Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

XPS 13: Dells ultrabook nader bekeken

Inleiding: de tweede ronde

In januari hebben we een uitgebreide preview van Dells eerste ultrabook online gezet. De conclusie was dat Dell in potentie een van de betere ultrabooks had gemaakt, maar we waren destijds niet in de gelegenheid alle onderdelen te testen omdat we alleen een vroege versie van de kleine laptop onder handen konden nemen. We hadden onder meer bedenkingen bij de accuduur en de geluidsproductie, die we respectievelijk nogal kort en nogal hoog vonden, en stelden een definitief oordeel dus uit.

Inmiddels is de verkoop van de XPS 13 van start gegaan. Dell gaf ons de mogelijkheid om het apparaat nog eens uitvoerig te testen, zodat we konden zien wat de fabrikant met onze en andere kritiek gedaan heeft. Ook hebben we dit keer het scherm en de warmteproductie nader bekeken.

Indruk: koolstofvezel en Gorilla Glass

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de XPS 13 een 13,3"-scherm. Toch lijkt de ultrabook een stuk kleiner dan een normale 13,3"-laptop. Met een breedte van 31,6cm en een diepte van 20,5cm valt het apparaat tussen 13,3"-machines en notebooks met een 11,6"-scherm in. Ter vergelijking: Asus' UX21-ultrabook, die over een 11,6"-scherm beschikt, meet 29,9cm bij 19,6cm; de UX31 van diezelfde fabrikant heeft een 13,3"-scherm en meet 32,5 bij 22,3cm.

Dell heeft zijn XPS 13 klein weten te houden door de bezels van het scherm heel smal te maken. Tussen de rand van de laptop en de eerste pixels meten we aan de zijkanten 12mm en aan de bovenkant 14mm. Bij de UX31 van Asus is dat respectievelijk 15mm en 20mm.

Het scherm en de bezels worden beschermd door een plaat gehard glas van Gorilla Glass. De gebruiker hoeft dus niet bang te zijn dat er krassen op zijn scherm komen. De tot de zijkanten doorlopende glasplaat ziet er mooi uit, maar de spiegelingen bevallen ons minder. Ze zorgen ervoor dat het lastig werken is in de buitenlucht, of andere plekken met veel invallend licht. Inclusief de glasplaat bedraagt het gewicht volgens Dell 1,36 kilo, al geeft onze weegschaal tien gram meer aan.

Behuizing

De schermcover van de XPS 13 is van aluminium, waardoor het scherm stevig aanvoelt. Rondom de laptop zit ook nog een aluminium strip die voor extra stevigheid zorgt. Het toetsenbord is omlijst met een magnesiumlegering en de rest van de behuizing is van koolstofvezel. Dit lichte en stevige materiaal gaan we vaker bij ultrabooks zien, met name omdat het goedkoper is dan aluminium.

Dell heeft de onderkant en het oppervlak rond het keyboard van een rubberachtige zwarte laag voorzien. Hierdoor biedt de notebook een goed houvast en loopt het oppervlak minder snel krasjes op. Desondanks zorgen vette vingers wel voor duidelijk zichtbare vlekken.

De XPS 13 rust op twee rubberen strips met daartussen een metalen plaatje. Dit plaatje is open te klappen en eronder zit onder andere het verplichte Windows 7-certificaat. Dell is terecht van mening dat dit certificaat afbreuk doet aan het uiterlijk van de laptop en dit is een mooie manier om de sticker en andere verplichte logo's te camoufleren.

Voor de afvoer van warme lucht zit een rooster tussen het keyboard en het scherm, zoals bij de Apple MacBook Air en de Asus UX-Zenbooks, en de rest van de warme lucht wordt aan de onderkant uitgeblazen. De bodemplaat is met tien schroeven vastgezet; het is dus niet eenvoudig om het geheugen of de ssd te vervangen.

De afwerking is verder dik in orde. In januari troffen we nog een loszittend kapje over het schermscharnier aan, maar in de retailversie is dit probleem verholpen.

Toetsenbord en touchpad

De toetsen doen denken aan die van de XPS 14z en 15z: ze lijken niet helemaal recht en zijn iets hol. Ze voelen bij het typen heel stevig aan, maar hebben ook een vrij zware aanslag waardoor we af en toe een lettertje misten. Dat is anders dan bij de in januari geteste versie, die juist een vrij lichte aanslag had. We moeten bij het typen dus iets harder drukken dan we gewend zijn, net als bij de Asus UX31, maar dat went gelukkig snel.

Een aangenaam extraatje is de keyboardverlichting, die naast de uitstand nog twee helderheidsstanden heeft. De layout is eenvoudig gehouden en er is geen numeriek eiland. De shift-toetsen zijn vrij groot en de capslocktoets is voorzien van een wit ledje om zijn status te laten zien. Naast het toetsenbord is er nog één knop aanwezig: de aan-uitknop, die linksboven in het oppervlak geïntegreerd is.

Het grote touchpad is voorzien van een matte laag, die ervoor zorgt dat de vingers soepel, maar niet té soepel over het oppervlak gaan. De muisknoppen zijn geïntegreerd en worden onderling gescheiden door een dunne witte streep. Opvallend genoeg is het gehele oppervlak van de touchpad - afgezien natuurlijk van de hoek rechtsonder - als linkermuisknop te gebruiken. Dat werkt niet erg intuïtief. De feedback van 'muisklik' is overigens duidelijk voelbaar, zonder al te hard of goedkoop aan te voelen.

Het touchpad van Cypress laat een goede indruk achter. Anders dan begin dit jaar zijn er voldoende instelmogelijkheden. Bovendien wordt palm rejection toegepast, zodat de muiswijzer niet reageert op ongelukkige aanrakingen met handpalmen. Tijdens onze testperiode werd er bovendien een driver-update uitgebracht, wat laat zien dat er aan verdere verbeteringen wordt gewerkt.

Hardware: geen ruimte voor sd-kaartlezer

Onze XPS 13 wordt aangedreven door een Intel Core i5-2467M. Dit is een zuinige Sandy Bridge-dualcore met een kloksnelheid van 1,6GHz, een turbo naar 2,3GHz en een tdp van 17W. De chip is erg geliefd bij ultrabookfabrikanten: onder andere de HP Folio 13, de Toshiba Z830, de Dell XPS 13z, de Samsung Series 5, de MacBook Air 11" en de Asus UX21 zijn ermee uitgerust. De Core i5 is een stuk goedkoper dan de zuinige Core i7's, die wel over meer cache-geheugen beschikken.

De XPS 13 bevat 4GB ddr3-geheugen. De ssd is een Samsung PM830 met een opslagcapaciteit van 256GB. Het XPS 13-model van januari was nog voorzien van een PM810-ssd, een sata-300-model van 128GB. De PM830 is eind 2011 geïntroduceerd en ondersteunt sata-600.

