Toshiba heeft de AT200 opgebouwd rondom een Omap 4430-soc van Texas Instruments. Deze beschikt over twee Cortex A9-processorkernen op 1,2GHz, een PowerVR SGX540-gpu uit de stal van Imagination Technologies en TI's eigen IVA3-chip, die videodecodering voor zijn rekening neemt. De SGX540 zagen we eerder al in Samsungs Hummingbird-soc in de Galaxy S en de gpu stamt alweer uit 2007. In de 4430 is hij met een kloksnelheid van 304MHz wel wat opgevoerd.
Toen de AT200 aangekondigd werd, was het gros van de Android-tablets nog uitgerust met een Tegra 2-chip van Nvidia, die weinig spierballen heeft als het aankomt op het hardwarematig decoderen van videostreams. De Omap 4430 wordt niet afgeschrikt door 1080p-video met hoge bitrates, een duidelijk voordeel. Op dit moment zouden we het echter geen snelle chip meer noemen, de dualcore-Exynos in de Tab 7.7 is bijvoorbeeld sneller en de Tegra 3 uit Asus' nieuwste lichting tablets is echt van een andere klasse.
Hoe oud een chip is maakt natuurlijk weinig uit als hij krachtig genoeg is om alles snel af te handelen. Dat is bij de AT200 niet het geval. Navigeren door de homescreens verloopt nogal traag en de tablet houdt het al gauw niet meer bij als je snel door de interface navigeert of tussen applicaties wisselt. Dat terwijl de AT200 bij onze eerste kennismaking juist een vlotte indruk maakte.
Daar hadden we toen wel een kleine kanttekening bij; de kleurdiepte leek erg laag, waardoor we duidelijk banding zagen. Kleuren liepen niet vloeiend in elkaar over, maar trapsgewijs. Misschien kwam dat doordat de firmware nog niet af was, of misschien wilden de engineers dat de tablet bij zijn eerste onthulling extra soepel werkte en kozen ze daarom voor minder kleurdiepte.
Bij de versie die we getest hebben, is van banding geen sprake meer, wat natuurlijk gunstig is voor de beeldkwaliteit. We hebben echter wel het gevoel dat de tablet daarbij aan snelheid heeft ingeboet.
Software
De AT200 zou oorspronkelijk eind 2011 uitkomen en op Android Honeycomb draaien. Dat lag voor de hand, want Ice Cream Sandwich kwam pas eind oktober uit en twee maanden is niet genoeg om een nieuw besturingssysteem werkend te krijgen. Toen de tablet echter keer op keer uitgesteld werd, kregen we hoop dat Toshiba hem meteen met Ice Cream Sandwich zou leveren. Dat was ook goed mogelijk geweest; Toshiba doet bijna geen aanpassingen aan Android en is dus nauwelijk tijd kwijt aan het het bijwerken van eigen skins. Bovendien is de Omap 4430 nagenoeg gelijk aan de 4460 in de Galaxy Nexus, waardoor de benodigde drivers al in ICS aanwezig zijn. Een release met ICS lag dus voor de hand.
Blijkbaar heeft Toshiba toch meer tijd nodig om ICS werkend te krijgen, want de AT200 wordt momenteel gewoon nog met Android Honeycomb geleverd. Honeycomb voelt in vergelijking met de nieuwste versie van Android weinig geraffineerd aan en kan soms wat hakkelen en vertragen.
Aan de interface is niets gewijzigd, maar de AT200 bevat wel een aantal extra programma's. Zo wordt de Office-suite van ThinkFree meegeleverd, die netjes geoptimaliseerd is voor tablets. Verder vinden we SplashTop voorgeïnstalleerd om een computer op afstand te besturen, naast McAfee en een nieuwe mediaspeler met dlna-ondersteuning. Deze laatste zou met de uitgebreide video-opties van de 4430-chip een goede combinatie moeten zijn, maar wij kregen geen enkel videoformaat over dlna afgespeeld.