Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Notebook Best Buy Guide: april 2012

Multimedianotebook - uiterlijk en indruk

Zoals wel vaker is de beste koop geen standaardmodel, maar configureren we zelf een systeem op de Dell-website. Met de Dell-korting kunnen we deze laptop van 1318 euro voor 859 euro aanschaffen. Het verdient niet de schoonheidsprijs om de XPS op deze manier weer tot winnaar uit te roepen, maar eerlijk is eerlijk: het is zo wel de beste koop.

Design

Lang niet iedereen is gecharmeerd van het uiterlijk van de XPS 17. De laptop is vrij dik en aan de zijkanten wordt de aluminium rand domweg onderbroken om ruimte voor de interfaces te maken. De behuizing voelt wel overal stevig aan, mede dankzij het gebruik van aluminium. De scharnieren van het scherm maken weer een minder stevige indruk. De XPS 17 is niet erg stil en kan behoorlijk warm worden.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord, met een numeriek eiland, wordt over het algemeen positief beoordeeld. Hetzelfde geldt voor het touchpad, dat met 10x5,5cm lekker groot is. Gelukkig heeft Dell voor fysieke en niet voor geïntegreerde muisknoppen gekozen. De JBL-speakers en -subwoofer zorgen voor een verhoudingsgewijs zeer goede geluidsweergave, al zal de gebruiker het geluid soms onverhoopt dempen: de speakers zijn in de palmrests geplaatst.

Scherm

We hebben voor onze multimedianotebook uiteraard een full-hd-scherm uitgekozen. Dit 17,3"-scherm heeft een glanzende coating en een led-backlight. De refreshrate bedraagt 120Hz en er is ondersteuning voor 3d-weergave, waarvoor een actieve 3d-bril wordt meegeleverd. De helderheid van het scherm is erg hoog, zoals uit onze metingen blijkt. Dat betekent dat de laptop onder alle omstandigheden een goed leesbaar beeld levert.

Schermhelderheid
Systeemnaam Helderheid in cd/m², hoger is beter
Asus UX31
*********
520
Dell XPS 17
*******
456
Dell Precision M4600
*******
439
HP Envy 17
*******
419
HP Envy 17 3000
*******
399
Pro 15 2GHz 2011
*******
398
Asus N55S
*****
301
Asus Lamborghini VX7
*****
285
Dell Alienware M17x R3
*****
284

Processor en gpu

De vorige keer dat de XPS 17 in de NBBG stond, was voor een i7-2630QM-cpu gekozen. Inmiddels is deze processor afgelost door de iets snellere Core i7-2670QM, die een kloksnelheid van 2,2GHz en een Turbo-snelheid van maximaal 3,1GHz heeft.

De standaard-gpu van Dell is nog altijd de GT555M van Nvidia. Helaas is deze gpu voorzien van ddr3- en niet van gddr5-geheugen, wat de prestaties niet ten goede komt. Gamen is wel goed mogelijk, maar de grafische instellingen moeten waarschijnlijk wat omlaag als op de maximale resolutie gespeeld wordt.

Dell XPS 17 Dell XPS 17 Dell XPS 17

Er zijn twee sodimm-modules aanwezig: eentje van 4GB en een van 2GB, voor een totaal van 6GB ddr3-werkgeheugen. Verder kozen we voor een 7200rpm-harddisk van 750GB. Zo is er genoeg opslaggeheugen en zijn de storageprestaties voldoende goed.

I/o-poorten

Aan de achterkant van de Dell zitten de ethernetpoort, de hdmi-uitgang en de mini-displayport, en twee usb 3.0-poorten. Aan de linkerkant vinden we een ventilatierooster, een usb 2.0-poort en een 9-in-1-kaartlezer. Rechts zit de optische drive. We hebben ons beperkt tot een dvd-brander, omdat we een blu-ray-drive niet belangrijk genoeg vinden om het budget te overschrijden. Hiernaast zijn nog drie audio-aansluitingen en een hybride esata-/usb 2.0-poort gemonteerd.

