Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur games

E3: Tomb Raider

Lara is terug

Lara was vorig jaar ook al op de E3. Toen maakte uitgever Square Enix duidelijk dat de nieuwe game rond de Engelse avonturierster als een verse start moest worden gezien. Dat is ook de reden waarom de game simpelweg Tomb Raider is gedoopt, net als de allereerste game uit 1996. In deze nieuwe versie wil de uitgever laten zien waar Lara vandaan komt en hoe ze tot de geharde dame is uitgegroeid die ze in de vorige games en in de films was. Je gaat in deze Tomb Raider dus een jongere Lara zien, en vooral een Lara die moeite heeft om te overleven.

Redacteur Paul Hulsenbosch legt het rpg-element van Tomb Raider uit.

Gelukkig leert ze snel, en dat is ook nodig. De game begint als Lara onderweg is op een boot. Dat gaat uiteraard fout, het schip breekt ten zuiden van Japan in twee stukken en vergaat. Lara spoelt aan op een eiland, net als veel andere opvarenden. Op dat eiland is het niet pluis, blijkt al snel, en dat mondt uit in een game waarin Lara op zoek is naar overlevenden, maar waarin ze tegelijkertijd achterna wordt gezeten door, ja, door wie? Dat is nog een beetje de vraag, want daar wil Square Enix nog niet teveel over loslaten. Je krijgt diverse signalen van en over de bewoners. Ze lijken haast sjamanitische tekens te gebruiken, die je overal ziet opgeschilderd. Daarnaast ontmoet je een groep ruige, haast militaristische mannen. Zij zijn duidelijk al eerder gestrand en bijna door hun wapens heen. Wat er is gebeurd met de oorspronkelijke bewoners moet echter nog blijken.

Minder klimmen

Wat wel steeds duidelijker wordt, is dat Square Enix niet alleen een nieuw begin wil maken met het verhaal, maar ook de traditionele gameplay van de Tomb Raider-games los wil laten. Lara zal veel minder afhankelijk zijn van klimmen, springen en klauteren, en minder zoeken naar een manier om van A naar B te komen. In de geest van het verhaal is het dit keer veel meer een survivalrace. Lara krijgt de nodige gevaren te verduren en moet die zien te overleven. De game is daarmee ook veel meer scripted dan wat je van de serie gewend bent. In feite schuift Tomb Raider daarmee veel meer de kant op van Uncharted, maar dan met misschien wat minder dialoog. Althans niet in de delen die we tot nu toe hebben gezien.

Wat daarin wel weer opviel, is dat Lara, net als in de stukken die we een jaar geleden zagen, heel wat zal kreunen. Ze valt vaak en weet de klappen op wonderbaarlijke manier te overleven. Het zal haar jeugdige gestel zijn. Maar elke botsing gaat wel gepaard met een stevig gekreun en gesteun. We hebben zelf medelijden met Keeley Hawes - beter bekend als Zoe Reynolds uit Spooks, de actrice die de stem van Lara heeft ingesproken. Zij moet met tientallen varianten van de Lara-kreun bezig zijn geweest.

E3: Tomb Raider

Het is overleven

Dat overleven van Lara gaat niet alleen op in de gewelddadige stukken, maar ook op een basaler niveau. Zo zagen we Lara met pijl en boog op herten jagen en zich - daar blijkt haar onervarenheid - op wat hulpeloze wijze verontschuldigen tegenover het hert voor het nemen van zijn leven. De volwassen Lara zou minder scrupules hebben. Verder zagen we een deel waarin Lara op spectaculaire wijze in een waterval terechtkwam. Geen waterval die meters verticaal naar beneden stort, maar een hellend vlak waarbij ze door de stroom wordt meegenomen. Het zijn de delen waarin je moet zien te overleven door Lara tussen het puin door te sturen, dat ook door de stroom wordt meegenomen. Tegelijkertijd is het typisch een voorbeeld van het 'script-gehalte' van de game.

Het is actie verpakt in spektakel. Zo eindigt de afdaling door het water met een flinke vrije val waarbij Lara terechtkomt in het wrak van een vliegtuig, waarbij het opnieuw een wonder is hoe ze de val overleeft. Maar het kan altijd nog spectaculairder. Het vliegtuig ligt op de rand van een nog veel diepere afgrond en wordt uiteraard uit balans gebracht door de klap die Lara veroorzaakt. Het dreigt van de rand te glijden, de diepte in. Als je snel bent, kun je echter nog net een parachute uit het vliegtuig plukken, waarna een lange glijvlucht begint, via de toppen van een haast eindeloze rij bomen. Daarbij bestaat de gameplay opnieuw uit het ontwijken van obstakels, in dit geval de bomen.

