Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Pieter Molenaar

Drie betaalbare 46"-hdtv's

Conclusie: twee aanraders

Geen van de drie tv's is perfect. Dat blijkt niet alleen uit de metingen, maar ook als we de tv's naast elkaar opstellen en ze via een hdmi-splitter hetzelfde signaal voeren. Zo verbruikt de G30 nogal veel energie, wat bovendien twee ventilatoren noodzakelijk maakt, en zou de stevigheid van de D5000 en de 5606 beter kunnen.

Ook bij de beeldkwaliteit, die wat ons betreft het zwaarste weegt, heeft elke tv plussen en minnen. Zo heeft de Philips-tv de beste witbalans; de D5000 heeft een wat rode gloed terwijl de Panasonic juist wat groen oogt en bovendien, van dichtbij, pwm-ruis in de schaduwpartijen laat zien.

De Philips-tv heeft verder behoorlijk last van backlight bleeding en het contrast- en kleurverlies onder een wat grotere hoek is ronduit schrikbarend. Ook heeft de 5606 de grootste kleurafwijkingen, die bovendien niet goed verholpen kunnen worden. Als we dan ook nog naar de tegenvallende mediaondersteuning kijken, kunnen we de Philips-tv eigenlijk niet anders dan tot verliezer van deze test bestempelen.

Wat ons betreft levert de Samsung D5000 het mooiste beeld op, met goed contrast en aantrekkelijke kleuren. Als er echter weinig omgevingslicht is, komen de sterke kanten van de G30-plasma meteen naar voren: vooral onder een hoek is de zwartweergave van de Panasonic veel beter dan die van de D5000, die al snel een soort zilverachtige gloed krijgt. Bovendien heeft ook de Samsung - uiteraard - last van doorsijpelend licht van de backlight. De G30 heeft bovendien beduidend beter detail in schaduwpartijen.

Een ander punt in het voordeel van de Panasonic is de uitgebreidere featureset. Zo heeft deze toegang tot internetapplicaties via Viera Connect en kan een externe harde schijf worden aangesloten om programma's op te nemen. Voor deze features moet bij Samsung en Philips naar een duurder model worden uitgeweken. Uiteraard staan daar de traditionele nadelen van plasma, zoals een hogere elektriciteitsrekening, tegenover.

 Samsung UE46D5000Panasonic Viera TX-P46G30Philips 46PFL5606H
  Samsung UE46D5000 Panasonic Viera TX-P46G30 Philips 46PFL5606H
Algemene beoordeling Score: 4Score: 4Score: 3
Prijs Score: 3Score: 5Score: 3
Featureset Score: 3Score: 4Score: 3
Kleurweergave Score: 4Score: 4Score: 3
Contrast & helderheid Score: 4Score: 5Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 3Score: 4Score: 3
Vormgeving Score: 4Score: 3Score: 4
 Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 6

Reacties (126)

Wijzig sortering
Bij de vorige review van televisies heb ik het ook al gezegd maar het moet me nu toch weer van het hart: simpelweg de TV's bekijken en 1 pagina over de kleuren is echt te mager voor een techneutensite zoals Tweakers.

Ik heb begrepen dat jullie geen kabelaansluiting hebben in het lab maar ik kan me niet voorstellen dat er niks te regelen is in misschien het aanliggende kantoor. Of laat de TV voortaan bij een reviewer thuis afleveren zodat hij een dagje thuis kan werken en daar dus veel dieper in kan gaan op de TV.

Zaken zoals:
-Zapsnelheid tussen (vooral de HD) kanalen,
-Hoeveelheid menuopties zoals kinderslot, eigen kanalen groeperen, kanalen eigen volgorde geven, PiP, etc,
-Indeling van menu,
-Snelheid van menu,

kortom, gebruiksfuncties in het algemeen zijn in mijn optiek even belangrijk als kleurechtheid en hoeveelheid aansluitingen. Belangrijkers in sommige gevallen aangezien dit zaken zijn waar je, tijdens dagelijks gebruik, constant mee te maken hebt.

Ik kom graag op T.net en ik waardeer de site enorm maar ik had, zeker sinds jullie overname, toch wel een toename in diepgang in de reviews verwacht.
Ik hoop dat jullie iets met deze info doen en we binnenkort wat langere reviews kunnen verwachten.
Eerlijk gezegd, alles wat op Tweakers met TV's te maken heeft is de laatste tijd vrij mager en zoek Tweakers forum bijna niet meer om gebruikers reviews te lezen. Op het forum wordt voornamelijk alleen gesproken over Samsung. Laat ik nu net geïnteresseerd zijn in +60" TV's, dan heb je niets aan deze forum.

