balken en overal zijn grote ramen. We zijn er dus ondertussen wel aan gewend dat notebooks bijna altijd hinderlijke weerspiegelingen laten zien. Bij de UX31A was dit vanwege de matte afwerking van het scherm echter nauwelijks het geval. Het verschil met een laptop met een glanzend scherm is overduidelijk.

Hardware: Ivy Bridge en rappe ssd

De tweedegeneratie-ultrabooks zijn opgetrokken rondom Intels Ivy Bridge-platform. De opvolger van Sandy Bridge is een zogenaamde 'tick' in het tick-tock-ontwikkelmodel van Intel. De 'tock' staat daarbij voor nieuwe architecturen, waarvan de meest recente Sandy Bridge is, terwijl de 'tick' voor schaalverkleining staat, in dit geval de op 22nm geproduceerde Ivy Bridge-chips.

Ivy Bridge-processors maken gebruik van tri-gate-transistors die volgens Intel minder spanning vereisen dan de Sandy Bridge-chips. Intel heeft er niet voor gekozen om de tdp's van zijn chips te verlagen; de nieuwe procestechnologie wordt gebruikt om bij hetzelfde opgenomen vermogen meer prestaties te leveren.

Ons testexemplaar bevatte een van de snelste mobiele processors uit Intels ulv-serie: de i7-3517U. Dit is een dualcore-chip met een standaardkloksnelheid van 1,9GHz. Via Intels Turbo-modus kan de snelheid van een enkele core bij zware belasting dynamisch worden verhoogd tot 3GHz.

Een belangrijk verbeterpunt bij Ivy Bridge is de geïntegreerde videochip: de Intel HD Graphics 4000 presteert een stuk beter dan de HD 3000 van de Sandy Bridge-cpu's. Naast de weergave van 3d-graphics zijn ook de videodecoder en -transcoder verbeterd en is er ondersteuning voor DirectX 11 ingebouwd. De HD Graphics 4000 van een zuinige chip als de Core i7-3517U heeft, inclusief Turbo, een maximale kloksnelheid van 1,15GHz.

Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A Asus UX31A

Bij de UX31 gebruikte Asus niet voor elk model dezelfde ssd. Het bedrijf kocht de schijven zowel bij Adata als Sandisk, waarbij de XM11 van Adata duidelijk de snellere is. Navraag bij Asus leert ons dat het bedrijf nog steeds met verschillende ssd-fabrikanten werkt. Het is dus ook mogelijk dat een nieuw aangeschafte Zenbook Prime een U100-sdd van Sandisk bevat. Hoewel deze nog steeds veel sneller is dan een mechanische harde schijf, is hij onder zware belasting de mindere van de Adata.

We snappen dat het moeilijk voor Asus is om genoeg schijven bij één leverancier los te krijgen, maar het zou wel zo netjes zijn om duidelijk aan klanten te vertellen over welke ssd hun Zenbook beschikt. Dat gebeurt echter niet. Ons exemplaar van de UX31A bevatte in ieder geval een XM11-ssd van Adata met een opslagcapaciteit van 256GB.

Het Storage-onderdeel van PCMark 7 maakt gebruik van traces waarbij bepaalde gebruiksscenarios 'afgespeeld' kunnen worden. Dit zou een betere indruk van de prestaties moeten geven dan synthetische benchmarks. In deze benchmark stoot de UX31A zijn voorganger van de eerste plek en daarmee is hij de nieuwe koploper.

Ook in de synthetische benchmark CrystalDiskMark laat de XM11 echter zijn spierballen zien. Of het nou om sequentiële transfers of om kleine bestandjes gaat, de Adata laat alle andere laptops zijn hielen zien.

Software: Windows op hoge resolutie

De resolutie van 1920x1080 pixels zorgt ervoor dat alles er op het 13,3"-scherm extreem scherp uitzet. Tekst en iconen worden echter ook kleiner weergegeven, en dat zal niet iedereen op prijs stellen. Asus heeft er in ieder geval voor gekozen om de ingebouwde schaling van Windows 7 standaard op 125 procent te zetten om tekst en afbeeldingen wat groter te maken.

Windows zelf houdt hier prima rekening mee; tekst en zaken als iconen en het startmenu worden netjes vergroot, en ook ingebouwde software als Internet Explorer paste de nieuwe instellingen braaf toe. Alleen de knoppen rechtsbovenin een venster vallen een beetje uit de toon.

Windows 7 op de UX31A van Asus Windows 7 op de UX31A van Asus Windows 7 op de UX31A van Asus Windows 7 op de UX31A van Asus Windows 7 op de UX31A van Asus Windows 7 op de UX31A van Asus Windows 7 op de UX31A van Asus Windows 7 op de UX31A van Asus

Niet alle software kan echter goed met de schaalvergroting overweg. Vaak worden slechts delen van een applicatie groter weergegeven. Standaard Windows-elementen zoals het sluitkruisje en de menubalk bovenaan schalen altijd mee, maar tekst en afbeeldingen in het venster lang niet altijd. Bij bijvoorbeeld Chrome wordt tekst nog steeds klein weergegeven, ook al staat Windows op 125 procent ingesteld. Soms ook wordt tekst wel opgeblazen, maar is er geen ruimte binnen de applicatie voor de grotere tekst en vallen er dus stukken weg. Dit zagen we bijvoorbeeld bij 3DMark 2011.

Schalen van software in Windows 7 op de UX31A Schalen van software in Windows 7 op de UX31A Schalen van software in Windows 7 op de UX31A

In de praktijk is dat niet echt een probleem, maar het zorgt er wel voor dat interfaces niet consistent zijn. We geven de voorkeur aan de 100-procents instelling: dan ziet alles eruit zoals het bedoeld is.

Bloatware

Asus levert een behoorlijke sloot software mee die volgens ons overbodig is. Het mapje 'Asus' in het startmenu telt maar liefst vijftien programma's die eigenlijk niks aan Windows 7 toevoegen. Daarnaast staan er op het bureablad twee widgets om tussen energieprofielen te schakelen, maar dat kan ook via het batterij-icoon in de systray.

Gelukkig heeft het systeem er niet tot nauwelijks onder te lijden. Na een verse boot is er zo'n 1,16GB in gebruik en schommelt de cpu-belasting tussen nul en vijf procent. Voor een 64bit-systeem met Windows 7 is dat prima. We hadden in de praktijk ook niet het idee dat de software van Asus de notebook merkbaar trager maakte. Tweakers die zich er aan storen kunnen de extra software natuurlijk ook deïnstalleren.