Het kamp van Lara

Toch is dat niet het opvallendste deel van de presentatie. De actie is goed, scripted en wat je van Uncharted gewend bent, al zal Lara veel minder - eigenlijk zelfs nauwelijks - gebruikmaken van vuurwapens. Ze krijgt al snel een boog, en dat zal haar voornaamste wapen blijven gedurende de game. Daarmee proberen de makers aan te geven dat het inderdaad gaat om overleven. Overleven staat centraal. Dat is ook de reden dat Lara, als ze eenmaal vuur heeft gemaakt, een kamp inricht voor haarzelf. een basis van waaruit ze het eiland kan verkennen. Het is de plek waar ze steeds terug zal keren. Daar blijft het kampvuur branden en is ze veilig.

Dat kamp dient als de centrale hub in het spel. Maak daar niet uit op dat Tomb Raider een structuur heeft, dat is namelijk niet zo. Het kamp is meer de plaats waar het spel je naar terugstuurt als een bepaalde sequentie is afgerond. Je kunt er vervolgens op krachten komen, of beter gezegd: je kunt er je krachten en mogelijkheden verbeteren. In het kamp kun je de ervaringspunten besteden die je tijdens het spelen bij elkaar hebt verdiend. Zoals je in de video op de vorige pagina al kon zien, heeft Tomb Raider immers iets van een rpg. Veel van je acties worden beloond met XP. Van kleine acties, zoals het vinden van de juiste doorgang of de juiste aanwijzing, tot het doden van de beesten die je belagen.

E3: Tomb Raider

Beesten doden

Het ombrengen van die beesten is belangrijk. Niet alleen omdat ze je bedreigen, maar ook omdat je ze in zekere zin nodig hebt. Van de dode beesten kun je iets meenemen, het is niet helemaal duidelijk of dat vlees of leer is. In het spel heet het 'salvage' en het dient als geld. Je kunt het gebruiken om upgrades te kopen, net zoals je verzamelde XP kunt gebruiken om je opties te vergroten. Dat kan langs twee wegen. Je kunt, zoals de makers het noemen, haar 'survivability' opwaarderen, dat zijn haar opties om te overleven. Daarnaast kun je haar uitrusting opwaarderen, met name haar boog. Die kun je sterker en preciezer maken. Het systeem is uiteraard beperkt, Tomb Raider is geen echte rpg, maar het is een interessante toevoeging aan de serie.

Voorlopige conclusie

Zo lijkt Tomb Raider een uitstekende nieuwe versie te krijgen, die er goed uitziet en waarbij de makers voor een leuke nieuwe invalshoek kiezen. Niet meer het klimmen en klauteren van de voorgaande games, maar wat meer actie. De nadruk op overleven werkt goed en past ook prima bij het verhaal van de jonge en nog onervaren Lara. Daarnaast heeft Crystal Dynamics ook nog een rpg-element toegevoegd, wat nauw aansluit bij het overleven van Lara. Helaas heeft Square Enix besloten om de game uit te stellen tot 2013, al is het natuurlijk alleen maar goed dat de makers zo de tijd krijgen om de game te maken die ze voor ogen hebben.

Titel Tomb Raider
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Crystal Dynamics
Uitgever Square Enix
Releasedatum Maart 2013

Lees meer

Tomb Raider Video van 5 maart 2013
Square Enix verliest op consolegames Nieuws van 5 februari 2013
Tomb Raider: gespeeld en besproken Video van 4 december 2012
Tomb Raider Video van 10 juli 2012
Square Enix kondigt Tomb Raider aan Nieuws van 7 december 2010

Reacties (37)

Wijzig sortering
“maar ook de traditionele gameplay van de Tomb Raider-games los wil laten. Lara zal veel minder afhankelijk zijn van klimmen, springen en klauteren, en minder zoeken naar een manier om van A naar B te komen”

Want die traditionele gameplay zorgde ervoor dat de game al 16 jaar bestaansrecht heeft, en dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Ik vind het maar raar dat ze het geen dat Tomb Raider, Tom Raider maakt eruit willen slopen.

Het feit dat Tweakers het met Uncharted vergelijkt zegt wat dat betreft al genoeg. Ik mag hopen dat het uiteindelijk mee zal vallen maar het klimmen was toch echt wat Tomb Raider, Tom Raider maakte.
Volledig mee eens, deze nieuwe Tomb Raider heeft juist niks meer gemeen met de traditionele gameplay waarmee de reeks is groot geworden. Het is gewoon een Uncharted kloon geworden, wat een beetje jammer is want na drie Uncharted games wil ik wel weer wat anders. Naughty Dog overtreffen zal sowieso een onmogelijke opgave zijn.
Ik snap je punt, maar moet zeggen dat dit wel erg zwart/wit is. Laten we niet vergeten dat Uncharted een doorontwikkeling is waar Tomb Raider mee begonnen is. Ik zou het dan ook geen Uncharted kloon noemen, want uiteindelijk zou TR toch wel deze kant op zijn gegaan (waarmee ik niet wil zeggen dat ze neit goed naar Uncharted gekeken hebben). Je zegt dat het niets meer te maken heeft met de gameplay waar de serie groot mee is geworden. ten eerste werkt die gameplay nu niet meer en ten tweede is dit een evoltutie daarvan.

Daarnaast vind ik het niet kloppend om te zeggen dat het een onmogelijke opgave is om Naughty Dog te overtreffen, want dit ligt nog altijd grotendeels aan de smaak van de gamer. Daarnaast staat ook in het artikel dat, ondanks de overeenkomsten, er toch ook duidelijke verschillen zijn en dat de nadruk van de gameplay heel anders ligt.
Wat betreft mijn reactie. Ik zeg “Het feit dat Tweakers het met Uncharted vergelijkt zegt wat dat betreft al genoeg.” en dan heb ik het er niet over dat TB een Uncharted clone zou zijn. Zou ik moeilijk kunnen zeggen want ik heb Uncharted nooit gespeeld. Waar het mij om gaat is dat ze het met een andere game vergelijken in plaats van met een vorig deel. Vandaar dat ik ook zeg “Tomb Raider is dan niet meer Tom Raider”. Als ze het zouden vergelijken met Crysis (om eens iets te noemen) zou dus het zelfde op gaan.
Ik weet dat jou reactie niet op de mijne was maar het leek me wel verstandig dat nog wat te nuanceren.

Maar als jij zegt “ten eerste werkt die gameplay nu niet meer” Waar baseer je dat op? Volgens mij is Tomb Raider toch altijd een goed lopende reeks geweest. Volgens mij werkt het dus nog altijd heel goed. “en ten tweede is dit een evoltutie daarvan” Nou ja evolutie? Een nieuwe aanpak maar vernieuwing is niet altijd verbetering.
Nou moet ik als eerste, net als Ge0force, zeggen dat ik mijn mening baseer op screenshots en previews.

De gameplay die werd gebruikt in de eerdere delen zullen nu als te log en stroef worden ervaren. De latere delen hebben dit wel verbeterd, maar lijken mij nog steeds niet toereikend voor een game zoals ik de nieuwe Tomb Raider gezien heb.

Het voornaamste wat ik bedoelde is dat de Tomb Raider franchise moet evolueren en dat nu ook doet. Je kan niet 10 maal dezelfde game maken met betere graphics en nieuw verhaal. Vandaar dat ik denk dat ze sowieso wel een richting als deze waren ingeslagen, of Uncharted er nu is of niet. Natuurlijk zullen ze wat goede ideeen hebben gekregen van Uncharted, maar Uncharted is (voorzichtig gezegd) wel weer een afgeleide van de Tomb Raider games.


@ Ge0force

Laat ik het anders verwoorden: De Uncharted gameplay is een evolutie waar Tomb Raider mee begonnen is, dus ook zonder Uncharted zou Tomb Raider ongeveer deze kant op zijn gegaan (denk ik). Hierdoor blijft het dezelfde evolutie, of er nu soortgelijke games zijn of niet. Maar goed, dat is uiteraard mijn mening.
Je mening over Game moeheid deel ik, maar ik denk dat het hier nog niet zo van toepassing is. Niet in het minst omdat Uncharted PS3 exclusive is.

En het volledig spel afwachten gaan we zeker doen, want hij lijkt me erg vet :D
“Je kan niet 10 maal dezelfde game maken met betere graphics en nieuw verhaal.”
Volgens mij kan dat prima, natuurlijk kun je wat nieuwe zaken erin duwen die voorheen niet mogelijk waren doordat de techniek verbeterd is. Bijvoorbeeld stenen die weg breken terwijl je ergens bungelt of zelfs wanden die je kunt beschadigen door erop te schieten waarna ze te beklimmen zijn.

Dat is evolutie, maar het klimmen eruit halen is dat niet. Ik vond het aller eerste deel zeker niet te log en stroef.