Overigens is onze configuratie wel op de site van Dell te bestellen, maar bij webwinkels lijken er voorlopig maar twee standaardversies te koop te zijn: een versie met de voornoemde Core i5 en een 128GB-ssd voor ongeveer 1100 euro en een variant met een Core i7 en een 256GB-ssd voor 1400 euro. Het model van onze test valt hier dus tussenin en kost bij Dell 1300 euro.

Dell XPS 13

De adapter van de XPS 13 is lekker klein en licht. Veel ultrabooks worden tegenwoordig met kleine voedingen geleverd en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Opvallend is dat de Skyhook Wireless XPS location sensor, die in januari nog wel in ons testexemplaar te vinden was, bij de nieuwe versie is verdwenen. Op de site van Dell wordt Skyhook nog wel vermeld, maar er staat 'na introductie' bij - vermoedelijk zal ondersteuning later weer toegevoegd worden.

Interfaces

We zijn er inmiddels aan gewend dat ultrabooks weinig aansluitingen hebben, maar Dell maakt het wel heel bont. Aan de rechterkant zitten een mini-displayport en een usb 3.0-aansluiting en links zitten de voedingsingang, een usb 2.0-poort en de audio-uitgang. En dat is alles. Er is dus bijvoorbeeld geen geheugenkaartlezer, ethernetpoort of hdmi-uitgang aanwezig. Vooral de afwezigheid van een kaartlezer valt ons tegen: van een notebook van meer dan duizend euro mag je zulke extraatjes toch wel verwachten.

Dell XPS 13 Dell XPS 13 Dell XPS 13 Dell XPS 13

Nu moeten we wel toegeven dat er niet heel veel ruimte voor een kaartlezer is, wat duidelijk wordt als we alsnog alle schroeven losdraaien en de bodemplaat van koolstofvezel verwijderen.

Dell XPS 13 Dell XPS 13

De netwerkkaart van de XPS 13 is de Centrino Advanced-N 6230 van Intel. Deze kaart met 2x2-antennes ondersteunt zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-band. Daarnaast zorgt deze netwerkkaart voor bluetooth 3.0- en Wireless Display-ondersteuning. Deze veelzijdige draadloze netwerkkaart maakt het gemis van de ethernetpoort in elk geval een béétje goed.

Warmte- en geluidsproductie

Bij de eerste versie ergerden we ons aan het buitensporige geluid van de ventilator: een ultrabook moet zijn werk in stilte doen. Voor een laptop met een cpu met een tdp van 17W, die zelden voor zwaar werk zal worden ingezet, lijkt ons dat ook niet te veel gevraagd. Gelukkig heeft Dell geluisterd: de fanproblemen zijn aangepakt, onder andere met een bios-update.

De ventilator van de nieuwe XPS 13 maakt minder herrie en slaat minder snel aan. Als we de processor met de tool OCCT vol belasten, zwelt het geluid wel aan en horen we de fan na ongeveer tien minuten flink blazen, maar hiermee is de Dell geen uitzondering. Als we het zware rekenwerk staken, schakelt de fan snel terug naar een acceptabeler niveau.

Dell XPS 13 warmtebeelden idle Dell XPS 13 warmtebeelden film Dell XPS 13 warmtebeelden OCCT

Als we naar de warmtebeelden kijken, zien we echter dat de fan het iets té rustig aan doet: bij iets eenvoudigs als het afspelen van video zien we al een hotspot aan de bovenkant van het toetsenbord van 41 graden Celsius. Als we OCCT aan het werk zetten stijgt de temperatuur daar zelfs naar 51,4 graden. De hitte treft ook de rest van het keyboard: ter hoogte van de S-toets meten we 37,7 graden. Bij de Enter-toets is het met 31,5 graden Celsius nog wel relatief koel.

Dell XPS 13 warmtebeelden achterkant film Dell XPS 13 warmtebeelden OCCT

Ook de onderkant wordt heet. Bij het draaien van een film is de temperatuur in het midden met 29,5 graden nog prima behapbaar, maar meer naar de achterkant meten we 43 graden. Bij volle belasting is de temperatuur in het midden 30 graden; daar is dus weinig verandering te meten en je benen zullen daar niet van verbranden. Op het warmste punt is de temperatuur echter 49,5 graden; de XPS 13 is dan eigenlijk te heet om op schoot te nemen.

Software

Dell levert amper bloatware bij de XPS 13. Standaard aanwezig zijn Microsoft Office Starter, WebCam Central, Skype, Windows Live Essentials en een testversie van McAfee SecurityCenter. Van Dell zelf zijn DataSafe en Dell Stage aanwezig.

Synthetische benchmarks: snelle ssd

We hebben al regelmatig notebooks met de Core i5-2467M getest, dus we verwachten weinig verrassingen op prestatiegebied. Wel zouden de scores van de cpu lager kunnen uitvallen als Dell de koeling niet goed op orde heeft. We draaien onze vaste set benchmarks om dit te onderzoeken.

Bij de singlethreaded test van Cinebench presteert de Dell even goed als concurrenten met dezelfde processor. Ook bij het multithreaded-onderdeel zien we geen verrassingen: het verschil met de Core i7-2677M, ook een low-voltagechip, van de Asus is redelijk groot; de Core i3-2310M - geen energiezuinig model - is slechts iets sneller.

Cinebench 11.5 - OpenGL
SysteemnaamFramerate in fps, hoger is beter
Asus U31S
*********
15,5
Toshiba Satellite Z830
*****
10,0
Dell XPS 13 L321X
*****
9,5
Acer Aspire 3951
****
8,1
HP Folio 13-2000
****
8,0
Samsung NP530U3B-A01NL
****
7,9
Asus UX31
****
7,8
Samsung NP900X3A
****
6,8

Net als de Toshiba Z830 is de XPS 13 beter in OpenGL-berekeningen dan concurrenten met dezelfde chip. Het verschil is echter niet groot.

PCMark 7
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Alienware M14x
*********
4133
Air 13 2011 - Win 7
*******
3627
Dell XPS 13 L321X
*******
3609
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
3602
Acer Aspire 3951
*******
3441
Asus UX31
*******
3406
HP Folio 13-2000
*******
3179
Dell XPS 13 - januari
******
3150
Toshiba Satellite Z830
******
3021
Dell Vostro V131
*****
2451
Lenovo Thinkpad X1
*****
2228
Samsung NP530U3B-A01NL
****
1894

PCMark 7 geeft de laptop een totaalscore die is gebaseerd op een aantal uiteenlopende tests. De XPS presteert verrassend goed, wat mogelijk het gevolg is van goede ssd-prestaties.

PCMark 7 - Storage
Systeemnaam Punten, hoger is beter
Asus UX31
*********
5180
Dell XPS 13 L321X
********
5135
Alienware M14x
********
4794
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
4641
Acer Aspire 3951
*******
4511
HP Folio 13-2000
*******
4330
Air 13 2011 - Win 7
*******
4257
Dell XPS 13 - januari
*******
4207
Toshiba Satellite Z830
******
3443
Dell Vostro V131
***
1774
Samsung NP530U3B-A01NL
***
1574
Lenovo Thinkpad X1
***
1565

Als we de storageprestaties van PCMark nader beschouwen, zien we dat de XPS hier inderdaad hoge ogen gooit. We laten daarom CrystalDiskMark op de ssd los.

CrystalDiskMark - Seq Read
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Asus UX31
*********
466,80
Dell XPS 13 L321X
********
433,70
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
345,20
Acer Aspire 3951
*****
283,90
Alienware M14x
****
245,00
Dell XPS 13 - januari
****
225,80
HP Folio 13-2000
****
220,50
Toshiba Satellite Z830
***
171,50
Dell Vostro V131
**
106,50
Lenovo Thinkpad X1
**
83,45
Samsung NP530U3B-A01NL
*
73,11

De sequentiële leesnelheden zijn heel hoog. De nieuwe Samsung PM830 met zijn sata-600-interface gooit er liefst 433Mbps uit, waarmee veel concurrenten op achterstand worden gezet.

CrystalDiskMark - Seq Write
SysteemnaamDoorvoersnelheid in MB/s, hoger is beter
Dell XPS 13 L321X
*********
263,80
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
240,90
Alienware M14x
********
240,80
HP Folio 13-2000
******
192,40
Dell XPS 13 - januari
******
182
Asus UX31
****
135,80
Acer Aspire 3951
****
132,80
Dell Vostro V131
***
105,90
Lenovo Thinkpad X1
***
83,77
Samsung NP530U3B-A01NL
**
71,75

De schrijfsnelheden liggen in verhouding tot die van concurrenten zelfs nog hoger. De conclusie kan kort zijn: de Dell XPS 13 heeft een uitmuntende ssd.

Praktijk: middenmoter

Om iets over de prestaties van de Dell XPS 13 in de dagelijkse praktijk te kunnen zeggen, draaien we uiteraard ook onze tests met gebruikersprogramma's, zoals Adobes Lightroom.

Het exporteren van een dataset met afbeeldingen wordt door Lightroom in 160 seconden uitgevoerd, waarmee de XPS iets sneller is dan andere ultrabooks met dezelfde chip.

Photoshop - Retouch Artist
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Lenovo Thinkpad X1
*****
21,20
Asus UX31
******
23,73
Acer Aspire 3951
******
24,80
Dell XPS 13 L321X
*******
28,00
Samsung 300E5A-S03
*******
28,00
HP Folio 13-2000
*******
28,30
Asus U31S
*******
28,60
Air 13 2011
*******
28,74
Toshiba Satellite Z830
*******
28,80
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
29,00
Sony Vaio VPC Z21L9E/B Dock...
*******
29,00
Samsung NP530U3B-A01NL
*******
29,50
Dell Vostro V131
*********
35

Het uitvoeren van een reeks bewerkingen met Photoshop wordt in 28 seconden afgerond. De XPS lijkt een fractie sneller dan zijn naaste concurrenten, maar de verschillen zijn te klein om harde conclusies te trekken.

Handbrake
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Lenovo Thinkpad X1
*****
126
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*****
138
Dell Vostro V131
*****
138
Samsung 300E5A-S03
******
146
Asus UX31
******
157
Acer Aspire 3951
*******
173
Asus U31S
*******
175
HP Folio 13-2000
*******
176
Toshiba Satellite Z830
*******
183
Dell XPS 13 L321X
*******
185
Samsung NP530U3B-A01NL
*********
214

Met Handbrake coderen we een hd-videobestand voor gebruik op de iPad. Opvallend is dat de ultrabook van Dell bij deze test weer iets langzamer is dan de concurrentie. We kunnen dit verschil niet verklaren.

Quickpar
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Lenovo Thinkpad X1
******
206
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
219
Dell Vostro V131
******
219
Asus UX31
******
223
Acer Aspire 3951
******
227
Dell XPS 13 L321X
********
273
Toshiba Satellite Z830
********
280
HP Folio 13-2000
********
280
Samsung NP530U3B-A01NL
********
282
Asus U31S
*********
297

Bij het repareren van beschadigde .par-bestanden met Quickpar wordt slechts een enkele thread gebruikt. De XPS 13 presteert hier weer prima, wat aangeeft dat de Turbo-functie van de Core i5 zijn werk goed doet.

Boottijd
SysteemnaamTijd in seconden, lager is beter
Acer Aspire 3951
******
17,00
Asus UX31
******
17,08
Dell XPS 13 L321X
*******
18,00
HP Folio 13-2000
*******
20,60
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
21,00
Samsung NP530U3B-A01NL
********
22,00
Toshiba Satellite Z830
*********
23,40

Ten slotte hebben we de tijd gemeten die nodig is om Windows op te starten. Dell beweert dat de XPS 13 deze klus in 8 seconden kan klaren, al is het onduidelijk welke meetmethode daarvoor is gebruikt. Wij meten hoe lang het duurt voordat Internet Explorer gebruiksklaar is - dat is op het moment dat het zandlopertje verdwijnt - en komen uit op 18 seconden. Dat is nog steeds een goede tijd.

Slechte kijkhoeken, goede accuprestaties

Het scherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels; van ons mag dat ondertussen wel wat meer zijn. De Sony Vaio Z, de Asus UX31 en de MacBook Air 13" hebben alle drie een hogere resolutie.

Schermhelderheid
Systeemnaam Helderheid in cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
520
Air 13 2011
******
382
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
******
377
Lenovo Thinkpad X1
******
341
Samsung NP530U3B-A01NL
*****
315
Toshiba Satellite Z830
*****
310
Dell XPS 13 L321X
*****
282
Samsung 300E5A-S03
****
256
Dell Vostro V131
***
189
HP Folio 13-2000
***
178

De helderheid in het midden van het scherm bedraagt 282 nits. Dat is geen record, maar ook niet slecht. Bij ongunstige lichtomstandigheden - bijvoorbeeld bij direct invallend zonlicht - is de maximale helderheid wel hoog genoeg voor een bruikbaar beeld, maar bij veel andere ultrabooks is dit toch een tikje beter geregeld.

De kijkhoeken van tn-panelen zijn doorgaans niet erg goed. Om de prestaties van de display van de XPS 13 te toetsen namen we dus foto's van het scherm; zowel recht van voren als onder horizontale hoeken van 15 en 30 graden.

Dell XPS 13 kijkhoeken front Dell XPS 13 kijkhoeken zijkant 15 graden Dell XPS 13 kijkhoeken zijkant 30 graden

Al onder een hoek van 15 graden is een kleurverschuiving zichtbaar. Bij een kijkhoek van 30 graden is te zien dat ook de helderheid niet overeind blijft: we zien lichte plekken waar het beeld donker hoort te zijn.

Dell XPS 13 kijkhoeken naar voren 15 graden Dell XPS 13 kijkhoeken naar achteren 15 graden

Als we het scherm achtereenvolgens 15 graden naar voren en naar achteren kantelen, zien we het beeld respectievelijk erg flets en veel te donker worden. Zelfs voor een tn-scherm zijn de kijkhoeken niet best.

Accuduur

In januari constateerden we ook dat de accu van het preproductiemodel niet geweldig was. We hebben het nieuwe exemplaar uiteraard ook onderworpen aan onze gebruikelijke tests met het bekijken van een hd-video en het regelmatig openen van pagina's met Firefox, met een mp3-muziekje op de achtergrond.

We maten een accucapaciteit van 47.286mWh. Aan de rechterkant van de laptop zijn vijf leds en een knopje te vinden die gebruikt kunnen worden om een indicatie van de accuduur te krijgen.

Accutest - video - 180 cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
HP Folio 13-2000
*********
369
Dell Vostro V131
********
334
Dell XPS 13 L321X
********
326
Samsung NP530U3B-A01NL
*******
324
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
*******
312
Toshiba Satellite Z830
*******
312
Air 13 2011
*******
291
Asus UX31
******
249
Acer Aspire 3951
*****
223
Asus U31S
*****
207

Bij het afspelen van video zet de retailversie van de XPS 13 een prima tijd neer: met 326 minuten is deze ultrabook tegen vrijwel alle concurrenten opgewassen.

Accuduur - browsen - 180cd/m²
SysteemnaamTijd in minuten, hoger is beter
Dell XPS 13 L321X
*********
356
Sony Vaio VPC Z21L9E/B
********
320
Air 13 2011
********
319
Toshiba Satellite Z830
*******
303
Asus UX31
*******
290
HP Folio 13-2000
*******
277
Asus U31S
******
268
Samsung 300E5A-S03
******
255
Samsung NP530U3B-A01NL
******
248
Acer Aspire 3951
******
232

In onze browsertest presteert de XPS zelfs goed genoeg om de Vaio van de troon te stoten. Met de Dell kun je lang werken.

Specificaties en gallery

Merk en Type
Merk Dell
Productserie XPS 13
Type Ultrabook (321X)
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Core i5 2467M
Snelheid 1,6GHz
Maximale turbofrequentie 2,3GHz
Geheugengrootte 4GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 13,3"
Videochip Intel HD Graphics
Video-uitgangen mini-displayport
Schermresolutie 1366x768
Backlight edge-lit led
Opslag
Opslagcapaciteit 256GB
Hardeschijftype solid state disk
Interfaces
Usb/firewire usb 2.0, usb 3.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth Bluetooth 3.0
Overige specificaties
Laptoptype ultrabook
Extra's webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium
Gewicht 1,37kg
Kleuren zilver
Taal
Indeling qwerty

Alternatieven: Asus, Samsung en Apple

Vrijwel alle grote laptopfabrikanten hebben inmiddels wel een ultrabook in hun assortiment. Wie een goedkoper alternatief zoekt, kan onder andere terecht bij Samsung en Acer.

Score: 0OnbekendLaptops Acer Aspire S 3-951-2464G24iss
Acer Aspire S 3-951-2464G24iss

Deze Aspire heeft dezelfde Core i5-processor als de Dell XPS 13 en de ssd heeft een capaciteit van 240GB. De Acer heeft echter geen backlit keyboard en geen usb 3.0, en de behuizing is ook minder stevig. Wel zijn er nog goedkopere varianten te krijgen, bijvoorbeeld met een harde schijf en wat additioneel flashgeheugen om snel te kunnen opstarten.

Score: 4.5OnbekendLaptops Samsung 530U3B-A01NL
Samsung 530U3B-A01NL

Deze Samsung is een stuk goedkoper, en de behuizing maakt dan ook een minder stevige indruk dan die van de Dell. In plaats van een ssd is er een harde schijf van 500GB, wederom in combinatie met een kaart met flashgeheugen. De accuduur is echter prima en er zijn lekker veel interfaces.

Score: 5OnbekendLaptops Samsung 900X3A-B01NL
Samsung 900X3A-B01NL

In afwachting van de nieuwe Series 9 is de prijs van het lopende model flink verlaagd en dat is goed nieuws voor mensen die een stevige, dunne ultrabook willen, maar niet meer dan 1000 euro uit willen geven. Nadat we deze laptop vorig jaar aan een test onderwierpen, heeft Samsung bovendien een upgrade uitgevoerd en de processor is nu dezelfde Core i5 als die van de Dell. Er is overigens ook een wat duurdere variant, de Samsung 900X3A-B02NL waarbij het enige verschil is dat deze over een Centrino Ultimate 6300N-netwerkkaart met 3x3-antenne, in plaats een 6230N met 2x2-antenne beschikt.

Wie op zoek gaat naar een kleinere variant komt uit bij de UX21 van Asus en de MacBook Air 11": de schermdiagonaal bedraagt in beide gevallen 11,6" en de ssd's zijn niet groter dan 128GB. De prijzen zijn vergelijkbaar met die van de XPS 13, als tenminste de versie met met een ssd van 128GB gekozen wordt.

Als we een 13,3"-scherm en een 256GB-ssd in het eisenpakket hebben, zijn de Asus Zenbook UX31 en de MacBook Air 13" de belangrijkste concurrenten. In vergelijking met dit tweetal heeft de XPS 13 een lagere schermresolutie en een mindere processor. Ook is de Dell de enige van dit drietal zonder geheugenkaartlezer. De MacBook Air moet het echter zonder usb 3.0 stellen en de netwerkkaart van de Zenbook ondersteunt geen wifi over 5GHz. Ook heeft de UX31 geen backlit keyboard. Asus en Apple hebben dus op zijn minst concurrerende alternatieven, maar de XPS 13 is wel kleiner.