Processor-, en gpu-prestaties

Om de Ivy Bridge-hardware van de UX31A te testen, pakken we ons ultrabook-benchmarkprotocol erbij.

In Cinebench is de 3517U de snelste ulv-processor uit de lijst. De UX31A weet zelfs de 35W-2430M uit de Inspiron 14Z en de Chronos 15 voor te blijven.

Als we alle processorkernen aan het werk zetten, is de Turbo-functie van de nieuwe Zenbook minder effectief, maar het apparaat eindigt wederom op een keurige derde plaats.

Dat de HD4000-gpu een verbetering is ten opzichte van zijn voorganger zien we goed terug in de OpenGL-test van Cinebench. De UX31A weet de XPS 14Z met zijn GT 520M nipt te verslaan en het verschil met de snelste HD3000 is behoorlijk significant.

Ook in 3DMark 11 is te zien dat de HD4000 sneller is dan de mobiele 520M-videokaart van Nvidia. De prestaties van een iets degelijker mobiele chip als de GT 525M blijven echter nog buiten bereik.

Praktijktests: indrukwekkend

Naast de gebruikelijke synthetische tests draaien we uiteraard weer een aantal veelgebruikte programma's om de snelheid van de UX31A te testen.

In Lightroom is de UX31A de snelste ultrabook die we tot dusver getest hebben. De verschillen met Dells 14z en 15z, die standard voltage-chips aan boord hebben, zijn echter te verwaarlozen.

Ook in Photoshop maakt de UX31A indruk: in deze rendertest hoeft hij alleen de 14z maar voor zich te dulden.

In Premiere Pro wordt een filmpje gegenereerd, en daarbij is de UX31A opnieuw de beste ultrabook.

In Handbrake komt de UX31A met een nipte voorsprong van één seconde over de eindstreep.

Ook bij het repareren van beschadigde archiefbestanden met de singlethreaded applicatie Quickpar eindigt de UX31A weer in de top drie.

Bij de boottest eindigt de Asus voor de verandering eens niet op het podium: ondanks de rappe ssd start de UX31A iets langzamer op dan zijn voorganger.

Accu en warmteontwikkeling

Accu

De UX31A beschikt over dezelfde 50Wh-accu als zijn voorganger en de processor heeft nog steeds een tdp van 17W. Wel zal het nieuwe beeldscherm waarschijnlijk wat meer energie verbruiken dan het oude paneel. Op papier zijn er dus geen redenen om aan te nemen dat de accuprestaties verbeterd zullen zijn.

In het geval van deze notebook zijn papier en praktijk echter compleet verschillend. Tijdens onze browsetest wist de UX31A het 348 minuten uit te houden; een verbetering van twintig procent ten opzichte van de UX31. Ook in vergelijking met andere ultrabooks weet de UX31A indruk te maken. Alleen de XPS 13 van Dell zet in deze categorie een betere score neer.

Ook in de videotest doet de nieuwe Zenbook het een stuk beter. De Folio 13 van HP is de enige die beter presteert; het verschil tussen de UX31A en de UX31 bedraagt zelfs meer dan dertig procent.

Waar de grote verschillen door veroorzaakt worden is ons niet helemaal duidelijk. Hoewel het tdp van de processors in de UX31 en UX31A gelijk is, betekent dat natuurlijk niet dat ze gemiddeld evenveel energie verbruiken. Het zou goed kunnen dat de Ivy Bridge-chip sneller wordt teruggeklokt en daarom zuiniger is.

Warmteontwikkeling

Dat de UX31A snel is kunnen we na de benchmarks wel voor waar aannemen. Snelle hardware gaat echter vaak gepaard met veel warmteontwikkeling. Daarom hebben we via onze hittecamera gekeken hoe warm de behuizing wordt en op welke punten zich hotspots bevinden.

De linkerfoto is genomen bij het afspelen van een filmbestand door Windows Media Player. De notebook wordt hierbij aan de achterkant het warmst; hier bevinden zich dan ook de processor, de chipset en de luchtuitlaten. De maximumtemperatuur bedroeg 30 graden en dat is volstrekt niet storend als er met de notebook op schoot gewerkt wordt.

UX31A - warmteontwikkeling UX31A - warmteontwikkeling

Om de notebook zo warm mogelijk te krijgen, hebben we hem verwarmd met behulp van het tooltje OCCT: dat is bedoeld om de stabiliteit van systemen te testen en belast zowel cpu als gpu.

Weliswaar vonden we een hotspot van 49 graden, maar dat betrof een punt binnenin de behuizing, die door een rooster heen zichtbaar was. Als we alleen naar het deel kijken dat daadwerkelijk met je schoot in contact komt, vinden we een maximale temperatuur van 37 graden. De behuizing blijft dus ook onder zware belasting nog redelijk koel.

Alternatieven: weinig keus

Score: 4.5OnbekendLaptops Apple MacBook Air (voorjaar 2012) 13.3"
Apple MacBook Air (voorjaar 2012) 13.3

Apples MacBook Air is natuurlijk een ultrabook avant la lettre. De nieuwste editie van deze ultraportable is net als de UX31A gebaseerd op Intels Ivy Bridge-platform, maar Apple gebruikt de iets tragere Core i5-chips.

De behuizingen hebben veel gemeen: beide zijn van aluminium, wegen ongeveer 1,3kg en hebben aan weerszijden een usb 3.0-poort. Ook bij Apple is het mogelijk om via een usb-verloopstukje een ethernetkabel aan te sluiten, maar deze moet los aangeschaft worden.

De Air heeft als extraatje een Thunderbolt-aansluiting, maar de UX31A heeft het betere scherm, met een hogere resolutie en betere kleurreproductie.

Wie tussen deze twee modellen twijfelt zal zijn keuze waarschijnlijk laten afhangen van het besturingssysteem. Als je echter van plan bent om een Air te kopen en daar met behulp van Bootcamp Windows op te installeren, dan is de UX31A wellicht toch de betere optie.

Score: 5OnbekendLaptops Samsung Series 9 NP900X3C-A01NL
Samsung Series 9 NP900X3C-A01NL

Samsungs Series 9 is even duur als de UX31A. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar wij vinden hem nog mooier dan Asus' ultrabook. Daarnaast is hij met 1,19kg ook een tikkeltje lichter. Net als bij de Macbook Air krijg je bij de Series 9 wat minder snelle hardware voor je geld.