Conclusie

Het is bijna genant hoe vaak de XPS 17 bij deze NBBG-categorie als winnaar uit de bus komt. We zouden hier maar wat graag een andere laptop neerzetten, maar dan zouden we simpelweg niet het beste advies geven. Het goede scherm, het puike toetsenbord en de dito touchpad, en de prima uitgebalanceerde hardware maken de Dell XPS 17 nog altijd tot dé aanrader op multimediagebied.

Pluspunten

-Goed scherm met 3d-ondersteuning
-Goede speakers
-Fijn toetsenbord en touchpad
-Grote accu

Minpunten

-GT555M met ddr3 niet geschikt voor zware games
-Maakt flink wat geluid en wordt warm

De prijs en configuratie van de Dell XPS 17 kan via deze bestel-pagina worden gevonden.

Alternatieven

Score: 0OnbekendLaptops Asus N73SM-TZ053V
Asus N73SM-TZ053V

Deze N73 van Asus moet het van zijn lage prijs hebben. De specificaties betreffen een Core i5-2450M en een GeForce GT 630M, die voorheen als GT 540M door het leven ging. Verder is er 6GB geheugen en een 17,3"-scherm met een resolutie van 1920x1080. Het keyboard is matig, maar hij is wel redelijk stil.

Score: 0OnbekendLaptops MSI GT780DX-694NL
MSI GT780DX-694NL

Gameliefhebbers zullen deze laptop met 17,3"-scherm waarderen. MSI combineert een Core i5-dualcore namelijk met een GeForce GTX 570M en daar valt prima mee te gamen. Met een prijs van iets meer dan 1200 euro is dit een prima koop.

Score: 3OnbekendLaptops HP Pavilion dv7-6b30ed (A6H58EA)
HP Pavilion dv7-6b30ed (A6H58EA)

HP is ook aanwezig bij de alternatieven met een dv7. Deze notebook beschikt over goede multimediapapieren met zijn 1TB aan opslaggeheugen, blu-ray-drive en Radeon HD HD6770M. Ook het toetsenbord en het scherm met 1920x1080-resolutie zijn uitstekend.

Reacties (83)

Wijzig sortering
De school waar ik werk wilde een paar maanden geleden 10 laptops erbij, in een lokaal waar al 24 laptops gebruikt worden door onze leerlingen in ons technasium lokaal.

Die 24 laptops waren zo'n 1000 euro per stuk. Aanvankelijk werd er netjes mee omgesprongen, maar:
  • Na iets minder dan een jaar smeerden ze de deksels onder de hobbylijm.
  • Na ongeveer 2-3 jaar begonnen ze voor het eerst toetsen eraf te slopen.
  • Op een gegeven moment sloeg een leerling zomaar een scherm in puin, gewoon uit achteloosheid.
  • Weer een andere leerling gooide onlangs per ongeluk een pot alleslijm over een laptop toetsenbord heen, waardoor dat compleet onbruikbaar werd.
  • Het laatste dat ik gezien heb was een meisje die een laptop met twee vingers met z'n volle gewicht aan de schermrand vastpakte en er op die manier mee door het lokaal ging lopen.
Wie "ze" precies zijn weten we niet. Daarvoor zijn docenten nodig die overal voortdurend goed op letten, maar die mensen moeten in de eerste plaats goed les geven en niet voor agent spelen, dus dat gaat lang niet altijd goed.

Ik had die laptops destijds zelf aanbevolen en ik heb er nu een dubbel gevoel over: ze zijn net zo duurzaam als ik verwacht had, maar aan de andere kant: laptops van 1000 euro onder zulke omstandigheden... ik vind dat toch wel "parels voor de zwijnen".

Daarom keek ik recent naar ongeveer even duurzame alternatieven voor rond de 500 euro en daardoor kwam ik al gauw uit bij de Lenovo X130e, in feite een speciaal voor het onderwijs verstevigde en van rubber randen voorziene X121e.

Echter, volgens Azerty wordt de Lenovo X130e pas vanaf 20 stuks of meer aangeleverd door Lenovo. Dat is de reden dat ik voor de X121e heb gekozen.

Die Lenovo X121e wordt geleverd in twee varianten:
Met een AMD E450 processor en Windows 7 Home Premium
Of met een Intel Core i3 en Windows 7 Professional

Ik vond de processorkeuze op basis van reviews op internet een beetje lastig. De AMD E450 komt namelijk vergeleken met een Intel Core i3 weliswaar minder goed uit tests, maar de reviews over de X121e met de AMD E450 op zich zijn best lovend.