James bond heeft dat van 1962 tot 2002 gedaan en dat bleef ook succesvol (20 delen). In 2006 zijn ze een andere weg ingeslagen en persoonlijk vind ik de delen erna dan ook een stuk minder.
Niet mee eens. Ik denk dat Tomb Raider Underworld een prima verhouding had tussen actie en puzzelen, en de game werd zowel door gamers als pers ook prima onthaald.

Verder kan je moeilijk van een evolutie spreken als de gameplay wordt aangepast naar een concept dat reeds meermaals in andere games is toegepast. Als dit te vaak gebeurt dan gaan alle games op elkaar lijken, en ontstaat er een game-moeheid die ook niet gezond is voor de sektor.

We moeten natuurlijk wel het volledige spel afwachten om te zien wat de makers ervan gebakken hebben. Mijn comment was dus enkel gebaseerd op de beelden die ik tot nu toe gezien heb.
Inderdaad maar het kan natuurlijk zijn dat het allemaal wel mee valt en dat er genoeg puzzels zijn om van A naar B te komen. (Dat mag ik iedergeval hopen want juist die moeilijke uitdagingen kan ik zelfs van TR1 herinneren).
Geloof me, het publiek dat Tomb Raider nu aanspreekt (van de actie, snelle scenewisselingen, etc.) gaat zich niet in moeilijke puzzels storten :(.

Precies wat Devata zegt, ze gooien het de sterkste onderdelen van Tomb Raider er uit, voor mij in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door sm1ley op 7 juni 2012 12:11]

Echt, ik snap dat gezeik van al die gamers niet hoor. Als EA voor de honderste keer een nieuwe Need for Speed uitbrengt dan heet dat uitmelkerij. Maar als voor de 10e Tomb Raider game in de serie eens een keer een andere weg wordt ingeslagen dan wil men ineens weer een game "zoals vroeger" 8)7.

Een game evolueert. Als je de oude Tomb Raider in een nieuw jasje wil spelen dan ga je Anniversary maar doen, maar that ship has sailed. Dingen veranderen nou eenmaal, en ik ben blij dat er iig studio's bestaan die eens iets nieuws willen doen met een franchise.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 juni 2012 13:07]

Klopt puzzels oplossen en klimmen was waar de oorspronkelijk Tomb Raider om draaide.
Op zich vind ik deze nieuwe versie er wel aardig uitzien, maar ik vind het personage helemaal niet op de Lara van oa Tomb Raider Underworld lijken eerlijk gezegd.
Hevig gescript uiteraard, want we moeten allemaal Uncharted achterna! 8)7

Begrijp me niet verkeerd, Uncharted is een leuke reeks maar het lijkt er gewoon op dat steeds meer big-budget titels een soort van Videogame: The Movie worden. Teveel scripted in-your-face "WOW" momenten, te weinig nadruk op echte gameplay.

Het is in mijn ogen gewoon jammer dat de rode draad door deze E3 bruin, bruin en meer bruin, Micheal Bay actie/explosies en 'press X to videogame' leek te zijn. :/
Allemaal doen alsof het door Uncharted komt?

Uiteindelijk is het COD die hiermee begonnen is volgens mij, dat is de scripted singleplayer propvol met James Bond moves. Uncharted is een aftreksel van Tomb Raider maar dan wat meer scripted en minder nadenken (en ja daarmee is het een topgame geworden).

Ik vond het in ieder geval net als jij verschrikkelijk om deze game zo te zien. Eigenlijk veranderd Tomb Raider gewoon in een andere game. Net als Resident Evil 6, die gaat ook van hoogstaande horrorgame naar actiegame met zombies.

Ik vind dit echt heel, heel jammer. Maar dit is wat de mainstream gamer wil...
RE5 was al van hoogstaande horror naar een actiegame met zombies gegaan. Ik hoop juist dat RE6 het roer weer omgooit..
Deze game zag er wel echt next-gen uit op de E3 zeg. De gameplay zag er geweldig uit en de chaos van de camera in combinatie met de schitterende grafische kwaliteit laten de game aanvoelen als een Xbox 720 game. Ik ben wel erg benieuwd geworden nu. Kon wel eens een uitmuntend goede titel worden. Goed ook dat ze het spel uit hebben gesteld om er echt het beste van te maken.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1338923648.jpeg
Kijk eens naar de grond... Low-res texture met heel weinig foliage.
Dat zal best, maar ik moet er toch echt wel op letten wil ik het zien.

Tijdens het gamen, en zelfs al tijdens het slechts bekijken van een screenshot ervan, focus ik echt niet op de grond. Het is dus simpelweg een verspilling van de rekencapaciteit van de GPU om dat in enorm detail uit te werken.