En nu deze review, technische achtergrond over het beeld is leuk, maar inderdaad wat ik heel belangrijk vind is de ervaring met menu's, werkt EPG goed en makkelijk? Ik lees er niets over, met de huidige 200+ aan digitale kanalen heb ik absoluut niets aan mijn Troskompas...

Om TV te kijken ga ik niet eerst zitten te kalibreren, zeker niet bij een TV van 700 euro. Dat moet het gewoon doen. Ik de TV aan op mijn kabel, zet het aan en kijken maar. Ok, wil wel eens een beetje met de helderheid en contrast spelen of het omschakelen naar een ander beeldmodus, van Natural > Vivid (lekker spetterende kleuren bij animaties, Cars bijvoorbeeld).

Dan nog maar 3 TV bekeken, verwacht wel minimaal 5 TV's. Voor 700 euro is de keus tegenwoordig enorm.

Jammer, volgende keer beter?
@sokolum1: het is een bedrijfspand en er is geen kabel mogelijk. Satelliet is er wel, maar momenteel niet in het tv-testhok sinds een interne verhuizing. Zaken als snelheid van schakelen en epg is dan lastig te beoordelen.

Bij een dergelijke roundup gaat het juist niet om kalibreren, maar hoe de beeldkwaliteit is zoals de tv uit de doos komt met een minimum aan instellingen. Dat is echter een wat technischer verhaal.

Zoals in het stuk vermeld was er een vierde tv aangevraagd, maar die werd niet op tijd geleverd. Meer tv's voor een roundup uitkiezen is vanwege de uitgebreide testen die we doen vanwege tijdsgebrek niet mogelijk.
Pak eens een digitenne abotje. Bijna alle TVs hebben tegenwoordig een DVB-C/T tuner met CI slot. Zappen etc zal met DVB-T niet noemenswaardig anders zijn dan met DVB-C.
Ik heb zelf de 42" versie van de G30, en hij bevalt prima. Ik stoor me zelf niet zo aan de bezels, vind het juist wel prettig omdat er meer scheiding is tussen je muur en je TV. Evengoed valt het helemaal niet op als je naar het beeld kijkt, en verder is hij niet zo'n kolos dat hij in je kamer misstaat als hij uit is. Beeldkwaliteit is uitstekend te noemen, maar dat is bij Plasma over het algemeen niet zo'n probleem.

Enig minpuntje is wel dat de netwerk functionaliteiten erg minimaal zijn, voor mij niet belangrijk aangezien ik mijn PC er aan heb hangen voor het afspelen van content, maar de minimale aanwezigheid van codecs (geen MKV, en mp4/3gp files van m'n Galaxy S2 pakt-ie ook niet) kunnen voor sommige mensen misschien vervelend zijn.

Viera connect gebruik ik ook niet omdat de apps totaal nutteloos zijn, twitteren kan op m'n telefoon veel makkelijker dan met een afstandsbediening ;) Er is sowieso geen Nederlands aanbod van apps volgens mij (bijv.Uitzending/RTL gemist)

Overigens is de audio beduidend beter dan die van dunne LCD/LED-TV's. Nog steeds niet om over naar huis te schrijven, maar een stukje minder blik, dat wel.

[Reactie gewijzigd door Freekazoid op 11 april 2012 11:12]

Dat is vreemd, bij mij pakte die HD MKV wel! Gewoon vanaf de externe HD. Waarom stream je niet vanaf je pc met Serviio en DLNA? Werkt altijd!
Gezien MKV geen codec is maar een container zou het best kunnen zijn dat de video in jouw MKV-bestand een codec gebruikt die de TV wél herkend? Maar voor zover ik het bij gehouden is de codec-support in Panasonic-plasma's altijd al karig geweest. Streamen vanaf je PC is ideaal natuurlijk, maar de meeste consumenten willen natuurlijk gewoon hun video's vanaf een USB-medium af kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 12:21]

Natuurlijk, dat zal het zijn geweest. Ac Ryan is een betere oplossing.
Er zit support in voor AVC en DivX-HD, maar deze laatste moet je wel handmatig activeren (lukt me niet). Maargoed een HDMI kabel en een mediaportal installatie werken wat mij betreft net zo goed als niet beter dan het streamen ;)
Uit je reactie maak ik op dat je de bezels van de G30 groot vindt of hoe moet ik het zien?

Mijn punt is niet zozeer tegen de grootte alswel tegen het glanzen van alle bezels (en schermen) overal ter wereld.
De bezels zijn groot, vergeleken met de huidige generatie LED-tv's. Het glanzen valt mij wel mee, maar dat is uiteraard een kwestie van smaak.Vergeet ook niet dat er bij de meeste promo-plaatjes een hoop "shine" vanuit photoshop overheen wordt gegooid

[Reactie gewijzigd door Freekazoid op 11 april 2012 16:36]

De Samsung is ook best goed te tweaken, bij sommige modellen kan je zelfs 3D en de PVR unlocken.
Ook kan je er diverse programma's op laten draaien, hoe en wat is allemaal te vinden op www.samygo.tv

Ik had met mijn Samsung LE40C750 ook last van dat de kleuren niet goed waren, rood te rood en grijswaarden waren te donker.
Ik heb op internet calibration settings voor mijn TV gevonden en met die instellingen is het beeld zeer natuurlijk van kleur.

[Reactie gewijzigd door SiGNe op 12 april 2012 15:35]

Mooi duidelijk verhaal. Ik heb een jaar naar de P42g30 gekeken en hem nu ingeruild voor een P50gt30. Ik let altijd op beeldkwaliteit en moet zeggen dat ik nog geen tel spijt heb gehad van de keuze voor Panasonic. Niet onbelangrijk: Panasonic is (bij mijn weten) het enige merk met een ouderwetse tulp uitgang voor de audio en een geweldige ab voor blindbediening.

1 van de grootste voordelen van Panasonic is dat je zoiets simpels als digitale zenders opnieuw indelen gemakkelijk kunt doen. Mijn buren hebben Sony's en Philips en daar kan het niet bij!! Ongelovelijk: HD 1 zit bij hun op kanaal 31 en bij mij op 1. Let daarop als je nog moet kopen!

De coderingsblokjes die Philips nart bij bewegende beelden valt mij zelfs op in de showroom bij een dealer, met een Philips demo bluray. Daarentegen is het geluid van de Philips 10 x beter dan de Panasonic.
Over het energieverbruik van Plasma, als je 1 keer per jaar je afwasmachine niet gebruikt en met de teiltje afwast heb je het verschil aan teniet gedaan (ik heb het niet nagerekend maar geloof het graag :-)

off topic: 1 ding begrijp ik nog steeds niet: waarom kopen mensen nog steeds kleiner dan 42 inch? Met het huidige full HD aanbod is 50 inch zelfs nog te klein.

[Reactie gewijzigd door dotternetta op 11 april 2012 11:55]

Waarom koop je een kleinere dan 42 inch? Omdat je een huiskamer wil met daarin een tv, niet een tv met daaromheen een huiskamer.
Ik weet niet hoe groot jouw huiskamer is of hoe ordinair je smaak is? Oohhh wat zeg ik nu. Ik vind een grote tv in een kleine huiskamer ordinair. Niet perse jou hoor!
Eens, dat met het huidige aanbod 46" of zelfs 50" vrij normaal is, wil niet zeggen dat het 'moet'. Ik heb zelf nu een tijdje een 42" en dat is prima (ik kon toen ook niet groter kwijt...) Als ik nu iets nieuws zou kopen misschien een 46", maar groter hoeft voor mij niet. En dan hebben we het nog niet eens over het esthetische aspect.... Sommigen (vaak wat oudere) mensen vinden zo'n groot scherm gewoon niet mooi in een woonkamer, kwestie van smaak!
Oke, smaken verschillen. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb mijn huis nieuw gebouwd om de tv-opstelling heen :9~
Maar full-hd kijken op een 37 inch...het kijkt gewoon niet lekker, het is te scherp en te klein (imo)

[Reactie gewijzigd door dotternetta op 11 april 2012 11:51]

Jep, smaken verschillen. Full HD oogt prima op mijn bescheiden 32 inch HDTV. Maar hey, ik zit er dan ook nog geen meter vanaf. ;)
Daarentegen is het geluid van de Philips 10 x beter dan de Panasonic.

Een tv koop je ook niet voor het geluid, daar heb je je versterker en speakers voor :)

Bij de meeste testen komen de Panasonics vaak als beste naar voren. Een plasma scherm verbruikt alleen bij bepaalde kleuren (zoals geheel zwart scherm) meer stroom had ik ergens gelezen, maar dit is niet constant en schijnt dus zo te zijn dat het stroomverbruik niet zoveel meer is dan met lcd schermen. Een mooi stuk om te lezen over plasma vs lcd tv met powerconsumptie (http://reviews.cnet.com/green-tech/tv-power-efficiency/)
Daarom heb ik ook geen Philips en mijn ouders wel :-)
1 van de grootste voordelen van Panasonic is dat je zoiets simpels als digitale zenders opnieuw indelen gemakkelijk kunt doen. Mijn buren hebben Sony's en Philips en daar kan het niet bij!!
Ik heb de KDL-32W5500 van Sony (model uit 2009) en daarbij kan dit al, laat staan dus op nieuwere modellen. Ik kan zelfs een lijst met favoriete zenders aanmaken, een soort shortcutlist dus.

Misschien dat jouw buren er dus een uit de budgetserie van Sony hebben.

[Reactie gewijzigd door TimMer op 11 april 2012 17:28]

Zoveel scheelt het stroomverbruik niet eens.

Gemiddelde energieverbruik:
Panasonic: Gemiddeld 150 Watt
http://www.panasonic.nl/h...index.html?trackInfo=true

Samsung: Tussen de 35 en de 140 Watt
http://www.samsung.com/nl...ed-tv/UE40ES5700SXXN-spec

Tegenwoordig zijn de plasma schermen best zuinig.
Misschien volgens de specsheets niet, maar als je de review leest kom je toch tot een andere conclusie.
het verschil op jaarbasis is niet meer dan en vergeten peertje die je aan laat staan. Of het vertikken een spaarlamp te gebruiken... om dit nu altijd weer in een review te noemen... *zucht*
Even narekenen. Circa 110 watt verschil voor de Samsung vs de Panasonic. Gemiddeld kijken we ongeveer 3 uur per dag tv. Dus circa 0.35 kwh/dag meer.
Op jaarbasis is dat 128 kwh, maal een kwartje = 31 euro per jaar extra aan stroomkosten. Dat valt eigenlijk wel mee ja.
Zomers kijkt men veel minder tv.
Haal de vakanties ook even uit je berekening..zijn toch ook al weer gauw een paar weken minder dat je thuis geen tv kijken.
Dus kom je op minder dan 31 euro uit..en dat is inderdaad niet noemenswaardig.
Jep, erg jammer dat de nadelen van Plasma nog steeds behoorlijk uit verband gerukt worden, zelfs door sites die beter zouden moeten weten.
Mee eens, het verbruik argument is echt totaal niet interessant, behalve als je uit principe een zuinige TV wilt hebben, of omdat je enorm om die paar tientjes per jaar verlegen zit. In beide gevallen kun je beter gewoon een kleinere en goedkopere TV kopen en minder lang kijken. Of je pakt eens een keer de fiets in plaats van de auto en dan bespaar je vele malen meer. Ik denk dat het gezeur over het verbruik bij plasma vooral terug blijft komen telkens, omdat er verder zo weinig nadelen zijn aan plasma. Er moet natuurlijk iets overblijven om als minpunt te noemen.

Ik ben zelf overtuigd plasma fan sinds ik een Panasonic VT20 heb gekocht, ik ga pas weer naar andere schermen kijken als OLED betaalbaar is, of wanneer _alle_ gotcha's van LCD's met local-dimming zijn opgelost en een degelijk LCD toestel zonder grote minpunten even duur is als een vergelijkbare plasma TV. Nu betaal je daar gewoon honderden euro's extra voor, of je moet compromissen maken.

Als ik dan toch nadelen moet verzinnen aan plasma dan weet ik er 3 die mij persoonlijk veel relevanter zijn dan verbruik: 1) het feit dat je fans nodig hebt die kapot kunnen gaan en die je zou kunnen horen als je mega goed gehoor hebt (ik hoor ze zelf niet), en 2) dat sommige mensen flikkeringen kunnen zien bij helder wit (heb ik zelf ook geen last van, verschilt van persoon tot persoon) en 3) coil buzz bij super heldere beelden (als in: 100% wit), wat ik heel soms merk als er verder 0,0 ander geluid in een scene zit.

Wat mij betreft vallen al die nadelen in het niet bij dingen als backlight bleeding, lager contrast, langzamere pixel response tijd, lagere prijs, etc.
Nu je het zegt, die flikkeringen zag ik toen ik mijn P42G20 net had, daarnaast hoorde ik ook wat gesuis of iets... Maar nu nergens last meer van! Toch maar is ff checken wat het me kost als ik hem inruil tegen een P50G30...
Zeg dat nog eens in 2012 :) Wk, Olympische spelen, Tour de France.
3 uur per dag is ook een grote onderschatting. De tijd dat een familieTV aanstaat per dag, gemiddeld over het hele jaar, is veel langer dan die rottige 3 uur. Zeker als sommige mensen de gewoonte hebben het ding aan te laten staan terwijl er niet actief naar gekeken wordt.
Nou, het is heel erg moeilijk te zeggen. Bij LCD is het vooral de achtergrondverlichting die stroom verbruikt. Deze is dus in principe constant tenzij je het beeld zelf feller zet. De lampen achter het panel branden continue.

Bij plasma is het stroomverbruik afhankelijk van het licht wat er in beeld komt. Donkere beelden zijn veel zuiniger dan lichte beelden. Logisch, want hij straalt ook daadwerkelijk minder licht uit.
Goedkoop maar duurkoop ?!
Voor mij wel.
Koop een andere ( duurdere ;( ) als huidige stuk is.
Puur naar de prijs kijken is in deze marketing-gedreven wereld allang geen indicatie meer voor (altijd) betere kwaliteit, helaas.
Inderdaad de beste manier van werken is simpel weg te kijken naar wat jij wilt hebben, en dan te zoeken naar reviews (zo veel mogelijk) van modellen die voldoen aan jouw eisen. Ver volgens kun je een redelijk beeld vormen van het veld met apparatuur dat aan jouw eisen voldoet en welke modellen beter en minder goed zijn. Vervolgens kun je simpel weg de laatste variabele toevoegen en op basis van prijs kijken waar jij uitkomt binnen het totale veld van apparatuur die jouw eisen beantwoord. Dan kun je altijd kiezen om net wat minder of meer uit te geven om op die manier net wat hoger of lager in het veld uit te komen etc... Natuurlijk kun je bepaalde merken uit het veld weg laten omdat je slechte ervaringen hebt met dat merk of juist andere merken hoger waarderen omdat je erg goede ervaringen hebt met dit merk etc.

Prijs is niet echt interessant tot het moment dat je bepaald hebt wat je wil hebben en welke modellen het beste zijn pas dan is prijs een factor althans dat is hoe ik mijn apparatuur uitzoek simpel weg omdat zo als je zelf al zegt prijs en marketing alles behalve een betrouwbare manier is om te bepalen welk product het beste bij jouw eisen past.
Helemaal mee eens. Prijs zegt ook lang niet altijd iets over de kwaliteit simpelweg omdat een goedkoop apparaat van dit jaar misschien wel het "dure" model van vorig jaar was. Tenzij je persé op zoek bent naar een feature die alleen op het nieuwste model beschikbaar of verbeterd is, kun je ook flink besparen door een wat ouder model te kopen. Op die manier is goedkoop al helemaal geen duurkoop meer. :)

Edit: en als ik in de Pricewatch van deze modellen kijk waren dit inderdaad modellen van vorig jaar die rond de 1000 euro zaten of meer. Alle berichten over "goedkoop duurkoop" en "ik start liever bij 1000+ euro" zijn dus onzinnig. Deze modellen zijn in een jaar tijd zeker niet minder TV geworden ;)

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 11:44]

Nou de UE46D5000 heb ik gekocht bij Saturn voor 630 euro zo'n 4 maanden geleden, tijdens een actie bij een nieuwe vestiging van ze en hij doet 't qua beeld net zo goed als 5x zo dure toestellen en met de game modus heb je totaal geen last van vertragingen of niets.

Het is een flinke misser van t.net dat ze niet hebben gekeken naar de verschillende gamut settings bij de Samsung toestellen. Het gebrek aan groen viel mij ook op, maar met één instelling is dat volledig te repareren zonder andere nadelige effecten en de gamut is erg afhankelijk van de input.

Voor HDMI en spelcomputers moet ik soms de gamut aanpassen, maar als de TV zelf de handel afspeelt (mkv bijv.) dan moet ik 't juist niet doen.

Zou leuk zijn als t.net even zou kijken naar het verschil tussen de gamut instellingen.

Je kunt bij de samsung ook heel simpel met één slider de balans tussen groen en rood aanpassen, dus dat gezeur over mindere kleuren op de samsung is gewoon luiheid van de reviewer. Jammer hoor.

En nee ik snap dat t.net geen tijd heeft om uitgebreid te calibreren, maar een slidertje die iedere normale thuisgebruiker al weet te vinden, moet t.net naar mijn mening wel meenemen. Volledig witbalans en al die ongein kalibreren lijkt mij overbodig, maar een simpele selectie van de gamut (zijn maar 2 opties!) en het rood/groen slidertje een beetje verstellen moet toch niet zo'n uitdaging zijn?

[Reactie gewijzigd door Sleep0rz op 11 april 2012 13:12]

Koop Nu 1 van de duurste toestellen. Dan zal je zien dat volgend jaar jouw TV in het niet zal verdwijnen tegen andere nieuwe goedkope toestellen van volgend jaar.
Prima tv'tjes, maar als ik zeg dat ik een TV bij voorbaat afschrijf als hij een glanzend scherm heeft of glanzende bezels ben ik dan gek?

Een tv kijk ik omdat ik tv wil kijken, niet omdat ik een semi-spiegel wil die me laat zien wat er achter me gebeurt. (off-topic: Wel handig om te zien of je huisgenoten een bak water over je heen willen mieteren, maar dat is voor 99% van de tv-kopers geen verkoopargument denk ik.) Verder wil je ook niet je gordijn dichtdoen (mijn tv kijkt naar buiten) of al het licht uit zetten.

Een bezel zit er om constructietechnische redenen en om een duidelijke scheidslijn te hebben tussen waar je naar kijkt en je muur. Dit zorgt ervoor dat je met een visueel drukke achtergrond relatief rustig tv kijkt. Deze rust wil je dus niet laten verstoren door reflecites/schimmen van achter je.

Dus moeten laptop en tv fabrikanten kappen met glanzende zaakjes of ben ik een beetje alleenig met deze argumenten?
Ben met je eens dat de G30 Pioneer te dikke glanzende bezels heeft, en ze niet vlak zijn, je ziet de bevestigingspunten, helemaal omdat hij spiegelt. Mijn GT30 is mooi mat en strak. Echter als je tv kijkt op de G30 valt het niet meer op hoor!
Nee je bent niet gek, maar dat glanzende scherm is gewoon simpelweg een slimme en simpele truc om de kleuren van de TV veel meer van het scherm af te doen laten spatten. En laat dat nou precies zijn hoe Jan Modaal het liefst TV kijkt: onnatuurlijk, overgesatureerd en het liefst met de backlight op +100 als het kon...

Opgepompte beelden verkopen, helaas.
Leuke vergelijking, wat ik wel mis,
De vertraging die eropzit (voor het spelen van games)
De kleurengafiekjes na calibratie. Sommige kleuren zijn slecht out of the box, maar als ze na wat prutswerk in de instellingen zeer goed worden, lijkt er mij geen probleem te zijn...

Wat betreft de afstand, de ene vind groot leuk de andere scherp. Ik vind persoonlijk voor een 720p film 3,5m voldoende om de overstap te maken van 42" naar 46". Dan zie ik zelf op 720p al geen verschil meer. Als je echt 1080 neemt mag ik dus nog dichter eigenlijk.
Leuke vergelijking, wat ik wel mis,
De vertraging die eropzit (voor het spelen van games)
Deze zin uit het artikel zegt genoeg denk ik:
De inputlag is net als bij de twee andere tv's goed; de gemiddelde inputvertraging bedraagt ongeveer 19,5ms voor zowel 720p- als 1080p-signalen. Met alle geteste tv's kunnen dan ook zonder problemen snelle actiegames gespeeld worden.
Wel even goed alles lezen voortaan.

Je zult voor de afstand gewoon de richtlijnen aan kunnen houden om comfortabel tv te kunnen kijken.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 11 april 2012 11:41]

Je zult voor de afstand gewoon de richtlijnen aan moeten houden om je ogen te besparen of het nu scherp genoeg lijkt of niet.
Te besparen op welke manier? Ja als je te dicht op je TV zit is het kijken minder comfortabel en zul je sneller last van je ogen krijgen, maar het zal je ogen niet beschadigen. Althans, niet volgens een artikel van de Universiteit van Illinois:
Sitting closer than necessary to the television may give you a headache, but it will not damage your vision. Modern TVs do not emit harmful radiation, so eye damage due to radiation is also not an issue. As with sitting too close to the television, you may get a headache from reading in the dark, but it will not weaken your sight.
(en velen andere websites)

Wat mij betreft is het nog steeds voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, het zijn niet voor niets richtlijnen.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 09:42]

Als je te dicht op het scherm zit moeten je ogen continu heen en weer bewegen om alles op te moeten vangen, door de stress krijg je hoofdpijn.
Als je lichaam dreigt te beschadigen dan laat het dat weten door je pijn te laten voelen. Ik denk dat dat die logica eigenlijk wel voldoet als onderbouwing, maar vooral is het reden om je aan de richtlijnen te houden en een comfortabele afstand te nemen.

Wellicht is er geen direct bewezen verband tussen kijkafstand en oogschade, maar er zijn bijvoorbeeld ook mensen die longkanker krijgen van het 2 jaar roken, waar sommige mensen al 72 jaar rokend en al vrolijk doorleven.
Ook al is het aangetoond en bewezen dat het schadelijk is.

Het heeft waarschijnlijk meer te maken met genetische aanleg dan kijkafstand inderdaad.
Ja daar heb je ook wel een punt, er valt waarschijnlijk ook geen absolute lijn op te trekken. Maar ik bedoel meer van als je dichterbij zit dan de richtlijnen maar het voor jezelf toch redelijk comfortabel voelt dan waarom niet? :) Ik zit ook dichter op mijn 32 inch TV dan ik zou moeten maar heb zeer zelden last van oogmoeheid en het beeld kijkt voor mij persoonlijk prettig.
Van mij hoef je het niet te laten :)

Het komt neer op wat je zelf prettig vind natuurlijk.
Die meting van input-lag zegt niet alles... Ik en een aantal maten spelen regelmatig PES bij elkaar en nu hebben er drie (waaronder ik) een zelfde serie plasma (pana G20) en eentje heeft een LG Infinia LE8500. Nu is die tv al wel iets ouder (komt uit 2010), maar was toen een van de topmodellen van LG en is echt wel 'goed', maar voor gamen loop je daar gewoon op tegen het gevoel van vertraging. Het reageert gewoon niet zoals bij een plasma...
De G20 heb ik ook een tijdje gehad. Lekker TVtje met een zeer lage input-lag. Het kan ook gewoon best zo zijn dan die LE8500 gewoon een hogere input-lag heeft dan de G20? Immers zijn er ook Plasma-TV's met een weldegelijk merkbare input lag. De plasma-fosfors reageren wel enorm veel sneller dan de kristallen in een LCD, maar de extra (beeldverbeterende) techniek in de TV kan nog steeds een lag veroorzaken, zelfs bij een plasma.

Zelf merk ik in ieder geval geen verschil tussen de G20 die ik een tijdje in gebruik mocht nemen en mijn eigen Pioneer LCD TV. Dat die LE8500 destijds een 'goed' topmodel was is totaal geen garantie voor een lagere input-lag. Zelfs de allerbeste en duurste TV kan er last van hebben als de fabrikant er geen rekening mee hield of het simpelweg niet belangrijk genoeg vond. Maar het is natuurlijk wel een essentiële extra als je wilt gamen en het is dan ook soms erg jammer dat je bepaalde, veelbelovende TV's af moet schrijven omdat de input lag ondragelijk is.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 12:13]

Dat is zeker waar, een topmodel hoeft idd niet garant te staan voor lage inputlag, maar het viel gewoon zo sterk op!
Kan natuurlijk zijn dat bij andere lcd's het veel beter is...
Waarom kunnen die kleuren "out of the box" niet meteen goed staan, waarom moet je altijd liggen zoeken en tweaken ? De gewone consument ziet daar x jaar op te kijken, zo rood of groen die ook moge zijn |:(
Mooie vergelijking tussen de tvs. Het is mooi om te zien dat de prijzen flink zakken en de tvs groter worden. Ik vind het alleen jammer dat de resolutie niet mee groeit...

Veel mensen houden zich namelijk niet aan de kijkafstand, waardoor het al korrelig beeld oplevert. Al met al kijk ik uit naar de 4k2k resoluties...
De resolutie groeit niet mee omdat het aangeboden materiaal er nog niet voor is. Het maakt weinig uit of jij 1080p op een 1080p monitor kijkt of een quadHD scherm... het ingevoerde materiaal is nooit (zelden) hoger dan fullHD... dus dan zit je alsnog tegen pixels aan te kijken. Mensen moeten gewoon niet zo'n belachelijk groot scherm kopen, als jij er zo dicht op zit dat je pixels kan tellen dan heb je zonde geld uitgegeven... je kan niet klagen als je niet eerst leert hoe het werkt toch? Maar een televisie is gek genoeg iets waar men wel veel en groot wil en een paar centen voor uit wil geven...
HDTV's waren er toch al veel eerder dan de grootschalige verspreiding van het bronmateriaal? Hier in Nederland waren ze immers al te koop toen er nog geen enkele zender in HD was en al lang voordat er HD-films op de markt kwamen. Niet zo zichtbaar als nu en behoorlijk aan de prijs, maar ze waren er wel.

Ik vind het persoonlijk juist irritant dat er al over 4k2k gesproken wordt terwijl het pas sinds een paar jaar echt los loopt met de HDTV-verkoop en we eigenlijk pas net gewend zijn aan het hele HD-gebeuren.

Maar nog steeds loop je tegen zulke dingen aan als HD-consoles die vaak al moeite hebben om games in native 720p te renderen en TV-bedrijven die content niet in 1080p maar in 1080i uitzenden vanwege de bandbreedte, en dan gaat de discussie al over 4k2k and beyond?

Ik heb het idee dat, juist meer bij TV's dan andere zaken, de techniek erachter zich harder doorontwikkeld dan de toegepaste implementaties, en dat vind ik gewoon best apart en misschien ook gewoon geen goede zaak. Dit is net zoals als dat we erg krachtige computers zouden hebben waar software nog steeds niet volledig gebruik van zou maken. Gelukkig is dat anders om en maken we krachtigere machines omdat we steeds meer computerkracht nodig hebben, maar bij de doorontwikkeling van de HD standaard ligt (lag) die verhouding toch wel scheef.

4k2k moet gewoon in gebruik genomen worden als de ondersteunende media (en hardware) er ook klaar voor zijn. Geen gezeik meer met tussenstandaarden, nep HD-games, upscaling of interlacing maar gewoon al het nieuwe materiaal meteen naar 4k2k progressief. Zo vermijd je dat producenten een lijstje met minimumvoorwaarden af zitten te tikken om het label HD te mogen dragen ter behoeve van marketing, want ik vind het soms al met al maar een smerig spelletje.

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 11:14]

De vergelijking met PC's gaat totaal niet op. De PC's van tegenwoordig zijn erg snel, maar veel software maakt daar geen, of niet efficiënt gebruik van. Voorbeeld, 3dmax zou werkelijk waar tot zo'n 20x sneller renderen als dit programma gebruik zou maken van de GPU, i.p.v. de CPU bij het renderen.

Ander voorbeeld is gaming. Het renderen van games op de gpu verloopt uitermate stroef nog steeds. Kijk naar Metro2033. Dit is eigenlijk helemaal niet zo'n zwaar spel, maar de software waarmee het geschreven is, is gewoon niet efficiënt. Net als Crysis, toen dat spel uitkwam.
Zouden jullie de instellingen erbij willen zetten die jullie hebben gebruikt om de juiste kleuren te krijgen? Mijn interesse gaat vooral uit naar de D5000 ;)

Verder goede review!
Voor roundups geven we alleen weer hoe de tv presteert rechtstreeks uit de doos met alleen aanpassingen aan Brightness, Contrast en een aantal andere instellingen die gebruikers zelf kunnen doen (aan de hand van vrijelijk beschikbare patronen). Bij recensies duiken we dieper in op de mogelijkheden en doorlopen we een volledige kalibratieprocedure.

Maar gelet op de rgb-levels-grafiek van ons D5000-testexemplaar zou ik zeggen dat rood en groen omlaag kunnen. Groen kruipt dan ook omhoog. Overigens zijn er natuurlijk altijd incidentele verschillen tussen tv's van hetzelfde type en vandaar dat onze instellingen voor jou niet direct de beste zijn.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 11 april 2012 10:09]

Dus een roundup kan een ander beeld van de TV geven dan een 'echte' review. Vind je dat geen kwalijke zaak? Of gaan jullie gewoon uit van de meest realistische 'real life' verwachting, namelijk dat de meeste mensen niet de tools zullen hebben die jullie wél hebben?

[Reactie gewijzigd door Forsakeneyes op 11 april 2012 10:06]

De tijd ontbreekt om bij een handson diep in te gaan op alle aspecten van een tv. Wel worden dezelfde testen gedaan en vandaar dat het oordeel in de handson een goede indicatie voor de kwaliteit van een tv geeft.
En zoals je zelf al aangeeft, we gaan uit van de meest realistische real life verwachting. De meeste mensen beschikken inderdaad niet over de tools om de tv af te kunnen stellen, laat staan de kennis.
Thnx! Heb gelijk de TV even aangepast.
Dat is wel heel jammer, vooral als een tv goed te kalibreren is d.m.v. uitgebreide instellingen. Dat haalt het argument van de witbalans een beetje onderuit. Als die wel goed te krijgen is door iets dieper het menu in te duiken, zie ik dat niet direct als nadeel. Immers: iemand die het een groot probleem vindt, zal de witbalans zelf bijstellen en iemand die het niks boeit neemt genoegen met de afwijking "out of the box".

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 17 april 2012 12:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrisch rijden

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True