Maar voor de zekerheid koos ik toch voor de Core i3.

Ik heb de eerste X121e inmiddels vers uit de doos getest qua opstartsnelheid en dat duurt best nogal lang moet ik zeggen.

Maar de behuizing is lekker stevig. Bovendien is hij licht van gewicht, ook met de accu er in. Dat is gezien de wijze waarop onze leerlingen er mee om gaan springen, geen overbodige luxe.

En nu zie ik hem dus op tweakers.net als beste keuze voor netbooks uit deze prijsklasse uit komen. Dat beschouw ik dan maar als een teken dat ik goed gekozen heb :)
Het licht er gewoon puur aan wat je met het ding wilt doen. Voor de zakelijke gebruiker lijkt me de i3-variant beter, voor de thuisgebruiker, die er vaker filmpjes mee zal willen kijken, mischien een spelletje speelt of het ding meeneemt op vakantie lijkt mij de grafisch krachtigere E-450 beter.
Nog wat tips voor mensen die van plan zijn om de Lenovo X121e aan te schaffen.

Houd de promotiewebsite van Lenovo in de gaten, want ze hebben hun garantieactie al meerdere malen verlengd. Daarbij kon je je garantie uitbreiden van 1 jaar carry-in naar 2 jaar on-site á €60, waarbij je na registratie, afhankelijk van de actie, €50 of €100 terugkrijgt. Op dit moment zijn alle acties geëindigd (31-03), maar ik verwacht dat er binnenkort weer een nieuwe regeling komt. Dat is in ieder geval het afgelopen half jaar ook steeds gebeurd.

Mocht het geluid van de ventilator je toch nog irriteren, dan kun je m.b.v. TPFanControl de snelheid en temperaturen handmatig regelen. Wanneer je het profiel dusdaning instelt dat de ventilator pas aangaat bij 65 °C, dan is de laptop volledig stil bij normaal gebruik (internetten, tekstverwerken, etc.). Houd de temperaturen in het begin wel goed in de gaten, omdat bepaalde niet-bestaande sensoren soms rare waarden aangeven en het geheel ontregelen!
Die asus mainstream laptop is zeker een 1 april grap. Een laptop kan nog wel zulke mooie specs hebben maar als de toetsen en muisknoppen op dat ding goedkoop aanvoelen dan ga je je daar aan ergeren. Kies dan voor een laptop met mindere specs en een goed toetsenbord. 800 euro is nog best veel geld en dan verwacht ik op dat vlak niet zulke grote minpunten.
alstublieft:
http://gathering.tweakers...message/37924414#37924414

De asus is gekozen bij gebrek aan beter. De kortingsbonnen van dell tellen niet mee. En dan hou je in feite 2 modellen over: de N53, en de xps 15. Met kortingsbonnen is die laatste goedkoper.

Maar even binnen de regels van de NBBG... de asus is €130 goedkoper. Ik zou zelf nooit de asus aanraden omdat de dell met kortingsbonnen erbij simpelweg goedkoper en heel veel beter is. Maar €130??? Ik zou zelf die €130 meteen neerleggen voor iets met een stuk of 5 pluspunten. Maar voor de normale tweaker twijfelde ik daarover.

En voor de rest die kritiek heeft (kritiek is altijd welkom, hoor). Kom eens een keer langs in de discussietopics. Elke 2 maanden, de laatste paar weken voordat de NBBG online komt de onderste set topics uit Best Buy Guide overzichtstopic.