Merk en Productserie
Dell XPS 13
Asus Zenbook
Apple MacBook Air
Type Ultrabook (321X) UX31E-RY010V 13.3" (mid 2011)
Prijs en waardering
Prijs 1299 euro Onbekend (22 winkels) Onbekend (28 winkels)
Eerste prijsvermelding woensdag 9 november 2011 zaterdag 23 juli 2011
Waardering Score: 0 Score: 5 Score: 5
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Core i5 2467M Intel Core i7 2677M Intel Core i5 2557M
Snelheid 1,6GHz 1,8GHz 1,7GHz
Geheugengrootte 4GB 4GB 4GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
ddr3 (sodimm) ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 13,3" 13,3" 13,3"
Videochip Intel HD Graphics Intel HD Graphics Intel HD Graphics
Video-uitgangen mini-displayport micro-hdmi mini-displayport
Schermresolutie 1366x768 1600x900
1440x900
Backlight edge-lit led
edge-lit led edge-lit led
Opslag
Opslagcapaciteit 256GB 256GB 256GB
Hardeschijftype solid state disk solid state disk solid state disk
Interfaces
Usb/firewire usb 2.0, usb 3.0 usb 2.0, usb 3.0 2x usb 2.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning ja nee ja
Bluetooth Bluetooth 3.0 Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0
Overige specificaties
Laptoptype ultrabook ultrabook ultrabook
Extra's webcam cardreader, webcam cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium Windows 7 Home Premium Mac OS X 10.7 (Lion)
Gewicht 1,37kg 1,3kg 1,35kg
Accucapaciteit
47Wh 50Wh 50Wh
Kleuren zilver zilver zilver
Taal
Indeling qwerty qwerty qwerty

Conclusie

Onze nadere kennismaking met de XPS 13 is goed bevallen. In januari hadden we nog de nodige twijfels over de herrie van de fan en de accuduur, maar Dell heeft deze kritiekpunten in de uiteindelijke versie van zijn ultrabook naar behoren aangepakt, hoewel de laptop bij zware belasting nu wel weer erg heet kan worden. Vooral de accuduur van de Dell-ultrabook is inmiddels echter uitstekend. Ook was het een aangename verrassing dat Dell een snellere ssd heeft gebruikt. De Samsung-ssd is een van de snelste notebookschijven die we tot dusverre getest hebben.

Dell XPS 13zWe blijven het jammer vinden dat er geen geheugenkaartlezer in de machine aanwezig is, maar nu we de behuizing eenmaal opengeschroefd hebben, begrijpen we dat ook wel: er is simpelweg geen ruimte voor. Het is niet voor niets dat de Asus UX21 en de MacBook Air 11", beide met een 11"-formfactor, ook geen geheugenkaartlezer hebben. Maar wat de redenen ook zijn: de XPS 13 is maar heel karig van interfaces voorzien.

Dell XPS 13De resolutie van 1366x768 pixels heeft zijn langste tijd nu wel gehad, en ook bij de XPS 13 was een hogere resolutie aangenaam geweest. Erger is dat de kijkhoeken van het scherm op zijn zachtst gezegd niet best zijn. Daar staat tegenover dat de laptop flinterdunne bezels heeft, wat voor een van de grootste pluspunten van deze ultrabook zorgt: voor een machine met een 13,3"-scherm is de XPS 13 heel erg klein.

Ons testmodel moet in de winkel 1299 euro kosten. Voor honderd euro meer krijg je een zuinige Core i7, betaal je honderd euro minder dan moet je het met een ssd van 128GB in plaats van 256GB doen. Dit zijn hoe dan ook serieuze bedragen en we moeten dus wel even slikken over minpunten als de afwezige geheugenkaartlezer en het matige scherm.

Desondanks moeten we constateren dat zulke prijzen gangbaar zijn voor de top-ultrabooks van dit moment. En de XPS 13, met zijn design, de stevige behuizing, het backlit keyboard, de goede accuduur en de uitstekende ssd, hoort daar zeker bij.

Pluspunten
- Klein en toch een 13,3"-scherm
- Lange accuduur
- Snelle ssd

Minpunten
- Weinig poorten, geen geheugenkaartlezer
- Doorsnee scherm met 1366x768 pixels
- Kan erg heet worden

Prijs 6
Featureset 8
Prestaties 8
Beeldkwaliteit 6
Bouwkwaliteit 10
Ergonomie 8
Warmte en geluid 8
Mobiliteit en accuduur 10

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (81)

Wijzig sortering
Ik mis Thunderbolt in het overzicht bij de MacBook air. Toch redelijk essentieel als je hoge i/o rates wilt halen. Verder nette en complete review!
Dat scherm is toch echt wel heel jammer. Zit nu op een 15"met 1920*1080, en een 13" zou toch echt 1600*900 moeten hebben. Wat mij betreft een gemiste kans!

Dit komt helaas pas in de volgende versie ben ik bang.
Als je nu zoekt naar een 13 inch met 900p scherm dan heb je echt maar 3 keuzes... Sony Vaio Z en SA en de Asus UX31. Lenovo komt dan nog met die Yoga met een 900p scherm op 13 inch, maar meer zijn er volgens mij simpelweg niet.

Ik vind het jammer van Dell dat ze het niet eens als optie bieden. Daarentegen, Dell heeft helemaal geen 13,3 inch modellen in het gamma met een betere resolutie dan de 768p.

Wie weet bedenken ze zich nog ooit eens en wordt het als optie mogelijk. Ik ben bang dat we tegen die tijd al ruimschoots gewend zijn aan Windows 8 met zijn Metro interface...
Daarom vind ik het ook zo raar dat niet alleen Dell maar meer fabrikanten dit soort achterlijke beslissingen nemen.

Ze hebben eindelijk de kans om zich met het Ultrabook concept te onderscheiden en net als Apple 1 uniform product op de markt te brengen maar dan gaan ze alsnog op de oude voet verder met concessies op concessies op concessies.

Veel van die fabrikanten stoppen een te snelle CPU in een Ultrabook, moeten daardoor een dikkere accu en grotere koeling gebruiken en gooien dus het hele design om om die snelle i5 CPU te kunnen gebruiken terwijl ze net zo goed een i3 kunnen gebruiken want in de praktijk ga je er echt niet veel van merken.

En gaan daarna ook nogeens doodleuk middeleeuwse beeldschermtechnologie gebruiken en besparen op aansluitingen omdat er geen ruimte is 8)7
Jullie hangen wel zwaar aan het kaartlezertje wat ontbreekt hoor, hiervoor zijn genoeg usb sleutel alternatieven die prima werken.
Wat mij echter verbaast is het ontbreken van een RJ-45 aansluiting. (niet alleen bi jdeze ultrabook btw)
Om nu snel data en dergelijke uit te wisselen ben je gebonden aan de Wi-Fi snelheid ter plaatse en die laat nogal eens te wensen over.

Al met al een prima ultrabook, echter het scherm vindt ik wel erg zwak qua kijkhoeken dus voor mij geen optie helaas.

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 12 april 2012 08:18]

Een netwerkaansluiting is simpelweg te groot voor een dunne laptop. Er is geen ruimte voor. Vaak kan je wel met een verloopstukje (bijv. op de MacBook Air) 'm aan het netwerk hangen. Maar goed, deze apparaten zijn toch echt bedoeld voor mobiel gebruik (immer, waarom zou je anders een zo lichte en dunne laptop nodig hebben als je 'm vast op een bureau neerzet) en dan kom je toch al snel op WiFi uit. Het KAN waarschijnlijk dus wel, maar je zal een accessoire (tegen de hoofdprijs) moeten halen.
Mijn Samsun NP900X3A heeft een door Samsung zelf ontworpen platte ethernet aansluiting. Ze leveren bij je laptop gewoon een verloopje. In de praktijk leek dit een super handig extra'tje, want bij mij op school in de kantine is het Wifi vaak zo druk bezocht door mede studenten dat de Wifi routers het niet bijbenen.

In de kantine word ook overal een Ethernet aansluiting aangeboden, en dan is downloaden met 10Mbyte per seconde op school heel aangenaam als je effe wat moet hebben voor wel of niet studie gerelateerde downloads.

Ik kan me voorstellen dat de Ethernet een groter gemis is dan de kaart reader. Kaart readers kun je doorgaans makkelijk even extern aansluiten mocht de nood hoog zijn, maar laten we reeel zijn. Vrijwel niemand zal deze ultrabook gebruiken voor serieuze fotografie, vanwegen het TN paneel maar misschien ook wel de reken kracht.

Het overgrote deel van de gebruikers zal denk ik wel een Smartphone in het bezit hebben en daarmee foto's schieten. Die gebruiken natuurlijk gewoon een USB kabel.
Is wel leuk als je dat verloopstukje kwijt raakt. Bij deze Dell (en de rest) kun je gewoon een USB->RJ45 adapter kopen voor 5 euro en je kan ook je ethernet kabel aansluiten. Die kaartlezer is minder handig. Nu moet je op reis een kaartlezer meenemen, dus weer kabeltjes en een kastje. Dat is veel minder handig dan een adaptertje voor je ethernet. Zelfs de MBA 13" heeft een kaartlezer aan boord en Apple staat er toch om bekend alleen de meest noodzakelijke interfaces op hun apparaten aan te bieden.
Alleen is >20MB per seconde over USB eerder uitzondering dan regel. Liever een echt 1Gbit poortje...
Er zijn genoeg usb kaartlezers die niet groter zijn dan een USB ethernet adapter, dus als een USB nic gebruiken geen bezwaar is kan een usb kaartlezer ook wel.
Mijn HP Folio 13 (ook een 13" ultrabook) heeft wel gewoon een netwerkaansluiting. Het past maar net, maar het kan dus wel gewoon.

Zie hier: http://www.blogcdn.com/ww...folio-13-profile-back.jpg

[Reactie gewijzigd door kreator op 12 april 2012 10:03]

Het blijft voor een fabrikant een afweging. In een MacBook Air past, ook op het dikste gedeelte, geen RJ-45. Ze hebben daar dus de keuze gemaakt voor het dunne aspect van de laptop. Niet helemaal onlogisch om het verschil in dikte met de MacBook pro 13" maximaal te houden.
Ik zeg daar weer tegen dat ik de behuizing van Dell vele malen mooier vind. Net even wat sleeker en net even (komt ie dan) wat dunner.

Het is inderdaad een afweging, maar ik denk dat het gemis van een RJ-45 nihil gaat zijn...dit zijn bankhang ultras....mobiele vlinders....daar gaan zo min mogelijk kabels in.

@ Reviewers; ik begrijp dat jullie die cardreader hadden willen zien, maar god allemachtig, jullie melken dat minpuntje wel tot op het bot uit zeg. :)
Ik heb de Asus UX 31 en er wordt standaard een verloopstukje voor usb naar netwerkaansluiting bijgeleverd...
Dan heb je de vaio z zeker nog niet gezien... Ook verschikkelijk dun en dan nog zo een 200 gram lichter als deze dell.
Van een Dell wat echt een zakelijke laptop is zou je het wel verwachten.

Zelfs Sony doet nog de moeite om het in z'n dunste te doen
http://www.sonyinsider.co...09/10/vaio-x-wedge-09.jpg
http://www.notebookcheck.net/typo3temp/pics/ddbb4334e2.jpg

Ik vraag me ook af waarom ze geen SD kaartlezer ontwerpen met alleen een klein sleufje voor de contactpuntjes.

Dan hoeft het maar 5mm diep te zijn en zo breed als de SD kaart. Enige nadeel is dat het dan alleen geschikt is voor kort gebruik en zeker niet tijdens vervoer van de laptop. Maar dat zijn mensen al gewend met usb sticks. Daar moet je ook niet tegenaan stoten of erin laten zitten als je 'm je tas stopt.

[Reactie gewijzigd door stefanv op 17 april 2012 11:44]

Ook dat kan via USB. ethernet to USB adapter, hoeft maar 20 euro te kosten.
Via USB is dat helaas net zo snel als de meeste Wi-Fi locatie's...
Haal via mijn USB dingetje op de Chromebook ruim 80mbit op het ethernet thuis, lijkt me perfect en prima.

Een netwerkpoort is inderdaad groot en flink.

Ook de kaartlezer is goed op te lossen, hoe vaak gebruik je dat nu echt? Voor die keer een usb lezertje erbij nemen is geen punt, als je dan dagelijks een smalle, handzame laptop meeneemt.
Maar de N-wifi is tot 300mbit ;)

Wifi tegenwoordig is snel zat, tenzij je een gigabit ethernet aansluiting hebt.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 12 april 2012 09:53]

Maar die 300Mbit haal je sowieso nooit netto, vanwege allerlei overhead die wifi met zich meebrengt. Daar komt nog bij dat je bijna bovenop je access point moet zitten om stabiel tot maximale snelheid te komen. USB naar ethernet kan dus soms een prima alternatief zijn.
Nee, maar dat hangt ook van je wifi kaart af. Een goedkope 300N adapter heeft een 2x1 config, DWZ dat je wel 300mbit download (theoretisch) hebt, maar 150mbit upstream. In deze laptop zit gewoon een goede wifi adapter (een Intel ultimate N), welke waarschijnlijk nog jaren ondersteuning krijgt (ervaring met oude Intel kaartjes), en dat verschil is erg groot. Ook moet je dan een goede router hebben natuurlijk, maar thuis haal ik eigenlijk altijd een verbindingssnelheid van >200mbit. Daarnaast moet je je afvragen waar je een ultrabook voor gebruikt. Het is een laptop die bedoeld is om bijv. mee naar school te nemen. Daar ga je natuurlijk ook geen torrents ofzo binnenhalen, dat doe je waarschijnlijk sowieso niet op een ultrabook.
Een netwerkpoort is echter wel standaard in de gemiddelde netbook. Ik begrijp dat dit een beetje appels met peren vergelijken is, maar netbooks zijn vaak nog een slag kleiner.
mjah, mijn macbook van 5 jaar oud, haalt over zijn ethernet port 80MByte/s, scheelt wel even een factor 8 dus... doe mij dus maar gewoon weer een ethernet portje, is veel betrouwbaarder en veel sneller.

Sowieso is de scherm resolutie belachelijk laag, het is amper hoger dan high end smartphone, kom op zeg...
Jullie hangen wel zwaar aan het kaartlezertje wat ontbreekt hoor, hiervoor zijn genoeg usb sleutel alternatieven die prima werken.
Wat mij echter verbaast is het ontbreken van een RJ-45 aansluiting. (niet alleen bi j deze ultrabook btw)
De meeste concurrenten hebben dat wel goed voor elkaar [plaatje], dus het ontbreken van deze aansluitingen is zeker een groot nadeel. Ik vind de prestaties van de SSD in deze Dell ultrabook wel een groot pluspunt, alleen de prijs is met 1300 euro aan de dure kant.
Gebruik die ingebouwde kaartlezers nooit. Hij hangt of aan de camera of in de externe kaartlezer met nog een berg kaarten (ook omdat die sneller is). Dus het enigste nut dat ik zie is als je ergens bent waar je geen kaartlezer hebt (naar mee wil nemen). Maar mijn gedachte bij een ultrabook is juist zo klein mogelijk en zo min mogelijk meenemen.
Voor telefoon of camera pak je een kabeltje (met mazzel alle 2 mini usb).

Persoonlijk zou ik dan liever een extra USB zien. En een goed scherm, want dat is gewoon 1 van de belangrijkste punten van dat hele ding.
Ik ben het wel met de redactie eens, een kaartlezer mag zeker vandaag de dag niet meer ontbreken.
Maar om dat nou als één van de drie grote nadelen te noemen? Een matig scherm voor een Notebook kan natuurlijk niet, dat hij te warm wordt kan ook grote nadelen gaan krijgen (zomer, terras, etc.) maar een geheugenkaartlezertje in hetzelfde rijtje?

Ik heb hier een 3 bij 4 cm apparaatje liggen waar vier verschillende kaartjes in kunnen. Kostte me €6.
Ik denk dat je de nadelen van allerlei verloopstukjes en losse accessoires niet moet onderschatten. Hét grote voordeel van deze Dell is de compactheid, maar waar je dus minder mee wilt sjouwen als je deze ultrabook koopt, wordt je in de praktijk gedwongen wel van alles mee te slepen.
Als je op vakantie bent heb je vast je mobieltje ook bij je.

Als je een enigszins recent mobieltje hebt, dan kan je gewoon bestanden overzetten via de micro USB - dat kaartje hoeft er dan niet meer uit.
Hetzelfde geldt voor de wat recentere camera's, MP3 spelers, etc. Sommigen zullen misschien nog miniUSB gebruiken, maar dat is maar een klein koppelstukje dat je dan verder gewoon aan het kabeltje kan laten.
En dat kabeltje is niet zo'n zorg om mee te nemen - sterker nog, neem je die wel mee, dan hoef je tenminste de lader van je mobieltje niet mee te nemen, want je laadt het ding gewoon via je laptop op.

Zelfs als je die nog kwijt raakt, stap je de eerste de beste mobieltjes zaak binnen en koop je voor een euro of 2 een nieuwe.

Dus een aparte kaartlezer mee te nemen is nauwelijks nodig, of iemand anders moet al met een SD kaartje aan komen zetten terwijl jouw apparaten alleen miniSD or microSD slikken, natuurlijk.

Ook een kaartlezer in de laptop is niet echt 'nodig'. Misschien wel 'handig', maar eigenlijk zit ik er een stuk minder mee om even een kabeltje aan te sluiten dan aldoor dat kaartje eruit/er weer in - vooral bij nieuwere mobieltjes waar het kaartje nog wel eens achter de batterij wil zitten.
Zelf gebruik ik alleen SD-kaartjes van het fullsize formaat. De handleiding van mijn camera raad mini-SD en micro-pertinent af. Als je met de beeldkwaliteit van een telefoon-sensor toe kan is het natuurlijk een ander verhaal.

En aparte kaartlezers hebben meestal een 10× zo hoge snehlheid bij de dataoverdracht.
In de praktijk zal ik die kaartlezer alleen meenemen als ik bijvoorbeeld op vakantie ga. Die SD kaartjes van tegenwoordig heb je niet zo snel vol dat je áltijd een kaartlezer bij de hand móet hebben. Je kunt duizenden foto's op een 16/32gb sd kaartje zetten.
Totdat je kaart onleesbaar is.
Dan heb je spijt geen backup gemaat te hebben.
Daar heb je dan wel geen ultrabook voor nodig, iedere notebook voldoet, zelfs een netbook (die hebben allemaal wel een kaartlezer), de betere tablets en ze hebben er zelfs ooit iets speciaal voor uitgevonden: de imagetank.

Zelf nam ik de laatste vakantie een notebook mee (we hadden alleen een grote 17") en nog een losse 3½" USB-HDD. Ook op één HDD ga ik niet vertrouwen, zeker niet die in een notebook.
Naar mijn mening is het jammer dat de random read van de SSD niet getest is. Die read and write snelheden zijn leuk om te zien, maar boven de 200 mb/s read en 150 mb/s write is het voornamelijk getalgeilen (again, imo). Dan maakt vooral de random read uit, omdat lang niet alles mooi sequentieel op de SSD staat en je ook niet gaat fragmenteren met een SSD (iets met veel lees en schrijfacties en niet goed voor je SSD)
En daarnaast onnodig. Volgens mij is Random Read het aanroepen van nieuwe bestanden en niet het kijken op een 'fysiek andere plek'. Zover ik weet kun je een bestand verdelen over verschillende stukken van de SSD en hem nog met een snelle stream ervanaf halen: dat is geen random read.

De random read is wel belangrijk, maar om een andere reden dan jij zegt. Maar, ik ben geen SSD expert ;)
Ik dacht dat random read het kijken op een willekeurige plek was, dus dat er snel van veel verschillende plekken op de SSD data opgehaald moet worden. Bij een HDD is dit erg langzaam omdat er zich fysiek iets moet verplaatsen, maar bij SSD's verschilt het allemaal redelijk veel omdat het allemaal elektronisch is en heel veel met chipset en programmeersel te maken heeft.

Kan best zijn dat het een andere naam heeft dan random read, maar dit is in iedergeval wat ik bedoel :)
Aangezien het om een laptop-variant van de Samsung 830 gaat, durf ik bijna met zekerheid te beweren dat de ssd erg snel is, zo niet een van de snelste ssd's, en dat geldt voor zowel de 128GB als de 256GB-variant.
in een apparaat van €1000 zou er gewoon 1600×900 of hoger moeten zitten. De nieuwste smartphones hebben al 720p op minder dan 5" (en SLCD-2/IPS/SAMOLED HD+!!!), dan zou eigenlijk zelf 1080p op 11of 13inch te doen zijn, zeker als ze een TN-paneel gebruiken.

dan vind ik die lenovo die gisteren in het nieuws stond met een IPS1600×900 scherm een betere keus.
Ik denk dat het meer om de kosten gaat dan "of het te doen is". Natuurlijk is het te doen, maar dat maakt de laptop waarschijnlijk ook een heel stuk duurder. En dat terwijl hij al behoorlijk aan de prijs is.
Het gaat meer om de kosten, daar heb je gelijk in.

Maar hoeveel kost zo'n scherm? Het verschil tussen het slechte 1080p scherm en het wide-gamut scherm in de vaio F1 is 8 dollar. Verklein dat naar het formaat van de xps 13, en je zit aan 5 dollar verschil tussen een rukscherm en een wide-gamut variant met hoge helderheid. Wie heeft dat er nu niet voor over? Je betaalt €1000 voor een apparaat, en hetgeen waar je de hele dag naar kijkt is het goedkoopste scherm wat dell kon vinden. Kom op nu.
Je hebt 500% gelijk.

Het gaat ze gewoon om die lullige 2 euro besparing.

Tuurlijk op miljoenen aantallen scheelt dat veel maar Apple laat toch wel zien dat je aandacht moet besteden aan het beelscherm.

Ik ben zeker geen Apple fanboy en bezit ook geen Macbook of wat dan ook maar ik hoop echt dat Apple een flink marktaandeel van de huidige laptopfabrikanten afpakt zodat die fabrikanten eindelijk wakker worden en beseffen dat ze niet 500.000 types laptops met 1000 verschillende designs en 800.000 verschillende configuraties hoeven uit te brengen...ieder kwartaal!!

En dan ook nog eens met bagger schermen, er zou eigenlijk definitief volledig overgestapt moeten worden op IPS schermen met meer dan 1366x768 voor laptops die meer dan 500 euro kosten.
Alsof Apple schermen zo goed zijn... Er zijn zat Vaio's/dells met veel betere schermen voor de prijs die je ervoor neerlegt. Enigste scherm van apple die echt goed is: zijn de IPS in de Imac..

[Reactie gewijzigd door Vinand op 13 april 2012 14:59]

Je hebt gelijk, maar ik vind dat zo een fokking onzin van Dell altijd...ze doen dit vaker.

Ik betaal GRAAG 5 euro extra voor een superieur scherm...en eigenlijk zou Dell gewoon de helft kunnen door berekenen...dit is namelijk exact de reden waarom Dell langzaam maar zeker (niet alleen op het consumenten gedeelte) de markt aan het verliezen is...
Zelf vind ik het ontbreken van HDMI toch wel een echt minpunt. Wellicht dat dit gangbaar is bij ultrabooks (niet een type waar ik heel veel naar kijk), maar ik vind het toch altijd wel prettig om mijn laptop aan de tv/receiver te kunnen hangen om films/foto's te bekijken in gezelschap.

Qua formfactor enz zou ik een ultrabook wel aan willen schaffen, maar dan is voor mij persoonlijk HDMI wel een echte eis. Groter dan de SD-card reader zelfs.
Je kan toch gewoon de mini-displaypoort gebruiken?
"Deze Samsung is een stuk goedkoper, en de behuizing maakt dan ook een minder stevige indruk dan die van de Dell."

Oke dit lijkt misschien waar!
Ik ben naar Cebit geweest waar al deze ultrabooks stonden (behalve die van dell), toen stonden wij te praten met iemand van samsung. ik vertelde dat ik hem erg slapjes vond, maar deze man vertelde mij dat ik het scherm alle kanten op mocht buigen.

Dat heb ik uiteraard ook gedaan, hij vertelde mij dat ik dat alleen bij de samsung mocht doen, want de rest kon daar niet tegen.... ;)

Dus deze samsung mag misschien wel "slap / niet zo sterk lijken", maar dat is dus niet het geval.
De behuizing zelf kun je ook op plekken behoorlijk indrukken. Ik ben ook niet bang dat de behuizing stuk gaat, ik maak me meer zorgen om de elektronica eronder. Zoals je op de foto van de Dell kunt zien is alles bij ultrabooks efficiënt dicht op elkaar geplaatst, het buigen van het oppervlak van de behuizing kan dan onvoorziene gevolgen krijgen.:P
Ik heb de 128 GB versie aangeschaft in Maleisie voor slechts 825,- euro incl. gratis externe DVD drive. Na deze review geloof ik dat het een goede keuze is. Hij wordt vandaag of morgen bezorgd.
Jammer van het scherm maar die kaartlezer en ethernet aansluiting mis ik niet. Bovendien kan ik altijd een extra adaptertje kopen mocht het echt nodig zijn.
Groot plus punt is dat hij open te schroeven is om er in de toekomst een grotere SSD in te zetten.
Indrukwekkende accuduur. Ben ook niets anders gewent van Dell!
Daarnaast vind ik dat Tweakers dell ook nog een extra punt had kunnen geven voor de uitstekende RMA reputatie.

Alhoewel ik de ultrabook nog steeds veeeeeeeeel te duur vind vanwege het waardeloze schermpaneel met belachelijke resolutie. Voor die prijs kun je beter de Vaio Z aanschaffen. Bijna net zo lange accuduur en met een veel beter schermpaneel en een full voltage processor. En zo een beetje in alle benchmarks een betere prestaties voor ongeveer 1300 euro... En dan heb je tenminste een volledige featureset in aansluitingen en een flink lager gewicht.. Toch erg raar dat dit zo goed beoordeeld word (in vergelijking met de vaio z beoordeling). In verhouding met de Dell vostro 13 inch is dit gewoon een miskoop...
Geen kaartlezer, geen hdmi, geen ethernet.

Goed een ultrabook moet dun zijn maar dat zulke aansluitingen ontbreken is toch echt wel een dealbreaker.
hdmi..

Dan kan je alle ultrabooks wel afschrijven. Noem me gek, maar de dell staat op de 2e plek qua interfaces, net onder de MBA. Puur omdat er een fatsoenlijke video-out op zit: displayport.

Meer heb je gewoon niet nodig. Gebruik maar verloopjes. Alles beter dan mini-hdmi of vga met een maximum van 1920*1080 pixels....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True