Samsung gebruikt een mat gecoat schermpaneel van het nieuwe pls-type, dat zelfs nog iets beter zou moeten zijn dan ips-schermen. Ook op het gebied van kijkhoeken ontlopen de twee notebooks elkaar dus nauwelijks. De kleurweergave van het scherm in de UX31A is net wat realistischer; de resolutie van de Series 9 is met 1600x900 pixels een tandje lager, maar nog steeds acceptabel. De connectiviteit van beide modellen ontloopt elkaar ook niet veel; beide hebben twee usb 3.0-poorten, een micro-hdmi-uitgang, een sd-kaartlezer en, via verloopjes, vga- en ethernet-aansluitingen.

Specificaties en gallery

Merk en Type
Merk Asus
Productserie Zenbook
Type UX31A-R4003V
Technische Specificaties
CPU-type Intel Core i7 3517U
Snelheid 1,9GHz
Maximale turbo frequentie 2,4GHz
Moederbordchipset Intel QS67
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 13,3"
Videochip Intel HD Graphics
Video uit micro-hdmi, mini-vga, wireless display/widi
Schermresolutie 1920x1080
Opslag
Opslagcapaciteit 256GB
Hardeschijftype solid state disk
Interfaces
Verbinding (USB/FW) 2x usb 3.0
Verbinding (wlan) 802.11b, 802.11g, 802.11n
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype ultrabook
Multitouch touchpad ja
Laptop extra's cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Gewicht 1,3kg
Accucapaciteit Wattuur 50Wh
Hoogte 18mm
Lengte 223mm
Breedte 325mm
Kleuren zilver
Bijzonderheden inclusief Office 2010 Starter
Fabrieksgarantie 2 jaar carry-in
Taal
Indeling qwerty

Conclusie

Asus UX31AAls je de oude en nieuwe Zenbook dichtgeklapt naast elkaar zet, lijkt het net alsof Asus in het afgelopen jaar nauwelijks iets veranderd heeft - maar niets is minder waar. De fabrikant heeft volgens ons precies de goede maatregelen genomen om de UX31A een grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger te maken.

Onze benchmarks en onze praktijkervaringen maken duidelijk dat de Ivy Bridge-cpu behoorlijk wat rekenkracht aan boord heeft. Toch is de accuduur verbeterd, en dat hadden we eigenlijk niet verwacht.

De belangrijkste verbeteringen zien we echter bij het toetsenbord en het beeldscherm. We zijn liefhebbers van matte schermen, en daarmee worden we door Asus op onze wenken bediend. Bovendien is de beeldschermkwaliteit met het ips-scherm van de UX31A flink verbeterd; de kijkhoeken zijn groter, de kleurreproductie is goed in vergelijking met de concurrenten en de resolutie is aangenaam hoog.

Ook het toetsenbord is ingrijpend verbeterd: hoewel de toetsen maar een klein beetje hoger zijn dan die van de UX31, werkt het nieuwe keyboard veel fijner. De toetsverlichting is daarbij een welkome toevoeging.

Toch heeft de UX31A ook een paar minpuntjes. Zo zouden de randen, met name aan de voorkant, best wat ronder afgewerkt mogen zijn en niet alle applicaties kunnen overweg met de 125-procents weergave van de Windows-interface. Aan dat laatste kan Asus overigens niet zoveel doen.

Verder vinden we het niet netjes van Asus dat kopers niet weten welke ssd ze krijgen. We hebben de Sandisk U100 niet zelf kunnen testen, maar uit benchmarks van andere sites blijkt dat hij minder goed presteert dan de XM11 van Adata.

Toch vallen die minpuntjes in het niet bij de sterke kanten van deze fraaie laptop. De UX31A is met een prijs van ongeveer 1400 euro niet goedkoop, maar je krijgt wel veel waar voor je geld, ook in vergelijking met de concurrentie. Wat ons betreft heeft Asus met de UX31A dan ook de beste ultrabook van dit moment in handen.

Pluspunten

+ Prachtig scherm
+ Snelle hardware
+ Goede accuduur
+ Fijn toetsenbord

Minpunten

- Software schaalt soms niet goed
- Mogelijk trage ssd

Samengevat

.

Met dank aan Laptopshop.nl voor het beschikbaar stellen van de Asus Zenbook UX31A-R4003V.

Reacties (123)

123
118
59
6
0
43
Wijzig sortering
Leuke review, alleen toch vind ik dat het enkele punten toch mist/plank misgeslagen.

Echt jammer dat tweakers niet de AdobeRGB meegenomen heeft in de schermtest, is voor echt photoshoppers en illustrators veel belangrijker. Daarnaast heeft de macbook nou ook weer niet zo een geweldige kleurenreproductie.

Wat ik ook jammer vond is dat de Vaio Z niet meegenomen is in de alternatieven, want dat is de daadwerkelijke alternatief van de Prime, zeker als je kijkt naar de prijsklasse. Die blaast de Zenbook Prime helemaal weg als het gaat om performance, portability en kleurenreproductie

De trackpad op de UX31A is grotendeels gelijk aan die van zijn voorganger en dat is wat ons betreft een goede zaak.


Dit had zeker als minpunt berekend kunnen worden, als je inklikt en het verspringt dan, dat is echt vreselijk hinderlijk. Ook is het de grootste kritekpunt van de voorganger en vind ik het behoorlijk vreemd dat het een "positief" punt/goede zaak is.

Prestaties 5 sterren vind ik overigens heel erg overdreven. Het is en blijft maar een ULV processor, en dat heeft behoorlijk zijn beperkingen voor zwaardere programma's. Tevens heeft dat niets te maken met de "dikte" van de laptop, het geeft de fabrikant alleen de optie om lekker te besparen op de koeling aangezien het gebruik nooit hoog kan uitvallen. De verschillen zijn zeker in verhouding met de Full Voltage chips nog een stuk grotere geworden... Ik bedoel, bij i7, heb je gelijk de Quad Core tegenover staan waar je normaal de i7 Dual core bij de Sandy bridges tegenover de ULV i7 has staan.

Ondanks de misleidende benchmark testen zou je denken dat deze het snelste is, hij is inderdaad de beste van de "ultrabooks", maar alsnog slow in verhouding met een full voltage portable van de ivy bridge generatie. Had erbij kunnen staan. Tevens de 14z + 15z hadden geen SSD, dus logisch dat die ook de lightroom process hadden verloren. Een SSD verhelpt namelijk een hoop. Nu lijkt het wel alsof de Asus Zenbook Prime chip krachtiger is als de SB Full Voltage chips... Dat is naar mijn idee niet helemaal die situatie.

Waar zijn de stresstest eigenlijk? Ik wil weten hoe de prime omgaat met zijn koeling. Hoeveel graden word de CPU max bij maximale belasting bij een flinke stresstest. Is er sprake van throttling? (Zoals de Zenbook Prime met GPU WEL heeft,) Dit is belangrijk voor voornamelijk de lange termijn. Dan kun je goed nagaan hoe de laptop presteerd over bijvoorbeeld 2 jaren wanneer stresstest temperaturen en symptonen normaal zijn. (Koelingpasta word minder, stof in ventilatie ---> airflow.

Nou ik heb nog wel wat meer zaken gezien in de review waar ik het oneens mee ben, maar kom er nu tijdens het moment van smashen op het toetsenbord van me Blackberry niet op. :p, alsnof vond ik de schrijfstijl erg fijn en las de review erg goed weg. Het moge wel duidelijk zijn dat je beter kunt wachten op de Anandtech/Notebookcheck review voor een betere conclusie. Die zijn toch flink completere en maken betere vergelijkingen aan de hand van alternatieven. Dit alternatieven lijst is alsof iemand snel heeft loopt te googlen, en de markt niet bepaald goed uit zijn hoofd kent. Althans, de Asus is absoluut geen slechte laptop maar is zeker niet alone aan de top.

Met alle respect, even voor de duidelijkheid dat ik het alsnof een fijne review vond om te lezen. Erg goed gemaakt met mooie foto's. Goed werk! Inhoud kan absoluut beter...
Dat de performance van een ULV cpu minder is dan die van mobiele CPU's doet toch niet af aan het feit dat deze de beste prestaties neerzet voor een ULV.
Of is een Tegra3 telefoon ook geen 5 ster performance waardig omdat een Quad Core desktop cpu echt wel 10x sneller is?

Ook dat die 14z en 15z soms slechtere resultaten gaven door het ontbreken van een SSD is toch helemaal geen misleiding. Meeste mensen kopen nu eenmaal een laptop als totaal pakket. Die gaan niets veranderen aan de hardware en er moet dus geen rekening gehouden worden met dergelijke verschillen, enkel met de feitelijke verschillen net door die verschillen!

De Vaio Z is overigens een pak dikker, zwaarder en duurder (al doet dat niet af aan zijn prestaties)

Koeling hebben ze toch ook onder stress getest:
een maximale temperatuur van 37 graden. De behuizing blijft dus ook onder zware belasting nog redelijk koel.
Moest ik het geld ervoor hebben, ik zou niet twijfelen!
De Vaio Z is wel een stuk lichter hoor (1,15kg)... Tegra3 en Quad Core is een irrelevante vergelijking aangezien het niet voorkomt op hetzelfde formaat. Ulv en Full voltage wel... De Vaio Z en de Vaio S is bijvoorbeeld ook een Full Voltage, en dat eerstgenoemde op een gewicht en formaat wat zelfs nog beter is. En dat scheelt bij een i7 al gelijk bijna een factor van meer dan 2 (!!!) aangezien het dan gaat om een Quad Core...

En ik bedoelde dat de 14z, 15z, dat er bij mocht staan dat het kwam door de SSD... Niet "ondanks" dat de Full Voltage Chipset wat erbij stond. Als ik dit nu lees, dan zou ik denken dat de Chip van de Asus dus beter is als de Chip inde XPS 14z en de 15z.
Dat is gewoon misleidend dat de performance verschillen door het verkeerde feit kwamen. We zijn hier op tweakers.net, ik verwacht dat dit soort dingen gewoon goed verklaard worden. Zo niet, dan krijg je een portie kritiek ;) En dat is alleen maar goed aangezien er ook gewoon een hoop leken zijn op de forum.

Dit is wat er stond:
"Weliswaar vonden we een hotspot van 49 graden, maar dat betrof een punt binnenin de behuizing, die door een rooster heen zichtbaar was. Als we alleen naar het deel kijken dat daadwerkelijk met je schoot in contact komt, vinden we een maximale temperatuur van 37 graden. De behuizing blijft dus ook onder zware belasting nog redelijk koel."

Ik vind dit relatief incompleet, Hoever is de belasting geweest (was het 100%). Hoeveel graden werden de CPU en de GPU? Hoe lang is de belasting geweest? Etc. etc. etc. Daarnaast vind ik 49 graden toch behoorlijk slecht hoor. Ondanks dat het maar een specifieke plek bedroeg (Rondom de behuizing). Er zijn zat laptops die hierop beter gepresteerd hebben, dus vind ik nogmaals, de conclusie die getrokken word is gewoon slecht en op basis van incomplete feiten.

Vergelijk het eens met de Vaio T, die word onder load (van notebookcheck want hun staan bekend om de meest agressieve stresstesten uit te voeren), de CPU werd onder de stresstest nauwelijks warmer dan 50 graden (!!!)... Daar bleef het gewoon stabiel, en daarnaast kwam de behuizing op zijn warmste punt nauwelijks 35 graden werd en de rest van de notebook netjes onder de 30 graden bleef... En dat ondanks het ook een aluminium behuizing had... Dat kwam voornamelijk door een betere airflow en een veel betere koeling.

Waar de Asus het zo te zien dus al relatief slecht doet. Dat is een punt wat je op moment van aankoop niets merkt, maar wel over 1,5/2 jaren naarmate de koelingspasta zijn werk minder doet en naarmate de airflow ook door bijvoorbeeld stof flinkt verminderd.

@ Marc Rademaker

Daarom zeg ik ook dat ik het liefst nog "wacht" op de review ;)
Adobe RGB zegt al heel wat meer dan de testen die tweakers heeft uitgevoerd... En is al voor veel mensen een veel universelere en meer zeggende maatstaf. Tevens niks concreets over de zwart waardes, wit waardes, sRGB. Dat zijn echt theoretisch gewoon veel belangrijkere testen en getallen die daadwerkelijk uitleggen hoe goed een bepaald scherm gewoon presteert. En daar slaat tweakers de plank mis.

Alsof een professionele fotoshopper hier op gaat fotoshoppen? Ik mag hopen voor je dat je een 23" of groter IPS-paneel ernaast zet, en dan nog lijkt die ulv-chip mij te traag?