[Reactie gewijzigd door Darkstone op 1 april 2012 10:39]

De N73 heeft echt een ideale toetsenbord. Ben nooit eerder een betere tegengekomen, juist vanwege de gevoeligheid. Hoewel het verschil gering is met andere toetsenborden, is juist dat verschil dat hem ideaal maakt, vooral omdat ik anders last krijg van mijn vingers.
Ik denk dat de opmerkingen over muis en toetsenbord ook iets is wat persoonlijk kan verschillen. Heb zelf de vorige versie met vergelijkbaar toetsenbord en muis en herken de commentaren totaal niet. Verder kom ik met veel verschillende laptops in aanraking en dan vind ik de meeste minder fijn om mee te werken dan mijn asus. Terwijl ook inde reviews van mijn model door een aantal mensen met name over het toetsenbord werd geklaagd. Ik denk dan ook dat het vooral goed is om te weten of je iemand bent die een harde aanslag heeft of niet. als je er echt hard op drukt, ja dan veert het toetsenbord wat, maar dat is wel bij veel meer laptops het geval. Als je echter gewoon 'normaal' typt heb je echt nergens last van.
Wat de muisknoppen betreft, daar herken ik me helemaal al niet in. Asus heeft gelukkig (naar mijn mening) nog gewone muisknoppen, integenstelling tot somige laptop makers, waar je geintegreerde knoppen hebt op het touchpad, wat ik persoonlijk echt vreselijk vind om mee te werken.

daarnaast, zoek maar eens een andere laptop met deze specs voor deze prijs. het is ook net waar je je geld aan wilt uitgeven.

1 nadeel van de asus is alleen wel, dat hij fysiek groot is (hij is bijna net zo groot als een doorsnee 17 inch model) waardoor hij iets lastiger is mee te nemen, en je ook een grotere laptop tas nodig hebt (hij past niet in de doorsnee 15 inch laptop tas)
daar staat dan wel weer een heel groot pluspunt tegen over: de laptop is ontzettend stil in gebruik.
daarnaast, zoek maar eens een andere laptop met deze specs voor deze prijs. het is ook net waar je je geld aan wilt uitgeven.
Maar die bestaat: de xps 15 is goedkoper met dezelfde specs. Maar alleen met een hele lading kortingsacties: http://gathering.tweakers...message/37871818#37871818.
Ik heb deze asus al een paar keer verkocht (3x om precies te zijn) en het toetsenbord is mij toen ook opgevallen. 2 van mijn kopers vonden dit helemaal geen probleem en vonden het zelfs aangenaam dat het toetsenbord een beetje meeveert. De 3de koper vond dit inderdaad hinderlijk maar dit werd opgelost door een rubbertje onder het toetsenbord te steken. Probleem opgelost!
Ik vind het lastig om een Dell laptop samen te stellen. Zijn daar niet adviezen van tweakers voor? Hebben jullie ergens op het forum een goede samenstelling verstopt? (Ik kan het steeds niet vinden waar het mij logisch lijkt)
Ik vind die fn toets bij de Thinkpad best onhandig. Voor veel mensen heb je daar liever 'blind' de ctrl.
Hoe ver kun je het scherm naar achteren klappen? Voor notebookstandaard...
Wat ik mis: of er wel of geen dock bij kan bij deze laptops.

[Reactie gewijzigd door Marc050 op 1 april 2012 08:35]

Volgens mij hebben een groot deel van de laptops een Fn toets.
Dat is nou niet echt een reden om die laptop niet aan te schaffen ;)

Die Dell XPS 17 is denk ik vooral aantrekkelijk als de SSDs niet bij de prijs zitten :+
Dat neemt niet weg dat het wel een mooie laptop is, voor mij wel een beetje lomp. Iemand zou eens een Dell XPS 17 naast zo'n 'ultrabook' moeten zetten.

[Reactie gewijzigd door Zerfox op 1 april 2012 09:35]

Volgens mij hebben een groot deel van de laptops een Fn toets.
Dat is nou niet echt een reden om die laptop niet aan te schaffen ;)
Volgens mij wordt meer de plaatsing van de FN-toets bedoelt... die zit zo te zien helemaal links onderaan op de plaats waar normaal gesproken de CTRL-toets zit... de FN-toets zit traditioneel tussen CTRL en ALT in...

De prijs van die Dell is overigens wel ongelooflijk, alleen die gpu is wel heel erg jammer dat het wordt teruggehouden door het geheugen... Persoonlijk zal ik dan toch iets meer uit willen geven voor bijvoorbeeld die DV7, die 6770 doet het wel erg fijn op zo'n lappie en ik weet dat die een stuk stiller zijn dan die Dell.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 1 april 2012 09:44]

Volgens mij wordt meer de plaatsing van de FN-toets bedoelt... die zit zo te zien helemaal links onderaan op de plaats waar normaal gesproken de CTRL-toets zit... de FN-toets zit traditioneel tussen CTRL en ALT in...
Maar bij Thinkpads zit de FN traditioneel links naast de CTRL. ;)

Overigens vind ik dat t.net niet echt wat van Thinkpads af weet... Die X121 lijkt in de verste verte niet op de roemruchte T- of X-series (met de X-series bedoel ik de X220 en zijn voorgangers, dus echt de high-end lijn). Qua design is hij anders (deze X121 is ronder, heeft geen scherm met opstaande randen aan de zijkant, adapter zit aan de zijkant ipv aan de achterkant), hij is van een beduidend mindere bouwkwaliteit (geen metalen scharnieren bijvoorbeeld) en het toetsenbord is dus géén Thinkpad-toetsenbord (dit is een Thinkpad toetsenbord ;) ).

Niet dat het opeens een slechte netbook is - zeker niet -, maar dit een "onmiskenbare" Thinkpad noemen doet afbreuk aan de naam Thinkpad.

[Reactie gewijzigd door wimjongil op 2 april 2012 08:53]

Ik vind die fn toets bij de Thinkpad best onhandig. Voor veel mensen heb je daar liever 'blind' de ctrl.
Of dat handig is of niet is een kwestie van smaak, je kunt het hoe dan ook omdraaien in de BIOS.
Hoe ver kun je het scherm naar achteren klappen? Voor notebookstandaard...
Wat ik mis: of er wel of geen dock bij kan bij deze laptops.
Ik heb hier de x120e en daarbij kan het scherm bijna 180 graden draaien, de x121 kan volgens mij nog net wat verder omdat de accu niet aan de achterkant uitsteekt.

Het toetsenbord is trouwens het beste wat ik ooit ben tegengekomen bij een laptop van deze grote, tikt heerlijk.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 1 april 2012 09:58]

je kunt bij de meeste IBM modellen in de BIOS de Fn en Ctrl toets omwisselen. Even manual pdf downloaden en je weet of dat ook voor dit type geldt.
Ik begrijp de keuze niet voor een netbook van 400 euro.
Je hebt voor rond die prijs een notebook met i3 processor die vele malen sneller is en voor 100 euro meer i5 processor.

AMD E450 is veels te licht, daar ga je je uiteindelijk aan irriteren.

Verder vind ik "Mainstream" notebook met een i7 processor overkill. Met i7 zit je toch echt wel in de high-end kant want de doorsnee gebruikers hebben niet zoveel power nodig.

Voor 600 euro heb je een mainstream notebook/desktopvervanger met i5 en goede grafische kaart zoals:

pricewatch: HP Pavilion g7-1390ed

Intel Core i5 2450M 17,3" laptop met 500GB HDD, 6GB, Radeon HD7450M

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 1 april 2012 11:04]

Maar dan zit je bij de 15.6" laptops, geen netbookformaat dus.
pricewatch: Acer Travelmate TimelineX 8172T-38U2G25I

Intel Core i3 380UM 11,6" € 449,90


Intel Core i3 380UM @ 1.33GHz 1,317
http://www.cpubenchmark.n...Core+i3+380UM+%40+1.33GHz

AMD E-450 APU 743
http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+E-450+APU

i3 zet bijna twee keer grotere prestaties neer.
Dat is inderdaad een mooi ding, maar:
1) Hij is toch wel flink boven de € 400 ,- (terwijl je half zoveel RAM en een kleinere HD krijgt)
2) Met de E-450 krijg je ook een GPU die krachtiger is dan die van intel. Nu heb je daar natuurlijk niet altijd iets aan maar, bijvoorbeeld, bij het afspelen van video kan het flink schelen.
Ik redeneer natuurlijk anders dat doelgroep voor een netbook. En wat grafische prestaties aangaat met die resolutie zal je er weinig profijt van hebben. Op mijn Acer One met D570 atom kan ik ook fullscreen filmpjes op youtube kijken zonder hapering.

Ook zie ik niemand serieus overwegen een game of andere toepassing gebruiken die alle rekening kracht uit grafische kant van de APU benutten.

Verder zit er in mijn Acer maar 1 GB geheugen. En dat is nooit een bottleneck geweest ,zowel niet in Android -instant aan- als in windows.

Verder 50 euro beschouw ik niet als flink, ik begrijp dat voor andere mensen die mogelijk een grote brug is, maar 13% meer betalen voor iets wat 2 keer zo snel is.

Dat gezegd hebbende ik zou dan ook niet voor een netbook gaan en dat blijkt ook wel over teruglopende verkoop

http://www.mkbservicedesk...verkocht-dan-netbooks.htm

Het lijkt alweer dat AMD achter de feiten aan loopt en na de piek van een trend met een oplossing is gekomen die een paar jaar geleden zou voldoen.

Wat mij trouwens overigens ook opvalt dat er in Tweakers amper meer netbooks staan.

En indien je er toch alleen maar mee gaat surfen kan men beter de vraag stellen of men wel een keyboard nodig heeft, want met Tegra2 en straks Tegra3 heb je voor 400 euro een tablet device wat je waarschijnlijk langere en fijnere gebruikers ervaring zal geven.

Vergeet niet dat men een netbook bewust ook kiest omdat er Windows op staat. Dus kennelijk is er de verwachting dat men meer dat alleen gaat surfen anders zou je rationeel gezien die keuze niet maken.

Vergeet niet dat heel veel mensen die niet technisch onderlegd zijn tegenwoordig Tweakers als advies gebruiken, sterker nog o.a. webwinkels in Tweakers zie je kant-en-klare Tweakers-advies oplossingen aanbieden.

Tot slot zie je regelmatig in reclame folders betere aanbiedingen voor bij komen.

Maar de AMD E-serie is wat mij betreft zeer misleidend en een eerlijke verkoper zal je er ook op wijzen, qua prijs interessant maar op lange termijn qua CPU performance niet.

Ik denk dat er meerdere mensen zijn die ergens nog hardware hebben liggen die ze niet of nauwelijks gebruiken. (of specifieke redenen, vakantie, camping etc..)

Het is gewoon zonde om 400 euro hieraan uit te geven.
Kun je beter voor onder de 200 op marktplaats kijken.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 1 april 2012 21:41]

Er zijn zoveel redenen om niet voor acer te kiezen

- Slechte service
- Slechte bouwkwaliteit
- Inferieur materiaalgebruik doorheen de hele laptop
...

Ik vind het goed van tweakers dat ze geen acer's adverteren omdat voor dat merk het oude gezegd "goedkoop is duurkoop" meer dan ooit geldt.

[Reactie gewijzigd door mathiask op 3 april 2012 14:34]

Ik denk dat je eens op http://nl.wikipedia.org/wiki/Acer_%28bedrijf%29
een kijkje moet nemen.

Aopen was niet eens zo gek lang geleden qua componenten beste prijs/kwaliteit verhouding.

Verder komen alle laptops uit een handje vol fabrieken en hebben ALLE A-Merken (wat Acer ook gewoon is) een slechte serie gehad.

Om maar te zwijgen over service, op WD na heb ik geen positieve ervaring bij geen enkele merk, blijft vaak de vervelende kosten post bij bedrijven waar ze toch zoveel mogelijk op bezuinigen door garantievoorwaarden en wetgeving met voeten te treden. (zowel privé als heel vaak zakelijk -ook bij multinationals- )

Wat inferieur materiaal gebruik aan gaat, vroeger betaalde je 25.000 gulden voor een kleuren laptop (versleepbare computer) en daar was je heel zuinig op.

Tegenwoordig lijkt het wel alsof het normaal is dat je een notebook bij het scherm (open) optilt en tegen een stoot moet kunnen.

Als bouw kwaliteit echt belangrijk is dan ga je voor een "rugged" notebook, daar betaal je dan ook voor.

Voor overige mensen die gewoon zuinig met hun spullen omgaat zal elk net zolang meegaan als enig ander notebook.
Er is sprake van een hardnekkig misverstand.

Allereerst is Brazos helemaal geen Netbook maar een Thin & Light.
Dat blijkt al uit de AMD introductie maar ook uit de betere specificaties en vrijere keus voor fabrikanten.

Brazos (de Lenovo X121e) is door de veel snellere Apu/Gpu juist erg geschikt voor allerlei grafisch geweld op internet en anderzijds. Hierdoor heb je netto een vergelijkbare tot veel snellere gebruikers ervaring dan met gelijk geprijsde Intel hardware.

Hulde voor tweakers om eindelijk een normaal geprijsde notebook te plaatsen in de BB _/-\o_
Inderdaad, voor internet gebruik is het een leuke keuze. Voor productiviteit is een i3 ontzettend veel prettiger.

Als je dus wat serieuzer werk wilt doen op je laptop. ("hogere" statistiek, microsimulatie, model iteraties, programmeren, maar ook grafische bewerkingen in Illustrator, Photoshop of InDesign) is een i3 2xx0 vaak prettiger. Het moment dat daar zware moderne games bij komen is een i5 / i7 wel zo fijn en als je video wilt bewerken al helemaal. Voor simpel office gebruik en simpele webcode en natuurlijk normaal internet gebruik kan je met de E450 wel uit de voeten. De optie uit de BBG is hier prima.

Het moment dat je een iets beter machine wilt met een i3, komt er gewoon €200 bovenop. Of eigenlijk liever €250 zodat er ruimte is voor een SSD. Die boost trouwens een systeem met een i3 ontzettend veel meer dan één met Brazos. Ik heb in twee asus machines (één 12" met E450, de ander een U30SD series i3 13,3") een zelfde Intel 320 120GB gezet, dan zie je eigenlijk dat de CPU / SB van de Brazos gewoon toch minder uit dezelfde SSD haalt, of anders, de E450 toch een bottleneck is bij het laden van Win 7.
("hogere" statistiek, microsimulatie, model iteraties, programmeren, maar ook grafische bewerkingen in Illustrator, Photoshop of InDesign)

Laat nou net 99 procent van de Wereld bevolking hier geen notebook voor kopen. O-)

Voor simpel office gebruik en simpele webcode en natuurlijk normaal internet gebruik

Laat nou net 99 procent van de Wereld bevolking hier wel een notebook voor kopen. O-)

[Reactie gewijzigd door trm0001 op 1 april 2012 19:06]

Ik zou persoonlijk ook niet voor zoveel een netbook kopen, max. €300, maar er zijn mensen die graag een heel mobiel systeem willen, maar wel Windows en een toetsenbord.

Overigens begrijp ik nog minder hoe mensen €400+ aan een tablet uit kunnen geven.
Ik heb in december voor een vakantie in Egypte (hoorde dat camera 's en notebooks in beslag genomen konden worden) een netbook Acer Aspire one gekocht voor 150 euro op marktplaats. SMART van disk uitgelezen had maar 20 uur gedraaid. Verder voor af en toe mailtje tikken en iets opzoeken meer dan voldoende, accu gaat 7 uur mee.

Maar 400 betalen voor een netbook? Terwijl je ze gratis kunt krijgen (bij mijn ADSL verbinding kreeg ik een EEpc) is zinloos.

Tablets is mode heeft niets met functionaliteit te maken uiteindelijk gebruik je zo een ding niet vaak. Ook die verkopen staan onder druk (net als netbooks).

Over een jaar zullen die zullen prijs/kwaliteit van tablets beter zijn als nu, immers als je kunt kiezen voor een tablet voor 100 euro waar je hetzelfde kunt doen als eentje van 400, is de meer waarde ver te zoeken. (tenzij je een DTP'er bent en hoge DPI nodig hebt :-) )
Heb je voor €400 een laptop met:

laag gewicht??
lange accuduur??

Nee. En dat is in dat segment wel een vereiste.
Ik snap niet waarom zo weinig fabrikanten laptops aanbieden met een SSD als primair opslagstation. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het 15" segment, zie je maar een handvol fabrikanten staan. Daarbij zijn al de laptops ultra-high end, terwijl volgens mij de prijs/kwaliteit van een SSD tegenwoordig ook valt te rechtvaardigen in het middensegment.

http://tweakers.net/price...pFccxyBIEql8lYOrsNKSnRhhC-

[Reactie gewijzigd door SoulShot op 1 april 2012 14:14]

Tja, het is nou eenmaal niet anders. Maar wat houdt je tegen om zelf een SSD erin te stoppen? Er zijn wel een aantal laptops (waaronder de N53) die twee HDD-slots hebben. Nu weet ik uit ervaring dat de tweede HDD-slot van de N53 niet wordt gebruikt. Dat vraagt dus om een SSD ;)

Maar een mainstreamlaptop voor 900euro?! Dat beschouw ik als high-end. Wie heeft er nu een i7 nodig? De doelgroep is toch de mainstream consument? waarom zo'n krachtige CPU? Daarbij vind ik 900euro voor een laptop waar je waarschijnlijk alleen op gaat internetten en films kijken echt veel te veel.
De N53 heeft 2 HDD slots? That's new to me... Je bedoelt vast de N73.
Ja excusus, ik was even in de war :P
Je kunt wel een HDD Caddy gebruiken om te DVD drive te vervangen met een SSD, of om je oude 2.5" schijf in te stoppen:
http://www.ebay.com/itm/S...C_Drives_Storage_Internal
Ik vind de maximaal gestelde prijzen nog altijd bizar hoog. Mainstream max 900 wtf. Ben wel benieuwd naar de gemiddelde verkoopprijs van een laptop. En voor netbook max 500 wtf. Ik zou eerder 350 en 500 verwachten.

Dan maak je het voor een netbook tenminste spannend. Nu is het gewoon E-450 versus N2800 test, de max prijs is immers voor een netbook nu bijna ongebrensd. Zo heb ik laatst een op de C-60 apu gebaseerde netbook gekocht, die je voor €225 al koopt.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 1 april 2012 12:02]

Maar voor die prijzen die jij daar vermeld krijg je 9/10 keer de bekende Acer laptopjes die oververhitten en het 2 weken buiten de garantie begeven. C60 is trouwens ook alles behalve snel te noemen.

Ben trouwens zo als veel mensen hier boven het ook wel redelijk eens met de optie voor een i3 ULV maar dat drijft de prijs wel een boel om eerlijk te zijn er je leverd er zelfs op in als je naar de GPU kijkt, gebruik zelf een Edge 11 met de i3 380UM omdat de e350/e450 er toen simpelweg nog niet was maar ik had het in deze dagen echt niet op nieuw gedaan aangezien Intel zichzelf uit de markt prijst.
Inderdaad, de meeste netbooks kosten rond de 300-400 euro, voor 500 euro verwacht ik toch wel een grotere HDD en een groter scherm (13 ipv 11 inch). Het grote nadeel is dat Intel zijn netbooks 'begrenst' op 1GB, dus dan kom je al snel op een AMD Fusion uit.
Toevallig was ik één van de gelukkigen die een DELL XPS 17 met de twee 512GB SSD's kon kopen. Na de twee 512GB SSD's verkocht te hebben, de laptop aangepast met het upgraden van het geheugen naar 16GB, een Samsung 830 Series 128GB SSD en een Intel Celeron Wireless N6230 card.

De machine is zonder de 'fout' en met DELL kortingsbonnen de beste 'bang for the bucks'. Het 3D 120Hz 1920 x 1080p scherm was de reden de laptop te houden voor mij. Voor het design zou ik denk ik een andere laptop kopen, de 9-cells batterij steekt echt te ver uit, waardoor de uitstraling wat te wensen over laar.

De DELL XPS 15 is absoluut de beste prijs/kwaliteit laptop die je kan kopen, echter is deze echt te dik voor 15" inch laptop. Dus ook hier weer is het uiterlijk minder.

Persoonlijk vindt ik de meeste HP en ASUS laptops wat mooier ogen, deze tonen net wat fijner.
Tipje: als ik een xps 15 had en iemand zou zijn 9 cel willen ruilen voor een 6-cel, dan zou ik dat direct doen. Als je de uitstekende accu hinderlijk vind, dan geraak je er snel genoeg vanaf op die manier.

En de XPS 15 oogt wel dik, eigenlijk is de N53 even dik (loopt spitser af, maar is dikker aan het einde) en zwaarder. Dell heeft gewoon gekozen voor een design wat er vrij log uitziet. Maar naast de N53 valt dat echt mee.

De HP doet dat wel beter, maar die is dus nauwelijks meer te krijgen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True