De begroeiing en het hert zien er voor mij echt genoeg uit, en dat is wat hier in beeld is. Ik vind het nog steeds jammer dat de haren (in dit geval die van Croft) nog steeds uit zien als vettige plakken met flink wat gel erin. Haren blijven nu eenmaal erg lastig om realistisch real-time te renderen.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 6 juni 2012 19:37]

Ik vind de graphics eerlijk gezegd niet zo spectaculair en het lijkt me al langere tijd dat de rek van de consoles er helemaal uit is.

Betekent niet dat het geen goede game kan zijn hoor, in tegendeel.

Ik hoop dan ook dat de pc-gamers geen console port voorgeschoteld krijgen maar een echte pc versie die alles uit een high end systeem kan trekken.
Misschien moet je Uncharted 3: Drake's Deception eens bekijken, als ik de filmpjes zo beoordeel, ziet deze game er beter uit.

Deze game volg ik al een tijdje, na dit filmpje vind ik dat Tombraider volwassener is geworden in vergelijking met voorgaande delen. Ik ben erg benieuwd naar de gameplay (deze was niet heel erg goed in het laatste deel). Vol verwachting wacht ik op deze titel.
Next-gen? Ik hoop het niet, dan moet ik weer upgraden voor ik em kan spelen...
Jammer dat iedereen zegt dat het op uncharted lijkt. Maar dat Uncharted was juist de Tomb Raider ripp-off.
Klinkt goed... minder gun actie zoals we in Uncharted hebben is zeker geen slechte stap, maar te weinig actie (of veel backtracking) zou deze game, zoals ik het nu lees de nek om kunnen draaien.

Anyhoe, het verhaal klinkt in ieder geval spannend genoeg om deze serie een nieuwe impuls te geven. Ik kijk er naar uit tot de game in winkels liggen en de reviews verschijnen op het internet :)
Ziet er strak uit, maar ik ben wel bang dat het echte puzzelelement eruit gehaald is. Juist één van de speerpunten van de eerdere games: in je eentje door zo'n grot, met wat gepuzzel bij een grote ondergrondse ruimte terecht komen, en dan uitvogelen hoe nu verder. Tja, ik vond dat leuk :)
Ik hoop wel dat er een goed verhaal in zit, want dat was juist wat mij aantrok in vorige delen (Legend, Anniversery, Underworld). Ben bang dat dit er een beetje uit is.. maar we wachten af en gaan pas oordelen als het spel daad werkelijk in de winkel ligt :9
Een vliegtuig dat neerstort op een eiland... dat niet eens onbewoond lijkt te zijn. Dat doet me toch een beetje denken aan de serie Lost :P

Maar goed, ik ben blij dat ze een andere richting opgaan met deze game dan de vorige delen. Dat vond ik altijd zeer leuke spellen, maar toch is het niet erg als het een beetje vernieuwend kan worden. Ik hoop alleen niet dat ze dezelfde fout maakten als TR AoD, dat had ook RPG elementen, maar dat was dermate saai en lineair dat het spel er niet heel veel leuker door werd.

Ik hoop dus dat het een leuke mix gaat worden tussen de eerste Tomb Raiders, met wat leuke RPG elementen, waardoor Lara in de game wat kan groeien, en dat dat ook nog invloed heeft op het verloop van het spel, dat bepaalde delen dus wat moeilijker zijn als je een bepaalde keuze maakt en het makkelijker is als je bepaalde upgrades wel hebt gedaan. Dat zou de replaywaarde van de game ook nog wel eens kunnen verhogen.

Hoe dan ook een game die ik waarschijnlijk direct ga kopen.
Ik krijg nu al de neiging a die kreun geluiden te rippen en achter elkaar in een mp3tje te zetten...
ik ben eigenlijk maar gestopt met lezen na het stuk dat het meer gescript werd om een survival race te vormen. voor mij is tomb raider zoals de eerste game was. een puzzel spel in een leuk jasje. nu blijkt dat ze dat hebben los gelaten om maar meer met de mainstream mee te gaan en zo een minder unieke game op de mark te zetten.

geen spel voor mij dus, jammer.
Ik ben het met je eens. Ze zijn wel heel erg van het "gewone" Tomb Raider genre afgestapt.
Verander dan gelijk Pokémon ook even in een FPS.
Echter zou ik een Pokémon FPS met alle liefde spelen.
(Heerlijk, stel je voor zeg: Pikachu I Choose Y... Plof Headshot.)
En deze Tomb Raider dus ook.

[Reactie gewijzigd door DaanJordaan op 6 juni 2012 11:55]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True