Eens! Daarom is deze conclusie van de review ook misleidend, het mag duidelijk gemaakt worden wat de beperkingen zijn, en het is toch een flinke handicap als je niet goed hierop beeldbewerking programmatuur op kan uitvoeren. Dus die 5 sterren is gewoon fout beoordeeld.
"conclusie van de review ook misleidend" vind ik nogal een statement. Dat jij misschien niet leest wat je wilt lezen, is iets anders dan een misleidende conclusie. Tuurlijk kunnen er zaken vast en zeker beter/anders getest worden. Feit is echter wel dat dit een prima Ultrabook is t.o.v. de directe concurentie. Ik deel de mening van Tweakers. Dat dit niet de allerbeste machine is voor beeldbewerking is ook duidelijk, maar dat geld ook voor de directe concurentie.
De full voltage laptops zijn vrijwel altijd dikker. Als ze dit niet zijn, hebben ze meestal alsnog een veel slechtere accuduur. De ultrabooks zijn nou eenmaal een aparte klasse laptops, en hebben de ulv chips.

En wat betreft de koeling: die 49 graden was op een plek binnenin de laptop die nog net op de camera te zien was. Daarom stond er ook bij dat de behuizing buitenop 37 graden wordt. Dat is een prima temperatuur.
En trouwens, hoe zit het met geluidsproductie van de Vaio's waar je constant mee vergelijkt? Het feit dat de ZenBooks fluisterstil zijn is ook een pluspuntje voor de koeling.
De vaio Z heeft dus een betere accuduur en een betere koeling + lager gewicht en formaat ten opzichte van bijna elke utlrabook met uitzondering van echt enkele... Dat terwijl deze full voltage is. Ulv of de term ultrabook is gewoon een marketing excuus van Intel om woekerprijzen te vragen voor hun chips, niet omdat het een bepaalde meerwaarde levert. Je betaald letterlijk dubbel zoveel voor ruim de helft van de performance. Waardeloos...

Behuizing buitop 37 is relatief hoog ten opzichte van een laptop die wel zijn koeling op orde heeft. Neem bijvoorbeeld de situatie in gedacht dat een laptop in de loop van de tijd gewoon steeds minder goed begint te koelen...
Reacties hieronder halen al een paar goede punten aan, maar ik heb even gezocht naar de review van Anandtech. Ik kon me geen review van de U31A herinneren, en die is er ook niet. Wel van de U21A, met als conclusie:

"While I'll save the truly final verdict for when ASUS gets me shipping hardware, chances are if you've been waiting for the perfect 11-inch Ultrabook - the Zenbook Prime UX21A is it."

Verder vind ik AdobeRGB weinig toevoegen. Alsof een professionele fotoshopper hier op gaat fotoshoppen? Ik mag hopen voor je dat je een 23" of groter IPS-paneel ernaast zet, en dan nog lijkt die ulv-chip mij te traag?

Throttling is wel een punt, hier is naar gekeken en trad op, nadat je de cpu maximaal belast met occt, maar dan wel pas na 5-10 minuten. Als je dat als user voor elkaar krijgt ben je een knappe kerel. Verder was het elke halve minuut een drop naar 1200MHz, maar dan gewoon weer terug @ 2GHz+.
De 14z /15z's van Dell zijn laptops uit q4 2011. Inmiddels heeft Dell een nieuwe XPS 13, XPS 14 en XPS 15 uitgebracht.

Mijn keuze lijstjeDat zijn zijn mij betreft de alternatieven. Dat je niet weet welke SSD je bij deze machine krijgt vind ik ronduit schandalig.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 19 juli 2012 11:10]

Anoniem: 303530
@Ma_rK19 juli 2012 11:37
De XPS 14 is geen alternatief. Dat ding weegt 2.1kg :X
De Vaio Z is ook wel een kleine 500 euro (1899 vs 1400) duurder dan de ultrabook die getest is met vergelijkbare configuratie (1080p scherm, 256gb ssd, i7, etc). Maar kwa hardware lijkt die wel beter dan de Asus, maar dat mag dan ook wel voor die 500 euro extra...
Deze UX31A heb ik nu een weekje in gebruik en ik ben compleet verkocht. Met de aanschaf heb ik even gewacht totdat dit model beschikbaar was, met name vanwege het verlicht en beter reagerend toetsenbord en 1920x1080 scherm. Voor mijn werk waar ik vaak op diverse manier verbinding moet maken met andere systemen is 1366x768 (en in mindere mate 1600x900) zoals heel veel kleinere laptops hebben met name in de hoogte gewoon te krap en mijn ogen zijn gelukkig goed genoeg om met een FullHD resolutie goed uit de voeten te kunnen. (Met het schalen van het scherm heb ik trouwens tot nu toe nog geen problemen gehad).

Mijn verwachting zijn eigenlijk overtroffen en ik vind het een heerlijk laptopje om mee te nemen en op te werken. Ik kom van een 15,6" 3kg wegend apparaat en deze Zenbook is een stuk prettiger om dagelijks mee te nemen. Hij is snel, heel snel. Games speel ik er niet op, daar is de Zenbook ook niet voor bedoeld maar voor andere applicaties kom ik niets tekort. De Sandisk 256GB SSD is misschien niet de allersnelste die te verkrijgen is maar in de prakijk kan ik niet zeggen dat ik iets tekort kom, sowieso al een wereld van verschil met de 500GB HD die in mijn oude laptop zit.

Kortom, voor mij eigenlijk de ideale ultrabook/laptop op dit moment, ben het dan ook helemaal eens met de review. Zou ik dan toch een minpuntje moeten noemen, dan is dat het feit dat er 4GB max in zit en deze niet uit te breiden is.

[Reactie gewijzigd door Yngwie- op 19 juli 2012 08:23]

Waarom is de limiet 4GB. Ik heb een laptop uit 2009 met een 13,3 inch scherm, 128GB SSD en 4GB ram en het verbaast mij dat 2012 modellen nog steeds een limiet hebben van 4GB.

Hoewel 4GB nu voldoende is, zal het niet voldoende zijn voor de komende 3 jaar. Een ander minpunt is het ontbreken van built-in mobiel internet.
Zo'n ultrabook zou ideaal zijn als mobiele software ontwikkel machine, maar ik merk dat een hele boel notebooks daar geen geschikt toetsenbord voor hebben. Deze ook weer. Toetsen die ik veel gebruik zijn del, ins, page up, -dn, home en end. Ook hier zijn die weer eens goed weggestopt onder een functie toets, waardoor ook deze weer afvalt. Erg jammer.
Ik ken er op dit moment maar eentje die deze toetsen nog wel apart beschikbaar heeft, en dat is de Toshiba Portege Z830.
Leuk dat je dit naar voren brengt. Inmiddels zijn er in het land der mechanische toetsenborden diverse toetsenborden die zich richten op de ontwikkelaar. En gek genoeg hebben die allemaal zo min mogelijk fysieke toetsen en moet er heel veel via combinaties. Een goed voorbeeld daarvan is het Happy Hacking Keyboard (HHK). De mensen die zoiets aanschaffen zijn er vaak helemaal lyrisch over, juist omdat het zo weinig toetsen heeft. Volgens hun zeggen zitten een hele boel toetsen niet meer in hun weg en kunnen ze zich beter richten op het schrijven van code. Ik denk dat hierin wel een zekere kern van waarheid schuilt maar dat dit nogal afhankelijk is van je tooling en de taal waarin je schrijft. Zoals iemand hier al aanhaalt heb je met vi/vim hier geen problemen mee, idem voor iets als emacs.

Op een desktop is het meer een keuze van de gebruiker, op een laptop is het meer de keuze van de form factor, zeker bij ultrabooks. Als je een laptop licht wil houden dan kom je al snel op een kleine en platte vormgeving. Daarin kun je dan ook geen full sized toetsenbord stoppen en dus gaan ze op allerlei dingen bezuinigen. Bepaalde toetsen worden dan bij elkaar gegroepeerd (dat heeft met logica te maken, vergelijkbare functies bij elkaar) zodat je weer een toets minder hebt. Dat levert echter ook andere problemen op zoals ergonomie. Het is een klein ding dus je moet nog meer omlaag kijken wat weer niet goed voor je nek is. Dat kan klachten als hoofdpijn en duizeligheid oproepen en/of verergeren. Je kunt dus beter wat doen aan een ergonomischere werkplek (standaard zodat scherm op ooghoogte komt bijv.). Dat heeft dan ook weer een ander voordeel: je kunt je eigen toetsenbord meenemen voor wanneer je echt lang wilt tikken. Een ietwat andere aanpak van het probleem, vooral handig als je nog amper keus in laptops hebt.
Je kunt volgens mij dezelfde toetsen ook nabootsen met ctrl-arrow e.d. Dat werkt ook gelijk een heel stuk sneller als je er aan gewend bent, omdat je dan alleen maar de pijltjes toetsen hoeft te gebruiken voor tekstselectie en -navigatie (gelijk aan een Mac ongeveer).

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 19 juli 2012 10:03]

Mijn HP EliteBook 8760w van de zaak heeft die toetsen ook. Maar dan praten we wel over een "out of range" wat betreft prijs klasse vergelijking.
Thinkpads hebben die toetsen ook. De knoppenlayout is dit jaar veranderd waardoor alles in een horizontale rij zit, i.p.v. home/end en pgup/pgdn boven elkaar (voorbeeld: x230, x230 keyboard)
Je zou Vim en/of een Vim-input compatible editor kunnen gebruiken, dan heb je die extra toetsen helemaal niet nodig :+.
Ik gebruik dit ding op Arch voor mobiele software ontwikkeling en de keys maken nou echt totaal niks uit. Algemeen kan je gewoon in je IDE/editor gewoon je eigen hotkeys maken en werken waarop de manier jij wilt. Als je het echt zo probleem vind rebind je gewoon je toetsenbord.
Ziet er prachtig uit, verlicht toetsenbord en een mat Full-HD scherm van 13,3" is echt briljant! Het is dat ik net een 'new' iPad gekocht heb, anders had ik zeker getwijfeld over de aanschaf van deze mooie ultrabook om naast mijn PC te gebruiken :)
Als ik deze review lees, begin ik ook weer zo te twijfelen! Het is alleen die verrekte prijs die me tegen houdt. Hij is het zeker waard, maar nu ik klaar ben met mn studie ga ik hem zo weinig gebruiken ben ik bang. Maar mn tweaker-hart zegt "Kopekopekope!"
Erg mooi apparaatje en ga hem zeker is even bij de mediamarkt oid opzoeken (of dat verstandig is, is een tweede ;) )
Dit apparaat is ook 2x zo duur als bijv. een Acer S3. Die biedt weliswaar een stuk minder, maar de Asus biedt ook weer niet 2x zo veel. Het beste van het beste is altijd duur, maar zo'n verschil ... (en over 2 jaar wil je eigenlijk weer een nieuwe)
Acer......Daar ben ik opgehouden met lezen :+

De Randen vind ik wel erg jammer van deze ultrabook(bezel bedoel ik dus) Had wel een wat groter paneel in gemogen, of een kleinere behuizing omheen. Verder erg mooi, wat kost de apple tegenhanger? vast veel meer?

edit: overheen gelezen, de apple zit op zelfde niveau voor iet sminder prestaties, tja ik had het wel geweten :D(koop sowieso geen apple)

[Reactie gewijzigd door Morress op 19 juli 2012 18:46]

Haha hoe toevallig, ik heb juist hetzelfde voor. Nieuwe iPad anders had ik hem ook zeker gekocht. Prachtig scherm, beter toetsenbord (het vorige had een maat en vond ik ook niet zo lekker typen zoals gezegd), betere gestures (daar blijft Apple toch wel koning in naar mijn mening), snelle CPU, snelle opslag,...
Alleen jammer dat je niet ziet wat je koopt van SSD, dit gebeurd vaker en vaker (ook met de smartphone review van onlangs met de CPU van één van de smartphones) én dit vind ik persoonlijk echt niet kunnen. Waarom doen ze dit toch? Omdat de meeste mensen het toch niet merken? Bah
Dit gebeurt ook met de HTC one S (waar HTC een tragere processor instopt voor dezelfde prijs). Mijn tip is gewoon altijd online bestellen en kijken welke SSD erin zit bij de specificaties. Mocht de verkeerde (lees tragere SSD) erin zitten kun je hem altijd terug sturen met de mededeling dat dit niet de SSD is waarmee je hem had besteld. Je krijgt dan je geld terug.

[Reactie gewijzigd door Yash100 op 19 juli 2012 14:57]

Helaas zie je bij de specificaties vaak alleen de grootte en type SSD staan en niet welk merk het is.....
Bedoelen jullie allemaal de MacBook Air of ben ik grondig de weg kwijt?
ze bedoelen denk ik gewoon de nieuwe iPad, maar deze zenbook is zo dun dat hij eigenlijk veel beter is, hier staat namelijk wel gewoon Windows op :)
Wat ik altijd wel frappant vind is het commentaar dat het multi-touch trackpad 1 vd beste is die men heeft gezien, maar dat het op een Mac nog steeds beter werkt. Waarom? Ik gebruik zo'n trackpad alweer 4 jaar! Zo moeilijk moet dat toch niet zijn.

@above; een iPad is toch wel heel iets anders dan een laptop als dit lijkt mij, dit is iets om flink op te werken, de iPad voornamelijk om te consumeren en presenteren.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 19 juli 2012 11:28]

Anoniem: 309522
@vgroenewold19 juli 2012 14:44
Zoals wordt gezegd in de review, zitten de gestures van de macs in het besturingssysteem ingebakken. Bij windows moet dat er apart aan worden toegevoegd met een eigen driver. Dan gaat het gewoon geheid minder goed werken. Kijk bijvoorbeeld naar het scrollen op een windows machine, dit gaat niet zo soepel als op een mac maar steeds met kleine stukjes. Bij OSX zit dit al in het os, dat je als het ware per pixel scrollt.

Wat jammer is, en naar mijn idee wel haalbaar, is dat Microsoft dit nog niet een keer zelf heeft aangepakt. Volgens mij moet het best wel te doen zijn om 2 manieren van scrollen en gestures in het OS te bakken, 1 voor de oude trackpads, en 1 voor de nieuwe trackpads met multitouch en gestures.
Had Microsoft hier niet wat aangedaan met Windows 8? Dacht daar een keer iets over gelezen te hebben.

Ik gebruik zelf een klein tooltje dat twofingerscroll heet, wat het voor mij nagenoeg het zelfde maakt als de touchpad op een mac.
Prachtige ultrabook. Jammer dat dit soort machines niet tot nauwelijks 'dockable' zijn waardoor ik 'm niet zo snel zakelijk kan gebruiken. Verder nog steeds:hebben!
Is dat nog wel nodig de dag van vandaag ?

Alles is de dag van vandaag draadloos. Laatste punt was het aansluiten van extern scherm en met WiDi is dat nu eigenlijk ook opgelost.

Draadloos toetsenbord en muis, draadloos naar scherm, draadloos naar de netwerk printer, ... Je komt aan op kantoor, laptopke ergens wegleggen waar ie niet in de weg ligt en je kan beginnen werken.

In de praktijk zal het wel allemaal zo gemakkelijk niet zijn maar het is toch de bedoeling ;)
Een Dock is gewoon een must.

Draadloos netwerk is gewoon hopeloos traag. Voor een beetje surfen is het misschien nog ok maar meer dan dat ook niet.

Externe schermen aansluiten minimaal 2 en liefst drie een hele dag staren op en 13 of 14 inch is nu niet bepaald aangenaam.

en last but not least al de randapparatuur die je anders iedere keer moet aankoppelen en gewoon het gebrek aan poorten op zo een ultrabook, want zeg nu zelf 2 maal een usb 3.0 is gewoon niks.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 19 juli 2012 11:09]

Draadloos "hopeloos traag"? 2 of 3 externe schermen? "Al die usb randapparatuur"? Ik geloof niet dat je de bedoeling van een "Ultrabook" snapt. :)
ik denk net dat jij het niet snapt
een ultrabook is niet alleen zeer "draagbaar", maar ook zeer krachtig (anders kan je net zo goed een netbook kopen)
een goeie ultrabook is dus eigenlijk ook een desktop replacement
voor veel werk is een gewone desktop pc nauwelijks sneller en zo spaar je dus veel tijd uit doordat je nooit moet syncen
dus ja, op het werk zit mijn laptop altijd in een docking zodat alles direct aangesloten is: van muis tot stroomkabel in 1 seconde
en op 1 seconde ben ik ook klaar om te vertrekken
Ik werk op een Latitude met docking station, maar het herkennen van het extra scherm (smartboard+beamer) duurt toch echt een flink aantal seconden meer. Wel handig. Maar niet super snel.
Ik heb geen docking station en bij mij duurt het toch zeker 7 seconden vooralleer ik mijn scherm, muis en TB heb aangesloten. Ik zal straks even gaan klagen bij mijn baas ;-)

@klakkie
Met 300N merk ik geen verschil in vergelijking met een bedraad netwerk.
Als je veel randapperatuur hebt sluit je dat toch allemaal aan op een USB hub en dan heb je nog maar 1 poort nodig op PC, die ga je echt niet allemaal los elke keer willen aansluiten.
Dit is waarom ik niet begrijp waarom er ggen thunderbolt op zit, dit is net ideaal voor een ultrabook, een kabeltje en klaar. Dit had ik eerder gemeld als grootste minpunt an zo wat het enige dat de Air voor heeft.
Dat is pas zo op het moment dat er veel Thunderbolt apparatuur beschikbaar is. Tot nu toe lijkt USB3 toch iets meer momentum te hebben en is het gemis van Thunderbolt beperkt.
Met usb3 is het juist wel weer dockable want daar zijn inmiddels al weer een aantal van te verkrijgen (zoals de Dynadock van Toshiba). Voor Thunderbolt begint het ook te komen. Helaas hebben beide technologieën nog het probleem dat ze iets te nieuw zijn wat ook deels komt door dat ultrabook segment (erg nieuw). Ik verwacht dat we het komende jaar meer docking mogelijkheden zullen krijgen omdat ultrabooks steeds populairder worden.
Wil niet fanboyish overkomen.. Maar zeg gewoon eerlijk dat dit een ripoff is qua design van de MacBook Air. 't scheelt zelfs maar 3 letters (ZEN/MAC)
Mijn voordeur lijkt ook op die van de overburen. Mijn wijnglazen lijken sprekend op die van de buurvrouw, en mijn deurmat toont duidelijke overeenkomsten met die van m'n zusje. Maar niemand die dáárover klaagt.
Toch ben ik het daar niet mee eens. De MacBook Air was relatief de eerste in zijn soort, maar daarna kwam een bijna gelijkwaardige Zenbook. Het is toch duidelijk dat de aflopende randen en materiaalkeuze ergens anders vandaan komt?
Ik had ook liever een circelvormige ultrabook van hout gehad. Apple vs concurrentie-bullshit hier altijd...
Je hebt gelijk, maar dat mag je niet zeggen hier he. Want design is volgens velen iets 'vanzelfsprekends', omdat het nu eenmaal niet anders zou kunnen. :)
Zoals Intel ze graag ziet? Denk het niet.

Volgens mij wilde Intel ze juist graag voor minder dan 700 dollar zien zodat ze hun ULV chips in volume kunnen verkopen. Dit is een prachtig apparaat, naar mijn mening z'n geld best waard, maar voor een hoop mensen toch wel heel erg duur.
Dit is een prachtig apparaat, naar mijn mening z'n geld best waard, maar voor een hoop mensen toch wel heel erg duur.
Mensen hebben aangetoond "en masse" geen probleem te hebben om 500-600€ te betalen voor een telefoon, en 600-700€ te betalen voor een device waar ze juist wat op surfen.

Dan is het moeilijk te begrijpen waarom de mensen dit duur zouden vinden voor een productieviteits-toestel.
Mensen zijn veel goedkopere laptops gewend.

Natuurlijk is het geen geld als je zo'n ding voor je werk gaat gebruiken maar let's face it, voor wat de meeste mensen met hun laptop doen (beetje surfen, mailen, foto's kijken etc.) is ruim € 1.300 een hoop geld als het op een laptop van € 500 ook best ok gaat.

Overigens hebben veel mensen dure telefoons gekocht, maar nog veel meer mensen hebben goedkopere telefoons gekocht.

Intel wil met de Ultrabooks naar de mainstream markt toe. € 1.300+ is gewoon niet mainstream.

Goede Ultrabook, maar in elk geval qua prijs niet wat Intel graag wil zien.
Goede review.
In de alternatieven wordt er gesproken over de 2012 Air, maar ik zie in de benchmarks precies enkel de 2011 Air?
Of lees ik nou zo scheel?

Als er inderdaad enkel de 2011 air in de benchmarks genomen is, is dit een niet opgaande vergelijking vind ik vermits je dan sandy versus ivy zet wat een onfaire concurrentie is.
(Grappig genoeg geen fanboy, maar mis het toch als degelijke vergelijking).

Enorm knappe laptop wel en imo een grote concurrent voor de macbook air voor de mensen die geen interesse hebben in het mac iOs of er linux op zouden draaien.

Als ik zelf mocht kiezen zou ik bij een ultrabook nog wel voor de macbook air gaan, desondanks mijn enorme afkeer van apple en zijn iOs is een ultrabook gemaakt om mee op je schoot te werken of 'on the go' en dan is de betere trackpad bij de macbook air en het gemakkelijker werken zonder muis een killer voordeel.
Om hierbij wat verduidelijking te verschaffen zou ik bij een desktop niet voor apple gaan en bij een laptop zou het 50/50 zijn.
Mensen die geen OS X willen, die kunnen gewoon Windows 7 installeren op hun Mac.
Krijg je er gratis de optie van OS X bij. ;)

Zo kan je het ook zien.

Het is heel jammer dat het niet de andere kant op werkt, anders had dit voor mij wel eens een grote opvolger kunnen zijn!
Er vanuitgaande dat we allemaal onze software legaal kopen is het wel kostelijk om even windows te gaan bijkopen terwijl het op een andere computer al opzit.

De voordelen zoals de trackpad die ik aanhaalde verlies je dan weer als je dit zo installeert op je mac.
Dan is het puur om te showen met je apple.
Vermits zoals in de vergelijking wordt aangehaald apple de i5 heeft en asus de i7
Ligt eraan wat er aan Windows wordt meegeleverd. Bij OS X is het maar 1 versie waar je alles mee kunt doen. Bij Windows zijn de features sterk afhankelijk van welke versie je aanschaft. Met een Home Premium kun je binnen een bedrijf weinig, mag je niet virtualiseren, enz. terwijl dit met bijv. de Professional en duurder wel allemaal weer kan en mag.

Het toetsenbord op een Mac is wat anders ingedeeld dan op een Windows machine. Alleen al daarom zou ik geen Mac hardware kopen als ik alleen Windows zou draaien. Al helemaal niet als je zoiets als een Zenbook Prime kunt kopen welke nagenoeg de MacBook Air is maar dan gericht op Windows en met een kwalitatief beter IPS scherm zonder dat dit meer dan de Air kost. Het is echt Air als je voor OS X gaat en Zenbook Prime als je voor Windows gaat imo.

[Reactie gewijzigd door ppl op 19 juli 2012 20:38]

Als je een laptop kan betalen wil je beweren dat je windows niet kan betalen?

Wat er in die MBA zit boeit me amper want mijn 3 jaar oude MBA draait nog steeds al een speer zelfs windows via parallels draait nog beter dan mijn werk pc ...

btw ik heb werkelijk nog nooit iemand zien lopen showen met een MBA ... verzinsels
Alleen is recentelijk wel duidelijk geworden dat de Windows drivers van Apple via bootcamp dermate slecht zijn dat de prestaties van cpu, gpu en zeker de accu erg achterblijven. Wanneer je van plan bent om Windows te draaien kun je beter geen Apple kopen, maar een concurrerende laptop van een fabrikant. Krijg je gewoon veel meer waar voor je geld.
Edit:
Zo, maar even hier neer gezet, inplaats van bij de video-review.
Die overigens hier staat: video: Videoreview: Asus Zenbook Prime

Wow, eindelijk een kanshebber.
Ik ga hem zo snel mogelijk zelf bekijken.
Gauw eens uitvinden waar die te bezichtigen is.
Een goed scherm en een beter toetsenbord, dat was precies wat ik bovenaan mijn lijstje had staan.
En dan die accuduur, ook niet te versmaden.

Zo op het eerste oog zou ik zeggen: Helemaal prima

Hm, ja er had misschien wel 8 GB in gemogen, ben benieuwd of dat nog aangepast kan worden. Edit: Blijkbaar niet, dus.
Veel kans dat de prijs binnen afzienbare tijd zal zakken is er denk ik niet.
Iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen?

Edit: Ja en geen vaste LAN-poort, zoals bvanderlaan opmerkt.
Voor techneuten die op pad willen is dat wel een nadeel.
Als alles goed werkt dan heb je natuurlijk wireless, maar de technici komen juist opdraven als het net even niet werkt.
Externe adapter USB to LAN kopen dan maar?

[Reactie gewijzigd door Major 7 op 19 juli 2012 08:43]

USB to LAN wordt meegeleverd, net als een mini-VGA naar normale 15pins adapter :)
Had deze besteld maar dan toch geannuleerd en voor deze gegaan:
UX32VD-R4002V

Goedkoper. Meer poorten. Slechts 150gram zwaarder. En ik steek hier zelf mijn ssd in.
Kan ik gamen zonder een gaming laptop nodig te hebben.

http://www.youtube.com/watch?v=Xw-2wdZ0MdU
Je kan gewoon een ssd van 7mm kopen ipv een ssd aan te passen.
Nu heb je er een besteld waar geen IPS-paneel in zit, maar wrs een opgepept tokkie-paneel (TN dus).
Toch niet. Full hd ips paneel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee