Door Arnoud Wokke

Redacteur

Sony Xperia P: witte magie

Conclusie: compacte innovatie

De Xperia P is een verfrissend toestel. Het combineert een vernieuwend en goed scherm, een dualcore-processor, een metalen behuizing met bescheiden afmetingen, een uitstekende camera en een niet al te hoge prijs. Die combinatie zien we helaas nog weinig.

Toch zijn er nog de nodige pijnpunten: zo draait het toestel de inmiddels stevig verouderde 2.3-versie van Android. Een update naar Ice Cream Sandwich moet later dit jaar verschijnen, maar het had mogelijk moeten zijn om het toestel nu al met Android 4.0 uit te brengen. Bovendien zitten er nog enkele bugs in de firmware, waardoor de interface bijvoorbeeld niet vloeiend wordt gerenderd.

Het is te hopen dat Sony snel met een paar updates komt om die problemen te verhelpen, zodat de Xperia P de vele beloftes kan waarmaken - maar het is nu al een onderscheidend toestel, en Sony verdient lof omdat het enkele luxe innovaties in een mid-range toestel heeft verwerkt. We hopen dat andere fabrikanten soortgelijke telefoons op de markt zullen brengen.

Het zou mooi zijn als Sony nog een stap verder durft te gaan en échte high-end hardware in een vergelijkbare behuizing zou stoppen. Wij denken dat er heel wat mensen zitten te wachten op de combinatie van de afmetingen van de Xperia P en high-end specificaties.

Voorlopig is de Xperia P een welkom toestel, maar om aantrekkelijk te blijven zal hij wel in prijs moeten zakken. Toptoestellen van vorig jaar, zoals de Samsung Galaxy S II, zijn bijna even duur en hebben meer te bieden - en het zou zonde zijn als dit concept zou floppen, want WhiteMagic verdient een groot publiek.

Pluspunten
- Onderscheidend design
- Innovatief, helder scherm
- Compact formaat

Minpunten
- Accu had groter gemogen
- Oudere Android-versie met hier en daar een bug

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (100)

Wijzig sortering
Ik snap de opmerking over het "onlogische" toetsenbord niet in de review.

Het toetsenbord heeft bovendien niet de handigste indeling; de komma en andere leestekens moeten via een kleine knop links onderin worden opgeroepen - en die staat vlak naast een knop om het toetsenbord af te sluiten. Het vereist enige oefening om de goede knop te raken.


Als ik een bericht typ, dan krijg ik na elk woord boven het toetsenbord een rij van mogelijk leestekens, ik hoef er maar op te klikken. Geen apart menu dat dient te worden opgeroepen via een knop.
Ik citeer : "Ter vergelijking: de Xperia P heeft bijna een kwart meer subpixels dan de Galaxy S III, die een hogere effectieve resolutie heeft maar die een PenTile-scherm met twee subpixels per pixel aan boord heeft. De Galaxy S III heeft bovendien een veel groter scherm om al die subpixels over te verdelen."

Waarom heerst dit beeld nog? Een PenTile scherm heeft 2,5 subpixel. De gedeelde subpixel weglaten in het berekenen van de ppi geeft een compleet verkeerd aantal.
Waarom heerst dit beeld nog? Een PenTile scherm heeft 2,5 subpixel. De gedeelde subpixel weglaten in het berekenen van de ppi geeft een compleet verkeerd aantal.
Dat doen we ook niet, we rekenen simpelweg met het totaal aantal subpixels op het scherm (dus niet pixels per inch). Dat er een subpixel wordt gedeeld, betekent niet dat er 2,5 subpixels per pixel zijn: er zijn er slechts twee en tegenover rgb-schermen heeft een PenTile-scherm slechts tweederde van het aantal subpixels. WhiteMagic heeft een witte subpixel extra en dus 4/3 van het aantal subpixels ten opzichte van rgb.

Kortom: we hebben het hier over totaal aantal subpixels, niet over ppi.

Ik heb de ppi van de Xperia P alleen omgerekend naar rgb om aan te geven hoe scherp het scherm is, iets dat je puur door ppi te noemen geen recht doet.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 20 juni 2012 09:55]

Ik heb zelf dit toestel in mijn bezit en ben het niet eens met de uitspraak dat de batterij bar slecht is. Bij mij staat wifi de hele dag aan, mail, whatsapp (middels push) en facebook ook. Tussendoor luister ik nog zeker 2 uur radio via het internet en staat de bluetooth 2x per dag voor 1 uur aan. Met dit gebruik haal ik 1 a 1,5 dag. Vele malen beter dan mijn vorige telefoon die net aan 16 uur kon volhouden (samsung Galaxy I). Dit verbeterd nog steeds bij elke keer dat ik hem oplaad.
Alles draait super soepel en het scherm is inderdaad perfect leesbaar in de zon.
Als eigenaar van een zilveren Xperia P wil ik dit ondersteunen. Accu gaat bij mij makkelijk 2 dagen mee (40 uur aan, 4 uur schermtijd), en wordt nog steeds beter.

Daarnaast zijn er al custom ROM's verschenen op XDA, en wordt er hard gewerkt aan nieuwe kernels die uiteindelijk ook voor een betere accuduur kunnen zorgen.

Het toestel bevalt al met al prima, vooral het scherm is erg gaaf. Voor mensen die veel films / muziek op hun telefoon willen kijken is het misschien geen goede keuze door het ontbreken van een SD-kaart slot.
je weet dat 2 dagen 48 uur is? 40 uur is dus 12% minder dan 2 dagen, en dus zeker niet meer. Overigens, mooi dat de accu bij jou langer dan een dag meegaat, feit blijft dat de accu ruim 30% minder capaciteit heeft dan bijvoorbeeld een S3, die alweer een tijdje uit is.

Ik vind het redelijk teleurstellend dat Sony nog een nieuw toestel durft uit te brengen met een Android versie die een jaar oud is. Dat betekent dat zelfs als ze binnenkort met ICS uitkomen, je dan dus een nieuwe half geteste versie krijgt.
Zouden jullie de grafiek met standby tijden kunnen updaten? De xperia S heeft al een week naar de lancering een update gekregen die de standby tijd normaal maakte.
Verrek, je hebt gelijk. Ik heb al die tijd gecheckt in het Instellingen-menu, maar ik heb geen melding gekregen dat er een update was. Die is er inderdaad en ik ga hem nu installeren en de standby-test opnieuw doen :)
De prestaties van de Xperia P bevinden zich op hetzelfde niveau als die van de Omap4430, de zwakste dualcore die we tot nu toe testten
Heeft misschien weinig met de xperia P te maken, maar wil toch even melden dat de processor uit mijn prachtige motorola Razr hier wordt ondergewaardeerd. De omap 4430
haalt in mijn razr toch minimaal altijd een score van 5800 en hoger. Dat scheelt dus maar weinig met de SII en en laat de tegra 2 devices een stuk achter zich. De slechte benchmark die de lg optimus L7 laat zien heeft dus meer met software dan hardware te maken. En aangezien Sony erg goed is in software optimalisatie kan het daar niet aan liggen bij de xperia P...

Dat wilde ik even kwijt :)
Opmerking over het onlogische toetsenbord is mij ook een raadsel, zie bovenstaand bericht van Mlazurro. De rij waar jij over praat,is een rij van meest waarschijnlijke keuzes.
Vandaar dat bij eerste gebruik (met zo'n review) dit nog niet het geval is.

Verder een uitermate fijn toestel, lekker snel en lekker compact!

Enige nadeel wat ik nu na 1 maand gebruiken ondervind is dat de onderste "sierbalk" iets los begint te laten, hebben meer mensen dat?
Ik heb het ook een maand en het balkje zit gewoon nog perfect. Heb het er een paar keer uit gehaald en weer terug in en het zit nog steeds vast. Misschien binnenkort een nieuwe kopen want dat is volgensmij wel mogelijk net. Bij de U krijg je er 2, bij de P niet helaas.
Apart dat dit toestel een hdmi poort heeft. Kun je'm als mediaspeler gebruiken om via de wifi films in HD af te spelen op je tv?
Apart dat dit toestel een hdmi poort heeft. Kun je'm als mediaspeler gebruiken om via de wifi films in HD af te spelen op je tv?
Denk het wel dat kunnen alle SE device volgens mij...

HDMI is juist handig als je TV geen DLNA heeft, of als je bij 1 van je vrienden/familie bent die dat niet hebben en je toch dat ene filmpje wilt laten zien.
dat kunnen alle SE device volgens mij
Als ze een hdmi poort hebben tenminste. De Sola en Ray hebben dat bijvoorbeeld niet.
Ik had het over wireless waar de vraag ook over ging :)
Je kunt 'm inderdaad als mediaspeler gebruiken dankzij de HDMI poort, dit heeft bijvoorbeeld mijn telefoon (LG Optimus 2X Speed) ook. Gewoon een filmpje selecteren, micro-HDMI naar HDMI kabel in de TV/Beamer en spelen maar :)
Ja; er zit een speciaal dockingstation aan te komen voor de Xperia P waarmee je 'm als mediacentertje voor op je TV kan gebruiken.

Je kan de Xperia P ook als mediaserver gebruiken en via DLNA streamen (naar bijv je PS3!).

Ook ondersteunt de Xperia P (net als de S en Sola en U) USB2Go.. dus een USB-host. Wordt niet echt door Sony gepropageerd maar het werkt wel.
+1Anoniem: 114616
20 juni 2012 08:25
Dat over die update binnenkrijgen wat alleen via de computer kan is onzin. Als er een update is voor je firmware krijg je een melding op je telefoon. Dan ligt het aan de update of die OTA is of alleen via de computer.
Het ligt ook heel erg aan de fabrikant. HTC geeft meestal zover ik weer OTA updates, bij Samsung heb je voor veel updates hun desktop software nodig en gaat het dus via de computer.
Mooie telefoon, echt Sony maakt de mooiste designs! Maar ik zou voor de Xperia S gaan, ietsje duurder maar veel beter.
+ Een slag groter en daardoor niet nuttig voor iedereen ;)
+1Anoniem: 288924
@Kiswum20 juni 2012 12:36
En de P oogt en voelt een stuk luxer. Maar dat is voor een ieder persoonlijk. Mij spreken de grootte van het toestel, de alu behuizing en het scherm aan. Dit is voor mij het eerste toestel dat voor mij als iOS gebruiker (2 iPads en een iPod touch) een goed alternatief vormt voor een iPhone 4s of wat daarna moge komen. Ik heb er toevallig één gekocht in het zilver (€372) voor een pensionerende collega (samen met collega's, met de pet rond geweest). Daarbij viel mij op dat het een ontzettend mooi toestel is dat qua uiterlijk zo van Apple had kunnen komen. In het zilver past hij mooi bij m'n MacBook :). Ik wacht nog even tot de prijs zakt en dan schaf ik er één aan in het zilver.
Ik heb een paar dagen de Xperia Sola gehad. Prachtig toestel, lekker compact, mooi scherm en prettige UI van Sony. Helaas was de accu veel en veel te zwak voor het toestel. Ik haalde het einde van de dag niet eens met een gemiddeld gebruik. Ik heb nu een HTC One V en die houdt het met gemak twee volle dagen uit op 1 accu en vrij intensief gebruik. Ik heb dus gekozen voor batterijduur, boven de dual core CPU. Let dus erg goed op de accu capaciteit. Misschien dat de ICS update verbetering brengt. Sony is wel heel goed bezig, maar ze moeten echt iets aan die accu's doen.
+1Anoniem: 178183
@segascope20 juni 2012 18:54
Idd mooie telefoon, heb er ook eentje, echter 1 serieus minpunt, de ingebouwde batterij, al 2 maal gehad dat een applicatie vastliep en kon het toestel niet uitschakelen en dan heb je niet veel opties, als de applicatie terug reageert dan is het ok als ie niet meer reageert dan mag je wachten tot de batterij leeg is ...
Toevallig net ook een vastloper gehad bij me Xperia S, gewoon even de power knop tegelijk ingedrukt houden met de volume up knop. Na 5-10 seconden voel je de telefoon even trillen en start tie opnieuw op.
+1Anoniem: 411710
@Luuk198320 juni 2012 09:06
Samsung port de grote updates via hun desktopsoftware KIES. De wat kleinere en minder belangrijke updates komen OTA binnen.
Samsungs OTA kan niet overal bij, via Kies kunnen ze ook de bootloader, radio, en basekernel aanpassen, over OTA is dit alleen de reguliere ROM partitie (dus je applicaties en die van samsung zelf) en CSC en kernel-stukjes voor de aansturing van de hardware (maar dus niet de schedulers).

Bij Sony wordt iets soortgelijks gehanteerd, hoewel sommige toestellen daar gewoon helemaal geen OTA aangeboden krijgen. Sony hanteert OTA volgens mij alleen voor zo'n hoofdmodellen, niet voor refreshes.

Gewoon een kwestie van eens in de zoveel tijd laten controleren op een update.
ICS voor mijn SGS2 kwam hier OTA binnen, dat is zover ik weet een grote update :P
De bootloader en de radio's bleven gelijk
Ik heb al meer dan 2 jaar een Galaxy S en ik heb nog nooit een OTA-update ontvangen. Wat zijn je bronnen precies? Dit is gewoon afhankelijk van de fabrikant, hoor, volgens mij doet Samsung helemaal niets via OTA...
Ik kreeg zelf geen melding over een update naar ICS (Sony Ericson Xperia Ray) en kon alleen via de PC met updaten. Minor systeemupdates krijg ik dan wel OTA
even off-topic: is die update bij jou vlot verlopen? Ik heb al een keer of tien geprobeerd, maar krijg steeds de foutmelding dat de Sony-servers overbelast zijn. Ik begin te denken dat het aan mijn installatie binnen virtualbox ligt...
Op mijn Xperia Ray heb ik twee weken geleden heb ik de update naar ICS gedaan. Ook die van mij was alleen via de PC te updaten. Alles is prima verlopen. Heb erg getwijfeld of ik het wel moest doen. Maar ben erg blij met de nieuwe versie. Een aantal applicaties draaien beter en qua snelheid heb ik geen merkbare verschillen gezien. De camera functie is flink verbeterd!

Stabiliteit is nog steeds goed en voor mijn gevoel is de accuduur is iets verbeterd.

[Reactie gewijzigd door renezzzz op 20 juni 2012 12:41]

Het toestel ziet er leuk uit!

Maar ff offtopic: In de review wordt geschreven over een root tooltje, is deze er alleen voor de sony xperia p, of is die ook voor de ouder toestellen (arc (s) en neo (v))?
Zo ja, weet iemand de naam van dat tooltje?
Gewoon van Sony zelf: klik :)
bootloader unlock =/= root
bootloader unlock =/= root
een bootloader die niet op slot zit is de ideale manier om iets met je telefoon te doen, bijvoorbeeld root krijgen. Dat is vaak waar de eerste beveiligslinie begint.
Als je de topic's over die telefoons leest (iig de xperia p) dan komt daar voorbij dat sony heel veel toelaat.

http://unlockbootloader.sonymobile.com/

Volgens mij mag je in principe alles doen met je telefoon..
Ik heb ook geen idee over wat ze het hebben, terwijl dit soort dingen toch wel goed volg voor Sony telefoons.

Misschien wordt de bootloader unlock tool bedoeld? (unlockbootloader.sonymobile.com)
Vraagje: waarom staat de (oudere) LG Optimus Black niet tussen de grafieken, die heeft namelijk een helderheid van 700nits, wat nog steeds een heleboel meer is dan de meeste nieuwe smartphones.
Vraagje: waarom staat de (oudere) LG Optimus Black niet tussen de grafieken, die heeft namelijk een helderheid van 700nits, wat nog steeds een heleboel meer is dan de meeste nieuwe smartphones.
Omdat we die nooit hebben kunnen testen :)
Ok, daar was ik niet van op de hoogte :p. Heb zelf een LG OB en als ik deze vergelijk met mensen rondom me is de helderheid toch iets wat bij weinige producenten als belangrijk gezien wordt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee